liveblog
NOS NieuwsAangepast

'Staalcomplex Marioepol nagenoeg verwoest' • VN-chef stelt vierdaags staakt-het-vuren voor

liveblog gesloten

Oekraïense minister van EU-zaken draagt gympen om sneller te kunnen vluchten

Olha Stefanisjyna, de Oekraïense minister van EU-zaken, draagt gympen en informele kleding zodat ze sneller kan vluchten als dat nodig is, vertelt ze in Kiev aan verslaggever Kysia Hekster.

Voor de oorlog wilde meer dan 60 procent van de Oekraïense bevolking bij de EU, dat percentage is inmiddels opgelopen tot boven de 90. Daarom wil Stefanisjyna haast maken met het lidmaatschap. Lees hier het verslag van een bezoek aan de minister in haar gebarricadeerde kantoor:

Azov-bataljon: Azovstal-complex nagenoeg verwoest

Het Azovstal-complex in Marioepol is volgens de vicecommandant van het omstreden Oekraïense Azov-bataljon vrijwel geheel verwoest na aanhoudende bombardementen. Svjatoslav 'Kalyna' Palamar zegt in een verklaring aan Radio Svoboda dat de Russen "superkrachtige bommen" op de fabriek hebben gegooid en dat er "een hoop mensen" onder het puin liggen.

Al weken wordt gestreden om het enorme fabriekscomplex, maar tot nu toe weigeren de Oekraïense militairen op het terrein zich over te geven. Ook zouden er in het complex nog zo'n duizend burgers zitten.

Het Russische ministerie van Defensie meldde dat hij morgen opnieuw een staakt-het-vuren wil afkondigen zodat Oekraïense militairen in het gebied de kans krijgen om zich over te geven. Vandaag waren er volgens het Russische leger 'humanitaire corridors' ingesteld waarlangs mensen het terrein konden verlaten. Die informatie is niet onafhankelijk geverifieerd.

Het Azovstal-terrein op eerdere satellietbeelden

Denemarken verhoogt gasproductie in Noordzee tijdelijk

Denemarken gaat tijdelijk meer gas oppompen uit velden in de Noordzee, meldt premier Frederiksen. Zij benadrukt dat het land uiteindelijk helemaal van het gas af wil, maar dat dat op korte termijn geen haalbare oplossing is.

"We zijn ervan overtuigd dat het beter is om gas uit de Noordzee te halen dan het te kopen van Rusland", zei Frederiksen.

Een afgedankt Deens gasplatform wordt gesloopt

Nederland en België willen militaire samenwerking uitbreiden

De Nederlandse en Belgische regering willen meer Europese landen betrekken bij hun nauwe samenwerking op defensiegebied. Dat zeggen premier Rutte en zijn Belgische collega De Croo. De premiers denken dat ze Oekraïne beter kunnen helpen zich te verdedigen tegen het Russische leger als hun landen intensiever militair samenwerken en als zich daar ook andere landen bij aansluiten.

Rutte was samen met twaalf ministers en staatssecretarissen afgereisd naar Gent voor een overleg met de Belgische collega's.

De Croo liet ook weten dat België erover denkt om zwaarder militair materieel naar Oekraïne te sturen. Eerder op de dag had Rutte al aangekondigd dat Nederland Oekraïne zal voorzien van pantservoertuigen en ander zwaar militair materieel.

Nederland en België hebben al langer een militair samenwerkingsverband. De landen bewaken gezamenlijk het luchtruim en kopen samen onder meer marineschepen.

Rusland: 120 mensen hebben terrein Azovstal-fabriek verlaten

Ongeveer 120 mensen hebben volgens Rusland het terrein van de Azovstal-fabriek in Marioepol verlaten, meldt de Russische staatstelevisie.

