NOS NieuwsAangepast

'Ruim 4000 mensen gevlucht uit Marioepol' • '115 slachtoffers geborgen in Mykolajiv'

  • Welkom in het liveblog over dag 24 van de oorlog in Oekraïne.
  • In Nederland zijn minder opvangplekken voor vluchtelingen dan werd gedacht
  • 'Tot dusver 190.000 burgers geëvacueerd uit frontlinie'
  • 4000 mensen zijn vandaag gevlucht uit Marioepol
  • Oekraïne meldt dood van vijfde Russische generaal
  • Belarussische ziekenhuizen liggen vol met Russische soldaten
liveblog gesloten

Tot zover het liveblog van zaterdag

Zondag is er weer een nieuw liveblog.

Demonstranten blokkeren grensovergang tussen de EU en Belarus

Demonstranten blokkeren sinds vanmorgen de grootste grensovergang tussen de Europese Unie en Belarus. Bij het Poolse Kukuryki, vlak voor de grote Belarussische stad Brest, staan honderden activisten op de weg met Poolse en Oekraïense vlaggen. Met het protest willen ze een belangrijke transportader voor goederen naar Rusland doorsnijden.

Lees er meer over in dit artikel:

Belgische journalist in Mykolajiv: 'Pure chaos en horror bij kazerne'

Robin Ramaekers van de Belgische zender VTM is een van de weinige westerse journalisten in het frontgebied. Hij was vandaag ook bij de door raketten getroffen legerbasis in Mykolajiv. Dit is wat hij daar zag:

'Het was pure chaos en pure horror wat we daar zagen'

'Laatste Belarussische diplomaten hebben Oekraïne verlaten'

De laatste diplomaten uit Belarus hebben Oekraïne verlaten vanwege de "ondraaglijke omstandigheden" voor Belarussen. Dat zei de voormalige ambassadeur in Kiev op de Belarussische staatstelevisie.

De diplomaat verwees onder meer naar geblokkeerde bankrekeningen. Behalve tegen Rusland, heeft de Europese Unie ook economische sancties opgelegd tegen Belarus vanwege de betrokkenheid van dat land bij de oorlog in Oekraïne. Zo zijn er handelsbeperkingen van kracht en zijn Belarussische banken uitgesloten van het internationale betalingssysteem Swift.

Bronnen VS bevestigen Russische inzet hypersonische raketten

Bronnen bij de Amerikaanse regering bevestigen dat Rusland deze week voor het eerst in de geschiedenis hypersonische raketten heeft ingezet. De VS kon de lancering live volgen, zeggen de bronnen tegen nieuwszender CNN. Het zou een test van het nieuwe wapen zijn geweest, en tegelijkertijd een waarschuwing aan het Westen over de wapens die het Russische leger tot zijn beschikking heeft.

Het Russische ministerie van Defensie stelde vandaag dat gisteren een wapendepot in West-Oekraïne met Kinzjal-raketten is vernietigd.

Lees er meer over in dit artikel:

Begrafenis van Oekraïense militairen in Dnipro

In de oostelijke stad Dnipro zijn 23 militairen begraven die zijn gestorven in de strijd tegen de Russen. "Het is goed dat er mensen zoals hij zijn", zegt een militair die een strijdmakker begraaft. "Zij komen op voor hun land."

Hoeveel militairen er al gesneuveld zijn in de oorlog in Oekraïne is niet duidelijk, want de cijfers variëren. Waarschijnlijk gaat het om duizenden aan beide kanten.

"Ze stierven voor hun familie en hun land", zegt een aanwezige op de begrafenis:

'Ze stierven voor hun familie en hun land'

'Ruim 4000 mensen gevlucht uit Marioepol'

Ruim 4000 mensen hebben vandaag kunnen vluchten uit de belegerde stad Marioepol, meldt een topambtenaar van het presidentiële kantoor. In totaal zijn deze dag 6623 mensen geëvacueerd uit Oekraïense steden via humanitaire corridors.

