liveblog
NOS WielrennenAangepast

Van der Poel redt het net niet in achtste etappe • Ritzege voor De Gendt

  • Etappe 8 van de Giro d'Italia
  • Heuvelcriterium over 153 kilometer met start en finish in Napels
  • De Gendt wint, Van der Poel zevende
  • Updates op je smartphone? Druk op het belletje!
liveblog gesloten

A domani!

Daarmee sluiten we het liveblog voor vandaag af. Morgen zijn we terug met de etappe van Isernia naar Blockhaus, met finish bergop. De renners starten om 11.40 uur aan de negende etappe. De finish wordt wederom rond 17.15 uur verwacht.

De dag van morgen

Morgen staat er een pittige bergetappe op het programma met finish bovenop de Blockhaus, een berg van de eerste categorie.

In de 189 kilometer voordat de eindstreep bereikt wordt, moeten er nog drie bergen beklommen worden: een van de derde categorie, twee van de tweede categorie en vlak voor de Blockhaus nog een van de eerste categorie.

De etappewinnaar treedt in de voetsporen van Eddy Merckx (1967), Franco Bitossi (1968), José Manuel Fuente (1972), Moreno Argentin (1984), Ivan Basso (2006), Franco Pellizotti (2009) en Nairo Quintana (2017). Ook Tom Dumoulin heeft goede herinneringen aan de slotklim van morgen. In 2017 kwam hij als derde over de finish en twee weken later stond hij als winnaar van de Giro op het podium in Milaan.

Het profiel van de negende etappe van de Giro

Martin klimt naar vierde plaats

Guillaume Martin sloop vandaag slim mee met de vlucht van de dag. Lange tijd hield het peloton het gat rond de twee minuten, maar in de slotkilometers liep de voorsprong toch nog behoorlijk op. Daardoor maakt Martin een flinke sprong in het algemeen klassement, van de 24ste naar de 4de plaats.

Juan Pedro López pareerde een aanval van Lennard Kämna op de roze trui en mag ook morgen weer de leiderstrui dragen.

Toptien algemeen klassement

Dit is de top-10 van de achtste etappe

Toptien van Giro-etappe 8

De Gendt: 'Goed teamwerk'

Thomas De Gendt ging precies op het goede moment mee met de demarrage in de achtste etappe en wist 40 kilometer later de dagzege op te eisen. "Ik wist dat iedereen naar Van der Poel en Girmay zou kijken om ons terug te gaan halen", verklaart De Gendt, die lange tijd nog dacht dat de achtervolgers toch nog terug zouden komen.

Toch kon de 35-jarige Belg gaan sprinten om de winst en daar had hij enkele kilometers voor de finish al veel vertrouwen in. "Ik zei op 3 kilometer van de finish tegen Vanhoucke dat hij vol door moest rijden, want ik weet zeker dat ik de sprint win."

Tien jaar later

In 2012 won Thomas De Gendt de Giro-rit die finishte op de legendarische Stelvio, tien jaar later pakt hij de zege in Napels na een sprint met medekoplopers Vanhoucke, Gabburo en Arcas,

FINISH - Van der Poel redt het niet

Hij had de koplopers in zicht, maar Van der Poel komt dit keer net tekort voor de dagzege. De Gendt wint de sprint van de koplopers.

2 km - Nog tien seconden

Van der Poel en Girmay zien de vier koplopers. Het gat is nog slechts 10 seconden.

3 km - Kan het toch nog voor Van der Poel?

De laatste 3 kilometer zijn ingegaan en de voorsprong van de koplopers is geslonken tot 15 seconden. Van der Poel en Girmay rijden hard door en hebben de vier vooraan weer bijna in zicht.

6 km - Aanval van Kämna

Vooraan wordt er gestreden om de dagzege, maar ook in het peloton wordt er nog gedemarreerd. Lennard Kämna, de nummer twee van het algemeen klassement, doet een poging zijn 38 seconden achterstand goed te maken op rozetruidrager Juan Pedro López, maar López is alert en zit snel weer bij de Duitser in zijn wiel.

