liveblog

Weer bepaalt finishfoto in Amstel Gold Race: Kwiatkowski klopt Cosnefroy met banddikte

liveblog gesloten

Tot zondag, tot Parijs-Roubaix

Nu gaat het vizier van Mathieu van der Poel op Roubaix, waar de kasseien al op de renners liggen te wachten. Volgende week zondag is het zover. Uiteraard zijn we er ook dan weer bij met een liveblog, een livestream, radio en tv. Nog zeven nachtjes slapen...

Van der Poel tevreden ondanks vierde plek: 'Niet de benen om op alles te reageren'

We sluiten af met de man die van start ging als topfavoriet, maar uiteindelijk genoegen moest nemen met de vierde plaats. Daar kon Mathieu van der Poel trouwens best mee leven. "Dit is voor mij de moeilijkste wedstrijd om te winnen, moeilijker dan Vlaanderen", echoode hij de woorden van Annemiek van Vleuten eerder op de dag. "Zeker als ik in de finale moet opboksen tegen al die lichtgewichten. Maar ik ben best tevreden met mijn wedstrijd."

Het leek alsof hij meer pokerde dan anders. "Ik wilde niet op alles reageren", beaamde hij. "En ik had er ook de benen niet voor."

Toch zette hij in de finale, nota bene op de smalle wegen die na zijn sensationele comeback van 2019 naar hem vernoemd zijn, twee keer alles op alles om Kwiatkowski en Cosnefroy nog bij te benen. Vergeefs. Van der Poel: "In 2019, dat was eenmalig".

Van der Poel kan leven met vierde plek: 'Niet de benen om op alles te reageren'

Van Vleuten kan leven met vierde plaats in 'moeilijkste koers om te winnen'

Berusting bij Van Vleuten: 'Cauberg is net te kort'

Vollering weer tweede in Amstel Gold Race

Vollering weer tweede in Amstel Gold Race: 'Volgend jaar dan maar'

Nog even terug naar vanmiddag: winnares Cavalli kan geluk niet op

Winnares Cavalli na zege in Amstel Gold Race : 'Alles of niets is ons motto dit seizoen'

Knaven vreesde voor herhaling van vorig jaar: 'Het zal toch niet weer'

De uitkomst van vorig jaar zat nog diep bij Ineos. Dat bleek vanochtend wel toen Tom Pidcock gevraagd werd naar zijn gevoel over de fotofinish met Van Aert in 2021. "Still pissed off", zei de man uit Leeds.

Tot vreugde en opluchting zat Servais Knaven, ploegleider van Ineos nu al aan de juiste kant van de score. "Het was moeilijk te zien, totdat de fotofinish in beeld kwam. Want eerst hadden ze afgeroepen dat Cosnefroy gewonnen had. Ik zeg: het zal toch niet weer. Een opluchting ja. En een fantastisch moment in de auto."

Knaven nu wel aan de goede kant van de fotofinish: 'Ik zei nog: het zal toch niet weer'

Jurylid Van Mulken riep te snel een winnaar uit: 'Had moeten wachten op finishfoto'

Net als vorig jaar ging het dus mis na de finish. Toen duurde het heel lang voor Wout van Aert tot winnaar werd uitgeroepen en toen bleef de twijfel zelfs bestaan of de finishfoto wel correct was. Nu lijkt er geen onduidelijkheid over de winnaar, maar was de jury iets te gretig om Cosnefroy tot winnaar uit te roepen.

"Het was een vergelijkbare situatie met vorig jaar", vertelde jurylid Armand van Mulken schuldbewust. "Ik meende het blote oog die nummer 143 te zien. Maar het was acht heel erg moeilijk, want het was echt heel close. En toen was ik iets te snel, ik had de finishfoto moeten afwachten. Daaruit bleek dat Kwiatkowski uiteindelijk wint.

"Het is millimeterwerk. Soms is een mensenoog en de computer een wereld van verschil." Wilde hij, gezien de heisa van een jaar eerder misschien te snel een winnaar uitroepen? "Iedereen wil natuurlijk direct de uitslag hebben. In dit geval was ik te snel. Die fout geef ik eerlijk toe."

Jurylid Van Mulken riep te snel een winnaar uit :'Had moeten wachten op finishfoto'

Cosnefroy: 'Pijnlijk om eerst te horen dat ik gewonnen had, maar kan mezelf niets verwijten'

Benoît Cosnefroy werd van intense vreugde naar diep verdriet geslingerd. Direct na de finish sloeg hij gefrustreerd op zijn stuur in de veronderstelling dat hij had verloren. Vervolgens was er onduidelijkheid, tot hij door de juryspeaker werd uitgeroepen tot winnaar.

En een minuut later glipte de zege hem toch weer uit handen nadat de finishfoto was bekeken. "Iedereen riep dat ik gewonnen had", aldus de 'nieuwe Alaphilippe'. "Natuurlijk is het pijnlijk als je eerst tot winnaar wordt uitgeroepen en je mag proeven van het geluk van het winnen van zo'n klassieker. Maar ik denk dat ik mezelf vandaag niet veel kan verwijten."

"Natuurlijk heb ik wat meer gewerkt dan Kwiato in de finale, maar dat maakte niet veel uit voor de sprint. Ik ben niet ver van het winnen van een klassieker af, daarom ben ik tevreden."

Terugkijken: de slotfase van deze bloedstollende Amstel Gold Race

Kwiatkowski klopt Cosnefroy met banddikte in Amstel Gold Race

Emotionele achtbaan in beeld

  • NOS
    Benoît Cosnefroy krijgt eerst te horen dat hij de Amstel Gold Race gewonnen heeft...
  • NOS
    ...maar dan wijst de finishfoto toch uit dat Michal Kwiatkowski eerder over de streep was.

Emotionele Kwiatkowski: 'Met Pidcock in tweede groep moest ik het afmaken'

"Ik was ontzettend verdrietig na de finish", vertelde Kwiatkowski na afloop. "Ik had Pidcock in de tweede groep en zij rekenden op mij om het af te maken. Ik hoefde het gat niet te slaan en Cosnefroy deed het meeste werk, maar in de sprint leek hij maar te versnellen en te versnellen. Die laatste 50 meter waren zo ontzettend zwaar."

In 2015 was Kwaitkowski al eens de beste in de Amstel Gold Race. De laatste jaren leek hij het winnen echter verleerd. "Van vorig jaar met Tom heb ik geleerd dat je even geduld moet hebben met de vreugde. Ze zullen misschien zeggen dat de finishfoto niet klopt", grapte de Pool.

