liveblog
NOS NieuwsAangepast

Miljarden van oligarch Abramovitsj bevroren • Zelensky roept op meer wapens te leveren

liveblog gesloten

Oekraïense media: Russisch oorlogsschip Moskva in brand na aanval

Oekraïense media melden dat een Russisch oorlogsschip in de Zwarte Zee met raketten in brand is geschoten. Het nieuws is nog niet bevestigd door onafhankelijke bronnen. Het zou gaan om de kruiser Moskva, met zo'n 500 militairen aan boord. "De Moskva staat flink in brand", zegt een adviseur van president Zelensky. Rusland heeft er nog niets over gezegd.

De Moskva kwam aan het begin van de oorlog in Oekraïne in het nieuws. Het schip lag voor de kust van Slangeneiland in de Zwarte Zee en vroeg de Oekraïense grenswachten op het eiland om zich over te geven. Op vrijgegeven audiofragmenten was te horen dat de Oekraïners 'krijg de klere' naar de Russen riepen.

De Moskva in de baai van Sebastopol op de Krim (2012)

Oekraïense reddingswerkers halen puppy onder puin vandaan

Reddingswerkers hebben een puppy gered die onder het puin lag in de Oekraïense regio Donetsk, in het oosten van het land. Het lukte de eigenaar zelf niet om zijn hondje onder de brokstukken vandaan te halen.

Oekraïense reddingswerkers halen puppy onder puin vandaan

VS: nog eens 800 miljoen dollar aan militaire middelen voor Oekraïne

De Amerikaanse president Joe Biden heeft nog eens 800 miljoen dollar aan militaire middelen toegezegd aan Oekraïne. Daarmee heeft de VS in totaal ruim 2,5 miljard dollar aan militaire steun beschikbaar gesteld aan het land sinds het begin van de invasie.

De nieuwe wapenzending omvat onder meer artilleriesystemen, munitie en 200 pantservoertuigen. Ook heeft Biden de Oekraïense autoriteiten elf helikopters toegezegd. Hij zei in een telefoongesprek met president Zelensky dat de uitrusting die aan Oekraïne werd geleverd "van cruciaal belang" was. De mededeling van Biden volgde vlak na de oproep van Zelensky aan het Westen om meer zware wapens aan zijn land te leveren.

Voor het eerst worden er ook houwitsers aan Oekraïne geleverd. Het Pentagon heeft gezegd dat Oekraïense soldaten training nodig hebben voor een deel van de wapens die geleverd worden.

Zelensky zegt dat hij niet benaderd is over bezoek Duitse president

De Oekraïense president Zelensky zegt dat hij niet officieel is benaderd over een bezoek van de Duitse president Frank-Walter Steinmeier. In de Duitse politiek is met een mengeling van ergernis en onbegrip gereageerd omdat Oekraïne zijn bezoek zou hebben geweigerd. De president was al in Polen toen hij dat te horen kreeg.

"We zijn niet officieel benaderd door de Duitse president of het kantoor van de Duitse president voor dit bezoek", zei Zelensky na zijn ontmoeting met de presidenten van Polen en de drie Baltische staten. Een adviseur van de Oekraïense president had eerder al ontkend dat een verzoek van de Duitse president was geweigerd.

Steinmeier was voor zijn presidentschap twee keer minister van Buitenlandse Zaken. Volgens de Duitse krant Bild wees Oekraïne zijn bezoek af omdat hij destijds een te vriendelijk beleid jegens Rusland voorstond.

Moskou dreigt 'Oekraïense aanvallen op Rusland' te vergelden

Het Russische ministerie van Defensie beschuldigt Oekraïne van aanvallen op grensregio's en dreigt met vergeldingsacties. Als de aanvallen op Russische doelen doorgaan, neemt het Russische leger de plekken onder vuur waar dergelijke beslissingen genomen worden, aldus het ministerie in Moskou. Dat zou ook gelden voor de hoofdstad Kiev.

Russische autoriteiten zeiden eerder vandaag dat een grenspost in de regio Koersk was beschoten, maar die verklaring werd later weer ingetrokken.

Russische grensregio's hebben aangekondigd de veiligheidsmaatregelen op te schroeven wegens "mogelijke provocaties" van Oekraïense zijde. Kiev geeft geen commentaar op de aantijging dat het Russische doelen zou aanvallen.

