NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Rusland kondigt gevechtspauze Marioepol aan • Inval Gazpromkantoren in Duitsland

Liveblog gesloten
 • Dorp vlak bij Charkov heroverd door Oekraïense leger: 'Alle huizen zijn verwoest'

  De afgelopen dagen zijn verschillende dorpen in de buurt van Charkov heroverd door het Oekraïense leger. Een verslaggever van France Télévision sprak met de inwoners over hun ervaring met het Russische leger.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Dorp vlak bij Charkov heroverd door Oekraïense leger: 'Alle huizen zijn verwoest'
 • Calamiteitenhospitaal UMC Utrecht levert zorg aan vluchtelingen uit Oekraïne

  Het Calamiteitenhospitaal van UMC Utrecht gaat de eerste opvang en triage verzorgen van patiënten uit Oekraïne. De patiënten zullen daarna verder behandeld worden in de Nederlandse ziekenhuizen. Dit geldt ook voor kinderen die hierheen gebracht worden. Zij zullen na een eerste opvang zo snel mogelijk worden overgebracht naar kinderziekenhuizen zoals het Wilhelmina Kinderziekenhuis.

  De Europese Commissie heeft Nederland gevraagd om patiënten op te nemen die vanuit Oekraïne zijn gevlucht. Voorzitter van de raad van bestuur van UMC Utrecht Margriet Schneider: "Dit is een situatie waar het Calamiteitenhospitaal voor ingezet kan worden. Het is een unieke faciliteit die altijd paraat staat voor grootschalige opvang van patiënten."

  Het Calamiteitenhospitaal verwacht volgende week de eerste patiënten. In totaal worden zo'n 400 evacués verwacht die medische zorg nodig hebben.

  Het Calamiteitenhospitaal UMC Utrecht Het Calamiteitenhospitaal UMC Utrecht
 • Hulpdiensten zoeken naar overlevenden in Mykolajiv

  In de Zuid-Oekraïense stad Mykolajiv wordt is tussen het puin gezocht naar overlevenden nadat op dinsdag een Russische raket was ingeslagen in een gebouw van het regionaal bestuur. Lokale autoriteiten melden dat er 15 mensen bij de aanval zijn omgekomen en 33 mensen gewond zijn geraakt. De raket raakte vlak voor 09.00 uur het gebouw, waar op dat moment juist mensen aan het werk waren gegaan.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Hulpdiensten zoeken naar overlevenden in Mykolajiv
 • Rusland kondigt gevechtspauze Marioepol aan

  Rusland heeft een staakt-het-vuren aangekondigd voor Marioepol. Het bestand moet morgen om 10.00 uur plaatselijke tijd in gaan en is bedoeld voor de evacuatie van burgers van de Oekraïense havenstad, meldt het Russische persbureau Interfax.

  Oekraïne krijgt tot donderdagochtend 06.00 uur de tijd om ook een staakt-het-vuren af te kondigen. Daarover moeten Rusland, de Verenigde Naties en het Internationale Rode Kruis schriftelijk geïnformeerd worden.

  Al meerdere keren is bewoners van Marioepol beloofd dat ze via humanitaire corridors de stad kunnen verlaten. Oekraïne en Rusland beschuldigen elkaar er steeds van dit onmogelijk te maken. De stad wordt al wekenlang zwaar beschoten door Russische troepen. Daarbij zijn volgens de Oekraïense autoriteiten minstens 5000 doden gevallen.

 • Mededingingsautoriteit valt Duitse kantoren Gazprom binnen

  Gazpromkantoren in Duitsland zijn door de Europese mededingingsautoriteit binnengevallen en doorzocht op last van de Europese Commissie. EU-antitrustbaas Margrethe Vestager vroeg in januari aan gasbedrijven, waaronder Gazprom, naar de reden van de krappe leveringen van gas. Het energiebedrijf en het Kremlin hebben meermaals ontkend gasleveringen te hebben achtergehouden. Bedrijven die de EU-antitrustregels overtreden, kunnen boetes krijgen tot 10 procent van hun wereldwijde omzet.

  De inval valt ook samen met grote zorgen over de Europese afhankelijkheid van Russisch gas. Rusland is grootaandeelhouder van Gazprom, dat verdacht wordt van misbruik van zijn sterke marktpositie om de voorraden in Europa zo klein mogelijk te houden.

