liveblog

Rotterdam bevriest vriendschapsband Sint-Petersburg • Biden: geen excuses voor uitspraken over Poetin

liveblog gesloten

Veiling Oranje-shirts levert halve ton op

De veiling van de shirts die het Nederlands elftal zaterdag droeg tegen Denemarken heeft 53.447 euro opgeleverd. De opbrengst gaat naar Unicef, dat het geld gebruikt voor noodhulp aan kinderen en gezinnen in Oekraïne.

Via de website matchwornshirt.nl kon tot en met de afgelopen avond worden geboden op 25 shirts. Dat van Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk bracht met 7000 euro het meest op. Daarna volgden het tricot van Frenkie de Jong (5000 euro) en een shirt met de handtekeningen van alle spelers (4000 euro).

Vanavond speelt het Nederlands elftal tegen Duitsland. Ook de shirts die de spelers dan dragen worden geveild voor Unicef. Mensen kunnen bieden tot en met zaterdag 15.00 uur.

'Russische paramilitairen naar Oekraïne'

Volgens de Britse militaire inlichtingendienst stuurt de Russische Wagner Group ruim 1000 huurlingen naar het oosten van Oekraïne om te vechten. De Wagner Group is een particuliere militaire organisatie, die onder de radar opereert en nauw verbonden is met het Kremlin.

De Wagner Group is berucht. Volgens internationale media en de inmiddels gesmoorde onafhankelijke Russische media namen huurlingen de afgelopen jaren deel aan de hevigste gevechten in Syrië. Ook waren leden in 2014 al aanwezig in Oost-Oekraïne.

Huurlingen van de organisatie zouden eind februari zijn ingezet in Kiev met het doel om de Oekraïense president Zelensky te vermoorden, berichtte de Britse krant The Times onlangs. Daar slaagden ze niet in.

'Geef ons F-15 en F-16 straaljagers en ander modern materieel'

De Oekraïense luchtmacht wil graag moderne wapens. Volgens een kolonel is dat nodig, omdat de luchtmacht met verouderd materieel werkt.

"We vechten met materieel uit de jaren zeventig en tachtig", zegt hij in een video. "Zij (Rusland, red.) hebben spullen uit 2010 of nieuwer." De kolonel vraagt ook westerse vliegtuigen, zoals de F-15 en F-16.

"Je hoeft niet voor ons te vechten. Geef ons alleen nieuwere spullen, dan zullen we onszelf verdedigen", zegt de kolonel:

'Geef ons F-15 en F-16 straaljagers en ander modern materieel'

Biden: geen excuses voor uitspraken van gisteren over Poetin

De Amerikaanse president Biden staat nog steeds achter zijn scherpe uitspraken van zaterdag over zijn Russische ambtgenoot Poetin. Tijdens een bezoek aan Polen noemde Biden hem een "slager" en zei hij in een live uitgezonden toespraak dat "die man niet aan de macht" kon blijven. Het kwam de Amerikaanse president op veel kritiek te staan, onder meer van Republikeinse politici. Het Witte Huis haastte zich te verklaren dat de VS niet uit is op een machtswisseling in het Kremlin.

Vanavond benadrukte Biden dat zijn woorden voortkwamen uit zijn "morele verontwaardiging". De scherpe uitspraken zijn geen voorbode van een beleidswijziging ten aanzien van het Kremlin, stelt hij. "Ik uitte morele verontwaardiging en daar bied ik geen excuses voor aan."

Wat Poetin van zijn opmerkingen denkt, kan hem "niet schelen", voegde Biden er vanavond aan toe. "Hij doet toch wel wat hij wil." Eerder noemde Biden zijn Russische ambtgenoot al een "oorlogsmisdadiger" een een "moordzuchtige dictator".

