liveblog
NOS WielrennenAangepast

Girmay wint, Van der Poel redt het net niet in tiende Giro-etappe

  • Lees hier het wedstrijdverslag
  • Biniam Girmay klopt Mathieu van der Poel in de sprint
  • De roze trui blijft om de schouders van López
  • Morgen is de etappe zo vlak als een biljartlaken
liveblog gesloten

Wat brengt de dag van morgen?

Het profiel van de elfde etappe van de Giro

Woensdag rijden de renners van Santarcangelo di Romagna naar Reggio Emilia. De etappe is 203 kilometer lang en had niet vlakker kunnen zijn. Het is de enige etappe zonder beklimming in deze Giro.

De start is niet ver van de Adriatische kust, daarna gaat het alsmaar naar het noordwesten. De start is om 12.20 uur, de finisht wordt tegen 17.15 uur verwacht.

A domani!

Terugkijken: zo won Girmay in maart Gent-Wevelgem

2022 is het jaar van zijn doorbaak. In maart werd Biniam Girmay de eerste Afrikaanse winnaar van Gent-Wevelgem.

Bekijk hier de samenvatting:

Bekijk de samenvatting van Gent-Wevelgem voor mannen

Dankbare winnaar

"Ik heb geen woorden voor de prestatie van de ploeg vandaag. Ik ben heel blij", jubelde Girmay.

De Eritreer Biniam Girmay wint

In de top van het klassement is niks veranderd

De toptien van het algemeen klassement

Beter dan zaterdag

Afgelopen zaterdag wonnen ze geen van beide. Toen koerste Girmay - in de achtervolging op de latere winnaar Thomas De Gendt - steevast op het achterwiel van Van der Poel.

Dankzij hun ploeggenoten die heel de dag de achtervolging op de drie koplopers voor hun rekening namen, lukte het nu wel te sprinten voor de zege.

De toptien, van Girmay naar Schmid

De toptien van de etappe

Geen tweede ritzege, maar een tweede plaats

Het doet een beetje denken aan de Ronde van Vlaanderen van 2021, toen Van der Poel in een sprint-à-deux met Kasper Asgreen om de zege sprintte. Net als toen plafonneerde Van der Poel vlak voor de finish.

Hij steekt zijn duim nog voor de finish op naar Girmay.

Girmay wint, Van der Poel steekt zijn duim op

Girmay wint!

Girmay gaat als eerste aan met Van der Poel in zijn wiel. Van der Poel komt er naast, maar kan er niet overheen.

De Eritreeër wint de rit!

2 km - Van der Poel teruggepakt

Er wordt slinger om zwaai gedemarreerd, maar Van der Poel komt niet weg. Hij zit in een groep van een man of dertig.

5 km - Vier koplopers, Van der Poel is erbij

Girmay schat een scherpe bocht naar links totaal verkeerd in en moet het achterwiel van Van der Poel laten gaan.

Van der Poel rijdt dan weg met Davide Formolo, Simon Yates en Giulio Ciccone. Maar de achtervolgers geven niet veel toe.

7 km - De roze trui is er nog bij

Naast Van der Poel en Girmay zien we onder anderen ook in de eerste groep: Wilco Kelderman, Emanuel Buchmann, Vincenzo Nibali, Lennard Kämna en rozetruidrager Juan Pedro López.

8 km - Van der Poel zit erbij, Démare niet meer

Démare in moeilijkheden, hij rijdt helemaal achteraan de voorste groep die door het hoge tempo van Ineos uit elkaar wordt getrokken.

Van der Poel zit er nog goed bij, net als Girmay trouwens.

9 km - Carapaz en co rollen de loper uit voor Van der Poel

Eerder vandaag zagen we hem in moeilijkheden na een val in het gras, nu rijdt Richard Carapaz uitstekend in tweede positie achter ploeggenoot Pavel Sivakov. Dat snelle tempo zal Van der Poel bevallen, want het wordt sprinters als Démare nu wel erg moeilijk gemaakt.

