liveblog
NOS WielrennenAangepast

López knokt en behoudt roze • Yates en Kelderman lossen op slotklim

liveblog gesloten

Morgen de tweede rustdag

Daarmee sluiten we het liveblog van vandaag af. Morgen geniet het Giro-peloton van een rustdag. Dinsdag trekt de karavaan verder met een etappe van Pescara naar Jesi. Het parcours begint vlak, maar in de laatste helft van de etappe liggen nog drie beklimmingen van de vierde categorie.

De tiende etappe begint om 12.30 uur en finisht naar verwachting rond 17.15 uur.

Het profiel van de tiende etappe van de Giro

Yates maakt duikeling in klassement

Het was niet de dag van Simon Yates, een van de favorieten voor de eindzege deze Giro d'Italia. Al vroeg op de slotklim moest de 29-jarige Brit zijn concurrenten al laten gaan. Hij kwam uiteindelijk ruim elf minuten na ritwinnaar Hindley als 34ste over de streep.

Na de finish probeert hij een verklaring te vinden voor zijn optreden van vandaag. "Ik had het erg moeilijk met de hitte vandaag", aldus Yates, die in het klassement naar de 25ste plaats is gezakt.

Bouwman neemt afscheid van blauwe trui

"Ik heb het nog geprobeerd in het begin van de etappe", laat Koen Bouwman weten. De Jumbo-Visma-renner, die vrijdag de zevende etappe won, moet na twee dagen zijn blauwe bergtrui afstaan aan Diego Rosa. "Ik had niet de benen zoals twee dagen geleden. Ik zat redelijk op de limiet."

Arensman nog fris na 'pittig ritje'

De 22-jarige reed ogenschijnlijk moeiteloos met de besten mee omhoog vandaag. Pas in de slotkilometers van de Blockhaus moest hij de favorieten laten gaan. Naar eigen zeggen is hij met nog twee weken te gaan in de Giro nog relatief fris.

"Maar het was zeker een pittig ritje", erkent Arensman, die vooral blij is met de goede vorm van zijn kopman Romain Bardet. "Ik ben blij dat hij het zo goed doet. Ik moet alleen maar volgen en zorgen dat Romain krijgt wat hij nodig heeft. En ik probeer een beetje kort in het klassement te blijven, zodat we twee troeven hebben. Daar zijn we wel in geslaagd."

Stand van zaken in het klassement

Na de negende etappe is het ongemeen spannend in het algemeen klassement. De eerste zeven renners staan binnen de halve minuut van leider Juan Pedro López.

Wilco Kelderman is weggevallen uit de top van het klassement. Thymen Arensman, die vandaag knap als tiende over de streep kwam, is nu de beste Nederlander in het klassement op de twaalfde plaats. Hij heeft een achterstand van 1.27 minuten op López.

Top-10 van het klassement na de negende Giro-etappe

De top-10 van de etappe

De top-10 van de negende Giro-etappe

López knokt en behoudt roze

López moest door een knullig moment, waardoor hij bijna ten val kwam, lossen uit de groep favorieten. De 24-jarige Spanjaard geeft alles tot aan de eindstreep en verdedigt de roze trui met succes. Hij heeft nog 12 seconden voorsprong op de nieuwe nummer twee Joao Almeida.

FINISH - Hindley pakt nipt de zege

Toch zijn de drie achtervolgers weer teruggekomen bij Carapaz, Bardet en Landa en het is verrassend Jai Hindley die er met de ritzege vandoor gaat. De renner van Bora, die in 2020 ook al een etappe won en tweede werd in het eindklassement, houdt in de sprint bergop Bardet en Carapaz nipt achter zich.

1 km - Carapaz, Bardet en Landa vooraan

Carapaz, Bardet en Landa lijken de drie sterkste renners in koers vandaag. Nu probeert Bardet de rest te lossen, maar Carapaz en Landa blijven stug in het wiel zitten van de Fransman. Nog 1 kilometer te gaan. De drie strijden niet alleen om de ritzege, maar ook om de roze trui.

2 km - Zes koplopers

Onder leiding van Almeida voegen de drie achtervolgers zich bij de koplopers. De kopgroep bestaat nu dus uit zes renners, met naast Almeida ook Carapaz, Bardet, Landa, Pozzovivo en Hindley.

3 km - Almeida leeft weer op

Hij moest al meerdere keren lossen, maar Joao Almeida is een taaie. De Portugees neemt de leiding in de achtervolgende groep en houdt het gat met de drie vooraan klein.