Rotterdam bevriest vriendschapsband met Sint-Petersburg

Rotterdam heeft de stedenband met Sint-Petersburg voorlopig opgeschort. Dat heeft burgemeester Aboutaleb aan de Rotterdamse gemeenteraad laten weten. Het College heeft de afgelopen weken "met afschuw kennisgenomen" van het geweld door de Russische troepen in Oekraïne, schrijft hij in een brief.

Eind vorige maand riepen meerdere partijen in de raad op de banden met Sint-Petersburg te verbreken. Aboutaleb schreef daarop een brief naar de gouverneur van de Russische stad, waarin hij hem opriep afstand te nemen van het geweld gepleegd door Russische troepen.

Op die oproep kwam geen reactie, laat Aboutaleb nu aan de raad weten. "Om deze reden heeft het College besloten alle formele activiteiten tussen Rotterdam en de gemeente Sint-Petersburg in het kader van de zusterstadrelatie, zowel op bestuurlijk als op ambtelijk niveau, tot nader orde te bevriezen".

Gouverneur Beglov is per brief op de hoogte gesteld. Sint-Petersburg, de op een na grootste stad van Rusland, is sinds de jaren 80 een zusterstad van Rotterdam.

Burgemeester van Irpin: 'We hebben goed nieuws, Irpin is bevrijd'

Volgens de burgemeester van Irpin is de stad heroverd op de Russen. Hij verwacht wel dat er nieuwe aanvallen zullen komen. De burgemeester waarschuwt de inwoners vooral niet terug te keren, omdat het te gevaarlijk is.

Burgemeester van Irpin: 'We hebben goed nieuws, Irpin is bevrijd'

Rutte wil graag bij toespraak Zelensky zijn, maar Kamer weert hem

Premier Rutte heeft aan de Tweede Kamer gevraagd of hij donderdag aanwezig mag zijn bij de videotoespraak van de Oekraïense president Zelensky, maar dat gaat niet gebeuren. Rutte zei in een interview op Instagram dat de Kamer dat niet wil. "Ze zeggen: we willen dat echt als Kamer doen. Dus daar ben ik niet bij."

Anders dan in andere landen maken leden van het kabinet in Nederland geen deel uit van het parlement. Rutte heeft regelmatig contact met Zelensky over de situatie in diens land, maar de toespraak die de president donderdag per videoverbinding houdt is gericht tot de Kamerleden. Aansluitend is er een debat over Zelensky's toespraak. Daar is minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken voor uitgenodigd.

De toespraak van Zelensky is een primeur, nooit eerder sprak een buitenlands staatshoofd in de Tweede Kamer. Dat kan ook pas sinds vorig jaar, toen het reglement van orde van de Kamer werd aangepast om dit mogelijk te maken.

Woordvoerder Abramovitsj: klachten die passen bij vergiftiging

De Russische miljardair Roman Abramovitsj heeft eerder deze maand symptomen gehad die passen bij een vergiftiging. De klachten ontstonden nadat de Rus overleg had gevoerd in Kiev over beëindiging van de strijd in Oekraïne. Dat bevestigt een woordvoerder van Abramovitsj aan de BBC. Hij had last van pijnlijke ogen en vervelling. Er zijn geen verdere details gegeven.

Daarnaast meldt de BBC dat ook twee onderhandelaars van de Oekraïense kant last hadden van klachten. Bellingcat en The Wall Street Journal schreven daar eerder vandaag al over.

'Geen zicht op vastgoed van gestrafte Russen in Nederland'

Ruim een maand na de afkondiging van de sancties tegen Rusland is het nog steeds onduidelijk wie Russisch vastgoed in Nederland moet opsporen. Het Kadaster, waar alle informatie over het eigendom van vastgoed te vinden is, laat weten nog geen opdracht gekregen te hebben om Russisch bezit in kaart te brengen.

Mede hierdoor is het onduidelijk of er Nederlandse panden in handen zijn van Russen die onder de westerse sancties vallen. Terwijl er wel sterke aanwijzingen zijn dat oligarchen hier vastgoed hebben gekocht.

