NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Nederland levert voor 65 miljoen aan militaire goederen aan Oekraïne • Frankrijk verhuist ambassade terug naar Kiev

Liveblog gesloten
 • Russisch vlaggenschip Moskva gezonken

  Het Russische oorlogschip Moskva is gezonken, zegt het Russische ministerie van Defensie. Het schip zou tijdens een storm zijn gezonken. Het kantelde door de schade aan de romp, aldus het ministerie van Defensie.

  Eerder vandaag ontstond brand op het oorlogsschip, dat gold als het vlaggenschip van de Russische oorlogsvloot. Oekraïne claimt dat het schip zwaar beschadigd was geraakt door een raketaanval.

 • Nederlandse F-35's in actie in Bulgarije: 'De Russische agressie dwingt ons hiertoe'

  Tijdens een welkomstceremonie vandaag voor de vier Nederlandse F-35-toestellen in Bulgarije gaf luchtmachtcommandant Dennis Luyt een toespraak.

  "Het is de Russische invasie van Oekraïne die ons ertoe heeft gedwongen als NAVO-bondgenoten om ons extra in te zetten", zei Luyt:

  Nederlandse F-35's in actie in Bulgarije: 'De Russische agressie dwingt ons hiertoe'
 • Amerikaanse inlichtingendienst: 'nucleaire dreiging Rusland niet licht opvatten'

  De dreiging dat Rusland mogelijk kernwapens inzet in de oorlog in Oekraïne, moet "niet lichtzinnig" worden opgevat. Dat zei William Burns, de directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst (CIA), in een van zijn eerste uitgebreide publieke toespraken sinds het begin van de oorlog. Hij had het in het bijzonder over tactische kernwapens, die ingezet kunnen worden op het slagveld.

  Toch zijn er volgens Burns nog niet veel aanwijzingen die de zorgen over zo'n nucleaire dreiging bij de inlichtingendienst versterken, ondanks "retorische toespelingen" van Rusland over het op scherp zetten van de nucleaire wapens, aldus de CIA-directeur.

 • Nederland levert voor 65 miljoen euro aan militaire goederen aan Oekraïne

  Nederland heeft tot nu toe voor 65 miljoen euro aan militaire goederen aan Oekraïne geleverd, heeft minister Ollongren van Defensie bekendgemaakt.

  Bij de Europese Unie is een declaratie van 30 miljoen ingediend. Het is nog niet duidelijk welk bedrag wordt vergoed. "Dat hangt af van de hoogte van het totaal aan declaraties van EU-lidstaten", aldus Ollongren.

  In de brief staat niet om welke militaire goederen het gaat, dat is geheim. De Tweede Kamer krijgt in een vertrouwelijke bijlage deze informatie wel.

  Aan het begin van de oorlog heeft Nederland al luchtdoelrakketen aan Oekraïne geleverd, net als onder meer munitie, helmen, scherfvesten en scherpschuttersgeweren.

 • Frankrijk verhuist ambassade terug naar Kiev

  De Franse ambassade wordt binnenkort weer verhuisd van Lviv naar Kiev, heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken in een telefoongesprek aan de Oekraïense minister laten weten. Dat meldt persbureau Reuters.

  De ambassade bevond zich sinds begin maart in Lviv.

 • Invallende dooi en laaghangende bewolking: hoe het weer van invloed is op de oorlog

  Het Oekraïense leger heeft aan het oostfront hulp uit de lucht gekregen. Niet in de vorm van straaljagers of helikopters, maar in de vorm van stevige regenbuien.

  Lees hier hoe het weer de oorlog beïnvloedt:

 • Pindakaas en knakworsten mee naar Slowakije

  150 Nederlandse militairen zijn vanochtend met Patriot-luchtafweersystemen naar Slowakije vertrokken. Zij worden daar samen met Duitse troepen gestationeerd om "het NAVO-verdragsgebied en de bevolking te beschermen tegen eventuele inkomende raketten", aldus het ministerie van Defensie.

  Hier leggen de militairen uit wat ze gaan doen:

  Militair Fleur rijdt een luchtafweersysteem naar Slowakije: 'We worden niet snel ingezet'
 • Vraagtekens bij ING-actie tegen rijke Russen in Nederland

  De bank blokkeert tegoeden van rijke Russen en Belarussen en zegt hiermee een Europese sanctie uit voeren. ING gaat hiermee verder dan andere Nederlandse banken, lees er hier alles over:

 • Gevolgen van de oorlog voelbaar in 143 landen, zegt het IMF

  De oorlog in Oekraïne veroorzaakt een economische klap die in het overgrote deel van de wereld wordt gevoeld. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ziet zich daarom genoodzaakt om in 143 landen, goed voor 86 procent van de wereldeconomie, de verwachtingen voor de economische groei naar beneden bij te stellen. Zowel dit jaar als volgend jaar wordt wereldwijd op een groeivertraging gerekend, heeft IMF-topvrouw Kristalina Georgieva gezegd in een toespraak in Washington.

  Volgende week presenteert het IMF nieuwe economische ramingen. Het is gebruikelijk dat de baas van het fonds in de week voorafgaand al een tipje van de sluier oplicht. Ze wijst erop dat de oorlog niet alle economieën even hard raakt. De ergste klap valt natuurlijk in Oekraïne zelf, maar ook in Rusland, dat door internationale sancties zwaar geïsoleerd is geraakt, zal waarschijnlijk sprake zijn van "ernstige krimp". In andere landen zijn het vooral de verstoringen van leveringsketens en extra schaarste op de grondstoffenmarkten die de meeste pijn veroorzaken. Daardoor zijn de prijzen overal flink gestegen.

