liveblog
NOS WielrennenAangepast

Dainese wint voor DSM • zelfs in vlakke rit verandering in top klassement

liveblog gesloten

Tot slot: de blik op morgen

Het profiel van de twaalfde etappe van de Giro

Met 204 kilometer is de etappe van donderdag de langste van de 105de Ronde van Italië. De renners rijden van Parma naar Genua.

De start van de etappe van vandaag lag nog vrij dicht bij de Adriatische zee, morgen finishen ze aan de Middellandse Zee. De rit kent drie beklimmingen, allemaal van de derde categorie. De laatste top ligt dertig kilometer voor de streep. Daarna blijft het glooiend.

De afdaling waar Weylandt overleed

Bij de eerste klim van de etappe, de Passo del Bocco, gaan de gedachten van menig wielerliefhebber terug naar 2011. In de afdaling kwam de Belg Wouter Weylandt om het leven. Sindsdien wordt zijn rugnummer in die Giro, 108, niet meer gebruikt.

Afgelopen jaar werd Weylandt herdacht in de Giro, tien jaar na zijn overlijden

Het vertrek is een half uurtje eerder dan de afgelopen dagen, om 11.50 uur stappen de renners op de fiets. De finish wordt tussen 17.00 en 17.30 uur verwacht.

A domani!

Gelukkig maar, het ging goed met de kurk vandaag

De kurk niet in, maar op de fles

Het heeft er alle schijn van dat de Giro-organisatie de renners een beetje in bescherming neemt tijdens de huldiging. Kijk maar eens goed naar de kurk op de foto hierboven. Die lijkt niet ín, maar óp de fles te zitten.

Zodoende kan ie niet meer op volle snelheid uit de fles schieten, zoals dinsdag gebeurde bij Biniam Girmay. De Eritreeër moest de Giro verlaten met een oogblessure, een gevolg van de knallende kurk.

Hoe dan ook, Dainese kon zich probleemloos uitleven met de prosecco. Of spumante, daar willen we vanaf zijn.

Dainese viert feest

Carapaz wipt over Bardet en Almeida heen

De top van het algemeen klassement na de elfde etappe

Je zou denken, in een geheel vlakke etappe verandert er niks in de top van het algemeen klassement. Maar niets is minder waar!

Omdat Richard Carapaz als eerste over de meet kwam bij de tussensprint, pakte hij drie bonificatieseconden. Genoeg om over Romain Bardet heen te gaan en op gelijke hoogte te komen met João Almeida.

De Ecuadoriaan en de Portugees geven nu beiden twaalf seconden toe op rozetruidrager João Almeida.

De toptien van de etappe

Het is dus niet Cees Bol die wint - zoals we even dachten - maar Alberto Dainese die DSM de derde zege van het seizoen bezorgt. Favorieten Démare, Ewan en Cavendish worden vierde, vijfde en zesde.

De toptien van de elfde etappe

De grootste zege in de loopbaan van Dainese

Alberto Dainese had al eens een etappe gewonnen in de Ronde van Tsjechië en in de Herald Sun Tour, maar zijn ritzege in de Ronde van Italië is met afstand de grootste van zijn carrière.

Dainese (24) is bezig aan zijn tweede grote ronde. In de massasprints van de eerste week kwam hij tot een zevende en een negende plek.

Geen Nederlandse, maar een Italiaanse zege

Herstel: het is niet Bol, zijn ploeggenoot Alberto Dainese wint de etappe.

Bol stunt in de Giro!

Wat een verrassing, Cees Bol wint in de sprint in Reggio Emilia!

1 km - De Bondt eraan, we gaan sprinten in Reggio Emilia

Tot zover het avontuur van Dries De Bondt, we krijgen een massasprint in Reggio Emilia. Zonder Mathieu van der Poel, die laat het vandaag lopen.

Wordt het Démare, Ewan of Cavendish? Of krijgen we een verrassende winnaar?

2 km - De Bondt op het tandvlees

Hij rijdt een zwaar verzet, bijt op zijn tanden en voelt het peloton komen. Dries De Bondt is bijna ingerekend.

4 km - In de aankomstplaats

De weg wordt wat smaller in de straten van Reggio Emilia en dat is in het voordeel van De Bondt. Zijn voorsprong? 14 seconden met nog vier kilometer te gaan.