Lees hieronder het hele artikel:

'Miljardair Abramovitsj en Oekraïense delegatie mogelijk vergiftigd'

De Russische miljardair Roman Abramovitsj en Oekraïense onderhandelaars zijn bij een ontmoeting in Kiev mogelijk vergiftigd. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen.

Abramovitsj en twee hooggeplaatste Oekraïense onderhandelaars, onder wie een Oekraïens parlementslid, kwamen eerder deze maand in de hoofdstad bij elkaar. Zij zouden daarna last hebben gehad van diverse gezondheidsklachten. Ze kampten onder meer met tranende ogen en een geïrriteerde huid, schrijft de krant. Zowel Abramovitsj als de Oekraïense delegatie is inmiddels weer hersteld.

Volgens de bronnen komt de aanval uit de hoek van hardliners in Moskou, die de vredesbesprekingen zouden willen tegenwerken. Abramovitsj heeft niet gereageerd. De Russische ondernemer is sinds eind februari betrokken bij onderhandelingen tussen de twee landen.

Onderzoeksplatform Bellingcat maakt ook melding van de mogelijke vergiftiging. Volgens Bellingcat komen de symptomen overeen met klachten die optreden na een aanval met een chemisch wapen.

Podcast De Dag: vuile wapens

De VS waarschuwt dat Rusland in Oekraïne mogelijk op korte termijn biologische of chemische wapens gaat inzetten. Rusland zegt juist dat Oekraïne deze wapens wil gebruiken.

Defensiespecialist Danny Pronk van het Instituut Clingendael legt in podcast De Dag uit welke wapens er zijn, hoe die werken, welke schade ze kunnen aanrichten en welke ervaring Rusland ermee heeft.

Duitsland: 300.000 vluchtelingen opgenomen, tijd voor verspreiding in EU

In Duitsland zijn momenteel ruim 300.000 Oekraïense vluchtelingen en dat is nog maar het begin, zegt bondskanselier Scholz. De Duitse regering pleit voor een meer gelijkmatige verdeling van ontheemden over alle EU-lidstaten.

Volgens de VN zijn inmiddels bijna 4 miljoen Oekraïners de oorlog in hun land ontvlucht. In Polen verblijven er nu zo'n 2,2 miljoen en ook andere EU-landen die grenzen aan Oekraïne vangen honderdduizenden mensen op. Nederland vangt momenteel ruim 18.000 personen op.

"We moeten actiever vluchtelingen verspreiden binnen de Unie om zo onze solidariteit te tonen", zei de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Faeser. Volgens haar is het belangrijk om te kijken hoeveel vluchtelingen elk land aankan, afhankelijk van het aantal inwoners.

Burgemeesters: 5000 doden in Marioepol, 100 in Kiev

In hoofdstad Kiev zijn volgens de burgemeester ruim honderd burgers omgekomen sinds het begin van de oorlog. Ook de burgemeester van de belegerde stad Marioepol kwam met een nieuwe dodental: ruim 5000. Beide beweringen kunnen niet onafhankelijk worden gecontroleerd.

Vier kinderen zijn bij gevechtshandelingen of bombardementen gedood, zegt burgemeester Klitsjko van de hoofdstad. In Kiev zouden zestien kinderen gewond in het ziekenhuis liggen. Van twintig lichamen in de stad is de identiteit niet meer te achterhalen volgens Klitsjko.

Eerder vandaag zei de Oekraïense minister van Financiën dat de invasie het land ruim 560 miljard euro heeft gekost. Ook dit genoemde bedrag is niet geverifieerd.

De begrafenis van een luitenant in het Oekraïense leger, vandaag in Lviv

Tijgerin Shanti uit Oekraïne ingeslapen in Nederland

De tijgerin die anderhalve week geleden is opgehaald uit Oekraïne heeft een spuitje gekregen en is ingeslapen. Ze bleek er veel slechter aan toe dan aanvankelijk gedacht, meldt NH Nieuws. "Haar uit haar lijden verlossen was daarom de beste keuze", meldt Stichting Leeuw.

