liveblog
NOS NieuwsAangepast

'Opnieuw Russisch marineschip getroffen' • 50 burgers geëvacueerd uit Azovstal-fabriek

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

We sluiten het liveblog over de oorlog in Oekraïne van vrijdag af. Het nieuwe blog, met de ontwikkelingen van zaterdag, kun je hier volgen.

Italië neemt jacht van Poetin in beslag

De Italiaanse regering heeft de inbeslagname gelast van een jacht dat van president Poetin zou zijn. De Sheherazade, die 664 miljoen euro waard zou zijn, ligt sinds september voor reparaties in de haven van Marina di Carrara. Er zijn aanwijzingen dat de bemanning aanstalten maakt om te vertrekken.

Het Italiaanse ministerie van Financiën zegt dat de eigenaar van het schip banden heeft met "prominente personen in de Russische regering" en met personen die op de Europese sanctielijst staan.

De Scheherazade in de haven van Marina di Carrara

VN-Veiligheidsraad komt voor het eerst met verklaring over Oekraïne

De VN-Veiligheidsraad is voor het eerst sinds de Russische inval in februari met een verklaring gekomen over de gebeurtenissen in Oekraïne. Vergaand is die niet. De raad sprak unaniem zijn "sterke steun" uit voor de pogingen van secretaris-generaal Guterres om tot een vreedzame oplossing te komen voor het "geschil" in Oekraïne. De woorden oorlog, strijd en invasie werden zorgvuldig gemeden, omdat Rusland zo'n verklaring met een veto zou hebben geblokkeerd.

Wel wordt "grote bezorgdheid" uitgesproken over de "handhaving van vrede en veiligheid" in Oekraïne en in herinnering gebracht dat VN-lidstaten, dus ook Rusland en Oekraïne, de plicht hebben om internationale geschillen op een vreedzame manier op te lossen.

Witte Huis: rol VS bij aanval op Moskva wordt overschat

Het Witte Huis zegt dat de rol die Amerikaanse inlichtingendiensten in de oorlog in Oekraïne spelen wordt overdreven. Anonieme bronnen binnen de Amerikaanse overheid zeggen tegen The New York Times dat Oekraïne Russische generaals kon uitschakelen en het vlaggenschip Moskva kon aanvallen met hulp van Amerikaanse inlichtingen.

"Deze berichten kloppen niet", zegt Witte Huis-woordvoerder Jen Psaki. "We hebben Oekraïne geen specifieke doelinformatie over de Moskva gegeven. Wij waren niet betrokken bij het besluit het schip aan te vallen. De Oekraïners hebben hun eigen mogelijkheden om Russische marineschepen op te sporen en onder vuur te nemen. Dat hebben ze in dit geval ook gedaan."

Volgens het Witte Huis wordt de rol van de Oekraïense inlichtingendiensten onderschat. "Zij hebben meer informatie en beter toegang tot informatie dan wij."

In totaal 50 mensen geëvacueerd uit Azovstal-fabriek

In totaal zijn 50 vrouwen, kinderen en ouderen geëvacueerd uit de Azovstal-fabriek, zegt de Oekraïense vicepremier Veresjtsjoek. Rusland noemt ook dat aantal. Veresjtsjoek beschuldigt Rusland er wel van dat het telkens opnieuw een staakt-het-vuren schendt dat ter plaatse geldt. "De evacuatie verliep daardoor uiterst traag. Morgenochtend gaan we ermee verder."

Nog twee bussen met evacués vertrokken bij Azovstal-fabriek

Een opvangcentrum in de buurt van Marioepol verwacht vandaag nog twee bussen met burgers uit de Azovstal-fabriek, de laatst overgebleven Oekraïense verzetshaard in die stad. Die bussen hebben het terrein van de fabriek inmiddels verlaten, zeggen Russische persbureaus. De tweede bus heeft 13 burgers aan boord, de derde 23.

