NOS Nieuws Buitenland Aangepast

'Staalcomplex Marioepol nagenoeg verwoest' • VN-chef stelt vierdaags staakt-het-vuren voor

Liveblog gesloten
 • Oekraïense minister van EU-zaken draagt gympen om sneller te kunnen vluchten

  Olha Stefanisjyna, de Oekraïense minister van EU-zaken, draagt gympen en informele kleding zodat ze sneller kan vluchten als dat nodig is, vertelt ze in Kiev aan verslaggever Kysia Hekster.

  Voor de oorlog wilde meer dan 60 procent van de Oekraïense bevolking bij de EU, dat percentage is inmiddels opgelopen tot boven de 90. Daarom wil Stefanisjyna haast maken met het lidmaatschap. Lees hier het verslag van een bezoek aan de minister in haar gebarricadeerde kantoor:

 • Azov-bataljon: Azovstal-complex nagenoeg verwoest

  Het Azovstal-complex in Marioepol is volgens de vicecommandant van het omstreden Oekraïense Azov-bataljon vrijwel geheel verwoest na aanhoudende bombardementen. Svjatoslav 'Kalyna' Palamar zegt in een verklaring aan Radio Svoboda dat de Russen "superkrachtige bommen" op de fabriek hebben gegooid en dat er "een hoop mensen" onder het puin liggen.

  Al weken wordt gestreden om het enorme fabriekscomplex, maar tot nu toe weigeren de Oekraïense militairen op het terrein zich over te geven. Ook zouden er in het complex nog zo'n duizend burgers zitten.

  Het Russische ministerie van Defensie meldde dat hij morgen opnieuw een staakt-het-vuren wil afkondigen zodat Oekraïense militairen in het gebied de kans krijgen om zich over te geven. Vandaag waren er volgens het Russische leger 'humanitaire corridors' ingesteld waarlangs mensen het terrein konden verlaten. Die informatie is niet onafhankelijk geverifieerd.

  Het Azovstal-terrein op eerdere satellietbeelden EPA
 • Denemarken verhoogt gasproductie in Noordzee tijdelijk

  Denemarken gaat tijdelijk meer gas oppompen uit velden in de Noordzee, meldt premier Frederiksen. Zij benadrukt dat het land uiteindelijk helemaal van het gas af wil, maar dat dat op korte termijn geen haalbare oplossing is.

  "We zijn ervan overtuigd dat het beter is om gas uit de Noordzee te halen dan het te kopen van Rusland", zei Frederiksen.

  Een afgedankt Deens gasplatform wordt gesloopt EPA
 • Nederland en België willen militaire samenwerking uitbreiden

  De Nederlandse en Belgische regering willen meer Europese landen betrekken bij hun nauwe samenwerking op defensiegebied. Dat zeggen premier Rutte en zijn Belgische collega De Croo. De premiers denken dat ze Oekraïne beter kunnen helpen zich te verdedigen tegen het Russische leger als hun landen intensiever militair samenwerken en als zich daar ook andere landen bij aansluiten.

  Rutte was samen met twaalf ministers en staatssecretarissen afgereisd naar Gent voor een overleg met de Belgische collega's.

  De Croo liet ook weten dat België erover denkt om zwaarder militair materieel naar Oekraïne te sturen. Eerder op de dag had Rutte al aangekondigd dat Nederland Oekraïne zal voorzien van pantservoertuigen en ander zwaar militair materieel.

  Nederland en België hebben al langer een militair samenwerkingsverband. De landen bewaken gezamenlijk het luchtruim en kopen samen onder meer marineschepen.

 • Rusland: 120 mensen hebben terrein Azovstal-fabriek verlaten

  Ongeveer 120 mensen hebben volgens Rusland het terrein van de Azovstal-fabriek in Marioepol verlaten, meldt de Russische staatstelevisie.

  Een Russische generaal zei eerder tegen het staatspersbureau Ria Novosti dat het Russische leger vanaf 13.00 uur een "humanitaire corridor" had geopend voor mensen die zich op het terrein van de fabriek bevinden. Rusland heeft het grootste deel van Marioepol in handen. Om de staalfabriek wordt echter nog altijd gevochten. Daar bevinden zich nog een onbekend aantal Oekraïense militairen en zo'n duizend burgers.

  De generaal, Michail Mizintsev, beweert dat het leven van mensen die zich overgeven wordt gespaard en dat zij medische bijstand zullen krijgen.

 • VN-chef pleit voor vierdaags staakt-het-vuren

  VN-chef Antonio Guterres heeft een 'humanitaire pauze' van vier dagen voorgesteld waarin niet wordt gevochten in Oekraïne. De pauze moet wat hem betreft aanstaande donderdag ingaan, dan is het Witte Donderdag in de Oosters-Orthodoxe Kerk, de dag waarop de paasvieringen beginnen.

  Volgens Guterres betalen burgers een verschrikkelijk hoge prijs en wordt dat de komende tijd alleen maar erger. Hij riep Russen en Oekraïners op om "alle wapens te laten zwijgen en een veilige uitweg te bieden voor de velen die onmiddellijk gevaar lopen".

  Guterres zegt dat er tijdens de gevechtspauze burgers "uit conflictgebieden of gebieden die dat mogelijk worden" kunnen worden geëvacueerd. Ook kan zo meer humanitaire hulp gestuurd worden naar plekken als Marioepol, Donetsk, Loegansk and Cherson. Guterres zei dat meer dan vier miljoen mensen in deze gebieden hulp nodig hebben.

