NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Duitsland stopt met Russische olie • Zware beschietingen Azovstal-fabriek Marioepol

Liveblog gesloten
 • Noors luchtverdedigingssysteem naar Oekraïne

  Noorwegen stuurt een luchtverdedigingssysteem naar Oekraïne. Er gaan zo'n 100 Mistral-raketten die kant op, samen met lanceerinstallaties. Het was in gebruik bij de Noorse marine en zou de komende jaren worden vervangen. De Noorse minister van Defensie zegt dat het systeem nog prima functioneert en voor de Oekraïners zeer bruikbaar is.

 • Laatste evacuatietreinen uit de Donbas

  Pokrovsk is het enige station in de Donbas waarvandaan nog treinen naar het westen rijden, nu Rusland de aanvallen in Oost-Oekraïne verder opvoert. Pokrovsk ligt op zo'n 80 kilometer ten noordwesten van Donetsk.

  Rudy Bouma van Nieuwsuur maakte er deze reportage:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Vanaf hier vertrekken de laatste evacuatietreinen uit de Donbas
 • Enorme verwoestingen op plekken waar de Russen zijn vertrokken

  In veel plaatsen in Oekraïne waar de Russische militairen zijn weggetrokken, resteert een enorme puinhoop. Op steeds meer plekken kunnen journalisten nu een kijkje nemen. Ivanivka, op een paar kilometer ten zuiden van Tsjernihiv, is er een van. De Russen trokken er kort na het begin van de oorlog binnen. Toen het niet lukte om Kiev en andere grote steden in het noorden van Oekraïne te veroveren, trokken de Russische eenheden zich terug en concentreerden ze zich op het oosten en zuiden van het land.

  Fotograaf Oleg Petrasjoek van fotopersbureau EPA maakte onderstaande foto's van de verwoestingen in Ivanivka:

  1/4 EPA
  2/4 EPA
  3/4 EPA
  4/4 EPA
 • Jacht van oud-president Medvedev in Bosporus gespot

  Het jacht van de Russische oud-president en oud-premier Dmitri Medvedev is in de Bosporus gezien. Het 74 meter lange schip is volgens een Turkse schepenspotter van de Kaaimaneilanden op weg naar Sotsji in de Zwarte Zee.

  Medvedev was tot begin 2020 premier. Hij is nu vicevoorzitter van de Russische veiligheidsraad. Turkije heeft in tegenstelling tot veel andere landen geen sancties tegen Rusland afgekondigd.

 • Tennisbonden ATP en WTA tegen weren Russen van Wimbledon

  De tennisbonden ATP (mannen) en WTA (vrouwen) zijn het niet eens met het besluit van Wimbledon om tennissers uit Rusland en Belarus bij de editie van dit jaar te weren. De organisatie van het Britse grandslamtoernooi maakte dat eerder vandaag bekend. Door het besluit kunnen bij de mannen Daniil Medvedev (nummer twee van de wereld) en Andrej Roeblev (nummer acht) niet in Londen aantreden. Bij de vrouwen zal Aryna Sabalenka ontbreken. Lees hier het verhaal daarover.

  De ATP en WTA vinden het weren van de Russen en Belarussen oneerlijk en discriminerend. Ze kijken nog wat ze tegen het besluit kunnen doen. Medvedev speelt wel op het toernooi van Rosmalen, dat van 4 tot en met 12 juni wordt gehouden.

  Daniil Medvedev op Wimbledon vorig jaar AFP
 • Friezin roept moeders op: schrijf een brief aan Poetin

  Geïnspireerd door de Dwaze Moeders van Argentinië en met hulp van de Friese afdeling van Amnesty International heeft Janny Tiesnitsch Kooistra uit Stiens een brief opgesteld, die moeders aan de Russische president Poetin kunnen sturen. "Want als een kind dingen doet die niet door de beugel kunnen, dan corrigeert een moeder het kind", zegt ze bij Omrop Fryslân. De vraag is of Poetin de brief echt onder ogen krijgt, maar dat maakt Janny niet eens veel uit. Want, zo zegt ze: "Als je niks doet, dan gebeurt er ook niks."