De eerste bus van vandaag, met twaalf evacués, is aangekomen in een opvangkamp in de buurt van Marioepol. Het ligt in door Rusland bezet gebied. Evacués die daar eerder deze week aankwamen, mochten doorreizen. De meesten kozen voor Zaporizja, een stad die in Oekraïense handen is.

'Oekraïners troffen opnieuw Russisch marineschip in de Zwarte Zee'

Volgens nog onbevestigde berichten in Oekraïense media heeft Oekraïne de Russische marine opnieuw een slag toegebracht. Het fregat Admiraal Makarov dat in de Zwarte Zee voer zou donderdag door een Oekraïense Neptune-raket zijn getroffen en zwaar beschadigd zijn geraakt. Russische schepen en vliegtuigen zouden de bemanning te hulp zijn gekomen.

"Wij hebben die informatie niet", zei Kremlin-woordvoerder Peskov toen hem om opheldering werd gevraagd. Ook Oekraïne heeft de berichten niet bevestigd. "Westerse defensiefunctionarissen", hebben tegen de BBC gezegd dat ook zij er geen informatie over hebben.

Het Oekraïense leger heeft de opgave van het aantal uitgeschakelde Russische schepen wel verhoogd naar elf, gisteren was dat nog tien.

De Admiraal Makarov is sinds vijf jaar in gebruik en heeft kruisraketten aan boord. The New York Times schreef vandaag dat Amerikaanse inlichtingendiensten Oekraïne van informatie voorzien. Oekraïne kon daardoor vorige maand het Russische vlaggenschip Moskva aanvallen en tot zinken brengen met hulp van Amerikaanse inlichtingen.

De Admiraal Makarov bij een vlootschouw in Sint-Petersburg in 2018

Rusland meldt evacuatie van twaalf burgers uit Azovstal-fabriek

Een bus met daarin twaalf burgers heeft de Azovstal-staalfabriek in het belegerde Marioepol verlaten. Dat schrijft het Russische Ria Novosti. Onder de geëvacueerden zitten kinderen, meldt het staatspersbureau.

Op Twitter plaatste Ria Novosti een video, waarin te zien is dat mensen uit een bus stappen:

'Hooggeplaatste geestelijke vrijgelaten bij gevangenenruil'

Rusland en Oekraïne hebben opnieuw gevangenen geruild. De Oekraïense vicepremier stelt dat het Russische leger 41 mensen heeft overgedragen, inclusief 28 militairen.

De vicepremier zegt op Telegram dat hij verheugd is dat een hooggeplaatste vertegenwoordiger van de Oekraïens-Orthodoxe Kerk is vrijgelaten. Er is niet bekendgemaakt hoeveel Russische gevangenen door Oekraïne zijn overgedragen als onderdeel van de ruil.

KNVB ziet af van boycot: vrouwen Oranje spelen toch tegen Belarus

De vrouwen van het Nederlands voetbalelftal spelen toch de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Belarus. De KNVB kondigde bij het uitbreken van de oorlog in Oekraïne een boycot aan, maar die is nu van de baan.

"Het is wel de wens van de voetbalbond dat dit gebeurt achter gesloten deuren en zonder volksliederen, omdat we nog steeds vinden dat dat het regime in Belarus zich niet mag verheugen op internationale sportwedstrijden en wij daarom minimale aandacht voor deze wedstrijd willen", meldt de KNVB.

'Evacuaties uit Marioepol op gang'

Vanmiddag is een nieuwe evacuatieoperatie begonnen om burgers te evacueren uit de verwoeste Azovstal staalfabriek in Marioepol, melden de Oekraïense autoriteiten. De afgelopen dagen werden pogingen tot evacuatie opgeschort, omdat de fabriek aanhoudend werd bestookt door het Russische leger dat het fabrieksterrein heeft afgesloten van de buitenwereld. Vanuit het Kremlin was eerder de verzekering gegeven dat de Russische eenheden overdag een staakt-het-vuren in acht zou nemen om de evacués veilig te laten vertrekken.