4 km - Carapaz demarreert

Richard Carapaz, de winnaar van de Giro in 2019, vindt het niet snel genoeg meer gaan en demarreert uit de groep favorieten. Alleen Romain Bardet en Mikel Landa kunnen mee.

5 km - Arensman nog knap erbij

Nog slechts elf renners zitten in de voorste groep, die aangevoerd wordt door Richie Porte. Naast klassementsmannen als Richard Carapaz en Romain Bardet, handhaaft ook Thymen Arensman zich knap in de groep met favorieten. De 22-jarige Nederlander is bezig aan zijn eerste Ronde van Italië.

7 km - López bijna tegen de grond

Oei, daar moet López even zijn voet aan de grond zetten. Daardoor is hij zijn ritme kwijt en moet hij de groep, die nu nog uit slechts elf renners bestaat, toch laten gaan. Zijn leidende positie in het klassement is nu aan het wankelen.

Juan Pedro López

8 km - López nog wel van de partij

Grote namen als Simon Yates en Wilco Kelderman zitten er al niet meer bij, maar Juan Pedro López houdt in zijn roze trui nog knap stand in de groep met favorieten.

Lennard Kämna, de nummer twee van het klassement, en Joao Almeida zakken ook langzaam maar zeker weg uit de voorste groep.

9 km - Bouwman is blauw kwijt

Koen Bouwman laat het peloton gaan en weet daardoor nu zeker dat hij de blauwe bergtrui na vandaag kwijt is.

Koen Bouwman

11 km - Ook Yates en Kelderman eraf

Hij werd bestempeld als topfavoriet voor de eindzege, maar Simon Yates zakt al vroeg op de slotklim door het ijs. De groep met favorieten wordt aangevoerd door Rui Costa, die dat doet voor zijn kopman Joao Almeida.

Ook Wilco Kelderman lijkt de slag te hebben gemist.

Simon Yates lost op de Blockhaus

12 km - Dumoulin laat peloton gaan

Tom Dumoulin kan het tempo niet bijhouden en moet lossen uit de groep favorieten. Ook Giulio Ciccone, de huidige nummer 21 van het klassement, moet de groep al snel laten gaan.

15 km - Alles weer bij elkaar

Aan de voet van de Blockhaus zijn ook de laatst overgebleven vluchters teruggepakt door het peloton. Ineos, de ploeg van kopman Richard Carapaz, houdt het tempo hoog.

18 km - Klassementsmannen in aantocht

Rosa is bijgehaald door Peters en Dombrowski. De Amerikaan gaat er nu alleen vandoor, maar de voorsprong op het peloton loopt snel terug. Het gat is nog maar 35 seconden.

23 km - Rosa alleen door

Aan het begin van de etappe reed hij enkele kilometers alleen op kop en nu aan het eind van de rit is hij als enige renner over van de kopgroep. Diego Rosa gaat na het wegvallen van Tesfatsion alleen aan de leiding op weg naar de slotklim. Hij heeft bijna een halve minuut voorsprong op de achtervolgende groep en ruim een minuut op het peloton.

27 km - Pech voor Kelderman

Het peloton gaat in vliegende vaart naar de voet van de slotklim, de Blockhaus. Geen goed moment om van fiets te moeten wisselen, maar Wilco Kelderman overkomt het. De best geklasseerde Nederlander moet in de achtervolging op het peloton.

35 km - Tesfatsion de berm in

Daar ligt ineens Tesfatsion in de berm. De renner uit Eritrea reed samen met Rosa aan de leiding, maar in de afdaling mist hij een bocht. Hij rijdt rechtdoor, gaat over de kop en belandt in de berm.

Tesfatsion in de berm

42 km - Rosa virtueel in het blauw

Diego Rosa is als eerste boven op de Passo Lanciano en daarmee gaat hij nu virtueel aan de leiding in het bergklassement. Hij heeft nu 83 punten. Bouwman sprokkelt ook nog 1 bergpunt mee door voor het peloton over de top te komen en hij staat nu op 69 punten.

Op de slotklim liggen nog eens 40 punten klaar voor de etappewinnaar.

47 km - Rosa op jacht naar blauw

Rosa demarreert uit de kopgroep en gaat op weg naar de 40 bergpunten, die op de top van de Passo Lanciano liggen te wachten. Als de Italiaan die punten pakt, is hij Koen Bouwman voorbij in het bergklassement.

Hij heeft nog wel Tesfatsion in zijn wiel die weigert kopwerk te doen, tot frustratie van Rosa.

