liveblog
NOS VoetbalAangepast

Slot hoopvol over meespelen Malacia in finale • Willem II vol goede moed

In dit liveblog blikken we vooruit op het laatste reguliere voetbalweekend in de eredivisie.

liveblog gesloten

Feyenoord belegt trainingskamp in Portgual

Feyenoord belegt in aanloop naar de finale van de Conference League op 25 mei een trainingskamp in Portugal.

De selectie van trainer Arne Slot gaat zich vanaf woensdag 18 mei in Lagos voorbereiden op de eindstrijd in het Albanese Tirana. Dat gebeurt achter gesloten deuren.

Slot blikte op de website van Feyenoord vooruit op de laatste competitiewedstrijd van het seizoen, tegen FC Twente.

"Het is onze laatste wedstrijd voor de finale, dat is in fysiek opzicht belangrijk. Met FC Twente treffen we bovendien een sterke en goede tegenstander, dus dat is een goede graadmeter voor ons. Het is prettig om met overwinningen richting de finale te gaan."

'Als wij drie punten pakken, gaan er gekke dingen gebeuren'

Verdediger Freek Heerkens van Willem II maakte successen en tegenslagen mee bij de club. Nu staat hij met de Tricolores op de rand van degradatie.

"Het is een realistisch scenario dat wanneer wij zondag niet winnen, wij zullen degraderen. Zo keihard is het", beseft hij zich. "Ik wil het er niet te veel over voor hebben, want dan ga het in je koppie zitten. Wij moeten in ieder geval drie punten zien te pakken."

"Ik heb er wel het volste vertrouwen in dat wanneer wij hier drie punten pakken, er op de andere velden ook gekke dingen gaan gebeuren."

Heerkens: 'Degradatie zal klap zijn, maar nu niet aan denken'

Hofland vol goede moed: 'Staat een ander elftal in het veld'

Willem II strijdt zondag in de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht voor een laatste kans op handhaving in de eredivisie. De club uit Tilburg degradeert als het verliest of gelijkspeelt.

Bij een zege is de ploeg van trainer Kevin Hofland afhankelijk van Fortuna Sittard en Sparta Rotterdam. De nummers 16 en 15 van de ranglijst verdedigen in de laatste speelronde een voorsprong van twee punten op Willem II.

Trainer Kevin Hofland van de Tilburgers is vol goede moed. "Er staat de laatste wedstrijden een ander elftal in het veld. Dat geeft heel veel geloof voor zondag", aldus de oud-voetballer.

Hij heeft er geen boodschap dat Willem II van prestaties op andere velden is geworden. "Uiteindelijk moeten we naar onszelf kijken. Ik vind dat je als sporters altijd moet willen winnen, dat is ook een verplichting naar de mensen van de club. We zullen uiteindelijk zien het eindresultaat is."

"Het is ook heel simpel. De jongens weten dondersgoed waar het allemaal om gaat. Als je hard werkt, dan komen de automatisme vanzelf en dan is het in je hoofd ook rustig."

Hofland vol goede moed: 'Willem II weet dondersgoed waar het om gaat'

Geen uitgebreide trainingsstage Oranje

Bondscoach Louis van Gaal belegt geen uitgebreide trainingsstage voor zijn internationals in de aanloop naar de eerste duels van het Nederlands elftal in de Nations League.

Oranje verzamelt zich pas op 30 mei voor de uitduels met België (3 juni), Wales (8 juni) en thuiswedstrijden tegen Polen (11 juni) en Wales (14 juni) in De Kuip.

Alleen Jasper Cillessen, Cody Gakpo en Jordan Teze komen al eerder naar Zeist. Zij trainen op 25, 26 en 27 mei mee met Jong Oranje. Cillessen krijgt weinig speeltijd bij Valencia en PSV speelt zondag de laatste competitiewedstrijd tegen PEC Zwolle.