Moskou heeft Oekraïne eerder al beschuldigd van sabotage en aanvallen op grensgebieden, zoals de vernietiging van een brandstofdepot in de stad Belgorod:

Olieopslag Rusland bestookt

Brits belastingparadijs bevriest miljarden van oligarch Roman Abramovitsj

Het Britse Kanaaleiland Jersey bevriest voor 6,4 miljard euro aan vermogen dat met de Russische oligarch Roman Abramovitsj in verband wordt gebracht. Het gaat om bezittingen die zich op het eiland bevinden of die eigendom zijn van rechtspersonen die daar gevestigd zijn.

Ook is een doorzoekingsbevel gegeven voor panden die met zakelijke activiteiten van de Rus in verband worden gebracht.

Abramovitsj staat op de sanctielijst van de EU en het Verenigd Koninkrijk omdat hij als bondgenoot van de Russische president Poetin wordt beschouwd. Hij was onder andere aanwezig in Istanbul toen daar door Rusland en Oekraïne onderhandeld werd.

Roman Abramovitsj (rechts) en zijn vriendin

Rusland claimt dat troepen Marioepol zich massaal overgeven

Meer dan 1000 Oekraïense mariniers hebben zich overgegeven in de belegerde havenstad Marioepol, meldt de BBC op basis van het Russische leger.

Maar volgens de locoburgemeester van de stad leveren de Oekraïense militairen nog steeds strijd tegen de oprukkende Russen. Vooral bij de gigantische staalfabriek Azovstal in de haven lijkt nog gevochten te worden. Dat is een van de resterende gebieden die niet in handen van de Russen zijn.

VN: gevaar bestaat dat arme landen zware economische problemen krijgen

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, waarschuwt dat arme landen "economisch geruïneerd worden" door de oorlog in Oekraïne. De problemen worden veroorzaakt doordat zich tegelijkertijd een voedselcrisis, een energiecrisis en een financiële crisis aandienen.

Rusland is 's werelds grootste exporteur van olie en gas, en Rusland en Oekraïne zijn beide grote graanproducenten. Samen zijn ze goed voor ongeveer een derde van de wereldwijde export. Zeker 36 landen zijn afhankelijk van Rusland en Oekraïne voor meer dan de helft van hun tarwe-import, waaronder enkele van de armste en meest kwetsbare landen ter wereld. Door de oorlog is de handel in energie en voedsel verstoord.

De oorlog veroorzaakt verder stijgende grondstoffenprijzen wereldwijd. Ook dit kan landen problemen bezorgen, stelt de VN-chef op basis van een rapport dat is opgesteld door een crisisteam, kort na de Russische invasie. "De meest kwetsbare mensen wereldwijd mogen geen 'nevenschade' worden bij de zoveelste ramp waar ze geen schuld aan hebben", zei Guterres.

Prijzen in Rusland met bijna 11 procent gestegen

De prijzen zijn in Rusland sinds begin dit jaar met 10,8 procent gestegen. In dezelfde periode vorig jaar bedroeg de prijsstijging 2,7 procent, meldt de statistiekendienst Rosstat.

Vrijwel alles is fors duurder geworden sinds de Russische invasie van Oekraïne: van groenten en suiker tot kleding en smartphones. Het is een direct gevolg van de westerse sancties tegen Rusland.

De inflatie in Rusland zou dit jaar uit kunnen komen tussen de 17 en 20 procent, zei het hoofd van de Russische rekenkamer. Andere analisten hebben volgens persbureau Reuters voorspeld dat de inflatie zelfs kan stijgen tot 23,7 procent.

Huisartsen: de zorg voor Oekraïense vluchtelingen is niet goed geregeld

De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) zegt dat de huisartsenzorg voor Oekraïense vluchtelingen nog altijd niet goed op orde is. "De oplossingen zijn ongetwijfeld complex, maar de bewindspersonen moeten nu echt knopen doorhakken om te voorkomen dat de kwaliteit en continuïteit van zorg mogelijk in gevaar komt", zegt voorzitter Mirjam van 't Veld tegen het ANP.

Er zijn onder meer problemen met medische dossiers en de beschikbaarheid van tolken. "Het is aan minister Kuipers en staatssecretaris Van der Burg om hierover een besluit te nemen", stelt de LHV. De organisatie zegt dat veel huisartsen graag hun steentje willen bijdragen, "zelfs al is de druk onverminderd hoog op de praktijk".