'228 burgerdoden in Kiev'

In Kiev zijn 228 burgerdoden gevallen sinds het begin van de Russische invasie, meldt het stadsbestuur. Ook zijn er 912 bewoners van de Oekraïense hoofdstad gewond geraakt.

De cijfers over burgerslachtoffers in Kiev zijn niet onafhankelijk te verifiëren. Het Hoge Commissariaat voor de Mensenrechten van de VN heeft gemeld dat er in heel Oekraïne zeker 847 burgers zijn omgekomen.

Oekraïense balletdansers slapen in een theater in Parijs

"We kwamen op 23 februari aan in Frankrijk en de dag erop brak de oorlog uit", zegt Ivan Kozlov, de directeur van het Kiev City Ballet. Teruggaan is geen optie. En dus trainen ze in theater Châtelet in Parijs, zo goed en zo kwaad als dat gaat.

"De opbrengst van ons optreden in dit theater hebben we aan het Oekraïense Rode Kruis gegeven. Dat is het beste dat we vanuit hier kunnen doen", zegt Kozlov:

30 dansers uit Kiev zitten vast in Parijs: 'We denken aan onze familie daar'

Paar duizend opvangplekken minder voor Oekraïners dan gedacht

Het aantal opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland ligt toch een stuk lager dan gedacht. Donderdag meldde het kabinet nog dat er zo'n 23.000 opvangplekken beschikbaar zijn, maar het werkelijke aantal is 20.000, laat het ministerie van Justitie en Veiligheid aan persbureau ANP weten.

Dat het cijfer lager uitvalt, heeft volgens een woordvoerder van het ministerie te maken met de nieuwe inrichting van het systeem waarin de cijfers worden bijgehouden. Die geven nu "een reëler beeld".

Maandag moeten alle 25 veiligheidsregio's 1000 noodopvangplekken hebben geregeld; 25.000 in totaal. Staatssecretaris voor Asiel Van der Burg zei gisteren nog dat dit aantal waarschijnlijk gehaald zal worden.

Tot nu toe zijn in Nederland ruim 10.000 Oekraïense vluchtelingen opgevangen.

'115 slachtoffers geborgen in Mykolajiv'

Bij de reddingsactie bij een legerbasis in Mykolajiv zijn inmiddels 115 lichamen geborgen, schrijft VTM-verslaggever Robin Ramaekers op Twitter. Het gebied rond de getroffen basis is "hermetisch afgesloten", aldus de correspondent.

Zeker 847 burgerdoden in Oekraïne

In Oekraïne zijn tot dusver zeker 847 burgerdoden gevallen, meldt de de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties (OHCHR). De OHCRH meldt ook circa 1400 gewonden.

De werkelijke aantallen liggen hoger, in het bijzonder in de steden waar zware vijandelijkheden hebben plaatsgevonden zoals Marioepol, aldus de VN. De meeste slachtoffers vielen door explosieve wapens die schade kunnen aanrichten in een groot gebied.

Russische kosmonauten in geel pak met blauwe stiksels: pro-Oekraïens statement?

De drie Russische kosmonauten die gisteren in het internationale ruimtestation ISS aankwamen, deden dat in knalgele overalls met opvallende blauwe stiksels op borst en benen. Deze kleuren doen denken aan de Oekraïense vlag.

Voor de lancering naar ISS droegen de drie wit met blauwe ruimtepakken, en meerdere media schrijven dat hun commandant Oleg Artjomejev vlak voor de koppeling aan ISS een blauw pak droeg. De vraag dringt zich op: hebben ze daarna de geelblauwe overalls aangetrokken om voor het oog van de Russische tv-kijkers hun solidariteit met de bevolking van Oekraïne te tonen?

Lees er meer over in dit artikel:

Oekraïense vluchtelingen in Polen krijgen identiteitsbewijs

In Warschau stonden vanochtend duizenden vluchtelingen in de rij voor een Pools identiteitsbewijs, die in Polen een PESEL-kaart heet. Daarmee kunnen de Oekraïners de komende anderhalf jaar werken, wonen, onderwijs volgen en zorg krijgen. De Poolse regering geeft die kaarten sinds woensdag uit. Sindsdien hebben meer dan 120.000 Oekraïense vluchtelingen een ID-kaart ontvangen.