Een Russische generaal zei eerder tegen het staatspersbureau Ria Novosti dat het Russische leger vanaf 13.00 uur een "humanitaire corridor" had geopend voor mensen die zich op het terrein van de fabriek bevinden. Rusland heeft het grootste deel van Marioepol in handen. Om de staalfabriek wordt echter nog altijd gevochten. Daar bevinden zich nog een onbekend aantal Oekraïense militairen en zo'n duizend burgers.

De generaal, Michail Mizintsev, beweert dat het leven van mensen die zich overgeven wordt gespaard en dat zij medische bijstand zullen krijgen.

VN-chef pleit voor vierdaags staakt-het-vuren

VN-chef Antonio Guterres heeft een 'humanitaire pauze' van vier dagen voorgesteld waarin niet wordt gevochten in Oekraïne. De pauze moet wat hem betreft aanstaande donderdag ingaan, dan is het Witte Donderdag in de Oosters-Orthodoxe Kerk, de dag waarop de paasvieringen beginnen.

Volgens Guterres betalen burgers een verschrikkelijk hoge prijs en wordt dat de komende tijd alleen maar erger. Hij riep Russen en Oekraïners op om "alle wapens te laten zwijgen en een veilige uitweg te bieden voor de velen die onmiddellijk gevaar lopen".

Guterres zegt dat er tijdens de gevechtspauze burgers "uit conflictgebieden of gebieden die dat mogelijk worden" kunnen worden geëvacueerd. Ook kan zo meer humanitaire hulp gestuurd worden naar plekken als Marioepol, Donetsk, Loegansk and Cherson. Guterres zei dat meer dan vier miljoen mensen in deze gebieden hulp nodig hebben.

Strijd in Marioepol: 'Vrouw en kind werden voor de ogen van mijn vrienden vermoord'

Beelden laten een flinke ravage zien na hevige gevechten bij het terrein van de staalfabriek Illich in Marioepol. Volgens een medewerker van de fabriek zijn daarbij meerdere inwoners omgekomen.

'Een jonge vrouw met haar kind is voor de ogen van mijn vrienden vermoord'

Ook Canada legt sancties op aan dochters van Poetin

Canada heeft in navolging van onder meer het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten sancties opgelegd aan twee dochters van president Poetin. Ook twaalf anderen uit kringen rond de president kregen sancties opgelegd.

Zij mogen onder meer geen zaken meer doen in Canada en hun bankrekeningen in Canada worden bevroren.

Volgens de landen die sancties opleggen verbergen Poetins dochters bezittingen van hun vader.

'Zeker drie doden en vijftien gewonden bij aanvallen op Charkov'

Bij Russische beschietingen op de Oost-Oekraïense stad Charkov zijn volgens de regionale gouverneur vandaag zeker drie mensen om het leven gekomen en vijftien mensen gewond geraakt.

De stad is de op een na grootste stad van Oekraïne. De regio waar de stad in ligt is een belangrijk Russisch doelwit in de slag om de Donbas die vandaag begonnen lijkt.

De burgemeester van Charkov Ihor Terechov zei aan de BBC te verwachten dat de stad goed beschermd is door het Oekraïense leger. Volgens hem komen de aanvallen van de Russen vooral van oprukkende troepen in het noorden. "Voor zover ik weet, wordt er daar hevig gevochten en weet het Oekraïense leger de vijand goed af te stoppen."

IMF: oorlog Oekraïne vertraagt economische groei, inflatie langer hoog

De wereldwijde economische groei vertraagt door de oorlog in Oekraïne. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een vooruitzicht op de wereldeconomie.

Het IMF verwacht ook dat de inflatie langer hoog blijft dan eerder gedacht. Vooral landen met lage inkomens worden daardoor geraakt.

Weer gevangenenruil met Rusland: 76 Oekraïners vrijgelaten

Rusland heeft zestig gevangengenomen Oekraïense militairen en zestien burgers vrijgelaten in een gevangenenruil. Dat bevestigde de Oekraïense vicepremier Veresjtsjoek. Zij maakte geen melding van het aantal Russen dat bij de ruil betrokken was.

