NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Zelensky: eerst referendum over compromis met Rusland • EU eens over 'flitsmacht'

Liveblog gesloten
 • Pro-Kremlin-krant verwijdert passage over duizenden Russische doden: 'nepnieuws'

  De website van de Russische pro-Kremlin-krant Komsomolskaja Pravda heeft cijfers gepubliceerd van het aantal Russen dat naar verluidt gedood zou zijn in Oekraïne. Na een paar uur werd het cijfer in het artikel verwijderd. Volgens de krant ging het om nepnieuws, dat het gevolg was van een hack van de website.

  Het zou gaan om 9861 Russische militairen die sinds het begin van de oorlog omgekomen zouden zijn, gebaseerd op cijfers van het ministerie van Defensie. Dat zijn er aanzienlijk meer dan de 498 doden die Moskou tot nu toe officieel heeft bevestigd. Andere media verbaasden zich al over de cijfers, omdat het ministerie recentelijk geen cijfers heeft vrijgegeven.

 • Ruim 3000 mensen geëvacueerd uit Marioepol

  Uit de belegerde stad Marioepol zijn vandaag 3007 mensen geëvacueerd en in veiligheid gebracht. Dat meldt vicepremier Irina Veresjtsjoek. De stad ligt al meer dan twee weken onder vuur van het Russische leger.

  In heel het land zijn volgens Veresjtsjoek vandaag 8057 Oekraïners geëvacueerd door zeven verschillende humanitaire corridors vanuit dorpen en steden die onder vuur liggen.

 • Warschau vraagt de EU dringend om hulp bij opvang Oekraïense vluchtelingen

  Inmiddels zijn bijna 3,5 miljoen mensen Oekraïne ontvlucht; de meesten gaan naar buurlanden. In de Poolse hoofdstad Warschau kwamen de afgelopen tijd 300.000 vluchtelingen aan. Daarmee is de bevolking met bijna een vijfde gegroeid.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Warschau vraagt de EU dringend om hulp bij opvang Oekraïense vluchtelingen
 • Biden en Europese leiders bespreken ‘brute acties’ in Oekraïne

  De Amerikaanse president Biden is vandaag in gesprek gegaan met de leiders van Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en Italië over wat hij noemt de "brute acties" van Rusland in Oekraïne. Ze bespraken onderwerpen als de aanvallen op burgers, de veiligheid en de steun voor humanitaire hulp.

  Verder hield het Pentagon vandaag een persconferentie. Het Amerikaanse ministerie van Defensie beschuldigt Russische troepen van het plegen van oorlogsmisdaden in Oekraïne.

  "We zien zeker duidelijk bewijs dat Russische troepen oorlogsmisdaden plegen en we helpen met het verzamelen van bewijs daarvoor", zei Pentagon-woordvoerder John Kirby. Hij benadrukte dat er onderzoeken lopen en dat het ministerie daaraan zal bijdragen.

 • Nog eens 500 miljoen euro van de EU voor militaire hulp aan Oekraïne

  De EU verdubbelt het budget van het fonds waarmee wapens en andere militaire spullen voor Oekraïne wordt betaald: er komt 500 miljoen euro bij. Die afspraak maakten de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen. 450 miljoen euro is voor wapens en munitie. De rest gaat naar "niet dodelijke" materialen, zoals helmen en ehbo-spullen.

  Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken overlegde vandaag in Brussel met zijn EU-collega's over de oorlog. Volgens Hoekstra heeft "de ongekende Russische agressie" een "enorme impact op de Europese veiligheid". Daarom moet er snel worden gehandeld, zei hij. "Oekraïne verdient onze maximale steun."

 • Rutte in Warschau: EU-geld voor Polen om Oekraïners op te vangen

  Premier Rutte wil dat de Europese Unie financiële steun biedt aan Polen voor de noodopvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Dat zei hij na een bezoek aan de Poolse premier Morawiecki. Rutte denkt aan een bedrag tussen de 500 miljoen en 1 miljard euro.

