liveblog
NOS WielrennenAangepast

Mohoric daalt met 'verstelbaar zadel' en wint Milaan-Sanremo, Van der Poel derde

liveblog gesloten

Tot de volgende keer!

Hiermee besluiten we het liveblog van het eerste monument van dit wielerjaar. Niet getreurd, want in de komende weken is er nog heel veel te genieten. Denk maar aan de E3 Prijs (vrijdag), Gent-Wevelgem (zondag) en de Ronde van Vlaanderen op 3 april.

Bedankt voor het volgen en tot de volgende keer!

Jakobsen eindigt eerste Milaan-Sanremo als 86ste

Fabio Jakobsen kwam naar Milaan-Sanremo om ervaring op te doen, maar hoopte stiekem op een sprint voor de overwinning. Op de Cipressa moest hij de groep echter later gaan. Uiteindelijk kwam hij binnen als 86ste op 6.01 van winnaar Mohoric.

Dat betekent dat hij iets langer dan 6.30 uur in het zadel heeft gezeten. Of dat echt een record is voor hem is niet helemaal zeker.

Mohoric neemt ook weleens te veel risico

Of hij nu een gaatje kreeg van landgenoot Tadej Pogacar of niet. Matej Mohoric deed wat hij het beste kan: meer risico's nemen in de afdaling dan andere stervelingen. Niet voor niets geldt hij als de man die het (inmiddels verboden) dalen plat op de buis van de fiets populariseerde. Dat gaat ook weleens mis: zo belandde hij in de Giro van 2021 na een ziedende afdaling met een salto op zijn hoofd en werd per ambulance afgevoerd.

Twee maanden na zijn vreselijke valpartij won Mohoric twee ritten in de Tour de France na lange solo's, waar dan weer weinig daalwerk aan te pas kwam. Na zijn tweede dagzege, kort nadat de politie was binnengevallen in het hotel van zijn ploeg Bahrain-Merida, maakte hij een nogal controversieel gebaar dat deed denken aan de omerta onder Lance Armstrong toen hij over de finish kwam.

  • NOS
    Matej Mohoric gaat over de kop in de afdaling van de Passo Godi in de Giro van 2021.
  • NOS
    De opgekrabbelde Mohoric naast zijn gebroken fiets.
  • NOS
    Mohoric wordt met een zware hersenschudding afgevoerd naar het ziekenhuis.

Mohoric dankt zege aan speciale daalfiets: 'Dit plan hadden we al maanden'

Van der Poel werd afgelopen week pas opgetrommeld, Matej Mohoric was al maanden bezig met Milaan-Sanremo. "Ik zat hier al de hele winter aan te denken. De ploeg kwam met het idee om een speciale daalfiets te maken."

De Sloveen kreeg een fiets met een knopje, waarmee hij zijn zadel tijdens de afdaling kan verlagen. In het mountainbiken wordt dat al langer gebruikt. "Eerst dacht ik dat het niet een enorm verschil zou maken. Maar de eerste keer dat ik het probeerde in de training was ik echt verbaasd. Het is veiliger als je rustig rijdt, want je hebt meer controle. En als je vol gas gaat, dan kun je echt hard en is het makkelijker om foutjes te herstellen."

Mohoric was ziek in februari en blesseerde zijn knie bij de valpartij met Julian Alaphilippe in Strade Bianche. "Ik wist dat ik een kans maakte als ik goed genoeg zou zijn om te volgen op de Poggio. Ik nam wat risico, maar wist dat ik een kans had om vol te houden voor de overwinning."

Reactie Mohoric

Podiumceremonie

Anthony Turgis (tweede), Matej Mohoric (winnaar) en Mathieu van der Poel (derde) op het podium van Milaan-Sanremo.

Gemengde gevoelens bij Van der Poel: 'Blij met vorm, maar toch net niet'

Donderdag werd Mathieu van der Poel in allerijl opgetrommeld door zijn ploeg om zijn rentree te maken in een van de belangrijkste wedstrijden van het seizoen. En dan wordt hij gewoon derde. "Ik ben blij met hoe ik gereden heb en hoe mijn rug het heeft gehouden", vertelde hij aan verslaggever Han Kock. "Maar uiteindelijk is het toch net niet."

"Ik zag Roglic zitten, dus ik had gehoopt dat hij nog zou rijden na de Poggio. Maar beneden was hij er niet meer bij. Dat was jammer. Eigenlijk waren we maar met drie om het dicht te rijden: Pedersen, Van Aert en ik. We wisten: degene die het gat dichtrijdt gaat de koers niet winnen. Dat doet niets af aan Mohoric, want die heeft het goed gedaan. En als je me een paar dagen geleden had gezegd dat ik derde zou worden, dan was ik tevreden geweest."

Mohoric sloop uiteindelijk weg in de afdaling. "Ik dacht dat Pogacar in zijn wiel zat, maar een bocht later zat hij niet meer in het wiel." Mocht Mohoric winnen van zijn landgenoot? Van der Poel lachend. "Dat weet ik niet."

Gemengde gevoelens bij Van der Poel: 'Blij met hoe ik heb gereden, maar toch net niet'

Bekijk hier de slotfase van Milaan-Sanremo

Mohoric wint Milaan-Sanremo na ziedende afdaling en bloedstollende slotfase

Blije winnaar

Matej Mohoric viert zijn zege in Milaan-Sanremo.

