NOS Wielrennen Aangepast

Dainese wint voor DSM • zelfs in vlakke rit verandering in top klassement

Liveblog gesloten
 • Tot slot: de blik op morgen

  Het profiel van de twaalfde etappe van de Giro RCS

  Met 204 kilometer is de etappe van donderdag de langste van de 105de Ronde van Italië. De renners rijden van Parma naar Genua.

  De start van de etappe van vandaag lag nog vrij dicht bij de Adriatische zee, morgen finishen ze aan de Middellandse Zee. De rit kent drie beklimmingen, allemaal van de derde categorie. De laatste top ligt dertig kilometer voor de streep. Daarna blijft het glooiend.

  De afdaling waar Weylandt overleed

  Bij de eerste klim van de etappe, de Passo del Bocco, gaan de gedachten van menig wielerliefhebber terug naar 2011. In de afdaling kwam de Belg Wouter Weylandt om het leven. Sindsdien wordt zijn rugnummer in die Giro, 108, niet meer gebruikt.

  Afgelopen jaar werd Weylandt herdacht in de Giro, tien jaar na zijn overlijden RCS

  Het vertrek is een half uurtje eerder dan de afgelopen dagen, om 11.50 uur stappen de renners op de fiets. De finish wordt tussen 17.00 en 17.30 uur verwacht.

  A domani!

 • Gelukkig maar, het ging goed met de kurk vandaag

  De kurk niet in, maar op de fles RCS

  Het heeft er alle schijn van dat de Giro-organisatie de renners een beetje in bescherming neemt tijdens de huldiging. Kijk maar eens goed naar de kurk op de foto hierboven. Die lijkt niet ín, maar óp de fles te zitten.

  Zodoende kan ie niet meer op volle snelheid uit de fles schieten, zoals dinsdag gebeurde bij Biniam Girmay. De Eritreeër moest de Giro verlaten met een oogblessure, een gevolg van de knallende kurk.

  Hoe dan ook, Dainese kon zich probleemloos uitleven met de prosecco. Of spumante, daar willen we vanaf zijn.

  Dainese viert feest RCS
 • Carapaz wipt over Bardet en Almeida heen

  De top van het algemeen klassement na de elfde etappe RCS

  Je zou denken, in een geheel vlakke etappe verandert er niks in de top van het algemeen klassement. Maar niets is minder waar!

  Omdat Richard Carapaz als eerste over de meet kwam bij de tussensprint, pakte hij drie bonificatieseconden. Genoeg om over Romain Bardet heen te gaan en op gelijke hoogte te komen met João Almeida.

  De Ecuadoriaan en de Portugees geven nu beiden twaalf seconden toe op rozetruidrager João Almeida.

 • De toptien van de etappe

  Het is dus niet Cees Bol die wint - zoals we even dachten - maar Alberto Dainese die DSM de derde zege van het seizoen bezorgt. Favorieten Démare, Ewan en Cavendish worden vierde, vijfde en zesde.

  De toptien van de elfde etappe RCS
 • De grootste zege in de loopbaan van Dainese

  Alberto Dainese had al eens een etappe gewonnen in de Ronde van Tsjechië en in de Herald Sun Tour, maar zijn ritzege in de Ronde van Italië is met afstand de grootste van zijn carrière.

  Dainese (24) is bezig aan zijn tweede grote ronde. In de massasprints van de eerste week kwam hij tot een zevende en een negende plek.

 • Geen Nederlandse, maar een Italiaanse zege

  Herstel: het is niet Bol, zijn ploeggenoot Alberto Dainese wint de etappe.

 • Bol stunt in de Giro!

  Wat een verrassing, Cees Bol wint in de sprint in Reggio Emilia!

 • 1 km - De Bondt eraan, we gaan sprinten in Reggio Emilia

  Tot zover het avontuur van Dries De Bondt, we krijgen een massasprint in Reggio Emilia. Zonder Mathieu van der Poel, die laat het vandaag lopen.

  Wordt het Démare, Ewan of Cavendish? Of krijgen we een verrassende winnaar?

 • 2 km - De Bondt op het tandvlees

  Hij rijdt een zwaar verzet, bijt op zijn tanden en voelt het peloton komen. Dries De Bondt is bijna ingerekend.

 • 4 km - In de aankomstplaats

  De weg wordt wat smaller in de straten van Reggio Emilia en dat is in het voordeel van De Bondt. Zijn voorsprong? 14 seconden met nog vier kilometer te gaan.

 • 7 km - Toch weer uitgelopen

  En wat ziet de Belg van Alpecin-Fenix dan? Soms het peloton, soms ook niet. Door zijn voorsprong van - toch weer - twintig seconden raakt hij zo nu en dan uit zicht, afhankelijk van de bochten in het parcours.

  De Bondt kijkt achterom RCS
 • 9 km - Nog tien seconden

  Lang zal De Bondt nu niet meer voorop blijven, van zijn halve minuut zijn nog tien seconden over.

 • 10 km - Hoe ziet de finale eruit?

  Op een kilometer of vijf voor de meet rijden de renners Reggio Emilia binnen. Na drie kilometer alsmaar rechtdoor volgt er op 1.800 meter van de aankomst een flauwe bocht naar rechts, waarna er in de slotkilometer twee bochtjes naar links moeten worden genomen.

 • 15 km - Geen slechte poging

  De Bondt mag nog niet al te veel hoop koesteren, maar dit soort eenzame aanvallen in het slot van een etappe zijn weleens kanslozer geweest. Zijn voorsprong slonk eventjes onder de twintig seconden, maar de Belg heeft nu weer een halve minuut.

 • 19 km - De Bondt bungelt nog even

  Het zal Alpecin-Fenix niet slecht uitkomen dat De Bondt nog altijd op kop rijdt, want de helpers van Van der Poel hoeven niet mee te doen in de achtervolging.

  De marge van de voormalig Belgisch kampioen bedraagt nog steeds twintig seconden.