liveblog
NOS WielrennenAangepast

Cavendish boekt na 9 jaar zijn 16de zege in Giro • Van der Poel in roze naar Sicilië

  • De derde etappe van de 105de Giro d'Italia is een rit van 201 kilometer van Kaposvár naar Balatonfüred.
  • Mark Cavendish sprint naar zijn zestiende ritzege in de Giro, zijn eerste sinds 2013.
  • Mathieu van der Poel behoudt de roze trui.
  • Pascal Eenkhoorn doet een gooi naar de bergtrui, maar strandt op basis van zijn klassering in het algemeen klassement.
  • Updates op je smartphone? Druk op het belletje!
liveblog gesloten

Vizlát Magyarország! Ci vediamo martedì!

Vizlát Magyarország! Tot ziens Hongarije! Dinsdag zijn we terug in Italië en kun je de vierde etappe van start tot finish weer volgen met ons liveblog. Bedankt voor het volgen en graag tot dinsdag!

Eenkhoorn toch op het podium

Kijk, Pascal Eenkhoorn mocht toch nog pronken op het podium! Jumbo-Visma werd namelijk winnaar van het dagploegenklassement.

Gijs Leemreize, Pascal Eenkhoorn en Jos van Emden op het podium na de derde etappe van de Giro.

2020: Spektakel op de Etna

De Etna is niet altijd garantie voor vuurwerk. Zeker als de wind tegen staat, is aanvallen bijna onmogelijk. De laatste keer dat de vulkaan beklommen werd, in 2020, was er aan spektakel geen gebrek. Geraint Thomas en Simon Yates vielen weg uit het klassement. Wilco Kelderman viel aan in de laatste kilometers. Maar de Venezolaan Jonathan Caicedo won de rit.

Terugkijken? Dat kan!

Anarchie in de Giro; Kelderman en Kruijswijk rukken op in het klassement

Met het vliegtuig naar de vulkaan

Morgen verplaatst het hele circus zich naar Sicilië waar dinsdag de vierde etappe van deze Giro op het programma staat. Dan krijgen we meteen ook de eerste etappe met aankomst bergop, want de renners rijden dan 172 kilometer van Avola naar de Etna.

Het profiel van de vierde etappe van de Giro

De samenvatting: kijk hoe Cavendish zijn 160ste zege boekt

Roze trui blijft om schouders Van der Poel, Cavendish sprint naar ritzege

Afscheid van Hongarije

Mathieu van der Poel zal met plezier terugdenken aan zijn Giro-debuut in Hongarije. Hij had dan ook mooie woorden voor de duizenden fans langs de route. Maar om nu meteen je roze trui weg te geven. Laat staan je roze fiets. Dat gaat wel een beetje ver.

Van der Poel blijft ook leider puntenklassement

Mathieu van der Poel blijft leider van het puntenklassement. De paarse trui wordt dinsdag op Sicilië gedragen door nummer twee Biniam Girmay. Mark Cavendish maakt een reuzensprong en is nu derde.

Het puntenklassement na de derde etappe van de Giro.

Bergklassement

Het bergklassement na drie etappes in de Giro d'Italia.

Eenkhoorn bijna bergkoning: 'Bouwman had plan bedacht'

Pascal Eenkhoorn kleurde deze derde etappe van start tot eind. De debutant in een grote ronde vermaakte zich de eerste 180 kilometer vooral met Mathieu van der Poel in het peloton. En toen het enig klimmetje van de dag eraan kwam deed hij een gooi naar de blauwe bergtrui.

"Het was eigenlijk het plan van Koen Bouwman", aldus de goedlachse Genemuider. "We deden de verkenning van de tijdrit. En toen zie Koen: jij moet voor die bergpunten gaan, man. Dus dat werd het doel van de tijdrit."

Gisteren kwam hij zeven tienden tekort op Rick Zabel, vandaag won hij het sprintje op het enige bergje van de dag van de Duitser. "Ineos deed nog een beetje lastig, maar ik kon er nog net langs. Eigenlijk hoopte ik dat Zabel niet mee zou doen, maar dat deed hij wel helaas."

En toch mag Eenkhoorn niet het blauw aan op Sicilië. Op basis van het algemeen klassement valt die eer te beurt aan Zabel. "Balen. In de eerste rit zat ik in een valpartij en was mijn ketting eraf. Anders had ik er waarschijnlijk wel voor gestaan."