'PSV wil Sangaré verbeterd contract geven'

PSV is niet van plan om Ibrahim Sangaré zonder slag of stoot te laten gaan. De club wil de Ivoriaanse middenvelder een verbeterd contract aanbieden, zo schrijft het Eindhovens Dagblad.

Sangaré werd recentelijk in verband gebracht met Leicester City en Newcastle United, maar ontving nog geen concrete aanbieding. De voetballer speelt sinds 2020 bij PSV en heeft zich ontwikkeld tot een van de betere spelers in de eredivisie.

PSV heeft met Cody Gakpo vergelijkbare plannen. De aanvoerder kan op veel interesse rekenen, maar PSV wil hem financieel een nog beter aanbod doen als hij besluit in Eindhoven te blijven.

Cody Gakpo, Ibrahim Sangaré en Eran Zahavi

Feyenoord zonder Malacia; vraagtekens over Conference League-finale

Feyenoord kan zondag in het thuisduel met FC Twente (14.30 uur) geen beroep doen op Tyrell Malacia. De linksback heeft last van een hamstringblessure.

De club uit Rotterdam meldt tevens dat het nog onduidelijk is wat dit betekent voor het meespelen van Malacia in de finale van de Conference League tegen AS Roma op 25 mei in Tirana.

Malacia deed vorige week nog de volledige wedstrijd mee tegen PSV (2-2), maar miste de uitwedstrijd van afgelopen woensdag tegen Go Ahead Eagles (0-1).

Slot heeft goede hoop

Trainer Arne Slot laat wel tegen RTV Rijnmond weten dat hij "alle verwachtingen en goede hoop" heeft over de inzetbaarheid van Malacia tegen Roma. "Het woord zorgelijk zou ik niet willen gebruiken", aldus de trainer van Feyenoord.

Tyrell Malacia

Feyenoord ontving wel hoopvol nieuws over Justin Bijlow. Er bestaat namelijk nog een kans dat de keeper op tijd fit voor de finale van de Conference League.

Volgens AD-journalist Mikos Gouka traint Bijlow nog niet volledig mee met de Feyenoord-selectie, nadat hij in maart een voetoperatie heeft ondergaan. Hij speelde op 10 maart zijn laatste wedstrijd.

Justin Bijlow

'Martens op weg naar Paris Saint-Germain'

Lieke Martens is op weg om van FC Barcelona naar Paris Sain-Germain te verhuizen, zo meldt de Franse krant Le Parisien.

Volgens Le Parisien zijn Martens en PSG er al uit over de voorwaarden van het contract. Verdere details zijn nog niet bekendgemaakt.

De 29-jarige Martens is momenteel geblesseerd aan haar hamstring, maar zit dicht tegen haar rentree aan.

'Doekhi tekent voor vier jaar bij Union Berlin'

Danilho Doekhi vervolgt zijn loopbaan transervrij bij Bundesliga-club Union Berlin, zo meldt De Gelderlander. De verdediger van Vitesse tekent een contract voor vier jaar bij de huidige nummer zes in Duitsland.

Volgens De Gelderlander waren ook VfB Stuttgart, Hertha BSC, Borussia Mönchengladbach en Rangers FC sterk geïnteresseerd in Doekhi, die dit seizoen aanvoerder van Vitesse was.

Doekhi speelde eerder bij Excelsior en Jong Ajax en speelt sinds medio 2018 voor Vitesse.

Danilho Doekhi

Van Gaal: 'Weinig veranderd aan situatie Gini'

Bondscoach Louis van Gaal laat weten het geen makkelijk besluit vindt om Georginio Wijnaldum te passeren voor de vier wedstrijden van het Nederland in de Nations League.

"Sinds onze laatste twee interlands in maart, is er in Gini's situatie bij zijn club helaas nog weinig veranderd. Ik ben daardoor genoodzaakt andere keuzes te maken, hoe lastig en spijtig ik dat persoonlijk ook vind", aldus Van Gaal op de website van de KNVB.