Het is nog niet duidelijk welke status de Oekraïense vluchtelingen krijgen en die status heeft invloed op de manier waarop je zorg kan bieden, legt de LHV uit. Verder is het volgens de beroepsorganisatie belangrijk dat op de opvanglocaties systemen beschikbaar zijn waarin huisartsen medische gegevens kunnen verzamelen. "Anders bouwt een patiënt geen dossiers op, en dan kan die het ook niet meenemen als die verhuist. Dat kan risicovol zijn omdat een zorgverlener dan bepaalde cruciale informatie kan missen", zegt de LHV.

Poetin: Als Westen geen gas wil, sturen we het naar andere landen

De Russische president Poetin heeft voor zijn eigen volk een optimistisch getoonzette toespraak gehouden over de Russische energieproductie en -export. Nu de "onvriendelijke" westerse landen "hun afspraken niet nakomen", zien we voldoende kansen om beter aan de binnenlandse vraag te voldoen en ook olie en gas te exporteren naar landen waar ze het hard nodig hebben, aldus Poetin.

Hij zei dat het Westen kampt met een ingrijpende energiecrisis, die de landen volledig aan zichzelf te wijten hebben. In de EU wordt voorzichtig gesproken over het onafhankelijk worden van Russische energiebronnen, als ultieme sanctie tegen Rusland.

Poetin: 'Weigeren Russische energie raakt miljoenen Europeanen'

'Zonder extra wapens wordt deze oorlog een eindeloos bloedbad'

Oekraïne heeft snel straaljagers, pantservoertuigen en luchtafweersystemen nodig om de Russen tegen te houden. Die oproep doet de Oekraïense president Zelensky vandaag in een video gericht aan westerse landen.

De president waarschuwt dat de Russen niet zullen stoppen bij de grens van zijn land. Polen, Moldavië, Roemenië en de Baltische staten zullen volgen als Poetin niet gestopt wordt, waarschuwt Zelensky. "De beelden uit Boetsja en Marioepol laten zien wat de echte intenties van Rusland zijn voor de hele wereld."

Zelensky stelt in de video dat de vrijheid beter bewapend moet zijn dan tirannie. "Westerse landen hebben alles in huis om dat mogelijk te maken."

Zelensky geeft een uitgebreide beschrijving van de wapens die het westen volgens hem moet leveren:

Kremlin noemt genocide-uitspraak van Biden onacceptabel en onjuist

Het Kremlin vindt de uitspraak van president Biden dat Rusland genocide pleegt in Oekraïne onaanvaardbaar. Biden zei voor het eerst dat het gedrag van Rusland in Oekraïne in zijn ogen neerkomt op genocide.

"Dit is nauwelijks acceptabel van een president van de Verenigde Staten, een land dat de afgelopen tijd bekende misdaden heeft begaan", zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov in een telefonische vergadering met journalisten. Eerder noemde Biden zijn Russische ambtsgenoot Poetin een oorlogsmisdadiger.

De uitspraak van Biden volgt op de ontdekking van massagraven met burgers in onder meer Boetsja, een Oekraïense stad die voor de invasie zo'n 36.000 inwoners had. Volgens Poetin zijn die mensen niet door de Russen gedood.

In een massagraf naast de St. Andrewkerk zijn de lichamen van meerdere burgers ontdekt, stellen Oekraïense regeringsmedewerkers:

Lichamen worden uit een massagraf in Boetsja gehaald

Kabinet vindt toetreding Finland en Zweden tot NAVO een logische stap

Het kabinet vindt het een logische stap als Zweden en Finland zich aanmelden om lid te worden van de NAVO. Eerder vandaag werd bekend dat de twee landen binnen enkele weken een besluit nemen over toetreding. Minister Ollongren benadrukt dat Zweden en Finland al belangrijke partnerlanden van de NAVO zijn: "Vanuit hun perspectief en de veranderde veiligheidssituatie zou ik het heel goed begrijpen." Ollongren zegt dat de "agressieve daad van Poetin" de inschatting van de veiligheid anders maakt.

De minister wijst erop dat het landen zijn die allebei hun defensie goed op orde hebben en waar geen ingewikkelde problemen spelen op het gebied van rechtsstaat en democratie. Volgens Ollongren "brengen de twee echt wat voor de NAVO".

Mochten Zweden en Finland zich inderdaad aanmelden, dan vindt Ollongren dat de andere NAVO-landen het lidmaatschap daarna zo snel mogelijk goed kunnen keuren. "Ik denk dat we wel iets sneller kunnen gaan dan in normale omstandigheden", voegt ze eraan toe.

