liveblog

Volendam promoveert naar eredivisie • Twente verslaat Sparta (2-0)

  • In dit liveblog houden we je op de hoogte van alle gebeurtenissen richting het voetbalweekend
  • De dertigste speelronde van de eredivisie begint vanavond (20.00 uur) met FC Twente-Sparta
  • FC Volendam kan zich op bezoek bij FC Den Bosch verzekeren van promotie naar de eredivisie
  • PSV-aanvaller Gakpo is fit voor duel met SC Cambuur
  • Feyenoord-coach Slot: 'Alles wat ik over Ajax zeg, leidt tot headlines'
liveblog gesloten

Morgenavond verder!

Het programma in de eredivisie.

De (nieuwe) stand in de eredivisie

De stand in der eredivisie.

Bekijk de samenvatting van Twente-Sparta (2-0)

Bekijk hier de samenvatting van FC Twente - Sparta

Volendam is terug!

Volendam wint in Den Bosch met 2-1 en is na 13 jaar terug in de eredivisie.

Blijdschap bij Wim Jonk

FC Twente wint ook van Sparta Rotterdam

FC Twente staat in elk geval voor even naast Feyenoord op de gedeelde derde plaats in de eredivisie. De formatie van trainer Ron Jans achterhaalde de nummer 3 door op eigen veld te winnen van Sparta Rotterdam, 2-0. Feyenoord kan zondag weer uitlopen op FC Twente, als het thuis punten pakt tegen FC Utrecht.

Promotiewedstrijd FC Volendam tijdelijk gestaakt

De promotiewedstrijd van FC Volendam is in de slotfase tijdelijk gestaakt wegens het gooien van attributen op het veld. De Volendammers leiden in de uitwedstrijd tegen FC Den Bosch met 2-1. De wedstrijd werd al een aantal keer kortstondig stilgelegd wegens misdragingen van de fans.

Mocht FC Volendam winnen, dan verzekert de club zich van promotie naar de eredivisie.

Duel in Den Bosch gestaakt

Vlap zet Twente op 2-0 tegen Sparta

Michel Vlap liep net een hoofdwond op, maar scoort wel voor FC Twente. Net voor het uur staat de thuisploeg op 2-0.

Michel Vlap heeft een flinke klap gehad

De bal rolt weer

Bij FC Twente tegen Sparta (1-0) en Den Bosch-Volendam (0-2) is afgetrapt voor de tweede helft.

Harde tackle bij Twente-Sparta

Voetbalsters FC Barcelona verslaan Wolfsburg voor 91.648 fans

De voetbalsters van FC Barcelona zijn dicht bij plaatsing voor de finale van de Champions League. De ongenaakbare koploper van Spanje was in Camp Nou voor liefst 91.648 toeschouwers met 5-1 veel te sterk voor VfL Wolfsburg, waar Jill Roord trefzeker was.

Jill Roord schiet de 4-1 binnen voor Wolfsburg

Rust in Enschede

FC Twente gaat terug naar de kleedkamer met een 1-0 voorsprong. Ricky van Wolfswinkel was de doelpuntenmaker.

Tweede goal Volendam

Spits Robert Mühren verdubbelt de marge in Den Bosch. Promotie lijkt de ploeg van Wim Jonk niet meer te kunnen ontgaan.

Volendam ligt op koers

Volendam ligt op koers voor promotie naar de eredivisie. De Engelsman Josh Flint heeft de ploeg van Wim Jonk in Den Bosch op voorspong gezet.

FC Volendam viert de openingstreffer tegen FC Den Bosch

Ricky van Wolfswinkel!

FC Twente staat op voorsprong. Wie anders dan Ricky van Wolfswinkel? Het is zijn vijftiende doelpunt van dit seizoen.

Ricky van Wolfswinkel heeft Twente op voorsprong gezet

Aftrap!

Het duel tussen FC Twente en Sparta is begonnen...

Spelers van Sparta voor de aftrap

Opstelling Sparta

Tom Beugelsdijk hoorde vandaag dat hij niet zal worden vervolgd door het Openbaar Ministerie, maar de verdediger hangt wel een sanctie boven het hoofd van de KNVB wegens gokken op wedstrijden. Vanavond is de noeste verdediger er sowieso niet bij.