De autoriteiten in Marioepol meldden vandaag al snel een schending van het bestand: er zou een antitankgranaat zijn afgevuurd op een auto die naar de fabriek reed om burgers op te pikken. Daarbij zou een Oekraïense strijder zijn gedood, zes mensen raakten gewond.

Bij twee eerdere evacuatieoperaties werden met de hulp van het Internationale Rode Kruis en de VN zo'n 500 burgers weggehaald uit de fabriek en de stad zelf. In het Azovstal-complex zouden nog 2000 militairen en honderden burgers zijn achtergebleven. De fabriek is het laatste bolwerk van Oekraïens verzet in Marioepol.

Amnesty: overtuigend bewijs voor patroon van oorlogsmisdaden rond Kiev

Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International hebben de Russische militairen zich rond de Oekraïense hoofdstad Kiev schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden zoals buitengerechtelijke executies van burgers en grootscheepse aanvallen op dichtbevolkte gebieden. Amnesty zegt over overtuigend bewijs te beschikken dat er sprake was van "een patroon van misdaden" in de weken dat de Russische eenheden de gebieden nabij de hoofdstad bezet hielden. Een van de plaatsen in die regio is Boetsja, waar na het vertrek van de Russen tientallen lichamen van geëxecuteerde burgers werden gevonden, op straat en in massagraven.

Eerste Oekraïense vluchtelingen trekken in Zaanse cruiseboot

De eerste Oekraïense vluchtelingen hebben gisteren hun intrek genomen in een cruiseboot in Zaandam. Ze kunnen zeker een jaar op de boot verblijven. In totaal is er plek voor ruim 200 Oekraïners op twee cruiseboten, schrijft NH Nieuws. De tweede boot laat nog even op zich wachten.

Volgens de regionale omroep maken buurtbewoners zich zorgen over de komst van de Oekraïners vanwege geluids- en stankoverlast. Als er gekookt wordt op het schip moet de afzuiginstallatie aan en dat kan volgens de kapitein overlast geven. Ook moet de motor van het schip de hele dag blijven draaien.

Cruiseschip de Lisabelle, nu gebruikt voor opvang vluchtelingen

Gedeporteerd door Russen: 'Slechts één kraan voor 350 man'

Rusland zegt al ruim een miljoen vluchtelingen te hebben opgevangen, maar veel Oekraïners willen helemaal niet naar gebied dat in handen is van Rusland. Ze kunnen alleen niet anders. Deze beelden van een Oekraïner in het door Russen veroverde Bezimenne, vlakbij Marioepol, werden verspreid via Telegram. Ze zijn geverifieerd door de NOS.

Opvanglocatie in Bezimenne: 'Slechts een kraan voor 350 man'

Woordvoerder Kremlin: misschien geen overwinningsparade in Marioepol

De geplande overwinningsparade in Marioepol kan maandag misschien niet doorgaan, zei woordvoerder Peskov van het Kremlin vanmiddag op een persconferentie. In de havenstad wordt nog steeds hevig gevochten rond de Azovstal-fabriek, waar naar schatting honderden burgers en duizenden Oekraïense militairen verscholen zitten. Volgens Peskov "komt er sowieso een tijd om de Overwinningsdag te vieren in Marioepol".

Peskov reageerde verder ontwijkend op vragen van journalisten over de excuses die president Poetin zou hebben gemaakt aan de Israëlische premier Bennett, over antisemitische uitspraken van buitenlandminister Lavrov. Bennett zei eerder excuses te hebben geaccepteerd voor de uitspraken van Lavrov, die onder meer suggereerde dat Adolf Hitler Joods bloed had, maar Peskov kon dat niet bevestigen of ontkennen.

Wel ontkende hij categorisch dat er opgeslagen graan vanuit Oekraïne wordt gestolen, en vervoerd naar Rusland. Een bestuurder van de Voedsel en Landbouworganisatie van de VN deed die beschuldiging eerder vandaag, maar volgens Peskov is dat "een valse beschuldiging".