Eenkhoorn bijna bergkoning: 'Plan kwam eigenlijk van Bouwman'

Van der Poel: 'Vorig jaar in Tour kunnen zien wat Cav kan'

Mathieu van der Poel stapt vanavond met de roze trui in zijn koffer op het vliegtuig naar Sicilië. Daar gaat de Giro dinsdag verder met een rit naar de vulkaan Etna. "Normaal gezien raak ik daar de trui kwijt", denkt Van der Poel. "Tenzij ze er heel langzaam op rijden. Ik ga het gewoon proberen. En ook daarna zijn er nog heel veel doelen deze Giro."

Vandaag probeerde hij ploegmaat Jakub Mareczko naar de zege te loodsen, maar die raakte het wiel kwijt van Van der Poel en sprintte alsnog naar plek vijf. "Hij raakte het wiel kwijt op de rotonde en raakte daarna wat ingesloten", analyseerde Van der Poel na afloop. "Maar uiteindelijk wordt hij nog vijfde. Dat is toch knap."

Dat Cavendish de zege greep kwam voor Van der Poel niet als een verrassing. "Vorig jaar in de Tour hebben we gezien wat hij nog kan."

Van der Poel denkt dat Etna te zwaar is: 'Normaal gezien raak ik roze dan kwijt'

Van der Poel blijft in het roze

In de top van het algemeen klassement verandert niets. Mathieu van der Poel neemt het roze mee naar Sicilië.

Het algemeen klassement na de derde etappe van de Giro.

Toptien

De toptien van de eerste echte massasprint in deze Giro

De uitslag van de derde etappe in de Giro d'Italia.

FINISH | CAVENDISH WINT!

Cavendish pakt zijn zestiende ritzege in de Giro. En dat negen jaar na zijn laatste zege! De Engelsman doet het vooral zelf, want zijn sprint was van ontzettend ver en hij houdt Gaviria, Démare en Girmay gewoon achter zich.

Het is trouwens zijn 160ste profzege. 160!!!

Mark Cavendish wint de derde etappe van de Giro.

1 km | QuickStep is er!

Ballerini neemt het over voor Cavendish. Hij wordt perfect gebracht. Ewan zit te ver.

2 km | Drummen

Alpecin links van de weg, Israel rechts. En daartussen de mannen van Demare, Ewan en Cavendish.

Ook DSM komt eraan nu.

3 km | Positie kiezen

Narvaez (Ineos) duikt als eerste de laatste 3 km in met Carapaz in het wiel.

Daarachter zoeken de sprinttreinen hun weg. Ook Alpecin, met alle helpers en Van der Poel.

5 km | Eenkhoorn ingerekend

Eenkhoorn is ingerekend, nu gaat het echt in volle vaart naar de finish. We zien Intermarché, Groupama en Israël op kop. En Ineos aan de zijkant.

10 km | Eenkhoorn gaat alleen door!

Rick Zabel kan niet meer, maar Pascal Eenkhoorn rijdt in zijn eentje door! En dat doet hij knap hoor. Hij heeft 12 seconden op het peloton. Te weinig, maar wel mooi!

Pascal Eenkhoorn rijdt solo voor het peloton in de finale van de derde etappe van de Giro.

12 km | Eenkhoorn pakt de punten, maar net niet de leiderstrui

Pascal Eenkhoorn klopt Rick Zabel in het sprintje op de berg van vierde categorie. Ze hebben nu allebei 5 bergpunten, maar op basis van de achterstand in het algemeen klassement rijdt Zabel dinsdag weer in het blauw.

Pascal Eenkhoorn wint de sprint van Rick Zabel op het bergje van Tihany.

15 km | Bergpunten voor het grijpen!

Ze zijn aan de voet van de klim van de vierde categorie naar Tihany, ruim 2 kilometer maar zeker niet steil. En daar komt Eenkhoorn door het gras naar voren! Als hij de punten pakt, is hij de nieuwe leider!

Pascal Eenkhoorn komt door de berm naar voren op de berg van vierde categorie.

Phil kan het nog!

Biniam Girmay is een outsider voor de zege vandaag, maar in de zesdaagse Vierdaagse van Duinkerke is zijn ploeg Intermarché-Wanty-Groupe Gobert al aan het feest. Gerben Thijssens heeft namelijk de slotrit gewonnen.