9 km - Foss alweer teruggepakt

Een losse flodder, Foss rijdt weer in het peloton, dat inmiddels aan de klim is begonnen.

Er volgt zometeen een strook van elf procent, dat is voor de echte sprinters natuurlijk geen kattepis. Voor niemand eigenlijk, maar kunnen de sprinters mee over dat hellinkje?

10 km - Van Emden lanceert Foss

Jos van Emden lanceert Tobias Foss in aanloop naar het klimmetje. De Noor pakt een paar meter voorsprong, maar de sprintersploegen houden het verschil klein.

13 km - Wat gaat Van der Poel doen?

Vijf renners van Alpecin-Fenix voeren het peloton aan, ze maken tempo voor Mathieu van der Poel.

We zijn benieuwd wat hij gaat doen straks: vertrouwt hij op zijn sprint of gaat de oud-rozetruidrager aanvallen op het klimmetje in Monsano?

En ook interessant natuurlijk: kan Arnaud Démare mee op die klim? De ploegleiding van Alpecin zal de renners van elke ontwikkeling op de hoogte houden.

16 km - Nog vijf kilometer tot de voet van de klim

Het profiel van de tiende etappe van de Giro

De renners zijn op weg naar Monsano, waar een klim van 4,2 kilometer à 4,2% moet worden bedwongen. De top ligt op 8,5 kilometer voor de finish.

Na een afdaling richting finishplaats Jesi loopt de weg in de laatste kilometer toch weer op. De slotkilometer heeft een stijgingspercentage van 2,1.

De weg loopt vrijwel rechtdoor, maar het zal in het centrum van een Italiaans stadje toch niet eenvoudig zijn.

20 km - De Marchi teruggepakt

Alessandro De Marchi

Alessandro De Marchi is teruggepakt, daarmee zijn alle drie de aanvallers door de sprintersploegen opgeslokt.

22 km - Naesen en Bais bedankt voor de moeite en ingerekend

Lawrence Naesen en Mattia Bais zijn teruggezakt in het peloton, alleen Alessandro De Marchi rijdt nog voor het peloton. Maar waarschijnlijk niet lang meer, de drievoudig ritwinnaar in de Vuelta heeft nog maar 45 seconden voorsprong.

Met de sprintersploegen op kop van het peloton en het laatste klimmetje (vierde categorie) in aantocht, is de kans dat de Italiaan de etappe gaat winnen bijzonder klein.

28 km - Nog één koploper over

De Bondt, Juul-Jensen en Peák zijn teruggepakt, de stellingen worden weer ingenomen door de sprintersploegen in het peloton.

Alessandro De Marchi heeft zijn medevluchters van zich afgeschud en rijdt alleen op kop, een kleine minuut voor het peloton.

32 km - Drie man in de tegenaanval, onder wie twee helpers

Een nieuwe versnelling van Christopher Juul-Jensen, die eerder vanmiddag ook al probeerde weg te komen. Dries De Bondt, helper van Mathieu van der Poel, springt achter hem aan. De Bondt wil de Deen niet te veel ruimte geven.

Maar dan springt ook Barnabás Peák van Intermarché mee, een helper van Girmay. Wie gaat er dan controleren in het peloton?

36 km - Voorsprong loopt gestaag terug

Lawrence Naesen (AG2R), Mattia Bais (Drone Hopper) en Alessandro De Marchi (Israel - Premier Tech) hebben nog een kleine anderhalve minuut over.

Caleb Ewan en Mark Cavendish zijn er niet meer bij, zij moesten op de klimmetjes al lossen uit het peloton.

Wie zijn dan nog de favorieten? Wat te denken van Arnaud Démare, Mathieu van der Poel, Biniam Girmay en Giacomo Nizzolo?

