liveblog
NOS WielrennenAangepast

Démare wordt gelost, keert terug en wint sprint in Messina • Nibali kondigt afscheid aan

 • Arnaud Démare wint de vijfde etappe van de 105de Giro d'Italia, een rit van 174 kilometer van Catania naar Messina.
 • Hij wordt net als Ewan en Cavendish en Ewan gelost op de klim halverwege, maar weet terug te keren. Lees het wedstrijdverslag.
 • Démare neemt de paarse puntentrui over van Mathieu van der Poel
 • Juan Pedro López blijft het roze, Lennard Kämna leidt in het bergklassement.
 • Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Klik dan op het belletje hierboven.
liveblog gesloten

A domani!

We besluiten dit liveblog met een mooi beeld van Ramon Sinkeldam, die vanaf 600 meter de sprint aantrekt voor met zijn maatje Arnaud Démare. Morgen zijn we weer terug voor de zesde etappe van Palmi naar Scalea. De officiële start van die etappe is om 12.50 uur, de aankomst wordt verwacht rond 17.15 uur.

Bedankt voor het volgen en graag tot morgen! A domani!

Ramon Sinkeldam trekt de sprint aan voor Arnaud Démare in Messina.

Dubbeltje op zijn kant voor Girmay

Biniam Girmay werd uiteindelijk nog vijfde in de sprint in Messina, maar het had voor de Eritrëer net zo makkelijk kunnen eindigen in de hekken. Girmay schampt namelijk tot twee keer toe met de boarding, maar blijft overeind. Best knap eigenlijk!

Morgen weer sprinten?

Ook morgen zal Juanpe López wel in het roze blijven, want in de eerste rit op het Italiaanse vasteland krijgen de renners weer een sprintersrit voor de wielen. In de 192 kilometer tussen Palmi en Scalea over de wreef van de laars moeten de renners maar een gecategoriseerd klimmetje over naar het vliegveld Luigi Razza in Vibo Valentia aan het begin van de rit.

Dat mag ook voor Cavendish en Ewan geen probleem zijn.

Het profiel van de zesde etappe van de Giro

Algemeen klassement

In het algemeen klassement zien we een verandering. João Almeida springt dankzij de twee bonificatieseconden die hij pakte in de tussensprint over Pello Bilbao naar plek zeven.

Het algemeen klassement na de vijfde etappe van de Giro d'Italia.

Démare wist het al lang...

Op het twitteraccount van Groupama-FDJ vinden we een aardige foto van de groepsmeeting voorafgaand aan de Giro. We zien Démare met een opengeslagen exemplaar van 'Il Garibaldi', het befaamde routeboek van de Giro. En op welke bladzijde is hij opengeslagen?

Juist, etappe vijf!

Nibali kondigt afscheid aan: 'Tijd om te stoppen'

Nieuws vanuit Messina: in zijn thuisstad heeft Vincenzo Nibali zojuist aangekondigd dat hij aan het einde van jaar zal stoppen met wielrennen. De Siciliaan, tweevoudig winnaar van de Giro en in 2014 winnaar van de Tour, nam het besluit al voor deze Giro. Dat vertelde hij na de finish voor de camera van de Italiaanse tv-zender Rai.

"Ik heb jaren gewacht op deze etappe", zei de 37-jarige Nibali met tranen in de ogen. "Hier ben ik begonnen met fietsen. En dus wil ik hierbij bevestigen dat dit mijn laatste Giro is en mijn laatste seizoen. Het is tijd om te stoppen. Ik heb zo lang zoveel gedaan, nu is het juiste moment."

Vincenzo Nibali groet zijn fans voor de etappe naar de Etna.

Ook Cav en Ewan zijn binnen

Op 11.57 van winnaar Arnaud Démare komen Mark Cavendish en Caleb Ewan binnen. Dat doen ze in een groepje met ook de Nederlanders Wout Poels en Wesley Kreder.

Démare neemt paarse trui over van Van der Poel

Door zijn sprintzege is Arnaud Démare ook de nieuwe leider in het puntenklassement. Hij neemt de maglia ciclamino over van Mathieu van der Poel.

Het puntenklassement na de vijfde etappe in de Giro.

Kippenvel bij Sinkeldam na achtervolging en zege Démare: 'Hier doe je het voor'

Arnaud Démare is gelukkig na het winnen van de vijfde etappe in de Giro.

