liveblog
NOS WielrennenAangepast

López nieuwe rozetruidrager • Dumoulin kan niet mee en keldert in klassement

liveblog gesloten

A domani

Daarmee sluiten we het liveblog van vandaag af. Morgen zijn we terug met het liveblog over de vijfde etappe van deze Giro. De rit gaat om 11.30 van start en de finish wordt rond 16.00 uur verwacht.

De etappe van morgen

Ook morgen blijft de Giro-karavaan op het eiland Sicilië. Het startsein wordt dan gegeven in Catania. De finish ligt 174 kilometer later in Messina. Onderweg moeten de renners één gecategoriseerde berg over, de Portella Mandrazzi van de tweede categorie, maar de laatste 75 kilometer zijn relatief vlak. Een massasprint ligt dus voor de hand.

In 2017 finishte de Giro voor het laatst in Messina. Toen klopte Fernando Gaviria in de sprint Jakub Mareczko en Sam Bennett.

Het profiel van etappe 5 van de Giro

Dumoulin verliest bijna 7 minuten

Tom Dumoulin moest op de Etna de groep favorieten laten gaan. De kopman van Jumbo-Visma, in 2017 nog winnaar van de Giro, komt uiteindelijk als 53ste over de finish. Negen minuten na ritwinnaar Kämna en bijna zeven minuten later dan de kanshebbers op de eindzege.

In het klassement is hij gezakt van de 3de naar de 49ste plaats, met een achterstand van 8.20 minuten op Juan Pedro López.

Tom Dumoulin

De top-10 van het klassement na de vierde etappe

Top-10 Giro-klassement na vierde etappe

De top-10 van etappe vier

De etappe-uitslag

Stilzwijgend akkoord

"Misschien hadden we wel een stilzwijgend akkoord." Dat vertelt Lennard Kämna na zijn ritzege op de Etna. De Duitser doelt daarmee op de verdeling van de etappewinst en de roze trui, die naar nummer twee van de dag López gaat.

"Ik dacht al dat ik verloren had, toen López meer dan dertig seconden voorsprong had", kijkt Kämna terug op de slotklim. "Maar het is me gelukt om de oversteek te maken. Toen kon ik enigszins herstellen en opladen voor de eindsprint en dat heeft goed uitgepakt."

Lennard Kämna

FINISH - Kämna pakt ritzege

Lennard Kämna sprint in de laatste meters Juan Pedro López uit het wiel en pakt de ritzege. Toch kan ook López juichen. Hij neemt de roze trui over van Mathieu van der Poel.

3 km - Kämna komt bij López

Na een poging van Stefano Oldani, redt ook Juan Pedro López het niet om een solo af te ronden op de Etna. Lennard Kämna sluit aan bij de Spanjaard en voert het tempo op. López kan nog wel aanhaken bij de Duitser.

5 km - Nibali lost op 'zijn' Sicilië

Dumoulin is niet de enige klassementsrenner die moet lossen op de Etna. Ook Vincenzo Nibali kan het tempo op de Siciliaanse vulkaan niet volgen. De 37-jarige Italiaan, geboren op Sicilië, stond voorafgaand aan de vierde etappe op de twaalfde plaats in het klassement.

6 km - Nog drie achtervolgers

Juan Pedro López rijdt nog altijd op kop. Uit de achtervolgende groep is Lennard Kämna ontsnapt. De 25-jarige Duitser gaat in zijn eentje op jacht naar de Spanjaard. Gijs Leemreize is teruggezakt en doet niet meer mee om de ritzege.

8 km - Dumoulin kan niet mee

Na Mathieu van der Poel moet ook Tom Dumoulin het peloton laten gaan. De kopman van Jumbo-Visma stond op de derde plaats in het klassement, maar zal gaan zakken na deze etappe.

9 km - López knalt door

Juan Pedro López vindt dat Oldani niet snel genoeg gaat en laat de Italiaan achter. Met deze verschillen rijdt López ook nog eens virtueel in de roze trui.

Juan Pedro López

10 km - Achterstand Van der Poel loopt op

Al even geleden moest Mathieu van der Poel lossen uit de groep favorieten en de achterstand op zijn concurrenten is opgelopen tot ongeveer 2,5 minuut.