10 km - Van der Poel en Poels komen niet dichterbij

Nog tien kilometer te gaan voor de koplopers en het begint er steeds meer op te lijken dat De Gendt, Vanhoucke, Gabburo en Arcas met elkaar gaan strijden om de dagzege.

Het lukt de groep met Van der Poel en Poels tot nu toe niet om het gat kleiner te krijgen, maar misschien kunnen de Nederlanders op het laatste klimmetje nog wat tijd goedmaken.

18 km - Koplopers lopen uit

De achtervolgende groep met Van der Poel en Poels ziet de koplopers steeds verder uit beeld verdwijnen. De achterstand is al opgelopen tot 40 seconden.

Bij de vier koplopers zit slechts één renner die al een profzege achter zijn naam heeft. Dat is Thomas De Gendt, die onder meer al eens een Giro-etappe won in 2012. Zijn medevluchters Vanhoucke, Gabburo en Arcas hebben nog geen grote overwinningen geboekt in hun carrière.

23 km - Schmid probeert oversteek te maken

Schmid probeert de oversteek naar de vier koplopers te maken. Achter hem sluiten ook Van der Poel, Poels, Girmay en Martin aan.

Het gat tussen de groep met de twee Nederlanders en de kopgroep is nu nog zo'n 25 seconden.

32 km - Kopgroep behoudt kleine voorsprong

Van der Poel rijdt hard door in de achtervolgende groep, maar het verschil met de vijf koplopers wordt nauwelijks kleiner. De Gendt, Vanhoucke, Gabburo en Arcas hebben een voorsprong van ongeveer 15 seconden.

40 km - Weer een demarrage

Als Van der Poel is teruggepakt, volgt er wederom een demarrage uit de kopgroep. Het is nu Davide Gabburo die de aanval zoekt. Hij krijgt gezelschap van Thomas De Gendt, Harm Vanhoucke, Simone Ravanelli en Jorge Arcas. Van der Poel blijft zitten en gaat niet in de achtervolging.

43 km - Van der Poel krijgt weer gezelschap

De demarrage van Van der Poel zorgt ervoor dat de kopgroep flink is geslonken, maar hij redt het niet om in zijn eentje vooruit te blijven. Poels, Girmay en Schmid zitten alweer in zijn wiel.

46 km - Van der Poel vertrekt

Het gaat Van der Poel niet snel genoeg meer in de kopgroep. De 27-jarige renner van Alpecin-Fenix neemt de benen en is vertrokken. Hij heeft al snel een kleine voorsprong te pakken.

50 km - Negen jaar geleden

Het is alweer negen jaar geleden dat een Giro-etappe in Napels finishte. Toen won Mark Cavendish de massasprint. Met het heuvelachtige parcours van vandaag, lijkt het onwaarschijnlijk dat er in Napels wederom een massasprint gaat plaatsvinden.

De kopgroep rijdt op dit moment ruim 2,5 minuut voor het peloton uit.

2013: Cavendish wint in Napels

65 km - Nog twee lokale rondes te gaan

De renners hebben de lokale omloop nu twee keer afgelegd en dat betekent dat er nog twee rondes van ditzelfde circuit op het programma staan, voordat er koers gezet wordt richting de eindstreep. Aan de situatie in de etappe is nog niet veel veranderd. Poels liet zich even zien voorin de kopgroep, maar van een echte demarrage was geen sprake.

De voorsprong van de vluchters is wel opnieuw iets opgelopen en is nu drie minuten.

73 km - Vluchters lopen uit

De voorsprong van de vluchters is opgelopen tot 2.40 minuten. Zowel in de kopgroep als in het peloton is het rustig en zien we geen demarrages of tempoversnellingen de afgelopen kilometers.

De kopgroep in de achtste Giro-etappe

85 km - Kopgroep onder de loep, deel 2

Mathieu van der Poel is al genoemd als kanshebber op de dagzege, maar als hij zijn tweede etappewinst wil binnenslepen, zal hij onder anderen moeten afrekenen met Biniam Girmay. De 22-jarige renner uit Eritrea maakte dit seizoen naam als klassiekerrenner, met als hoogtepunt het winnen van Gent-Wevelgem.