Tijgerin Shanti was samen met twee leeuwen en een andere tijger overgekomen vanuit een dierentuin in Charkov, in Oost-Oekraïne. Na een lange reis werden ze ondergebracht bij de opvang van de stichting in het Noord-Hollandse dorp Anna Paulowna. Met name de tijgerin was volgens directeur Robert Kruijff getraumatiseerd door de situatie in het Oost-Europese land. "Ze is mager, ziek en heel bang voor mensen", zo vertelde hij eerder.

Burgemeester: Irpin bij Kiev heroverd

De burgemeester van Irpin, net voorbij de stadsgrenzen van Kiev, zegt dat het stadje is heroverd op Russische troepen. Zijn bewering kon niet onafhankelijk worden gecontroleerd.

Irpin is een van plekken waar de afgelopen weken hard is gevochten in de strijd om de hoofdstad. De afgelopen dagen zijn de Oekraïense strijdkrachten een tegenoffensief begonnen rondom Kiev. Volgens de autoriteiten wordt daarbij steeds meer terreinwinst geboekt.

Op dit kaartje zie je de laatste oorlogsbewegingen in Oekraïne:

Wie Z-symbool gebruikt in Duitsland kan worden vervolgd

Personen of groepen die het omstreden Z-symbool gebruiken als steun voor de Russische invasie, kunnen in Duitsland in sommige gevallen strafrechtelijk worden vervolgd. Dat meldt het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken.

De letter Z staat op Russische legervoertuigen en is uitgegroeid tot een symbool van voorstanders van de oorlog. Sommige Duitse deelstaten, zoals Nedersaksen en Beieren, hebben een verbod op het afbeelden van het symbool aangekondigd.

Een landelijk verbod is volgens het ministerie niet aan de orde. De letter Z verbieden is geen optie, legde de woordvoerder uit, maar afhankelijk van de context kan het gebruik ervan wel strafbaar zijn. "De Russische oorlog tegen Oekraïne is een criminele daad. Wie deze oorlog openlijk steunt, kan in aanmerking komen voor vervolging."

De laatste stand van zaken in Oekraïne: 'Rusland heeft doelen bijgesteld'

Rusland heeft naar eigen zeggen zijn doelen in Oekraïne bijgesteld, en dat is volgens defensie-expert Bob Deen ook terug te zien op het slagveld. In de onderstaande video geeft hij een samenvatting van wat er de afgelopen dagen is gebeurd in de oorlog.

"Rusland claimt dat het zich nu vooral richt op gebieden in het oosten en dat andere aanvallen bedoeld waren om Oekraïne te verzwakken. Maar je ziet de Russische troepen ook verliezen of helemaal vastlopen op een aantal plekken."

Bekijk hier de video:

Terugkijken: Oost-Europadeskundige Bob Deen over de oorlogssituatie in Oekraïne

Rusland beperkt toegang voor reizigers uit 'onvriendelijke landen' als Nederland

Rusland gaat de toegang tot het land voor burgers uit 'onvriendelijke landen' beperken, waaronder Nederland. Er is een presidentieel decreet in de maak waaruit duidelijk wordt om welke beperkingen het precies gaat.

Het voornemen is bekendgemaakt door de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov. De maatregelen treffen de landen die zware sancties tegen Moskou hebben ingesteld vanwege de invasie van Oekraïne. Volgens Lavrov is het doel van de VS en zijn bondgenoten om Ruslands economie te vernietigen en het land politiek te destabiliseren.

Volgens NOS-correspondent Iris de Graaf gaat Rusland hiermee nog verder op slot:

Inmiddels ruim 18.000 vluchtelingen opgevangen in Nederland

Nederland vangt momenteel 18.369 vluchtelingen uit Oekraïne op. Dat zijn er ruim 3000 meer dan vorige week donderdag, de laatste keer dat het ministerie van Justitie en Veiligheid er cijfers over publiceerde.

