NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Medische hulpmiddelen bereiken Marioepol niet • Macron: 'Rusland verder geïsoleerd'

Liveblog gesloten
 • Westen toont zich eensgezind in Brussel: 'Tegen Rusland, achter Oekraïne'

  Brussel was vandaag het decor van liefst drie diplomatieke toppen over de oorlog in Oekraïne: leiders van de landen van de NAVO, de G7 en de Europese Unie kwamen bij elkaar in de Belgische hoofdstad om gezamenlijk een vuist te maken tegen Rusland. De EU-top gaat morgen verder.

  Na afloop van de NAVO- en G7-bijeenkomsten buitelden de regeringsleiders over elkaar heen om de onderlinge eensgezindheid te benadrukken.

 • Oostflank NAVO krijgt versterking: 'Meeste oorlogen in Europa zijn hier begonnen'

  De versterking van de oostflank was het belangrijkste dossier van de NAVO-top vandaag. Correspondent Heleen D'Haens was in Roemenië, waar over het algemeen steun is voor de komst van meer NAVO-troepen.

  Lees er in onderstaand artikel meer over:

 • In Lviv worden Oekraïense militairen begraven: 'Deze oorlog is het niet waard'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  In Lviv worden Oekraïense militairen begraven: 'Deze oorlog is het niet waard'
 • Medische hulpmiddelen kunnen Marioepol niet bereiken

  Het is Wereldgezondheidsorganisatie WHO nog altijd niet gelukt om medische hulpmiddelen de stad Marioepol in te krijgen, laat een woordvoerder aan de BBC weten. De havenstad ligt al sinds het begin van de Russische invasie onder vuur. Een groot deel van de stad is verwoest. Ook lukt het de WHO niet om hulpgoederen de stad Mykolajiv, eveneens aan de Zwarte Zee, in te krijgen.

  Tussen 24 februari en 21 maart zijn er in Oekraïne 64 incidenten of aanvallen geweest op gezondheidsinstellingen en ambulances, meldde de WHO eerder. Hierbij kwamen 15 mensen om het leven en raakten 37 mensen gewond.

  Een WHO-medewerker die in Oekraïne werkt, zegt dat deze aanvallen "een verwoestend effect hebben op iedereen". Hierdoor voelen gezondheidswerkers zich volgens hem niet meer veilig, durven patiënten zich niet meer te laten behandelen en wordt het lastiger om de juiste zorg aan patiënten te bieden.

 • Beleggersvereniging wil meer openheid van bedrijven die nog in Rusland zitten

  De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil dat bedrijven opener zijn over de impact van de oorlog in Oekraïne op hun bedrijf. "Sommige bedrijven zeggen zich terug te trekken uit Rusland, maar gaan bijvoorbeeld onder andere merken gewoon door", zegt directeur Gerben Everts in het NPO Radio 1-programma Geld of je Leven.

  Everts wijst onder op Heineken, dat volgens hem onder zeven andere merknamen blijft verkopen. "Ook Shell zegt dat het vertrekt, maar de eigendomspapieren van hun bezittingen daar liggen nog gewoon in de kluis. Kortom, dit soort bedrijven zijn niet echt weg."

  De vereniging wil ook dat bedrijven duidelijker maken wat de oorlog doet met de resultaten. Zo noemt Evers staalbedrijf ArcelorMittal. "Dat heeft een grote staalfabriek in Oekraïne. Je kunt je afvragen wat daarmee gebeurt, als het niet al platgebombardeerd wordt. We hebben allemaal een plicht om de sancties die er zijn na te leven. Dat geldt voor financiële instellingen, maar ook voor bedrijven die zeggen niet meer met het regime samen te werken. Die moeten daar wel aan voldoen."

 • Russische ruimteraketten niet meer gebruikt voor Europese ruimtemissies

  Het Russische ruimteagentschap Roskosmos gaat raketten die hadden moeten worden gebruikt voor Europese ruimtemissies nu gebruiken voor satellietlanceringen door Russische bedrijven en landen die Rusland steunen.

  Volgens de directeur van Roskosmos, Dmitry Rogozin, gaat het om ongeveer tien raketten. Hij zei al eerder dat sancties van het Westen mogelijk de samenwerking tussen Rusland en het Westen in de ruimte zouden verstoren.

  AFP
 • Von der Leyen zegt dat Rusland EU niet kan chanteren met energietoevoer

  Rusland kan Europa niet chanteren met zijn energietoevoer, zegt de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen.

  Rusland eist dat afnemers van Russisch gas voortaan in roebels betalen in plaats van euro's of dollars. Dat is volgens de voorzitter een poging om de sancties te omzeilen die de EU niet zal toestaan. "De tijd dat energie gebruikt kon worden om ons te chanteren is voorbij."

  Zij noemt het betalen in roebels "een eenzijdige beslissing". Volgens haar pleegt Rusland hier contractbreuk mee. De Oekraïense regering riep landen al eerder op om niet in te gaan op het verzoek van Rusland.

 • Rutte bij NAVO-top: 'Poetin heeft zich totaal vergist'

  "Poetin dacht dat hij verdeeldheid kon creëren, maar hij bracht ons juist samen", zeo premier Rutte bij de NAVO-top in Brussel.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte bij NAVO-top: 'Poetin heeft zich totaal vergist'
 • Biden: VS komt met reactie als Rusland chemische wapens gebruikt

  Als Rusland chemische wapens inzet in Oekraïne, zullen de Verenigde Staten antwoorden, zegt president Biden op de persconferentie na de NAVO-top in Brussel.

  Bij de NAVO en de VS zelf bestaat de vrees dat Rusland die wapens wil inzetten. Volgens Biden hangt de manier waarop de VS reageert op de chemische wapens af van "de aard van het gebruik".