Het was de vijfde uitwisseling van krijgsgevangenen sinds het begin van de oorlog, meldt zij. Onder de militairen die naar Oekraïne terugkeren zijn tien officieren.

Lavrov: Rusland gaat geen nucleaire wapens inzetten in Oekraïne

Rusland zal volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken geen kernwapens inzetten in Oekraïne. In een interview met het televisiekanaal India Today zei hij dat Russische troepen "uitsluitend conventionele wapens" zullen gebruiken.

Eind februari beval president Poetin om de paraatheid te verhogen van Russische eenheden die beschikken over kernwapens. Tot nu toe zijn er geen concrete aanwijzingen dat Rusland daadwerkelijk kernwapens in stelling brengt. Volgens Lavrov houdt Rusland zich aan het akkoord dat in 1987 werd getekend tussen de presidenten Reagan en Gorbatsjov. Beiden zeiden toen dat er geen winnaars zijn in een nucleaire oorlog. Ook Biden en Poetin benadrukten dit vorig jaar bij een ontmoeting.

Lavrov zei verder ook dat de 'speciale operatie'in Oekraïne een nieuwe fase ingaat, zoals Oekraïne eerder al had gezegd over het nieuwe Russische offensief in het oosten van Oekraïne.

Sergej Lavrov

15 Nederlandse diplomaten worden Rusland uitgezet

14 Nederlandse medewerkers van de Nederlandse ambassade in Moskou en een medewerker van het consulaat in Sint-Petersburg moeten Rusland uit, meldt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij moeten Rusland binnen 14 dagen hebben verlaten.

De maatregel is een reactie op de uitzetting door Nederland van 17 inlichtingenofficieren die zich voordeden als diplomaat bij de Russische ambassade in Nederland. Dat kreeg de Nederlandse ambassadeur te horen toen hij werd ontboden bij het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

"Dat Rusland nu tegenmaatregelen neemt hadden we verwacht', zegt Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken. "Desondanks betreur ik deze stap. We gaan nu kijken wat de gevolgen zijn van het feit dat zoveel collega's moeten vertrekken uit Moskou en Petersburg."

Ambassadeur Gilles Plug en het kleine team dat overblijft, zullen samen met de lokale Russische medewerkers de kerntaken van de ambassade en het consulaat zo goed mogelijk blijven uitvoeren.

Belgisch Jeugdjournaal krijgt Oekraïense ondertiteling

Karrewiet, het jeugdjournaal van VRT nieuws, wordt vanaf vanavond ondertiteld in het Oekraïens. Op die manier kunnen gevluchte kinderen die in België wonen, kennismaken met de Vlaamse actualiteit, stelt het programma. In België wonen zo'n 10.000 gevluchte Oekraïense kinderen onder de 12 jaar.

Voorlopig gaat het om een test voor een maand. Daarna wordt bekeken of het voor een langere periode interessant is.

Humanitaire corridor vanuit Azov-fabriek in Marioepol

Het Russische ministerie van Defensie heeft een humanitaire corridor geopend vanuit de Azovstal-fabriek in Marioepol. Hierlangs kunnen Oekraïense en buitenlandse strijders die zich willen overgeven het terrein verlaten. Ze hebben daar tot 15.00 uur de tijd voor. In de omgeving van de fabriek zijn ook voedselpunten en medische zorgpunten ingericht, zegt Rusland.

Kreminna volledig in Russische handen

De stad Kreminna in het oosten van Oekraïne is volledig in handen van Rusland, zegt de gouverneur Serhii Haidai. De stad met ruim 18.000 inwoners is de eerste die in het nieuwe Russische offensief in de Donbas is veroverd.

"Kreminna is in handen van de 'Orks'", zei Haidai op een persbriefing, verwijzend naar de Russen. Volgens Haidai waren de Oekraïense troepen gedwongen zich uit de stad terug te trekken. "Ze hebben zich in nieuwe posities verschanst en blijven vechten tegen het Russische leger."

