NOS Nieuws Buitenland Aangepast

VS heropent ambassade Kiev • President Zelensky wil staat van beleg verlengen

 • Welkom in het liveblog van woensdag 18 mei over de oorlog in Oekraïne.
 • VS heropent ambassade in Kiev.
 • Zelensky wil staat van beleg verlengen.
 • Russische militair bekent doden ongewapende Oekraïner.
Liveblog gesloten
 • Duitsland: Rusland gebruikt blokkade graanexport als oorlogswapen

  De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock beschuldigt Rusland de blokkade van graan uit Oekraïne als oorlogswapen te gebruiken. "Rusland is een graanoorlog begonnen die een wereldwijde voedselcrisis aanwakkert", zei Baerbock tijdens een bijeenkomst van ministers van Buitenlandse Zaken bij de Verenigde Naties in New York.

  Moskou doet dit niet alleen door Oekraïense havens te blokkeren, maar ook door silo's, wegen, spoorwegen en velden te vernietigen. Volgens Baerbock verhindert Rusland Oekraïne om 20 miljoen ton graan te exporteren, waarvan het grootste deel in de haven van Odessa. Vooral graanleveringen aan Noord-Afrika en Azië worden door de Russische blokkade getroffen.

  "Rusland voert zijn wrede oorlog niet alleen met tanks, raketten en bommen", zei de Duitse buitenlandminister. "Rusland voert deze oorlog met een ander verschrikkelijk en stiller wapen: honger en ontbering."

  VN-topman Guterres zei op de bijeenkomst dat hij intensieve gesprekken voert met Rusland, Oekraïne, Turkije, de Verenigde Staten en de Europese Unie om de Oekraïense graanleveringen weer op gang te krijgen. "Ik heb er goede hoop op dat het lukt, maar er is nog een lange weg te gaan", zei hij.

 • Tien burgerdoden in Donetsk-regio, aanvallen op Noord-Oekraïne

  In het oosten van Oekraïne, in de regio rond de stad Donetsk, zijn zeker tien burgers om het leven gekomen bij Russische aanvallen. Onder hen zijn twee kinderen, schrijft gouverneur Pavlo Kirilenko. Volgens hem raakten ook zeven mensen gewond, maar hij gaf verder geen details over de aanvallen. De informatie is niet onafhankelijk te verifiëren.

  Verder zijn de afgelopen dag de regio's rond Tsjernihiv en Soemy, in het noorden en noordoosten van Oekraïne, meerdere keren getroffen door Russische aanvallen van over de grens, zeggen de Oekraïense autoriteiten. In Tsjernihiv werden twee beschietingen waargenomen, in Soemy zeven.

  Het gaat volgens Oekraïne om aanvallen met zware machinegeweren, automatische granaatwerpers en raketartillerie. Het dorp Sjostka bij de grens in de regio Soemy werd volgens de autoriteiten meer dan een uur beschoten met mortieren, maar er vielen geen slachtoffers. Ook deze cijfers zijn niet onafhankelijk te verifiëren, maar ook het Russische ministerie van Defensie heeft de afgelopen dagen wel raketaanvallen op Noord-Oekraïne gemeld.

 • Levensverhaal Zelensky vastgelegd in strip

  Het levensverhaal van de Oekraïense president Zelensky is vastgelegd in een stripboek, Political Power: Volodymyr Zelenskyy. In de 22 pagina's tellende glossy wordt geschetst hoe Zelensky van acteur in de rol van president uiteindelijk in 2019 de daadwerkelijke president van Oekraïne werd.

  "Dit boek betekent veel voor mij vanwege mijn Oekraïense achtergrond", zegt de Amerikaanse uitgever Darren G. Davis. "Allebei mijn grootouders verhuisden van Oekraïne naar de VS. Ik wilde dit medium gebruiken om niet alleen een verhaal te vertellen, maar ook om tegelijkertijd iets voor het goede doel te doen." Een deel van de opbrengst gaat naar het Rode Kruis.

  Illustrator van het boek, Pablo Martinena, maakte eerder ook al stripbiografieën over Nelson Mandela en Donald Trump.