7 km - Toch weer uitgelopen

En wat ziet de Belg van Alpecin-Fenix dan? Soms het peloton, soms ook niet. Door zijn voorsprong van - toch weer - twintig seconden raakt hij zo nu en dan uit zicht, afhankelijk van de bochten in het parcours.

De Bondt kijkt achterom

9 km - Nog tien seconden

Lang zal De Bondt nu niet meer voorop blijven, van zijn halve minuut zijn nog tien seconden over.

10 km - Hoe ziet de finale eruit?

Op een kilometer of vijf voor de meet rijden de renners Reggio Emilia binnen. Na drie kilometer alsmaar rechtdoor volgt er op 1.800 meter van de aankomst een flauwe bocht naar rechts, waarna er in de slotkilometer twee bochtjes naar links moeten worden genomen.

15 km - Geen slechte poging

De Bondt mag nog niet al te veel hoop koesteren, maar dit soort eenzame aanvallen in het slot van een etappe zijn weleens kanslozer geweest. Zijn voorsprong slonk eventjes onder de twintig seconden, maar de Belg heeft nu weer een halve minuut.

19 km - De Bondt bungelt nog even

Het zal Alpecin-Fenix niet slecht uitkomen dat De Bondt nog altijd op kop rijdt, want de helpers van Van der Poel hoeven niet mee te doen in de achtervolging.

De marge van de voormalig Belgisch kampioen bedraagt nog steeds twintig seconden.

23 km - Op naar een massasprint

Het peloton heeft De Bondt weer in het vizier. Lang zal de Belg niet meer op kop rijden, we maken ons op voor een massasprint - zoals verwacht.

De Bondt

27 km - Favorieten en sprinters voorin het peloton

Naast de sprintersploegen rijden ook de favorieten voor de eindzege attent voorin het peloton. Onder anderen Carapaz, Almeida en natuurlijk rozetruidrager López willen uit de problemen blijven als het hectisch wordt.

Koploper De Bondt heeft nog een marge van een halve minuut.

32 km - Halve minuut voorsprong voor de koploper

Dries De Bondt heeft nog een half minuutje, normaal gesproken niet genoeg om vooruit te blijven.

40 km - De Bondt heeft nog een minuutje

Dries de Bondt had op een gegeven moment bijna twee minuten voorsprong, maar met Thomas De Gendt op kop van het peloton slinkt die voorsprong naar een dikke vijftig seconden. Ook de helpers van Démare (Groupama) en Cavendish (Quick-Step) zorgen daarvoor.

50 km - Twee bochtjes in de slotkilometer

Met De Bondt bijna een minuut voor het peloton hebben we tijd alvast naar de finale van de etappe te kijken. Op een kilometer of vijf voor de meet rijden de renners straks, iets voor 17 uur, Reggio Emilia binnen.

Na drie kilometer alsmaar rechtdoor volgt er op 1.800 meter van de aankomst een flauwe bocht naar rechts, waarna er in de slotkilometer twee bochtjes naar links moeten worden genomen.

Het profiel van de elfde etappe van de Giro

55 km - De Bondt in de aanval

Uit het peloton is één renner weggereden. Het is voormalig Belgisch kampioen Dries De Bondt, een van de ploeggenoten van Mathieu van der Poel.

De Bondt rijdt een kleine halve minuut voor het peloton.

Dries De Bondt

57 km - Tiende zege voor Démare of Ewan?

Zowel Caleb Ewan als Arnaud Démare kan in Reggio Emilia voor de tiende keer een etappe winnen in een grote ronde. Als Mark Cavendish er met de zege vandoor gaat, is het zijn 54ste overwinning in de Giro, de Tour of de Vuelta.

De teller van Fernando Gaviria staat op zes overwinningen in grote rondes.

63 km - Geen waaiervorming, maar bevoorrading

Na een fase waarin er waaiers leken te ontstaan, is de rust teruggekeerd in het peloton. Renners melden zich bij de bevoorrading. De kans dat er de komende kilometers renners overboord gegooid worden, is daardoor niet al te groot.