 • Noodwet kabinet verplicht gemeenten Oekraïners op te vangen

  Burgemeesters moeten in hun gemeente zorgen voor fatsoenlijke opvang, leefgeld, onderwijs en zorg voor gevluchte Oekraïners. Met een beroep op het staatsnoodrecht verplicht staatssecretaris Van der Burg de burgemeesters vanaf vrijdag 1 april de opvang van Oekraïense vluchtelingen te organiseren.

  In de praktijk verandert er volgens Van der Burg niet veel, want de burgemeesters doen vrijwillig al heel veel. Van der Burg: "Maar het wordt een keuze waar ze geen 'nee' op kunnen zeggen."

 • De Nederlandsche Bank onderzoekt naleving sancties bij instellingen

  De Nederlandsche Bank (DNB) gaat na of financiële instellingen voldoende doen om sancties tegen Rusland en Belarus na te leven. Onder andere banken, trustkantoren en pensioenfondsen hebben de opdracht om tegoeden te bevriezen van personen en bedrijven die op de sanctielijst staan.

  Ook de Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaat binnenkort onderzoek doen. De AFM richt zich vooral op instellingen en ondernemingen die zich bezighouden met beleggen en er nu op moeten toezien dat Russen niet meer in effecten handelen in de EU. Omdat het om complexe materie gaat wil de AFM beleggingsinstellingen zo veel mogelijk helpen bij het naleven van de sancties.

  Eerder deze week bleek uit onderzoek van de NOS dat het onduidelijk is of er wel actie wordt ondernomen tegen Russisch vastgoed. Het is onduidelijk wie Russisch bezit in Nederland moet opsporen. Er zijn sterke aanwijzingen dat oligarchen hier in het verleden vastgoed hebben gekocht.

 • Rutte: vredesakkoord leidt niet automatisch tot schrappen sancties

  Een vredesakkoord tussen Rusland en Oekraïne leidt niet automatisch tot het schrappen van de Europese sancties tegen Rusland. Dat zei premier Mark Rutte in een toespraak in het Prado in Madrid. Rutte is in Spanje voor een bezoek aan premier Sánchez en koning Felipe. Het gaat onder meer over de oorlog in Oekraïne en de Europese energiemarkt.

  In zijn toespraak in het Museo del Prado, waarin het ook ging over het gezamenlijke verleden van Nederland en Spanje, noemde Rutte Poetin een man "gedreven door revanchisme en revisionisme".

  Zeker voor Spanjaarden, die tot halverwege de jaren 70 onder de dictatuur van Franco leefden, ligt een "realiteit van repressie en terreur" nog vers in het geheugen. Dat is niet iets "wat we toe kunnen staan in het Europa van de 21ste eeuw".

  Een vredesakkoord tussen Oekraïne en Rusland, waarbij Oekraïne territorium of soevereiniteit inlevert, is volgens Rutte daarom niet gelijk reden om de banden met Rusland weer aan te halen: "Een vredesakkoord dat is afgesloten onder schot, is niet de manier om terug te keren naar normaal."

 • Brand bij oliedepot in Rivne geblust na twee dagen

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Brand bij oliedepot in Rivne geblust na twee dagen
 • Mensenrechtenbaas VN: mogelijk 24 keer inzet clustermunitie door Rusland

  De hoge commissaris voor de Mensenrechten van de VN zegt dat Rusland mogelijk 24 keer verboden clustermunitie heeft ingezet in Oekraïne. De beschuldigingen worden nog onderzocht maar zijn wel geloofwaardig, aldus Michelle Bachelet, die in Geneve de mensenrechtenraad van de VN toesprak.

  Volgens Bachelet heeft Rusland ook minstens 77 keer een medisch doel getroffen, waaronder vijftig ziekenhuizen. Dat soort burgerdoelen treffen is niet toegestaan onder het internationale recht en mogelijk is er sprake van oorlogsmisdaden, zegt Bachelet.

  Het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten onderzoekt ook beweringen dat Oekraïners uit de belegerde stad Marioepol en andere Oekraïense gebieden gedwongen naar Rusland zijn gebracht. Ze zei ook berichten in de gaten te houden over russofobie in andere landen ten gevolge van de oorlog.