"Dit is zo belangrijk voor ons, dat we nu officieel naar werk kunnen zoeken en onze kinderen naar school kunnen sturen", zegt een Oekraïner tegen persbureau AP. "Hierdoor voelen we ons heel anders."

In Nederland is voor Oekraïners die aan het werk willen en kunnen een spoedregeling getroffen die het voor Oekraïners mogelijk maakt om per direct aan het werk te gaan. De voorwaarde is wel dat de werkgever een tewerkstellingsvergunning aanvraagt. Na 1 april is dat niet meer nodig, dan is een Oekraïens paspoort voldoende.

'Tot dusver 190.000 burgers geëvacueerd uit frontlinie'

Oekraïne heeft zo'n 190.000 burgers uit de frontlinie geëvacueerd sinds het begin van de Russische invasie, meldt de Oekraïense vicepremier Veresjtsjoek. Voor de evacuatie is gebruik gemaakt van humanitaire corridors.

Op dit moment kunnen burgers gebruik maken van corridors bij Kiev en Loegansk, aldus de vicepremier. In de belegerde stad Marioepol is zo'n humanitaire corridor slechts gedeeltelijk operationeel.

Acht dagen geleden stond het aantal evacués nog op 100.000.

Oekraïense onderhandelaar: China moet geweld Rusland veroordelen

China moet zich aansluiten bij andere landen en de Russische invasie in Oekraïne veroordelen, schrijft de Oekraïense onderhandelaar Podoljak op Twitter. Podoljak roept China op "de juiste beslissing" te nemen.

Hij is ook adviseur van president Zelensky en ziet voor China een belangrijk rol weggelegd bij in de wereldwijde veiligheid, maar dan moet Peking wel het "barbarisme" van Rusland veroordelen. Vooralsnog is dat dus niet gebeurd. Ook spreekt China nog niet van een oorlog of invasie. Wel heeft een Chinese topdiplomaat de westerse sancties tegen Rusland "schandalig" genoemd.

De Chinese president Xi had gisteren overleg met zijn Amerikaanse ambtgenoot Biden. Xi vindt dat China en de VS hun verantwoordelijkheid moeten nemen en zich moeten inspannen voor wereldvrede.

Nieuwsuur zoomde vorige week zondag in op de positie van China in de Oekraïne-oorlog:

'China wil zoveel mogelijk afzijdig blijven'

In beeld: de reddingsactie bij de legerbasis in Mykolajiv

Een legerbasis bij de zuidelijke stad Mykolajiv is gisteren getroffen door Russische raketten. Op de basis, net buiten het stadscentrum, werden soldaten opgeleid om naar het front te trekken.

Sommige soldaten worden levend onder het puin gevonden en naar ambulances gebracht. Tientallen soldaten hebben de raketaanval niet overleefd, zeker tachtig lichamen zijn inmiddels geborgen.

Bekijk hieronder de beelden van de reddingsactie. Let op: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

  • AFP
    Oekraïense militairen zoeken naar overlevenden onder het puin
  • AFP
    Een vrijwilliger helpt de Oekraïense militairen bij de reddingsactie
  • AFP
    Militairen dragen een levenloos lichaam dat onder het puin vandaan is gehaald
  • AFP
    Al zeker tachtig lichamen zijn geborgen, en er liggen er nog tientallen onder het puin
  • AFP
    Deze militair overleefde de raketaanval, hij lag dertig uur onder de brokstukken

Twee leeuwen en twee tijgers uit Oekraïne naar Nederland gehaald

Na een lange tocht dwars door Oekraïne, Polen, Duitsland en Nederland zijn twee leeuwen en twee tijgers aan het eind van de ochtend veilig aangekomen bij de opvang van stichting Leeuw in het Noord-Hollandse dorp Anna Paulowna.