50 km - Rosa sluit aan

Daar is Diego Rosa al. De Italiaan, die de vlucht van de dag initieerde, sluit aan bij Peters, Sepúlveda en Tesfatsion. De vier hebben bijna een minuut voorsprong op Dombrowski, Gall en Caicedo en 2.30 minuten op het peloton.

Uitstapje naar Hongarije

Eddie Dunbar heeft het algemeen klassement van de Ronde van Hongarije op zijn naam geschreven. De Ier was hard op weg om de vijfde en laatste etappe te winnen, maar net voor de streep voorkwam de Italiaan Antonio Tiberi een dubbelslag van de Ineos-renner.

Lees in onderstaand artikel het verslag van de koers:

52 km - Koplopers begonnen aan Passo Lanciano

De drie koplopers zijn begonnen aan de Passo Lanciano, de voorlaatste klim van de dag. Ze hebben een voorsprong van 35 seconden op de eerste achtervolger Diego Rosa, die voor de bergpunten zal gaan.

54 km - Peters en Tesfatsion krijgen gezelschap

Peters en Tesfatsion krijgen gezelschap van Sepúlveda, een ploeggenoot van Tesfatsion. Het meeste kopwerk wordt gedaan door Peters en hij zorgt ervoor dat de drie nu een voorsprong hebben van een halve minuut op de achtervolgers.

60 km - Opnieuw aanval van Peters

Nans Peters heeft er zin in vandaag en doet opnieuw een poging om zijn mede-koplopers te lossen. De Fransman, met Nederlandse grootouders, krijgt nu Natnael Tesfatsion met zich mee en de twee fietsen hard door.

62 km - Van der Poel schuift wat naar voren

Er moet weer bijna geklommen gaan worden in de negende etappe en dat is het sein voor Mathieu van der Poel om wat op te schuiven in het peloton. De kopman van Alpecin-Fenix doet dat te midden van twee ploeggenoten.

In de kopgroep is de samenwerking inmiddels verdwenen. Er wordt gedemarreerd door Peters, maar het gat met de andere vluchters is nog niet groot.

69 km - Voorsprong onder de drie minuten

Het peloton rijdt onder leiding van Castroviejo hard door op het relatief vlakke gedeelte van het parcours en dat is slecht nieuws voor de kopgroep. De voorsprong van de negen mannen vooraan is tot onder de drie minuten gezakt en de volgende berg komt al in zicht. Dat is de Passo Lanciano van de eerste categorie.

84 km - Tussensprint voor Sepúlveda

De eerste tussensprint is een prooi voor Sepúlveda. Hij is de enige die er vol voor gaat en hij mag dan ook twaalf punten bijschrijven voor het puntenklassement.

De voorsprong van de koplopers is de afgelopen kilometers wel behoorlijk geslonken. Er is nog 3 minuten over van de voorsprong die maximaal 5 minuten bedroeg vandaag.

95 km - Ineos voert peloton aan

Aan kop van het peloton zien we nu Jonathan Castroviejo van Team Ineos. Het tempo wordt opgevoerd en de voorsprong van de koplopers loopt iets terug tot onder de vijf minuten.

100 km - Waarom een berg met een Duitse naam midden in Italië?

De situatie in de koers is al enige tijd ongewijzigd. Met nog 100 kilometer te gaan tot de slotklim hebben de negen koplopers nog altijd bijna vijf minuten voorsprong.

De slotklim van vandaag heet de Blockhaus. Een Duitse naam dus voor een berg die zich midden in Italië bevindt. Eén van de theorieën die daarover de ronde doen stamt uit de negentiende eeuw. Het was toen gebruikelijk om plekken die van militair belang waren een Duitse naam te geven. En op de Blockhaus stond een verstevigd fort om de bandieten, die toen rondtrokken, buiten de deur te houden.

115 km - Bouwman en Van Emden blijven lachen

Voorafgaand aan de etappe hadden Koen Bouwman en Jos van Emden al een grote lach op hun gezicht en na ruim zeventig kilometer koers hebben ze die nog steeds.

Rozegekleurde fans en dieren langs het parcours

Giro-fan langs het parcours

Ondertussen in Baskenland

Demi Vollering heeft haar hattrick in de Itzulia compleet gemaakt. De renster van SD Worx won na de eerste twee etappes ook de derde en laatste rit van en naar San Sebastián.

Lees in onderstaand artikel het complete verslag:

123 km - Roze trui in achtervolging

Juan Pedro López, de rozetruidrager, zien we ineens achter het peloton rijden. Hij zit wel tussen de auto's en lijkt weer aan te gaan sluiten bij het peloton.