De toptien van Milaan-Sanremo

De toptien van Milaan-Sanremo 2022.

MOHORIC WINT!

Matej Mohoric wint Milaan-Sanremo na een ziedende afdaling van de Poggio. Anthony Turgis komt net tekort en wordt tweede. Mathieu van der Poel sprint nog naar de derde plaats en dat in zijn eerste koers van het seizoen.

Matej Mohoric wint Milaan-Sanremo.

MSR 1 km | Mohoric?

Gaat Mohoric het redden? Het kan. Het is Turgis, die in zijn eentje de achtervolging inzet, maar we zitten in de laatste kilometer.

MSR 2 km | Mohoric is beneden

Mohoric is beneden en heeft een mooie voorsprong hoor! Gaat hij het redden? Van Aert en Van der Poel proberen het samen.

MSR 6 km | Explosie Kragh Andersen, Pogacar, Van Aert en Van der Poel volgen

Soren Kragh Andersen kiest het juiste moment voor zijn demarrage en legt Pogacar, Van Aert en Van der Poel op de rekker. Met zijn vieren gaan ze over de top, maar de rest zit er vlak achter.

Meesterdaler Mohoric probeert het nu in de afdaling.

Matej Mohoric neemt alle risico in de afdaling van de Poggio.

MSR 6 km | Roglic valt aan, Van der Poel countert

En dan gaat Roglic, maar hij krijgt Garcia Cortina mee. Van Aert, Van der Poel en de rest sluit aan. Zelfs Démare komt nog terug, met een ploeggenoot.

MSR 8 km | Van Aert en Van der Poel hebben antwoord op Pogacar

Pogacar valt aan, maar Van Aert zit meteen in zijn wiel en ook Van der Poel komt eraan. En ook de tweede aanval van Pogacar wordt beantwoord. We zijn nog over met dertien renners.

MSR 8 km | Wie zijn er vooraan

Van Aert, Van der Poel, Pogacar, Nizzolo, Kwiatkowski, Girmay, Matthews, Kragh Andersen, Pedersen, Mohoric, Roglic, Laporte, Garcia Cortina, Aranburu, Valgren, Sénéchal, Nizzolo,Turgis, Ulissi, Formolo en Démare. Zij zitten nog in de groep.

We beginnen aan de Poggio en dat is het moment waarop de koplopers worden ingelopen.

MSR 14 km | Nog altijd twee koplopers, UAE voert tempo op

Davide Formolo en Diego Ulissi rijden voor Tadej Pogacar in aanloop naar de Poggio. Dan volgt een deel treintje met Laporte, Roglic en Van Aert. En dan volgt Van der Poel al!

Ook Mads Pedersen zit nog in de groep trouwens, dus die mag ook bij het rijtje sprinters.

Rivi en Tonelli hebben nog 0.16 op de achtervolgers. Dat is waarschijnlijk te weinig om de voet van de Poggio te halen.

MSR 15 km | De Poggio komt eraan

Nog ruim vijf kilometer en dan is het tijd voor de Poggio.

Als daar de beslissing niet valt...

Profiel van de Poggio met de top op 5,5 kilometer van de finish.

MSR 22 km | Peloton dunt heel snel uit

Arnaud Démare, Giacomo Nizzolo en Girmay zijn de sprinters die zich vooraan weten te handhaven. Verder zijn het alleen nog grote namen voorin lijkt het wel: Van der Poel is erbij, net als Van Aert met Laporte en Roglic. En Pogacar heeft zijn kruit droog gehouden.

Ze gaan nu beginnen aan de gevaarlijke afdaling.

Kopgroep: Rivi (EOLO) en Tonelli (Bardiani).
Peloton: +0.32

UAE leidt de dans op de Cipressa, Jumbo-Visma volgt.

MSR 23 km | Daar lost Jakobsen

Het gaat te snel voor Fabio Jakobsen op de Cipressa. Hij moet al snel lossen en dat betekent dat zijn droom vandaag niet zal uitkomen.

Fabio Jakobsen moet lossen op de Cipressa.

MSR 25 km | Van der Poel oogt sterk

Rivi en Tonelli zijn de twee sterkste koplopers. Maar belangrijker is wat er gebeurt in het peloton. Daar heeft Jan Polanc de kop overgenomen voor Pogacar, maar het is de Jumbo-trein die in zijn wiel zit. Ook Van der Poel, Kwiatkowski en Girmay zitten attent voorin.

MSR 26 km | Peloton op Cipressa

Ook het peloton is begonnen aan de Cipressa, met Van Aert en Van der Poel keurig voorin. Pogacar zit iets verder weg, maar toch was het een van zijn helpers die meteen hard aangaat.

Dat duurde maar heel even, want nu zien we twee Jumbo-Belgen op kop: Tosh Van de Sande en Nathan Van Hooijdonk. Achterin zien we Sagan in een wilde achtervolging, maar dat gaat heel moeilijk worden.