Het gaat om twee leeuwenmannetjes van 3,5 en 1,5 jaar oud, een tijgermannetje van 6 maanden en een tijgerin van 5 jaar. Met name de tijgerin is volgens Robert Kruijff van de stichting Leeuw getraumatiseerd door de situatie in Oekraïne. "Ze is mager, ziek en heel bang voor mensen", zegt hij bij NH Nieuws.

De vier dieren komen uit een dierentuin in de buurt van Charkov, in het oosten van Oekraïne. Opmerkelijk genoeg waren er al driekwart jaar plannen om ze buiten Oekraïne op te vangen, omdat er geen geld meer was om ze goed te verzorgen. Maar de oorlog heeft die plannen in een stroomversnelling gebracht.

"Er is geen stroom meer en dus valt de verwarming uit. Niet alleen de dieren zijn onderkoeld en hebben honger. De verzorgers ook", aldus Kruijff eerder. Hij stuurde een speciale auto naar Oekraïne om de dieren op te halen.

Ze gaan in Anna Paulowna eerst een maand in quarantaine. Daarna worden ze met een jaagsimulator voorbereid op 'herplaatsing' in een reservaat in Zuid-Afrika.

Een van de leeuwen op een tussenstop in Polen

Oekraïne meldt dood van vijfde Russische generaal

De Russische generaal Andrej Mordvitsjev is door het Oekraïense leger gedood, melden Oekraïense autoriteiten. Hij zou zijn omgekomen bij gevechten in het zuiden van het land. Het bericht is niet onafhankelijk te verifiëren.

Het is de vijfde Russische generaal die sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zou zijn gedood. Deskundigen denken dat in totaal zo'n twintig generaals de leiding hebben over de invasie, schrijft de BBC. Als Mordvitsjev inderdaad is gesneuveld zou dat betekenen dat een vierde van hen inmiddels dood is.

Experts vroegen zich na de dood van de tweede Russische generaal al af waarom dergelijke officieren zich zo dicht bij de frontlinie begeven. Lees er hieronder meer over:

'Straatgevechten in stadscentrum Marioepol'

In het centrum van Marioepol zijn straatgevechten, meldt de burgemeester aan verslaggevers van de BBC. "Er zijn tanks, artilleriebeschietingen, en er worden allerlei wapens in het gebied afgevuurd", zegt hij. Het Oekraïense leger probeert de stad in handen te houden, zegt hij. "Maar het leger van de vijand is groter dan dat van ons, helaas."

De straatgevechten maken het lastig voor reddingswerkers om mensen te halen uit de schuilkelder onder het theater, dat woensdag door de Russen werd gebombardeerd. "Als het even stil is, wordt het puin geruimd en kunnen mensen wegkomen."

Hoeveel overlevenden er sinds het bombardement gered zijn, is niet bekend. Gisteren meldde president Zelensky dat 130 mensen levend onder de brokstukken vandaan zijn gehaald. Op het moment van het bombardement zouden er zo'n 1000 tot 2000 mensen in het theater hebben geschuild, voornamelijk vrouwen en kinderen.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Koeleba deelde woensdag onderstaande foto's van het gebombardeerde theater in Marioepol:

Belarussische ziekenhuizen liggen vol met Russische soldaten

Ziekenhuizen in het zuiden van Belarus liggen vol met gewonde Russische soldaten. Dat zeggen bronnen in het land tegen tv-zender Deutsche Welle. "Sommige soldaten komen hier binnen zonder armen, benen, oren en ogen."

Het gaat om ziekenhuizen in verschillende steden in het zuiden van Belarus, in de buurt van de grens met Oekraïne. In Gomel worden er "non-stop" mensen geopereerd, soms wel vijftig per nacht. Veel van de binnengebrachte soldaten zijn er slecht aan toe. Volgens Deutsche Welle heeft een aantal al vijf dagen niet gegeten. Ze zouden gedesoriënteerd ogen en hun ouders willen bellen. "Het gaat soms om patiënten geboren in 2003, uit armere Russische regio's. Het zijn eigenlijk nog kinderen."