38 km - Passage in de laatste woonplaats van Scarponi

Eerbetoon aan Scarponi

Het peloton rijdt door Filottrano, de laatste woonplaats van Michele Scarponi. De Italiaanse wielrenner overleed in 2017 bij een ongeluk tijdens een training.

Een fraai eerbetoon kun je met een gerust hart aan de Italianen overlaten, blijkt maar weer.

Klik op de tweet om het filmpje te bekijken:

44 km - Vierde dag in de aanval voor Bais

Mattia Bais, de Drone Hopper-renner die al de hele dag in de kopgroep rijdt, is een bekend gezicht voor de fanatieke Giro-volger. Ook in de eerste, derde en vijfde rit van de Ronde van Italië reed Bais in de aanval.

Tijdens die etappes had hij steevast ploeggenoot Filippo Tagliani bij zich in de kopgroep, maar dit keer is hij 'alleen'.

48 km - Na een paar kilometer is Van der Poel weer terug in het peloton

Van der Poel is weer terug

53 km - Van der Poel met kettingproblemen

Materiaalpech voor Mathieu van der Poel. Hij rommelt even aan zijn ketting en wordt dan door een mechanieker weer op gang geholpen. Heel soepel ging het niet, maar ook weinig reden tot paniek. De finale is nog ver weg.

Pech voor Van der Poel

57 km - Tweeënhalve minuut nog voor de drie aanvallers

Het trio dat al de hele dag in de aanval rijdt heeft nog ongeveer de helft van de maximale voorsprong over. Het peloton, aangevoerd door helpers van sprinters Mathieu van der Poel en Biniam Girmay, volgt op tweeënhalve minuut van de drie.

En tja, zo heel veel meer dan dat is er op het moment niet te melden. Van alle Italiaanse dorpjes en vergezichten die de televisie ons voorschotelt krijg je spontaan zin in vakantie. Dat dan weer wel.

67 km - Weer drie puntjes voor De Marchi

De Italiaan (Israel - Premier Tech) komt boven met in zijn wiel zijn landgenoot Mattia Bais, renner van Drone Hopper Androni Giocattoli. Een ploeg die, als we de eigen website mogen geloven, niet minder dan 38 sponsoren aan zich verbonden heeft.

Er volgt in deze (vrij saaie) tiende etappe nog één beklimming. Op 8,5 kilometer van de streep zijn de renners boven in Monsano, wederom na een klim van de vierde categorie.

71 km - Steil klimmetje

De tweede klim van de etappe, naar Recanati, kent een strook met een stijgingspercentage van maar liefst achttien. De drie koplopers kruipen omhoog, een kleine vier minuten voor het peloton.

73 km - Carapaz lijkt inderdaad gevallen te zijn

Volgens de organisatie van de Giro is Carapaz inderdaad in het gras gevallen, maar kon hij direct weer opstappen. De Ecuadoriaan rijdt gewoon nog in het peloton, hij werd door Richie Porte teruggebracht na zijn tuimeling.

74 km - Ewan moet lossen

Caleb Ewan

Caleb Ewan moet eraf, hij kan het peloton op de heuveltjes niet meer volgen. De Australiër is de eerste sprinter die moet lossen.

75 km - Is Carapaz gevallen?

Wat is er aan de hand met Richard Carapaz? De weg gaat maar lichtjes bergop en opeens zien we de nummer vier van het klassement achteraan het peloton.

En er lijkt wat gras, of hooi, aan zijn shirt te wapperen. Is hij gevallen?

Richard Carapaz

81 km - Eenzame fietser teruggepakt

Juul-Jensen wordt intussen bedankt voor de moeite en weer ingerekend door het peloton.

85 km - De Marchi als eerste boven

Alessandro De Marchi komt als eerste boven op de eerste van drie beklimmingen. Hij pakt drie puntjes voor het bergklassement, maar was daarin nog puntloos. De blauwe trui is dus nog heel ver weg.

