NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Duitse president niet welkom bij Zelensky • Oekraïense vriend van Poetin opgepakt

 • Welkom in het liveblog van dinsdag 12 april over de oorlog in Oekraïne
 • Duitse president niet welkom bij Zelensky
 • Oekraïense vriend van Poetin opgepakt
 • Vier journalisten veroordeeld tot dwangarbeid in Rusland
 • 2671 burgers geëvacueerd
Liveblog gesloten
 • Zelensky wil Medvedtsjoek ruilen voor krijgsgevangenen

  President Zelensky wil de gevangengenomen pro-Russische politicus Viktor Medvedtsjoek ruilen voor krijgsgevangenen die door Russische troepen worden vastgehouden. In een toespraak zei Zelenski dat het "belangrijk is voor onze veiligheidstroepen en strijdkrachten om een dergelijke mogelijkheid te overwegen".

  Medvedtsjoek had sinds mei vorig jaar huisarrest vanwege het financieren van separatisten in Donetsk en Loegansk. Hij verdween vlak na de Russische invasie in Oekraïne spoorloos. Volgens zijn advocaat was hij vanwege bedreigingen gedwongen ergens anders naar toe te gaan en had hij de autoriteiten daarover gewaarschuwd.

 • Oorlog in Oekraïne, wie wil er nu het Nederlandse leger in?

  Defensie kampt met een groot personeelstekort. Er zijn duizenden vacatures. Vandaag was in Havelte een oriëntatiedag voor jongeren. Sommigen weten het zeker: 'De actie en adrenaline, daar doen we het voor'. Anderen twijfelen nog.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Oorlog in Oekraïne, wie wil er nu het Nederlandse leger in?
 • Twee weken na Istanbul wordt er amper gesproken tussen Rusland en Oekraïne

  Eind maart gloorde er lichte hoop boven de Bosporus. In Istanbul werd er voor het eerst concreet resultaat geboekt in de gesprekken tussen Rusland en Oekraïne. De Russen zegden toe zich terug te trekken uit de regio's rond Kiev, Oekraïne liet weten dat er gesproken kon worden over de status van de Krim en de Donbas.

  Nu lijkt er weinig over van een uitzicht op meer, zoals een mogelijke wapenstilstand. "Er wordt bijna niet meer gesproken", zegt defensiedeskundige Bob Deen van Clingendael. "Eigenlijk alleen nog maar op operationeel niveau, zoals over het ruilen van krijgsgevangenen."

 • Zo wil Oekraïne toch nog graan blijven exporteren

  Oekraïne bouwt aan infrastructuur om landbouwproducten over spoor te exporteren. Tot nu toe verliep de uitvoer van graan, mais en andere producten alleen via de havensteden Marioepol en Odessa. Maar schepen kunnen die havens niet meer bereiken door de oorlog.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Zo wil Oekraïne toch nog graan blijven exporteren
 • Duitse president niet welkom bij Zelensky

  De Duitse president Frank-Walter Steinmeier wilde naar Kiev reizen om "Europese solidariteit met Oekraïne" te tonen, maar was niet welkom, zegt hij tegen de krant Bild.

  De reden is volgens Bild zijn nauwe banden met Rusland van de afgelopen jaren. Steinmeier was een groot voorstander van de controversiële Nord Stream 2-gasleiding en wordt gezien als "de architect van de Ruslandvriendelijke politiek" van de federale regering, schrijft het blad.

  De Poolse president Duda wilde met Steinmeier en hun ambtgenoten uit Estland, Letland en Litouwen naar Kiev reizen. Deze politici mogen van president Zelensky wel komen, schrijft Bild.

 • Vier journalisten veroordeeld tot dwangarbeid in Rusland

  Een Russische rechtbank heeft vier journalisten van een studentenblad veroordeeld tot twee jaar dwangarbeid. Ze hebben volgens de rechter jongeren opgeroepen te betogen tegen het Kremlin, meldt het Russische persbureau Interfax. Ook mogen ze drie jaar lang niet op internet.