Eindwinnaar is - jawel - Philippe Gilbert! In zijn laatste seizoen als prof boekte de 39-jarige Belg donderdag al zijn eerste ritzege na drie jaar droogte en nu boekt hij ook zijn eerste eindzege in een meerdaagse koers sinds Driedagse De Panne-Koksijde in 2017. Bravo Phil!

28 km | Koplopers ingelopen

We denken niet dat Mattia Bais een uitnodiging krijgt voor de volgende verjaardag van Samuele Rivi. Nu gaat de renner van Drone Hopper en namelijk vandoor, maar dat laat Rivi niet gebeuren.

En intussen zien ze het peloton ook aankomen, deze vlucht zit er na 173 kilometer op.

Samuele Rivi en Mattia Bais worden na 173 kilometer aanval ingelopen door het peloton.

31 km | Ineos en EF melden zich ook vooraan

Opvallend, het gaat opeens hard in het peloton en dan zien we opeens treintjes van Ineos en EF Pro Cycling vooraan. Dat zijn ploegen zonder uitgesproken sprinters. Zijn ze bang voor hun klassementsrenners?

34 km | Rivi wil Bais kwijt

Weer een demarrage van Samuele Rivi, die echt van Mattia Bais af wil. Wat ons betreft verdient Rivi die prijs voor de strijdlust. Maar Bais wil natuurlijk niet dat iemand inloopt in het fugaklassement. Zolang hij in het wiel zit bij Rivi blijft die voorsprong 180 kilometer. Na vandaag staat de teller op 350 kilometer in de vlucht en daar komt nog wat bij waarschijnlijk.

Kopgroep (3): Samuele Rivi (Eolo-Kometa), Mattia Bais (Drone Hopper)
Peloton: +0.34

42 km | Van drie naar twee koplopers

  • NOS
    Mattia Bais en Samuele Rivi aan kop in de derde etappe van de Giro.
  • NOS
    Filippo Tagliani wordt ingelopen door het peloton.

We hebben nog twee koplopers, want Tagliani is zojuist teruggepakt door het peloton.

Na de tussensprint slonk de voorsprong van de kopgroep tot 20 seconden en dat was voor Rivi het teken te demarreren. Bais kon mee en samen lopen ze weer wat uit: 0.50.

Kopgroep (3): Samuele Rivi (Eolo-Kometa), Mattia Bais (Drone Hopper)
Peloton: +0.50

47 km | De wonder-Giro van Démare

2020: Démare wint met miniem verschil vierde etappe Giro d'Italia

Hoog tijd om nog een favoriet voor de massaprint onder de loep te nemen. Arnaud Démare reed in 2012 al zijn eerste Giro, maar moest zeven jaar wachten op zijn eerste zege. In 2019 won hij rit tien naar Modena.

Maar Démare zal vooral graag terugdenken aan de corona-editie van 2020, toen hij liefst vier ritten én de puntentrui mee naar huis mocht nemen. Juist in die Giro moest zijn trouwe adjudant Ramon Sinkeldam - bekend van de vrolijke filmpjes die hij met kamergenoot Démare opnam toen hij begin 2020 dagen lang vast zat in een hotelkamer in de Verenigde Arabische Emiraten - voortijdig naar huis wegens ziekte.

Maar dit jaar is hij er wel weer gewoon bij. Wordt het een feestje vanavond bij Groupama-FDJ?

52 km | Sprinters sparen zich bij tweede tussensprint

Zojuist hebben de renners ook de tweede tussensprint gehad in Badacsony. Bij die tussensprint lagen ook bonificatieseconden klaar, maar die worden opgepikt door de drie koplopers. Opnieuw is het Filippo Tagliani die de sprint wint, voor Samuele Rivi. Mattia Bais is opnieuw derde.

In het peloton houden de sprinters dit keer hun kruit droog, want de sprint om de dagzege is nog maar een ruim uur verwijderd.

1. Tagliani - 12 pnt
2. Rivi - 8
3. Bais - 6

59 km | Is dat Pidcock?

Nu we het toch over mountainbikers hebben: de koplopers hebben een goed gesprek kunnen voeren met een enthousiaste mountainbiker op het fietspad. Best knap, met die dikke banden.

De voorsprong van de drie is gezakt tot onder de twee minuten.

Kopgroep (3): Samuele Rivi (Eolo-Kometa), Mattia Bais en Filippo Tagliani (Drone Hopper)
Peloton: +1.49

Samuele Rivi in gesprek met een mountainbiker.

Ondertussen in Albstadt: Pidcock wint op mountainbike

Zojuist heeft olympisch kampioen Tom Pidcock de wereldbekerwedstrijd gewonnen in Albstadt.

