NOS Nieuws Buitenland Aangepast

'Opnieuw Russisch marineschip getroffen' • 50 burgers geëvacueerd uit Azovstal-fabriek

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten het liveblog over de oorlog in Oekraïne van vrijdag af. Het nieuwe blog, met de ontwikkelingen van zaterdag, kun je hier volgen.

 • Italië neemt jacht van Poetin in beslag

  De Italiaanse regering heeft de inbeslagname gelast van een jacht dat van president Poetin zou zijn. De Sheherazade, die 664 miljoen euro waard zou zijn, ligt sinds september voor reparaties in de haven van Marina di Carrara. Er zijn aanwijzingen dat de bemanning aanstalten maakt om te vertrekken.

  Het Italiaanse ministerie van Financiën zegt dat de eigenaar van het schip banden heeft met "prominente personen in de Russische regering" en met personen die op de Europese sanctielijst staan.

  De Scheherazade in de haven van Marina di Carrara AFP
 • VN-Veiligheidsraad komt voor het eerst met verklaring over Oekraïne

  De VN-Veiligheidsraad is voor het eerst sinds de Russische inval in februari met een verklaring gekomen over de gebeurtenissen in Oekraïne. Vergaand is die niet. De raad sprak unaniem zijn "sterke steun" uit voor de pogingen van secretaris-generaal Guterres om tot een vreedzame oplossing te komen voor het "geschil" in Oekraïne. De woorden oorlog, strijd en invasie werden zorgvuldig gemeden, omdat Rusland zo'n verklaring met een veto zou hebben geblokkeerd.

  Wel wordt "grote bezorgdheid" uitgesproken over de "handhaving van vrede en veiligheid" in Oekraïne en in herinnering gebracht dat VN-lidstaten, dus ook Rusland en Oekraïne, de plicht hebben om internationale geschillen op een vreedzame manier op te lossen.

 • Witte Huis: rol VS bij aanval op Moskva wordt overschat

  Het Witte Huis zegt dat de rol die Amerikaanse inlichtingendiensten in de oorlog in Oekraïne spelen wordt overdreven. Anonieme bronnen binnen de Amerikaanse overheid zeggen tegen The New York Times dat Oekraïne Russische generaals kon uitschakelen en het vlaggenschip Moskva kon aanvallen met hulp van Amerikaanse inlichtingen.

  "Deze berichten kloppen niet", zegt Witte Huis-woordvoerder Jen Psaki. "We hebben Oekraïne geen specifieke doelinformatie over de Moskva gegeven. Wij waren niet betrokken bij het besluit het schip aan te vallen. De Oekraïners hebben hun eigen mogelijkheden om Russische marineschepen op te sporen en onder vuur te nemen. Dat hebben ze in dit geval ook gedaan."

  Volgens het Witte Huis wordt de rol van de Oekraïense inlichtingendiensten onderschat. "Zij hebben meer informatie en beter toegang tot informatie dan wij."

 • In totaal 50 mensen geëvacueerd uit Azovstal-fabriek

  In totaal zijn 50 vrouwen, kinderen en ouderen geëvacueerd uit de Azovstal-fabriek, zegt de Oekraïense vicepremier Veresjtsjoek. Rusland noemt ook dat aantal. Veresjtsjoek beschuldigt Rusland er wel van dat het telkens opnieuw een staakt-het-vuren schendt dat ter plaatse geldt. "De evacuatie verliep daardoor uiterst traag. Morgenochtend gaan we ermee verder."

 • Nog twee bussen met evacués vertrokken bij Azovstal-fabriek

  Een opvangcentrum in de buurt van Marioepol verwacht vandaag nog twee bussen met burgers uit de Azovstal-fabriek, de laatst overgebleven Oekraïense verzetshaard in die stad. Die bussen hebben het terrein van de fabriek inmiddels verlaten, zeggen Russische persbureaus. De tweede bus heeft 13 burgers aan boord, de derde 23.