Separatisten vervangen Oekraïense verkeersborden Marioepol door Russische

Door Moskou gesteunde separatisten hebben verkeersborden met de naam van de vrijwel geheel veroverde havenstad Marioepol in het Oekraïens en Engels weggehaald, en vervangen door borden in het Russisch. Dat laat het ministerie van Transport van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk weten in een verklaring met foto's van gemeentewerkers die het werk uitvoeren. "Het werk aan verkeersborden in bevrijd gebied zal doorgaan", staat in de verklaring. Ook op andere plekken in door Russen bezet gebied zouden zulke verwisselingen nu worden uitgevoerd.

Toerisme-industrie Cyprus in de problemen door sancties tegen Russen

Op Cyprus zitten veel ondernemers in de toerisme-industrie met de handen in het haar, zegt correspondent Thijs Kettenis in het NOS Radio 1 Journaal, nu Russische toeristen niet meer kunnen komen. Het was vorig jaar de grootste groep vakantiegangers op het eiland, vertelt hij, zo'n 600.000 mensen. Voor dit jaar werd verwacht dat bijna een kwart van de toeristen uit Rusland zou komen.

Kettenis: "Ik sprak een hoteleigenaar die voor 100 procent afhankelijk is van Russen, die gaat dit weekend open met maar zes boekingen. Hij heeft zijn hotel maar snel op boekingssites gezet om er nog iets van te maken." Het verlies van Russisch bezoek wordt ten dele wel gecompenseerd door een verwachte toename van het aantal toeristen uit andere Europese landen, zegt Kettenis. "Europeanen willen na corona weer op vakantie en daar hoopt Cyprus ook van te profiteren."

Wat de situatie op Cyprus bijzonder maakt, is dat de sancties tegen Rusland niet gelden op het door Turkije bezette deel van het eiland, zegt Kettenis. Dat is ongeveer een derde van het eiland. "Turks-Cyprus ontvangt wél gretig Russische toeristen. Er wordt zelfs volop geadverteerd om hen te lokken, en dat is wrang voor de Grieks-Cypriotische ondernemers enkele kilometers verderop die hun hotels leeg zien staan."

Cyprus telt bovendien een grote Russische gemeenschap, zegt Kettenis: ongeveer 50.000 mensen, zo'n 5 procent van de bevolking. "Slechts enkelen van hen vallen onder het sanctieregime, maar anderen worden op een andere manier geraakt door de oorlog: velen doen zaken met Rusland, en dat is nu lastig geworden. En andere Cyprioten, zoals advocaten of notarissen, hebben nu ook een beetje koudwatervrees gekregen: mogen ze wel samenwerken met de Russen op het eiland, of valt dat onder de sancties?"

Duitsland levert zeven pantserhouwitsers aan Oekraïne, boven op vijf Nederlandse

Duitsland gaat zeven pantserhouwitsers leveren aan het Oekraïense leger, maakte defensieminister Lambrecht vandaag bekend. Het gaat om de Panzerhaubitze 2000, pantservoertuigen met zwaar geschut, waarvan Nederland vorige maand ook al zei "een beperkt aantal" te zullen leveren aan Oekraïne. Volgens Lambrecht levert Nederland er vijf. De komende weken worden zo'n twintig Oekraïense militairen getraind in het gebruik van die wapens uit beide landen, in het Duitse stadje Idar-Oberstein.

Naast de houwitsers uit eigen voorraad zal het Duitse leger ook een eerste hoeveelheid munitie leveren aan Oekraïne, waarna aanvullende bestellingen direct geleverd zullen worden door de Duitse fabrikant van de voertuigen, KMW. Duitsland brak vorige week met het jarenlange beleid om geen zwaar wapentuig te leveren aan landen in oorlog, met de levering van Gepard-tanks aan Oekraïne. De druk om meer te doen voor de Oekraïense regering werd de afgelopen twee maanden steeds groter, zowel van de eigen bevolking als van andere regeringsleiders.