Vooraan heeft Oldani gezelschap gekregen van Juan Pedro López.

16 km - Oldani houdt knap stand

Oldani houdt knap stand op de Etna. De 24-jarige ploeggenoot van Mathieu van der Poel is bezig aan zijn derde Giro d'Italia en als hij standhoudt tot de finish, wordt dit de grootste overwinning in zijn carrière tot nu toe.

In de achtervolgende groep draait Leemreize nog ogenschijnlijk eenvoudig mee.

Stefano Oldani solo op kop in de vierde etappe

20 km - Oldani breidt voorsprong uit

De voorsprong van Oldani is opgelopen tot bijna een minuut. Juan Pedro López heeft de achtervolging ingezet, terwijl Gijs Leemreize achteraan de oorspronkelijke kopgroep hangt.

Van der Poel moet ondertussen de groep met favorieten laten gaan.

27 km - Oldani demarreert

Stefano Oldani besluit te demarreren uit de kopgroep. De actie van de Italiaan zorgt ervoor dat de samenwerking bij de koplopers even verdwenen is en Oldani heeft al enkele seconden voorsprong te pakken.

29 km - Cavendish moet lossen

Mark Cavendish, de winnaar van de derde Giro-rit, moet het peloton laten gaan. De sprinter hoopt morgen weer mee te kunnen doen om de dagzege, als er een relatief vlakke etappe op het programma staat.

32 km - Oekraïens kampioen valt

Daar liggen opeens twee renners in de berm. Andrii Ponomar, Oekraïens kampioen en met zijn negentien jaar de jongste deelnemer van deze Giro, is gevallen. Ook Ben Zwiehoff is tegen de grond gegaan.

Carapaz niet op gouden fiets

Richard Carapaz rijdt vandaag niet op zijn gouden fiets, waarop hij sinds zijn olympische titel in Tokio rijdt. De gouden verf weegt namelijk zo'n 100 gram en op een etappe zoals vandaag, met finish bergop, telt elke gram.

Richard Carapaz in de vierde etappe

45 km - Etna in zicht

We zitten in de laatste 45 kilometer van de vierde etappe. Al op ongeveer 40 kilometer van de finish begint de weg gevoelig omhoog te lopen, maar de pittigste stijgingspercentages volgen na Biancavilla. Dan moet er nog zo'n 23 kilometer geklommen worden.

De kopgroep rijdt op dit moment zeven minuten voor het peloton uit.

Van Baarle terug naar Nederland?

Dylan van Baarle rijdt volgend seizoen voor het Nederlandse Jumbo-Visma. De winnaar van Parijs-Roubaix is bezig aan het laatste jaar van zijn contract met Ineos en stond in de belangstelling van meerdere grote ploegen.

Volgens de Belgische krant Het Laatste Nieuws zijn de onderhandelingen met de Nederlandse formatie afgerond.

Aan de vooravond van zijn indrukwekkende triomf in Parijs-Roubaix ging Van Baarle in op de belangstelling van Jumbo-Visma. "Een heel mooie ploeg, maar ben ook nog in onderhandeling met mijn huidige ploeg", zei hij toen.

'Wolfpack' vindt verre verwant

De QuickStep-ploeg, ook wel 'The Wolfpack' genoemd, voelt zich op weg naar de Etna gesteund. Het peloton raast over de Siciliaanse wegen langs een verre verwant van de wolf.

In het verleden pakte een QuickStep-renner al twee keer het roze na een aankomst op de Etna. In 2017 mocht Bob Jungels de leiderstrui aantrekken, drie jaar later was Joao Almeida de nieuwe rozetruidrager na een finish op de vulkaan.

70 km - Vansevenant best geklasseerd

De best geklasseerde renner in de kopgroep is Mauri Vansevenant. De 22-jarige Belg van QuickStep, die net als Leemreize debuteert in een grote ronde, staat na drie etappes twintigste in het algemeen klassement. Van de Etna weet Vansevenant nog niet veel. Hij reed de slotklim van vandaag nog nooit op en heeft hem ook niet vooraf verkend, erkende hij voorafgaand aan de vierde etappe.