De stand aan kop in het bergklassement

1. Diego Rosa 83 punten
2. Koen Bouwman 69
3. Lennard Kämna 43
4. Jai Hindley 40
5. Wout Poels 27

86 km - Juul-Jensen gaat ervandoor

Een opmerkelijke aanval vanuit het peloton. Christopher Juul-Jensen gaat er op het eerste klimmetje vandoor en pakt een seconde of vijftien voorsprong op het peloton. De drie koplopers hebben nog 4.10 op het peloton.

90 km - Aan het klimmen

De drie koplopers zijn begonnen aan de eerste van drie beklimmingen, de Crocette de Montecosaro van de vierde categorie. Voor de renner die als eerste boven is, liggen drie punten te wachten voor het bergklassement. De nummer twee krijgt twee punten en de nummer drie één punt.

Naesen, Bais en De Marchi vormen geenszins een bedreiging voor de blauwe trui van Diego Rosa.

97 km - Hoe gaat het met de koplopers?

Lawrence Naesen (AG2R), Mattia Bais (Drone Hopper) en Alessandro De Marchi (Israel - Premier Tech) rijden 4.45 voor het peloton, dat de marge op die manier onder controle houdt.

De drie zijn linksaf geslagen, laten de Adriatische kust voor wat het is en trekken landinwaarts. Op 85 kilometer van de finish komen ze boven op de eerste klim van de dag, de Crocette de Montecosaro (vierde categorie).

Het profiel van de tiende etappe van de Giro

109 km - Etappe naar Jesi, geboorteplaats van Michele Scarponi

Michele Scarponi

Finishplapats Jesi is niet alleen de geboorteplaats van Keizer Frederik II, van 1212 tot 1250 keizer van het Heilige Roomse Rijk, en voetbaltrainer Roberto Manchini. De Giro strijkt er vooral neer omdat in Jesi in 1979 Michele Scarponi werd geboren.

Scarponi won de Ronde van Italië in 2011 en was een jaar eerder tweede geworden in de Ronde van Lombardije. In april 2017 kwam Scarponi om het leven toen hij tijdens een trainingsrit werd aangereden door een bestelwagen.

Vijf dagen eerder had hij nog een etappe gewonnen in de Ronde van de Alpen.

2017: Een eerbetoon aan Michele Scarponi

121 km - De trein naast het peloton

De Giro-trein rijdt nog altijd naast het peloton

De tiende etappe van de Giro doet vooralsnog zijdelings denken aan een aflevering van Rail Away: onderhoudend, genoeg natuurschoon in beeld, maar weinig spectaculair.

Het zal komen omdat er al bijna de hele middag een roze Giro-trein parallel aan het peloton rijdt, langs de Adriatische kust.

En de kopgroep? Die bestaat nog altijd uit Lawrence Naesen (AG2R), Mattia Bais (Drone Hopper) en Alessandro De Marchi (Israel - Premier Tech). Ze hebben een voorsprong van vijf minuten op het peloton.

132 km - Bekend wielerterrein

San Benedetto del Tronto

De kopgroep is zojuist San Benedetto del Tronto gepasseerd. Een bekende plaats voor wielerliefhebbers, want de Tirreno-Adriatico eindigt er traditioneel. Doorgaans met een tijdrit, maar dit jaar niet. In maart werd er gesprint in San Benedetto del Tronto, Phil Bauhaus won de etappe.

Mocht het vanmiddag tot een sprint komen, ondanks de heuveltjes, is Bauhaus een van de outsiders. Afgelopen week kwam Bauhaus twee keer tot een zesde plek.