  Onder meer in Marioepol zijn veel burgerdoelen geraakt door Rusland. Bekijk de verwoesting op deze door de NOS geverifieerde beelden:

 • Rusland: hoop op creatieve roebeloplossing EU

  De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Riabkov hoopt dat Europese landen "een creatieve manier" vinden om Russisch gas toch in roebels te betalen. Eerder op de dag zei het Kremlin dat de overstap voor gasbetalingen op roebels niet direct in zou gaan, maar geleidelijk wordt ingevoerd.

  Europese landen willen niet betalen in roebels, omdat er volgens die landen met de Russische eis sprake is van contractbreuk. Riabkov vindt van niet. Hij zegt dat Rusland zich moet aanpassen vanwege "ongeëvenaarde druk". De komende dagen hoopt Rusland op een akkoord met de EU over de roebelkwestie.

  Sinds de Westerse sancties tegen Rusland is de koers van de roebel sterk gedaald en de inflatie sterk opgelopen. Door andere landen te verplichten in roebels te betalen stijgt de vraag naar de munt, en daarmee de koers. Op de manier wordt de impact van de sancties gedempt.

 • Russische zender verliest kort geding over EU-blokkade

  RT France heeft een kort geding over de ingestelde EU-blokkade verloren bij het Gerecht, een onderdeel van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. De Russische nieuwsorganisatie had gevraagd om door te mogen werken, in afwachting van een andere procedure bij de Europese rechters, waarin het vraagt de EU-blokkade van tafel te vegen. Die is begin deze maand ingesteld door de Europese Unie.

  RT is via televisie in een aantal Europese landen actief, maar niet in Nederland. Volgens RT France leidt de blokkade onder meer tot financiële schade en raakt het de reputatie van de organisatie. Volgens de president van het Gerecht zijn die redenen onvoldoende om tijdelijk door te mogen werken.

  De zaak is hiermee nog niet voorbij. De woordvoerder van het Europese Hof van Justitie meldt op Twitter dat de versnelde behandeling wel verdergaat.

 • Onderhandelaars blikken terug op gesprekken Istanbul

  Volgens de Russische onderhandelaar Medinski heeft Oekraïne gezegd bereid te zijn Ruslands hoofdeisen in te willigen. Als Oekraïne zich aan de afspraken houdt, dan is het gevaar van een NAVO-aanwezigheid in Oekraïne weg, zegt Medinski. Hij zegt ook dat Rusland niet van standpunt is veranderd over de status van de Donbas en de Krim. Eerder op de dag zei Kremlinwoordvoerder Peskov dat er "niets veelbelovends of een doorbraak is bereikt".

  De Oekraïense onderhandelaar Podoljak zegt optimistisch te zijn na de gesprekken in Istanbul van gisteren. Er is een voorstel op tafel gelegd waarin Oekraïne bepaalde veiligheidsgaranties krijgt, in ruil voor onder meer neutraliteit. Mochten Rusland en Oekraïne daarover een akkoord sluiten, dan moet het Oekraïense volk zich daar ook nog over uitspreken in een referendum, zegt Podoljak. Wat Oekraïne betreft wordt de Krim juist wel onderdeel van nieuwe gesprekken.

 • Kabinet start campagne om energieverbruik terug te dringen

  Komende zaterdag begint de Rijksoverheid met een campagne om mensen aan te sporen om minder energie te gebruiken, meldt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De boodschap daarvan zal vooral zijn: 'Hoe minder we gebruiken, hoe minder we hoeven te importeren'.

  Nederland stelt nu geen noodplannen in werking, zoals Duitsland eerder vandaag wel deed. Het land vreest dat Rusland de gaskraan dichtdraait. Een woordvoerder van het ministerie zegt dat de gasleveringen door Rusland nog gewoon op orde zijn.

  "Nederland neemt het signaal vanuit Duitsland heel serieus, maar is al langer bezig zich voor te bereiden op een gascrisis. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het besluit om veel meer LNG (vloeibaar gas) te gaan importeren", zegt de woordvoerder.

 • Rabobank trekt zich volledig terug uit Rusland

  De Rabobank trekt zich volledig terug uit Rusland. Het bankbedrijf zegt geen zaken te willen doen in een land "met een regime dat op agressieve wijze een ander soeverein land binnenvalt".

  Rabobank is vooral actief in Rusland met dochteronderneming DLL, die zich bezig houdt met de financiering van landbouwmachines. De Russische activiteiten waren deze maand goed voor zo'n 300 miljoen euro aan contracten. Nieuwe klanten werden sinds eind februari niet meer geworven.