 • Strijd in Marioepol: 'Vrouw en kind werden voor de ogen van mijn vrienden vermoord'

  Beelden laten een flinke ravage zien na hevige gevechten bij het terrein van de staalfabriek Illich in Marioepol. Volgens een medewerker van de fabriek zijn daarbij meerdere inwoners omgekomen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Een jonge vrouw met haar kind is voor de ogen van mijn vrienden vermoord'
 • Ook Canada legt sancties op aan dochters van Poetin

  Canada heeft in navolging van onder meer het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten sancties opgelegd aan twee dochters van president Poetin. Ook twaalf anderen uit kringen rond de president kregen sancties opgelegd.

  Zij mogen onder meer geen zaken meer doen in Canada en hun bankrekeningen in Canada worden bevroren.

  Volgens de landen die sancties opleggen verbergen Poetins dochters bezittingen van hun vader.

  EPA
 • 'Zeker drie doden en vijftien gewonden bij aanvallen op Charkov'

  Bij Russische beschietingen op de Oost-Oekraïense stad Charkov zijn volgens de regionale gouverneur vandaag zeker drie mensen om het leven gekomen en vijftien mensen gewond geraakt.

  De stad is de op een na grootste stad van Oekraïne. De regio waar de stad in ligt is een belangrijk Russisch doelwit in de slag om de Donbas die vandaag begonnen lijkt.

  De burgemeester van Charkov Ihor Terechov zei aan de BBC te verwachten dat de stad goed beschermd is door het Oekraïense leger. Volgens hem komen de aanvallen van de Russen vooral van oprukkende troepen in het noorden. "Voor zover ik weet, wordt er daar hevig gevochten en weet het Oekraïense leger de vijand goed af te stoppen."

 • IMF: oorlog Oekraïne vertraagt economische groei, inflatie langer hoog

  De wereldwijde economische groei vertraagt door de oorlog in Oekraïne. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een vooruitzicht op de wereldeconomie.

  Het IMF verwacht ook dat de inflatie langer hoog blijft dan eerder gedacht. Vooral landen met lage inkomens worden daardoor geraakt.

 • Weer gevangenenruil met Rusland: 76 Oekraïners vrijgelaten

  Rusland heeft zestig gevangengenomen Oekraïense militairen en zestien burgers vrijgelaten in een gevangenenruil. Dat bevestigde de Oekraïense vicepremier Veresjtsjoek. Zij maakte geen melding van het aantal Russen dat bij de ruil betrokken was.

  Het was de vijfde uitwisseling van krijgsgevangenen sinds het begin van de oorlog, meldt zij. Onder de militairen die naar Oekraïne terugkeren zijn tien officieren.

 • Lavrov: Rusland gaat geen nucleaire wapens inzetten in Oekraïne

  Rusland zal volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken geen kernwapens inzetten in Oekraïne. In een interview met het televisiekanaal India Today zei hij dat Russische troepen "uitsluitend conventionele wapens" zullen gebruiken.

  Eind februari beval president Poetin om de paraatheid te verhogen van Russische eenheden die beschikken over kernwapens. Tot nu toe zijn er geen concrete aanwijzingen dat Rusland daadwerkelijk kernwapens in stelling brengt. Volgens Lavrov houdt Rusland zich aan het akkoord dat in 1987 werd getekend tussen de presidenten Reagan en Gorbatsjov. Beiden zeiden toen dat er geen winnaars zijn in een nucleaire oorlog. Ook Biden en Poetin benadrukten dit vorig jaar bij een ontmoeting.

  Lavrov zei verder ook dat de 'speciale operatie'in Oekraïne een nieuwe fase ingaat, zoals Oekraïne eerder al had gezegd over het nieuwe Russische offensief in het oosten van Oekraïne.

  Sergej Lavrov AFP
 • 15 Nederlandse diplomaten worden Rusland uitgezet

  14 Nederlandse medewerkers van de Nederlandse ambassade in Moskou en een medewerker van het consulaat in Sint-Petersburg moeten Rusland uit, meldt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij moeten Rusland binnen 14 dagen hebben verlaten.

  De maatregel is een reactie op de uitzetting door Nederland van 17 inlichtingenofficieren die zich voordeden als diplomaat bij de Russische ambassade in Nederland. Dat kreeg de Nederlandse ambassadeur te horen toen hij werd ontboden bij het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

  "Dat Rusland nu tegenmaatregelen neemt hadden we verwacht', zegt Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken. "Desondanks betreur ik deze stap. We gaan nu kijken wat de gevolgen zijn van het feit dat zoveel collega's moeten vertrekken uit Moskou en Petersburg."

  Ambassadeur Gilles Plug en het kleine team dat overblijft, zullen samen met de lokale Russische medewerkers de kerntaken van de ambassade en het consulaat zo goed mogelijk blijven uitvoeren.

 • Belgisch Jeugdjournaal krijgt Oekraïense ondertiteling

  Karrewiet, het jeugdjournaal van VRT nieuws, wordt vanaf vanavond ondertiteld in het Oekraïens. Op die manier kunnen gevluchte kinderen die in België wonen, kennismaken met de Vlaamse actualiteit, stelt het programma. In België wonen zo'n 10.000 gevluchte Oekraïense kinderen onder de 12 jaar.

  Voorlopig gaat het om een test voor een maand. Daarna wordt bekeken of het voor een langere periode interessant is.

 • Rutte: Nederland stuurt zwaarder materieel naar Oekraïne