MSR 27 km | Kopgroep begonnen aan Cipressa

Vorig jaar was Taco van der Hoorn de laatste koploper die gegrepen werd op de Cipressa. Met nog 2.11 op het peloton zouden Rivi, Sevilla, Tonelli en Gidich het misschien iets langer kunnen uithouden. Hoewel...

Kopgroep: Rivi en Sevilla (EOLO), Tonelli (Bardiani) en Gidich (Astana).
Peloton: + 1.53

MSR 30 km | De Cipressa komt eraan

Het gaat nu in vliegende vaart richting de Cipressa. Krijgen we een aanval van Pogacar? Komt er een coup van Jumbo-Visma? Zojuist zagen we bijna een slipper van Affini, maar hij blijft overeind.

Ondertussen heeft Sagan pech met zijn ketting. Dat kan bijna niet op een slechter moment.

Profiel van de Cipressa met de top op 21 kilometer van de finish in Sanremo.

MSR 31 km | Koploper Conca krijgt kramp

Ai, Conca moet zijn inspanning bekopen met kramp. Voor hem zit de vlucht er nu echt op.

MSR 36 km | Pidcock lost al op Capo Berta

In het peloton voert Ryan Mullen (Bora) nu het tempo aan, dat niet al te hoog ligt. En toch moet Tom Pidcock meteen al lossen. Pidcock was niet helemaal fit en dat lijkt zijn tol te eisen.

Bij de koplopers heeft Conca de oversteek toch nog weten te maken. Ze zijn weer met z'n vijven.

Tom Pidcock lost op de Capo Berta.

MSR 20 km | Kopgroep valt uit elkaar

De Capo Berta is de zwaarste van de drie Capi met 2,8 km à 6,3 procent, maximaal 9 procent.

Voor de twee Androni-renners zit de vlucht erop. Het zijn de twee EOLO-renners Rivi en Sevilla gaan door met Tonelli (Bardiani). Gidich volgt op zijn tandvlees.

Kopgroep: Gidich (Astana), Tonelli (Bardiani), Rivi en Sevilla (EOLO).
Peloton: +4.46

MSR 44 km | Staande ovatie voor Van Emden

Eindelijk zwaait Jos van Emden af van zijn post aan kop van het peloton. Bijna 250 kilometer heeft hij het tempo bepaald, nu mag Edoardo Affini dat doen. Achterin het peloton zien we trouwens die andere Italiaanse tijdrijder Filippo Ganna, die nog even iets nodig heeft uit de auto.

MSR 48 km | Capo Mele gerond, nu Capo Cervo

De Capo Mele is gerond en we gaan meteen door met de Capo Cervo (2,1 km à 2,5 procent, maximaal 6 procent). De kopgroep heeft nog altijd 4.18 voorsprong op het peloton.

Kopgroep: Gidich en Zacharov (Astana), Tagliani en Zurita (Androni), Rivi en Sevilla (EOLO), Tonelli (Bardiani) en Conca (Lotto-Soudal).
Peloton: +4.46

MSR 53 km | Alle hens aan dek in peloton

De acht koplopers zijn begonnen aan de Capo Mele (1,8 km 3,6 procent, max 7 procent). Ze hebben nog 4.47 op het peloton.

Het is nu echt alle hens aan dek in het peloton, waar de ploegen in treintjes naar de voet van de Capo Mele knallen.

Kopgroep: Gidich en Zacharov (Astana), Tagliani en Zurita (Androni), Rivi en Sevilla (EOLO), Tonelli (Bardiani) en Conca (Lotto-Soudal).
Peloton: +4.46

Een fraai beeld van de kustlijn in Milaan-Sanremo.

MSR 60 km | Valpartij Honoré

Weer een valpartij en dit keer van een renner van naam. De Deen Mikkel Honoré van QuickStep wordt namelijk in staat geacht om lang mee te gaan in de finale. Maar of hij dat nu nog kan? Hij is flink gehavend aan rug en schouder, maar vervolgt zijn weg wel.

Mikkel Honoré is gevallen in aanloop naar de Capo Mele in Milaan-Sanremo.

MSR 62 km | Pechvogel Geniets meldt zich

Alle ploegen met een (schaduw-)favoriet wil nu naar voren om als eerste aan de Capo Mele te beginnen. Ook Groupama van Arnaud Démare meldt zich en dan zien we ook de Luxemburgde kampioen Kevin Geniets.

Afgelopen weekend was hij de pechvogel van de dag: Geniets werd namelijk bedolven onder een reclamebord voor de start van de voorlaatste rit in Parijs-Nice.

MSR 65 km | Tempo gaat de hoogte in

Over een kilometer of vijf beginnen we aan de Capo Mele, de eerst van drie fraaie rotsen aan de Ligurische kust. In het peloton gaat het tempo de hoogte in en dat zie je terug aan de voorsprong van de koplopers. Er is nog 5.34 over van de zeven minuten van een tijdje geleden.

Het is niet alleen meer Jos van Emden die het tempo bepaalt in de groep trouwens. Hij krijgt hulp van Jacopo Mosca van Trek-Segafredo, een helper van Mads Pedersen dus.

Kopgroep: Gidich en Zacharov (Astana), Tagliani en Zurita (Androni), Rivi en Sevilla (EOLO), Tonelli (Bardiani) en Conca (Lotto-Soudal).
Peloton: +5.34

MSR 76 km | Hoe weet je dat je er bent?