  Ook zegt de president dat het gebruik "tot een reactie zal leiden" van de NAVO. Maar welke reactie, zegt hij niet. Dat wordt "op dat moment" besloten.

  De president wil verder dat Rusland uit de G20 wordt verwijderd. Als andere G20-landen daar voor gaan liggen, dan wil hij dat Oekraïne toegang krijgt tot de G20-bijeenkomsten.

 • Is de angst van de VS en NAVO voor Russische chemische wapens gegrond?

  De VS en de NAVO waarschuwen dat Rusland van plan is biologische of chemische wapens in te zetten. Dat zou "de aard van het conflict totaal veranderen", aldus secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg. De Verenigde Staten werken aan een plan over hoe te reageren als Rusland zulke wapens inzet. Maar hoe reëel is de angst dat Rusland chemische of biologische wapens inzet?

  Lees er in onderstaand artikel meer over:

 • Macron: Rusland raakt steeds verder geïsoleerd

  Rusland raakt volgens de Franse president Macron steeds verder geïsoleerd op het wereldtoneel.

  Ook zei de president na afloop van de NAVO-top in Brussel dat de G7-landen klaar zijn om meer sancties op te leggen aan Rusland als dat nodig is. "Deze sancties hebben een impact en zijn voelbaar. We moeten hiermee doorgaan vanwege het afschrikkende effect dat ze hebben."

  Volgens Macron is het zeer belangrijk dat het conflict niet verder escaleert. Daarom heeft de NAVO volgens hem besloten om Oekraïne te steunen zonder zelf een oorlog tegen Rusland te voeren.

  AFP
 • Gevlucht Oekraïens orkest vindt elkaar terug in Lviv: 'Muziek zorgt voor afleiding'

  Tijdens de vlucht vanuit Loegansk raakte een 60-koppig orkest elkaar kwijt. Een deel van de muzikanten van het orkest heeft elkaar teruggevonden in Lviv. Van een lokale kerk mogen zij een ruimte gebruiken om te repeteren.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Gevlucht Oekraïens orkest vindt elkaar terug in Lviv: 'Muziek zorgt voor afleiding'
 • België gaat nog eens 1 miljard euro extra uitgeven aan defensie

  De komende drie jaar gaat de Belgische regering 1 miljard euro extra investeren in defensie, dat meldt premier De Croo na afloop van de NAVO-top in Brussel.

  Vanwege de oorlog in Oekraïne hebben meerdere landen de afgelopen tijd toegezegd meer geld aan defensie uit te gaan geven. België had voor de oorlog al aangekondigd het budget met 10 miljard te verhogen, maar daar komt nu dus nog 1 miljard extra bij.

  Minister van Defensie Dedonder liet aan onder meer VRT Nieuws weten dat van de 1 miljard in 2022 450 miljoen wordt gebruikt. Dat is een verhoging van 10 procent ten opzichte van het budget van dit jaar. In 2023 en 2024 komt er 275 miljoen euro bij.

  Het geld wordt onder meer besteed aan verbetering van infrastructuur. Die middelen gaan naar verschillende domeinen, zoals wapens, uitrusting van de soldaten en cyberveiligheid.

  EPA
 • Zweeds-Deens postbedrijf stopt met bezorgen van brieven uit en naar Rusland

  Het Zweeds-Deense postbedrijf Postnord stopt met het bezorgen van brieven die bestemd zijn voor Rusland en Belarus of uit die landen komen. Het bedrijf doet dat naar eigen zeggen om te voldoen aan de sancties die de EU heeft opgelegd na de invasie van Oekraïne.

  Het bedrijf zegt te stoppen met bezorgen van deze post totdat de sancties worden opgeheven of wanneer het mogelijk is "om een systeem te maken waarin de post van en naar deze landen kan doorgaan terwijl wel aan de sancties wordt voldaan". Het bedrijf bezorgt ook geen pakketten meer naar de twee landen of pakketten die uit die landen afkomstig zijn.

  PostNL laat weten dat de bezorging naar Rusland gewoon doorgaat en dat het bedrijf met controles aan de douane voldoet aan de sancties. Er bestaat een internationaal verdrag waaronder wordt samengewerkt met de postdiensten in Rusland. De post wordt met vrachtwagens naar Duitsland gebracht en daar overgedragen aan een filiaal van de Russische postdienst. De frankeerkosten worden een keer per jaar afgerekend.

 • Rutte verwacht op EU-top geen nieuwe sancties tegen Rusland

  Premier Rutte verwacht niet dat er nieuwe sancties worden aangekondigd tegen Rusland op de EU-top in Brussel. Dat zei hij voor aanvang van de top.

  Volgens de premier zitten er te veel mensen aan tafel om daar concreet over te kunnen spreken. "We hebben al een groot aantal sancties opgelegd. We komen nu op een meer complex terrein terecht." Tegen internationale media vertelde hij verder "met grote interesse" te kijken naar het debat in Zweden en Finland over mogelijk NAVO-lidmaatschap. Ook zei hij dat "Poetin dacht dat hij verdeeldheid kon creëren, maar hij bracht ons juist samen".

  Hij herhaalde dat een no-flyzone boven Oekraïne niet aan de orde is "omdat dat tot een 'face-to-face' confrontatie van het Westen met Rusland leidt." Wel zegt hij dat individuele landen al veel doen om Oekraïne militair te steunen. "Nederland is al heel ver gegaan met levering van stingers. Je ziet aan alle kanten dat we bezig zijn de oostflank te versterken. En waar een no-flyzone niet kan, versterken we Oekraïne met militaire middelen."