NOS Wielrennen Aangepast

López knokt en behoudt roze • Yates en Kelderman lossen op slotklim

Liveblog gesloten
 • Morgen de tweede rustdag

  Daarmee sluiten we het liveblog van vandaag af. Morgen geniet het Giro-peloton van een rustdag. Dinsdag trekt de karavaan verder met een etappe van Pescara naar Jesi. Het parcours begint vlak, maar in de laatste helft van de etappe liggen nog drie beklimmingen van de vierde categorie.

  De tiende etappe begint om 12.30 uur en finisht naar verwachting rond 17.15 uur.

  Het profiel van de tiende etappe van de Giro NOS
 • Yates maakt duikeling in klassement

  Het was niet de dag van Simon Yates, een van de favorieten voor de eindzege deze Giro d'Italia. Al vroeg op de slotklim moest de 29-jarige Brit zijn concurrenten al laten gaan. Hij kwam uiteindelijk ruim elf minuten na ritwinnaar Hindley als 34ste over de streep.

  Na de finish probeert hij een verklaring te vinden voor zijn optreden van vandaag. "Ik had het erg moeilijk met de hitte vandaag", aldus Yates, die in het klassement naar de 25ste plaats is gezakt.

 • Bouwman neemt afscheid van blauwe trui

  "Ik heb het nog geprobeerd in het begin van de etappe", laat Koen Bouwman weten. De Jumbo-Visma-renner, die vrijdag de zevende etappe won, moet na twee dagen zijn blauwe bergtrui afstaan aan Diego Rosa. "Ik had niet de benen zoals twee dagen geleden. Ik zat redelijk op de limiet."

 • Arensman nog fris na 'pittig ritje'

  De 22-jarige reed ogenschijnlijk moeiteloos met de besten mee omhoog vandaag. Pas in de slotkilometers van de Blockhaus moest hij de favorieten laten gaan. Naar eigen zeggen is hij met nog twee weken te gaan in de Giro nog relatief fris.

  "Maar het was zeker een pittig ritje", erkent Arensman, die vooral blij is met de goede vorm van zijn kopman Romain Bardet. "Ik ben blij dat hij het zo goed doet. Ik moet alleen maar volgen en zorgen dat Romain krijgt wat hij nodig heeft. En ik probeer een beetje kort in het klassement te blijven, zodat we twee troeven hebben. Daar zijn we wel in geslaagd."

 • Stand van zaken in het klassement

  Na de negende etappe is het ongemeen spannend in het algemeen klassement. De eerste zeven renners staan binnen de halve minuut van leider Juan Pedro López.

  Wilco Kelderman is weggevallen uit de top van het klassement. Thymen Arensman, die vandaag knap als tiende over de streep kwam, is nu de beste Nederlander in het klassement op de twaalfde plaats. Hij heeft een achterstand van 1.27 minuten op López.

  Top-10 van het klassement na de negende Giro-etappe NOS
 • De top-10 van de etappe

  De top-10 van de negende Giro-etappe NOS
 • López knokt en behoudt roze

  López moest door een knullig moment, waardoor hij bijna ten val kwam, lossen uit de groep favorieten. De 24-jarige Spanjaard geeft alles tot aan de eindstreep en verdedigt de roze trui met succes. Hij heeft nog 12 seconden voorsprong op de nieuwe nummer twee Joao Almeida.

 • FINISH - Hindley pakt nipt de zege

  Toch zijn de drie achtervolgers weer teruggekomen bij Carapaz, Bardet en Landa en het is verrassend Jai Hindley die er met de ritzege vandoor gaat. De renner van Bora, die in 2020 ook al een etappe won en tweede werd in het eindklassement, houdt in de sprint bergop Bardet en Carapaz nipt achter zich.

 • 1 km - Carapaz, Bardet en Landa vooraan

  Carapaz, Bardet en Landa lijken de drie sterkste renners in koers vandaag. Nu probeert Bardet de rest te lossen, maar Carapaz en Landa blijven stug in het wiel zitten van de Fransman. Nog 1 kilometer te gaan. De drie strijden niet alleen om de ritzege, maar ook om de roze trui.

 • 2 km - Zes koplopers

  Onder leiding van Almeida voegen de drie achtervolgers zich bij de koplopers. De kopgroep bestaat nu dus uit zes renners, met naast Almeida ook Carapaz, Bardet, Landa, Pozzovivo en Hindley.

 • 3 km - Almeida leeft weer op

  Hij moest al meerdere keren lossen, maar Joao Almeida is een taaie. De Portugees neemt de leiding in de achtervolgende groep en houdt het gat met de drie vooraan klein.

 • 4 km - Carapaz demarreert

  Richard Carapaz, de winnaar van de Giro in 2019, vindt het niet snel genoeg meer gaan en demarreert uit de groep favorieten. Alleen Romain Bardet en Mikel Landa kunnen mee.

 • 5 km - Arensman nog knap erbij

  Nog slechts elf renners zitten in de voorste groep, die aangevoerd wordt door Richie Porte. Naast klassementsmannen als Richard Carapaz en Romain Bardet, handhaaft ook Thymen Arensman zich knap in de groep met favorieten. De 22-jarige Nederlander is bezig aan zijn eerste Ronde van Italië.

 • 7 km - López bijna tegen de grond

  Oei, daar moet López even zijn voet aan de grond zetten. Daardoor is hij zijn ritme kwijt en moet hij de groep, die nu nog uit slechts elf renners bestaat, toch laten gaan. Zijn leidende positie in het klassement is nu aan het wankelen.

  Juan Pedro López NOS
 • 8 km - López nog wel van de partij

  Grote namen als Simon Yates en Wilco Kelderman zitten er al niet meer bij, maar Juan Pedro López houdt in zijn roze trui nog knap stand in de groep met favorieten.

  Lennard Kämna, de nummer twee van het klassement, en Joao Almeida zakken ook langzaam maar zeker weg uit de voorste groep.