Vorig jaar droomde Mathieu van der Poel nog van olympisch goud op de mountainbike in Tokio. In Albstadt begon zijn voorbereiding met de zevende plaats in de wereldbekerwedstrijd. In Tokio miste hij een plankje en the rest is history.

69 km | Het Balatonmeer!

Daar is dan eindelijk het eerste uitzicht op het Balatonmeer. Al mag je eigenlijk niet spreken van Balatonmeer. 'Ton' betekent namelijk 'meer' in het Hongaars. Meer meer dus. Enfin.

Zicht op het Balatonmeer met op de voorgrond de kapel van Sint-Michaël.

77km | Dumoulin heeft blok aan het been

Wat heb ik nu aan mijn fiets hangen? Je ziet het Tom Dumoulin denken. Nou, een ploeggenoot en een rozetruidrager.

Mathieu van der Poel en Pascal Eenkhoorn trekken aan het zadel van Tom Dumoulin.

83 km | Giacomo Nizzolo: de aanhouder wint

Terug naar vandaag. Giacomo Nizzolo is de sprinter van dienst van Israel Premier Tech. De voormalig Italiaans en Europees kampioen was lange tijd de pechvogel van de Giro. Liefst elf keer werd hij tweede in de Ronde van zijn land. In 2016 kwam hij in de slotrit als eerste over de finish, maar werd gedeclasseerd vanwege een duw.

Nizzolo leek niet voorbestemd om te winnen. Tot vorig jaar. In de 13de rit naar Verona (waar dit jaar de Giro eindigt) achterhaalde hij de weggesprongen Jumbo-renner Edoardo Affini en pakte eindelijk die felbegeerde zege. Komt er vandaag een tweede bij?

Zij zijn er (nog) niet: Jakobsen en Groenewegen

Nu we het toch over de Tour de France hebben. Op 26 juni gaat de Tour van start en dan gaan we waarschijnlijk de twee beste sprinters van Nederland weer aan het werk zien. Maar wie niet kan wachten: woensdag kruisen de twee al de degens in (je leest het goed) de Ronde van Hongarije.

Dit seizoen troffen de twee elkaar al in de Scheldeprijs, Dwars door Vlaanderen, Gent-Wevelgem en Parijs-Nice.

Fabio Jakobsen wint met overmacht in Parijs-Nice.

90 km | Ingepakte Ewan voor zijn zesde?

Op papier is Caleb Ewan de snelste sprinter deze Giro, maar de 'pocket rocket' schakelde zichzelf in de eerste etappe bijna uit. Hij reed tegen het achterwiel van Girmay en sloeg hard tegen het asfalt, maar behalve schaafwonden kwam de Australiër er goed vanaf.

En dus gaat hij vandaag voor zijn zesde zege in de Giro. Opvallend: in alle Giro's waaraan hij deelnam (2016, 2017, 2020 en 2021) won hij minimaal een rit. En al die rondes reed hij niet uit. Ook dit jaar zal Ewan de Giro niet uitrijden, zo kondigde hij aan. De Tour de France wacht hem namelijk ook nog.

Caleb Ewan (met ingepakte kuit na zijn val in de eerste etappe) meldt zich bij de auto om zijn zadel te laten verstellen.

95 km | Natte wegen in Hongarije

De drie koplopers rijden nog altijd 2.50 voor het peloton en dat is eigenlijk al heel lang zo. Rivi, Bais en Tagliani rijden trouwens wel over natte wegen inmiddels, al lijkt dat neerslag van even geleden. Maar er wordt wel wat regen verwacht in de finale.

Kopgroep (3): Samuele Rivi (Eolo-Kometa), Mattia Bais en Filippo Tagliani (Drone Hopper)
Peloton: +2.35

De drie Italiaanse koplopers op natte Hongaarse wegen in de derde etappe van de Giro.

99 km | En het gesprek gaat voort

We zijn twintig kilometer verder, maar nog is Pascal Eenkhoorn niet uitgekletst met Mathieu van der Poel.

Pascal Eenkhoorn is nog steeds niet uitgekletst met Mathieu van der Poel.

109 km | Cavendish na negen jaar op voor zijn achtste?

Mark Cavendish wint de sprinterseditie van Milaan-Turijn met dank aan de juichende Michael Mørkøv.