Mocht je twijfelen of je op een van de Capi's, de Cipressa of de Poggio bent...

MSR 83 km | Nog 30 km tot de Capo Mele

Het gaat al een tijdje op en af langs de kust, maar over dertig kilometer begint de wedstrijd pas echt met de Capo Mele. Daarna volgen de beklimmingen elkaar snel op.

Terug naar 2016: Démare wint massaprint, maar kreeg hij hulp van de auto's?

Arnaud Démare was in 2016 de laatste echte sprinter, die Milaan-Sanremo op zijn naam schreef. Maar achteraf was er nogal wat te doen over zijn snelheden op de Cipressa in de achtervolging na een valpartij. Kreeg de Fransman hulp van de volgwagen?

Hoe dan ook, in de chaotische massasprint rekende Démare af met Ben Swift en Jürgen Roelandts.

Démare zegeviert na hectische finale

Terug naar 2017: Kwiatkowski verschalkt Sagan en Alaphilippe

Ook in 2017 speelde Julian Alaphilippe ene hoofdrol in de finale. Hij beantwoordde een aanval van Peter Sagan op de Poggio en kreeg een man mee in zijn wiel. En die derde ging uiteindelijk met de zege lopen: Michal Kwiatkowski.

Kwiatkowski verslaat Sagan in Milaan-Sanremo

Terug naar 2018: knappe zege Nibali na meesterlijke afdaling

De editie van 2018 was een bijzondere, vanwege het hondenweer in de eerste helft van de wedstrijd en vanwege de uitkomst. Vincenzo Nibali demarreerde kort onder de top van de Poggio en hield stand tot het einde.

Nibali start wielerlente met indrukwekkende zege in Milaan-Sanremo

Terug naar 2019: Alaphilippe wint sprint van elitegroepje

In 2019 trok Julian Alaphilippe wel aan het langste eind. Hij is de snelste van een elitegroepje op de Via Roma en klopt Oliver Naessen in de sprint.

Alaphilippe oppermachtig in Milaan-Sanremo

Terug naar 2020: Van Aert klopt Alaphilippe in sprint-à-deux

In een prachtige finale in 2020 reden Julian Alaphilippe en Wout van Aert samen weg op de Poggio. Het liep uit op een bloedstollend sprintje op de Via Roma.

Wout van Aert klopt Alaphilippe op streep en wint Milaan-Sanremo

Terug naar 2021: Stuyven verrast de favorieten

Met nog 108 kilometer te gaan hebben we nog even tijd om terug te kijken naar de laatste edities van Milaan-Sanremo. Vorig jaar verraste Jasper Stuyven de favorieten met een aanval in de afdaling van de Poggio. Met hulp van Soren Kragh Andersen hield hij het vol tot op de streep.

Stuyven verrast topfavorieten in Sanremo, Van der Poel vijfde

MSR 116 km | Valpartij in het peloton

Op de smalle kustwegen wordt het toch wat nerveuzer en meteen zien we een valpartij achterin het peloton. We zien vooral veel mannen van het Italiaanse Bardiani op de grond en ook Giacomo Nizzolo, de sprinter van Israel-Premier Tech moet zijn voet aan de grond zetten . Het zwaarst getroffen lijkt Iñigo Elosegui van Movistar, maar ook hij kan zijn weg vervolgen.

Valpartij in de staart van het peloton op 116 kilometer van de finish in Milaan-Sanremo.

MSR 118 km | Van Emden weer op kop

Wie hebben we daar? Jos van Emden is toch weer naar de kop gekomen van het peloton en zo kunnen zijn ploeggenoten de krachten nog even sparen. Van Emden laat de teugels een klein beetje vieren en zo loopt de voorsprong van de koplopers weer een beetje op: 7.04.

Kopgroep: Gidich en Zacharov (Astana), Tagliani en Zurita (Androni), Rivi en Sevilla (EOLO), Tonelli (Bardiani) en Conca (Lotto-Soudal).
Peloton: +7.04

Jos van Emden weer op kop van het peloton.

MSR 122 km | Opgave Kluge

We kunnen ook een eerste opgave melden. Roger Kluge van Lotto-Soudal heeft de pijp aan maarten gegeven. Niet zo gek, want de brede Duitser rijdt normaal gesproken in dienst van Caleb Ewan. En die doet niet mee.

Mathieu van der Poel en Jasper Philipsen moeten het trouwens ook met een mannetje minder doen, want de Australiër Robert Stannard is niet van start gegaan.

MSR 130 km | Kaartje en profiel

Waar zijn we precies? En wat kunnen we nog verwachten? Bekijk hieronder het kaartje en de profielkaart. Tip: over ruim een uur komen de drie Capi's in beeld voor de renners. En dan begint de finale pas echt.

  • milanosanremo.it
    De route van Milaan-Sanremo 2022.
  • milanosanremo.it
    Het profiel van Milaan-Sanremo 2022.

MSR 135 km | Daar is de kust

In Milaan-Sanremo is het altijd een bijzonder moment als de Ligurische Zee in beeld komt. De koplopers rijden al even langs de kust en zojuist is ook het peloton aangekomen in Arenzano. En meteen zien we renners hun best doen om armstukken en jasjes uit te trekken, want het is lekker weer in dit deel van Italië.