  1/5 Pagina's uit het stripboek over Zelensky Tidal Wave Productions
  2/5 Pagina's uit het stripboek over Zelensky Tidal Wave Productions
  3/5 Pagina's uit het stripboek over Zelensky Tidal Wave Productions
  4/5 Pagina's uit het stripboek over Zelensky Tidal Wave Productions
  5/5 Pagina's uit het stripboek over Zelensky Tidal Wave Productions
 • Russische beelden van krijgsgevangenen in ziekenhuis

  Het Russische ministerie van Defensie heeft beelden verspreid van wat volgens hen Oekraïense militairen uit de Azovstal-fabriek zijn die zich hebben overgegeven. Ze liggen nu in een ziekenhuis. In de video vertellen ze dat ze goed worden verzorgd, maar het is niet duidelijk of de militairen in de video vrijuit konden spreken.

  Gisteren meldden ooggetuigen nog dat er zeven bussen met Oekraïense strijdkrachten van het Azovstal-terrein bij Marioepol overgebracht waren naar een voormalige strafkolonie.

  Russische beelden van Azovstal-krijgsgevangenen in ziekenhuis
 • VS heropent ambassade in Kiev

  De Verenigde Staten hebben officieel de ambassade in Kiev heropend. Volgens buitenlandminister Blinken zijn er diverse maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat diplomaten weer veilig hun werk kunnen doen vanuit de Oekraïense hoofdstad. Bij de officiële heropening werd vandaag de Amerikaanse vlag gehesen.

  De Amerikaanse ambassade sloot drie maanden geleden, vlak voordat de Russische invasie begon. De VS vond het toen niet langer veilig voor het personeel om te blijven. De Amerikanen waarschuwden toen dat Rusland eerder dan verwacht het land binnen zou vallen.

  Reuters
 • Zelensky wil staat van beleg verlengen

  De Oekraïense president Zelensky wil de staat van beleg met drie maanden verlengen. Volgens het Duitse persbureau DPA is het wetsvoorstel daarvoor al klaar.

  Als het Oekraïense parlement ermee instemt, geldt de oorlogstoestand tot zeker 23 augustus. Dat is een dag voor Onafhankelijkheidsdag, de dag waarop Oekraïne de onafhankelijkheid viert.

  Zelensky stelde de staat van beleg voor het eerst in op 24 februari, een paar uur nadat Rusland het land was binnengevallen. De oorlogstoestand is sindsdien al twee keer verlengd.

 • Verslag vanaf de frontlijn: 'Daar zitten de Russen'

  Een Noorse tv-ploeg reisde naar de frontlijn in Oost-Oekraïne, in de buurt van de stad Zaporizja. Ze kwamen tot op 1000 meter van de Russische linie.

  Verslag vanaf de frontlijn: 'Daar zitten de Russen'
 • Russische tak Google van plan om faillissement aan te vragen

  Google zegt dat de Russische dochteronderneming van het bedrijf van plan is om faillissement aan te vragen, omdat het personeel en leveranciers niet kan betalen. Volgens Russische staatsmedia heeft een nationaal register, Fedresurs, al kennis genomen van het voornemen van Google Rusland.

  Het bedrijf kan niet meer aan de financiële verplichtingen voldoen omdat de Russische autoriteiten de bankrekening van Google Rusland in beslag hebben genomen, zegt Google.

  Hoewel het internetbedrijf al eerder zijn zakelijke activiteiten in Rusland heeft gestaakt, blijft het wel gratis diensten aanbieden in Rusland, zoals de zoekmachine, YouTube en Gmail.

 • Duitsland levert tanks aan Tsjechië

  Duitsland gaat vijftien tanks leveren aan Tsjechië. Het materieel moet de tanks vervangen die Tsjechië naar Oekraïne heeft gestuurd. "De Tsjechen leveren zware wapens en we vullen de gaten met Leopard-tanks", zegt de Duitse minister van Defensie.

  Tsjechië heeft tanks waar de Oekraïense strijdkrachten al vertrouwd mee zijn. Het gaat om materieel uit de voormalige Sovjet-Unie, waarvan Oekraïne als Sovjetrepubliek deel uitmaakte.

  De levering van Duitsland maakt deel uit van een programma waarmee Berlijn bondgenoten wil helpen die hun 'sovjetwapens' naar Oekraïne sturen.

 • Metro Charkov gaat weer rijden, vluchtelingen moeten coupés uit

  In Charkov, de tweede grote stad van Oekraïne, komt het normale leven langzaam weer op gang na de aftocht van het Russische leger. De autoriteiten zijn van plan om onder meer de metro weer te laten rijden, maar dat is een probleem voor de honderden inwoners die in de ondergrondse bivakkeren, meldt het Poolse TVN24 op basis van Oekraïense media.