Duitsers ontstemd dat president niet welkom was in Kiev

De Duitse president Steinmeier wilde samen met de Poolse president Duda en hun ambtgenoten uit Estland, Letland en Litouwen in Kiev steun betuigen aan Oekraïne. Maar de Oekraiense president Zelensky zou duidelijk hebben gemaakt dat Steinmeier niet hoeft te komen vanwege zijn nauwe banden met Rusland in de afgelopen jaren, meldde Bild.

Het 'nein' van Zelensky maakt het nodige los in Duitsland. Veel politici in de Bondsdag uiten vandaag hun onbegrip. Bondskanselier Scholz zei op de radio dat hij het "behoorlijk irritant" vindt dat het staatshoofd niet welkom is. Een woordvoerder van Zelensky ontkende vandaag dat Steinmeier geweigerd zou zijn.

Macron: wees voorzichtig met termen als genocide

De Franse president Macron wil de term 'genocide' niet in de mond nemen. Dat zei hij in een interview met de omroep France 2. Gisteren beschuldigde de Amerikaanse president Biden zijn Russische ambtsgenoot Poetin van genocide tegen de Oekraïense bevolking.

Volgens Biden wordt het steeds duidelijker dat Poetin gewoon het idee probeert te vernietigen om Oekraïens te kunnen zijn. Macron waarschuwt dat dit soort uitspraken niet bijdraagt aan pogingen om de oorlog te beëindigen.

De Franse president zegt zich daarom liever aan de feiten te houden en die zijn volgens hem dat Rusland een brute oorlog is begonnen. Verder zijn er volgens hem oorlogsmisdaden gepleegd die moeten worden onderzocht.

Rusland ziet NAVO-wapentransporten als militaire doelwitten

Het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft tegen het staatsmedium TASS gezegd dat Rusland wapentransporten van de NAVO en de Verenigde Staten als legitieme militaire doelenwitten beschouwt.

"We waarschuwen dat wapentransporten van de VS en de NAVO over Oekraïens grondgebied door ons als legitieme militaire doelen zullen worden beschouwd", zei viceminister van Buitenlandse Zaken Sergei Ryabkov.

Veel landen leveren wapens om Oekraïne te helpen in de strijd tegen Rusland, waaronder NAVO-landen als Turkije en Nederland. Het gaat bijvoorbeeld om drones, raketwerpers en munitie. De Britse premier Boris Johnson zei tijdens zijn bezoek aan Kiev, afgelopen weekend, ook gepantserde voertuigen en antischipraketten te leveren.

Zo lieten de Russen in haast hun Oekraïense verblijfplaats achter

VRT-verslaggever Tom van de Weghe bezoekt samen met een Oekraïense soldaat een voormalige Russische verblijfplaats in Tsjernihiv. De Russen verlieten de plek in haast en er is nog goed te zien hoe ze er leefden.

Zo lieten de Russen in haast hun verblijfplaats achter in Tsjernihiv

900 vluchtelingen uit Oekraïne hebben werk gevonden in Nederland

Volgens het UWV hebben zeker 900 Oekraïense vluchtelingen werk gevonden in Nederland. Een woordvoerder van de overheidsorganisatie zegt dat het aantal met zo'n 130 per dag stijgt.

Veel vluchtelingen willen graag aan het werk. In veel sectoren is een personeelstekort en bedrijven kunnen ze goed gebruiken. Oekraïners die hun land zijn ontvlucht vanwege de Russische invasie, mogen aan het werk zonder een zogeheten tewerkstellingsvergunning. Wel moeten werkgevers het vanaf begin deze maand melden als ze een gevluchte Oekraïner in dienst hebben.

In welke sectoren de vluchtelingen werken, kan het UWV nog niet zeggen. Dat wordt volgende maand gecommuniceerd.

'Zweden en Finland zeggen indirect: we pikken het niet meer'

Het feit dat Zweden en Finland NAVO-lidmaatschap overwegen, is volgens correspondent Dirk Evers een duidelijk signaal. "Beide premiers zeggen nu indirect: we pikken het niet langer dat Rusland Europa indeelt in invloedssferen. De tijd is voorbij dat met name Finland binnen de Russische invloedssfeer zou horen.