Juan Pedro López

133 km - Op naar de berg van Merckx

De renners hebben de eerste drie beklimmingen van de dag erop zitten en de situatie in de koers is al enige tijd stabiel. De kopgroep van negen, met Diego Rosa, Joe Dombrowski, Natnael Tesfatsion, Felix Gall, Filippo Zana, Eduardo Sepúlveda, Jonathan Caicedo, James Knox en Nans Peters, heeft een voorsprong opgebouwd van ruim vijf minuten.

Tijd om de slotklim van vandaag eens onder de loep te nemen: de Blockhaus. In 1967 werd de Blockhaus voor het eerst opgenomen in het Giro-parcours. De winnaar toen was een nog piepjonge Eddy Merckx. Op 21-jarige leeftijd zegevierde hij destijds voor het eerst in een Giro-etappe.

149 km - Rosa sprokkelt bergpunten

Diego Rosa heeft het gemunt op de bergpunten vandaag. Voorafgaand aan deze etappe stond hij op 3 punten, maar na de eerste drie beklimmingen van de dag is zijn totaal opgelopen tot 43 punten. Daarmee staat hij nu op de tweede plaats in het bergklassement achter Koen Bouwman, die op 68 punten staat.

Diego Rosa

156 km - Dumoulin overlegt bij ploegleiderswagen

Tom Dumoulin laat zich even afzakken uit het peloton en gaat naast de ploegleiderswagen rijden voor overleg.

Op de Etna zakte de Giro-winnaar van 2017 door het ijs en viel daardoor weg uit de top van het klassement. We vinden hem nu terug op de 32ste plaats en een achterstand van 5.40 minuten.

Tom Dumoulin

158 km - Kopgroep van negen

De zes achtervolgers zijn aangesloten bij Rosa, Dombrowski en Tesfatsion, waardoor we nu een kopgroep van negen hebben in deze bergetappe.

Ze hebben een voorsprong van ruim 4,5 minuut op het peloton.

167 km - Rosa krijgt gezelschap

Diego Rosa heeft na een aantal kilometer in zijn eentje op kop te hebben gereden gezelschap gekregen van Dombrowski en Tesfatsion. Achter hen is ook een groep van zes nog in aantocht. Felix Gall, Filippo Zana, Eduardo Sepúlveda, Jonathan Caicedo, James Knox en Nans Peters moeten nog een gat ruim van twintig seconden zien te dichten.

173 km - Bilbao meldt zich bij dokter

Pello Bilbao ondervindt toch wat hinder van de valpartij. De nummer negen van het algemeen klassement meldt zich bij de dokter, die onder meer naar zijn bebloede elleboog kijkt.

Pello Bilbao

175 km - Valpartij in het peloton

In het peloton gaan enkele renners onderuit. Onder anderen Pello Bilbao en Jorge Arcas, gisteren nog in de vlucht van de dag, liggen erbij. De schade lijkt mee te vallen, want iedereen kan z'n weg vervolgen.

178 km - Poels wappert eraf

Wout Poels, de afgelopen twee dagen nog in de aanval, hangt nu al na tien kilometer koers achteraan het peloton. Mathieu van der Poel kan zich wel handhaven in het groep met favorieten en ook blauwetruidrager Bouwman is nog van de partij.

De voorsprong van Diego Rosa is inmiddels opgelopen tot bijna een minuut. Joe Dombrowski en Natnael Tesfatsion zijn de eerste achtervolgers en zitten ruim 20 seconden achter Rosa.

180 km - Sprinters moeten al lossen

Na de eerste kilometers bergop is het peloton al uit elkaar gevallen. De eerste sprinters, onder wie Arnaud Démare, moeten lossen. Vooraan rijdt Diego Rosa inmiddels in zijn eentje op kop. Hij heeft een kleine voorsprong op het al flink uitgedunde peloton, waar Koen Bouwman inmiddels in teruggevallen is.

181 km - Eerste berg al achter de rug

De renners hebben de eerste berg van vandaag al achter de rug. Holmes komt als eerste boven op de klim van de derde categorie, gevolgd door medevluchters Diego Rosa en Natnael Tesfatsion. Na een korte afdaling doemt de volgende berg al op.

187 km - Bouwman laat zich direct zien

Nadat het officiële startsein is gegeven, gaan de eerste renners er al direct vandoor. Matthew Holmes initieert de eerste vluchtpoging en krijgt vier man met zich mee. Daarachter probeert ook Koen Bouwman, die voor zijn blauwe bergtrui vecht, aansluiting te vinden met de eerste kopgroep van de dag.