"Ik heb mezelf bewezen dat je geduld moet hebben", aldus een emotionele oud-wereldkampioen. "Dat ik nog kan winnen. Het begin van het jaar was heel zwaar met ziekte en covid, zelfs mijn gezin werd ziek. Maar het is gelukt."

Kwiatkowski van diep verdriet naar euforie: 'Moest het wel afmaken'

Toptien

De toptien van de Amstel Gold Race voor mannen.

Wat een ontknoping!

Niet te geloven. Na alle heisa van vorig jaar is de finishfoto Ineos dit keer goed gezind. Maar nu zijn het tv-beeld en de finishfoto wel in overeenstemming: de jump van de Pool is net op tijd voor de winst.

Wat een tegenvaller voor Cosnefroy, die het eerst niet wilde geloven, maar na de bevestiging de zege al vierde.

Michal Kwiatkowski klopt Benoît Cosnefroy op de streep in de Amstel Gold Race.

FINISHFOTO BEWIJST: TOCH KWIATKOWSKI!

De finishfoto laat iets anders zien: Kwiatkowski lijkt toch iets eerder over de streep.

JA HOOR, KWIATKOWSKI WINT!

Kwiatkowski de beste na fotofinish

AGR M FINISH | COSNEFROY WINT! TOCH....?

Het is weer een millimetersprint en de Fransman weet het zelf niet direct. Maar hij klopt Kwiatkowski op de streep.

Benoot springt in de laatste kilometer nog weg uit de groep achtervolgers en wordt derde. Van der Poel wint de sprint, maar grijpt net naast het podium.

AGR M 500 m | Sprint a deux

Kwiatkowski of Cosnefroy? Het wordt een sprint a deux.

AGR M 2 km | Aanval Van der Poel!

Het valt stil in de achtervolgende groep, maar dan gaat Van der Poel!

Kan hij het gat nog dichten?

AGR M 4 km | Nog 23 seconden

Het verschil wordt niet kleiner. Cosnefroy en Kwiatkowski hebben nog altijd 23 seconden.

De tijd begint te dringen voor Van der Poel en co.

AGR 6 km | Volle bak in de achtervolging

De achtervolging is nu wel echt begonnen, al liet Van der Poel Asgreen iets langer aan kop sleuren dan hem lief was. Maar dan geeft ook Van der Poel er een snok aan. Küng, Hirschi, Teuns en Matthews werken ook mee. Pidcock niet.

Het verschil met de koplopers is nog 22 seconden en er zijn geen hellingen meer.

AGR 10 km | Derde groep niet ver weg

Ook de derde groep met o.a Van Baarle en Madouas zitten er niet heel ver achter. Slechts 16 seconden is het verschil met de achtervolgers.

En Jan Tratnik rijdt er ook nog tussen.

Kopgroep: Cosnefroy (AG2R) en Kwiatkowski (Ineos)

Achtervolgers +0.29: Benoot (Jumbo-Visma), Asgreen (QuickStep), Pidcock (Ineos), Teuns (Bahrain), Hirschi (UAE), Matthews (BikeExchange), Küng (FDJ), Kamp (Trek) en Van der Poel (Alpecin)

AGR M 15km | Van der Poel pokert

Dylan Teuns probeert naar de koplopers te rijden, maar haalt het niet en valt terug naar de achtervolgers.

Van der Poel pokert, laat het werk over aan Küng en dat moet misschien ook: met Kwiatkowski op kop zit Pidcock namelijk in een zetel.

AGR 20 km | Kwiatkowski gaat, Cosnefroy sluit aan

Oud-winnaar Kwiatkowski sluipt ertussenuit bij het horen van de bel. Cosnefroy reageert op de Geulhemmerberg en rijdt naar de Pool toe. Mathieu van der Poel pokert.

Benoît Cosnefroy en Michal Kwiatkowski in de aanval in de Amstel Gold Race.

AGR M 23 km | Kopgroep blijft samen op Cauberg

Op de Cauberg wordt niet volle bak gereden in de kopgroep, wwar ook Stefan Küng en de Deen Alexander Kamp trouwens van uitmaken.

Daarachter probeerde Wellens de oversteek te maken, en nu Tratnik. Maar dat lijkt onbegonnen werk.

De kopgroep (11): Benoot (Jumbo-Visma), Asgreen (QuickStep), Pidcock en Kwiatkowski (Ineos), Teuns (Bahrain), Cosnefroy (AG2R), Hirschi (UAE), Matthews (BikeExchange), Küng (FDJ), Kamp (Trek) en Van der Poel (Alpecin)

AGR M 28 km | De namen in de kopgroep

De kopgroep (11): Benoot (Jumbo-Visma), Asgreen (QuickStep), Pidcock en Kwiatkowski (Ineso), Teuns (Bahrain), Cosnefroy (AG2R), Hirschi (UAE), Matthews (BikeExchange) en Van der Poel (Alpecin)

Achtervolgers +0.26: o.a Madouas en Tratnik, Wellens, Van Baarle, Barguil

Groep drie +0.47: o.a Dumoulin

AGR 33 km | Benoot zorgt voor schifting

Op het steilste punt van de wedstrijd, de top van de Keutenberg valt Tiesj Benoot aan en scheurt zo de groep uiteen.

Twaalf man blijven over vooraan, waaronder Pidcock, Matthews en Van der Poel.

Voor Tom Dumoulin gaat het te snel.

Aanval Tiesj Benoot op de Keutenberg

AGR M 45 km | Spel op de wagen

Het spel is op de wagen op de Kruisberg, de 27ste van de 33 hellingen. Het zijn de mannen van Ineos, die het tempo in de hoogte gooien met de jonge, maar beresterke Ben Turner voorop. Nathan Van Hooydonk, die zich knap heeft teruggevochten naar de kopgroep is nu de laatste die wordt ingerekend.

Er blijft een man of veertig over vooraan, met alle favorieten voorin. Dus ook Van der Poel en Dumoulin.

Nathan Van Hooydonck wordt als laatste koploper ingerekend.

AGR 47 km | Van Hooydonck mist de bocht

Oei, daar gaat Nathan Van Hooydonck. Hij mist een bocht en komt tot stilstand tegen een auto. Niet hard, maar de Belg zal wel in de achtervolging moeten. En hopen dat hij een goede verzekering heeft....

Nathan Van Hooydonck komt tot stilstand tegen een auto.

AGR M 49 km | Aanval Wellens, Laporte schuift mee

Aanval Tim Wellens en Christophe Laporte! De Belg demarreert en het is schaduwfavoriet Laporte die meteen op het wiel springt, maar niet overneemt. En inmiddels zijn ze weer terug in de groep, waar Fred Wright tegen het asfalt is gesmakt.