Louis van Gaal en Georginio Wijnaldum

Janssen en Karsdorp in voorselectie Oranje, Wijnaldum afwezig

Bondscoach Louis van Gaal heeft Vincent Janssen van het Mexicaanse Monterrey opgenomen in de dertigkoppige voorselectie van het Nederlands elftal voor de komende vier wedstrijden van Oranje in de Nations League.

Van Gaal passeerde Georginio Wijnaldum, die bij Paris Saint-Germain op weinig speeltijd kan rekenen.

Nederland begint in de Nations League met twee uitwedstrijden tegen respectievelijk België (3 juni) en Wales (8 juni). Daarna volgen in de Rotterdamse Kuip twee wedstrijden twee Polen (11 juni) en Wales (14 juni).

Op vrijdag 27 mei wordt de definitieve selectie van het Nederlands elftal bekend.

De volledige selectie

Doel
Mark Flekken (SC Freiburg), Jasper Cillessen (Valencia) en Tim Krul (Norwich City)
Verdediging
Virgil Van Dijk (Liverpool), Nathan Aké (Manchester City), Daley Blind, Jurrië Timber (Ajax), Matthijs de Ligt (Juventus), Denzel Dumfries, Stefan de Vrij (Internazionale), Owen Wijndal (AZ), Rick Karsdorp (AS Roma), Hans Hateboer (Atalanta), Jordan Teze (PSV), Tyrell Malacia (Feyenoord)
Middenveld
Frenkie de Jong (FC Barcelona), Davy Klaassen (Ajax), Marten de Roon, Teun Koopmeiners (Atalanta), Guus Til (Feyenoord), Jordy Clasie (AZ)
Aanval
Steven Berghuis (Ajax), Cody Gakpo (PSV), Wout Weghorst (Burnley),Memphis Depay, Luuk de Jong (FC Barcelona), Steven Bergwijn (Tottenham Hotspur), Arnaut Danjuma (Villarreal), Noa Lang (Club Brugge), Vincent Janssen (Monterrey)

NEC zondag met retroshirt

NEC speelt zondag het thuisduel Fortuna Sittard in een BNN-retroshirt.

Het is ter ere van Bart de Graaff, de NEC-fan die op 25 mei 2002 overleed aan de gevolgen van een nierziekte.

De Graaff was voorzitter van televisie-omroep BNN en zorgde er mede voor dat NEC in het seizoen 1996/1997 met BNN op het shirt voetbalde.

De wedstrijdshirts worden na afloop van NEC-Fortuna door de desbetreffende spelers ondertekend en geveild. De opbrengst gaat naar de Bart de Graaff Foundation.

Amnesty en KNVB veroordelen hotels Qatar die homostellen weigeren

Amnesty International en de KNVB veroordelen de hotels in Qatar die tijdens het WK voetbal homostellen weigeren.

De vereniging die zich inzet voor naleving van de mensenrechten en de nationale voetbalbond reageren op een onderzoek van de Noorse, Deense en Zweedse televisie, dat aantoont dat koppels van hetzelfde geslacht tijdens de mondiale eindronde niet welkom zijn in alle hotels in Doha en omgeving.

"Dat krijg je als je dingen verbiedt, maar tijdens het WK wel een paar weken toestaat. Dat gaat schuren", zegt Ruud Bosgraaf van Amnesty International. "Zulke dingen kunnen straks ook gebeuren als het gaat om vrouwenrechten of vrijheid van meningsuiting. Dus onze oproep is: geef alles vrij in Qatar. Niet alleen tijdens het WK."

Ook de KNVB reageerde verbolgen. "Wij willen dat alle supporters niet alleen veilig zijn, zoals de organisatie ons al heeft gegarandeerd, maar dat zij zich ook welkom voelen", aldus een woordvoerder van de bond.

