liveblog
NOS SportAangepast

Verstappen en Perez vallen uit in eerste GP van het seizoen • Leclerc wint in Bahrein

  • GP Bahrein eerste race van het seizoen
  • Verstappen valt uit vlak voor het einde
  • Vanaf 18.10 uur: samenvatting van de race op NPO 1 en NOS.nl
  • Live updates ontvangen van dit liveblog op je smartphone? Vink dan het belletje aan
liveblog gesloten

Einde blog

Bedankt voor het volgen van ons blog. Hou onze site in de gaten voor nog meer reacties van de betrokkenen in Bahrein. Volgende week gaat het Formule 1-circus verder in Saudi-Arabië.

GP Bahrein - Verstappen reageert

"Het is enorm klote", aldus Verstappen bij verslaggever Martin Vriesema. "De balans was niet goed, dus meer dan een tweede plek zat er niet in, maar dat is altijd nog goed om het seizoen mee te beginnen. Na de pitstop kreeg ik problemen met het stuur en werd het moeilijker om te sturen."

"Daarna kreeg ik het volgende probleem en dat leidde tot de uitvalbeurt. Het leek op problemen met de batterij, maar ik denk dat er geen benzine meer naar de motor ging. Het kampioenschap wordt gewonnen door punten te scoren en niet uit te vallen. Als je dan met twee auto's zo uitvalt is dat heel pijnlijk."

Verstappen: 'Kampioenschap wordt gewonnen door niet uit te vallen, dit is pijnlijk'

Nu op NPO 1 en NOS.nl, de samenvatting plus analyse van Jan Lammers

Schakel nu in op NPO 1 of NOS.nl naar de samenvatting van de race. Analist Jan Lammers zal de wedstrijd naderhand bespreken.

GP Bahrein: wedstrijdverslag

Max Verstappen

Verstappen valt uit in Bahrein, Leclerc en Sainz zorgen voor een-tweetje Ferrari

Max Verstappen heeft in zijn eerste race als regerend wereldkampioen een fikse tegenvaller moeten slikken. De Red Bull-coureur leek bij de Grand Prix van Bahrein op weg naar plek twee achter Charles Leclerc, maar twee ronden voor het einde begaf zijn auto het; einde wedstrijd en geen WK-punten.

Leclerc eiste de zege voor zich op, voor ploeggenoot Carlos Sainz. Lewis Hamilton completeerde het podium.

GP Bahrein: De reacties

Pole, snelste ronde en winst. Een geweldig weekend voor Charles Leclerc. "De laatste twee jaar waren erg moeilijk voor het team. We beginnen op de best mogelijk manier, het kon niet beter."

"Ferrari is terug waar het hoort", reageerde ploeggenoot Carlos Sainz. "Max reed goed genoeg om de tweede plek te behouden, maar het is wat het is, ik ben blij voor Ferrari."

Hamilton was blij om te zien dat Ferrari zich weer wist te mengen in de strijd voorin. "Dit was het beste waar we op mochten hopen. Het was ongelukkig voor Max en Sergio, maar we hebben ons best gedaan en zijn blij met de punten."

GP Bahrein: 57/57 - Leclerc wint!

Einde race en een een-twee voor Ferrari. Charles Leclerc pakt de derde overwinning uit zijn carrière. Ploeggenoot Carlos Sainz komt als tweede over de streep. Lewis Hamilton legt beslag op de derde plek.

George Russell pakt de vierde plek en het is een gigantisch feest bij Haas want Kevin Magnussen eindigt als vijfde. De Deen, die onlangs Nikita Mazepin verving bij het team, pakt daarmee tien punten voor het Amerikaanse team, dat vorig jaar niet een punt wist te pakken.

GP Bahrein: 57/57 - Perez spint

Ook voor Perez is het einde wedstrijd. De auto van de Mexicaan slaat vast waardoor hij spint en ook voor hem geen punten. Lewis Hamilton gaat naar de derde plaats.