  De eerste bus van vandaag, met twaalf evacués, is aangekomen in een opvangkamp in de buurt van Marioepol. Het ligt in door Rusland bezet gebied. Evacués die daar eerder deze week aankwamen, mochten doorreizen. De meesten kozen voor Zaporizja, een stad die in Oekraïense handen is.

 • 'Oekraïners troffen opnieuw Russisch marineschip in de Zwarte Zee'

  Volgens nog onbevestigde berichten in Oekraïense media heeft Oekraïne de Russische marine opnieuw een slag toegebracht. Het fregat Admiraal Makarov dat in de Zwarte Zee voer zou donderdag door een Oekraïense Neptune-raket zijn getroffen en zwaar beschadigd zijn geraakt. Russische schepen en vliegtuigen zouden de bemanning te hulp zijn gekomen.

  "Wij hebben die informatie niet", zei Kremlin-woordvoerder Peskov toen hem om opheldering werd gevraagd. Ook Oekraïne heeft de berichten niet bevestigd. "Westerse defensiefunctionarissen", hebben tegen de BBC gezegd dat ook zij er geen informatie over hebben.

  Het Oekraïense leger heeft de opgave van het aantal uitgeschakelde Russische schepen wel verhoogd naar elf, gisteren was dat nog tien.

  De Admiraal Makarov is sinds vijf jaar in gebruik en heeft kruisraketten aan boord. The New York Times schreef vandaag dat Amerikaanse inlichtingendiensten Oekraïne van informatie voorzien. Oekraïne kon daardoor vorige maand het Russische vlaggenschip Moskva aanvallen en tot zinken brengen met hulp van Amerikaanse inlichtingen.

  De Admiraal Makarov bij een vlootschouw in Sint-Petersburg in 2018 AFP
 • Rusland meldt evacuatie van twaalf burgers uit Azovstal-fabriek

  Een bus met daarin twaalf burgers heeft de Azovstal-staalfabriek in het belegerde Marioepol verlaten. Dat schrijft het Russische Ria Novosti. Onder de geëvacueerden zitten kinderen, meldt het staatspersbureau.

  Op Twitter plaatste Ria Novosti een video, waarin te zien is dat mensen uit een bus stappen:

 • 'Hooggeplaatste geestelijke vrijgelaten bij gevangenenruil'

  Rusland en Oekraïne hebben opnieuw gevangenen geruild. De Oekraïense vicepremier stelt dat het Russische leger 41 mensen heeft overgedragen, inclusief 28 militairen.

  De vicepremier zegt op Telegram dat hij verheugd is dat een hooggeplaatste vertegenwoordiger van de Oekraïens-Orthodoxe Kerk is vrijgelaten. Er is niet bekendgemaakt hoeveel Russische gevangenen door Oekraïne zijn overgedragen als onderdeel van de ruil.

 • KNVB ziet af van boycot: vrouwen Oranje spelen toch tegen Belarus

  De vrouwen van het Nederlands voetbalelftal spelen toch de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Belarus. De KNVB kondigde bij het uitbreken van de oorlog in Oekraïne een boycot aan, maar die is nu van de baan.

  "Het is wel de wens van de voetbalbond dat dit gebeurt achter gesloten deuren en zonder volksliederen, omdat we nog steeds vinden dat dat het regime in Belarus zich niet mag verheugen op internationale sportwedstrijden en wij daarom minimale aandacht voor deze wedstrijd willen", meldt de KNVB.

 • 'Evacuaties uit Marioepol op gang'

  Vanmiddag is een nieuwe evacuatieoperatie begonnen om burgers te evacueren uit de verwoeste Azovstal staalfabriek in Marioepol, melden de Oekraïense autoriteiten. De afgelopen dagen werden pogingen tot evacuatie opgeschort, omdat de fabriek aanhoudend werd bestookt door het Russische leger dat het fabrieksterrein heeft afgesloten van de buitenwereld. Vanuit het Kremlin was eerder de verzekering gegeven dat de Russische eenheden overdag een staakt-het-vuren in acht zou nemen om de evacués veilig te laten vertrekken.