"Dat hebben wij eerder al benadrukt bij de lokale autoriteiten en het organisatiecomité en dat gaan we komende maand zeker opnieuw doen als we samen met andere Europese bonden Qatar bezoeken. Het volledige onderzoek hebben we nog niet kunnen inzien, maar wel duidelijk is dat het hotel dat de KNVB voor het WK op het oog heeft niet staat genoemd als hotel dat homostellen weigert."

Mühren, Bakayoko en Lukkien in de prijzen

Donderdagavond zijn in Den Bosch de jaarlijkse prijzen in de eerste divisie uitgereikt.

Robert Mühren van FC Volendam kreeg de prijs voor beste speler van het seizoen en trainer Dick Lukkien van FC Emmen werd verkozen tot trainer van het jaar. Zowel Volendam als FC Emmen wist afgelopen seizoen promotie naar de eredivisie af te dwingen.

Johan Bakayoko van Jong PSV kreeg uit handen van bondscoach Louis van Gaal de prijs voor het grootste talent van het afgelopen seizoen.

De Belgische aanvaller maakt samen met zijn trainer Ruud van Nistelrooij volgend seizoen de overstap naar de A-selectie van PSV.

'Danjuma heeft clausule van 45 miljoen euro'

Arnaut Danjuma heeft volgens voetbaltransferspecialist Fabrizio Romano een clausule van 45 miljoen euro in zijn contract staan.

De Nederlandse aanvaller van Villarreal kende een uitstekende debuutjaar bij de Spaanse club en heeft volgens Romano de interesse gewekt van "vele topclubs".

Gaat Danjuma direct voor nog een stap hogerop? Hij bereikte dit seizoen met Villarreal de halve finales van de Champions League.

De aanvaller kwam dit seizoen tot 16 doelpunten en 4 assists in 34 wedstrijden voor Villarreal.

Oranjevrouwen spelen oefenduel met EK-ganger

De Nederlandse voetbalsters sluiten de voorbereiding op het EK van komende zomer af met een oefeninterland tegen Finland.

De ploeg van bondscoach Mark Parsons neemt het zaterdag 2 juli in Enschede op tegen de Finse vrouwen, die zich ook hebben geplaatst voor de Europese eindronde in Engeland.

Begin dit jaar speelden de 'Leeuwinnen' ook al tegen Finland, op het Tournoi de France. De ploeg van Parsons won toen in Le Havre met 3-0.

In de voorbereiding op het EK spelen de voetbalsters op vrijdag 24 juni in Leeds tegen Engeland, de ploeg van voormalig Oranje-bondscoach Sarina Wiegman.

Lieke Martens

Russische clubs stappen naar CAS

Vier Russische voetbalclubs hebben bij het internationaal sporttribunaal CAS beroep aangetekend tegen hun uitsluiting van Europees voetbal voor het seizoen 2022-2023. Het gaat om FC Zenit, Dinamo Moskou, FC Sotsji en CSKA Moskou, de huidige nummers 1 tot en met 4 van de Russische competitie.

Begin deze maand bepaalde de Europese voetbalbond UEFA dat Russische clubs ook komend seizoen niet mogen meedoen aan de Europese toernooien.

De UEFA besloot begin dit jaar na de Russische militaire inval in Oekraïne om Sint-Petersburg te schrappen als speelstad van de finale van de Champions League. Russische teams werden ook uit de Europese competities gezet. Zo mag Rusland komende zomer niet meedoen aan het EK voor vrouwen in Engeland.

Groningen neemt Zweed definitief over van Kalmar

FC Groningen heeft de Zweedse huurling Alex Mortensen voor twee jaar vastgelegd. De eredivisieclub lichtte de optie die het bij Kalmar FF had bedongen op de 19-jarige spits.

Mortensen, die vorig jaar op huurbasis naar Groningen kwam, ligt nu tot de zomer van 2024 vast. De Zweed kwam als invaller drie keer in actie in de hoofdmacht. Mortensen speelt vooralsnog vooral bij de beloften.