Arnaud Démare werd gelost op de klim, maar kwam terug met dank aan zijn ploeggenoten. Zelf prees hij Attila Valter en Clément Davy, die in de achtervolging volle bak gaven om terug te keren. Maar ook Ramon Sinkeldam deed zijn duit in het zakje en was uiteindelijk goud waard in de finishstraat van Messina.

"Twee jaar terug hadden we dezelfde klim en toen kwam het goed", herinnert Sinkeldam zich nog. "We reden best een goed tempo en zaten er niet eens heel ver achter. en daarna met zeven renners in de achtervolging, dat was echt mooi. Kippenvel".

De aanloop naar de sprint moest wel zonder Jacopo Guarnieri, normaal de laatste man voor Démare. "We misten Jacopo, die zat erachter", aldus Sinkeldam. "Maar nu viel alles op zijn plek. Ik ging hem aan op een meter of 500 en had het gevoel dat ik een beetje stilviel. Maar Arnaud was niet te stoppen."

"Hier zijn we echt heel blij mee! Arnaud is misschien niet de aller- allersnelste, maar als alles op zijn plaats valt dan wint hij. Als lead-outman werk ik me het hele jaar uit de naad en ik win nooit. Hier doe je het voor."

Meer weten over de band tussen Sinkeldam en Démare? Lees het verhaal hieronder.

Toptien etappe vijf

De toptien in de vijfde etappe van de Giro d'Italia.

FINISH | DÉMARE WINT!

DÉMARE WINT DE VIJFDE ETAPPE IN DE GIRO!

De Fransman rondt een perfecte lead-out van Ramon Sinkeldam af en wint in Messina! Gaviria wordt tweede, Nizzolo. Mathieu van der Poel kwam even in het gedrang en besloot niet mee te sprinten.

Arnaud Démare wint de sprint in de straten van Messina.

2 km | Bardet trekt aan

Kelderman is veilig binnen de 3 kilometer. En dus is het nu aan de sprinters.

Dries De Bondt begint voor Alpecin. Maar dan komt nota bene kopman Bardet om Bol en Dainese af te zetten.

3 km | Kelderman voorop

Op kop zien we nu Gamper voor Bora met Kelderman in zijn wiel. Alles om uit de problemen te blijven. Ook zien we Cees Bol met Dainese naar voren komen.

3,5 km | Daar is Van der Poel

Daar komt Riesebeek met Van der Poel. En in het wiel van de Nederlander: Girmay!

6 km | Alpecin nog niet te zien

In de derde etappe naar Balatonfüred kwam Van der Poel (toen nog voor Mareczko) pas heel laat naar voren. En ook nu zien we nog geen spoor van de olijfgroene ploeg voorin.

Wie we wel zien: Ramon Sinkeldam. Nu Jacopo Guarnieri gelost is, is de Assendelfter de laatste man voor Démare. Kan hij zijn kopman naar de zege loodsen?

8 km | Rondje langs de sprinters

Op welke sprinters moeten we letten? Een rondje:

Gaviria (UAE)
Démare (Groupama)
Nizzolo (Israel PT)
Girmay (Intermarché)
Theuns (Trek)
Dainese (DSM)
Bauhaus (Bahrain)
Consonni (Cofidis)

En natuurlijk Mathieu van der Poel! Een echte massasprint heeft Van der Poel zelden of nooit gewonnen, maar zijn ploeg gelooft erin!

14 km | Treintjes naar voren

De sprintersploegen verzamelen zich aan kop van het peloton. Maar ook de ploegen van de klassementsmannen komen naar voren, want er wacht een gevaarlijke, bochtige finale. En dan ligt tijdsverlies op de loer.

Terug naar 2017: Gaviria wint in Messina

In 2017 was Fernando Gaviria de beste in de massasprint in Messina. Maar daar ging een curieus moment aan vooraf.

In de straten van Messina reed het peloton nog een ronde en dat had Luka Pibernik niet meegekregen. De knecht van Vincenzo Nibali, zijn kopman die als geboren Siciliaan de straten juist wel goed kent, demarreerde met nog zeven kilometer te gaan, passeerde de finish en stak pardoes de handen in de lucht.

Na afloop verklaarde Nibali in Italiaanse media dat hij zijn Sloveense ploegmaat nog probeerde te waarschuwen, maar dat de batterijen van zijn radiootje op waren.