Bij de inname van de stad zijn 200 burgerdoden gemeld, maar volgens Haidai zijn het er "in werkelijkheid veel meer".

Vluchten voor de dood om rustig te kunnen sterven

In de regio Donetsk is een hospice met stervende mensen ontruimd omdat de veiligheidssituatie verslechtert door de Russische beschietingen in de buurt. De stervende mensen worden van hun bed gelicht om met een bus in veiligheid te worden gebracht.

Vluchten voor de dood om rustig te kunnen sterven

Minder bedden voor opvang Oekraïners, maar nog steeds voldoende

Het aantal bedden dat beschikbaar is voor de opvang van Oekraïners is weer een beetje gedaald. Maar er zijn nog steeds genoeg bedden voor het aantal Oekraïners dat zich in Nederland voor opvang meldt. Ruim 10.000 bedden zijn nog leeg. Gemeenten hebben 40.059 plaatsen beschikbaar. Afgelopen donderdag waren dat er nog 41.247.

De gemeenten vangen momenteel 30.049 mensen op. Er zijn 39.460 Oekraïners ingeschreven in Nederland. Dat betekent dat bijna een kwart van hen onderdak heeft gevonden buiten de gemeentelijke opvang om.

Kunnen 76 tactische bataljons Rusland aan de overwinning helpen?

De strijd om de Donbas in Oost-Oekraïne is nu echt begonnen. De slag om de regio werd verwacht sinds de Russen zich terugtrokken uit de omgeving rond de hoofdstad Kiev. Er zijn volgens de VS 76 tactische bataljons van de Russen in het zuidoosten van Oekraïne gestationeerd. Is dat genoeg voor een Russische overwinning?

Lees meer in dit artikel.

Griekenland neemt Russische olietanker in beslag

Griekenland heeft als onderdeel van de Europese sancties tegen Rusland een Russische tanker in beslag genomen in de Egeïsche Zee. Volgens de Griekse kustwacht is de olietanker, met negentien Russische bemanningsleden aan boord, afgelopen vrijdag in beslag genomen.

Het schip ligt voor anker in de baai van Karystos aan de zuidkust van het eiland Evia. Daarnaartoe was de olietanker uitgeweken vanwege motorproblemen en een ruwe zee.

Volgens de kustwacht geldt de inbeslagname alleen voor het schip en niet voor de lading.

Rusland: vannacht 1260 doelen in Oekraïne geraakt

Afgelopen nacht zijn volgens het Russische ministerie van Defensie 1260 doelen in Oekraïne geraakt door Russische raketten en artillerievuur. Ook zegt het ministerie dat het een Oekraïense MiG-straaljager heeft neergehaald in de regio Donetsk.

Het Oekraïense ministerie van Defensie meldt dat sinds het begin van de invasie 20.800 Russische militairen zijn omgekomen. Ook zouden 802 Russische tanks zijn vernietigd, 169 vliegtuigen en 150 helikopters zijn neergehaald en acht schepen zijn verwoest.

'Ga weg uit Loegansk'

Serhii Haidai, een Oekraïense staatsfunctionaris uit Loegansk, roept op het gebied te verlaten. "Er is geen tijd voor bezinning", schrijft hij op Telegram. "Beslissingen moeten snel worden genomen".

In zijn bericht verwijst hij naar de situatie in Kreminna, waar nu duizenden inwoners door de Russen zouden worden gegijzeld. "Dus, red je leven om geen goedkope arbeidskracht te worden of gemobiliseerd te worden door de bezetter. Wie weigert wordt ter plekke door de Russen vermoord. Evacueer naar de veilige regio's van Oekraïne. Daar word je geholpen bij het vinden van huisvesting en krijg je financiële hulp van de staat en internationale partners", schrijft hij.

Rusland stelt nieuw ultimatum voor strijders in Marioepol

Het Russische ministerie van Defensie roept de Oekraïense en buitenlandse strijders die zich op het terrein van de Azovstal-fabriek in Marioepol bevinden om zich vandaag over te geven. Als ze zonder wapens naar buiten komen worden hun levens gespaard, zegt het ministerie.