  Lees hier het verhaal van Omrop Fryslân.

 • Zware beschietingen op Azovstal-fabriek in Marioepol

  Vandaag zijn beelden opgedoken van aanvallen op de Azovstal-fabriek in Marioepol. Op dronebeelden zijn zware explosies te zien in gebouwen op het complex. Het NOS OSINT-team heeft geverifieerd dat de beelden inderdaad in Marioepol zijn gemaakt. Of ze van vandaag of gisteren zijn kan niet worden vastgesteld.

  Het was de bedoeling dat er vandaag weer burgers zouden worden geëvacueerd van het fabrieksterrein, maar dat is niet volgens plan verlopen. Oekraïne zegt de Russen zich niet hebben gehouden aan de belofte van een staakt-het-vuren.

  Bekijk hier de beelden van de aanval op de fabriek:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Superkrachtige bommen' verwoesten staalfabriek in Marioepol

  Meer over de strijd rond het complex lees je in dit artikel.

 • Duitsland bouwt Russische olie-import dit jaar af

  Duitsland stopt nog dit jaar met het importeren van olie uit Rusland. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock heeft dat gezegd na overleg met de Baltische staten. Die landen maken zich al sinds het begin van de oorlog in Oekraïne sterk voor het stoppen met de import van gas en olie uit Rusland. Veel landen in West-Europa willen dat niet, omdat ze vrezen dan niet in hun energiebehoefte te kunnen voorzien.

  Baerbock kondigde aan dat de olie-import in de zomer moet zijn gehalveerd en aan het eind van het jaar tot nul moet zijn teruggebracht. Over de gasimport zei ze niets. Duitsland haalt nu ongeveer 25 procent van zijn olie uit Rusland en ongeveer 40 procent van zijn gas.

 • Deelnemers G20-overleg lopen weg als Rus begint te spreken

  Diverse politici en andere functionarissen zijn weggelopen bij een overleg van de G20. De ministers van Financiën waren bijeen in Washington DC in de marge van het halfjaarlijkse topoverleg van het Internationaal Monetair Fonds. Ook de Russische onderminister Maksimov was daarbij aanwezig. Toen hij begon te spreken liepen diverse aanwezigen weg, onder wie de Amerikaanse minister Yellen, de chef van de Britse centrale bank Bailey en de Canadese minister Freeland.

  "De democratieën van de wereld zullen niet werkloos toezien bij de voortdurende Russische agressie en oorlogsmisdaden", zei Freeland die van Oekraïense afkomst is.

 • Ook Klokhuis met Oekraïense ondertitels

  Het Klokhuis wordt binnenkort deels in het Oekraïens ondertiteld. Dat heeft de NPO aan het ANP laten weten. Gisteren meldde het Vlaamse Jeugdjournaal al afleveringen te gaan ondertitelen met het oog op vluchtelingen uit Oekraïne. De NPO zegt dat het in veel gevallen gaat om vrouwen met kinderen en "Het Klokhuis is bij uitstek een programma om samen te kijken".

  De ondertiteling komt tot stand in samenwerking met Net in Nederland, het onlineplatform voor nieuwkomers van de NPO.

 • EU: 'We willen de overwinning voor Oekraïne'

  De Europese Unie wil er alles aan doen om te zorgen dat Oekraïne de oorlog wint, zei Europese Raad-voorzitter Charles Michel vandaag na een bezoek aan Kiev. "We willen de overwinning voor Oekraïne", aldus Michel, die in de Oekraïense hoofdstad sprak met onder anderen president Zelensky. Die sprak na afloop van een zinvolle ontmoeting en bedankte Michel voor de solidariteit.

  Michel zei dat de EU tot nu toe 1,5 miljard euro aan militaire hulp aan Oekraïne heeft verstrekt. Volgens hem moet de wederopbouw van het land zo snel mogelijk beginnen, ook met het oog op de Oekraïense wens om toe te treden tot de EU. Michel zei "een heel krachtige steun" te voelen om het land te helpen "in jullie keuze om een EU-pad te volgen voor jullie eigen toekomst". Eerder deze week zette Oekraïne de aanvraagprocedure om EU-lid te worden in gang door een vragenlijst in te vullen en naar Brussel te sturen.