2017: Gaviria wint zijn tweede rit in Giro

18 km | Op naar Messina!

We naderen Messina, een havenstad van 240.000 inwoners in het noordoosten van Sicilië en natuurlijk Vincenzo Nibali. De stad is trouwens de uitvalsbasis voor de oversteek naar het Italiaanse vasteland over De Straat van Messina. En dat is precies wat het hele circus vanavond zal doen.

Vandaar dat we ook zo vroeg aan de finish zullen zijn.

30 km | Almeida sprokkelt 2 seconden en nadert Kelderman

Inmiddels hebben we ook de tweede tussensprint gehad trouwens, waar 3, 2 en 1 bonificatieseconden te verdienen waren. En daar zagen we zowaar João Almeida in de sprint. De Portugees wordt tweede achter Ben Swift, die de belangen van zijn kopman Richard Carapaz verdedigde.

Almeida stond achtste in het algemeen klassement, gelijk met Pello Bilbao op 2.00. Na vandaag is hij dus zevende op drie seconden van nummer zes Wilco Kelderman. Almeida's ploeggenoot Diego Ulissi wordt derde.

Uitslag:

1. Ben Swift (Ineos) 3'
2. João Almeida (UAE) 2'
3. Diego Ulissi (UAE) 1'

João Almeida wordt tweede achter Ben Swift in de tussensprint om bonificatieseconden en stijgt in het klassement.

34 km | Fiorelli stapt af

We hebben nog een uitvaller te melden. Filippo Fiorelli van Bardiani, heeft de brui eraan gegeven. Zo blijft de eindzege in de Ronde van Albanië van 2019 voorlopig zijn grootste succes. Een zege die hij toe behaalde voor de Nederlander Etienne van Empel (toen Neri Sottoli, inmiddels China Glory) trouwens.

50 km | Cavendish geeft het op

Mark Cavendish gaat niet meer terugkeren in deze etappe. De renners van QuickStep geven het op in de achtervolging en zullen straks ingelopen worden door het rode treintje van Ewan. Als die het niet daarvoor ook opgeven tenminste.

We gaan straks sprinten zonder de twee snelste sprinters van het peloton. En dat vergroot de kansen voor de paarse trui, natuurlijk!

De ploeg van Giacomo Nizzolo, Arnaud Démare en Mathieu van der Poel maken tempo in het peloton.

60 km | Tempo maken in het peloton

Het was Van der Poel met zijn ploeg die de lont in het kruitvat stak op weg naar Messina. Zij gingen tempo maken op de klim halverwege en losten zo sprinters Mark Cavendish, Caleb Ewan en Arnaud Démare (al keerde hij inmiddels terug).

Maar Van der Poel is niet de enige sprinter in het peloton en dus kan hij zijn ploeggenoten sparen. Want nu zijn het de helpers van Giacomo Nizzolo (Israel Premier Tech) en Fernando Gaviria (UAE) die het tempo hoog houden. En ook zien we Clément Davy van Groupama (Démare) alweer voorin om te helpen.

Dat doen ze om te voorkomen dat Cavendish (+1.56) en Ewan (+3.58) kunnen terugkeren.

Het peloton en de twee achtervolgende groepen in een beeld gevangen.

66 km | Koploper ingelopen

Na 100 km in de vlucht worden de resterende vier koplopers ingelopen. Mattia Bais heeft weer een slag geslagen in zijn Fuga-klassement.

1. Bais (Drone Hopper) 451 km
2. Tagliani (Drone Hopper) 423 km
3. Rivi (Eolo) 171 km

De koplopers worden na 100 kilometer in de vlucht ingehaald.

75 km | Démare terug?

Arnaud Démare en zijn ploeggenoten zijn terug in het peloton. De groep van Cavendish volgt op 2.35. In die groep trouwens een opvallende naam: Wout Poels. Gisteren verloor Poels ook al 16.08 op de Etna.

Wout Poels probeert in het zog van Mark Cavendish terug te keren in het peloton.

75 km | Na afdaling zit vlucht er bijna op

De vier koplopers zijn beneden en ze zien het peloton al achter zich. Maar Mattia Bais is natuurlijk de koning van de Fuga (vluchtklassement), dus die geeft zich nog niet gewonnen.

