NOS Wielrennen Aangepast

Van der Poel redt het net niet in achtste etappe • Ritzege voor De Gendt

 • Etappe 8 van de Giro d'Italia
 • Heuvelcriterium over 153 kilometer met start en finish in Napels
 • De Gendt wint, Van der Poel zevende
 • Updates op je smartphone? Druk op het belletje!
Liveblog gesloten
 • A domani!

  Daarmee sluiten we het liveblog voor vandaag af. Morgen zijn we terug met de etappe van Isernia naar Blockhaus, met finish bergop. De renners starten om 11.40 uur aan de negende etappe. De finish wordt wederom rond 17.15 uur verwacht.

 • De dag van morgen

  Morgen staat er een pittige bergetappe op het programma met finish bovenop de Blockhaus, een berg van de eerste categorie.

  In de 189 kilometer voordat de eindstreep bereikt wordt, moeten er nog drie bergen beklommen worden: een van de derde categorie, twee van de tweede categorie en vlak voor de Blockhaus nog een van de eerste categorie.

  De etappewinnaar treedt in de voetsporen van Eddy Merckx (1967), Franco Bitossi (1968), José Manuel Fuente (1972), Moreno Argentin (1984), Ivan Basso (2006), Franco Pellizotti (2009) en Nairo Quintana (2017). Ook Tom Dumoulin heeft goede herinneringen aan de slotklim van morgen. In 2017 kwam hij als derde over de finish en twee weken later stond hij als winnaar van de Giro op het podium in Milaan.

  Het profiel van de negende etappe van de Giro RCS
 • Martin klimt naar vierde plaats

  Guillaume Martin sloop vandaag slim mee met de vlucht van de dag. Lange tijd hield het peloton het gat rond de twee minuten, maar in de slotkilometers liep de voorsprong toch nog behoorlijk op. Daardoor maakt Martin een flinke sprong in het algemeen klassement, van de 24ste naar de 4de plaats.

  Juan Pedro López pareerde een aanval van Lennard Kämna op de roze trui en mag ook morgen weer de leiderstrui dragen.

  Toptien algemeen klassement NOS
 • Dit is de top-10 van de achtste etappe

  Toptien van Giro-etappe 8 NOS
 • De Gendt: 'Goed teamwerk'

  Thomas De Gendt ging precies op het goede moment mee met de demarrage in de achtste etappe en wist 40 kilometer later de dagzege op te eisen. "Ik wist dat iedereen naar Van der Poel en Girmay zou kijken om ons terug te gaan halen", verklaart De Gendt, die lange tijd nog dacht dat de achtervolgers toch nog terug zouden komen.

  Toch kon de 35-jarige Belg gaan sprinten om de winst en daar had hij enkele kilometers voor de finish al veel vertrouwen in. "Ik zei op 3 kilometer van de finish tegen Vanhoucke dat hij vol door moest rijden, want ik weet zeker dat ik de sprint win."

 • Tien jaar later

  In 2012 won Thomas De Gendt de Giro-rit die finishte op de legendarische Stelvio, tien jaar later pakt hij de zege in Napels na een sprint met medekoplopers Vanhoucke, Gabburo en Arcas,

 • FINISH - Van der Poel redt het niet

  Hij had de koplopers in zicht, maar Van der Poel komt dit keer net tekort voor de dagzege. De Gendt wint de sprint van de koplopers.

 • 2 km - Nog tien seconden

  Van der Poel en Girmay zien de vier koplopers. Het gat is nog slechts 10 seconden.

 • 3 km - Kan het toch nog voor Van der Poel?

  De laatste 3 kilometer zijn ingegaan en de voorsprong van de koplopers is geslonken tot 15 seconden. Van der Poel en Girmay rijden hard door en hebben de vier vooraan weer bijna in zicht.

 • 6 km - Aanval van Kämna

  Vooraan wordt er gestreden om de dagzege, maar ook in het peloton wordt er nog gedemarreerd. Lennard Kämna, de nummer twee van het algemeen klassement, doet een poging zijn 38 seconden achterstand goed te maken op rozetruidrager Juan Pedro López, maar López is alert en zit snel weer bij de Duitser in zijn wiel.

 • 10 km - Van der Poel en Poels komen niet dichterbij

  Nog tien kilometer te gaan voor de koplopers en het begint er steeds meer op te lijken dat De Gendt, Vanhoucke, Gabburo en Arcas met elkaar gaan strijden om de dagzege.

  Het lukt de groep met Van der Poel en Poels tot nu toe niet om het gat kleiner te krijgen, maar misschien kunnen de Nederlanders op het laatste klimmetje nog wat tijd goedmaken.

 • 18 km - Koplopers lopen uit

  De achtervolgende groep met Van der Poel en Poels ziet de koplopers steeds verder uit beeld verdwijnen. De achterstand is al opgelopen tot 40 seconden.

  Bij de vier koplopers zit slechts één renner die al een profzege achter zijn naam heeft. Dat is Thomas De Gendt, die onder meer al eens een Giro-etappe won in 2012. Zijn medevluchters Vanhoucke, Gabburo en Arcas hebben nog geen grote overwinningen geboekt in hun carrière.

 • 23 km - Schmid probeert oversteek te maken

  Schmid probeert de oversteek naar de vier koplopers te maken. Achter hem sluiten ook Van der Poel, Poels, Girmay en Martin aan.

  Het gat tussen de groep met de twee Nederlanders en de kopgroep is nu nog zo'n 25 seconden.

 • 32 km - Kopgroep behoudt kleine voorsprong

  Van der Poel rijdt hard door in de achtervolgende groep, maar het verschil met de vijf koplopers wordt nauwelijks kleiner. De Gendt, Vanhoucke, Gabburo en Arcas hebben een voorsprong van ongeveer 15 seconden.

 • 40 km - Weer een demarrage

  Als Van der Poel is teruggepakt, volgt er wederom een demarrage uit de kopgroep. Het is nu Davide Gabburo die de aanval zoekt. Hij krijgt gezelschap van Thomas De Gendt, Harm Vanhoucke, Simone Ravanelli en Jorge Arcas. Van der Poel blijft zitten en gaat niet in de achtervolging.