134 km - De drie beklimmingen die op het menu staan

Het profiel van de tiende etappe van de Giro
  • Crocette de Montecosaro, 4,9 kilometer à 2,2%. Na 111 kilometer koers, 85 kilometer voor de finish
  • Klimmetje in Recanati, 3,4 kilometer à 6,9%. Na 126 kilometer koers, 70 kilometer voor de finish
  • Klimmetje in Monsano, 4,2 kilometer à 4,2%. Na 187 kilometer koers, 8,5 kilometer voor de finish

140 km - Zes minuten voorsprong voor de drie aanvallers

De renners rijden nog altijd noordwaarts langs de Adriatische kust. Dat blijven ze nog tot ongeveer honderd kilometer voor de finish doen. Vanaf dat moment gaat het landinwaarts en doemen de heuveltjes op.

De voorsprong van Bais, Naesen en De Marchi bedraagt nog altijd ruim zes minuten.

152 km - De Marchi won al drie etappes in de Vuelta

Mattia Bais (25) en Lawrence Naesen (29) wisten in hun profcarrière nog geen koersen te winnen. De teller van hun vluchtmakker Alessandro De Marchi (35) staat al op zes zeges, waarvan drie overwinningen in de Ronde van Spanje.

De Marchi won bergetappes in de Vuelta in 2014, 2015 en 2018 en droeg bovendien vorig jaar twee dagen de roze trui.

160 km - Terug naar 2013: Hansen won in Pescara

In de startplaats van vandaag, Pescara, won Adam Hansen een etappe in de Giro van 2013. In de stromende regen zegevierde hij toen in zijn vijfde opeenvolgende grote ronde.

2013: Hansen wint in de stromende regen in Pescara

In totaal zou Hansen tussen 2011 en 2018 maar liefst twintig grote rondes op rij rijden. Hij miste van de Giro van 2011 tot en met de Giro van 2018 geen enkele grote ronde. Sterker nog, hij reed ze ook allemaal uit.

Met dat onwaarschijnlijke aantal van twintig grote rondes is Hansen vanzelfsprekend recordhouder. Naast een rit in de Giro won hij in 2014 ook nog een etappe in de Vuelta.

168 km - Meer dan vijf minuten

De voorsprong van Naesen, De Marchi en Bais loopt hard op. Het trio rijdt al meer dan vijf minuten voor het peloton en de marge blijft voorlopig groeien.

170 km - López ontspannen bij de jury

López bij de wedstrijdjury

Als de rozetruidrager een bidonnetje afgeeft bij de jury-auto, weet je dat er weinig gebeurt in de koers.

178 - De zegen van het peloton voor de drie

Lawrence Naesen (AG2R), Mattia Bais (Drone Hopper) en Alessandro De Marchi (Israel - Premier Tech) krijgen de zegen van het peloton. Binnen een mum van tijd loopt hun voorsprong op van twintig seconden naar meer dan anderhalve minuut. Waar gaat dat naartoe?

180 km - Grote achterstand in het klassement

Rozetruidrager Juan Pedro López heeft weinig te vrezen van het trio aan kop. Zowel Naesen, De Marchi als Bais geeft meer dan een uur toe in het algemeen klassement.

Van de drie heeft Alessandro De Marchi nog de beste papieren, hij staat 78ste op 1 uur en ruim zeven minuten van López. Bais geeft 1.24 uur toe, Naesen zelfs 1.54 uur.

184 km - Komen er nog renners bij de kopgroep?

De drie aanvallers Naesen, De Marchi en Bais hebben nog altijd maar twintig seconden voorsprong. Dat is nog niet echt geruststellend voor ze en het blijft aanvalletjes regenen vanuit het peloton.

Giro-trein naast het peloton

191 km - Drie aanvallers: twee Italianen en een Belg

Lawrence Naesen, Mattia Bais en Alessandro De Marchi lijken even de ruimte te krijgen van het peloton, maar precies op het moment dat je dat denkt, wordt er weer aangevallen.

Naesen, De Marchi en Bais

196 km - Eerste aanvalletjes

Daar wappert de vlag en meteen stuiven er een paar renners vandoor. Onder hen Dries De Bondt en Tobias Foss, maar ze komen nog niet meteen weg.