76 km - Carapaz gaat Bardet voorbij in klassement

Niemand minder dan Richard Carapaz wint de tussensprint en daarmee pakt de Ecuadoriaan drie bonificatieseconden. Dankzij die seconden klimt Carapaz naar de derde plaats in het algemeen klassement, hij passeert Romain Bardet.

De top van het algemeen klassement

1. Juan Pedro López
2. João Almeida +12
3. Richard Carapaz +12
4. Romain Bardet +14
5. Jai Hindley +20

78 km - Hoog tempo

Quick Step en Alpecin-Fenix hebben wel zin in waaiers, maar het peloton is nog bij elkaar.

83 km - Ewan even in moeilijkheden

Sinds het terugpakken van Tagliani en Rastelli is het onrustig in het peloton. Er zijn wat kleine waaiertjes ontstaan en het tempo ging dusdanig omhoog dat Caleb Even even in de problemen kwam. Lang reed Ewan niet achter het peloton, maar nadat hij gisteren ook al werd gelost, is het opnieuw geen goed teken.

88 km - Gruppo Compatto

De aanvallers zijn ingerekend, alle renners zijn weer bij elkaar.

93 km - Aanvallers al bijna ingerekend

Terwijl Richie Porte na een valpartij terugkeert in het peloton kunnen we concluderen dat het avontuur van Tagliani en Rastelli al bijna ten einde is. De sprintersploegen hebben er flink de sokken in waardoor de marge van aanvallers is geslonken naar minder dan twintig seconden.

105 km - Nog maar twee minuten over

De sprintersploegen voeren het tempo op waardoor de voorsprong van de twee aanvallers zakt naar twee minuten.

111 km - De Gendt op kop

Thomas De Gendt heeft zich op kop van het peloton genesteld en leidt de achtervolging op Filippo Tagliani en Luca Rastelli. De twee Italianen, die al de hele dag op kop rijden, hebben een voorsprong van 3.33.

Thomas De Gendt op kop van het peloton

114 km - Démare stevig in het paars

Arnaud Démare

Door het uitvallen van Biniam Girmay heeft tweevoudig ritwinnaar Arnaud Démare opeens een straatlengte voorsprong in het puntenklassement. Girmay stond op de tweede plaats in de stand om de paarse trui, maar moest de Giro verlaten als gevolg van de kurk die in zijn oog terechtkwam.

Na de eerste tussensprint van de dag - er volgt er nog ééntje voor de finish in Reggio Emilia - is dit de stand in het puntenklassement:

Topvijf

1. Arnaud Démare 155 punten
2. Mathieu van der Poel 90
3. Mark Cavendish 84
4. Giacomo Nizzolo 64
5. Filippo Tagliani 57

123 km - Fin Hänninen met kapot shirt en bebloede elleboog

De gehavende Jaakko Hänninen

De Fin Jaakko Hänninen is eerder in de etappe (buiten beeld) gevallen en zit behoorlijk gehavend op de fiets. Voor de AG2R-renner is het te hopen dat de etappe zo blijft kabbelen als de afgelopen uren.

132 km - Het circuit van Imola

Het circuit van Imola

De regisseur brengt het circuit van Imola in beeld, waar in 2020 Julian Alaphilippe en Anna van der Breggen de regenboogtrui veroverden.

De voorsprong van de kopgroep is bij het passeren van Imola iets teruggelopen, van ruim vijf naar dik vier minuten.

137 km - Passage door Imola

Max Verstappen viert zijn zege op Imola

Over enkele kilometers passeren de koplopers Imola. De stad van het Autodromo Enzo e Dino Ferrari, waar vorige maand het Formule 1-circus nog neerstreek voor de Grand Prix van Emilia Romagna.

Max Verstappen boekte er voor het twee jaar op rij een overwinning.

Het circuit trekt door het hele jaar racefans aan vanwege het dramatische overlijden van Ayrton Senna in 1994. De populaire Braziliaan kwam 28 jaar geleden om het leven bij een crash op de baan.

Bekijk hieronder een reportage over de status van Senna in Imola:

In Imola vloeien nog altijd tranen om tragische dood Ayrton Senna

141 km - Vijf minuten voorsprong voor de aanvallers

Filippo Tagliani (Drone Hopper) en Luca Rastelli (Bardiani) hebben na een kleine zestig kilometer vijf minuten voorsprong bij elkaar gefietst.