Kelderman kijkt uit naar 'mooie etappe'

Wilco Kelderman is de best geklasseerde Nederlander in het klassement. Hij staat op de zevende plaats en kijkt uit naar de etappe van vandaag. "Het is mooi weer en we hebben een mooie etappe voor de boeg. Maar het wordt vooral afzien", denkt Kelderman voorafgaand aan de rit.

Zelf heeft hij de Blockhaus, de slotklim van vandaag, nooit eerder beklommen. "Hij is vrij steil. Wat ik in het boek zag, is het een heel lastige klim. Je moet gewoon van voren zitten en de benen hebben. Bij mij voelen de benen wel goed, maar ik weet nog niet precies waar ik sta. Vandaag gaan we de verhoudingen echt zien, denk ik."

Wilco Kelderman

189 km - Officiële start

Daar is het officiële startsein voor deze 189 kilometer lange etappe. Al direct vanuit de start moet er geklommen worden en de eindstreep ligt op de Blockhaus, een berg van de eerste categorie.

Giro-peloton onderweg

Het peloton is vertrokken uit Isernia voor eerst de geneutraliseerde zone, van ruim 3 kilometer. Koen Bouwman start in zijn blauwe bergtrui opnieuw vanaf de eerste rij.

De renners voor de start van de negende etappe

Nog even ontspannen

De Alpecin-Fenix-ploeg van kopman Mathieu van der Poel geniet nog even van het zonnetje in startplaats Isernia, voordat de negende etappe van start gaat.

Bouwman wil blauw verdedigen

Voor de tweede dag op rij rijdt Koen Bouwman als leider van het bergklassement in de blauwe trui. Met een pittige bergetappe voor de boeg, zal hij aan de bak moeten om het blauw te behouden.

"Natuurlijk wil ik punten pakken voor het bergklassement en de daarbij behorende trui verdedigen. Maar als ik mag kiezen, win ik het liefst nog een rit", aldus de Jumbo-Visma-renner die de zevende etappe op zijn naam schreef.

"Zeker de Blockhaus wordt een loodzware opgave", kijkt Bouwman vooruit op de negende etappe. "Het is de eerste keer dat ik die berg op ga rijden. We gaan het zien. Als ik de benen heb, ga ik het zeker weer proberen."

Koen Bouwman in de blauwe trui

Hoe ging het gisteren?

Tien jaar na zijn vorige overwinning heeft Thomas De Gendt opnieuw de dagzege behaald in de Giro d'Italia. De Belg was in de achtste etappe de snelste na een sprint vanuit een kopgroep.

Bekijk hier nogmaals de ontknoping van de achtste etappe:

De Gendt houdt Van der Poel van zich af en wint in Napels achtste Giro-etappe

De stand van zaken in het klassement

Juan Pedro López mag voor de vijfde dag op rij in de roze trui rijden. Hij heeft een voorsprong van 38 seconden op nummer twee Lennard Kämna en 1.44 minuten op nummer vijf Simon Yates, die als een van de grote favorieten geldt voor de eindzege. Wilco Kelderman is op de zevende plaats en een achterstand van 1.57 minuten de beste Nederlander in het klassement.

Toptien algemeen klassement

Waarheen leidt de weg?

Vandaag staat er een pittige bergetappe op het programma met finish bovenop de Blockhaus, een berg van de eerste categorie. De klassementsrenners zullen dus aan de bak moeten vandaag.

In de 189 kilometer voordat de eindstreep bereikt wordt, moeten er nog drie bergen beklommen worden: een van de derde categorie, twee van de tweede categorie en vlak voor de Blockhaus nog een van de eerste categorie.

De etappewinnaar treedt in de voetsporen van Eddy Merckx (1967), Franco Bitossi (1968), José Manuel Fuente (1972), Moreno Argentin (1984), Ivan Basso (2006), Franco Pellizotti (2009) en Nairo Quintana (2017). Ook Tom Dumoulin heeft goede herinneringen aan de slotklim van vandaag. In 2017 kwam hij als derde over de finish en twee weken later stond hij als winnaar van de Giro op het podium in Milaan.

Het profiel van de negende etappe van de Giro

Benvenuto!

Welkom vanuit Isernia. Om 11.40 uur vertrekken de renners voor de negende etappe van deze Giro d'Italia voor een 189 kilometer lange bergetappe. De finish wordt rond 17.15 uur verwacht.

De Spaanse Trek-renner Juan Pedro López rijdt nog altijd in de roze trui. Koen Bouwman vertrekt voor de tweede dag op rij in de blauwe trui, als leider van het bergklassement.