Kopgroep: Gidich en Zacharov (Astana), Tagliani en Zurita (Androni). Rivi en Sevilla (EOLO), Tonelli (Bardiani) en Conca (Lotto-Soudal).
Peloton: +5.32

De acht koplopers rijden langs de kust in Milaan-Sanremo.

MSR 143 km | Ook het peloton over de Turchino

Ook het peloton is over de top van de Turchino en nu zien we geen Jumbo-Visma meer aan kop, maar de mannen van Intermarché. De voorsprong van de 8 koplopers loopt terug: er is al een minuut afgereden.

Kopgroep: Gidich en Zacharov (Astana), Tagliani en Zurita (Androni). Rivi en Sevilla (EOLO), Tonelli (Bardiani) en Conca (Lotto-Soudal).
Peloton: +5.50

MSR 150 km | Op de top van de Turchino

De koplopers hebben inmiddels de laatste steile kilometers van de Turchino achter de rug en zijn begonnen aan de lange afdaling richting de Italiaanse Rivièra. In het peloton gaat het redelijk en wordt nog even flink gegeten. Van Emden is inmiddels afgelost door zijn ploeggenoot Edoardo Affini.

Kopgroep: Gidich en Zacharov (Astana), Tagliani en Zurita (Androni). Rivi en Sevilla (EOLO), Tonelli (Bardiani) en Conca (Lotto-Soudal).
Peloton: +6.39

De acht koplopers rijden een tunnel binnen op de top van de Turchino.

MSR 152 km | Maar drie Nederlandse winnaars

Milaan-Sanremo is historisch gezien geen koers voor de Nederlanders. Slechts drie Nederlanders stonden ooit met de bloemen in Sanremo. Arie den Hartog won in 1965, Jan Raas zegevierde in 1977 en Hennie Kuiper was de laatste winnaar in 1985.

Dat is al 37 jaar geleden. Bekijk hieronder de beste resultaten van Nederlandse renners in de laatste 25 jaar.

MSR 156 km | Wind in de rug

De eerste 135 kilometer zijn afgelegd aan een gemiddelde van 45,2 kilometer per uur. Dat houdt in dat we behoorlijk voorlopen op het snelste tijdschema. Houd dus rekening met een vroege finish, zo rond 16.45 uur.

MSR 162 km | Klimmen geblazen!

We zijn inmiddels bezig aan de Turchino, een eindeloos lange (25,8 km) maar niet al te steile (gemiddeld 1,4 procent, max. 6 procent) beklimming halverwege Milaan-Sanremo.

De voorsprong van de 8 koplopers: 6.59.

Kopgroep: Gidich en Zacharov (Astana), Tagliani en Zurita (Androni). Rivi en Sevilla (EOLO), Tonelli (Bardiani) en Conca (Lotto-Soudal).
Peloton: +6.59

MSR 178 km | Visbeek laat in zijn boeken kijken

Aike Visbeek zit in de ploegleidersauto van Intermarché-Wanty Gobert.

MSR 183 km | En Van Emden ploegt maar voort

Langzaam, maar zeker komen we in de buurt van de Turchino, de langste klim van de dag. Jos van Emden voert nu al bijna tweeënhalf uur het tempo aan in het peloton. In zijn eentje houdt hij het verschil met de koplopers beperkt, al loopt de voorsprong wel richting de zeven minuten.

Opmerkelijk: achter de brede rug van Van Emden zien we inmiddels een heel treintje renners van Intermarché. Heeft ploegleider Aike Visbeek zijn mannen een opdracht gegeven?

Kopgroep: Gidich en Zacharov (Astana), Tagliani en Zurita (Androni). Rivi en Sevilla (EOLO), Tonelli (Bardiani) en Conca (Lotto-Soudal).
Peloton: +6.48

Jos van Emden houdt het tempo hoog in Milaan-Sanremo.

Scenario's en favorieten: sprint van de sterksten

Het meest waarschijnlijke scenario is misschien wel een sprint van een klein groepje overlevers na een verschroeiende beklimming van de Poggio. En dan denken we in eerste instantie weer aan Wout van Aert en Tadej Pogacar. Maar kijk ook niet gek op als we in dit scenario mannen als Tom Pidcock, Ethan Hayter (Ineos), Primoz Roglic en Christophe Laporte (Jumbo-Visma), Benoît Cosnefroy (AG2R Citroën) en Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) terugzien.

Mathieu van der Poel onderweg in Milaan-Sanremo.

Scenario's en favorieten: late aanval

Ook een klassiek scenario: de aanval na de gevaarlijke afdaling van de Poggio. Vincenzo Nibali slaagde er in 2018 in om in de afdaling weg te rijden. Renners die solo over de streep komen in Sanremo demarreerden vaker net na de afdaling om de laatste twee kilometer naar de finish de gashendel helemaal open te trekken.

Kandidaten voor zo'n alles-of-nietsaanval vandaag zijn Soren Kragh Andersen (DSM), Matej Mohoric (Bahrain), Gianni Moscon (Astana), Alberto Bettiol en Filippo Ganna (Ineos). De Italiaanse tempobeul liet eerder dit seizoen in de UAE Tour zien lang mee te kunnen bergop. Als hij dat vandaag ook kan, dan gaat hij zeker iets proberen in de laatste kilometers.