Nu de laatste zes minuten van de wedstrijd tegen Vitesse is voltooid, leidt zijn gele kaart eerder in dat duel alsnog tot een schorsing. Ook Van Crooij en de Kamps zijn geschorst, Engels en Pinto zijn geblesseerd.

De opstelling van Sparta voor het eredivisieduel met FC Twente.

Opstelling FC Twente

Opstelling FC Twente

Bondscoach Marokko haalt opnieuw uit naar Ziyech en Mazraoui

Vahid Halilhodzic, de Bosnische bondscoach van Marokko, heeft opnieuw gezegd dat de sterspelers Hakim Ziyech (Chelsea) en Noussair Mazraoui (Ajax) niet meegaan naar het wereldkampioenschap voetbal, eind dit jaar in Qatar. "Het boek is gesloten", zo liet hij weten. Marokko speelt in de groepsfase van het WK onder meer tegen België.

"Een speler die weigert te trainen, weigert te spelen, die blessures veinst, wil ik niet in de selectie hebben", antwoordde Halilhodzic op de vraag van de Kroatische televisiezender Nova TV of hij bereid zou zijn de twee spelers alsnog op te roepen. Ziyech en Mazraoui hebben zelf ook al aangegeven niet te willen terugkeren, wegens gebrek aan vertrouwen in de bondscoach.

'Blessure voor Bony, mist Ajax'

Wilfried Bony is geblesseerd uitgevallen op de training van NEC. Dat meldt De Gelderlander. De spits strompelde van het veld en lijkt een serieuze kwetsuur te hebben opgelopen, aldus de krant. Bony stapte halverwege de training uit de groep en ging aangeslagen in de dug-out zitten. Het is nog onduidelijk wat hem precies mankeert, maar hij kan sowieso niet meedoen in de thuiswedstrijd tegen Ajax.

FC Utrecht mist handvol spelers tegen Feyenoord

FC Utrecht moet het zondag in de uitwedstrijd tegen Feyenoord stellen zonder een handvol spelers. Mark van der Maarel, Mimoun Mahi en Henk Veerman zijn er zeker niet bij in De Kuip, het meedoen van Hidde ter Avest en Bart Ramselaar is volgens interim-trainer Rick Kruys twijfelachtig.

FC Utrecht speelde in de afgelopen twee weken oefenwedstrijden tegen ADO Den Haag en Go Ahead Eagles. Beide werden gewonnen. In de eredivisie dateert de laatste zege echter alweer van 27 februari, toen Heerenveen in Friesland met 2-1 werd verslagen.

Jong Ajacied Musampa gaat naar FC Groningen

Nordin Musampa vertrekt na dit seizoen transfervrij naar FC Groningen. De 20-jarige verdediger speelde vanaf 2016 bij Ajax, waar hij (nog) niet tot een debuut in het eerste elftal is gekomen.

Technisch directeur Mark-Jan Fledderus is blij met de komst van Musampa. "Wij zijn heel benieuwd hoe Nordin zich de komende seizoenen bij ons gaat ontwikkelen. Hopelijk kan hij snel aanhaken op Eredivisie-niveau en de concurrentie aangaan binnen de eerste selectie van FC Groningen. De potentie daarvoor heeft hij zeker."

Musampa, het neefje van oud-Ajacied Kiki, bewandelt dezelfde route als Azor Matusiwa, Kaj Sierhuis, Neraysho Kasanwirjo en Deyovaisio Zeefuik. Zij speelden allen voor Jong Ajax voor ze de stap naar FC Groningen zetten.

Nordin Musampa

Directeur voetbalontwikkeling Lucassen stopt al na jaar bij KNVB

Voetbalbond KNVB neemt afscheid van directeur voetbalontwikkeling Marcel Lucassen. Volgens de voetbalbond is "in onderling overleg besloten" het aflopende contract niet te verlengen en per 1 mei uit elkaar te gaan.

"Het liefst ben ik iedere dag met puur voetbaltechnische zaken bezig", licht Lucassen de beslissing toe. "Bij deze directiefunctie horen ook veel organisatiebrede vraagstukken. Voetbalinhoud is echter voor mij waar ik mijn aandacht en energie in wil steken. In de toekomst zal dat gegeven dus mijn keuze bepalen."