Hoeveel gewonde soldaten er behandeld worden, is niet duidelijk. Bronnen melden aan Deutsche Welle dat er ook dode Russische soldaten naar Belarus worden gebracht.

Reddingsactie Mykolajiv in volle gang, 'er zijn hier veel jonge mensen gedood'

Bij de legerbasis in Mykolajiv zijn zeker tachtig lichamen geborgen en liggen er nog tientallen onder het puin, zegt een verslaggever van de Zweedse televisiezender TV1. "Er zijn hier veel jonge mensen gedood." De reddingsactie is nog in volle gang.

De legerbasis werd gisteren getroffen door Russische raketten. Op de basis, net buiten het stadscentrum, werden soldaten opgeleid om naar het front te trekken.

Bekijk hieronder beelden van de reddingsactie:

Reddingsactie Mykolajiv in volle gang

'Waarschijnlijk dat Rusland hypersonische raketten heeft ingezet'

Danny Pronk, veiligheidsonderzoeker bij Instituut Clingendael, acht het waarschijnlijk dat Rusland zijn hypersonische raketten echt heeft ingezet. "We weten dat er vlak voor de oorlog MiG-31-straaljagers in de enclave Kaliningrad zijn gestationeerd, die uitgerust zijn met deze Kinzhal-raketten. Vanaf daar kun je makkelijk het wapendepot in West-Oekraïne raken, dus qua bereik kan het."

Maar defensie-expert Patrick Bolder van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies, is er daarentegen niet van overtuigd dat de hypersonische raketten gebruikt zijn. "Dit zou best onderdeel kunnen zijn van een Russische campagne om verwarring te stichten bij de tegenstander, of om een signaal af te geven aan westerse landen: wij zijn bereid om dit nieuwe wapen in te zetten."

Lees er meer over in dit artikel:

Polen pleit voor handelsban met Rusland

Polen wil dat de Europese Unie alle handel met Rusland stopt. Dat heeft premier Morawiecki gezegd. "Een volledige handelsban zal Rusland nog meer aanzetten tot nadenken over het beëindigen van deze gruwelijke oorlog", zegt hij.

Deze week werd er een vierde sanctiepakket tegen Rusland goedgekeurd, maar daarin is nog geen sprake van het compleet stilleggen van de handel.

"Polen stelt voor om zo snel mogelijk een handelsblokkade toe te voegen aan het pakket van sancties. Het gaat dan om handel via land en zee", zegt Morawiecki. Polen is een buurland van Oekraïne. In het land worden veel Oekraïense vluchtelingen opgevangen.

Rusland: hypersonische raketten ingezet

Rusland heeft in de oorlog met Oekraïne voor het eerst hypersonische raketten ingezet. Dat gebeurde om een wapendepot te vernietigen in de westelijke regio Ivano-Frankivsk, zegt een woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie. Of de raketten ook echt gebruikt zijn, is nog niet onafhankelijk te verifiëren.

Het gaat volgens de woordvoerder om Kinzhal-raketten ('dolk' in het Russisch), een van de hypersonische wapens die in 2018 met veel ceremonie werden onthuld door president Poetin.

Een korte uitleg van hypersonische raketten:

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

De raketten zijn bijzonder omdat ze meer dan vijf keer sneller dan het geluid gaan, relatief dicht bij de aarde blijven en daarbij ook nog eens een onvoorspelbaar traject afleggen. Daardoor zijn ze zeer moeilijk te onderscheppen door luchtafweersystemen.

Bekijk hieronder beelden die Rusland in 2018 verspreidde van een hypersonische rakettest:

Rusland verspreidt beelden van rakettest

'Gemeenten willen wel, maar gaan niet van Gazprom af'

Van de meer dan honderd Nederlandse gemeenten die Russisch gas afnemen via Gazprom, heeft tot nu toe geen enkele het contract opgezegd. Dat meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in antwoord op vragen van de NOS.