AGR M 52 km | Van Hooydonck valt aan

Op de Gulperbergweg zet Van Hooydonck aan in de kopgroep en dat kost Liepins de kop. Ook in het peloton gaat het nu hard, met Oldani als helper van Van der Poel. Ook Benoot en Mohoric zitten op het vinkentouw.

AGR M 56 km | Renners bezig aan nieuw deel parcours

De renners zijn bezig aan het nieuwe gedeelte van het parcours, de overbrugging over smallere wegen naar Gulpen. Koersdirecteur Leo van Vliet had gehoopt dat hier de koers opengebroken zou worden, maar daar zien we voorlopig niets van.

Het lijkt erop dat we ook weten waarom Campenaerts zich heeft laten terugzakken: hij moet plassen. Wellicht kan hij nu nog wat werk doen voor ploeggenoot Tim Wellens. 'Vocsnor' en Ide zijn terug in het peloton.

AGR M 59 km | Schelling heeft het moeilijk

Vlak voor de Loorberg begint Ide Schelling bekken te trekken. Hij grijpt ook naar zijn maagstreek.

Schelling is veel ziek geweest dit voorjaar en dat lijkt nu zijn tol te eisen.

Ide Schelling en Victor Campeaerts laten de kopgroep gaan op de Loorberg.

AGR M 67 km | Haig bij de dokter

Jack Haig lijkt toch wat meer last te hebben dan in eerste instantie leek. Hij meldt zich in ieder geval bij de dokter.

Jack Haig meldt zich na zijn val op de Bemelerberg bij de dokter.

AGR M 69 km | Voorsprong koplopers loopt op

In het peloton zijn het de mannen van Mathieu van der Poel (Alpecin) en Dylan van Baarle (Ineos) die het tempo bepalen.

En zij bepalen dat het tempo gedrukt kan worden. De voorsprong van de 7 koplopers loopt weer op naar 1.30. en zo kan ook Haig weer terugkeren in de staart van het peloton.

Kopgroep (7): Schelling (Bora), Liepins (Trek), Doull (EF), Jacobs (Movistar), Van Poucke (Sport Vlaanderen), Campenaerts (Lotto-Soudal), Van Hooijdonk (Jumbo-Visma)

Peloton +1.30

Stilte voor de storm in de Amstel Gold Race.

AGR M 73 km | Haig onderuit op Bemelerberg

Wat een stress in deze fase van de koers zeg. Nu is het Jack Haig, de nummer drie van de afgelopen Vuelta, die op de Bemelerberg blijft hangen in de omheining en op de grond smakt. Hij zal in de achtervolging moeten.

Jack Haig gaat onderuit op de Bemelerberg.

AGR M 75 km | Valpartij met Bagioli en Turgis

Een valpartij in de kop van het peloton en niet van de minste renners. Bagioli (QuickStep) en Turgis (Total) liggen erbij. Battistella (Astana) was de eerste die onderuit ging op de rotonde en blijft liggen. Ook een renner van BikeExchange is onderuit gegaan.

Samuele Battistella, Andrea Bagioli en Anthony Turgis gaan onderuit op een rotonde in aanloop naar de Bemelerberg.

AGR M 76 km | Sénéchal ingerekend

Florian Sénéchal redt het niet en wordt weer ingelopen door het peloton.

AGR M 75 km | Over naar de mannen

Straks komen er nog reacties van winnares Cavalli, Vollering en Van Vleuten. Maar nu gaan we over naar de mannen, die nog 75 kilometer gaan hebben

Er is nog niet veel gebeurd: Ide Schelling ging mee in de vroege vlucht en kreeg zes mannen met zich mee. Liepins (Trek), Doull (EF), Jacobs (Movistar), Van Poucke Sport Vlaanderen), Rastelli en Gabburo (Bardiani). De laatste twee moesten er weer af, maar de zes anderen gingen door en rijden nu al ruim 180 kilometer voorop.

De eerste serieuze aanval kwam op 96 kilometer van de finish van de Belgen Victor Campenaerts (Lotto-Soudal) en Nathan Van Hooijdonk (Jumbo-Visma) en inmiddels zijn zij aangesloten bij de koplopers. Ook Florian Sénéchal (QuickStep) probeert het gat van zo'n 1.30 te dichten. Of beter, ruim een minuut.

Kopgroep (7): Schelling (Bora), Liepins (Trek), Doull (EF), Jacobs (Movistar), Van Poucke (Sport Vlaanderen), Campenaerts (Lotto-Soudal), Van Hooijdonk (Jumbo-Visma)

Achtervolger +40: Sénéchal

Peloton +1.13

AGR V | De slotfase

Cavalli verrast favorieten met late aanval in Amstel Gold Race

AGR V | Applaus voor Cavalli

  • NOS
    Liane Lippert, winnares Marta Cavalli en Demi Vollering op het podium van de Amstel Gold Race.
  • NOS
    En daar hoort applaus bij van haar ploeggenoten.

AGR V | De toptien

De toptien van de Amstel Gold Race voor vrouwen.

FINISH AGR V | Vollering tweede, Lippert derde

De finishfoto wijst uit: Vollering wordt tweede, vlak voor Lippert.

4. Van Vleuten
5. Niewiadoma
6. Garcia

De finishfoto van de sprint om de tweede plaats: Vollering wordt tweede, voor Lippert en Van Vleuten.

AGR V | Cavalli: "Ik was niet eens goed!"

"Ik was niet eens goed", horen we Cavalli schreeuwen na de finish. Nou, goed genoeg voor de mooiste zeg uit haar loopbaan. Knap gedaan!

FINISH AGR V | CAVALLI WINT!

Marta Cavalli wint de 8ste Amstel Gold Race voor vrouwen! De Italiaanse bekroont een late aanval.

Lippert, Vollering en Van Vleuten komen in aanmerking voor de podiumplaatsen.

AGR V 1,5 km | aanval Cavalli

Cavalli springt weg op 1,5 kilometer en ze slaat een gat.

Gaat de Italiaanse van FDJ deze Amstel Gold Race winnen?

AGR V 2 km | Van Vleuten valt aan, zes rensters mee

Daar is Van Vleuten! Ze trekt zich compleet uit elkaar op de Cauberg, maar maakt nog geen slachtoffers.

Lippert plakt in haar wiel en ook Nieuwiadoma, Moolman, Garcia en Cavalli kunnen mee.

En Vollering, al moet ze op haar tanden bijten!