De directeur was bij de KNVB onder meer verantwoordelijk voor de nationale jeugdteams en het topvoetbal van de jeugd.

Everton zonder Van de Beek tegen Liverpool

Everton speelt zondag zonder Donny van de Beek tegen Liverpool. Trainer Frank Lampard zei in zijn voorbeschouwing op de derby dat de Nederlandse middenvelder nog licht geblesseerd is. Van de Beek heeft last van zijn lies.

Andre Gomes en Dominic Calvert-Lewin ontbreken eveneens bij de degradatiekandidaat.

Everton staat zeventiende en 1 punt boven de degradatiezone. Concurrent Burnley, dat achttiende staat, boekte donderdag een belangrijke zege op Southampton (2-0).

Sandler voor het eerst in selectie Feyenoord

Feyenoord moet het zondag tegen Utrecht nog zonder Guus Til en Alireza Jahanbakhsh stellen. Daar staat tegenover dat Philippe Sandler mogelijk zijn langverwachte debuut kan maken. De 25-jarige verdediger wordt sinds de winterstop gehuurd van Manchester City, maar kwam door blessures nog niet aan spelen toe. Sinds twee weken traint de verdediger weer mee bij de Rotterdammers.

"We zijn erg gecharmeerd van zijn kwaliteiten, hij zal nu voor langere tijd fit moeten blijven. Dan kunnen we gaan beoordelen of we hem voor langere tijd willen hebben", zegt trainer Arne Slot. Feyenoord heeft een optie om de oud-speler van PEC Zwolle nog twee seizoenen te huren. "Zondag hebben we maar zes selectiespelers op de bank, onder wie Sandler. Dus hij zit al dicht tegen een eventuele invalbeurt aan."

Slot: 'Alles wat ik over Ajax zeg, leidt tot headlines'

Arne Slot wil in zijn persconferentie voor de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht niet ingaan op vermeende interesse van Ajax. De trainer van Feyenoord wordt vanwege zijn goede resultaten en positieve spelopvatting genoemd als mogelijke opvolger van Erik ten Hag bij de aartsrivaal.

Enkele weken geleden zei Slot dat hij zich "geen enkele voorstelling kon maken" van een overstap naar Ajax. Daarmee lijkt hij de deur op een kleine kier te houden. "Ik geloof dat ik heel duidelijk ben geweest. Met deze uitleg zullen jullie het moeten doen. Elk woord dat ik er nu nog over zeg, leidt alleen maar tot headlines en daar heb ik geen zin in", kapte hij nu het onderwerp af.

Nadat journalisten vroegen of Slot niet beter gewoon kon zeggen dat hij voor 100 procent zeker niet naar Ajax gaat, antwoordde de trainer: "Ik hoor Pep Guardiola wel eens zeggen: 'Next question' als een vraag hem niet bevalt. Laat ik dat nu ook maar eens doen als er nog iemand over begint."

Slot zwijgt over Ajax: 'Elk woord zou tot headlines kunnen leiden'

Pogba heeft laatste duel voor United gespeeld

Het wordt na 154 duels een afscheid in mineur voor Paul Pogba bij Manchester United. De middenvelder heeft een aflopend contract en liep dinsdag bij de 4-0 afstraffing door Liverpool een blessure op. "Volgens de dokter staat er minimaal vier weken voor die kwetsuur. We spelen onze laatste wedstrijd medio mei, dus ik verwacht niet dat Pogba nog een wedstrijd voor ons zal spelen", zegt United-manager Ralf Rangnick.

De Duitser steunt de keuze van de club voor Erik ten Hag als zijn opvolger. Rangnick is als interim-coach aangesteld na het ontslag van Ole Gunnar Solskjaer, om het seizoen goed af te sluiten. "Ik ken Ten Hag niet persoonlijk, maar wat ik van hem heb gezien bij zowel Ajax als Bayern onder 23 bevalt me. Ik houd van zijn manier van voetballen. Hij krijgt de hele voorbereiding de kans om een nieuwe ploeg te bouwen, want er zal hier duidelijk veel gaan veranderen in de zomer. We zullen volgend seizoen een heel ander United op het veld zien."

PSV richt zich weer op competitie

In Eindhoven wordt nog steeds nagenoten van de bekerwinst. "PSV heeft laten zien wat voor bijzondere club het is", zegt trainer Roger Schmidt.