Ruim 120 gemeenten nemen Russisch gas af. Direct na de inval in Oekraïne ontstond daarover discussie, omdat de gasleveranties de Russen honderden miljoenen euro's opleveren. In de praktijk blijkt volgens gemeenten dat de Russen alleen maar baat hebben bij het opzeggen van de soms jarenlang lopende contracten. De hoge boetes die betaald moeten worden, vloeien naar de Russische staatskas. Bovendien kan Gazprom het gas dat gemeenten niet meer afnemen elders aanbieden, tegen de veel hogere prijs die nu geldt. "Wat je ook met dat contract doet, het is niet dat je daar de Russen mee straft", stelt een woordvoerder van de VNG.

Omroep West benaderde acht Zuid-Hollandse gemeenten met de vraag of zij hun contract met Gazprom hadden verbroken. "Het college ondersteunt de gedachte om alles te doen wat mogelijk is om geen bijdrage te leveren aan de Russische oorlogskas", laat de gemeente Den Haag weten. "Maar het opzeggen van het contract met Gazprom levert aan die wens helaas geen bijdrage." Uit andere gemeenten komen een soortgelijke verklaringen.

Hoe het gevoel van veiligheid verdween uit Lviv

Nieuwsuur-verslaggever Rudy Bouma was de afgelopen weken in Lviv. De West-Oekraïense stad dicht bij Polen was wekenlang een relatief veilige schuilplaats, maar het gevaar kwam steeds dichterbij. Op één van zijn laatste dagen slaan verschillende raketten in.

Hoe het gevoel van veiligheid verdween uit Lviv

'Dramatische taferelen in Mykolajiv'

"Het is hallucinant", zo omschrijft VTM-verslaggever Robin Ramaekers de situatie nu bij de legerbasis in Mykolajiv. Die werd gisteren getroffen door Russische raketten. Ramaekers spreekt in het NOS Radio 1 Journaal over 'dramatische taferelen'. "Het is een grote basis, net buiten het stadscentrum, waar soldaten in opleiding waren om naar het front te trekken. Er worden tientallen lichamen van onder het puin gehaald. Er zijn al tachtig lichamen geborgen, en er liggen nog tientallen onder het puin - niemand weet precies hoeveel."

De Oekraïense stad is een van de belangrijkste strijdplekken op het zuidelijk front, zegt Ramaekers. "Deze stad blokkeert de weg richting Odessa. De Russen waren de afgelopen dagen wat teruggedrongen, maar zij hebben nu keihard teruggeslagen."

Directe impact op het strijdverloop zal de aanval niet hebben, denkt hij. Maar het kan wel van invloed zijn op de onderhandelingen die nu gevoerd worden tussen Oekraïne en Rusland. Bovendien is dit volgens Ramaekers een klap voor het moreel van het Oekraïense leger. "Op de frontlijn zelf is er weinig veranderd, maar de Oekraïense militairen lopen hier nu wel als zombies verdwaasd rond, zoekend naar hun overleden makkers."

Amerikanen ontvangen Russische kosmonauten op ruimtestation ISS

Terwijl de deelnemende landen op aarde recht tegenover elkaar staan, gaat de samenwerking in het internationale ruimtestation ISS voorlopig nog door: gisteravond kwamen er drie nieuwe Russische kosmonauten aan. Zij werden verwelkomd door vier Amerikanen, twee Russen en een Duitse collega. De nieuwe bewoners Oleg Artemjev, Denis Matveev en Sergej Korsakov werden met een Sojoez-capsule afgeleverd aan boord, en vervangen het komende half jaar drie onderzoekers die terugkeren naar de aarde.

Op sociale media leverde de kleding van de nieuwkomelingen verbazing op: gele pakken met blauwe elementen, de kleuren van de Oekraïense vlag. In antwoord op een vraag daarover van journalisten, zei Artemjev tijdens de openingsceremonie dat "er nog veel gele stof over was in het pakhuis", maar verder lichtte hij de kledingkeuze niet toe.