GP Bahrein: 55/57 - Ook problemen voor Perez

"Ik verlies vermogen", aldus Perez over de boordradio. De ploeggenoot van Verstappen verdedigt de derde plek ten opzichte van Lewis Hamilton.

GP Bahrein: 54/57 - Verstappen valt uit

Met nog een paar rondes te gaan moet Verstappen noodgedwongen naar de pits. Zijn auto heeft het begeven. Nul punten voor de wereldkampioen.

GP Bahrein: 54/57 - Weer problemen voor Verstappen

"Wat is er aan de hand met de batterij?", roept Verstappen over de boordradio. "Het is niet de batterij", zegt zijn team. Maar wat het wel is, kunnen ze niet zeggen. Carlos Sainz loert.

GP Bahrein: 51/57 - Leclerc meteen weg

De Monegask rijdt bij de herstart meteen weg bij Verstappen, die aan de achterkant Carlos Sainz van zich af moet houden. Leclerc heeft inmiddels meer dan een seconde voorsprong.

GP Bahrein: 50/57 - Safety car naar binnen

We gaan weer racen!

GP Bahrein: 47/57 - 'Geen effect op je balans'

"We blijven buiten", krijgt Verstappen te horen over de boordradio. "Het heeft geen effect op je optreden en balans."

GP Bahrein: 46/57 - Auto Gasly in brand

De safety car komt op de baan omdat de auto van Pierre Gasly in brand is gevlogen.

GP Bahrein: 44/57 - Verstappen komt binnen voor rode band, maar moet misschien nog een keer

"Mijn stuur is heel zwaar", roept Verstappen net nadat hij binnen is gekomen voor een setje rode banden. Zijn team roept hem weer naar binnen, maar hij blijft alsnog even buiten.

GP Bahrein: 37/57 - Na stops geen veranderingen aan kop

Stand top-6

# Coureur Team
1. Charles Leclerc Ferrari
2. Max Verstappen Red Bull
3. Carlos Sainz Ferrari
4. Sergio Perez Red Bull
5. Lewis Hamilton Mercedes
6. George Russell Mercedes

GP Bahrein: 32/57 - Verstappen is boos

Verstappen ziet Leclerc de leiding behouden na zijn pitstop, iets wat de Nederlander flink frustreert. "Dit is de tweede keer dat ik het rustig aan moest doen na een pitstop, terwijl ik hem makkelijk had kunnen pakken. Dat doe ik dus nooit meer."

GP Bahrein: 31/57 - Ook geel voor Verstappen

De Nederlander gaat naar binnen en kiest ook voor de gele band. Hij krijgt het advies zuinig aan te doen met zijn nieuwe rubber. Leclerc gaat ook meteen naar binnen.

GP Bahrein: 28/57 - Hamilton weer naar binnen

Het is duidelijk dat de teams nog in het duister tasten als het gaat om de betrouwbaarheid van het nieuwe rubber. Want dit seizoen zijn de banden wat groter dan vorig jaar en ook alle andere nieuwe regels rondom de bouw van de nieuwe bolides zorgt voor veel onzekerheid over wat de banden doen tijdens de race.

Hamilton, die als eerste naar binnen kwam, gaat nu weer naar binnen. Hij kiest voor de gele band. Verder klaagt Verstappen over de boordradio over zijn rode banden. "Deze banden zijn al helemaal op."

GP Bahrein: 23/57 - Stand van zaken

Stand top-6

# Coureur Team
1. Charles Leclerc Ferrari
2. Max Verstappen Red Bull
3. Carlos Sainz Ferrari
4. Sergio Perez Red Bull
5. Lewis Hamilton Mercedes
6. George Russell Mercedes

GP Bahrein: 22/57 - Leclerc neemt afstand

De rust aan kop is wat teruggekeerd, nadat Verstappen het nogmaals had geprobeerd, maar daarbij zich flink verremde. Leclerc heeft een voorsprong van twee seconden op verstappen, die nog altijd klaagt over zijn remmen. "Het is onmogelijk om zo te racen". zegt hij over de boordradio.