De twee premiers zeggen sterk na te denken over NAVO-lidmaatschap. Maar de boodschap is soms wat dubbelzinnig. Aan de ene kant zegt de Zweedse premier dat er geen enkele reden is om dit proces uit te stellen, anderzijds zegt ze wel dat er eerst nog een grondige analyse nodig is voor een besluit.

Volgens politieke analisten is het een realistisch scenario dat de Zweedse regering in juni het lidmaatschap zal aanvragen, zoals de krant schrijft. Omdat er in september verkiezingen in Zweden zijn en men niet wil dat dit hét thema van de verkiezingen zal worden."

Adviseur Zelensky ontkent dat Duitse president niet welkom is

Een adviseur van president Zelensky ontkent in een interview met CNN dat Zelensky een bezoek van de Duitse president Steinmeier aan hem heeft geweigerd.

Steinmeier wilde naar Kiev reizen om "Europese solidariteit met Oekraïne" te tonen, maar was niet welkom, zei hij gisteren tegen de krant Bild. Volgens de krant was hij niet welkom omdat hij de afgelopen jaren nauwe banden met Rusland onderhield. Steinmeier was onder meer een groot voorstander van de controversiële Nord Stream 2-gasleiding en wordt volgens Bild gezien als "de architect van de Ruslandvriendelijke politiek" van de federale regering.

De Poolse president Duda wilde met Steinmeier en hun ambtgenoten uit Estland, Letland en Litouwen naar Kiev reizen. Steinmeier is thuisgebleven, de anderen zijn inmiddels aangekomen.

Al meer dan 720 lichamen gevonden in regio Kiev volgens politiechef

Sinds de terugtrekking van de Russen uit de regio Kiev zijn tot nu toe ruim 720 lichamen gevonden en onderzocht, meldt de politiechef van de regio Andrij Nebytov. Er worden nog eens 200 mensen vermist. Volgens hem zijn al 1463 zaken van oorlogsmisdaden geregistreerd.

Zondag sprak de Oekraïense hoofdaanklager Iryna Venediktova ook over het aantal slachtoffers in het gebied. Zij had het over 1222 burgerslachtoffers.

Het aantal slachtoffers is op dit moment niet objectief vast te stellen. Onder meer de Verenigde Staten, de EU en het Verenigd Koninkrijk helpen mee met het onderzoek. De VN heeft zo'n 1900 burgerdoden geteld in Oekraïne sinds het begin van de oorlog. Het werkelijke aantal ligt hoger, omdat veel doden niet zijn geregistreerd.

'Zweden wil bij NAVO', maar premier zet in op weloverwogen besluit

De Zweedse premier is van plan om het lidmaatschap voor de NAVO aan te vragen, meldt een Zweedse krant. Maar op een gezamenlijke persconferentie met haar Finse collega Marin wilde premier Andersson het bericht niet bevestigen.

Ook Finland overweegt om toe te treden tot het bondgenootschap, en wil daarover komende weken een besluit nemen.

Gouverneur: zeven mensen omgekomen door beschietingen in Charkov

De afgelopen 24 uur zijn ten minste zeven mensen gedood en 22 mensen gewond geraakt bij beschietingen in de regio Charkov, zegt de gouverneur van het gebied.

Volgens hem is onder de slachtoffers een 2-jarig jongetje. De afgelopen dag vonden in het gebied 53 Russische artillerie- en raketaanvallen plaats, meldt hij.

Brandweerlieden proberen een brand te blussen na een raketinslag bij Charkov

Oekraïense minister: hoog risico gebruik chemische wapens

Het risico op het gebruik van chemische wapens door Rusland blijft hoog, zegt de Oekraïense minister voor Defensie. Gisteren meldden Oekraïense autoriteiten dat Rusland chemische wapens in Marioepol heeft ingezet. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk onderzoeken nog of dat klopt.

In een verklaring van de Russische ambassade in de Verenigde Staten wordt het gebruik van chemische wapens in Marioepol ontkend. De waarschuwing dat de kans op het gebruik van chemische wapens nog steeds groot is, wordt door Rusland gezien als provocatie.

Driehonderd Oekraïense huisdieren behandeld in Nederland

Nederlandse dierenartsen die zijn aangesloten bij de stichting Hulp voor Dieren uit Oekraïne hebben samen ongeveer driehonderd huisdieren behandeld. Oekraïense vluchtelingen kunnen hun huisdier via de stichting gratis laten behandelen.