AGR V 2,5 km | Cauberg!

De laatste keer Cauberg! Wat gaat er gebeuren?

AGR V 4 km | In dalende lijn naar Valkenburg

In vliegende vaart gaat het nu naar Valkenburg en de voet van de Cauberg. Dit is wel spannend hoor....

AGR V 5 km | Aanval Noorse Borgli

Nu probeert de Noorse Stine Borgli (FDJ) het nog even, maar daarachter maakt iedereen zich klaar voor een explosie op de Cauberg.

AGR V 7 km | Niemand komt weg

Nee hoor, niemand komt weg in deze finale. Ook Chabbey, Paladin en Van Dijk niet. Dan moet de Cauberg maar het verschil maken.

AGR V 8 km | Alles samen op Bemelerberg

Voor de Bemelerberg worden de koploopsters in de kraag gegrepen.

Dan gaat Marlen Reusser in de aanval, maar ze krijgt Van Vleuten mee. En ook sprinters Balsamo en Labecki kunnen mee.

AGR V 9 km | Hergroepering

Voor de Bemelerberg worden de koploopsters in de kraag gegrepen.

AGR V 11 km | Wie valt aan op Bemelerberg?

Het gaat nu snel richting Bemelerberg. En in het toch nog wel omvangrijke peloton zien we ook wereldkampioene Elisa Balsamo en Coryn Labecki (voorheen Rivera). Gaan we een sprint krijgen in Berg en Terblijt?

Nog maar twee keer klimmen

AGR V 10 km | Op een zakdoek

Chantal van den Broek-Blaak rijdt op kop van het peloton om het gat naar de koplopers te dichten. Maar voorlopig hebben Sierra, Spratt en Rooijakkers nog altijd 0.19. Garcia rijdt er precies tussenin.

Kopgroep (3): Rooijakkers (UAE), Sierra (Movistar), Spratt (BikeExchange)

AGR V 18 km | Bel voor laatste ronde

De drie koploopsters horen als eerste de bel voor de laatste ronde van deze Amstel Gold Race. Garcia weet de oversteek niet te maken en zal zo worden ingerekend door een groep achtervolgers met vrijwel alle grote namen.

De rensters horen de bel van de laatste ronde in de Amstel Gold Race.

AGR V 20 km | Aanval Mavi Garcia

Niet Van Vleuten, maar de Spaanse Mavi Garcia valt aan op de Cauberg. De sterke renster van Mallorca rijdt sinds de komst van Annemiek van Vleuten niet meer voor Movistar, maar in de kleuren van UAE. Althans, ze rijdt in de Spaanse kampioenstrui.

Achter Garcia hebben nog een vrouw of twaalf zich losgemaakt van het peloton, met onder anderen Van Vleuten.

AGR V 22 km | De voorlaatste Cauberg

Rooijakkers, Sierra en Spratt beginnen aan de voorlaatste beklimming van de Cauberg. De drie Nederlandse achtervolgers zijn ingerekend, maar nu rijdt de Britse Holden ertussen. Van Vleuten houdt zich koest: ze hoeft ook niet met haar snelle teamgenoot Sierra in de aanval.

De verschillen zijn klein hoor: 0.23.

AGR V 26 km | Mackaij en Van Anrooij in de tegenaanval

Achter de koplopers zien we een tegenaanval van Shirin van Anrooij en Floortje Mackaij. Eigenlijk was het Kata Blanka Vas die de aanval opende, maar ze werd gecounterd en toen gingen de twee Nederlandsen erop en erover.

Mackaij en Van Anrooij krijgen hulp van Riejanne Markus. En dat is een geweldige tijdrijdster!

Kopgroep (3): Rooijakkers (UAE), Sierra (Movistar), Spratt (BikeExchange)

Achtervolgers (3): Van Anrooij (Trek), Mackaij (DSM), Markus (Jumbo-Visma)

AGR V 30 km | Tegenwind speelt een rol

De tegenwind speelt een grote rol in deze fase van de wedstrijd. Daardoor is het lastig voor vluchters om uit de greep van het peloton te blijven. Ook Rooijakkers heeft er last van, maar voorlopig houdt ze knap stand.

De veldrit-entente tussen Lucinda Brand en Yara Kastelijn wappert al snel weer terug. Nu proberen Arlenis Sierra (geschaafd na haar valpartij van eerder) en Amanda Spratt de oversteek te maken, maar alles zit op een zakdoek.

Het lukt: knap van de nummer vier van de Ronde van Vlaanderen!

Kopgroep (3): Rooijakkers (UAE), Sierra (Movistar), Spratt (BikeExchange)

Peloton: +0.34

AGR V 33 km | Nieuwe namen aan kop

Op de Geulhemmerberg zien we opeens nieuwe namen in de aanval. Anoeska Koster (Jumbo-Visma) steekt de lont in het kruitvat, maar wordt gecounterd door Pauliena Rooijakkers. De Nederlandse van UAE gaat alleen door en slaat een gaatje, maar het peloton zit niet al te ver.

Anouska Koster valt aan op de Geulhemmerberg, maar krijgt Pauliena Rooijakkers mee.

AGR V 38 km | Kopgroep ingerekend

Merkwaardig. Na al het gesleur van UAE aan kop van het peloton, weet kopvrouw Bertizzolo de oversteek te maken. Maar nog voor de voet van de Cauberg heeft het hele peloton de kopgroep ingerekend. Op de Cauberg zien we vervolgens aanvallen van Shirin van Anrooij, Floortje Mackay en Ashleigh Moolman.

Maar meer dan het hard maken van de koers levert dat niet op. We kunnen weer opnieuw beginnen.

AGR M 158 km | Status quo in mannenkoers

Hoe gaat het eigenlijk bij de mannen? Nou, eigenlijk precies hetzelfde als een uur geleden. Schelling (Bora), Liepins (Trek), Doull (EF), Jacobs (Movistar), Van Poucke (Lotto-Soudal), Rastelli (Bardiani) hebben nog altijd een minuut of vier voorsprong op het peloton.

  • ANP
    De kopgroep bij de mannen op de Cauberg.
  • ANP
    Een fraai beeld van de Amstel Gold Race.

AGR V 45 km | Nog acht beklimmingen te gaan

De acht koploopsters lopen uit op het peloton. Aan de voet van de Bemelerberg hebben ze 0.53 voorsprong. Na de Bemelerberg moeten ze nog zeven keer klimmen, waaronder nog drie keer de Cauberg. Je kunt nu trouwens ook meekijken op NPO 1!