Neutralisatie

De renners zijn onderweg, maar écht gekoerst wordt er nog niet. De zogenaamde neutralisatie is nog bezig in de straten van Pescara.

Klik op de tweet om het filmpje te bekijken:

Schrijf Van der Poel maar op als kanshebber vandaag

Van der Poel over vervolg Giro: 'Hoop er een stuk of drie ritten uit te pikken'

De eerste etappe na de rustdag is een etappe waarin Mathieu van der Poel zomaar weer kan meedoen om de winst. Het tweede deel van de rit kent drie beklimmingen met de laatste top op maar 8,5 kilometer van de meet.

"De eerste honderd kilometer zijn relatief vlak. Het stuk daarna moet ik nog goed bekijken (in het routeboek, red.), maar ik had de indruk dat er op het einde wel een paar steile knikjes in zaten op het einde", zei Van der Poel maandag tijdens de rustdag.

"Het is een attractief parcours, het is wel een van mijn kansen. Ik hoop er nog een stuk of drie uit te pikken. In het hooggebergte zal het moeilijk zijn, maar ik kijk ernaar uit om te kijken hoe ik me voel in de tweede en derde week."

Het profiel van de tiende etappe van de Giro

Lekker in het zand

Juan Pedro López

Juan Pedro López zit nog altijd op zijn roze wolk. Vorige week dinsdag pakte hij de roze trui om daar vervolgens al vijf dagen in te rijden. Wat kun je dan beter doen op de rustdag dan poseren met je voeten in het zand?

De kans is groot dat López ook morgen nog aan de leiding gaat in het klassement. De tiende etappe eindigt vandaag weliswaar met drie beklimmingen van de vierde categorie, grote verschillen tussen de klassementsmannen verwachten we niet.

De nummer twee in het klassement is de Portugees João Almeida op twaalf seconden achterstand.

Tien uitvallers na negen etappes

In de eerste tien etappes - drie in Hongarije - twee op Sicilië en vier op het vasteland van Italië - zijn tien renners uitgevallen. Onder hen Miguel Ángel López, die vooraf werd gezien als een van de favorieten om de Giro te winnen.

De andere uitvallers: Jan Tratnik, Jakub Mareczko, Filippo Fiorelli, Michael Mørkøv, Owain Doull, Sergio Samittier, Samuele Zoccarato, Simon Carr en Rüdiger Selig.

Samenvatting: Hindley wint op de Blockhaus

Nog even terug naar afgelopen zondag. Bekijk hieronder de samenvatting van de eerste etappe waarin de klassementsmannen echt hun kaarten op tafel moesten leggen.

Hindley sterkste op machtige Blockhaus, volop spanning in Giro na zware bergrit

De toptien van het algemeen klassement

Ook na de zware etappe naar de Blockhaus van afgelopen zondag zit de roze leiderstrui om de schouders van de Spanjaard Juan Pedro López. Precies een week geleden veroverde López de leiding in het klassement in de rit naar de Etna.

Top-10 van het klassement na de negende Giro-etappe

López heeft een voorsprong van twaalf seconden op João Almeida en veertien tellen op Romain Bardet. Richard Carapaz, Giro-winnaar in 2019, geeft vijftien seconden toe.

De beste Nederlander? Dat is Thymen Arensman op de twaalfde plek, 1.27 achter López.

Buongiorno!

Het profiel van de tiende etappe van de Giro

Welkom bij het liveblog van de tiende etappe van de Ronde van Italië. Na een welverdiende rustdag vervolgt het Giro-peloton zijn weg.

De renners zitten vandaag 196 kilometer op de fiets. Na het vertrek in Pescara (tegen 12.20 uur) finisht de etappe rond 17.15 uur in Jesi.

De eerste ruim honderd kilometer gaan langs de Adriatische kust, daarna trekken de renners landinwaarts en komen ze drie beklimmingen van de vierde categorie tegen. De laatste top ligt op slechts 8,5 kilometer van de meet.