148 km - Reggio Emilia voor zevende keer in de Giro

2017: Gaviria wint in Reggio Emilia

Reggio Emilia, de finishplaats van deze etappe, ontving de Giro al zes keer. Voor het laatst in 2017, toen won Fernando Gaviria een etappe met twee aardige heuvels. Hij versloeg Jakub Mareczko en Sam Bennett in de sprint.

Het was de derde van vier ritzeges voor Gaviria in die Giro, die werd gewonnen door Tom Dumoulin.

153 km - Valpartij 'zonder erg' in het peloton

Een aantal renners, onder wie Mattias Skjelmose en Lawson Craddock, is onderuitgegaan bij een valpartij, maar alle renners zitten weer op hun fiets.

De twee koplopers (Tagliani en Rastelli) hebben ondertussen een voorsprong van 4.45 op het peloton.

160 km - Rare blessures: een boardingpass, een hond en een afstandsbediening

De ongelukkige wijze waarop de Giro d'Italia voor Biniam Girmay ten einde kwam is niet uniek. De wielrenner liep een serieuze oogblessure op toen hij een kurk in zijn oog kreeg tijdens het vieren van zijn etappezege, waarmee Girmay aansluit in een lange lijst van sporters die zich op een al even knullige manier blesseerden.

Biniam Girmay

Zo liep Kevin Hofland een blessure op tijdens het uitlaten van zijn hond en raakte Arsenal-keeper David Seaman geblesseerd toen hij de afstandsbediening wilde pakken.

En wat te denken van voetballer Milan Rapaic. De Kroaat stak zichzelf halverwege de jaren negentig op een vliegveld in het oog met een boardingpass. Enigszins vergelijkbaar met de pech die Girmay overkwam

Lees hier het hele artikel:

168 km - Vier minuten voor Tagliani en Rastelli

Na ruim dertig kilometer koers heeft het Italiaanse duo een voorsprong van vier minuten.

182 km - Felicitaties aan Niki Terpstra, 38 kaarsjes op de taart

De laatste Nederlander die de Ronde van Vlaanderen én Parijs-Roubaix won viert vandaag zijn verjaardag. Niki Terpstra wordt 38 jaar.

Terpstra reed in zijn carrière vijftien grote rondes: zeven keer de Vuelta en acht keer de Tour. De rekenmeesters valt het dan al op: Terpstra stond nog nooit aan de start van de Ronde van Italië.

Ook niet zo heel gek voor een voorjaarsspecialist, natuurlijk. Want maart en april zijn de belangrijkste maanden van zijn wielerjaar. Mei is een maand om weer op adem te komen.

186 km - Meer dan twee minuten voor de twee koplopers

De etappe ontrolt zich voorlopig zoals we hadden kunnen voorspellen. Een vroege aanval van een paar Italianen, het peloton laat de voorsprong gecontroleerd oplopen en verder gebeurt er nog niet al te veel.

Rastelli en Tagliani rijden intussen tweeënhalve minuut voor het peloton.

193 km - Voorsprong loopt op, sprintersploegen melden zich

Tagliani en Rastelli

Tagliani (26) is bezig aan zijn tweede Ronde van Italië, Rastelli (22) is een debutant. De twee Italianen fietsen in een paar kilometer een voorsprong van ruim een minuut bij elkaar.

Die marge zal nog wel wat gaan oplopen, maar we zien direct helpers van de sprinters Démare, Ewan en Van der Poel op de eerste rijen van het peloton.

Die gaan de hele handel controleren, om te zorgen dat deze biljartvlakke etappe in een massasprint eindigt aan het einde van de middag.

Het profiel van de elfde etappe van de Giro

198 km - Twee Italianen op kop

Voor de vierde keer in deze Giro zien we nummer 87 in de aanval: Filippo Tagliani, de Italiaan van Drone Hopper. Daarmee komt hij op gelijke hoogte met zijn ploeggenoot Mattia Bais, die gisteren voor de vierde keer ten aanval trok.

Tagliani heeft gezelschap van zijn landgenoot Luca Rastelli (Bardiani).

203 km - Kilometer nul, we zijn begonnen

Als de vlag wappert, is de koers begonnen. Wie gaan de kopgroep van de dag vormen?