Filippo Ganna en Tom Pidcock, twee schaduwfavorieten van Ineos.

Scenario's en favorieten: vroege aanval

De sterkste mannen in de koers zullen het waarschijnlijk niet willen laten aankomen op een sprint. Jumbo-Visma bijvoorbeeld heeft met Van Aert, Laporte en Roglic meerdere renners om mee te spelen en zullen dat ook gaan doen.

Maar vanaf de Cipressa zullen alle ogen toch vooral gericht zijn op het fenomeen Tadej Pogacar. Velen verwachten een verschroeiende aanval van de Sloveen op de Cipressa, om vervolgens met de wind in de rug naar de Poggio en Sanremo te snellen. Met Alessandro Covi en Diego Ulissi heeft Pogacar ook nog twee belangrijke bliksemafleiders in zijn ploeg.

Als Pogacar het aandurft om vroeg aan te vallen, dan zullen niet veel renners kunnen volgen. Maar zelfs voor het fenomeen uit Slovenië wordt het een hele klus om een op hol geslagen groep achtervolgers voor te blijven.

Tadej Pogacar heeft het ondanks een verkoudheid naar zijn zin in Milaan-Sanremo.

Scenario's en favorieten: sprinters

Voor sprinters is Milaan-Sanremo de wedstrijd, waarin ze kans maken om een monument te mogen bijschrijven. Zo won de Duitser Erik Zabel de wedstrijd zelfs vier keer, Oscar Freire drie keer en Mario Cipollini twee keer.

Om kans te maken op de zege moeten de sprinters mee met de voorsten op de Cipressa en vooral de Poggio. Dat is de laatste jaren slechts aan een enkeling voorbehouden.

Caleb Ewan was waarschijnlijk de sprinter met de beste explosieve klimmersbenen, maar de Australische spurtbom doet niet mee. Wie kunnen we dan verwachten in de finale? Peter Sagan zou het moeten kunnen, maar we hebben al lang geen glimp meer gezien van de oude 'Peter de Grote'.

Jasper Philipsen, ploeggenoot van Mathieu van der Poel bij Alpecin-Fenix, kan behoorlijk mee bergop. En wat te denken van Biniam Girmay, de Eritreër van Intermarché-Wanty, die knap tweede werd bij het WK voor beloften in Leuven. Als het op sprinten aankomt, dan is Fabio Jakobsen op papier de snelste. Maar eigenlijk is er maar een sprinter die op de Via Roma zeker bij de voorsten zit: Wout van Aert.

Het lijstje sprinters:

Jumbo-Visma: Wout van Aert

QuickStep: Fabio Jakobsen

Trek-Segafredo: Mads Pedersen

Total Énergies: Peter Sagan

BikeExchange: Michael Matthews

Alpecin-Fenix: Jasper Philipsen

Groupama: Arnaud Démare (winnaar 2016)

Ineos: Elia Viviani

Intermarché-Wanty: Alexander Kristoff (winnaar 2014) en Biniam Girmay

Outsiders: Giacomo Nizzolo (Israel Premier Tech), Nacer Bouhanni (Arkéa-Samsic), Bryan Coquard, Alex Aranburu (Movistar), Phil Bauhaus (Bahrain)

Wout van Aert op zijn gemak in de eerste uren van Milaan-Sanremo.

Scenario's: in 1987 de laatste winnaar uit de vroege vlucht

Wie niet van start gaat, kan ook niet winnen. En natuurlijk zijn er nog genoeg renners over die denken een kans te maken. In Milaan-Sanremo zijn meerdere scenario's mogelijk om te winnen. Een daarvan kunnen we op voorhand wel afschrijven: de vroege vlucht.

In 1987 was de Zwitser Erich Mächler de laatste winnaar die uit een vroege vlucht kwam. Kort na de start ging hij ervandoor in een kopgroep met onder anderen Jelle Nijdam en Allan Peiper, de mentor van Tadej Pogacar die zijn ploegleiderstaken helaas heeft moeten neerliggen vanwege de behandelingen van zijn ziekte.

Peiper demarreerde als eerste op de Cipressa, maar het was Mächler die als enige het peloton wist voor te blijven.

De Zwitser Erich Mächler won in 1987 Milaan-Sanremo en droeg later dat jaar ook de gele trui in de Tour.

Griepvirus slaat om zich heen

Het moge inmiddels bekend zijn: het griepvirus slaat de laatste weken wild om zich heen in het wielerpeloton. In Parijs-Nice kwamen zelfs maar 59 van de 154 gestarte renners aan de finish.

Laten we eens een lijstje maken van de belangrijkste afzeggers voor deze Milaan-Sanremo:

- Jasper Stuyven (Trek, winnaar 2021)

- Julian Alaphilippe (QuickStep, winnaar 2019)

- John Degenkolb (DSM, winnaar 2015)

- Caleb Ewan (Lotto-Soudal, tweede in 2021 en 2018)

- Sam Bennett (Bora-hansgrohe)

- Sonny Colbrelli (Bahrain)

-Oliver Naesen (Citroën-AG2R)

MSR 237 km | Keuvelen met 46 kilometer per uur

Kijkend naar het gekeuvel achterin het peloton zou je vermoeden dat er rustig aan wordt gedaan. Maar vergis je niet, in het eerste uur hebben de 8 koplopers gewoon 45,7 kilometer afgelegd.

