NOS Nieuws Buitenland Aangepast

'Meer dan 900 dode burgers in regio Kiev' • 5 miljoen mensen weg uit Oekraïne

Liveblog gesloten
 • Einde liveblog

  We sluiten dit blok voor de nacht. Vanaf morgenochtend houden we het laatste nieuws over de oorlog weer bij in een nieuw blog.

 • 2864 mensen geëvacueerd uit diverse Oekraïense steden

  Vandaag zijn 2864 mensen geëvacueerd uit steden in Oekraïne, meldt vicepremier Irina Verestsjoek op Telegram. Van hen reisden 2131mensen met eigen vervoer vanuit steden als Berdjansk en Melitopol naar Zaporizja. 363 mensen wisten vandaag weg te komen uit de zwaar belegerde stad Marioepol.

 • Dodental aanval regio Charkov gestegen naar 10

  Het aantal dodelijke slachtoffers bij een Russische artillerie-aanval in de buurt van Charkov is opgelopen naar tien, meldt de openbaar aanklager in Charkov. 35 mensen raakten gewond bij de aanval. Onder de doden is een zeven maanden oude baby.

 • Bennie Jolink windt er geen doekjes om: 'Poetin is een gewetenloze laffe klootzak'

  De zanger van de boerenrockband Normaal, Bennie Jolink, heeft een speciale gitaar laten maken om het Oekraïense volk een hart onder de riem te steken. De klankkast van de gitaar heeft de vorm van een schilderspalet en de kop vormt een penseel in de kleuren blauw met geel. Ook de gitaarband heeft de kleuren van de Oekraïense vlag. Daarnaast heeft Jolink een T-shirt ontworpen met de tekst 'Poetin is een gewetenloze laffe klootzak'.

  Jolink zegt tegen RTV Oost enorm mee te leven met de bevolking van Oekraïne: "Vooropgesteld, in ben van 1946. Heb de Tweede Oorlog dus niet meegemaakt. Maar wel de wederopbouw van Nederland in de naoorlogse jaren. En vooral: mijn vader zat in het verzet en als kind ben ik zodoende opgegroeid met de verhalen uit de oorlog. Wat er momenteel in Oekraïne gebeurt, gaat me dan ook na aan het hart."

  RTV Oost
 • Russische lhbt'ers weg uit Ter Apel omdat zij zich bedreigd voelden

  Vier Russische lhbt'ers zijn overgeplaatst uit het asielzoekerscentrum (azc) in Ter Apel omdat zij zich bedreigd voelden door andere asielzoekers in de opvang. Dat meldt de belangenvereniging LGBT Asylum Support.

  De non-binaire en lesbische koppels kregen in het opvangcentrum te maken met homofobe opmerkingen. Ook is er een Z geklad op de muur van de verblijfsplek waar zij samen met andere Russisch sprekenden zaten.

  De Z is sinds de oorlog in Oekraïne een symbool van het Russische leger en president Poetin. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft de letter verwijderd. Wie hem op de muur heeft geklad en waarom, is niet bekend. Het COA laat weten dat er nader onderzoek is gedaan naar het incident.

 • 'Rusland heeft evacuatiebussen beschoten'

  De openbare aanklager in Oekraïne heeft gezegd dat Rusland gisteren bussen met evacués heeft beschoten. Het gebeurde in een dorpje ten zuiden van Charkov, in het noordoosten van Oekraïne. Er zouden zeven mensen zijn omgekomen en nog eens 27 raakten gewond, meldt de BBC.

  Bij een Russische raketaanval op een treinstation in Kramatorsk vielen vorige week tientallen burgerdoden. Volgens de burgemeester van Kramatorsk waren er zo'n 4000 mensen op het station toen de raketten insloegen, voornamelijk vrouwen, ouderen en kinderen. Ze waren daar in afwachting van hun evacuatie uit het gebied.

 • Politiek analist en YouTuber aangemerkt als 'buitenlandse agenten'

  YouTuber Yury Duden, die zo'n 10 miljoen abonnees heeft, en politiek analist Ekaterina Schulmann zijn door Rusland aangemerkt als 'buitenlandse agenten'. Door die status toe te kennen geeft Rusland aan dat ze gezien worden als spionnen. Het is een manier om ervoor te zorgen dat mensen die kritiek hebben op de regering, in het nauw worden gebracht.

  Organisaties en mensen die door de regering worden aangemerkt als buitenlandse agenten krijgen te maken met restricties. Zo worden hun gangen regelmatig nagegaan en komen ze onder streng financieel toezicht te staan.

  In december werden acht anderen op de lijst gezet. Het ging onder andere om twee leden van de band Pussy Riot. De vrijheden van organisaties en personen worden door de autoriteiten steeds vaker ingeperkt.

 • Zelensky vraagt Biden om Rusland uit te roepen tot staat die terrorisme ondersteunt

  De Oekraïense president Zelensky heeft aan president Biden gevraagd om Rusland aan te merken als een staat die terrorisme steunt. Dat is een van krachtigste sancties die Amerika kan opleggen en heeft ook gelijk de meeste gevolgen.

  Zelensky deed zijn verzoek in een telefoongesprek met zijn Amerikaanse ambtsgenoot, meldt de Washington Post. Hij besprak daarin onder meer de reacties van het Westen op de voortdurende oorlog in zijn land.

