NOS Nieuws Buitenland Aangepast

'Ruim 4000 mensen gevlucht uit Marioepol' • '115 slachtoffers geborgen in Mykolajiv'

 • Welkom in het liveblog over dag 24 van de oorlog in Oekraïne.
 • In Nederland zijn minder opvangplekken voor vluchtelingen dan werd gedacht
 • 'Tot dusver 190.000 burgers geëvacueerd uit frontlinie'
 • 4000 mensen zijn vandaag gevlucht uit Marioepol
 • Oekraïne meldt dood van vijfde Russische generaal
 • Belarussische ziekenhuizen liggen vol met Russische soldaten
Liveblog gesloten
 • Tot zover het liveblog van zaterdag

  Zondag is er weer een nieuw liveblog.

 • Demonstranten blokkeren grensovergang tussen de EU en Belarus

  Demonstranten blokkeren sinds vanmorgen de grootste grensovergang tussen de Europese Unie en Belarus. Bij het Poolse Kukuryki, vlak voor de grote Belarussische stad Brest, staan honderden activisten op de weg met Poolse en Oekraïense vlaggen. Met het protest willen ze een belangrijke transportader voor goederen naar Rusland doorsnijden.

  Lees er meer over in dit artikel:

 • Belgische journalist in Mykolajiv: 'Pure chaos en horror bij kazerne'

  Robin Ramaekers van de Belgische zender VTM is een van de weinige westerse journalisten in het frontgebied. Hij was vandaag ook bij de door raketten getroffen legerbasis in Mykolajiv. Dit is wat hij daar zag:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Het was pure chaos en pure horror wat we daar zagen'
 • 'Laatste Belarussische diplomaten hebben Oekraïne verlaten'

  De laatste diplomaten uit Belarus hebben Oekraïne verlaten vanwege de "ondraaglijke omstandigheden" voor Belarussen. Dat zei de voormalige ambassadeur in Kiev op de Belarussische staatstelevisie.

  De diplomaat verwees onder meer naar geblokkeerde bankrekeningen. Behalve tegen Rusland, heeft de Europese Unie ook economische sancties opgelegd tegen Belarus vanwege de betrokkenheid van dat land bij de oorlog in Oekraïne. Zo zijn er handelsbeperkingen van kracht en zijn Belarussische banken uitgesloten van het internationale betalingssysteem Swift.

 • Bronnen VS bevestigen Russische inzet hypersonische raketten

  Bronnen bij de Amerikaanse regering bevestigen dat Rusland deze week voor het eerst in de geschiedenis hypersonische raketten heeft ingezet. De VS kon de lancering live volgen, zeggen de bronnen tegen nieuwszender CNN. Het zou een test van het nieuwe wapen zijn geweest, en tegelijkertijd een waarschuwing aan het Westen over de wapens die het Russische leger tot zijn beschikking heeft.

  Het Russische ministerie van Defensie stelde vandaag dat gisteren een wapendepot in West-Oekraïne met Kinzjal-raketten is vernietigd.

  Lees er meer over in dit artikel:

 • Begrafenis van Oekraïense militairen in Dnipro

  In de oostelijke stad Dnipro zijn 23 militairen begraven die zijn gestorven in de strijd tegen de Russen. "Het is goed dat er mensen zoals hij zijn", zegt een militair die een strijdmakker begraaft. "Zij komen op voor hun land."

  Hoeveel militairen er al gesneuveld zijn in de oorlog in Oekraïne is niet duidelijk, want de cijfers variëren. Waarschijnlijk gaat het om duizenden aan beide kanten.

  "Ze stierven voor hun familie en hun land", zegt een aanwezige op de begrafenis:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Ze stierven voor hun familie en hun land'
 • 'Ruim 4000 mensen gevlucht uit Marioepol'

  Ruim 4000 mensen hebben vandaag kunnen vluchten uit de belegerde stad Marioepol, meldt een topambtenaar van het presidentiële kantoor. In totaal zijn deze dag 6623 mensen geëvacueerd uit Oekraïense steden via humanitaire corridors.

 • '228 burgerdoden in Kiev'

  In Kiev zijn 228 burgerdoden gevallen sinds het begin van de Russische invasie, meldt het stadsbestuur. Ook zijn er 912 bewoners van de Oekraïense hoofdstad gewond geraakt.

  De cijfers over burgerslachtoffers in Kiev zijn niet onafhankelijk te verifiëren. Het Hoge Commissariaat voor de Mensenrechten van de VN heeft gemeld dat er in heel Oekraïne zeker 847 burgers zijn omgekomen.

 • Oekraïense balletdansers slapen in een theater in Parijs

  "We kwamen op 23 februari aan in Frankrijk en de dag erop brak de oorlog uit", zegt Ivan Kozlov, de directeur van het Kiev City Ballet. Teruggaan is geen optie. En dus trainen ze in theater Châtelet in Parijs, zo goed en zo kwaad als dat gaat.