Via de veiligheidsregio's zijn er inmiddels 29.053 bedden beschikbaar, bijna 2000 meer dan afgelopen donderdag. De overheid roept Oekraïense vluchtelingen ook op zich te registreren, om zo in aanmerking te komen voor ondersteuning. Iets meer dan 11.000 Oekraïners hebben dat tot dusver gedaan.

Een opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen in Rotterdam

Oranje definitief niet tegen Belarus in WK-kwalificatie, gevolgen onduidelijk

De KNVB houdt nog altijd vast aan het standpunt om niet tegen Belarus te spelen en heeft zodoende besloten het WK-kwalificatieduel van het Nederlands vrouwenelftal van 12 april te schrappen.

In plaats daarvan spelen de Oranjevrouwen een oefenwedstrijd tegen Zuid-Afrika. Wat de consequenties van het besluit zijn, is ook voor de voetbalbond nog niet duidelijk. Vanuit de UEFA is nog niets gecommuniceerd.

Onafhankelijke krant Novaja Gazeta stopt voorlopig

Een van de laatste onafhankelijke kranten van Rusland schort voorlopig zijn activiteiten op. Novaja Gazeta pauzeert alle online en gedrukte uitlatingen vanwege een nieuwe waarschuwing van de autoriteiten.

Kritiek uiten op de oorlog in Oekraïne, of zelfs maar spreken van een Russische invasie is officieel verboden. Daarom stopt Novaja Gazeta met publiceren "tot het einde van de speciale militaire operatie", schrijft de redactie in een verklaring. De hoofdredacteur van de krant won vorig jaar de Nobelprijs voor de Vrede.

VN: meer dan 3,8 miljoen Oekraïners zijn land ontvlucht

Meer dan 3,8 miljoen Oekraïners zijn het land ontvlucht sinds het begin van de oorlog, meldt de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN. Zo'n 90 procent van de mensen die zijn gevlucht zijn vrouwen en kinderen.

De meerderheid is de grens met Polen overgestoken, waar nu 2,2 miljoen Oekraïners verblijven. Meer dan een half miljoen vluchtelingen zitten in Roemenië. Moldavië en Hongarije hebben beide ruim 300.000 vluchtelingen binnen hun landsgrenzen. De VN telt de mensen uit omliggende landen die in Oekraïne waren, en nu weer naar hun thuisland zijn gegaan, niet mee.

Lavrov: pas ontmoeting tussen Zelensky en Poetin als er bijna een deal is

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zegt dat een ontmoeting tussen de presidenten Poetin en Zelensky op dit moment "contraproductief" zou zijn. De presidenten zouden elkaar volgens Lavrov pas kunnen ontmoeten als de twee partijen dichter bij een deal zijn op hoofdpunten.

Delegaties van Rusland en Oekraïne komen vandaag aan in Istanbul voor vredesbesprekingen. Het is nog onduidelijk wanneer de gesprekken precies beginnen. Volgens het Kremlin is het belangrijk dat de delegaties elkaar persoonlijk ontmoeten, omdat de besprekingen via videoverbindingen vooralsnog niets hebben opgeleverd.

Ook reageerde het Kremlin op de opmerkingen van president Biden afgelopen weekend over Poetin. Hij noemde hem een "slager" en zei dat "deze man niet aan de macht" kan blijven. Het Kremlin noemt de opmerkingen van Biden "alarmerend".

Leraren en leerlingen ruimen puin na aanval op hun school in Charkov

Er sliepen mensen in de school, omdat ze hoopten daar veilig te zijn. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

Leraren en leerlingen ruimen op na aanval op hun school in Charkov

'Somalië Bataljon' hijst eigen vlag op overheidsgebouw Marioepol

Op beelden die vandaag op sociale media zijn verschenen is te zien dat militairen van het "Somalië Bataljon", onderdeel van de pro-Russische zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk, hun eigen vlag hijsen op een Oekraïens overheidsgebouw in het noorden van de stad Marioepol.

