NOS Wielrennen Aangepast

López nieuwe rozetruidrager • Dumoulin kan niet mee en keldert in klassement

Liveblog gesloten
 • A domani

  Daarmee sluiten we het liveblog van vandaag af. Morgen zijn we terug met het liveblog over de vijfde etappe van deze Giro. De rit gaat om 11.30 van start en de finish wordt rond 16.00 uur verwacht.

 • De etappe van morgen

  Ook morgen blijft de Giro-karavaan op het eiland Sicilië. Het startsein wordt dan gegeven in Catania. De finish ligt 174 kilometer later in Messina. Onderweg moeten de renners één gecategoriseerde berg over, de Portella Mandrazzi van de tweede categorie, maar de laatste 75 kilometer zijn relatief vlak. Een massasprint ligt dus voor de hand.

  In 2017 finishte de Giro voor het laatst in Messina. Toen klopte Fernando Gaviria in de sprint Jakub Mareczko en Sam Bennett.

  Het profiel van etappe 5 van de Giro RCS
 • Dumoulin verliest bijna 7 minuten

  Tom Dumoulin moest op de Etna de groep favorieten laten gaan. De kopman van Jumbo-Visma, in 2017 nog winnaar van de Giro, komt uiteindelijk als 53ste over de finish. Negen minuten na ritwinnaar Kämna en bijna zeven minuten later dan de kanshebbers op de eindzege.

  In het klassement is hij gezakt van de 3de naar de 49ste plaats, met een achterstand van 8.20 minuten op Juan Pedro López.

  Tom Dumoulin AFP
 • De top-10 van het klassement na de vierde etappe

  Top-10 Giro-klassement na vierde etappe NOS
 • De top-10 van etappe vier

  De etappe-uitslag NOS
 • Stilzwijgend akkoord

  "Misschien hadden we wel een stilzwijgend akkoord." Dat vertelt Lennard Kämna na zijn ritzege op de Etna. De Duitser doelt daarmee op de verdeling van de etappewinst en de roze trui, die naar nummer twee van de dag López gaat.

  "Ik dacht al dat ik verloren had, toen López meer dan dertig seconden voorsprong had", kijkt Kämna terug op de slotklim. "Maar het is me gelukt om de oversteek te maken. Toen kon ik enigszins herstellen en opladen voor de eindsprint en dat heeft goed uitgepakt."

  Lennard Kämna NOS
 • FINISH - Kämna pakt ritzege

  Lennard Kämna sprint in de laatste meters Juan Pedro López uit het wiel en pakt de ritzege. Toch kan ook López juichen. Hij neemt de roze trui over van Mathieu van der Poel.

 • 3 km - Kämna komt bij López

  Na een poging van Stefano Oldani, redt ook Juan Pedro López het niet om een solo af te ronden op de Etna. Lennard Kämna sluit aan bij de Spanjaard en voert het tempo op. López kan nog wel aanhaken bij de Duitser.

 • 5 km - Nibali lost op 'zijn' Sicilië

  Dumoulin is niet de enige klassementsrenner die moet lossen op de Etna. Ook Vincenzo Nibali kan het tempo op de Siciliaanse vulkaan niet volgen. De 37-jarige Italiaan, geboren op Sicilië, stond voorafgaand aan de vierde etappe op de twaalfde plaats in het klassement.

 • 6 km - Nog drie achtervolgers

  Juan Pedro López rijdt nog altijd op kop. Uit de achtervolgende groep is Lennard Kämna ontsnapt. De 25-jarige Duitser gaat in zijn eentje op jacht naar de Spanjaard. Gijs Leemreize is teruggezakt en doet niet meer mee om de ritzege.

 • 8 km - Dumoulin kan niet mee

  Na Mathieu van der Poel moet ook Tom Dumoulin het peloton laten gaan. De kopman van Jumbo-Visma stond op de derde plaats in het klassement, maar zal gaan zakken na deze etappe.

 • 9 km - López knalt door

  Juan Pedro López vindt dat Oldani niet snel genoeg gaat en laat de Italiaan achter. Met deze verschillen rijdt López ook nog eens virtueel in de roze trui.

  Juan Pedro López NOS
 • 10 km - Achterstand Van der Poel loopt op

  Al even geleden moest Mathieu van der Poel lossen uit de groep favorieten en de achterstand op zijn concurrenten is opgelopen tot ongeveer 2,5 minuut.

  Vooraan heeft Oldani gezelschap gekregen van Juan Pedro López.

 • 16 km - Oldani houdt knap stand

  Oldani houdt knap stand op de Etna. De 24-jarige ploeggenoot van Mathieu van der Poel is bezig aan zijn derde Giro d'Italia en als hij standhoudt tot de finish, wordt dit de grootste overwinning in zijn carrière tot nu toe.

  In de achtervolgende groep draait Leemreize nog ogenschijnlijk eenvoudig mee.

  Stefano Oldani solo op kop in de vierde etappe NOS
 • 20 km - Oldani breidt voorsprong uit

  De voorsprong van Oldani is opgelopen tot bijna een minuut. Juan Pedro López heeft de achtervolging ingezet, terwijl Gijs Leemreize achteraan de oorspronkelijke kopgroep hangt.

  Van der Poel moet ondertussen de groep met favorieten laten gaan.