De vader van de jonge Belg is oud-wielrenner Wim Vansevenant, die drie keer op rij als laatste eindigde in de Tour de France.

Mauri Vansevenant

Motor veroorzaakt valpartij

Even terug naar het begin van deze etappe. Een motorrijder veroorzaakte een valpartij in het peloton. De schade bij de gevallen renners viel mee. Niemand hoefde de koers te verlaten.

92 km - Wie is Gijs Leemreize?

De situatie in de koers is de afgelopen kilometers nauwelijks veranderd. De voorsprong van de koplopers blijft nu al enige tijd stabiel rond de acht minuten.

Tijd om de enige Nederlander in de kopgroep eens onder de loep te nemen: Gijs Leemreize. De 22-jarige renner van Jumbo-Visma maakt in de Giro zijn debuut in een grote ronde. Dit jaar was hij ook opgenomen in de Jumbo-Visma-ploeg voor de Waalse Pijl, waar hij als 52ste over de finish kwam.

In 2020 reed Leemreize mee in de Ronde van Burgos. Daar ging hij hard onderuit. Hij kon de koers niet uitrijden en mist sindsdien een vingertopje. Bij een valpartij raakte zijn vinger bekneld tussen zijn stuur en de vangrail.

Gijs Leemreize komt over de finish in de Waalse Pijl

120 km - Bahrain maakt tempo

Aan kop van het peloton zien we nu Bahrain-Victorious tempo maken. De ploeg van onder anderen Pello Bilbao, de nummer negen van het algemeen klassement, zorgt ervoor dat de voorsprong van de koplopers terugloopt van bijna elf naar ruim acht minuten.

130 km - Voorsprong boven de tien minuten

De voorsprong van de koplopers is inmiddels opgelopen tot ruim tien minuten. Van de veertien vluchters, heeft Mauri Vansevenant de beste papieren om het roze over te nemen van Mathieu van der Poel. De Belg heeft in het algemeen klassement een achterstand van 43 seconden op Van der Poel en bezet de twintigste plaats.

140 km - 'Superman' uit koers

De Giro is al vroeg in de vierde etappe afgelopen voor Miguel Ángel López. López, met de bijnaam 'Superman', is afgestapt, vanwege een blessure aan zijn heup, waar hij de afgelopen dagen ook al last van had.

Het is al de vierde grote ronde op rij waarin de Colombiaan vroegtijdig de koers verlaat.

145 km - Yates langs de dokter

Simon Yates, de nummer twee van het algemeen klassement en de winnaar van de tijdrit van afgelopen zaterdag, rijdt even langs de dokter. Hij is aan het begin van deze vierde etappe tegen het asfalt gegaan. Dat heeft wat schade aan zijn rechterknie opgeleverd, maar de Brit kan zijn weg vervolgen.

150 km - Ook Calmejane sluit aan

De voorsprong loopt snel op en de kopgroep rijdt inmiddels ruim zes minuten voor het peloton uit. Lilian Calmejane moet flink doortrappen om aan te sluiten bij de dertien vooraan, maar het lukt de Fransman uiteindelijk wel.

Daardoor hebben we nu veertien vluchters in deze Giro-etappe. De namen: Gijs Leemreize, Mauri Vansevenant, Valerio Conti, Stefano Oldani, Lennard Kämna, Rémy Rochas, Davide Villella, Diego Camargo, Erik Fetter, Rein Taaramäe, Alex Cataford, Sylvain Moniquet, Juan Pedro López en Lilian Calmejane.

154 km - Kopgroep gevormd

Ook Van der Poel probeert weg te springen uit het peloton, maar dat laten zijn concurrenten niet gebeuren. De rozetruidrager wordt direct weer ingerekend.

Een groep met de Nederlander Gijs Leemreize, Mauri Vansevenant, Valerio Conti, Lennard Kämna, Davide Villella, Rein Taaramäe, Sylvain Moniquet en Juan Pedro Lopez lijkt wel succes te hebben. Het achttal heeft inmiddels een voorsprong van ongeveer een halve minuut opgebouwd.