 • 83 Russen vroegen in maart asiel aan, veel meer dan normaal

  In maart hebben 83 Russen voor het eerst asiel aangevraagd in Nederland en dat is een record: gemiddeld gaat het maandelijks om nog geen 20 aanvragen uit Rusland, meldt de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

  De IND registreert geen motieven en beschikt dus niet over exacte cijfers over de achtergrond van Russische asielaanvragen. Uit de ervaring blijkt wel dat asielzoekers uit Rusland die recent zijn binnengekomen om uiteenlopende redenen gevlucht zijn. "Er bevinden zich mensen onder die kritiek hebben geuit op de huidige regering, dienstweigeraars, mensenrechtenactivisten, journalisten, lhbti's en Jehovagetuigen", zegt een woordvoerder tegen de NOS.

  Gegronde vrees voor vervolging kan een reden zijn om een asielaanvraag in te willigen. De IND en de ministeries van Buitenlandse Zaken en Justitie & Veiligheid volgen de ontwikkelingen in Rusland op de voet. Ook bij hulporganisatie Vluchtelingenwerk zien ze meer Russen arriveren op Schiphol en in Ter Apel, waar asielzoekers zich moeten melden als ze in Nederland aankomen.

 • Nieuwe gevangenenruil tussen Rusland en Oekraïne

  Rusland en Oekraïne zijn het eens over een nieuwe gevangenenruil. Dertig Oekraïners gaan vandaag naar huis, heeft de vicepremier van Oekraïne bekendgemaakt.

  Volgens haar gaat het om vijf officieren, zeventien soldaten en acht burgers. Het is niet bekendgemaakt hoeveel Russische krijgsgevangenen ervoor in ruil worden vrijgelaten door Oekraïne.

 • 'Aanval of niet, militaire rol van vlaggenschip Moskva is voorlopig uitgespeeld'

  Hoe de brand op de Moskva in de Zwarte Zee ook is ontstaan, het Russische oorlogsschip is zwaar beschadigd en dat is een enorme klap voor het Russische leger, zeggen experts. "Het is een behoorlijk verlies voor de vloot", zegt Peter Wijninga, oud-luchtmachtofficier en nu militair expert bij The Hague Centre for Strategic Studies.

  "De militaire rol van de Moskva is voorlopig uitgespeeld. Als het in de haven ligt, is het niet van militaire betekenis. Repareren gaat lange tijd duren. En blijkbaar kan het zichzelf niet meer voortbewegen, want het moet worden gesleept." De Moskva kan in ieder geval niet meer bijdragen aan het blokkeren van havenstad Odessa, of die onder vuur nemen.

  Lees verder:

 • Russische gouverneur: Oekraïne beschiet dorp over de grens

  Oekraïense strijdkrachten beschieten woonwijken over de grens in Rusland, stelt de gouverneur van de regio Brjansk. Volgens hem zijn er in het dorp Klimovo meerdere burgers gewond geraakt bij mortieraanvallen, meldt het Russische persbureau RIA.

  In dezelfde regio is volgens Rusland gisteren ook een grenspost onder vuur genomen vanaf Oekraïens grondgebied. De NOS heeft beelden van die aanval gecontroleerd en het klopt dat er op die locatie een aanval is geweest, vermoedelijk vanuit Oekraïne, maar onduidelijk blijft wanneer dat precies is gebeurd.

  Persbureau RIA schrijft verder dat er tijdens de oorlog in de Donbass in totaal 78 burgers zijn gedood door Oekraïense strijdkrachten. Deze informatie valt niet verifiëren.

 • Jetten: ook niet via sluipweg in roebels betalen

  Het kabinet wil niet dat Nederlandse bedrijven Rusland via een omweg in roebels betalen voor gas. President Poetin wil dat de betalingen alleen nog met de Russische munteenheid worden gedaan. Volgens de Russen kan dat ook door euro's aan de Gazprombank over te maken, en die zou de valuta dan moeten omzetten in roebels.

  Maar minister Jetten voor Klimaat en Energie verwijst naar de Europese Commissie, die ook adviseert dat niet te doen. "De Russische centrale bank is daarbij betrokken en ook dat is omzeiling van de sancties. Daarom is de boodschap aan energiebedrijven om niet mee te werken aan deze Russische eisen", zegt Jetten.

  Hij verwacht dat andere landen in de EU dezelfde lijn zullen volgen: "Dit is een belangrijke inkomstenbron van Poetin, en daarom is het belangrijk dat we één blok blijven."

 • 'Nog eens 134 Oekraïense militairen geven zich over in Marioepol'

  Volgens het Russische ministerie van Defensie hebben nog eens 134 Oekraïense militairen zich overgegeven in Marioepol. Volgens Russische media wordt er nog altijd gevochten in de havenstad, met name rondom staalfabriek Azovstal.

  De afgelopen 24 uur hebben ruim 1300 Oekraïense soldaten hun wapens neergelegd, beweren Russische en pro-Russische strijdkrachten. Beelden van deze krijgsgevangenen zijn op de Russische staatstelevisie vertoond, maar het valt niet te zeggen om hoeveel Oekraïners het exact gaat.

  Om de belangrijke havenstad wordt al 50 dagen op een rij zwaar gevochten. Volgens de burgemeester van Marioepol zijn ruim 20.000 burgers bij beschietingen gedood.