Daarmee werd hij de eerste renner uit Afrika die een wielerklassieker wist te winnen.

Meer weten over de revelatie van het wielervoorjaar? Lees dan onderstaand artikel:

93 km - Kopgroep onder de loep

In de kopgroep zitten vijf renners die al eens een Giro-etappe wonnen. Diego Ulissi spant de kroon met al acht dagzeges in de Ronde van Italië achter z'n naam. Van der Poel, De Gendt, Schmid en Vendrame hebben allen één keer een rit in de Giro gewonnen.

Lilian Calmejane won nog nooit een Giro-rit, maar kan zich met een zege vandaag bij het selecte clubje renners voegen, die een etappe wonnen in de Tour, de Vuelta en de Giro.

Uitstapje naar Baskenland

Demi Vollering heeft na de eerste ook de tweede etappe in de Iztulia op haar naam geschreven. De SD Worx-renster was in een pittige rit in Baskenland de sterkste uit een kopgroepje van vijf.

Lees het verslag in onderstaand artikel.

100 km - Kopgroep begint aan plaatselijke omloop

De kopgroep begint voor de eerste keer vandaag aan de plaatselijke omloop van 19,2 kilometer, die in totaal vier keer gereden zal worden. Dat betekent ook dat het parcours nu behoorlijk heuvelachtig wordt, met onder meer de Monte di Procida (2,1 kilometer à 6 procent).

De voorsprong van de 21 koplopers is nog altijd ruim twee minuten.

110 km - Voorsprong wordt niet groter

In het peloton gaat het er zeker nog niet rustig aan toe. Trek-Segafredo, de ploeg van rozetruidrager Juan Pedro López, houdt het tempo hoog. De reden daarvoor is waarschijnlijk de aanwezigheid van Guillaume Martin in de kopgroep. De Fransman is met zijn 28ste plaats en een achterstand van ruim 4 minuten de best geklasseerde renner die mee zit.

De voorsprong van de kopgroep blijft nu stabiel rond de twee minuten.

120 km - Bouwman rustig in het peloton

Koen Bouwman mengt zich vandaag niet in de strijd om in de kopgroep te zitten. De ritwinnaar van gisteren hoeft in deze etappe ook niet bang te zijn dat hij de blauwe trui alweer verliest. In het bergklassement heeft hij een voorsprong van 25 punten op de nummer twee en met slechts één gecategoriseerde klim van de vierde categorie, waar maximaal drie punten te verdienen zijn, is dat gat niet te overbruggen door Lennard Kämna.

"Ik heb het zeker gevierd gisteren", kijkt Bouwman nog even terug op zijn ritzege. "Ik heb veel reacties gehad, dat doet echt iets met me. En het is superleuk om nu ook een van de truiendragers te zijn. Dat is wel bijzonder."

Koen Bouwman

130 km - Kopgroep krijgt ruimte van het peloton

Het peloton lijkt de kopgroep nu toch te laten begaan. De voorsprong van de vluchters is al opgelopen tot ruim anderhalve minuut.

In de kopgroep van in totaal 21 man zit naast Van der Poel onder anderen Wout Poels, die ook gisteren al in de aanval ging. Daarnaast zitten onder anderen nog Thomas De Gendt, Guillaume Martin en Biniam Girmay mee.

138 km - Van der Poel wacht op achtervolgers

Van der Poel houdt even de benen stil en laat zich terugzakken in de achtervolgende groep, bestaande uit ongeveer 20 renners. Het peloton is ook niet ver weg met een achterstand van 37 seconden.

145 km - Van der Poel geeft niet op

De kopgroep leek te worden teruggepakt, maar Van der Poel geeft niet op. Hij gaat er nu in zijn eentje vandoor.