Een achtervolgende groep is onderweg naar de koplopers. Het peloton jaagt niet meer en laat de vluchters gaan.

Even terugkijken op de eerste roze dagen van Van der Poel

  • AFP/NOS
  • AFP/NOS
  • AFP/NOS
  • AFP/NOS

162 km - Problemen voor Ewan

De weg loopt al behoorlijk omhoog. Geen goed moment om van fiets te moeten wisselen en zeker niet als je niet tot de beste klimmers behoort. Sprinter Caleb Ewan overkomt het. Hij moet lang wachten op de ploegleiderswagen, maar kan inmiddels weer in de achtervolging op het peloton.

Caleb Ewan moet van fiets wisselen

165 km - Caicedo wil op herhaling

Jonathan Caicedo grijpt meteen zijn kans en demarreert. De Ecuadoriaan van EF Education First heeft goede herinneringen aan de Etna, de slotklim van vandaag. In 2020 kwam hij daar als winnaar over de finish.

Caicedo krijgt vijf renners met zich mee, onder wie Thomas De Gendt, maar de vluchtpoging is niet succesvol. Het peloton rekent het zestal na enkele kilometers alweer in.

170 km - Andiamo!

De neutrale zone zit erop en dat betekent dat het gevecht om in de vlucht van de dag te zitten, kan losbarsten.

Start in Avola

De renners zijn onderweg in de vierde etappe van deze Giro d'Italia. De eerste kilometers in het zonnige Avola zijn nog geneutraliseerd.

Renners van start in vierde Giro-etappe

Yates en de Etna

Voor Simon Yates is de Etna geen onbekende klim. In 2018 was de Siciliaanse berg hem goedgezind, aan de editie van 2020 zal de Brit met minder plezier terugdenken.

Esteban Chaves kwam in 2018 als winnaar over de streep op de Etna, maar achter hem kon Yates ook juichen. Hij veroverde de roze trui. Die behield hij dat jaar tot de achttiende etappe. Toen verloor hij op de Prato Nevoso het roze aan latere winnaar Chris Froome.

In 2020 zakte Yates op diezelfde Etna juist door het ijs. Hij kwam ruim vier minuten achter etappewinnaar Caicedo over de finish en reed de Giro dat jaar niet uit.

Simon Yates

De roze fiets van Van der Poel

De renners gaan over krap een halfuur van start. De ploegleiderswagen van Alpecin-Fenix is duidelijk te herkennen aan de knalroze fiets van Van der Poel op het dak.

Zo ziet het klassement er na drie etappes uit

Het algemeen klassement na de derde etappe van de Giro

Van der Poel verwacht laatste rit in het roze

Na een rustdag verdedigt Mathieu van der Poel vandaag voor de derde keer zijn roze leiderstrui in de Giro d'Italia.

"Normaal gesproken ben ik de trui dan wel kwijt", voorspelde Van der Poel zondag al, na de laatste rit in Hongarije. "Of ze moeten heel rustig naar boven rijden, maar dat verwacht ik niet."

Waarheen leidt de weg?

Etappe 4 van de Giro d'Italia leidt de renners over het eiland Sicilië.

Na 170 kilometer koers ligt de finish op de Etna, die de afgelopen jaren wel vaker is het Giro-parcours was opgenomen. Sinds 2017 wordt de loodzware Etna dit jaar alweer voor de vierde keer beklommen. De laatste drie keer ging de overwinning naar een renner uit de vlucht van de dag, achtereenvolgens Jan Polanc (2017), Esteban Chaves (2018) en Jonathan Caicedo (2020).

Het profiel van Giro-etappe 4

Benvenuto!

Welkom vanuit Avola, de startplaats van de vierde etappe in deze Giro d'Italia. Na drie etappes in Hongarije, bevindt de Giro-karavaan zich vandaag weer op Italiaanse bodem.

Het eiland Sicilië is het decor van vandaag en de eindstreep is getrokken op de Etna. Om 12.25 uur gaan de renners van start en de finish wordt rond 17.10 uur verwacht.