Kopgroep (8): Van den Broek-Blaak, Vollering (SD Worx), Niewiadoma (Canyon), Van Vleuten (Movistar), Van Dijk (Trek), Henderson (Jumbo-Visma), Lippert (Team DSM), Santesteban (BikeExchange)

AGR V 49 km | Santesteban maakt oversteek

De Spaanse Ane Santesteban (BikeExchange) weet de oversteek te maken naar de kopgroep. Dat is knap van de Baskische!

Kopgroep (8): Van den Broek-Blaak, Vollering (SD Worx), Niewiadoma (Canyon), Van Vleuten (Movistar), Van Dijk (Trek), Henderson (Jumbo-Visma), Lippert (Team DSM), Santesteban (BikeExchange)

AGR V 52 km | Toch weer 30 seconden voor kopgroep

Opmerkelijk. Op de top van de Cauberg reden de koplopers toch hard door en bij het passeren van de finish is het verschil opeens weer een halve minuut.

In het peloton zien we trouwens een nare valpartij van Arlenis Sierra, de Cubaanse nummer vier van de Ronde van Vlaanderen. Sierra neemt ook Movistar-ploeggenote Katrine Aalerud mee in haar val en die lijkt de meeste pijn te hebben.

Kopgroep (7): Van den Broek-Blaak, Vollering (SD Worx), Niewiadoma (Canyon), Van Vleuten (Movistar), Van Dijk (Trek), Henderson (Jumbo-Visma), Lippert (Team DSM)

De kopgroep bij de vrouwen in de Amstel Gold Race.

AGR V 55 km | Groetjes van Ellen!

Op de top van de Cauberg ziet Ellen van Dijk haar vriend (journalist en maker van fijne podcasts) Benjamin de Bruijn staan en dus steekt ze haar hand op. Mooi gebaar, moet kunnen!

Ellen van Dijk groet haar vriend Benjamin de Bruijn op de Cauberg.

AGR V 56 km | Eerste van vier keer Cauberg

De kopgroep begint met een minimale voorsprong aan de Cauberg en dit keer besluit Annemiek van Vleuten om niet op de pedalen te gaan staan. Het lijkt erop dat we een algehele hergroepering krijgen.

AGR V 58 km | Van Dijk demarreert!

De verstandhouding is niet best in de kopgroep en dus besluit Ellen van Dijk dan maar zelf aan te vallen. Maar Chantal van den Broek-Blaak rijdt het gat dicht.

In het peloton zijn het trouwens de helpers van Sofia Bertizzolo (UAE) die tempo maken. En dat lukt aardig, want het verschil is nog maar 0.20.

AGR V 62 km | Achtervolgers komen bij kopgroep

We krijgen een samensmelting aan kop en dan hebben we opeens een kopgroep met heel grote namen. Van den Broek-Blaak geeft er meteen een flinke snok aan en dan moet Van Vleuten opeens in de tegenaanval. Maar dat komt wel goed.

Kopgroep (7): Van den Broek-Blaak, Vollering (SD Worx), Niewiadoma (Canyon), Van Vleuten (Movistar), Van Dijk (Trek), Henderson (Jumbo-Visma), Lippert (Team DSM)

+0.39 Peloton

AGR V 64 km | Tegenaanval met Van Dijk en Van den Broek-Blaak

Van Vleuten, Vollering en Niewiadoma hebben in no-time 23 seconden voorsprong bij elkaar gefietst.

Daarachter zien we een reactie van Van den Broek-Blaak, Lippert, Henderson en Ellen van Dijk.

Kopgroep (3): Vollering (SD Worx), Niewiadoma (Canyon), Van Vleuten (Movistar)

+ 0.23 Achtervolgers: Van den Broek-Blaak (SD Worx), Van Dijk (Trek), Henderson (Jumbo-Visma), Lippert (Team DSM)

AGR V 66 km | Van Vleuten valt aan op Bemelerberg

AGR V 66 km | Net als het peloton lijkt aan te sluiten aan de voet van de Bemelerberg, gaat Van Vleuten in de aanval.

Maar Vollering en oud-winnares Niewiadoma blijven in haar wiel. En ook het peloton is niet ver weg.

Kopgroep (3): Van Vleuten (Movistar), Vollering (SD Worx), Niewiadoma (Canyon)

Annemiek van Vleuten praat met Demi Vollering, maar die neemt niet over.

AGR M 186 km | Nog altijd vier minuten voor kopgroep

De mannen hebben al bijna twee uur koers achter de rug en nog steeds zien we zes koplopers met Ide Schelling. Hun voorsprong blijft stabiel rond de vier minuten.

Kopgroep: Schelling (Bora), Liepins (Trek), Doull (EF), Jacobs (Movistar), Van Poucke (Lotto-Soudal), Rastelli (Bardiani).

Peloton: +4.00

De kopgroep bij de mannen in de Amstel Gold Race met Ide Schelling.

AGR V 70 km | Van den Broek-Blaak is niet mee

Chantal van den Broek-Blaak heeft de slag gemist en nu zien we haar voorin het peloton met Kata Blanka Vas, de Hongaarse die haar eerste wegkoers dit seizoen rijdt.

AGR V 72 km | Nu al Vorentscheidung?

De vrouwen zitten inmiddels op de zware Eyserbosweg en daar zien we twee koplopers: Anna Henderson (Jumbo-Visma) en Pauliena Rooijakkers (Canyon). De twee hadden een minuut voorsprong, maar op de Eyserbosweg rijdt Annemiek van Vleuten het gat dicht.

En zo ontstaat een kopgroep van een vrouw of twaalf, met vier vrouwen van SD Worx. Is dit al de Vorentscheidung, zoals ze dat in Duitsland zeggen?

Kijk nu mee naar de livestream van de vrouwenkoers!

Je kunt nu meekijken met de vrouwenkoers via deze livestream. Met commentaar van Danny Nelissen en Roxane Knetemann.

Roxane Knetemann en Danny Nelissen zitten klaar voor de Amstel Gold Race

AGR M 210 km | Even terug naar Schelling vorig jaar

Net als vorig jaar rijdt Ide Schelling dus weer in beeld. Vorig jaar zat hij niet in de vroege vlucht, maar maakte later de oversteek en werd uiteindelijk als laatste aanvaller op de Cauberg in de kraag gegrepen. Veel mensen zullen nog weten dat hij onderweg zijn vrienden groette met een soort hardrockgebaar.

Wat zei Schelling toen na de koers?

AGR V 103 km | Peloton nog compleet

Ook de vrouwen hebben bijna 20 kilometer gereden en de eerste drie bergjes beklommen. Met een compleet peloton, vooralsnog.