Er gebeurt de laatste kilometers niets in deze etappe. En dus kunnen we vast even vooruitkijken naar de massasprint straks, want het moet wel gek lopen als het niet zover komt. Laten we beginnen met de grootste naam in het gezelschap: Mark Cavendish.

Veertien jaar geleden, in 2008, beleefde Cavendish zijn grote doorbraak in de Giro met vier ritzeges. Sinds 2013 is hij niet meer opgestapt in de Ronde van Italië, maar toen had hij wel inmiddels zeven ritten op zijn palmares. als hij vandaag (of later deze ronde zou weten te winnen, dan wordt hij de 18de profrenner die minimaal 8 jaar na zijn laatste zege weer weet te winnen.

Een grote meevaller voor Cavendish is dat hij kan beschikken over de beste lead-out van de wereld: de Deen Michael Mørkøv, die Cav vorig jaar na lange tijd zonder grote zege opeens naar vier ritzeges in de Tour de France loodste, werd op het laatste moment toegevoegd aan de Giro-ploeg.

Dit jaar loodste Mørkøv zijn sprinter ook al naar de winst in Milaan-Turijn.

118 km | Eenkhoorn legt uit

Inmiddels is het beeld aan kop van het peloton veranderd. We zien niet alleen meer het olijfgroen van Alpecin-Fenix. Ook Groupama (Démare) en Lotto-Soudal (Ewan) steken nu een handje toe.

Verder naar achteren heeft Van der Poel weer een nieuw praatmaatje gevonden: landgenoot Pascal Eenkhoorn. Zou die uitleggen hoe hij straks alsnog de bergtrui wil pakken op het klimmetje van vierde categorie?

Kopgroep (3): Samuele Rivi (Eolo-Kometa), Mattia Bais en Filippo Tagliani (Drone Hopper)
Peloton: +2.20

Pascal Eenkhoorn kletst met Mathieu van der Poel in de derde etappe van de Giro.

132 km | Uitslag tussensprint (Nagykanisza)

1. Tagliani - 12 pnt
2. Rivi - 8
3. Bais - 6
4. Gaviria - 5
5. Démare - 4
6. Nizzolo - 3
7. Girmay - 2
8. Fiorelli - 1

Van der Poel blijft ruim aan de leiding van het puntenklassement met 62 punten. Nummer twee Girmay heeft er nu 37.

130 km | Gaviria wint sprintje van peloton

Er wordt gesprint voor de resterende punten, al is het niet met het mes tussen de tanden. Gaviria pakt vijf punten, Démare vier, Nizzolo drie, Girmay (drager van de maglia ciclamino) twee en Fiorelli een.

132 km | Tagliani wint tussensprint

Samuele Rivi krijgt geen cadeautjes. Filippo Tagliani sprint weg uit zijn wiel en pakt de 12 punten bij de tussenprint. Rivi wordt tweede, Bais derde. Nu kijken wat er in het peloton gebeurt.

132 km | Overleg voor de tussensprint

Er wordt druk overlegd tussen de drie koplopers wat te doen met de tussensprint. Want behalve de 12, 8 en 6 punten ligt er natuurlijk ook een aardige bonus voor het grijpen. Gaan ze ervoor sprinten?

135 km | Op weg naar de eerste tussensprint

Aan het begin van dit liveblog hadden we het over een pannenkoekvlakke etappe, maar het glooit toch behoorlijk over de Hongaarse wegen. De drie koplopers gaan op weg naar de eerste van twee tussensprints. Die lijn is getrokken op 132 kilometer van de finish in Nagykanisza.

Dat is een stadje van zo'n 47.000 inwoners niet ver van de grens met Kroatië en Slovenië. Ooit was het het centrum van de Hongaarse olie-industrie en de laatste olievelden die in de Tweede Wereldoorlog in Duitse handen waren. Ook staat er een verdienstelijke bierbrouwerij, een fabriek van gloeilampen en kun je er bij uitstek terecht voor een tandartsbehandeling. Aldus wikipedia.

Kopgroep (3): Samuele Rivi (Eolo-Kometa), Mattia Bais en Filippo Tagliani (Drone Hopper)
Peloton: +2.35

Terug naar 2021: Van der Hoorn wint vanuit vroege vlucht

Van der Hoorn trapt door en soleert naar zege in derde etappe Giro

Rivi, Bais en Tagliani gaan het niet halen, dat durven we wel te zeggen. Hoe anders was dat vorig jaar, toen Taco van der Hoorn vanuit de vroege vlucht alles en iedereen verraste en zijn mooiste zege tot nu toe boekte.