Lambrecht maakte de levering van de houwitsers bekend aan journalisten in de Slowaakse gemeente Sliac, waar ze vandaag haar Nederlandse collega Ollongren ontmoette. Op die plek staan ook luchtafweersystemen opgesteld uit beide landen, van het type Patriot.

Waarom deelt de Britse inlichtingendienst zoveel informatie over oorlog in Oekraïne?

Het is een zin die journalisten in Nederland en andere Europese landen sinds het begin van de oorlog in Oekraïne veel gebruiken: "Dat zegt het Britse ministerie van Defensie". Dagelijks deelt dat minsterie via sociale media updates over de stand van de strijd. Maar hoe accuraat zijn de Britse inlichtingen over Oekraïne, en waarom kiezen de Britten ervoor om een deel van hun informatie te delen met iedereen die het weten wil? "Hun doel is om tegenwicht te bieden aan Rusland in de informatieoorlog. Door te delen wat er echt in Oekraïne gebeurt ga je daar tegenin."

Lees meer over de rol van openbaarheid bij de Britse inlichtingendienst in dit artikel:

'Hongarije weigert sancties Russische olie, EU past plan aan'

De Europese Commissie gaat het plan voor een embargo op Russische olie opnieuw aanpassen, zo meldt een bron binnen de EU aan persbureau Reuters. Zo zou er een overgangsperiode moeten komen van drie maanden voordat het verbod ingaat op het vervoer van olie, in plaats van één maand. Daarnaast wil de commissie lidstaten meer financiële hulp bieden om de olie-industrie zo aan te passen dat de impact van de sancties meevalt. Het aangepaste voorstel wordt vandaag in Brussel besproken door vertegenwoordigers van de lidstaten.

Het aangepaste plan wordt gezien als handreiking aan lidstaten die de sancties niet zien zitten, zoals Hongarije en Slowakije. Die landen kregen in het EU-plan al tot eind 2023 om zich aan te passen aan een verbod op Russische olie, maar de Hongaarse premier Orbán zei vandaag dat hij ook dat niet kon accepteren. Het zou volgens hem een "atoombom" betekenen op de Hongaarse economie. Hongarije betrekt zo'n 65 procent van zijn olie uit Rusland, en heeft ongeveer vijf jaar nodig om die afhankelijkheid af te bouwen, zei Orbán op de nationale radiozender.

In datzelfde gesprek op de radio onderstreepte Orbán zijn weerzin tegen het leveren van wapens aan Oekraïne, uit vrees voor Russische tegenaanvallen. Hij staat ook niet achter sancties tegen de Russische kerkleider (en bondgenoot van Poetin) Kirill, omdat "het hier gaat om een zaak van religieuze vrijheid".

Zo ziet het eruit bij Azovstal: 'We schieten de hele tijd op de fabriek'

Het Azov-bataljon deelde dronebeeld van beschietingen bij de Azovstal-fabriek, en een verslaggever van de Chinese tv-zender CCTV sprak met een Russische soldaat die in het gebied is. "We schieten de hele tijd op de fabriek", zegt hij.

Zo ziet het er nu uit rond de Azovstal-fabriek in Marioepol, die bestookt wordt door Russische troepen:

Azov-staalfabriek nog steeds onder vuur: 'we schieten de hele tijd'

'Aanval op Azovstal-fabriek gaat door, evacuatie onmogelijk'

Ook vandaag vallen Russische troepen de achtergebleven Oekraïners aan in de Azovstal-fabriek in Marioepol, zo melden Britse inlichtingendiensten en het Azov-bataljon, de Oekraïense militairen die omsingeld zijn in de fabriek. Het bataljon deelde een video waarop te zien is hoe fabriekshallen bestookt worden, en zei daarbij dat de Russen met vliegtuigen, artillerie en voetsoldaten aanvallen.