  De autoriteiten in Marioepol meldden vandaag al snel een schending van het bestand: er zou een antitankgranaat zijn afgevuurd op een auto die naar de fabriek reed om burgers op te pikken. Daarbij zou een Oekraïense strijder zijn gedood, zes mensen raakten gewond.

  Bij twee eerdere evacuatieoperaties werden met de hulp van het Internationale Rode Kruis en de VN zo'n 500 burgers weggehaald uit de fabriek en de stad zelf. In het Azovstal-complex zouden nog 2000 militairen en honderden burgers zijn achtergebleven. De fabriek is het laatste bolwerk van Oekraïens verzet in Marioepol.

 • Amnesty: overtuigend bewijs voor patroon van oorlogsmisdaden rond Kiev

  Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International hebben de Russische militairen zich rond de Oekraïense hoofdstad Kiev schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden zoals buitengerechtelijke executies van burgers en grootscheepse aanvallen op dichtbevolkte gebieden. Amnesty zegt over overtuigend bewijs te beschikken dat er sprake was van "een patroon van misdaden" in de weken dat de Russische eenheden de gebieden nabij de hoofdstad bezet hielden. Een van de plaatsen in die regio is Boetsja, waar na het vertrek van de Russen tientallen lichamen van geëxecuteerde burgers werden gevonden, op straat en in massagraven.

 • Eerste Oekraïense vluchtelingen trekken in Zaanse cruiseboot

  De eerste Oekraïense vluchtelingen hebben gisteren hun intrek genomen in een cruiseboot in Zaandam. Ze kunnen zeker een jaar op de boot verblijven. In totaal is er plek voor ruim 200 Oekraïners op twee cruiseboten, schrijft NH Nieuws. De tweede boot laat nog even op zich wachten.

  Volgens de regionale omroep maken buurtbewoners zich zorgen over de komst van de Oekraïners vanwege geluids- en stankoverlast. Als er gekookt wordt op het schip moet de afzuiginstallatie aan en dat kan volgens de kapitein overlast geven. Ook moet de motor van het schip de hele dag blijven draaien.

  Cruiseschip de Lisabelle, nu gebruikt voor opvang vluchtelingen NH Nieuws
 • Gedeporteerd door Russen: 'Slechts één kraan voor 350 man'

  Rusland zegt al ruim een miljoen vluchtelingen te hebben opgevangen, maar veel Oekraïners willen helemaal niet naar gebied dat in handen is van Rusland. Ze kunnen alleen niet anders. Deze beelden van een Oekraïner in het door Russen veroverde Bezimenne, vlakbij Marioepol, werden verspreid via Telegram. Ze zijn geverifieerd door de NOS.

  Opvanglocatie in Bezimenne: 'Slechts een kraan voor 350 man'
 • Woordvoerder Kremlin: misschien geen overwinningsparade in Marioepol

  De geplande overwinningsparade in Marioepol kan maandag misschien niet doorgaan, zei woordvoerder Peskov van het Kremlin vanmiddag op een persconferentie. In de havenstad wordt nog steeds hevig gevochten rond de Azovstal-fabriek, waar naar schatting honderden burgers en duizenden Oekraïense militairen verscholen zitten. Volgens Peskov "komt er sowieso een tijd om de Overwinningsdag te vieren in Marioepol".

  Peskov reageerde verder ontwijkend op vragen van journalisten over de excuses die president Poetin zou hebben gemaakt aan de Israëlische premier Bennett, over antisemitische uitspraken van buitenlandminister Lavrov. Bennett zei eerder excuses te hebben geaccepteerd voor de uitspraken van Lavrov, die onder meer suggereerde dat Adolf Hitler Joods bloed had, maar Peskov kon dat niet bevestigen of ontkennen.

  Wel ontkende hij categorisch dat er opgeslagen graan vanuit Oekraïne wordt gestolen, en vervoerd naar Rusland. Een bestuurder van de Voedsel en Landbouworganisatie van de VN deed die beschuldiging eerder vandaag, maar volgens Peskov is dat "een valse beschuldiging".