  De bewoners van Charkov en de dorpen eromheen zochten hun toevlucht in de metro toen de Russen de aanval op de stad openden. Nu de luchtaanvallen zijn gestopt, zitten nog steeds honderden mensen onder de grond. Ze kunnen niet naar huis, omdat hun woning is verwoest, of omdat er nog geen elektriciteit of water is. Of mensen vinden het buiten nog te onveilig.

  De burgemeester van Charkov benadrukt dat de autoriteiten niemand zullen dwingen de metro te verlaten. "Het enige is dat we proberen om de treinstellen leeg te krijgen. Mensen woonden in die treinen, maar nu kunnen ze op de perrons verblijven. We zijn nog op zoek naar een vervangende plek voor iedereen", zegt Igor Terekhov tegen Oekraïense journalisten.

  Zo zag het er begin deze maand uit in de metro van Charkov:

  Honderden mensen schuilen permanent in metrotstation in Charkov
 • 'Loegansk zonder stroom door Russische aanvallen'

  Volgens de gouverneur van de Oost-Oekraïense regio Loegansk is bij Russische aanvallen het laatste nog werkende elektriciteitsstation geraakt. De hele regio zit daardoor zonder stroom.

  "De Russen sneden de elektriciteit af en beschadigden het laatste krachtige onderstation", schrijft gouverneur Serhiy Haidai op Telegram. Er zijn zware gevechten in de buurt van Lysytsjansk, daarbij werden eerder al de hoogspanningslijnen getroffen, schrijft de gouverneur.

  Volgens hem is de schade aan het stroomstation groot. "Reparaties zijn niet mogelijk totdat de vijandelijkheden zijn gestaakt."

 • '1288 lichamen van burgers gevonden rond Kiev'

  Sinds het begin van de Russische invasie zijn in de regio rond de Oekraïense hoofdstad Kiev 1288 lichamen van burgers gevonden. Dat heeft een chef van de politie van Kiev volgens persbureau Interfax-Ukraine gezegd op de tv.

  Politiechef Andriy Niebytov zegt dat de meesten zijn omgekomen door kogels afgevuurd door automatische wapens. Agenten vinden volgens hem nog steeds nieuwe graven van burgers die omgebracht zijn door Russische militairen.

 • Zweden en Finland schaffen samen wapens aan

  Zweden en Finland hebben afgesproken om samen wapens in te kopen. Beide landen gaan onder meer antitankwapens aanschaffen, maar de overeenkomst maakt ook de aankoop van raketten, geweren, munitie en andere wapens mogelijk. De Finse minister van Defensie heeft al de opdracht gegeven voor een gezamenlijke aankoop van kleine vuurwapens.

  De twee landen dienden vandaag gezamenlijk hun aanvraag voor toetreding tot de NAVO in. Functionarissen zeggen tegen persbureau AP dat er nog geen consensus is over toetredingsgesprekken. Daarvoor moeten alle NAVO-lidstaten instemmen en Turkije blijft bij zijn bezwaren tegen de toetreding van Finland en Zweden. Turkije beschuldigt de twee landen ervan onderdak te bieden aan "terroristische organisaties", zoals de Koerdische PKK.

 • Canadese omroep moet Russisch kantoor sluiten

  De Canadese publieke omroep CBC moet van de Russische autoriteiten het kantoor in Moskou sluiten. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat ook de visa en accreditatie van de Canadese journalisten worden ingetrokken.

  Rusland neemt de stap in reactie op het Canadese besluit om de Russische staatszender Russia Today te blokkeren. "We betreuren de open aanvallen op Russische media door westerse landen die zichzelf beschaafd noemen", zei een woordvoerder van het Russische ministerie.

 • Explosieven rond Borodjanka tot ontploffing gebracht

  De Russen zijn vertrokken, maar het gevaar in Borodjanka is nog niet geweken. Velden buiten de Oekraïense stad liggen bezaaid met niet-ontplofte munitie. De explosievenopruimingsdienst spoort de mijnen en raketten op en brengt ze gecontroleerd tot ontploffing.

  Explosieven opgespoord en tot ontploffing gebracht in Borodjanka