  De druk van het opvangen van de vluchtelingen neemt toe in Polen. Meer dan 2 miljoen Oekraïners zijn de afgelopen weken naar het land gevlucht, volgens cijfers van de Verenigde Naties. Dat is meer dan de helft van het totale aantal mensen dat sinds 24 februari uit Oekraïne op de vlucht is geslagen (circa 3,5 miljoen).

 • Zelensky: eerst referendum over eventueel compromis met Rusland

  Als er een compromis op tafel komt te liggen met Rusland, dan zal de Oekraïense bevolking zich daar eerst in een referendum over moeten buigen. Dat zei de Oekraïense president Zelensky in een interview met de publieke omroep van Oekraïne Suspilne. "De mensen zullen zich hierover moeten uitspreken, en over de vorm van zo'n compromis", zei Zelensky.

  Delegaties van Oekraïne en Rusland hebben al een aantal keren met elkaar gesproken. Een concreet resultaat leverde dat nog niet op. Een mogelijk compromis voor Oekraïne zou kunnen draaien om het erkennen van de Krim als Russisch grondgebied of de toezegging nooit lid te worden van de NAVO in ruil voor veiligheidsgaranties.

 • EU is het eens over 'flitsmacht' van 5000 man

  De EU-landen zijn het eens geworden over nauwere defensiesamenwerking, waardoor de EU uiteindelijk militair minder afhankelijk moet worden van de VS. De samenwerking houdt onder meer in dat er een 'flitsmacht' van 5000 man komt om snel te kunnen ingrijpen.

  In het nieuwe zogenoemde Strategisch Kompas zijn gevaren die Europa bedreigen in kaart gebracht. Daarmee willen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie "onze weerbaarheid versterken en meer en beter investeren in onze defensievermogens". Twee jaar geleden bogen de lidstaten zich voor het eerst over de plannen. Vanwege de Russische invasie werden ze in korte tijd aangescherpt.

 • Rutte belt met Zelensky in aanloop naar bezoek aan Erdogan

  Premier Rutte heeft met de Oekraïense president Zelensky gebeld in aanloop naar zijn bezoek aan Turkije. Morgen vertrekt Rutte naar Ankara voor een ontmoeting met de Turkse president Erdogan.

  De twee spreken elkaar over de oorlog in Oekraïne, een paar dagen voor de NAVO-top aanstaande donderdag.

 • Rusland: winkelcentrum Kiev aangevallen vanwege opslag Oekraïense raketten

  Rusland heeft bevestigd dat het de aanval op het Retroville-winkelcentrum in Kiev heeft gepleegd. Het winkelcentrum was een doelwit omdat het werd gebruikt voor de opslag van onder meer raketten en munitie, meldt het Russische ministerie van Defensie. Of dat waar is, is niet door onafhankelijke bronnen bevestigd.

  Bij de aanval van afgelopen nacht zijn volgens de Oekraïense autoriteiten zeker acht doden gevallen. Vanochtend stond dat aantal nog op zes (zie deze liveblogpost). Het winkelcentrum ligt in een dichtbevolkte woonwijk. Bij de aanval zijn "langeafstandswapens met een hoge precisie" gebruikt, aldus een Russische woordvoerder. Het winkelcentrum werd compleet verwoest door de explosie.

  Rusland deelde beelden die zouden moeten aantonen dat het winkelcentrum inderdaad werd gebruikt als wapenopslag. Ook is daarop de explosie van het winkelcentrum te zien:

  De Nederlandse onderzoeksjournalist Christiaan Triebert, werkzaam bij The New York Times, plaatste eerder vandaag een foto op Twitter. Daarop lijken vier Oekraïense militaire voertuigen onder een deel van het winkelcentrum te staan. Het is niet duidelijk wanneer de foto is genomen. Ook Triebert benadrukt dat het om een "foto zonder datum" gaat.