Toch zal het winnen van de prijs volgens de Duitse coach nauwelijks invloed hebben op de laatste vijf competitieduels. "Zaterdag spelen we op kunstgras een zware wedstrijd tegen een zeer gemotiveerd Cambuur. Zulke wedstrijden win je alleen als je 90 minuten lang zeer geconcentreerd bent."

Bekerwinst geeft Schmidt en PSV geen extra boost: 'Begint gewoon weer vanaf nul'

Utrecht mist waarschijnlijk handvol spelers in De Kuip

FC Utrecht gaat zondag behoorlijk gehavend naar De Kuip. De huidige nummer 7 van de eredivisie mist Henk Veerman (foto), Mark van der Maarel en Mimoun Mahi tegen Feyenoord, terwijl de inzetbaarheid van Bart Ramselaar en Hidde ter Avest hoogst onzeker is.

Ronaldo dankbaar voor vele steunbetuigingen

Cristiano Ronaldo laat weer van zich horen op Instagram na het overlijden van zijn pasgeboren zoontje. De sterspeler van Manchester United en zijn vrouw verwachtten een tweeling, maar één van de twee baby's overleefde de bevalling niet. "Onze dochter en mijn vrouw zijn eindelijk weer thuis. We willen iedereen bedanken voor de lieve woorden en gebaren. Jullie steun is heel belangrijk voor ons. Nu is het tijd om dankbaar te zijn voor het nieuwe leven in onze wereld", schrijft de Portugees.

Ronaldo miste dinsdag de wedstrijd tegen Liverpool (4-0 nederlaag) vanwege de trieste privésituatie. Zaterdag keert Ronaldo terug bij United, dat dan tegen Arsenal opnieuw een topper speelt.

'Ten Hag mag 143 miljoen besteden op transfermarkt'

Erik ten Hag

Erik ten Hag lijkt komende zomer zijn gang te kunnen gaan op de transfermarkt. Volgens de Britse kwaliteitskrant The Times bedraagt het transferbudget van Manchester United ruim 120 miljoen pond (omgerekend 143 miljoen euro). Nieuwe aanwinsten zijn broodnodig, want Paul Pogba, Juan Mata, Jesse Lingard en Edinson Cavani beschikken over een aflopend contract, terwijl ook routinier Nemanja Matic onlangs zijn vertrek aankondigde.

Het programma in de Eredivisie

Het programma in de dertigste speelronde van de eredivisie

FC Twente droomt van Europees voetbal

Trainers zijn er dikwijls huiverig voor: ook al ligt het succes voor het grijpen, er hardop over praten is uit den boze. Maar bij FC Twente doen ze er vandaag de dag niet moeilijk over. De woorden 'Europees voetbal' gonzen al enkele weken door de Enschedese spelerskleedkamer.

"Je moet altijd uitkijken dat je niet te opportunistisch omgaat met je doelstellingen", zegt trainer Ron Jans. "Maar wij kunnen er toch niet meer onderuit? Als je nu vierde staat, kun je toch niet meer zeggen dat je tevreden bent met een vijfde plaats?"

FC Twente, dat drie jaar geleden niet eens in de eredivisie speelde, speelt vanavond thuis tegen degradatiekandidaat Sparta Rotterdam.

Twente droomt er nog niet van, maar 'Europees voetbal' gonst door de club

Feyenoord krijgt voor het eerst VAR in Conference League

De Conference League moest het tot dusver zonder VAR doen, maar de UEFA maakt bekend dat ook de derde Europese competitie vanaf de halve finales een videoscheidsrechter krijgt. Feyenoord weet dus dat er een extra paar ogen op het tweeluik met Olympique Marseille gericht is. Voor wie het nog niet in de agenda heeft staan, de speeldata:

  • 28 april: Feyenoord-Marseille (21.00 uur)
  • 5 mei: Marseille-Feyenoord (21.00 uur)

Vertonghen richt zich tot FIFA over tijdrekken en schwalbes

Jan Vertonghen spreekt de FIFA via Twitter aan op de spelregels. Tijdrekken en toneelspel van voetballers zijn een doorn in het oog voor de oud-Ajacied. Vermoedelijk zat de Belgische recordinternational van Benfica zich gisteravond flink te ergeren voor de tv bij de wedstrijd tussen FC Porto en Sporting CP (1-0).