Het gebouw is uitgebrand en zwaar beschadigd door kogelinslagen. "Op bevel van Vladimir Poetin zijn we hier aan het werk", zegt de militair in de video. De beelden zijn geverifieerd door de NOS. De video is vandaag gepubliceerd, maar het is onduidelijk wanneer de beelden zijn gemaakt.

Het Somalië Bataljon vecht sinds 2014 voor afscheiding van de Donbas-regio van Oekraïne. De naam van het bataljon is afkomstig van een leiders van de groep die vond dat zijn militairen net zo onbevreesd vochten als Somaliërs. Het bataljon wordt door de Oekraïense overheid een terroristische organisatie genoemd en de EU heeft in 2015 sancties afgekondigd tegen het bataljon.

Zo zag het overheidsgebouw er voor de oorlog uit:

Mijnen gevonden door Turkse marine in de Zwarte Zee

De Turkse marine heeft een tweede zeemijn gevonden aan de Turkse kust in de Zwarte Zee, vlak bij de Bulgaarse grens. Zaterdag werd aan de ingang van de Bosporus, de zeestraat die dwars door Istanbul loopt, ook een mijn gevonden. De Bosporus ging toen voor een paar uur dicht en de mijn werd onschadelijk gemaakt.

Waarschijnlijk zijn de mijnen neergelegd voor de Oekraïense kust en zijn ze op drift geraakt. Eerder waarschuwde Rusland al voor de mogelijkheid dat honderden mijnen door slecht weer van kabels konden afbreken en daarna richting de Bosporus en andere kustgebieden konden afdrijven.

Oekraïne en Rusland beschuldigen elkaar van het plaatsen van mijnen in de Zwarte Zee. Het is niet bekend van wie deze mijnen afkomstig zijn.

Litouwen, Polen en Oekraïne richten gezamenlijk onderzoeksteam (JIT) op

Polen, Litouwen en Oekraïne hebben een gezamenlijk onderzoeksteam (JIT) opgericht om mogelijke internationale misdaden te onderzoeken die gepleegd zijn door Rusland in Oekraïne. De JIT-overeenkomst zorgt ervoor dat landen bewijs met elkaar kunnen delen over mogelijke oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Ook kunnen de landen nu onderzoek met elkaar doen.

De Europese justitieorganisatie Eurojust ondersteunt de oprichting van het onderzoeksteam. Eurojust helpt het JIT met onder meer operationele, juridische en financiële bijstand. Ook faciliteert Eurojust de samenwerking tussen de betrokken landen en het Internationaal Strafhof in Den Haag. Mogelijk sluiten in de toekomst nog meer landen zich bij het onderzoeksteam aan.

Protest in Sint-Petersburg tegen bloedvergieten in Oekraïne

De Russische kunstenares Jevgenia Isajeva spreekt zich in Sint-Petersburg uit tegen het bloedvergieten in Oekraïne door met nepbloed besmeurd de woorden "mijn hart bloedt" te herhalen. Uiteindelijk wordt ze gearresteerd door agenten.

Protest in Sint-Petersburg tegen bloedvergieten in Oekraïne

Burgemeester wil volledige evacuatie van Marioepol

Zo'n 160.000 mensen zitten nog vast in Marioepol, meldt de burgemeester. De stad moet volgens hem volledig worden geëvacueerd omdat er een "humanitaire catastrofe" dreigt.

Inwoners kunnen alleen weg via humanitaire corridors, waar Oekraïne met Rusland steeds nieuwe afspraken over moet maken. Vicepremier Irina Veresjtsjoek meldt dat vandaag nergens in het land vluchtroutes geopend worden. Volgens de Oekraïense inlichtingdienst kunnen mogelijk Russische "provocaties" plaatsvinden langs de routes.