Volgens Rusland zitten er nog zo'n 2000 Oekraïense militairen vast in het industriële gebied in Marioepol, de havenstad die verder in de handen is van de Russen. In de fabriek zitten ook nog honderden burgers vast. "Veel van de strijders zijn gewond", zei de Oekraïense president Zelensky woensdagavond laat in zijn dagelijkse toespraak, "maar ze weigeren zich over te geven".

De Russen zegden dinsdag toe dat ze op 5, 6 en 7 mei overdag een staakt-het-vuren in acht nemen om evacuaties mogelijk te maken, en ontkennen nu ook de fabriek aan te vallen. Maar volgens Zelensky klopt dat niet, en is evacuatie van burgers daarom niet mogelijk. "Stel je deze hel voor. Er zijn kinderen daar. Meer dan twee maanden aan bommen, beschietingen, aanhoudende dood." Vanmiddag staan er om 12.00 uur bussen klaar om burgers te evacueren, zegt Oekraïne.

Shell: Russisch gas niet zomaar te vervangen

Nederland wil aan het eind van het jaar geen Russisch gas meer gebruiken, maar volgens Shell-topman Ben van Beurden is dat niet zomaar mogelijk, zegt hij volgens De Telegraaf.

Europa wil een groot deel van het Russische gas vervangen door vloeibaar gas te importeren. Maar om dat voor elkaar te krijgen zouden de Europese landen bij elkaar "120 miljoen ton moeten zien in te kopen", aldus Van Beurden. "Dat is dan 30 procent van de markt. Dan zou je alles wat niet onder contract is verkocht moeten opkopen."

Van Beurden denkt daarom dat de komende tijd de energieprijzen blijven stijgen: "Het wordt een zware winter als er geen Russische mineralen naar Europa stromen."

VS: Zweden en Finland hoeven zich geen zorgen te maken over tussenperiode NAVO-aanvraag

De VS zegt ervan overtuigd te zijn dat het eventuele zorgen van Finland en Zweden weg kan nemen over hun veiligheid, als ze besluiten toe te treden tot de NAVO. Op welke manier de VS dat wil doen, zei woordvoerder Jen Psaki van het Witte Huis niet. Gisteren zei Zweden al dat Amerika het land veiligheidsgaranties heeft gegeven, zonder daarover uit te weiden.

Naar verwachting vragen Finland en Zweden deze maand het NAVO-lidmaatschap aan. Als ze eenmaal lid zijn geldt ook voor hun artikel 5 van het NAVO-handvest. Dat houdt in dat een aanval op één lidstaat wordt opgevat als een aanval op alle lidstaten. Artikel 5 heeft daarmee een afschrikwekkende werking op landen die mogelijk een NAVO-lidstaat willen binnenvallen.

Er zit echter een periode tussen aanvraag van het NAVO-lidmaatschap en daadwerkelijke toetreding. Alle NAVO-lidstaten moeten de aanvraag van een nieuwe lidstaat ratificeren. In de tussentijd geldt artikel 5 nog niet, en daarmee is een land potentieel kwetsbaar. Finland en Zweden zijn daarom op zoek naar manieren om hun veiligheid te garanderen in de tussenperiode tussen aanvraag en toetreding.

Secretaris-generaal Stoltenberg van de NAVO zei gisteren dat er meer NAVO-militairen langs de Zweedse grens gestationeerd zullen worden als het land NAVO-lidmaatschap heeft aangevraagd. Ook zal de NAVO zijn aanwezigheid in de Oostzee op dat moment uitbreiden. Volgens Stoltenberg heeft de NAVO een "sterke verplichting" om Zwedens veiligheid te garanderen vanaf het moment dat de aanvraag is ingediend.

'Oekraïne bracht Russisch vlaggenschip tot zinken door Amerikaanse inlichtingen'

Oekraïne kon het Russische vlaggenschip Moskva aanvallen en tot zinken brengen met hulp van Amerikaanse inlichtingen. Dat meldt The New York Times op basis van anonieme bronnen binnen de Amerikaanse overheid.