Zondag had Rusland ook al zo'n ultimatum gesteld, maar dat verliep zonder concrete acties van de kant van de Russen.

Eerder vandaag meldde een door Rusland gesteunde separatistenleider in de Donbas al dat het Azovstal-complex bestormd werd. Het is niet duidelijk hoe de situatie daar nu precies is.

De situatie in Marioepol op 19 april

'We proberen ons oude leven weer op te pakken'

Steeds meer mensen keren, ondanks de oorlog, terug naar hun huis in Kiev. Ze proberen hun oude leven opnieuw op te pakken, gaan aan het werk en bezoeken bijvoorbeeld een kindervoorstelling in een theater.

'We proberen terug te keren naar ons oude leven'

'Russen bestormen Azovstal-fabriek'

Een door Rusland gesteunde separatistenleider in de Donbas meldt dat Russische speciale eenheden de staalfabriek Azovstal in Marioepol bestormen. Op het terrein van die fabriek zouden de laatst overgebleven Oekraïense strijdkrachten verblijven. Volgens de separatistenleider is het doel van de aanval om "de fabriek zo snel mogelijk te bevrijden".

Solidariteitsfonds voor wederopbouw

De Europese Unie is van plan een solidariteitsfonds op te richten om de wederopbouw van het door oorlog verwoeste Oekraïne te financieren, meldt persbureau Bloomberg. De lidstaten zouden eerder vanuit Brussel te horen hebben kregen dat zij het grootste deel van de kosten zullen moeten betalen. Het bedrag waar het om gaat zou kunnen oplopen tot honderden miljarden euro's over een periode van tientallen jaren.

De komende weken wordt naar verwachting gesproken over manieren om Kiev na de oorlog financieel te steunen. Daarbij wordt gezocht naar een manier waarop kan worden voorkomen dat de enorme hoeveelheid geld wordt misbruikt.

Inwoners Boetja begraven hun vermoorde dierbaren

In de Oekraïense plaats Boetsja, ten noorden van de hoofdstad Kiev, begraven inwoners hun dierbaren die vermoord zijn door de Russen. Onder de doden zijn soldaten en burgers.

In de straten van Boetsja heeft zich een drama voorgedaan in de korte tijd dat de Russen er de dienst uitmaakten. Nadat ze waren vertrokken, lagen de straten vol met de lijken van burgers. Rusland ontkent in alle toonaarden verantwoordelijk te zijn voor de doden en zegt dat Oekraïne het geheel in scène heeft gezet om Moskou in een kwaad daglicht te stellen.

  • AFP
    In het Oekraïense plaatsje Boetsja zijn inwoners begonnen met het begraven van hun omgekomen dierbaren
  • AFP
    Inwoners leggen de lichamen in doodskisten
  • AFP
    Mannen leggen de doodskist van een overleden slachtoffer in een pas gegraven graf
  • AFP
    De priester van de St. Andrewkerk in Boetsja leidt de begrafenis van omgekomen inwoners
  • EPA
    De moeder van een vermoorde man rouwt bij zijn graf

Frankrijk wil Europees verbod op import Russische olie

Frankrijk wil dat Europa stopt met het importeren van Russische olie, zegt de Franse minister Le Maire van Financiën. President Macron zou daarop aansturen. "Ik hoop dat we de komende weken onze Europese partners ervan kunnen overtuigen om te stoppen met het importeren van Russische olie", zei Le Maire op de radiozender Europe 1.

Opnieuw geen humanitaire corridors vandaag

Voor de derde dag op rij gaan er geen humanitaire corridors open, zegt de Oekraïense vicepremier Iryna Verestsjoek. In Marioepol zouden de Russen weigeren om een corridor richting Berdjansk open te stellen.