De zuidelijke havenstad Marioepol wordt al weken omsingeld door Russische troepen. Inwoners hebben geen elektriciteit en verwarming. Ook is er een tekort aan water, voedsel en medicijnen. Voor de oorlog had de stad meer dan 430.000 inwoners.

Oekraïne verwacht geen doorbraak bij vredesonderhandelingen

Een hooggeplaatste Oekraïense ambtenaar heeft geen grote verwachtingen van de vredesbesprekingen tussen Rusland en Oekraïne. "Ik verwacht geen doorbraken bij belangrijke kwesties", zegt een adviseur van de minister van Binnenlandse Zaken. De besprekingen tussen de twee landen starten vandaag in Istanbul.

De laatste bespreking in Turkije was op 10 maart, toen ministers Koeleba en Lavrov van Buitenlandse Zaken om tafel zaten. De diverse onderhandelingsrondes op verschillende niveaus hebben nog niet tot een doorbaak geleid.

President Zelensky liet gisteren in een gesprek met Russische journalisten weten dat hij bereid is om te praten over het aannemen van een neutrale status. Dat houdt in dat Oekraïne zich niet meer kan aansluiten bij bijvoorbeeld de NAVO. Dat is een van de eisen van Rusland aan de onderhandelingstafel.

Heineken trekt zich helemaal terug uit Rusland

Heineken trekt zich volledig terug uit Rusland. Eerder had de bierbrouwer vanwege de invasie in Oekraïne al aangekondigd om te stoppen met nieuwe investeringen in Rusland, de export naar Rusland en de verkoop van het merk. De lokale productie van bier voor de Russische markt ging nog wel door. Daar stopt het Nederlandse bedrijf nu ook mee.

Heineken heeft 1800 werknemers in Rusland en zegt hen door te betalen tot eind 2022. De bierbrouwer verwacht 400 miljoen euro te moeten afschrijven door het vertrek uit Rusland.

Rode Kruis: nog steeds geen toegang tot Marioepol

Het Internationale Committee van het Rode Kruis (ICRC) heeft nog steeds geen toegang tot de belegerde stad Marioepol in het zuiden van Oekraïne, zegt een woordvoerder tegen de BBC. Om veilig de stad binnen te komen, hebben hulpverleners toegang van zowel Rusland als Oekraïne nodig.

"De partijen moeten een akkoord sluiten voor veilige doorgang en daarvoor garant staan. Ze moeten de route bekendmaken en mensen voldoende tijd geven om de stad uit te komen", zegt het Rode Kruis.

De afgelopen weken meldde Oekraïne dat inwoners van Marioepol gedwongen de Russische grens overgebracht zijn. Rusland ontkent dat. "Volgens het internationaal humanitair recht moeten mensen de kans krijgen om te vertrekken, maar mogen ze niet daartoe worden gedwongen", zegt de woordvoerder.

Verwoestingen in Marioepol

'Uitspraken Biden spelen Poetin in de kaart'

President Biden baarde dit weekend opzien toen hij Poetin een "slager" noemde en zei dat "deze man niet aan de macht" kan blijven. Laurien Crump, universitair hoofddocent Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Utrecht, noemt de uitspraken een "diplomatieke faux pas" in aanloop naar de nieuwe ronde onderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland in Istanbul.

"Deze uitspraken lijken uit emotie voort te komen, en niet uit tactiek", zegt Crump in het NOS Radio 1 Journaal. "Het is slecht voor die onderhandelingen om Poetin nu al als "slager" neer te zetten omdat je daarmee de situatie verder escaleert." Biden's uitspraken kwamen hem op kritiek te staan. De Franse president Macron en Duitse bondskanselier Scholz namen afstand van zijn woorden.

"Dat de Amerikanen uit zouden zijn op regimeverandering is een van Poetin's grootste angsten", zegt Crump. "Dat zou Poetin kunnen stimuleren om verder te gaan, want als hij al een slager en een oorlogsmisdadiger is, dan is de vraag wat hij nog te winnen heeft bij deze onderhandelingen. Hiermee wordt olie op het vuur gegooid en speel je Poetin in de kaart."