De oorlog in Oekraïne heeft trouwens wel degelijk effect op de ruimtevaart: veel internationale projecten staan nu op de tocht of zijn al geschrapt.

Zo komen kosmonauten aan bij ISS

Clusterbommen en burgerdoden: dit zijn de regels in oorlogstijd

Welke regels gelden er tijdens een oorlog, en hoe worden die nu geschonden in Oekraïne? NOS op 3 zet het op een rij:

Clusterbommen en burgerdoden: de regels in oorlogstijd

Het straatbeeld in Oekraïense steden, voor en na de Russische inval

Het straatbeeld in Oekraïne verandert plotsklaps als Russische militairen op 24 februari het land binnenvallen. Metrostations worden schuilkelders. Uitgaansgebieden veranderen in spookstraten. Historische binnensteden, winkelcentra, theaters, groezelige woonflats en stadions waar kortgeleden nog gevoetbald werd; van de een op andere dag vormen ze het decor van een oorlog.

Deze acht beelden van voor en na de invasie laten de verwoesting zien van de afgelopen weken:

Gouverneur: wapenstilstand en 'humanitaire corridor' vanuit Loegansk

Vanaf 8.00 uur (Nederlandse tijd) is er een wapenstilstand om mensen de kans te geven te vertrekken uit Loegansk, de Oost-Oekraïense regio die sinds 2014 voor een deel bezet is door pro-Russische separatisten. Dat meldt gouverneur Hajdaj op zijn website. In Loegansk wordt sinds de inval vorige maand hard gevochten tussen Russische en Oekraïense troepen, zonder dat het front noemenswaardig verplaatst.

Gouverneur Hajdaj zegt dat er met de Russen "op hoog niveau een 'stilteregime' is afgesproken, om te beginnen met de evacuatie van inwoners van de regio, en om voedsel, water en medicijnen te brengen aan degenen die achterblijven. Ik hoop dat de Russen de afspraken nakomen." Dit is niet gegarandeerd: eerdere evacuaties vanuit de belegerde stad Marioepol mislukten, omdat evacués volgens de Oekraïners beschoten werden door Russische troepen.

Vanuit verschillende steden in de regio zullen bussen met evacués vertrekken in westelijke richting, zegt Hajdaj, en om 13.00 uur vertrekt er een evacuatietrein vanuit het station van Novozolotarivka, in het uiterste westen van de regio.

Brussel waarschuwt voor hongersnood in Oekraïne

De Europese Commissie waarschuwt voor hongersnood in Oekraïne. "Mensen in de belegerde steden worden blootgesteld aan apocalyptische omstandigheden", zegt Eurocommissaris Lenarčič van Crisisbeheer in de Duitse krant Welt am Sonntag. "Er is geen voedsel, geen water, geen medische zorg en geen uitweg. Deze meedogenloze invasie begon drie weken geleden, maar we beginnen nu al te zien dat er hongersnood ontstaat."

Volgens de Eurocommissaris hebben medische voorzieningen grote moeite om noodzakelijke goederen ook echt te krijgen. "Het grote probleem is de toegang. Het is een verplichting om humanitaire toegang te verlenen zonder enige belemmering", zegt Lenarčič in de krant.

Brussel stuurt humanitaire hulp naar Oekraïne. "Maar zolang er gevochten wordt en er geen staakt-het-vuren is, kunnen de mensen die levensreddende hulp nodig hebben niet worden bereikt."

Mensen schuilen in metrostation Syrets, in Kiev

Oekraïne: we kunnen tijdelijk niet bij Zee van Azov

Het Oekraïense leger zegt dat het tijdelijk geen toegang meer heeft tot de Zee van Azov. Volgens de generale staf van het leger "zijn de bezetters er gedeeltelijk in geslaagd Oekraïne tijdelijk de toegang tot de Zee van Azov te ontzeggen", staat in een persverklaring.

De Zee van Azov is via de smalle Straat van Kertsj verbonden met de Zwarte Zee.