Van der Hoorn is zich aan het voorbereiden op zijn eerste Tour de France, na een aardig voorjaar waarin hij zich weer goed liet zien in onder meer de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Meer lezen over Van der Hoorn? dat kan hieronder.

En natuurlijk kun je ook even terugkijken naar die derde etappe van de Giro d'Italia van 2012, gewoon omdat het kan!

147 km | Voorsprong koplopers nog maar 2.35 minuut

Het peloton heeft het verschil met de drie koplopers inmiddels teruggebracht tot 2.35 en dat is in deze fase van de strijd eigenlijk best weinig. Maar het is nog altijd lachen, gieren, brullen in het peloton, dus echt waarschijnlijk is het niet dat er iets gaat gebeuren voor de laatste kilometers.

Voor de fietsende liefhebbers: er wordt wel wel gewoon gereden met een gemiddelde van rond de 40 kilometer per uur.

Kopgroep (3): Samuele Rivi (Eolo-Kometa), Mattia Bais en Filippo Tagliani (Drone Hopper)
Peloton: +2.35

  • NOS
    Mattia Bais, Samuele Rivi en Filippo Tagliani in de vroege vlucht.
  • NOS
    Mathieu van der Poel kletst met Caleb Ewan.

166 km | Waaiers blijken Belgenmop

De rust is terug aan kop van het peloton, nadat de ploeg van Van der Poel het net op een open vlakte echt even op een lint trok. De Belgen Van Lerberghe en Serry van QuickStep komen even buurten en weer wordt er hard gelachen. Dit lijkt dus op een Belgenmop.

Of smeden ze een plannetje samen?

Kopgroep (3): Samuele Rivi (Eolo-Kometa), Mattia Bais en Filippo Tagliani (Drone Hopper)
Peloton: +3.45

Op een open vlakte in de derde etappe van de Giro versnelt de ploeg van Van der Poel.

171 km | Eerste opgave: Jan Tratnik

We hebben de eerste opgave van deze Giro en helemaal onverwacht komt het niet. De Sloveen Jan Tratnik viel in de eerste etappe vlak voor de slotklim naar Visegrad, hield daar een pijnlijke pols aan over en reed gisteren in de tijdrit zelfs met een hand aan het stuur over de keitjes op de klim.

Aan het begin van deze rit zagen we Tratnik achterin het peloton in gesprek met Jos van Emden. Toeval of niet? De Sloveen van Bahrain zou namelijk nadrukkelijk in de belangstelling staan van Jumbo-Visma.

Jos van Emden maakt een praatje met Jan Tratnik in de derde etappe. Even later zou de Sloveen afstappen.

175 km | Alpecin start lachend achtervolging

Meer dan zes minuten hadden de drie Italiaanse koplopers. En dat vindt Alpecin wel even genoeg. Ze gaan met de hele ploeg op kop rijden en dat doen ze met een brede glimlach.

Of proberen ze de anderen een loer te draaien? Op een lange brede weg met gunstige wind zetten ze het peloton opeens op de kant, maar het is toch vooral een schijnbeweging. Zo'n etappe is het dus...

Kopgroep (3): Rivi (Eolo-Kometa), Mattia Bais en Filippo Tagliani (Drone Hopper)
Peloton: +5.45

  • NOS
    Mathieu van der Poel is met zijn hele ploeg op kop van het peloton gaan rijden.
  • NOS
    De 'schijnbeweging' van Alpecin zorgt toch voor wat onrust achter in het peloton.

179 km | Drone Hoppers zijn gevlogen

In het peloton wordt gekeuveld en gekeuveld en Mathieu van der Poel doet er ook alles aan om de tijd te doden. Net zagen we hem even langs de kant voor een sanitaire stop en daarna kon hij even de benen strekken om terug te keren in het peloton.

Daar zien we onder anderen Caleb Ewan en Mark Cavendish geanimeerd in gesprek. De kopgroep heeft 5.48 voorsprong.

Kopgroep (3): Rivi (Eolo-Kometa), Mattia Bais en Filippo Tagliani (Drone Hopper)
Peloton: +5.48

Caleb Ewan, Mark Cavendish en Richie Porte zijn lekker aan het keuvelen in het peloton.

Kijk, de Buffel!