AGR M 222 km | Al vier minuten voor Schelling en co

Inmiddels hebben de mannen al 30 kilometer gereden en ook de Slingerberg, Adsteeg en Lange Raarberg al verteerd. De kopgroep met Ide Schelling heeft inmiddels ruim 4.00 voorsprong op het peloton. Uit die kopgroep is de Italiaan Gabburo trouwens gelost, dus ze zijn met zijn zessen.

Kopgroep: Schelling (Bora), Liepins (Trek), Doull (EF), Jacobs (Movistar), Van Poucke (Lotto-Soudal), Rastelli (Bardiani).

Peloton: +4.00

En dan nog deze man...Mathieu van der Poel

We sluiten de startinterviews af met de favoriet van vandaag: Mathieu van der Poel!

Van der Poel genoot na van zege in Vlaanderen, maar: 'Er komen nog twee grote doelen'

Van Baarle schaduwfavoriet bij Ineos

Als Pidcock zelf het mooie weer niet kan maken, dan heeft zijn ploeg Ineos nog twee sterke troeven achter de hand. Oud-winnaar Michal Kwiatkowski en natuurlijk Dylan van Baarle. "Van Baarle heeft veel vetrouwen na vorige week (tweede in de Ronde van Vlaanderen, red.), dus hij is sterk."

Afgelopen week spraken we met de vrouw, die Van Baarle op zakelijk vlak begeleidt. Een vrouw met een bekende echtgenoot.

De fotofinish wordt nog een keer geïnspecteerd

Hoe zit het dit jaar met de fotofinish? Nou, hij hangt en wordt nog een keer uitvoerig geïnspecteerd. Dit keer zal het toch wel goed gaan met de finishfoto, zou je verwachten.

De apparatuur van de fotofinish (rechtsboven) wordt nog een keer geïnspecteerd.

Niet fitte Pidcock baalt nog van vorig jaar: 'Still pissed off'

Vorig jaar werd Tom Pidcock de zege in de Amstel Gold Race door de neus geboord door een verschil tussen finishcamera en finishfoto. De Engelsman denkt daar liever niet aan terug. "I still get pissed off", windt hij er geen doekjes om. "Maar dat was vorig jaar, dit is nu."

Of Pidcock revanche kan nemen, durft hij niet te zeggen. "Ik ben wat ziek geweest deze week, verkoudheid en hoofdpijn. Het was een rustige week, dus normaal zou ik uitgerust moeten zijn. Maar het kan ook heel slecht gaan."

Niet-fitte Pidcock denkt niet graag terug aan vorig jaar: 'Still pissed off'

Schelling kwakkelt, maar wil zich toch laten zien: 'Vroege vlucht een optie'

Ook Ide Schelling verscheen voor de start voor de camera. Daarin vertelde hij over zijn kwakkelende voorjaar met corona en griep. Ook in het hoofddoel van dit jaar, de Amstel Gold Race, heeft hij geen hoge verwachtingen. Maar de vroege vlucht, dat slaat hij niet af.

Nou, dat is gelukt.

Schelling kwakkelt, maar wil zich laten zien: 'Vroege vlucht zou een optie zijn'

AGR M 250 km | Schelling in de kopgroep!

Wie zien we daar? net als vorig jaar zit Ide Schelling in de kopgroep.

Met Liepins, Doull, Jacobs, Van Poucke, Gabburo en Rastelli heeft hij een klein half minuutje op het peloton.

AGR V NEUTRALISATIE | Vrouwen van start!

Ook de vrouwen zijn vertrokken voor hun Amstel Gold Race.

Ze rijden 128 kilometer, de eerste kilometers geneutraliseerd.

Koersdirecteur Leontien Zijlaard-Van Moorsel vlagt de vrouwenkoers op gang.

AGR M 254 km | Koersradio meldt opgave Van Emden

De koersradio meldt de opgave van nummer twee. Dat zou gaan over Jos van Emden. Hoe en wat weten we nog niet. Later meer....

Jos van Emden (rechts naast Tom Dumoulin) was wel aanwezig bij de ploegenpresentatie.

AGR M 254 km | Eerste aanvallen

De renners zijn vertrokken voor de 254 kilometer van Maastricht naar Berg en Terblijt.

De eerste aanval is van een renner van een renner van Bardiani.

Van Vleuten wil vroeg beginnen met aanvallen

Waar Annemiek van Vleuten aan de start staat, is ze favoriet. Maar de Amstel Gold Race staat nog niet op haar palmares. "Dit is voor mij een moeilijke koers om te winnen. De klimmen zijn een à twee minuten, dat is eigenlijk meer voor de klimmers. Mijn kracht ligt meer op langere beklimmingen. Maar we hebben een plan, we gaan vroeg beginnen."

Van Vleuten heeft een plan: 'Deze koers is moeilijk winnen voor mij, we gaan vroeg beginnen"

Van den Broek-Blaak over ploegtactiek: 'Echt een geheim is het niet, hè'

Vorige week was Chantal van den Broek-Blaak misschien wel de sterkste in de finale van de Ronde van Vlaanderen. Zelf kwam ze niet weg in de finale en vervolgens hielp ze ploeggenoot Lotte Kopecky aan een historische zege in eigen land.

Grijpt ze vandaag haar kans in de koers die ze in 2018 al eens wist te winnen? "Als wij de koers in handen willen hebben, dan moeten we het in handen nemen. En dat gaan we proberen te doen. We willen met zoveel mogelijk nummers in de finale komen."

Lachend: "Echt een geheim is het ook niet, hé?"

Van den Broek-Blaak vertrouwt op ploeg én zichzelf: 'We hebben veel voor elkaar over'

Revelatie Van Anrooij (20) voorzichtig ambitieus: 'Vandaag kan ik een troef zijn'

De pas 20-jarige Shirin van Anrooij is een van de revelaties van dit voorjaar. De veldrittopper kan vandaag in de Amstel Gold Race een van de troeven zijn van haar formatie Trek-Segafredo. "Ik wil ervoor proberen te gaan", vertelt de goedlachse Van Anrooij. "Maar ik vind het nog wel lastig om te weten dat er nog zoveel sterke rensters van de ploeg achter me zitten. Dat je het zelf misschien niet kan afmaken. Maar er zijn juist ook veel mensen die vinden dat ik erin moet geloven."

"Misschien lukt vandaag, misschien een andere keer. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in!"

Revelatie Van Anrooij (20) voorzichtig ambitieus: 'Vandaag kan ik een troef zijn'

33 beklimmingen!