79 km | Voorzichtige Tagliani als eerste gegrepen

Filippo Tagliani is duidelijk het voorzichtigste van de vijf koplopers in de afdaling en wordt al opgeslokt door het peloton. Maar ook voor de andere vier zitten het er bijna op.

Kopgroep (4): Mattia Bais (Drone Hopper), Mirco Maestri (Eolo-Kometa), Jaakko Hänninen (AG2R) en Alessandro Tonelli (Bardiani).
Peloton: +0.10

86 km | Oppassen in afdaling

De afdaling is niet bepaald zonder gevaar, want de renners storten zich ook als een pijl door de dorpjes.

Het groepje-Démare lijkt het gat te dichten en zit al op 0.30. Ook de ploegmaten van Cavendish zouden met een ziedende achtervolging bezig zijn en nu nog maar 2.00 achterstand hebben (als het klopt). Ewan lijkt gezien, hij volgt op ruim 5.00.

Intermarché op kop in de gevaarlijke afdaling van de Portella Mandrazzi.

Bergpunten

De topvijf in het bergklassement na vandaag:

1. Kämna 41 punten
2. J.P. López 18 pnt
3. Maestri 18 pnt
4. Taaramäe 12 pnt
5. Moniquet 9 pnt

De puntenverdeling op de top van de Portella Mandrazzi (tweede categorie).

93 km | Achterstand geloste sprinters

Opvallend: op de top wordt niet heel hard doorgereden in het peloton, maar in de afdaling zien we Trek en Intermarché op kop.

Achterstand sprinters:
Démare ca. +1.20
Cavendish ca. +3.00
Ewan ca. +5.00

100 km | Renners zijn boven

De top van de Portella Mandrazzi is gerond door de koplopers en het peloton. Maestri pakte de bergprijs bij de koplopers. In het peloton voegde Kämna nog een puntje toe aan zijn totaal.

Interessanter: welke sprinters zitten nog in het peloton en wat is de achterstand van de gelosten? In het peloton zien we naast Van der Poel in ieder geval ook nog Girmay, Gaviria en Nizzolo.

Démare heeft een achterstand van 2.05. Cavendish en Ewan nog meer.

Kopgroep (5): Mattia Bais, Filippo Tagliani (Drone Hopper), Mirco Maestri (Eolo-Kometa), Jaakko Hänninen (AG2R) en Alessandro Tonelli (Bardiani).
Peloton: +0.50

Mathieu van der Poel op de klim op weg naar Messina.

100 km | Ook Démare eraf

Ook Arnaud Démare kan het tempo niet volgen. De Franse sprinter heeft nog wel veel ploeggenoten bij zich, dus kan wellicht nog terugkeren. Voor Cavendish en Ewan wordt het lastiger, hun achterstand is al meer dan twee minuten.

Arnaud Démare moet lossen op de klim halverwege de vijfde etappe van de Giro.

101 km | Koplopers bijna boven

Intussen zijn de vijf koplopers bijna boven en hun voorsprong op het peloton, met Oscar Riesebeek als gangmaker is nog iets meer dan een minuut.

Kopgroep (5): Mattia Bais, Filippo Tagliani (Drone Hopper), Mirco Maestri (Eolo-Kometa), Jaakko Hänninen (AG2R) en Alessandro Tonelli (Bardiani).
Peloton: +1.11

103 km | Ook Ewan is er al af

Ook Caleb Ewan is er al af en zit met een ploegmaat zelfs nog achter het groepje-Cavendish. Het plannetje van Van der Poel lijkt te lukken.

Caleb Ewan moet lossen op de klim halverwege de vijfde etappe van de Giro.

104 km | Cavendish lost!

Het plannetje werkt, want Mark Cavendish is eraf! Hij is wel omringd door bijna al zijn ploeggenoten en na de klim is het nog 100 kilometer tot Messina. Maar het is het proberen waard!

Mark Cavendish moet lossen op de klim halverwege de vijfde etappe van de Giro.

106 km | Actie op de klim!

Het zijn de mannen van Mathieu van der Poel die tempo gaan maken op de klim.

Dat doen ze om sprinters als Cavendish en mogelijk de gekwetste Ewan en Démare te lozen.

Maar hebben ze nog genoeg tijd daarvoor? Nog zes kilometer klimmen.

Dries De Bondt gooit het tempo omhoog met Mathieu van der Poel in het wiel.