Vertonghen wil graag 30 minuten effectieve speeltijd per helft. De klok moet steeds worden stilgezet als het spel stil ligt. En hij weet ook wel een manier om schwalbes uit te roeien: een directe rode kaart. De twee tweets van Vertonghen zijn al ruim vijfduizend maal geretweet en 23.000 keer geliket.

Bosz wil niet praten over vacante trainerspositie bij Ajax

Bosz wil niet praten over vacante trainerspositie bij Ajax

Peter Bosz wordt genoemd als een van de mogelijke opvolgers van Erik ten Hag bij Ajax. De trainer van Olympique Lyon, die eerder met de Amsterdamse club de finale van de Europa League haalde, wil uit respect voor zijn huidige club niet over het onderwerp praten.

Van supporter tot aanvoerder: Mirani met Volendam op drempel eredivisie

FC Volendam kan zich vanavond met een zege op FC Den Bosch verzekeren van promotie. Aanvoerder Damon Mirani is nog meer dan zijn teamgenoten betrokken bij de club. Als jonge puber stond hij tussen de harde kern op de tribune. "Ik verwacht dat er vanavond heel wat emoties los gaan komen."

Aanvoerder Damon Mirani spreekt zijn ploeggenoten toe

Gakpo fit voor duel met Cambuur

Cody Gakpo is waarschijnlijk fit voor de wedstrijd tegen Cambuur.

Cody Gakpo en Yorbe Vertessen vielen zondag geblesseerd uit in de bekerfinale. "Cody is op tijd fit, Yorbe kan misschien kort als invaller meedoen", vertelt trainer Roger Schmidt. "Carlos Vinicius is morgen geschorst en Noni Madueke is nog niet fit, dus we zitten wat krap in de aanvallers."

Schmidt heeft geen nieuws over Benfica

Er is nog geen witte rook tussen Benfica en Roger Schmidt. "Ik heb niks te melden. Ik heb al eerder gezegd: zodra er nieuws is, dan laat ik het weten", zegt de trainer van PSV. De Duitser maakte eerder al bekend zijn aflopende contract in Eindhoven niet te verlengen en wordt al weken in verband gebracht met de Portugese topclub Benfica. "Maar ik concentreer me nu volledig op de laatste vijf wedstrijden met PSV."

Deze week werd wél bekend dat Erik ten Hag, trainer van concurrent Ajax, komende zomer de overstap naar Manchester United maakt. Wat vindt Schmidt daarvan? "Niet zo veel, ik hou me met PSV bezig. Dat is voor mij genoeg."

Zien we Onana nog terug bij Ajax?

André Onana ontbrak in de bekerfinale, volgens Ajax door een liesblessure. Een woordvoerder van de club laat nu weten dat de keeper 'wegens privéomstandigheden' in zijn vaderland Kameroen verblijft. Na zijn weigering om zijn contract te verlengen is Onana niet erg geliefd meer bij de achterban. Bij zijn laatste optreden tegen Sparta (2-1 zege) werd de doelman na een fout uitgejouwd door een deel van de Ajax-supporters. De 26-jarige goalie wordt al lange tijd in verband gebracht met een transfervrije overstap naar Internazionale komende zomer.

André Onana lijkt zijn laatste wedstrijd voor Ajax gespeeld te hebben.

Welkom in ons liveblog

De eredivisie nadert stilaan zijn ontknoping, met dit weekend de 30ste speelronde. In Enschede staan vanavond FC Twente en Sparta tegenover elkaar. In de Keuken Kampioen Divisie kan FC Volendam vanavond promotie afdwingen.

Het was natuurlijk de week van Erik ten Hag, die zijn langverwachte overgang naar Manchester United afrondde. De coach van Ajax bereidt zich voor op de uitwedstrijd van zaterdag tegen NEC. De koploper hoopt zijn voorsprong van vier punten op PSV te behouden of uit te breiden. De kersverse bekerwinnaar gaat zaterdag op bezoek bij SC Cambuur.

In dit liveblog blikken we vooruit op bovengenoemde duels, en alle andere belangrijke wedstrijd dit voetbalweekend.