'Koning Cauberg' Gilbert voor laatste Amstel Gold Race: 'Kort en krachtig, zo ben ik ook'

Ook Philippe Gilbert meldt zich voor de camera voor zijn laatste Amstel Gold Race. Waarom ligt deze wedstrijd hem zo goed? "De beklimmingen zijn kort, maar krachtig", zegt de Belg met een kwinkslag. "Zo ben ik ook als persoon."

Tot de favorieten behoort Gilbert niet. Dit seizoen loopt het nog niet geweldig. "Mijn vorm is groeiende. Er staat niet veel wind, dus ik verwacht een snelle koers en een zware finale. Daar hoop ik bij te zijn."

'Koning Cauberg' Gilbert voor laatste Amstel Gold Race: 'Kort en krachtig, zo ben ik ook'

Bakelants hoopt op sneeuwbaleffect: 'volgende stap mede dankzij zege Bini'

In 2013 verraste Jan Bakelants vriend en vijand door op Corsica de tweede etappe van de Tour van 2013 te winnen en de gele trui te pakken. Negen jaar later is hij een routinier bij Intermarché-Wanty-Groupe Gobert, dé verrassing van het voorjaar.

"Er is goed gewerkt de afgelopen twee jaar. We hebben grote stappen vooruitgezet", aldus de welbespraakte Vlaming. "Ook nu zijn de middelen beperkt, maar ook door de overwinning van Bini (Grmay, red.) hopen we op een sneeuwbaleffect."

De laatste van Gilbert: Waalse koning van de Cauberg

Als iemand zich thuisvoelt in de Limburgse heuvels, dan is het Philippe Gilbert. De Waal, die opgroeide aan de voet van de Col de la Redoute, was liefst vier keer de beste in de Amstel Gold Race. En tussendoor werd hij in Valkenburg ook nog wereldkampioen!

Vandaag rijdt Gilbert zijn laatste Amstel Gold Race.

Fris in Zuid-Limburg

Het is fris bij de start in Maastricht, zo'n vier graden. De renners melden zich om het startformulier te tekenen en sommige zullen ook voor de camera van verslaggever Han Kock passeren.

Aan de finish is het nog rustig.

Nu nog rustig aan de finish in Berg en Terblijt.

Vrouwenkoers mist smaakmaker

De Amstel Gold Race bij de vrouwen moet het vandaag doen zonder een absolute smaakmaker. De Deense Cecilie Uttrup Ludwig, bekend van haar energieke interviews, heeft moeten afzeggen vanwege een positieve coronatest.

Tot zover het Baskenland, terug naar Zuid-Limburg

De derde kopman voor de grote ronden staat vanochtend aan de start in de stad van zijn jeugd, Maastricht. Vorig jaar hervond Tom Dumoulin de zin om te fietsen, toen hij als toeschouwer langs de kant stond bij de Amstel Gold Race. Vandaag staat hij zelf weer aan de start.

Dit zei Dumoulin daar in januari over.

Dumoulin liet gevoel spreken bij keuze voor Amstel Gold Race: 'Maakt echt iets los'

Een drieluik over Vingegaard

Ook een update over die andere Tourtroef willen we je niet onthouden. Sinds vorig jaar weten we dat Jonas Vingegaard een paar jaar geleden nog werkte op de visafslag in Noord-Denemarken. Wellicht komt hij daardoor nog wat stuurvaardigheid tekort als het er echt om gaat.

In de Ronde van het Baskenland, waarin Vingegaard zesde werd, werd dit nog maar eens onderstreept. Zo veroorzaakte hij in de vijfde etappe een koddige crash met Aleksandr Vlasov op een luttele twintig meter van de streep.

In de slotrit ging het weer fout, toen Vingegaard op de slotklim per ongeluk Ion Izagirre van de sokken reed. Izagirre stapte weer op en won uiteindelijk zelfs de rit in de sprint.

Na afloop kwam Vingegaard naar de Bask om zich te verontschuldigen. En zelfs toen ging het nog bijna fout. "Jonas", waarschuwde Marc Soler toen de Deen zijn fiets net iets te ver naar achteren schoof. Ook dat is wielrennen...

Roglic wordt achtste in Baskenland (met knieproblemen)

Van een heel andere orde, maar toch vervelend voor de geelzwarte formatie uit Nederland. Kopman Primoz Roglic kon zijn titel niet verdedigen in Baskenland, zo nu blijkt vanwege problemen aan de spieren rond zijn knie.

Dat wist Movistar-renner Enric Mas overigens al lang. In de slotetappe van gisteren kneep de Catalaan voor de grap even in het been van Roglic. Later zou hij zelf onderuit gaan in een afdaling. Kwestie van karma?

'Vader stabiel, wel langer in ziekenhuis Bilbao'

De grootste gevolgen van de koers in Baskenland worden gedragen door Milan Vader. De 26-jarige Nederlandse wielrenner van Jumbo-Visma duikelde in een afdaling over de vangrail heen. In het ziekenhuis in Bilbao startten de artsen direct met opereren. Zijn situatie is inmiddels stabiel.

Patrick Vader, de vader van Milan, liet die dag aan het AD weten dat er meteen stents in de halsslagaders worden geplaatst omdat die vernauwd zijn. Ook heeft hij gebroken ruggenwervels, een gebroken sleutelbeen en een gebroken schouderblad. De wielrenner wordt onder narcose gehouden.

Voorlopig zal Vader in het ziekenhuis van Bilbao blijven ter observatie en om aan zijn herstel te werken. Sterkte Milan!

Ronde van het Baskenland heeft gevolgen voor Gold Race

Door de Franse presidentsverkiezingen is natuurlijk wel het een en ander veranderd voor het deelnemersveld in Zuid-Limburg. Zo ontbreken mannen als Julian Alaphilippe, Primoz Roglic, Dani Martínez of Remco Evenepoel. Zij hadden gisteren nog een klusje te klaren in de Ronde van het Baskenland.

De slotrit was weer een spektakel.

Pidcock aast op revanche

Van Aert wint Amstel Gold Race na millimetersprint tegen Pidcock

Als we afgaan op de wedkantoren, dan moet Mathieu van der Poel vooral wereldkampioen veldrijden Tom Pidcock vrezen. In de Ronde van Vlaanderen kwam de kleine klepper uit Leeds tekort, maar met zijn vorm lijkt niet veel mis.

En vorig jaar had hij volgens velen de Amstel Gold Race gewonnen. Volgens de tv-beelden was Pidcock als eerste over de streep, maar de finishfoto wees Wout van Aert aan als winnaar.