118 km | Tussensprint

Mattia Bais trekt inderdaad de sprint aan voor ploeggenoot Tagliani, maar Hänninen maakt het hem niet makkerlijk. Tagliani komt op 36 punten, nog altijd maar de helft van leider Mathieu van der Poel.

In het peloton is het de ploeg van Girmay die de sprint aantrekt, maar er is niemand die het hem moeilijk maakt. Ook Van der Poel dus niet. Girmay komt op 59 punten, slechts drie minder dan Van der Poel

Tussensprint (Francavilla di Sicilia):

1. Tagliani 12 pnt
2. Hänninen 8 pnt
3. Bais 6 pnt
4. Tonelli 5 pnt
5. Maestri 4 pnt

6. Girmay 3 pnt
7. Vliegen 2 pnt
8. Th. De Gendt 1 pnt

Loïc Vliegen loodst Biniam Girmay naar de eerste tussensprint, niemand anders heeft interesse.

124 km | Klimmen geblazen

De koplopers beginnen zo aan de klim naar de top van de Portella Mandrazzi. Die klim is een kleine 20 kilometer lang met een geleidelijke stijging van zo'n 4 procent. In die klim, op 118 kilometer van de streep, is trouwens de eerste tussensprint getrokken.

In Hongarije was het telkens Tagliani die de puntjes opraapte, maar nu zijn er misschien meer gegadigden.

Kopgroep (5): Mattia Bais, Filippo Tagliani (Drone Hopper), Mirco Maestri (Eolo-Kometa), Jaakko Hänninen (AG2R) en Alessandro Tonelli (Bardiani).
Peloton: +4.02

Het profiel van etappe 5 van de Giro

130 km | Van der Poel en Eenkhoorn nog altijd niet uitgekletst

De koplopers hebben het eerste uur afgelegd met een gemiddelde snelheid van 41,2 kilometer per uur. In het peloton is het nog goed toeven, al is het opletten geblazen in de vele Siciliaanse dorpjes op de route.

Achterin het peloton zien we Mathieu van der Poel in zijn paarse trui. En wie rijdt er naast hem? Pascal Eenkhoorn, uiteraard.

Kopgroep (5): Mattia Bais, Filippo Tagliani (Drone Hopper), Mirco Maestri (Eolo-Kometa), Jaakko Hänninen (AG2R) en Alessandro Tonelli (Bardiani).
Peloton: +3.28

Mathieu van der Poel en Pascal Eenkhoorn achterin het peloton in de vijfde etappe van de Giro.

139 km | Arensman op weg naar Ineos

In de sprint heeft DSM nog geen potten kunnen breken, maar in het klassement gaat het uitstekend. Romain Bardet kwam gisteren als achtste - en tweede van de groep met favorieten - boven op de Etna. Maar minstens zo indrukwekkend was het optreden van de 22-jarige Thymen Arensman. "We showed them", zei de Nederlander vol vertrouwen tegen zijn ploeggenoot na de finish.

Arensman, ook al tiende in de tijdrit van zaterdag, is inmiddels opgeklommen naar de dertiende plaats in het klassement en gezien zijn optreden tot nu toe zit er wellicht nog meer in. Geen wonder dat de ploegen in de rij staan voor de man uit het Betuwse Deil, wiens contract dit jaar afloopt.

Als we de geruchten moeten geloven heeft Arensman zijn keuze gemaakt. Vanaf volgend seizoen gaat hij rijden voor Ineos Grenadiers.

Thymen Arensman met kopman Romain Bardet in het wiel op de flanken van de Etna.

141 km | Sprintersdilemma's: DSM weer voor Dainese, morgen Bol

Net als zondag zet DSM vandaag weer in op de 24-jarige Alberto Dainese. Dat vertelde Cees Bol voor de start bij Eurosport. "Vandaag rijd ik voor Dainese, morgen mag ik sprinten", aldus Bol. "Hoe dat bepaald wordt? Een beetje het parcours denk ik. Maar eigenlijk moet je dat aan de ploegleiding vragen."

152 km | Thomas De Gendt op kop van het peloton

Aan kop van het peloton zien we Thomas De Gendt, die tempo gaat maken in dienst van zijn sprinter Caleb Ewan. Ook Pieter Serry (QuickStep) heeft vooraan postgevat voor Cavendish en namens de Groupama-ploeg van Démare heeft Clément Davy vandaag de vroege dienst.