Osinga: Russische troepen nu waarschijnlijk beter georganiseerd

In Oost-Oekraïne is volgens president Zelensky het Russische offensief van start gegaan, de zogenoemde 'slag om de Donbas'. "De berichten zijn nu dat over een heel groot, breed front van zo'n 300 tot 400 kilometer allemaal aanvallen vanuit Russische zijde plaatsvinden", zegt Frans Osinga, hoogleraar Oorlogsstudies in Leiden, in het NOS Radio 1 Journaal.

Dit oprukkende brede front maakt het volgens Osinga voor Oekraïne lastiger om op meerdere plaatsen de verdediging in stand te houden. "Gisteren hoorden we radio-interviews met eenheden die zeiden 'het is momenteel wel een hel want we worden aangevallen door helikopters, raketbeschietingen, door gevechtsvliegtuigen, aan alle kanten worden we beschoten'." Oekraïne heeft in de Donbas waarschijnlijk ook geen luchtoverwicht meer, denkt Osinga. "Dus dit is toch wel een andere operatie dan de situatie van de eerste maand, die zich vooral rond Charkov en Kiev afspeelde."

Volgens Osinga hebben de Russen door de benoeming van een nieuwe generaal nu waarschijnlijk een betere organisatie boven de troepen neergezet. "Maar we moeten kijken in hoeverre Rusland in staat is geweest om de lessen die het getrokken heeft uit het echec van de eerste paar weken echt door te voeren in een nieuwe tactiek."

Of Oekraïne de Donbas gaat verliezen hangt volgens Osinga af van een paar factoren. "Ook Rusland heeft natuurlijk nog steeds logistieke problemen om deze oorlog voort te zetten. Ze moeten over grote afstanden grote munitievoorraden, tanks en pantserwagens die kant op brengen. Ook hebben ze problemen met het moreel van de troepen. Maar Oekraïne heeft natuurlijk ook een probleem. Die lijden verliezen en het is maar de vraag of ze die kunnen aanvullen. En het is ook maar de vraag of het Westen op tijd is met het voorzien van aanvullingen, nieuw materieel, artilleriestukken, drones en dergelijke dus in die zin is het een race tegen de klok voor Oekraïne."

Beschietingen in Donbas

Het Oekraïense ministerie van Defensie heeft beelden gedeeld van beschietingen in de Donbas.

'We zullen er alles aan doen om elke centimeter Oekraïne te verdedigen'

Russisch vliegtuig moet 15.000 kilometer omvliegen vanwege vliegverbod EU

Een vliegtuig dat Moskou naar Madrid had gestuurd om uitgezette Russische diplomaten op te halen moest vanwege het vliegverbod in de EU voor Russische vliegtuigen een omweg maken van ruim 15.000 kilometer.

Busmaatschappij FlixBus hervat reizen naar Oekraïne

Busmaatschappij Flixbus reist weer richting Oekraïne. Gisteravond laat vertrok de eerste bus vanuit Maastricht naar Kiev. De bus zat bijna vol, al gingen de meeste reizigers naar bestemmingen in Duitsland of Polen.

Een van de Oekraïense inzittenden van de bus, Oksana Radionova (31), vertelde tegen persbureau ANP dat ze terug naar Kiev ging omdat ze geen opvang voor haar drie katten kon vinden. Haar vader zou de dieren verzorgen, maar ook hij is gevlucht. "Ik kan mijn katten niet in de steek laten."

Eerder stopte de maatschappij met reizen richting Oekraïne vanwege de oorlog. De situatie is volgens Flixbus veilig genoeg om naar West-Oekraïense bestemmingen te rijden. Volgens de vervoersmaatschappij reizen steeds meer mensen terug naar hun vaderland.

Macron: op dit moment geen gesprekken met Poetin

Er is op dit moment geen direct contact tussen de Franse president Macron en de Russische president Poetin. Volgens Macron heeft dat te maken met de slachtpartijen die door Russen zijn aangericht in onder meer Boetsja, zo zei hij in een interview op de Franse televisie. "De oorlog heeft een andere afslag genomen, dus ik heb sindsdien niet meer met hem gesproken, maar ik sluit niet uit dat in de toekomst wel weer te doen."