De Belgisch kampioen heeft de training inmiddels hervat na zijn coronabesmetting en richt zich op Parijs-Roubaix.

Van der Poel mist helper Riesebeek

Mathieu van der Poel moet het vandaag wel doen zonder landgenoot Oscar Riesebeek. De Betuwenaar, die toch al flink wat pech heeft gehad dit voorjaar, is ziek. Hij wordt vervangen door de Belg Gianni Vermeersch.

Ploegleider Roodhooft: 'Hij is natuurlijk wel Mathieu van der Poel'

Ploegleider Christoph Roodhooft had er deze winter af en toe een hard hoofd in dat zijn kopman dit voorjaar nog in de voorste gelederen te zien zou zijn. Dat hij na zijn rentree meteen de zeges aaneen zou rijgen, verbaast hem ook: "Hij is natuurlijk wel Mathieu van der Poel".

Ook lichtte Roodhooft een beetje de sluier op over de plannen van Van der Poel deze zomer. De Tour is een zekerheidje. En de Giro?

Drie weken na rentree is Van der Poel gewoon weer topfavoriet

'Zijn zege in Vlaanderen? Ik zag de beelden pas maandagmiddag'

Het is een fenomenaal gegeven. Wijlen Raymond Poulidor, schoonzoon Adrie van der Poel en kleinzoon Mathieu van der Poel zijn in alle edities van de 'monumenten' waaraan ze deelnamen, bij elkaar 115 van de vijf grootste wielerwedstrijden die er zijn, nog nooit afgestapt.

In de laatste editie, afgelopen zondag in Vlaanderen, voegde Mathieu zelfs een zege toe aan het familiepalmares.

"Wij zijn ook niet zo van die afstappers", analyseert Adrie de statistiek met een glimlach. Grote valpartijen bleven hen altijd bespaard en bovendien, zo stelt Adrie, "staat het ook altijd een beetje raar, een DNF (did not finish) achter je naam. Dus dat proberen we maar te vermijden."

Hij zegt het lachend. En in hetzelfde interview bekent hij ook dat hij supertrots was afgelopen zondag in Oudenaarde. Voorspelbare emoties voor een vader, zou je zeggen, maar voor de doorgaans nuchtere oud-wielrenner zijn ze vrij zeldzaam.

"Wat er de afgelopen negen maanden weer gespeeld heeft...", benoemt Adrie de rugpijnen waar zijn zoon mee kampte, "dan moet je wel karakter hebben om zo snel weer op dat niveau te komen."

Ondertussen in Noord-Frankrijk: werken aan de hel

Titelverdedigster Vos richt zich op Roubaix

'Sluwe' Vos wint voor het eerst Amstel Gold Race na mooie finale

Marianne Vos staat zondag niet aan de start van de Amstel Gold Race. De kopvrouw van Jumbo-Visma wil zich optimaal voorbereiden op Parijs-Roubaix een week later. Vos won vorig jaar nog de klassieker in Zuid-Limburg.

"Marianne werd vorig jaar tweede in Parijs-Roubaix. Ze heeft ervoor gekozen nu niet te rijden in Limburg, maar om wat extra trainingen te doen zodat ze volgende week uitgerust en fit verschijnt aan de start in Denain", zegt ploegleider Lieselot Decroix.

Bekijk in de video hierboven hoe Vos vorig jaar in een zinderend slot de Amstel Gold Race op haar naam schreef.

Prijzengeld mannen en vrouwen gelijk: 'Zo hoort het ook'

Prijzengeld vrouwen gelijk aan mannen in Amstel Gold Race: 'Eindelijk gerechtigheid'

"Een historisch moment. Hier hebben we jaren voor gevochten." Met trots reageerde oud-wielerkampioene Leontien Zijlaard-Van Moorsel, tegenwoordig koersdirectrice van de Amstel Gold Race, op het nieuws van vandaag.

In navolging van de Ronde van Vlaanderen kunnen de vrouwen voortaan ook in de Amstel Gold Race rekenen op hetzelfde prijzengeld als de mannen. De winnaar bij de mannen en vrouwen van de Limburgse klassieker ontvangt zondag 16.000 euro. Vorig jaar kreeg winnares Marianne Vos nog 2.500 euro voor de overwinning.

Twintig jaar geleden, in 2002, kreeg Zijlaard-Van Moorsel een envelopje met 80 euro. "De generatie van nu verdient het ook. Ze laten mooie koersen zien. Dan is er ook meer media-aandacht en raken commerciële partijen geïnteresseerd. Het cirkeltje is rond."

10.35 uur: start vrouwen

Een kwartier naar de mannen gaan de vrouwen van start in Maastricht voor de achtste editie van de Amstel Gold Race. Zij rijden via onder meer de Eyserbosweg en de Keutenberg naar de Cauberg en rijden vervolgens drie rondes met telkens de Geulhemmerberg, Bemelerberg en Cauberg als belangrijkste obstakel.

Na 128,5 kilometer weten wie zich de opvolger mag noemen van Marianne Vos.

  • Amstel Gold Race
    Het profiel van de Amstel Gold Race voor vrouwen.
  • Amstel Gold Race
    Het parcours van de Amstel Gold Race voor vrouwen.

10.20 uur: start mannen

De mannen beginnen om 10.20 uur in Maastricht aan de 56ste editie van de Amstel Gold Race. Na 254 kilometer en is de finishlijn getrokken in Vilt/Berg en Terblijt.

Tegen die tijd hebben de 33 bergjes verteerd, waaronder drie keer de Cauberg in Valkenburg.

  • Amstel Gold Race
    Het profiel van de Amstel Gold Race voor mannen.
  • Amstel Gold Race
    De route van de Amstel Gold Race voor mannen.

Hoog bezoek in Limburg: Tourbaas Prudhomme dankt Leo

Leidt sympathieke geste Amstel Gold Race tot Touraankomst? 'Dank je wel, Leo!'

Welkom!

Het is 10 april 2022, tijd voor de Amstel Gold Race voor mannen en vrouwen. Vanwege de Franse presidentsverkiezingen wordt de belangrijkste Nederlandse klassieker dit jaar tussen de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix verreden. Het deelnemersveld telt daardoor iets meer kasseienvreters en iets minder puncheurs dan gebruikelijk.

Voor het eerst sinds 2019 is er weer publiek welkom langs de route. En een naam ligt op ieders lippen als de favoriet: Mathieu van der Poel.

Welkom bij het liveblog!

Mathieu van der Poel wint in 2019 op sensationele wijze de Amstel Gold Race.