Ze houden het gat met de vijf koplopers op 4.00. Dat valt nog wel mee.

Kopgroep (5): Mattia Bais, Filippo Tagliani (Drone Hopper), Mirco Maestri (Eolo-Kometa), Jaakko Hänninen (AG2R) en Alessandro Tonelli (Bardiani).
Peloton: +4.00.

Veel belangstelling voor het peloton op Sicilië.

154 km | Niet Rivi, maar Maestri en Tonelli

We moeten even wat corrigeren: het is niet Samuele Rivi, maar zijn Eolo-ploeggenoot Mirco Maestri in de kopgroep. En de Bardiani-renner is Alessandro Tonelli. Stop de tijd!

Kopgroep (5): Mattia Bais, Filippo Tagliani (Drone Hopper), Mirco Maestri (Eolo-Kometa), Jaakko Hänninen (AG2R) en Alessandro Tonelli (Bardiani).
Peloton: +4.30

De kopgroep in de vijfde etappe van de Giro d'Italia.

Mollema is goed hoor, aldus ploegmaat Skjelmose

Nog even terug naar gisteren. Voor Trek-Segafredo was het natuurlijk feest aan tafel met de roze trui van López, maar de keerzijde was dat Bauke Mollema en de jonge Deen Mattias Skjelmose tijd verloren. Voor Mollema geen ramp, want hij had voor de Giro al laten weten dat hij niet voor een klassement zou gaan.

Toch waren er mensen die twijfelden aan de vorm van Mollema. Niet nodig, zo vertelde Skjelmose op Twitter. De Nederlander had zich op de Etna namelijk laten afzakken om zijn ploeggenoot te helpen. Samen kwamen ze 5.01 na winnaar Kämna over de streep.

168 km | Kilometers sprokkelen

Voor Bais en Tagliani is het de derde vroege vlucht in vijf Giro-ritten. Voor Rivi de tweede.

Bais is leider in het Fuga-klassement, het klassement waarin alle kilometers in een vlucht bij elkaar worden opgeteld. In de eerste etappe reden Bais en Tagliani samen 180 kilometer bijeen en in de derde waren ze samen met Rivi op avontuur. Bais en Rivi lieten zich als laatste inlopen en kregen zo 173 kilometer extra op de teller.

Kopgroep (5): Mattia Bais, Filippo Tagliani (Drone Hopper), Samuele Rivi (Eolo), Jaakko Hänninen (AG2R) en Alessandro Tonelli (Bardiani).
Peloton: +1.45

170 km | That didn't age well...

We hebben nog niet geschreven dat er een gevecht plaatsvond voor de vroege vlucht of hij is gevormd.

Net zoals in Hongarije zien we Mattia Bais, Tagliani (Drone Hopper) en Rivi (Eolo). De Fin Hänninen (AG2R) en de Italiaan Maestri (Bardiani) zijn ook mee.

174 km | Eerste aanvallers

De renners zijn nu ook officieel onderweg in de vijfde etappe van de Giro! En meteen zien we aanvallers, maar zo makkelijk als het ging in Hongarije gaat het nu niet.

Het is knokken voor de vroege vlucht.

Wie is rozetruidrager 'Juanpe' López?

Juan Pedro Lopez nam na de beklimming van de Etna het roze over van Mathieu van der Poel.

Veel kenners hebben Juan Pedro López waarschijnlijk in hun wielerspel, maar voor het grote publiek is hij nog vrij onbekend. De 24-jarige Andalusiër was ooit protégé van Alberto Contador bij diens opleidingsploeg Kometa en trad na de beklimming van de Etna in zijn voetsporen als Spaanse drager van het roze. Contador was in 2015 namelijk de laatste Spanjaard die het roze droeg en die Ronde ook won.

Zover is 'Juanpe' (zoals hij genoemd wordt) waarschijnlijk nog niet, maar dat het vedergewicht (55 tot 60 kilogram) een rondetalent is is duidelijk. López werd in 2019 ingelijfd door Trek-Segafredo en reed vorig jaar al naar een verdienstelijke 13de plaats in de Vuelta.

Fun fact: López is groot fan van voetbalclub Real Betis uit Sevilla. Na de eerste rit van Boedapest naar Visegrad liet hij via Twitter zelfs weten dat hij een Betis-shirt gezien had langs de Hongaarse wegen.