  "De opbrengst van ons optreden in dit theater hebben we aan het Oekraïense Rode Kruis gegeven. Dat is het beste dat we vanuit hier kunnen doen", zegt Kozlov:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  30 dansers uit Kiev zitten vast in Parijs: 'We denken aan onze familie daar'
 • Paar duizend opvangplekken minder voor Oekraïners dan gedacht

  Het aantal opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland ligt toch een stuk lager dan gedacht. Donderdag meldde het kabinet nog dat er zo'n 23.000 opvangplekken beschikbaar zijn, maar het werkelijke aantal is 20.000, laat het ministerie van Justitie en Veiligheid aan persbureau ANP weten.

  Dat het cijfer lager uitvalt, heeft volgens een woordvoerder van het ministerie te maken met de nieuwe inrichting van het systeem waarin de cijfers worden bijgehouden. Die geven nu "een reëler beeld".

  Maandag moeten alle 25 veiligheidsregio's 1000 noodopvangplekken hebben geregeld; 25.000 in totaal. Staatssecretaris voor Asiel Van der Burg zei gisteren nog dat dit aantal waarschijnlijk gehaald zal worden.

  Tot nu toe zijn in Nederland ruim 10.000 Oekraïense vluchtelingen opgevangen.

 • '115 slachtoffers geborgen in Mykolajiv'

  Bij de reddingsactie bij een legerbasis in Mykolajiv zijn inmiddels 115 lichamen geborgen, schrijft VTM-verslaggever Robin Ramaekers op Twitter. Het gebied rond de getroffen basis is "hermetisch afgesloten", aldus de correspondent.

 • Zeker 847 burgerdoden in Oekraïne

  In Oekraïne zijn tot dusver zeker 847 burgerdoden gevallen, meldt de de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties (OHCHR). De OHCRH meldt ook circa 1400 gewonden.

  De werkelijke aantallen liggen hoger, in het bijzonder in de steden waar zware vijandelijkheden hebben plaatsgevonden zoals Marioepol, aldus de VN. De meeste slachtoffers vielen door explosieve wapens die schade kunnen aanrichten in een groot gebied.

 • Russische kosmonauten in geel pak met blauwe stiksels: pro-Oekraïens statement?

  De drie Russische kosmonauten die gisteren in het internationale ruimtestation ISS aankwamen, deden dat in knalgele overalls met opvallende blauwe stiksels op borst en benen. Deze kleuren doen denken aan de Oekraïense vlag.

  Voor de lancering naar ISS droegen de drie wit met blauwe ruimtepakken, en meerdere media schrijven dat hun commandant Oleg Artjomejev vlak voor de koppeling aan ISS een blauw pak droeg. De vraag dringt zich op: hebben ze daarna de geelblauwe overalls aangetrokken om voor het oog van de Russische tv-kijkers hun solidariteit met de bevolking van Oekraïne te tonen?

  Lees er meer over in dit artikel:

 • Oekraïense vluchtelingen in Polen krijgen identiteitsbewijs

  In Warschau stonden vanochtend duizenden vluchtelingen in de rij voor een Pools identiteitsbewijs, die in Polen een PESEL-kaart heet. Daarmee kunnen de Oekraïners de komende anderhalf jaar werken, wonen, onderwijs volgen en zorg krijgen. De Poolse regering geeft die kaarten sinds woensdag uit. Sindsdien hebben meer dan 120.000 Oekraïense vluchtelingen een ID-kaart ontvangen.

  "Dit is zo belangrijk voor ons, dat we nu officieel naar werk kunnen zoeken en onze kinderen naar school kunnen sturen", zegt een Oekraïner tegen persbureau AP. "Hierdoor voelen we ons heel anders."

  In Nederland is voor Oekraïners die aan het werk willen en kunnen een spoedregeling getroffen die het voor Oekraïners mogelijk maakt om per direct aan het werk te gaan. De voorwaarde is wel dat de werkgever een tewerkstellingsvergunning aanvraagt. Na 1 april is dat niet meer nodig, dan is een Oekraïens paspoort voldoende.

 • 'Tot dusver 190.000 burgers geëvacueerd uit frontlinie'

  Oekraïne heeft zo'n 190.000 burgers uit de frontlinie geëvacueerd sinds het begin van de Russische invasie, meldt de Oekraïense vicepremier Veresjtsjoek. Voor de evacuatie is gebruik gemaakt van humanitaire corridors.

  Op dit moment kunnen burgers gebruik maken van corridors bij Kiev en Loegansk, aldus de vicepremier. In de belegerde stad Marioepol is zo'n humanitaire corridor slechts gedeeltelijk operationeel.

  Acht dagen geleden stond het aantal evacués nog op 100.000.