Zelensky: het is tijd voor zinvolle gesprekken met Moskou

President Zelensky van Oekraïne heeft opgeroepen tot "zinvolle gesprekken en vredesbesprekingen" met Moskou. Volgens hem is dat de enige kans voor de Russen om de schade te herstellen van de fouten die bij de invasie zijn gemaakt.

"Ik wil dat iedereen mij nu hoort, vooral in Moskou. De tijd is gekomen voor een ontmoeting. Het is tijd om te praten", zei Zelensky in een videoboodschap. Volgens hem heeft Oekraïne altijd oplossingen voor vrede geboden. "Het is tijd voor gerechtigheid en om de territoriale integriteit van Oekraïne te herstellen. Anders zullen de verliezen van Rusland zo groot zijn, dat het meerdere generaties zal kosten om ervan te herstellen."

In de videoboodschap beschuldigde Zelensky de Russische troepen er ook van opzettelijk de levering van humanitaire goederen aan geblokkeerde steden tegen te houden. "Dit is een oorlogsmisdaad", zei de president.

Zelensky over onderhandelingen: "Enige kans voor Rusland"

'Tientallen doden en gewonden bij raketaanval in Mykolajiv'

Bij een raketaanval van het Russische leger op de stad Mykolajiv in Zuid-Oekraïne zijn tientallen doden gevallen. Een Oekraïense parlementariër zegt dat tegen de Britse omroep BBC. Ook zouden tientallen mensen gewond zijn geraakt.

De aanval van de Russen werd uitgevoerd op een kazerne van het Oekraïense leger. Het parlementslid spreekt tegen de Britse publieke omroep van "een grote aanval".

Mykolajiv is een strategisch gelegen stad die van groot belang is voor Rusland om de havenstad Odessa in te nemen. Gisteren zei het Britse ministerie van Defensie al dat Oekraïense troepen de pogingen van Rusland om de stad in te nemen dwarsbomen.

VTM-verslaggever Robin Ramaekers is bij de kazerne:

Defensieminister VS: Rusland heeft tactische fouten gemaakt

De Amerikaanse minister van Defensie Llyod Austin zegt dat het Russische leger tactische fouten heeft gemaakt in Oekraïne. Volgens hem is sprake geweest van "een reeks misstappen", zei hij bij CNN. Russische soldaten hebben zich niet zo snel in Oekraïne verplaatst als dat zij zich hadden voorgesteld, zegt de bewindsman, die er ook op wijst dat de Russische landmacht en luchttroepen niet goed samenwerken.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft meermaals gezegd dat de Russen weinig vooruitgang boeken in Oekraïne. Ten noorden en noordwesten van de hoofdstad Kiev heeft Rusland "geen noemenswaardige vorderingen" gemaakt, zegt de VS. Dat geldt ook voor het gebied ten oosten van Kiev. De Amerikanen gaan ervan uit dat het Oekraïense luchtruim ook niet onder controle van de Russen is.

In Marioepol is er geen tijd voor een waardig afscheid

In de belegerde stad Marioepol kunnen de doden door de Russische beschietingen niet naar het kerkhof worden gebracht, maar worden ze begraven naast hun kapotgeschoten flats.

Doden Marioepol worden naast hun kapotgeschoten flat begraven

'Opruimen mijnen, onontplofte munitie zal jaren duren'

De Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Monastyrsky zegt dat het nog jaren zal duren voordat alle mijnen en onontplofte munitie in zijn land onschadelijk is gemaakt. Hij roept het Westen alvast op hierbij te helpen als de oorlog voorbij is. "Ze liggen onder meer onder het puin en zijn levensgevaarlijk", zegt Monastyrsky in een interview met persbureau AP.

Volgens hem is veel Russische munitie niet ontploft. Daar komt bij dat Oekraïense eenheden landmijnen hebben geplaatst bij tal van strategische plekken, zoals vliegvelden en bruggen.

Welkom

In dit blog lees en bekijk je alle ontwikkelingen van zaterdag 19 maart in de oorlog in Oekraïne. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.