Neutralisatie | Renners onderweg

De organisatie neemt de tijd in Catania voor de start, maar met een kleine vertraging zijn de renners begonnen aan de vijfde etappe van deze Giro. De eerste kilometers zijn geneutraliseerd, zoals gebruikelijk.

Het peloton begint aan de vijfde etappe van de Giro d'Italia.

Van der Poel op paarse fiets

Behalve 'Superman' López was er nog een uitvaller gisteren. Voor Jakub Mareczko, de sprinter van Alpecin-Fenix, was de Etna te veel van het goede. Dat betekent ook dat Mathieu van der Poel geen sprint meer zal aantrekken voor zijn Italiaanse ploeggenoot.

Zelf zegt hij voortdurend dat het geen doel van hem is, maar die paarse puntentrui naar Verona brengen lijkt toch echt mogelijk. Vandaag start Van der Poel in ieder geval in de paarse puntentrui én op een paarse fiets.

Dumoulin blijft vertwijfeld achter na deceptie op Etna

Hij weet het niet. Zijn hoop op een goed klassement in de Giro is al na vier dagen vervlogen, maar een verklaring heeft Tom Dumoulin er niet voor. "Ik ben gewoon niet goed genoeg", moest hij bovenop de vulkaan de Etna erkennen.

Op de flanken van de lange slotklim moest hij al vroeg het hoofd schudden en de rest laten gaan. Hij verloor uiteindelijk zes minuten en 33 seconden op de concurrentie.

Of het ooit nog wel goed komt, weet Dumoulin ook niet. "Ik heb er hard voor gewerkt, net zo hard als altijd. Maar het komt er niet meer uit. Mijn lichaam reageert niet meer zoals ik het wil, mijn benen lopen vol. Ik heb niet meer de power van een paar jaar terug. Ja, ik kan ook niet zeggen waar het aan ligt."

Lees zijn verhaal en bekijk zijn eerste reactie hieronder.

Dumoulin weet het niet, want 'ik heb niet meer de power van een paar jaar terug'

Rituitslag en algemeen klassement

 • NOS
  De etappe-uitslag
 • NOS
  Top-10 Giro-klassement na vierde etappe

Even terug naar gisteren: Kämna wint en vast niet voor het laatst

De Etna 'baart vaak een muis' (zoals ze in Vlaanderen zeggen) in de Giro, maar gisteren was dat allerminst het geval. De vroege vlucht, met de sterke debutant Gijs Leemreize, haalde het tot de finish en daar mocht Lennard Kämna de handen in de lucht steken. Vlak achter de Duitser kwam Juan Pedro López binnen en hij is de nieuwe rozetruidrager.

Maar er waren ook veel verliezers, met Tom Dumoulin en Vincenzo Nibali miscchien wel als grootste namen. Teruglezen? Dat kan hier. Terugkijken? Hieronder!

López verovert roze trui, Kämna wint op de Etna en Dumoulin valt weg

Waarheen leidt de weg?

De vijfde etappe naar Messina - waar de ouders van Vincenzo en Antonio Nibali nog altijd een videotheek runnen - kent een echt obstakel. De Portella Mandrazzi is een bijna 20 kilometer lange, geleidelijke klim van tweede categorie. Wie de pure sprinters wil lossen, kan die beklimming aangrijpen voor een aanval.

Maar... na de top volgt nog 100 kilometer, waarin een achterstand goedgemaakt kan worden.

Het profiel van etappe 5 van de Giro

Benvenuto!

Welkom vanuit Catania aan de voet van de Etna. Voor de een is het genieten, voor de ander wonden likken na de dans op de vulkaan gisteren. Juan Pedro López hoort bij de eerste categorie, want de jonge Spanjaard start vandaag in het roze.

Bij Jumbo-Visma zal de stemming een stuk minder zijn, want klassementsrenners Tobias Foss, Sam Oomen en Tom Dumoulin zakten alle drie door het ijs. En wat te denken van Astana? Miguel Ángel 'Superman' López stapte al vroeg in de etappe uit en ook Vincenzo Nibali kon het niet bolwerken op zijn Etna.

En dan rijden we vandaag ook nog naar Messina, de thuisbasis van de Haai van Messina. De kans dat Nibali zijn tanden laat zien is klein, want het parcours leent zich voor een massasprint. Welkom bij het liveblog!

Juan Pedro López werd na de beklimming van de Etna de nieuwe rozetruidrager.