Een dier moet normaal gesproken de juiste papieren hebben en allerlei vaccinaties krijgen, voordat het naar Nederland mag reizen. "Met de oorlog in Oekraïne kan dat natuurlijk niet", vertelt een woordvoerder van de stichting aan ANP. "Maar om ziektes zoals rabiës te voorkomen, is het belangrijk dat alle dieren afkomstig uit Oekraïne naar de dierenarts gaan."

Artsen kunnen per behandeling 250 euro declareren bij de stichting. De kosten die in rekening zijn gebracht zijn in de praktijk vaak lager, zegt de woordvoerder. "Zo zien we dat dierenartsen soms alleen de medicijnen en vaccinaties declareren, niet het consult", vertelt de woordvoerder. De kosten worden betaald van donaties die de stichting krijgt. Inmiddels is al zo'n 100.000 euro binnengekomen. "Maar met de kosten is dat ook snel weer uitgegeven."

Satellietfoto’s tonen verhoogde activiteit Russen nabij oosten Oekraïne

Satellietfoto's van het Amerikaanse bedrijf Maxar tonen verhoogde activiteit van het Russische leger bij Oost-Oekraïne.

Zo werd de afgelopen dagen militair materieel gezien langs de snelweg 14K-34 in het westen van Rusland, die naar de grens met Oekraïne leidt. Het materieel bestond onder meer uit tientallen gepantserde voertuigen en troepen met tenten. Ze staan opgesteld in velden en bij boerderijen op ongeveer 8 kilometer ten oosten van de grens met Oekraïne.

Verder werden konvooien waargenomen in het oosten van Oekraïne. Maxar zegt dat de konvooien bestaan uit meer dan 200 voertuigen, waaronder tanks en gepantserde personenwagens.

  • Maxar Technologies
    Een Russisch konvooi bij Bilokoerakyne
  • Maxar Technologies
    Legervoertuigen in Birjoetsj, niet ver van de Oekraïense grens

Oekraïens biermerk komt naar Nederland, opbrengst gaat naar Oekraïne

Het Oekraïense biermerk Chernigivske wordt vanaf begin mei in Nederland verkocht, meldt brouwer AB InBev. De complete winst wordt gedoneerd aan organisaties die in Oekraïne humanitaire hulp verlenen. In het kader van het initiatief zegt de brouwer in ieder geval al een bedrag van minimaal 5 miljoen euro toe aan de hulporganisaties.

Het merk is normaal gesproken alleen in Oekraïne te koop en wordt daar ook gebrouwen, maar eigenaar AB InBev heeft besloten het nu ook in andere landen uit te brengen. Het bier zal echter niet in Oekraïne worden gebrouwen, maar in onder meer Duitsland en België. AB InBev is ook eigenaar van onder meer Leffe, Jupiler, Hertog Jan en Corona.

AB InBev is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Heineken en Carlsberg, niet weggegaan uit Rusland na de invasie van Oekraïne. De brouwer verkoopt daar onder meer Budweiser bier.

De huidige situatie in Oekraïne

Vandaag geen humanitaire corridors

Het is volgens de Oekraïense vicepremier Iryna Veresjtsjoek vandaag niet mogelijk om humanitaire corridors te openen.

Ze beschuldigt Russen ervan het staakt-het-vuren niet te respecteren en bussen te blokkeren die gebruikt worden om burgers te evacueren. Maar volgens Rusland zijn het de Oekraïners die de evacuaties belemmeren. Moskou beweert onder meer dat burgers in Marioepol door extreemrechtse milities als menselijk schild worden gebruikt.

Dit is de huidige situatie in Marioepol:

De situatie in Marioepol

In beeld: de verwoesting in Marioepol

De havenstad Marioepol wordt al sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zwaar bestookt. In de straten is de verwoesting goed te zien. Het grootste deel van de foto's is gemaakt door een fotograaf van persbureau EPA, die mee was met een reis georganiseerd door het Russische leger.

  • EPA
    Mensen op straat in Marioepol
  • AFP
    De verwoesting van Marioepol vanuit de lucht gezien
  • EPA
    Een Russische soldaat loopt door een verwoest theater
  • EPA
    Inwoners van Marioepol passeren een van de verwoeste gebouwen
  • EPA

Meer dan 100.000 mensen in Marioepol wachten op evacuatie

Meer dan 100.000 mensen wachten nog altijd op evacuatie uit Marioepol, meldt burgemeester Vadym Bojtsjenko.