 • Rusland test ballistische raket, Poetin spreekt van 'stof tot nadenken' voor vijanden

  Rusland heeft vandaag een intercontinentale ballistische raket getest, heeft president Poetin bekendgemaakt. Op de Russische tv zei hij dat het wapen, dat Sarmat heet, is gelanceerd vanuit Plesetsk, in het noordwesten van het land. Het zou doelen hebben geraakt op het schiereiland Kamtsjatka in het oosten van Rusland. Het Pentagon zegt in een reactie dat de Verenigde Staten vooraf op de hoogte waren gesteld van de testlancering.

  Poetin zei dat de Sarmat-raket stof tot nadenken biedt aan "degenen die Rusland bedreigen, temidden van waanzinnige agressieve retoriek". Volgens hem kan geen enkel raketafweersysteem de ballistische raket traceren. "Het wapen kent geen gelijke in de wereld en het zal niet lang duren voordat het komt", aldus de president. Volgens hem kan de Sarmat het gevechtspotentieel van de Russische troepen versterken.

  Rusland heeft het Sarmat-wapensysteem, dat al jaren in ontwikkeling is, al eerder getest. Volgens de Verenigde Staten kan de ballistische raket zeker tien kernkoppen vervoeren. De NAVO gaf de Sarmat-raket eerder de bijnaam 'Satan'.

  Dit is een foto van de lancering van de Sarmat-raket in Plesetsk, gepubliceerd door het Russische ministerie van Defensie:

  Lancering van de Sarmat-raket in Plesetsk Russian Defence Ministry via Reuters
 • Gevluchte Russische danseres repeteert bij Het Nationale Ballet

  De Russische danseres Olga Smirnova heeft bij Het Nationale Ballet opnieuw gerepeteerd voor haar titelrol in Raymonda van de choreograaf Marius Petipa, die ook klassiekers als Het Zwanenmeer en De Notenkraker op zijn naam heeft staan. Smirnova, die prima ballerina was bij het prestigieuze Bolsjoi-ballet in Moskou, verliet Rusland vorige maand, omdat ze zich had uitgesproken tegen de Russische invasie in Oekraïne. Ze debuteerde zaterdag in Amsterdam in Raymonda en staat vanavond voor de tweede keer op de planken in die balletvoorstelling.

  ANP
 • Israël stuurt helmen en beschermende kleding naar Oekraïne

  Israël gaat Oekraïense hulporganisaties helmen en beschermende kleding leveren, zoals kogelvrije vesten. Dat heeft het ministerie van Defensie bekendgemaakt. Zowel de Israëlische als de Oekraïense autoriteiten benadrukken dat de spullen bedoeld zijn voor reddingswerkers en andere hulporganisaties.

  Ondanks herhaalde verzoeken vanuit Kiev levert Israël geen wapens aan Oekraïne, maar beperkt het land zich tot humanitaire hulp. Volgens de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken hebben de Israëliërs eerder bijvoorbeeld al een veldhospitaal geopend in Oekraïne.

  Tot nu neemt Israël een bemiddelende rol aan in het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Zo weigert het land vooralsnog om Rusland sancties op te leggen.

 • Heineken waarschuwt voor hogere bierprijzen

  Bier van Heineken wordt de komende tijd duurder, verwacht het bedrijf. Vanwege de oorlog in Oekraïne gaan de prijzen van grondstoffen, zoals graan snel omhoog. De bierbrouwer is van plan die hogere kosten waar mogelijk door te berekenen aan consumenten.

  Oekraïne is een van de grootste graanproducenten ter wereld. Door de oorlog in het land, dat ook wel de graanschuur van Europa wordt genoemd, kunnen wereldwijde tekorten ontstaan.

  Eerder maakten we deze video over hoe Oekraïne toch nog graan (en andere producten, zoals maïs) probeert te exporteren, ook al zijn de havens geblokkeerd:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Zo wil Oekraïne toch nog graan blijven exporteren