Macron was één van de weinige Westerse leiders die na de start van de oorlog probeerde met Poetin in gesprek te blijven. De twee belden regelmatig met elkaar. Daarnaast belde hij ook veel met de Oekraïense president Zelensky. Volgens Macron hebben zij elkaar zo'n veertig keer gesproken sinds de oorlog uitbrak.

De Franse president is niet van plan Zelensky snel te ontmoeten in Kiev, zoals de Britse premier Johnson recent wel deed: "Ik zal teruggaan naar Kiev, maar alleen als ik iets bruikbaars mee kan nemen. Het is duidelijk dat ik er niet heen hoef te gaan om mijn steun te betuigen."

Rusland mogelijk bestempeld als 'staatssponsor van terrorisme'

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken overweegt Rusland toe te voegen aan de lijst van 'staatssponsoren van terrorisme', zegt een woordvoerder. Op dit moment staan alleen Noord-Korea, Syrië, Cuba en Iran op de lijst. De Oekraïense president Zelensky heeft Amerika gevraagd Rusland er ook op te zetten.

Een land kan op de lijst komen als het "herhaaldelijk steun heeft verleend aan internationale terreurdaden", en vervolgens worden er bepaalde sancties ingesteld. Zo wordt de export lastiger gemaakt van goederen die zowel een militair als een burgerdoel kunnen dienen, en kunnen er ook sancties gelden voor andere landen en personen die nog wel bepaalde handel drijven met een land op de lijst.

Biden voorlopig niet naar Kiev

De Amerikaanse president Joe Biden is voorlopig nog niet van plan om Kiev te bezoeken, zegt zijn woordvoerder Jen Psaki. Biden was daar gister toe opgeroepen door de Oekraïense president Zelensky.

"Onze focus blijft om Oekraïne, de Oekraïense regering en Oekraïense leiders een historische hoeveelheid veiligheidsondersteuning te geven." Mochten er ooit plannen komen om een presidentieel bezoek aan Kiev af te leggen, dan zal dat uit veiligheidsoverwegingen niet van tevoren bekend worden gemaakt, aldus Psaki.

Andere Westerse leiders hebben wel al een bezoek gebracht aan Kiev, zoals de Oostenrijkse bondskanselier Nehammer en de Britse premier Johnson. De Duitse president Steinmeier wilde Kiev ook bezoeken, maar Oekraïne zou hem niet hebben willen ontvangen, omdat hij in Oekraïense ogen in het verleden te veel pro-Russische standpunten heeft ingenomen.

Oekraïne meldt begin 'slag om de Donbas'

Na de Oekraïense strijdkrachten en een presidentieel adviseur heeft nu ook de Oekraïense president Zelensky zelf gezegd dat het Russische offensief in Oost-Oekraïne van start is gegaan. "Russische troepen hebben de slag om de Donbas ingezet, die ze al lang hebben voorbereid", zegt de president in een videoboodschap.

In de oostelijke regio Donetsk kwamen gisteren vier mensen om het leven door Russische bombardementen, aldus de gouverneur. Er werd al verwacht dat de Russen daar een nieuw offensief zouden starten, nu ze de verovering van de Oekraïense hoofdstad Kiev hadden opgegeven.

De adviseur van president Zelensky van Oekraïne stelt dat met het Russische offensief in het oosten "de tweede fase van de oorlog is begonnen". Hij benadrukt dat het Oekraïense leger de Russische troepen aan kan: "Geloof in ons leger, het is heel sterk", zegt hij op Telegram.

Welkom in dit nieuwe liveblog

Welkom, in dit blog houden we je de hele dag op de hoogte van het laatste nieuws rond de oorlog in Oekraïne. Het blog van gisteren teruglezen? Dat kan hier.