De huidige nummer 11 van de eredivisie neemt wel afscheid van vleugelspits Sebastian Tounekti. De 19-jarige Tunesische international, afkomstig uit Noorwegen, speelde dit seizoen als huurling van Bodø/Glimt in Groningen. Tot een debuut in de hoofdmacht kwam het niet.

Alex Mortensen (links) in actie namens Jong FC Groningen

Wordt Haller de opvolger van Giakoumakis?

Sébastien Haller maakt een goede kans op de tweede Willy van der Kuijlen-trofee te winnen. De aanvaller van Ajax leidt het topscorersklassement met 21 goals.

De Ivoriaan kan daarmee de opvolger worden van Giorgos Giakoumakis, die vorig seizoen met 26 goals namens VVV-Venlo met de topscorerstitel aan de haal ging.

Giakoumakis verdiende vorige zomer met zijn prestaties een transfer naar Celtic en doet het in zijn debuutseizoen in Schotland prima. De Griek staat op 15 goals en één assist in 28 wedstrijden.

Vrouwen FC Twente op rand van landstitel

FC Twente kan zaterdag opnieuw de titel in de eredivisie winnen als PSV wordt verslagen. Twente is met zeven kampioenschappen al recordhouder.

Vrijdag
19.30 uur: PEC Zwolle - sc Heerenveen
19.30 uur: Excelsior - ADO Den Haag

Zaterdag
14.00 uur: FC Twente - PSV
14.00 uur: Feyenoord - Ajax

'Club Brugge niet rouwig om vertrek Schreuder'

Nieuwbakken Ajax-trainer Alfred Schreuder staat er goed voor om dit seizoen met Club Brugge de landstitel te grijpen.

In België is men volgens voetbaljournalist David Van den Broeck van Het Nieuwsblad echter niet ontstemd over het vertrek.

"Ik heb nooit echt het gevoel gehad dat Schreuder de droomtrainer was voor Brugge", zegt Van den Broeck. "Bij zijn aanstelling al niet. Hij heeft uiteraard kennis van zaken en is een goede trainer, maar ik heb niet het idee gehad dat hij de man was voor de komende jaren bij Club."

"De teneur in België is toch vooral dat Club nu het verschil maakt dankzij de wintertransfers die zijn gekomen."

Programma play-offs eerste divisie

Vrijdag
20.00 uur: FC Eindhoven - De Graafschap (1-1)

Zaterdag
16.30 uur: ADO Den Haag - NAC Breda (2-1)
20.00 uur: Roda JC - Excelsior (2-2)

De drie winnaars gaan door naar de halve finales, waarin de nummer zestien van de eerste divisie dan ook instroomt.

Verdeling Europese tickets

Vier van de vijf tickets voor Europees voetbal zijn inmiddels verdeeld. Bekijk hieronder welke clubs in welk toernooi komend seizoen uitkomen.

Ajax groepsfase Champions League
vanaf 6 september

PSV derde voorronde Champions League
vanaf 2/3 en 9 augustus

Feyenoord vierde voorronde Europa League
vanaf 18 en 25 augustus

FC Twente derde voorronde Conference League
vanaf 4 en 11 augustus

Winnaar play-offs tweede voorronde Conference League
vanaf 21 en 28 juli

Ron Jans viert feest met de spelers van FC Twente

Programma laatste speelronde eredivisie

De laatste speelronde in de eredivisie ligt voor ons. Traditiegetrouw worden alle wedstrijden dan op zondag vanaf 14.30 afgewerkt.

Welkom!

Goedemorgen!

De bovenin zijn de prijzen verdeeld in de eredivisie, maar onderin is nog niet alles beslist.

Zo proberen Willem II, Fortuna Sittard en Sparta rechtstreeks degradatie af te wenden.

Daarnaast komen liefst zes clubs nog in aanmerking voor twee tickets die recht geven op deelname aan de play-offs voor Europees voetbal.

En hoe is de stemming bij landskampioen Ajax, PSV en Conference League-finalist Feyenoord? We houden je hier helemaal op de hoogte!