GP Bahrein: 17/57 - Stuivertje wisselen

Een paar heerlijke rondes racen. Het lukt Verstappen tot twee keer toe om de Monegask voorbij te schieten, maar de Ferrari-rijder pakt de koppositie twee keer terug.

GP Bahrein: 16/57 - Leclerc naar binnen, Verstappen haakt aan

De Monegask had wat voorsprong op de Nederlander, maar na pitstops van beide coureurs is die verdwenen. Verstappen voert de druk op en hoopt met DRS er voorbij te gaan.

GP Bahrein: 15/57 - Verstappen ook naar binnen

De wereldkampioen is ook binnen geweest inmiddels. Hij heeft zijn rode banden ingewisseld voor nieuwe rode banden.

GP Bahrein: 12/57 - Hamilton naar binnen

Lewis Hamilton gaat als een van de eerste van het hele veld naar binnen. De Brit kiest voor de witte, hardere band en lijkt daarmee een flinke stint neer te willen zetten.

GP Bahrein: 6/57 - Straf voor Ocon

5 seconden penalty voor de rijder van Alpine, die even daarvoor een aanvaring had met Mick Schumacher.

GP Bahrein: 5/57 - Stand aan kop

Stand top-6

# Coureur Team
1. Charles Leclerc Ferrari
2. Max Verstappen Red Bull
3. Carlos Sainz Ferrari
4. Lewis Hamilton Mercedes
5. Sergio Perez Red Bull
6. Kevin Magnussen Haas

GP Bahrein: 3/57 - Magnussen verremt zicht

Kevin Magnussen is zijn vijfde plaats kwijt aan Sergio Perez. De Deen van Haas verremt zich en ziet de ploeggenoot van Verstappen even later voorbijschieten.

GP Bahrein: 1/57 - We zijn los!

De lichten zijn uit in Bahrein. Verstappen heeft een prima start en zet Leclerc meteen onder druk. Ook Lewis Hamilton heeft een goede start. De Engelsman wint een plaatsje. Bottas valt ver terug vanaf de zesde plek.

GP Bahrein: De formatieronde is bezig

Nog heel even wachten en dan gaan de lichten uit. De rijders zijn bezig met de opwarmronde.

Vooruitblik: Leclerc zet met Ferrari aanval in op Verstappen: ‘Terugkomen was kwestie van tijd’

Charles Leclerc en Max Verstappen na de kwalificatie in Bahrein

In de kwalificatie van zaterdag in Bahrein was Charles Leclerc net te sterk voor Max Verstappen. Kan de Monegask van het herrezen Ferrari ook vandaag tijdens de race verrassen?

Zomaar is Ferrari terug aan de top. Na twee moeizame seizoenen maakt de Italiaanse renstal een frisse en sterke indruk. Leclerc blonk uit in de kwalificatie, met een razendsnelle laatste ronde die hem poleposition opleverde.

Wat zijn de strategieën?

Op de site van de Formule 1 wordt er gekeken welke strategieën de teams kunnen gaan gebruiken tijdens de race. Omdat de regel is vervallen dat rijders in de toptien de banden moeten gebruiken waar ze in de tweede kwalificatiesessie hun snelste tijd op hebben gezet, is iedereen op de grid vrij om te kiezen welke band ze gebruiken.

Het lijkt erop dat de meeste coureurs zullen starten op de snellere, rode band. De verwachting is verder dat de meeste teams gaan voor 2 stops. Dus we kunnen de eerste pitstops verwachten tussen ronde 14 en 24.

Beschikbare banden

De startopstelling

De startopstelling van de GP van Bahrein

Terug naar gisteren: Leclerc verslaat Verstappen en pakt poleposition in Bahrein, Mercedes blijft achter

Leclerc is de snelste in de kwalificatie in Bahrein

Charles Leclerc van Ferrari heeft Max Verstappen nipt afgetroefd in de kwalificatie van de Grand Prix van Bahrein. De Monegask vertrekt zondag van poleposition. Mercedes kwam er niet aan te pas en zag kopman Lewis Hamilton als vijfde eindigen.