Als er in de jaren tachtig gesprint werd in de Giro d'Italia, dan kon je er vergif op innemen dat Guido Bontempi erbij zat. Bontempi won maar liefst 16 etappes in de Giro en in 1986 de puntentrui. Zijn bijnaam: De Buffel.

Vandaag zal Bontempi niet winnen. Maar hij is er toch een beetje bij.

  • NOS
    Buffels langs de route van de derde etappe van de Giro.
  • ANP
    Guido 'De Buffel' Bontempi verslaat Peter Pieters in Luxemburg in 1991.

192 km | De drie koplopers

Na een kleine tien kilometer hebben de drie koplopers al meer dan twee minuten voorsprong. Niet zo gek, want voorin het peloton wordt gelachen. Het is trouwens jammer dat Rivi namens Eolo-Kometa (de ploeg van Alberto Contador en Ivan Basso) naar voren is gestuurd en niet Davide Bais. Dat is namelijk het jongere broertje van Mattia Bais.

Kopgroep (3): Rivi (Eolo-Kometa), Mattia Bais en Filippo Tagliani (Drone Hopper)
Peloton: +2.05

  • NOS
    Filippo Tagliani, Mattia Bais en Samuele Rivi in de aanval in de derde etappe van de Giro.
  • NOS
    Dries De Bondt en Thomas De Gendt lachen aan de voorkant van het peloton.

PARTENZA 201 km | Tot zover de strijd voor de vroege vlucht

Samuele Rivi is de eerste aanvaller in deze etappe. De renner van Eolo, die ook in Milaan-Sanremo al in vroege vlucht zat, krijgt twee bekende gezichten mee:

Ploegleider Gianni Savio van Drone Hopper wil het 'fuga-klassement' (de prijs voor de renner die de meeste kilometers in de vlucht heeft gezeten) winnen en dus zijn Mattia Bais en Filippo Tagliani weer aan de beurt vandaag. Die twee hebben al 180 kilometer in de vlucht op de teller, dus dat telt lekker aan.

De strijd om de vroege vlucht is op kilometer nul al beslist in de derde etappe van de Giro.

NEUTRALISATIE

De renners zitten op de fiets voor de geneutraliseerde kilometers.

De officiële start is voorzien om 12.40 uur.

Mathieu van der Poel in de neutralisatie van de derde etappe in de Giro.

Sprinter Bol rijdt voor ploegmaat Dainese

Als we kijken naar de startlijst, dan zien we een echte Nederlandse sprinter: Cees Bol. Maar Bol zal vandaag niet zijn eigen kans gaan. "Ik denk dat het een pure sprintdag wordt", vertelt Bol bij Eurosport. "We rijden vandaag voor Alberto Dainese, ik ben de laatste in de trein. Ik ga ook mijn kansen nog wel krijgen dus dat is geen probleem. De kansen zijn voor ons zo het grootst."

Cees Bol

Hoezo elk grammetje telt bergop?

Ook interessant is het verhaal van de blauwe bergtrui. Die zit vandaag namelijk om de schouders van Rick Zabel, zoon van oud-topsprinter Erik Zabel. Op zich niets bijzonders, ware het niet dat Zabel met zijn 1.84 en 77 kilogram tot de zwaarste renners in het peloton behoort.

Dat hij toch die bergtrui mag dragen (Van der Poel is officieel leider in het bergklassement) komt dan ook omdat hij zich gisteren in de tijdrit gespaard heeft om vervolgens het slotklimmetje zo snel mogelijk op te vlammen.

Een renner had hetzelfde plan: Pascal Eenkhoorn. De helper van Jumbo-Visma gaf alles, maar kwam uiteindelijk 0.77 tekort. Bekijk hieronder de snelste tijden op die slotklim naar de burcht van Boeda.

De snelste tijden op de slotklim van de tijdrit in Boedapest.

Geheim achter Sobrero en Yates: tijdritprofessor Marco Pinotti

Het jongerenklassement wordt niet aangevoerd door Mathieu van der Poel. Logisch, want daar komt de 27-jarige Van der Poel niet meer voor in aanmerking. De witte trui wordt vandaag gedragen door Matteo Sobrero, die gisteren vierde werd in de tijdrit.

Natuurlijk is Sobrero Italiaans tijdritkampioen en heeft hij als zwager van Filippo Ganna alle kans om de kunst af te kijken. Belangrijker voor zijn succes - en dat van Simon Yates - is echter de invloed van 'Il Professore' Marco Pinotti. De veelvoudig Italiaans tijdritkampioen werkt sinds dit jaar bij BikeExchange, waar hij met Sobrero en Yates veel tijd heeft doorgebracht in de windtunnel.