 • Vodafone Oekraïne: meeste mensen vluchtten naar Polen

  Vodafone heeft op basis van de gegevens van een deel van zijn Oekraïense gebruikers bekeken waar tot nu toe de meeste mensen heen zijn gevlucht. Data-analisten van de telecomprovider analyseerden de bewegingen van de Oekraïense klanten die in de eerste weken van de oorlog naar het buitenland vluchtten.

  Vodafone heeft in totaal ruim 19 miljoen abonnees in Oekraïne, maar onduidelijk is hoeveel van hen het land al uit zijn.

  Het blijkt dat 27,7 procent van de onderzochte groep de afgelopen weken naar Polen is gevlucht. 0,9 procent kwam tot nu toe naar Nederland. Tot 19 maart zijn in totaal ruim 3,3 miljoen Oekraïners uitgeweken naar andere landen, van wie 2 miljoen naar Polen. De bewegingen van de groep Vodafone-klanten:

  1. Polen (27,7%)
  2. Tsjechië (11,5%)
  3. Hongarije (7,31%)
  4. Duitsland (6,44%)
  5. Roemenië (5,9%)
  6. Moldavië (5,9%)
  7. Slowakije (3,2%)
  8. Italië (2,5%)
  9. Turkije 2,1%)
  10. Egypte (1,8%)
  11. Frankrijk ( 1,7%)
  12. Spanje (1,6%)
  13. Oostenrijk (1%)
  14. Verenigde Arabische Emiraten (1%)
  15. Nederland 0,9%)

  De meeste Oekraïners vluchtten naar Polen Localfocus/NOS
 • 'Geen staakt-het-vuren tijdens onderhandelingen'

  Moskou kondigt geen staakt-het-vuren af tijdens de nieuwe onderhandelingsronde met Oekraïne. Rusland stopt dus niet met militaire acties tegen Oekraïne, al wordt er vandaag opnieuw met Oekraïne gepraat over een einde van de oorlog.

  "Een pauze in de operatie wordt door de nationalistische troepen gebruikt om te hergroeperen", zo wordt een woordvoerder van het Kremlin geciteerd door staatsmedium Russia Today. "En gebruikt om het Russische leger te blijven aanvallen."

  Gisteravond werd bekend dat onderhandelaars het eens waren over een nieuwe online onderhandelingsronde (zie deze liveblogpost).

 • Rusland: academici moeten internationale conferenties vermijden dit jaar

  Rusland wil dat Russische academici wetenschappelijke conferenties in het buitenland dit jaar vermijden. Ook zal het werk van Russische studenten tot eind dit jaar niet meer in internationale databases verschijnen.

  "We roepen niet op tot het verbannen van publicaties in Web of Science en Scopus", zegt minister van Wetenschap Valeri Falkov. Toch moet er gehandeld worden "in lijn met hun nationale belangen", dat wil zeggen dat ze zich niet meer in debatten met vakgenoten mogen mengen.

 • Koninklijk Huis vangt Oekraïners op in kasteel Het Oude Loo in Apeldoorn

  Koning Willem-Alexander gaat in navolging van de Belgische koninklijke familie Oekraïense vluchtelingen opvangen in vastgoed dat deel uitmaakt van het koninklijk domein. Ze krijgen een plaats in kasteel Het Oude Loo in Apeldoorn. Dat staat in de buurt van Paleis Het Loo, dat sinds 1984 een museum is.

 • Amelia zingt het Oekraïense volkslied bij een liefdadigheidsconcert

  Het Oekraïense meisje Amelia ging twee weken geleden viral, toen ze in een bunker in Kiev ondergedoken was met haar familie en het liedje 'Let it go' zong. Nu is ze veilig in Polen en mocht ze gisteren het Oekraïense volkslied zingen bij een liefdadigheidsconcert. De opbrengst daarvan gaat naar de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Amelia zingt het Oekraïense volkslied bij een liefdadigheidsconcert