Hoewel er de afgelopen dagen een humanitaire corridor was waardoor personenauto's de stad konden verlaten, blijkt dat in de praktijk voor veel inwoners nog altijd lastig.

De havenstad is van groot strategisch belang. Als Marioepol valt, ontstaat er een corridor tussen het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim en de door Rusland gesteunde gebieden Loegansk en Donetsk.

BBC: Duidelijk bewijs dat clusterbom bij aanval op treinstation is gebruikt

Er is volgens de BBC duidelijk bewijs dat er een clusterbom is gebruikt bij de aanval op een treinstation in Kramatorsk in Oost-Oekraïne. Daarmee worden meerdere kleine bommen vanuit grote munitie afgeworpen waardoor de kans op veel slachtoffers toeneemt.

Journalisten van de BBC bezochten de plek waar de aanval plaatsvond en zagen op de grond "heldere patronen die consistent zijn met het gebruik van een clusterprojectiel". Ook zagen ze een "strooipatroon" naast een groter gat in een gebouw. Ook hoorden getuigen een explosie gevolgd door vier of vijf knallen.

Daarnaast werd een Totsjka-U-raket gevonden die gebruikt kan worden om clustermunitie af te vuren. De omroep sprak met drie wapenexperts die de bevindingen bekeken en ook bevestigden dat het hier waarschijnlijk om clustermunitie gaat.

Het gebruik van clusterbommen is zeer omstreden. Niet alle projectielen komen namelijk tot ontploffing. De explosieven kunnen later alsnog exploderen als iemand ze aanraakt of oppakt. Bij de aanval in Kramatorsk kwamen zeker vijftig mensen om het leven.

Een raket die na de aanval op het station werd gevonden

Rusland: Meer dan duizend Oekraïense soldaten geven zich over in Marioepol

Volgens het Russische ministerie van Defensie hebben 1026 Oekraïense soldaten zich overgegeven in de belegerde havenstad Marioepol. Ook de Tsjetsjeense leider Kadyrov maakte melding van meer dan duizend soldaten die zich over zouden hebben gegeven. Hij riep de overige soldaten ook op zich over te geven.

Kadyrov is een bondgenoot van president Poetin. In Oekraïne vechten Tsjetjeense strijders mee aan de Russische zijde. Het Oekraïense leger heeft nog niet gereageerd op de beweringen van Kadyrov. De cijfers zijn niet onafhankelijk geverifieerd.

Kadyrov beweert op Telegram ook dat er zo'n 200 Oekraïense soldaten in Marioepol zijn die gewond zijn geraakt en vastzitten op het terrein van de Azovstal-staalfabriek, waar een deel van het Oekraïense leger gestationeerd is.

Russische invasie stokte volgens VK door gebrekkige coördinatie

De Russische invasie van Oekraïne stokt tot nu toe onder meer door gebrekkige coördinatie van militaire activiteit, meldt het Britse ministerie van Defensie.

Volgens de Britten is daarom generaal Dvornikov door president Poetin aangesteld als nieuwe bevelhebber van de Russen. Hij moet de strijd beter gaan coördineren.

Rusland is de focus aan het verleggen naar het oosten van Oekraïne, herhalen de Britten. "Russische berichtgeving concentreert zich de laatste tijd vooral op toenemende offensieven in de Donbas. De aanstelling van Dvornikov toont verder aan hoe vastberaden het Oekraïense verzet is en hoe weinig effectieve planning Rusland dwingt om zijn militaire operaties opnieuw te beoordelen."

Oekraïens leger: Russen blijven Marioepol bestoken en willen staalfabriek aanvallen

Rusland blijft volgens het Oekraïense leger raketaanvallen uitvoeren op de havenstad Marioepol en is van plan de Azovstal-staalfabriek aan te vallen.

Volgens meerdere bronnen is deze staalfabriek belangrijk in de strijd om de havenstad. In de buurt van het complex wordt zwaar gevochten en bij de fabriek bevindt zich een groot deel van de nog in Marioepol overgebleven Oekraïense strijdkrachten.

Verder meldt het Oekraïense leger in de dagelijkse update dat Rusland burgerdoelen in de regio's Charkov en Zaporizja in Noordoost-Oekraïne blijft bestoken met raketten. Die informatie is niet uit onafhankelijke bron bevestigd.