  Het onafhankelijke nieuwsmedium DOXA werd vijf jaar geleden opgericht door studenten en afgestudeerden van de Hogere Economische School van Moskou. Het inmiddels geblokkeerde blad besteedde aandacht aan het studentenleven, onderwijsnieuws, politiek en wetenschap.

  De vier journalisten werden in april 2021 opgepakt na een inval in het redactiekantoor. Dat gebeurde in de periode dat de Russische politie hard optrad tegen bondgenoten van oppositieleider Navalny.

  Volgens DOXA is een video de reden van de arrestaties van vorig jaar. In dat filmpje zei DOXA dat het illegaal is voor universiteiten om studenten die deelnamen aan pro-Navalny-protesten weg te sturen. Het medium zegt dat de video is verwijderd na een verzoek van de mediatoezichthouder.

  De vier journalisten zeggen dat ze in beroep gaan tegen het vonnis.

 • Vriend van Poetin in de boeien geslagen in Oekraïne

  De Oekraïense veiligheidsdienst SBOe heeft een Oekraïense politicus en zakenman opgepakt die bevriend is met de Russische president Poetin. President Zelensky heeft een foto van Viktor Medvedtsjoek in handboeien op Telegram gedeeld. Medvedtsjoek is de leider van de grootste oppositiepartij van Oekraïne. Volgens persbureau Reuters is Poetin de peetoom van zijn dochter.

  Medvedtsjoek had sinds mei vorig jaar huisarrest vanwege het financieren van separatisten in Donetsk en Loegansk. Hij ontsnapte op 27 februari, drie dagen na de inval, zei een regeringsadviseur. Medvedtsjoeks advocaat zei dat hij vanwege bedreigingen gedwongen was om ergens anders naartoe te gaan, en dat hij de autoriteiten daarover had geïnformeerd.

 • Postzegels met grenswacht Slangeneiland die middelvinger opsteekt

  De Oekraïense posterijen hebben postzegels uitgebracht met daarop een afbeelding van een Oekraïense soldaat op het Slangeneiland die zijn middelvinger opsteekt naar een Russisch oorlogsschip.

  Aan het begin van de oorlog riep de Russische marine vanaf het schip de grenswachten op het Slangeneiland op zich over te geven. Op een geluidsopname was te horen dat de grenswachten met elkaar overlegden. Daarna zei een van hen: "Krijg de klere."

  Dit werd een populaire slogan. De grenswacht die deze woorden sprak, kreeg twee weken geleden een eremedaille voor zijn verzet tegen de Russische invasie.

 • 2671 burgers geëvacueerd

  Vandaag zijn 2671 burgers geëvacueerd uit gebieden waar wordt gevochten, zegt vicepremier Veresjtsjoek. Van hen komen 208 uit Marioepol, 328 uit Loegansk en 2135 uit verschillende plaatsen in de regio Zaporizja.

  Anderen mogen van de Russen niet uit de belegerde stad Marioepol vluchten, ook niet in hun eigen auto's, zegt de gouverneur van Donetsk, Pavlo Kyrylenko.

 • Nog zes jachten aan de ketting vanwege sancties

  De douane heeft vanwege de sancties tegen Rusland en Belarus nog eens zes jachten onder verscherpt toezicht gesteld. In totaal liggen nu twintig jachten aan de ketting, bij negen werven en handelaren. Van die jachten zijn er veertien in aanbouw, vier in onderhoud en twee in opslag, meldt de douane.

  Vijftien jachten hebben Russische eigenaren die niet op de sanctielijst staan. Bij twee jachten is volgens de douane vastgesteld dat er een link is met een persoon op de sanctielijst van de EU. Naar de eigenaren van drie andere jachten lopen nog onderzoeken. Vorige week werd al bekend dat de douane veertien jachten onder verscherpt toezicht had gesteld.

  Het kleinste is 8,5 meter lang, het grootste 120 meter. De jachten mogen niet worden geleverd, overgedragen of uitgevoerd. Wel mogen ze proefvaarten maken. Als dat gebeurt, houden de Kustwacht en de douane het jacht fysiek en elektronisch in de gaten. "Routes, schema's en bemanningsleden moeten vooraf bekend zijn. En er mag alleen worden gevaren binnen een afgebakend gebied."