Kopgroep: Gidich en Zacharov (Astana), Tagliani en Zurita (Androni). Rivi en Sevilla (EOLO), Tonelli (Bardiani) en Conca (Lotto-Soudal).
Peloton: +5.33

De koplopers passeren luid toegejuicht het stadje Voghera in de Po-vlakte.

MSR 244 km | De laatste van Gilbert (en hij zal niet winnen)

Jarenlang joeg Philippe Gilbert op de zege in Milaan-Sanremo, het enige monument dat niet op zijn palmares prijkt. Vandaag is hij voor de laatste keer opgestapt. En als je luistert naar zijn woorden voor de start, zal het bij vier monumenten blijven voor de Belg.

Gilbert is namelijk verkouden, zoals zoveel renners deze dagen. Sprinter Caleb Ewan, die vorig jaar zo makkelijk meekon met de besten op de Poggio, is zelfs helemaal niet opgestapt.

MSR 254 km | Wind in de rug

In de finale hebben de renners vandaag de wind in de rug. Dat is niet zo gunstig voor mannen die een massasprint willen, want met de wind in de rug zal het tempo op de Cipressa en de Poggio vermoedelijk een stuk hoger liggen.

Gaan we bijvoorbeeld Tadej Pogacar al zien aanvallen op de Cipressa? Of hoort een aanval van Roglic tot het tactisch plannetje van Jumbo? Het zou zomaar kunnen...

MSR 260 km | Bijna vijf minuten voor acht koplopers

Inmiddels rijden de renners langs Pavia, bekend om de fraaie bruggen over de Ticino. Van Emden heeft de kopgroep nog wat meer voorsprong gegund, die bedraagt nu bijna vijf minuten (4.50).

Kopgroep: Gidich en Zacharov (Astana), Tagliani en Zurita (Androni). Rivi en Sevilla (EOLO), Tonelli (Bardiani) en Conca (Lotto-Soudal).
Peloton: +4.50

Van Aert heeft een plan: 'Dat ga je straks wel zien'

Van der Poel en Jakobsen zijn outsiders voor de overwinning. Wout van Aert is - zeker bij afwezigheid van sprinter Caleb Ewan - misschien wel de topfavoriet. En daar hoort een plan bij, natuurlijk.

Staand naast zijn eeuwige rivaal Mathieu van der Poel deed hij zijn verhaal. "Mooi dat hij er is", zei Van Aert lachend. "Als hij goed voorbereid is, dan heeft hij die finale zeker in de benen."

Twee jaar geleden was Van Aert zelf de sterkste in Sanremo, na een prachtige sprint met Julian Alaphilippe. "Ik weet hoe het voelt. Het zou mooi zijn dat nog eens te doen. We hebben als ploeg een heel goed plan. Wat dat is? Dat ga je straks wel zien."

Jumbo heeft een plan voor Van Aert: 'Dat ga je straks wel zien'

Jakobsen: 'Het gaat zeer doen vandaag'

En dan Fabio Jakobsen, misschien wel de beste sprinter in het peloton en debutant in Milaan-Sanremo. Maar dan moet hij wel de Cipressa en de Poggio over. Wat hem te doen staat? "Het hardste trappen wat ik ooit heb gedaan. Het gaat zeker zeer doen. En dan sprinten op de Via Roma, of het nu de eerste groep is of niet."

Jakobsen bij de start: 'Ik wil gewoon sprinten vandaag'

Van der Poel wilde eigenlijk niet starten: 'Ploeg moest mij overhalen'

Tijd voor wat interviews die onze verslaggever Han Kock maakte voor de start. Om te beginnen met Mathieu van der Poel, de grote verrassing vandaag in het peloton. "Eigenlijk wilde ik dinsdag pas beginnen (in Settimana Coppi e Bartali). Maar we hebben wat zieken in de ploeg en toen vroegen ze mij of ik wilde invallen. Wat ik dacht? Nee. Ze hebben me wel een beetje moeten overtuigen."

"Het is misschien wel de makkelijkste klassieker om mee te rijden, maar een van de moeilijkste om te winnen. Ik heb geen stress. Als het niet goed is, is het ook zo. Dit is ook gewoon een goede extra wedstrijd richting het Vlaamse voorjaar. En het is lekker weer en rugwind de hele dag."

Stiekem denkt Van der Poel wel een rol te kunnen spelen in de finale. "Op training vind ik mezelf vrij goed. En als ik toch tekort kom, dan ga ik Jasper (Philipsen) proberen te helpen."

Van der Poel wilde eerste niet starten: 'Team moest mij overhalen'

MSR 230 km | Van Emden op kop

Aan kop van het peloton zien we vogelkenner en grenspalenliefhebber Jos van Emden namens Jumbo-Visma. Samen met Edoardo Affini zal hij de komende uren ongetwijfeld veel vooraan rijden. Met Wout van Aert heeft de ploeg misschien wel de topfavoriet in huis. En vlak Primoz Roglic en Christophe Laporte ook niet uit.