Had Mercedes het nou echt zo moeilijk met hun nieuwe bolide, of gooide Toto Wolff in de Bahreinse woestijn zand in de ogen van de concurrentie? Het was misschien wel de belangrijkste vraag in aanloop naar de eerste kwalificatie van het nieuwe Formule 1-seizoen.

Verschoor valt uit in Formule 2 en is 'not amused'

In de Formule 2 heeft Richard Verschoor eerder vandaag de finish van de hoofdrace niet gehaald. Mede door een actie van Roy Nissany werd hij tegen het einde van de race van achteren aangetikt, spinde met zijn auto en viel stil. De 21-jarige coureur won zaterdag op het circuit van Sakhir in Bahrein nog de sprintrace in de talentklasse.

Verschoor kon moeilijk leven met zijn uitvalbeurt en reageerde zich kort na de race af op Twitter. "Dit geen racen, maar opzettelijk iemand van de baan af rijden zonder dat het je interesseert dat er iemand crasht", schreef hij. "Onaanvaardbaar. Zoek een andere sport."

VAR nu ook in de F1

Sinds dit jaar beschikt de Formule 1 over een heus VAR-systeem, het zogeheten Remote Operations Centre, gesitueerd in Genève.. De 'videoscheidsrechter' in de F1 krijgt de beschikking over meer dan 140 video- en audiobronnen om de wedstrijdleider te kunnen bijstaan. "Vergelijkbaar met die van tien voetbalwedstrijden die gelijktijdig plaatsvinden", staat in een verklaring van de internationale autosportfederatie FIA.

De VAR dient ter ondersteuning en advies en krijgt niet de bevoegdheid om beslissingen te herzien. De dienst kan op verzoek van de wedstrijdleider acties en incidenten tijdens de races beoordelen en dan vooral kijken of procedures en regels goed zijn toegepast.

Aanleiding voor het invoeren van de VAR is de controversiële ontknoping van het vorige seizoen in Abu Dhabi, waarin Max Verstappen in de laatste raceronde Lewis Hamilton passeerde en de wereldtitel veroverde. Wedstrijdleider Michael Masi nam toen beslissingen die niet helemaal volgens de regels waren, maar hij nam ze volgens de FIA "te goeder trouw". Bovendien stond hij onder zware tijdsdruk en invloed van opmerkingen vanuit de teams van Red Bull en Mercedes.

F1-baas Domenicali: drie races in VS geen probleem

Drie races in Amerika vindt de Formule 1 geen probleem. Dat zei directeur Stefano Domenicali voorafgaand aan de openingsrace van het seizoen, de Grote Prijs van Bahrein. Dit jaar zijn er al twee grands prix in de Verenigde Staten, in Austin en Miami, en zeer waarschijnlijk komt daar in 2023 een race in Las Vegas bij.

"De belangstelling voor de Formule 1 in de Verenigde Staten is nog nooit zo groot geweest. Het zou verkeerd zijn niet van deze kans te profiteren."

Steeds meer circuits bieden aan een Formule 1-race te organiseren en de Formule 1 ontkomt er niet aan binnenkort keuzes te maken. In principe is 25 races per jaar het maximum. Voor dit jaar zijn er 23 gepland.

F1 in Texas: Shaquille O'Neal met winnaar Max Verstappen

Coureurs maken statement voor Oekraïne

Voor de race in Bahrein gaan alle 20 coureurs een statement maken tegen de oorlog in Oekraïne. De rijders vragen aandacht voor de inzamelactie die UNICEF heeft opgestart ten behoeve van getroffen families in Oekraïne en in andere conflictzones.

De Formule 1 heeft eerder al geld gedoneerd voor de getroffen mensen in Oekraïne.

Welkom!

Vandaag staat de eerste race van het nieuwe seizoen op het programma. In Bahrein gaan om 16.00 uur de lichten uit met Max Verstappen startend vanaf de tweede plek. De Monegask Charles Leclerc (Ferrari) staat voor hem. Mercedes-coureur Lewis Hamilton moest het na de kwalificatie van zaterdag doen met een vijfde plaats.