Mathieu van der Poel

150 km - Van der Poel al in de aanval

Mathieu van der Poel kondigde het al aan voordat de etappe begon. "We proberen attent te zijn in het begin." En attent is Van der Poel. Hij springt direct mee met de eerste vluchters van de dag.

Van der Poel ziet kansen

De etappe van vandaag heeft wel wat weg van een klassieker, vanwege het heuvelachtige parcours en veel draaien en keren. Een van de namen die dan al snel naar boven komt is die van Mathieu van der Poel. Hij won al de eerste etappe van deze Giro en reed vervolgens drie dagen in het roze en geldt ook vandaag als een grote kanshebber voor de dagzege.

"Ik denk wel dat het me ligt", zegt Van der Poel voorafgaand aan de achtste etappe. "Maar we zitten wel in een grote ronde natuurlijk, waar meerdere dingen meespelen. Soms krijgt de vroege vlucht een vrijgeleide. Het zal lastig worden de koers te controleren, maar we proberen wel attent te zijn in het begin."

Mathieu van der Poel na zijn zege in de openingsrit van vrijdag

153 km - Officiële start

Daar is dan het officiële startsein en de renners zijn vertrokken voor de etappe over 153 kilometer.

Peloton van start in Napoli

Het Giro-peloton is begonnen aan de geneutraliseerde kilometers in Napels, dat meer bekendstaat als voetbalstad dan als wielerstad.

Veel Napolitaanse wielrenners zijn er dan ook niet, maar Salvatore Commesso is toch wel het benoemen waard. De Italiaan, die ook wel 'de snoepdoos van Napels' werd genoemd, won zowel in de Tour van 1999 als 2000 een etappe en werd twee keer Italiaans kampioen op de weg.

2000: Salvatore Commesso wint een Tour-etappe

De stand van zaken in het klassement

De etappe van gisteren heeft niet voor verschuivingen gezorgd in de top van het algemeen klassement. Juan Pedro López is nog altijd de leider met een voorsprong van 38 seconden op Lennard Kämna.

Simon Yates, een van de favorieten voor de eindzege, staat vierde op 1.42 van de huidige leider. De beste Nederlander is Wilco Kelderman op de zesde plaats. Hij heeft 1.55 minuten achterstand op López en 13 seconden op Yates.

Nog even nagenieten

Vrijdag 13 mei 2022 zal bij Nederlandse wielerliefhebbers nog lang in het geheugen blijven staan. In de zevende etappe van de Giro d'Italia, een loodzware heuvelrit van 196 kilometer en meer dan 4.000 hoogtemeters van Diamante naar Potenza, streden Wout Poels, Koen Bouwman, Bauke Mollema en Tom Dumoulin om de overwinning.

Uiteindelijk was het Bouwman die als eerste over de streep kwam en zo de tweede zege in zijn profloopbaan boekte. Hij versloeg medevluchters Mollema en Davide Formolo. Ploeggenoot Tom Dumoulin werd juichend vierde.

Bekijk hier nogmaals de ontknoping van de etappe van gisteren:

Bouwman wint zevende etappe in Giro na lange aanval met Dumoulin en Mollema

Waarheen leidt de weg

De achtste etappe van deze Giro is niet heel lang, maar met flink wat heuvels op het parcours wel pittig.

De start is in Napels en 153 kilometer ligt daar ook de eindstreep. Onderweg is er een criterium van vier rondes van 19 kilometer, waar de meeste heuvels liggen, waaronder de Monte di Procida (2,1 kilometer à 6 procent). De rit eindigt met een technische afdaling van 5 kilometer en vervolgens nog 5 kilometer over vlak parcours.

Het profiel van de achtste etappe van de Giro

Benvenuto!

Welkom vanuit Napels, waar rond 13.35 uur de achtste etappe van de Giro d'Italia van start gaat. Net als gisteren staat er een heuvelachtige rit op het programma.

De Spaanse Trek-renner Juan Pedro López rijdt nog altijd in de roze trui. Koen Bouwman is na zijn sterke optreden en ritzege van gisteren de nieuwe leider in het bergklassement en mag de blauwe trui aantrekken.