Jos van Emden aan kop van het peloton in Milaan-Sanremo.

MSR 286 km | De acht namen

Daar zijn de namen van de acht koplopers: Jevgeni Gidich (Kaz) en Artjom Zacharov (Kaz, beiden Astana), Filippo Tagliani (Ita) en Ricardo Zurita (Spa, beiden Androni). Samuele Rivi (Ita) en Diego Sevilla (Spa, beiden EOLO), Alessandro Tonelli (Ita, Bardiani) en Filippo Conca (Ita, Lotto-Soudal).

De voorsprong van de acht is nu al 3.02.

De acht koplopers in Milaan-Sanremo.

MSR 288 km | Acht koplopers

De eerste aanval lijkt meteen de juiste voor de vlucht van de dag. We hebben acht koplopers: twee renners van EOLO-Kometa, twee van Astana, twee van Androni en twee eenlingen van Bardiani en Lotto-Soudal.

Achter de koplopers zien we Jumbo-Visma, UAE en Trek-Segafredo rustig peddelend aan kop van het peloton. De ploegen van favorieten Wout van Aert, Tadej Pogacar en Mads Pedersen geven hun zegen.

MSR 293 km | Eerste aanvallers

Zoals verwacht zijn het de Italiaanse ploegen Bardiani, Androni en EOLO die meteen in de aanval gaan.

Maar ook zien we twee renners van Astana en een mannetje van Lotto-Soudal.

MSR 293 km | Partenza!

Bij kilometer nul zetten de renners nog een keer voet aan de grond. Er wordt nu nog gekletst en gelachen, maar dat zal zo wel anders zijn.

Milaan-Sanremo is nu echt begonnen!

MSR | Profiel

Het zwaartepunt van deze lange koers ligt diep in de finale. Maar onderweg moeten de renners ook nog de Turchino, die weer is opgenomen in het parcours, over. Bekijk hieronder het profiel voor de komende uren.

Het profiel van Milaan-Sanremo 2022.

MSR | Waarheen leidt de weg?

De renners rijden inmiddels tussen de tramrails van Milaan richting het moment waarop het officiële startsein gegeven zal worden. Op de eerste rij zien we vooral renners van de kleine Italiaanse ploegen Androni Giocattoli en EOLO Kometa. Zij zullen zeker een mannetje mee willen hebben in de vroege vlucht.

Laten we eens kijken naar de route van Milaan naar Sanremo.

De route van Milaan-Sanremo 2022.

MSR | Renners zijn vertrokken (geneutraliseerd)

De renners zijn vertrokken voor de 113de editie van Milaan-Sanremo! Nog niet met volle kracht, want de eerste tien kilometer gaan geneutraliseerd door Milaan.

De renners zijn begonnen aan de eerste geneutraliseerde kilometers van de 113de editie van Milaan-Sanremo.

MSR |Renners op Velodromo Vigorelli

De renners verzamelen zich vandaag op de historische wielerbaan Vigorelli in Milaan, de plek waar Fausto Coppi ooit het werelduurrecord brak. Tegenwoordig wordt er op het middenterrein vooral American Football gespeeld.

Het Velodromo Vigorelli, waar de renners zich opstellen voor de start van Milaan-Sanremo.

De andere Nederlandse troef: Fabio Jakobsen

Vandaag debuteert Fabio Jakobsen in Milaan-Sanremo, zijn eerste monument. Zelfbewust zoals we hem kennen. Waarom ook niet: dit seizoen won hij zes van de zeven massasprints waaraan hij deelnam. "Als je sprinter bent, dan is Milaan-Sanremo de koers die je wil winnen.

"Ik heb de finale eindeloos vaak op tv gezien. Ik heb Kristoff zien sprinten op de Via Roma, heb Démare zien winnen, Degenkolb. Vorig jaar zag ik Ewan meegaan op de Poggio en tweede worden. Ik droom al lang over deze koers, al weet ik dat winnen moeilijk wordt. Maar als je thuis op de bank zit en het wordt een sprint, dan heb je spijt."

Hij is er echt: Mathieu van der Poel!

De grootste verrassing van deze Milaan-Sanremo is de rentree van Mathieu van der Poel. Van der Poel heeft nog geen koerskilometers gereden dit jaar vanwege een slepende rugblessure. Dat hij vrijdag alsnog naar Milaan is gevolgen om zijn rentree te maken in Milaan-Sanremo was dan ook een enorme verrassing!

Na een lange, gedwongen rustperiode heeft hij de laatste weken hard getraind in het Spaanse Denia. Of de nummer vijf van vorig jaar ook mee kan doen in de finale is de grote vraag. Maar hij is er!

Mathieu van der Poel voor de start van Milaan-Sanremo.

Welkom bij La Primavera!

Vandaag begint het wielervoorjaar pas echt! De 113de editie van Milaan-Sanremo gaat officieel van start om 10.10 uur. De renners wacht een lange dag in het zadel: naar verwachting zullen de renners rond 17.00 uur na 293 kilometer aankomen op de Via Roma in Sanremo.

Welkom bij het liveblog!