  Biden heeft geen directe actie ondernomen na het telefoongesprek, melden anonieme ingewijden. Wel heeft hij toegezegd een reeks voorstellen van Zelensky te onderzoeken die zijn bedoeld om extra druk op Moskou uit te oefenen.

 • De NOS spreekt met mensen die Rusland zijn ontvlucht

  Sinds het begin van de oorlog vluchtten ruim 35.000 Russen naar Georgië. Waarom gingen ze weg? En hoe zien zij de toekomst voor zich? Correspondent Iris de Graaf sprak drie Russen in Tbilisi.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Zij vluchtten van Rusland naar Georgië: 'We begrepen direct: het is oorlog'
 • Herdenkingsceremonie voor gezonken schip Moskva

  Tientallen mensen verzamelden zich in Sebastopol bij een plechtigheid voor het gezonken Russische vlaggenschip Moskva. Sebastopol, een stad op de Krim, is de thuishaven van de Russische Zwarte Zeevloot.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Herdenkingsceremonie voor het gezonken Russische vlaggenschip
 • 'Doden bij Russische aanvallen, waaronder kind'

  De regionale gouverneur van Charkov zegt dat bij een Russische artillerie-aanval zeven mensen zijn omgekomen, waaronder een kind. 43 anderen zijn gewond geraakt, meldt het persbureau Reuters.

  Sky News meldt dat er in Mykolajiv ook mensen zijn omgekomen na een aanval van de Russen. In totaal gaat het om vijf slachtoffers en volgens de lokale gouverneur is er clustermunitie gebruikt bij de aanval.

 • Lot bemanning gezonken schip Moskva nog altijd onduidelijk

  Er is onduidelijkheid over het lot van de bemanning van het gezonken Russische oorlogsschip de Moskva. Volgens Sky News is in ieder geval de kapitein van het schip omgekomen bij de brand op het schip.

  Rusland zegt dat alle 500 bemanningsleden succesvol geëvacueerd zijn en spreekt niet van slachtoffers. Een woordvoerder van de Oekraïense marine zegt dat er niemand geëvacueerd is vanwege het slechte weer.

  De Moskva zonk na een brand in de Zwarte Zee, volgens Oekraïne na een geslaagde raketaanval. Rusland ontkent dat het schip is geraakt door raketten en spreekt van een brand in het munitiedepot van de kruiser. De beweringen zijn nog niet bevestigd door onafhankelijke bronnen.

  De Verenigde Staten denken dat het verhaal van Oekraïne klopt. Tegen persbureau Reuters zegt een anonieme bron van de regering dat hij ook denkt hij dat er slachtoffers zijn gevallen op de Moskva.

 • 'Meer dan 900 dode burgers in regio Kiev'

  Na de terugtrekking van Russische militairen zijn er in steden en dorpen in de regio Kiev meer dan 900 lichamen van omgekomen burgers gevonden. Volgens de regionale politiechef Andri Nebytov lagen de meeste lichamen op straat of in een tijdelijk graf, meldt persbureau AP na een persconferentie van Nebytov.

  Nebytov zei dat uit politiedata was gebleken dat 95 procent van de burgers schotwonden had: "We begrijpen dat mensen simpelweg op straat zijn geëxecuteerd". Hij zei verder dat er dagelijks nog nieuwe lichamen worden gevonden onder puin en in massagraven. De meeste burgerdoden werden tot nu toe aangetroffen in Boetsja, waar 350 volgens Nebytov lichamen zijn geteld.

  Autoriteiten brengen opgegraven lichamen weg in Vablya, een dorp aan de noordwestkant van Kiev AFP
 • Russische rechtbank dreigt Google en Wikipedia met boetes

  In Rusland is een zaak aanhangig gemaakt tegen de Amerikaanse internetgigant Google en Wikipedia-eigenaar, Wikimedia Foundation. Reden daarvoor is het niet verwijderen van "valse informatie", meldt het Russische persbureau Interfax. Rusland noemt de oorlog in Oekraïne nog steeds een 'speciale militaire operatie'. Wie spreekt van een oorlog maakt zich in Rusland schuldig aan een strafbaar feit.

  Inhoud op de platforms van Google en de Wikimedia Foundation roept onder meer op tot extremisme tegen Russen, stelt de Russische rechtbank. De Wikimedia Foundation riskeert een boete van 8 miljoen roebel (88.000 euro). Google kan een boete van 12 miljoen roebel (133.000 euro) krijgen. Op 21 april gaat de Russische rechtbank zich over de zaak buigen.

  De Russische mediawaakhond dreigde gisteren al met boetes voor Google omdat het bepaalde Youtube-inhoud niet wil verwijderen.

 • 18 medewerkers Europese Unie moeten weg uit Rusland

  Rusland zet achttien medewerkers van de Europese Unie uit, meldt het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het is een vergeldingsactie voor het uitzetten van negentien Russische diplomaten die in België verbleven, tien dagen geleden.

  Veel Europese landen, waaronder Nederland, hebben Russische diplomaten uitgezet sinds het begin van de oorlog. In veel gevallen zijn ze weggestuurd op verdenking van spionage.