Biden over Poetin: 'Mijn God, deze man kan toch niet aanblijven'

Scholen in Kiev gaan weer open, wel alleen online

Kinderen en jongeren in Kiev kunnen vanaf vandaag weer onderwijs volgen, al zal de heropening van de scholen wel online zijn. Dat kondigde de burgemeester van Kiev, Klitschko, aan in een bericht op Telegram.

Hij schrijft dat het onderwijs aangepast wordt aan de huidige omstandigheden en dat gebruikt gemaakt zal worden van verschillende educatieve platforms. "Een belangrijke taak voor de stad is om zelfs in deze moeilijke tijd van beleg te leven en te werken", schrijft de burgemeester.

Scholz: NAVO en VS niet uit op machtswissel in Rusland

De Duitse bondskanselier Scholz heeft benadrukt dat de NAVO niet uit is op een ander regime in Rusland. "Dat is niet het doel van de NAVO, en overigens ook niet van de Amerikaanse president", zei hij in een interview met de Duitse omroep ARD.

Scholz reageert daarmee op een opmerking van president Biden. Die zei dit weekend over zijn Russische ambtgenoot Poetin dat die "een slager" is die "niet aan de macht kan blijven". De opmerkingen leidden zowel in de VS als in andere landen tot kritiek, en het Witte Huis kwam snel met een aanvullende verklaring waarin stond dat het niet uit is op een machtswisseling in het Kremlin.

Scholz stelt dat hij en Biden op één lijn zitten. "Ik heb tijdens mijn bezoek aan het Witte Huis lang met hem gesproken en ook dit vraagstuk kwam op tafel", zei hij tegen de ARD. "Het is een zaak van de mensen en landen zelf om voor hun vrijheid te vechten."

Oscargasten dragen lintjes en buttons voor Oekraïne

Verschillende Hollywood-sterren betuigen bij de Oscar-uitreiking in Los Angeles vannacht steun aan de Oekraïense bevolking. Zo draagt de Britse acteur Benedict Cumberbatch een geel-blauwe button op zijn pak en heeft actrice Marlee Matlin een blauw-gouden ketting om.

Andere prominenten dragen het blauwe lintje dat de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties heeft uitgegeven. Het lintje heeft de tekst #WithRefugees. Onder anderen actrice Jamie Lee Curtis en regisseur Paolo Sorrentino hebben het opgespeld.

Volg hier ons liveblog over de Oscars:

Benedict Cumberbatch, met geel-blauwe button, en zijn vrouw Sophie Hunter

Erdogan tegen Poetin: staakt-het-vuren nodig

De Turkse president Erdogan heeft tegen zijn Russische ambtgenoot Poetin gezegd dat er een wapenstilstand moet komen in Oekraïne. Dat heeft het Turkse presidentiële kantoor bekendgemaakt na een telefoongesprek tussen Erdogan en Poetin.

Erdogan benadrukte de noodzaak van een staakt-het-vuren tussen Rusland en Oekraïne en van verbetering van de humanitaire omstandigheden, staat in de verklaring. Turkije is de komende drie dagen het toneel van nieuwe vredesbesprekingen tussen beide landen. Die onderhandelingen zijn in Istanbul, werd gisteravond bekend.

De Turkse minister Cavusoglu van Buitenlandse Zaken zegt dat hij zich bewust is van de verantwoordelijkheid die op Turkije rust:

Vicepremier Oekraïne: gisteren 1100 evacuaties

Er zijn gisteren 1100 mensen geëvacueerd uit belegerde Oekraïense gebieden. Dat zegt de Oekraïense vicepremier Irina Veresjtsjoek. Het zijn er minder dan een dag eerder, toen ruim 5200 mensen werden geëvacueerd uit belegerde steden via een humanitaire corridor.

Welkom

Welkom in het blog over de oorlog in Oekraïne. Het blog van gisteren kun je hier teruglezen.