Het resultaat bleek gisteren. Reden voor de twee protagonisten om met hun mentor op de foto te gaan.

Bini Girmay in het paars

Mathieu van der Poel is natuurlijk 'geen gewone', maar zelfs hij kan niet drie truien tegelijk dragen. Van der Poel is leider in het algemeen klassement, het puntenklassement en het bergklassement, maar rijdt natuurlijk in het roze.

De paarse puntentrui zit vandaag om de schouders van Biniam Girmay, die zo voor de derde dag op rij een andere shirt draagt. Hij begon in het het wit-blauw-fluor van Intermarché, reed gisteren in de witte jongerentrui en vandaag dus in het paars.

Van der Poel rijdt voor sprinter Mareczko. Wie is dat eigenlijk?

In 2106 werd Jakub Mareczko in Doha derde bij het WK voor beloften.

Weinigen twijfelen eraan dat de Giro vandaag afscheid neemt van Hongarije met een massasprint. De sprinter van dienst bij Alpecin-Fenix zou normaal gesproken Tim Merlier zijn geweest, maar die kwam hard ten val in Parijs-Roubaix en liep daarbij een fikse wond op aan zijn elleboog.

Dan Van der Poel maar? Dat is niet het plan, zo vertelde de rozetruidrager na de tijdrit gisteren. "Daar hebben we Jakub Mareczko voor meegenomen. Ik ben meer dan blij om hem te helpen."

Wie is die Mareczko eigenlijk? Nou, de 28-jarige Italiaan werd geboren in het Poolse Jaroslaw en verhuisde op zijn vijfde met zijn Poolse moeder naar Brescia. De sprinter blonk op jonge leeftijd al uit in kleine koersen als de Ronde van Langkawi, de Ronde van Qinghai Lake (beide 3 ritzeges), de Ronde van Hainan (7 zeges) en zijn absolute favoriet, de Ronde van Taihu Lake (18 ritzeges).

De echte doorbraak van Mareczko bleef uit, vooral omdat hij weliswaar bijzonder rap is in de sprint maar ook bijzonder matig als de weg een beetje omhoog loopt. Toch zou het klimmetje op 12 kilometer van de finish vandaag ook voor hem geen probleem moeten zijn. Sterker, in 2020 won Mareczko drie van de vijf etappes in de Ronde van Hongarije.

Een van zijn concurrenten toen: David van der Poel. De broer van Mathieu, inderdaad.

Toptien tijdrit en algemeen klassement

  • NOS
    De toptien van de individuele tijdrit in Boedapest.
  • NOS
    De toptien van het algemeen klassement na de tweede etappe in de Giro.

Even terug naar gisteren

Simon Yates werd zaterdag de verrassende winnaar van de individuele tijdrit in Boedapest. De Britse klimmer raffelde de 9,2 kilometer drie seconden sneller af dan Mathieu van der Poel en vijf seconden sneller dan Tom Dumoulin.

Teruglezen? Dat kan hier. Terugkijken? Hieronder!

Van der Poel komt dichtbij, maar moet zege in tijdrit aan Yates laten

Waarheen leidt de weg?

Etappe 3 van de Giro d'Italia is een rit van 201 kilometer van Kaposvár naar Balatonfüred.

Op 12 kilometer van de finish ligt een 'bergje' van vierde categorie, maar naar verluidt zal dat klimmetje de sprinters weinig pijn doen.

Het profiel van de derde etappe van de Giro

Üdvözöljük! Benvenuto! Welkom!

De derde etappe van de Giro d'Italia is een rit van 201 kilometer van Kaposvár naar Balatonfüred. Onderweg liggen amper obstakels of het moet het klimmetje van Tihany (vierde categorie) zijn op 12 kilometer van de finish. Tihany is trouwens een schiereiland in het Balatonmeer, dat we morgen vanuit allerlei hoeken zullen kunnen bewonderen.

Sprinters als Caleb Ewan, Arnaud Démare, Fernando Gaviria, Giacomo Nizzolo en natuurlijk Mark Cavendish hebben deze rit met dikke stift aangestreept. Maar een stunt vanuit de vroege vlucht is natuurlijk nooit uitgesloten. Vraag het maar aan Taco van der Hoorn.

De officiële start is om 12.40 uur, de aankomst wordt verwacht rond 17.15 uur.