De fabriek van Azovstal

'Russische oligarch Kesajev heeft miljard euro in Nederlandse bv's zitten'

De Russische oligarch Igor Kesajev heeft volgens het Financieele Dagblad naar schatting 1 miljard euro in Nederland geparkeerd. Kesajev handelt onder meer in sigaretten, maar produceert ook wapens voor het Russische leger. Hij staat op de Europese sanctielijst.

Het bedrijf Megapolis Distribution, waarvan hij mede-eigenaar en oprichter is, is gevestigd in Den Haag. Megapolis meldt aan het FD dat de oligarch geen meerderheidsbelang of controlerend belang heeft in het bedrijf en dat hij sinds 11 april niet meer in de raad voor commissarissen zit. Hij heeft echter ook bezittingen in andere vennootschappen, maar daarvan is het ook de vraag of hij daarin een controlerend belang heeft.

Als dat het geval is, kan de Nederlandse regering alle bankrekeningen die aan die ondernemingen gelieerd zijn bevriezen. Of de regering de bedrijven in het vizier heeft, is niet duidelijk. Toezichthouder De Nederlandsche Bank wil daar niet op reageren tegenover de krant, omdat niet wordt ingegaan op individuele gevallen.

Biden noemt de Russische invasie in Oekraïne 'genocide'

De Amerikaanse president Biden heeft de Russische invasie van Oekraïne voor het eerst 'genocide' genoemd. Hij deed zijn uitspraken in een toespraak in een fabriek in Iowa.

Biden noemt de Russische invasie in Oekraïne 'genocide'

Oekraïense boeren starten met inzaaien van graan

Ondanks de oorlog zijn boeren in bijna heel Oekraïne gestart met het zaaien van graan. Alleen in de regio Loegansk en in het noorden van Oekraïne wordt niet gezaaid.

In Noord-Oekraïne moeten eerst nog veel mijnen worden opgeruimd die zijn achtergelaten door het vertrekkende Russische leger. Als dat de komende weken lukt wordt een graanoogst van 80 procent van de normale opbrengst voorspeld.

Oekraïne is een van de grootste graanproducenten ter wereld. Door de Russische invasie werd gevreesd voor grote misoogsten die kunnen leiden tot wereldwijde graantekorten en stijgende prijzen.

Gisteren werd bekend dat Oekraïne bouwt aan infrastructuur om landbouwproducten over spoor te exporteren. Kijk hier hoe Oekraïne bouwt aan het spoor:

Zo wil Oekraïne toch nog graan blijven exporteren

Biden beschuldigt Rusland van genocide in Oekraïne

De Amerikaanse president Biden heeft de Russische invasie van Oekraïne voor het eerst genocide genoemd. Biden deed de uitspraak in een toespraak in een fabriek in Iowa.

"Ik heb het genocide genoemd omdat het steeds duidelijker wordt dat Poetin gewoon het idee probeert uit te roeien om Oekraïens te kunnen zijn", zei hij na zijn toespraak tegen Amerikaanse media. Ook stapelt volgens Biden het bewijsmateriaal voor genocide zich op. Biden zei verder dat het uiteindelijk aan juristen is om te beslissen of het als volkerenmoord gekwalificeerd kan worden, "maar het lijkt mij zeker zo".

Eerder al beschuldigde president Zelensky de Russische troepen van genocide en ook de Britse premier Johnson nam het woord in de mond na de ontdekking van honderden burgerdoden in Boetsja.

Zelensky wil Medvedtsjoek ruilen voor krijgsgevangenen

President Zelensky wil de gevangengenomen pro-Russische politicus Viktor Medvedtsjoek ruilen voor krijgsgevangenen die door Russische troepen worden vastgehouden. In een toespraak zei Zelenski dat het "belangrijk is voor onze veiligheidstroepen en strijdkrachten om een dergelijke mogelijkheid te overwegen".

Medvedtsjoek had sinds mei vorig jaar huisarrest vanwege het financieren van separatisten in Donetsk en Loegansk. Hij verdween vlak na de Russische invasie in Oekraïne spoorloos. Volgens zijn advocaat was hij vanwege bedreigingen gedwongen ergens anders naar toe te gaan en had hij de autoriteiten daarover gewaarschuwd.

Goedemorgen!

Welkom in het liveblog van woensdag 13 april over de oorlog in Oekraïne. In dit blog houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen. Het blog van gisteren teruglezen? Dat kan hier.