Neutralisatie - Peloton heeft zich in beweging gezet

Démare (paarse trui), López (roze) en Rosa (blauw) zijn als eersten van alle overgebleven renners begonnen aan de elfde etappe.

De renners rijden door de straten van Santarcangelo di Romagna.

De roze trui om de ontspannen schouders van López

Er was dinsdag al weinig aan de hand voor hem en vandaag zal het niet anders zijn. Juan Pedro López zal zijn roze trui ook in de elfde etappe niet verliezen.

Alle reden om dinsdagavond na de etappe eens lekker te ontspannen in een kinderzwembadje.

De toptwaalf van het klassement staat binnen anderhalve minuut (met Thymen Arensman op plek twaalf, op 1.27), maar in de etappe zonder beklimmingen zal López het roze niet verliezen.

Zijn eerste belagers, Almeida, Bardet en Carapaz, zullen deze rit nou niet bepaald hebben uitgekozen om het verschil te gaan maken.

De toptien van het algemeen klassement

Zou Ewan vandaag wel mee sprinten?

Het zag er niet al te best uit. Caleb Ewan moest dinsdag al vroeg in de etappe lossen en kreeg niet (direct) steun van zijn ploeggenoten. Het leek er even op alsof de Australiër de rit helemaal niet uit zou gaan rijden, maar hij finishte wel degelijk.

Als allerlaatste, dat wel, op ruim een half uur van winnaar Girmay.

Ewan zal - mits hij zich vandaag wel goed voelt - zinnen op revanche. Dat geldt ook voor Mark Cavendish trouwens, ook de Brit moest er dinsdag al vroeg af. Hun grootste concurrenten voor de dagzege, bij afwezigheid van Girmay: paarsetruidrager Arnaud Démare, Giacomo Nizzolo en Fernando Gaviria.

En misschien heeft Mathieu van der Poel ook wel snode plannen.

De boodschap van Girmay

Klik op de tweet om het filmpje te bekijken:

Girmay wint na slaapverwekkende dag, en krijgt dan kurk in oog

De etappe van dinsdag werd gewonnen door de Eritreeër Biniam Girmay. Hij klopte na een fraaie finale niemand minder dan Mathieu van der Poel.

Daarmee kende de etappe na pakweg 150 slaapverwekkende kilometers toch nog een mooi slot. Al eindigde Girmay de dag uiteindelijk toch niet zo goed...

Bekijk hieronder de samenvatting van de etappe:

Duimpje voor Girmay: Eritreeër klopt Van der Poel in heuvelige finale tiende Giro-rit

...want Girmay kreeg bij de huldiging op het podium de kurk van de fles spumante, de mousserende wijn, in zijn oog. Het zag er pijnlijk uit. En dat was het ook.

Bekijk hieronder het kurk-incident:

Attenzione! Spumante! Girmay krijgt kurk in oog en moet naar ziekenhuis

Girmay werd kort naar de huldiging naar het ziekenhuis gebracht, later op de avond kwam hij met een groot verband over zijn linkeroog weer naar buiten. Woensdagochtend is door de ploeg besloten Girmay uit koers te halen.

"Om het risico op uitbreiding van de bloeding en oogboldruk te verkleinen, wordt het ten zeerste aangeraden om intensieve inspanningen vermijden", zegt ploegarts Piet Daneels. "Onze prioriteit gaat naar een volledige genezing van het letsel en daarom hebben we in samenspraak met Biniam en de sportieve directie besloten dat hij niet meer aan de start van de elfde rit zal verschijnen."

Buongiorno!

Welkom bij het liveblog van de elfde etappe van de Ronde van Italië. Een etappe die in de 105de editie geen gelijke kent, want er ligt geen enkele gecategoriseerde klim op het parcours. Zo vlak als een biljartlaken, klinkt het dan vaak.

Het profiel van de elfde etappe van de Giro

De etappe begint om 12.20 uur in Santarcangelo di Romagna, niet ver van de Adriatische kust. Voor de zon-zee-en-strandliefhebber: een aantal kilometer ten westen van Rimini.

Daarna rijden de renners alsmaar naar het noordwesten. 203 kilometer na het vertrek ligt de finishstreep in Reggio Emilia. De verwachting is dat de renners rond 17.15 uur finishen.