Welke informatie er precies verstrekt werd is onduidelijk. Volgens sommigen had Oekraïne de positie van het schip in de Zwarte Zee zelf al weten te achterhalen en leverden de Amerikanen daar slechts een bevestiging van. Anderen vertellen de krant dat de Amerikaanse informatie juist cruciaal was en veel verder ging dan alleen het verstrekken van de positie van de Moskva.

Gisteren meldde The New York Times ook dat Amerikaanse inlichtingen Oekraïne hebben geholpen bij het ombrengen van twaalf Russische generaals. Dat de Amerikanen inlichtingen met Oekraïne deelden was bekend en is ook toegeven door de VS, maar het was nog onduidelijk welk effect die inlichtingen hadden.

Om te grote escalatie met Rusland te vermijden zouden de Amerikanen wel enige terughoudend betrachten. Zo zouden ze geen informatie verstrekken over de allerhoogste Russische officieren. Een aanval waarbij Oekraïne Ruslands hoogste generaal Gerasimov probeerde te treffen, kwam daarom zonder Amerikaanse informatie tot stand.

Eerste beelden van vernietiging Russisch schip Moskva

'Sancties EU tegen vriendin Poetin'

De EU wil dat er meer Russen op de sanctielijst komen te staan, onder wie de leider van Russisch-Orthodoxe kerk en een vrouw die naar verluidt de vriendin is van Vladimir Poetin. Dat melden The Guardian en Bloomberg, die een voorlopige versie van de nieuwe sanctielijst hebben ingezien. De lidstaten van de EU moeten er nog mee instemmen.

Alina Kabajeva (38) is een voormalig Olympisch- en wereldkampioen in de ritmische gymnastiek, waarvan al jaren verhalen gaan dat ze de vriendin is van Poetin. In de lijst van de EU wordt ze omschreven als "nauw verbonden met Vladimir Poetin". Ze was zeven jaar lang parlementariër voor Poetins partij Verenigd Rusland en leidt nu een van de grootste mediabedrijven van het land.

Ook de Russische kerkvorst Kirill staat op de lijst. Hij rechtvaardigt Ruslands oorlog als kruistocht tegen Oekraïne, dat te ver zou afdrijven van de Russische cultuur. Volgens The Guardian wil de EU ook de familie van Kremlinwoordvoerder Peskov op de lijst zetten, net als de vrouw van Aleksej Mordasjov. Mordasjov is de rijkste man van Rusland en is de grootste aandeelhouder van Severstal, het belangrijkste staalbedrijf van Rusland.

Gisteren zei buitenlandcoördinator van de EU Borrell dat de de lidstaten bijna akkoord zijn over nieuwe sancties. Komende ochtend wordt er verder over gesproken.

VN: nieuwe reddingsoperatie Azovstal-fabriek

De VN hebben een nieuwe reddingsactie op touw gezet voor burgers die vastzitten in de Azovstal-fabriek in Marioepol. Dat heeft de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Guterres gezegd in de Veiligheidsraad.

Bij de eerste reddingsoperatie op dinsdag werden 101 mensen gered uit de Azovstal-fabriek, en 59 uit de omgeving. De tweede reddingsactie kwam woensdagnacht ten einde. Er werden 320 mensen uit Marioepol en omgeving geëvacueerd.

De Oekraïense president Zelensky zegt dat er ook donderdag mensen zijn gered, maar maakte niet bekend hoeveel. Komende middag staan er om 12.00 uur bussen klaar om burgers te evacueren, zegt Oekraïne.

Volgens Zelensky gaan de bombardementen van Rusland op het complex ondertussen door. Ze zouden het uiterlijk 9 mei veroverd willen hebben, als Rusland de overwinning op nazi-Duitsland in 1945 viert. De Russen zegden dinsdag toe dat ze op 5, 6 en 7 mei overdag een staak-het-vuren in acht nemen om evacuaties mogelijk te maken.

Welkom

Goedemorgen en welkom. In dit liveblog houden we je de hele dag op de hoogte van het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne. Het blog van gisteren teruglezen kan hier.