 • 'Britse strijder in Marioepol geeft zich over aan Russen'

  Een Britse strijder die Marioepol verdedigde, heeft zich met zijn eenheid overgegeven aan de Russische troepen. Dat wordt gemeld op het Twitter-account van de strijder door iemand die zegt bericht van hem te hebben gekregen en dat nu te delen, in overleg met zijn familie.

  "Het waren 48 dagen, we hebben ons best gedaan om Marioepol te verdedigen, maar we hebben geen andere keuze dan ons over te geven aan de Russische troepen. We hebben geen eten en geen munitie (...), ik hoop dat deze oorlog snel stopt", zou de strijder hebben gezegd.

  Aiden Aslin (28) uit Nottinghamshire vocht eerder als vrijwilliger mee in Syrië tegen IS en vertrok in 2018 naar Oekraïne, waar hij bij de marine ging, schrijft The Times. Degene die Aslins Twitter-account beheert, schrijft verder te hopen op een gevangenenruil. Sinds afgelopen donderdag was er geen contact meer met Aslin, die ook 'Johnny' wordt genoemd.

 • Burgemeester Marioepol: 21.000 vermoorde burgers

  In Marioepol zijn circa 21.000 burgers vermoord sinds het begin van de Russische invasie, zegt de burgemeester. De gouverneur van Donetsk spreekt tegen CNN over 20.000 tot 22.000 doden.

  Lichamen liggen op allerlei verschillende plekken in de stad op straat, zei burgemeester Boitsjenko gisteren tegen persbureau AP.

  President Zelensky zei gisterochtend dat er mogelijk tienduizenden doden zijn gevallen in de belegerde havenstad aan de Zee van Azov.

 • 'Russen probeerden Oekraïens energiebedrijf te hacken'

  Een Russische hackersgroep heeft geprobeerd een Oekraïens energiebedrijf aan te vallen, meldt de dienst voor computernoodgevallen binnen de Oekraïense overheid. "De uitvoering van het kwaadaardige plan kon tot nu toe voorkomen worden", schrijft het Computer Emergency Response Team, dat niet meldt welk bedrijf precies het doelwit was.

  De Sandworm-hackers voerden twee 'aanvalsgolven' uit, één voor of in februari en één op 8 april. De hackpogingen werden gedaan met kwaadaardige software die data op computers kan wissen, waardoor ze niet meer kunnen worden gebruikt, schrijft persbureau Bloomberg op basis van onderzoekers van een onlinebeveiligingsbedrijf.

  Volgens onder meer de Britse overheid zit de Russische militaire inlichtingendienst GROe achter de groep. Sandworm wordt ook verantwoordelijk gehouden voor de grote NotPetya-virusuitbraak in 2016, die in Oekraïne begon. Daarbij werden computers van geïnfecteerde bedrijven en organisaties platgelegd.

 • Kabinet: geen versneld traject bij toetreding Oekraïne tot EU

  Het kabinet ziet de uitspraken van Europese Commissie-voorzitter Von der Leyen over een versneld Oekraïens kandidaat-lidmaatschap van de EU als een "mooi symbolisch gebaar". Maar in het vragenuur in de Tweede Kamer zei minister Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking ook dat toetreding tot de EU een langdurig en technisch proces is, waarvoor geen shortcuts bestaan.

 • Poetin: gesprekken met Oekraïne op dood spoor geraakt

  President Poetin zegt dat gesprekken tussen Rusland en Oekraïne op dood spoor zijn geraakt, meldt het Russische persbureau Interfax. Ook zegt hij dat Oekraïne zich niet houdt aan afspraken die eind maart bij vredesbesprekingen in Istanbul zijn gemaakt.

  De Oekraïense onderhandelaar Michajlo Podoljak zegt in een reactie dat de onderhandelingen "zeer moeilijk" zijn, maar doorgaan in subwerkgroepen.

  Ook zegt Podoljak dat Rusland met openbare verklaringen druk probeert uit te oefenen op de gesprekken.