liveblog
NOS NieuwsAangepast

'Opruimen onontplofte munitie zal jaren duren' • Meer mensen gered uit puin theater Marioepol

  • Welkom in het liveblog over dag 23 van de oorlog in Oekraïne.
  • Nederland stuurt verdedigingssysteem en militairen naar Slowakije.
  • VN: 6,5 miljoen mensen in Oekraïne ontheemd.
  • Oekraïners in opvang krijgen 60 euro leefgeld per week.
  • Hoge olieprijzen leiden tot hogere KLM-ticketprijzen.
  • Chinese president Xi: oorlog in Oekraïne is nadelig voor iedereen.
liveblog gesloten

Blog gesloten

Dit blog is nu gesloten. Volg de ontwikkelingen van zaterdag 19 maart in ons nieuwe blog.

België houdt twee van zeven kernreactoren open, mede om oorlog Oekraïne

Twee kernreactoren van de Belgische centrales Doel en Tihange blijven tien jaar langer open. Dat heeft de Belgische regering bekendgemaakt op een persconferentie. Volgens minister Van der Straeten van Energie beleven België en Europa momenteel de grootste energiecrisis ooit. "Die legt pijnlijk bloot hoe afhankelijk we zijn van energie uit het buitenland."

In Marioepol is er geen tijd voor een waardig afscheid

In de belegerde stad Marioepol kunnen de doden door de Russische beschietingen niet naar het kerkhof worden gebracht, maar worden ze begraven naast hun kapotgeschoten flats.

Doden Marioepol worden naast hun kapotgeschoten flat begraven

'Opruimen mijnen, onontplofte munitie zal jaren duren'

De Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Monastyrsky zegt dat het nog jaren zal duren voordat alle mijnen en onontplofte munitie in zijn land onschadelijk is gemaakt. Hij roept het Westen alvast op hierbij te helpen als de oorlog voorbij is. "Ze liggen onder meer onder het puin en zijn levensgevaarlijk", zegt Monastyrsky in een interview met persbureau AP.

Volgens hem is veel Russische munitie niet ontploft. Daar komt bij dat Oekraïense eenheden landmijnen hebben geplaatst bij tal van strategische plekken, zoals vliegvelden en bruggen.

Sommige Oekraïners wonen al drie weken in de metro

Schuilen, slapen en leven op het perron van een metrostation in Kiev

Oekraïne: ruim 9000 mensen geëvacueerd uit belegerde steden

Vandaag zijn 9145 mensen geëvacueerd uit een verschillende belegerde Oekraïense steden, meldt een adviseur van president Zelensky. De meeste mensen, bijna 5000, werden uit de havenstad Marioepol geëvacueerd. De Oekraïners vertrokken via de humanitaire corridors die tussen Oekraïne en Rusland zijn afgesproken. Gisteren konden slechts 3810 mensen worden geëvacueerd.

Rusland zegt vandaag maar liefst 13.700 bewoners van Marioepol te hebben geëvacueerd. "Het enige waar deze mensen naar vragen is evacuatie naar Rusland, zodat hun veiligheid kan worden gegarandeerd", zegt de leider van het evacuatieprogramma tegen het staatspersbureau RIA Novosti. De genoemde aantallen zijn niet onafhankelijk te verifiëren.

Drie Russische kosmonauten komen aan bij ISS, ondanks spanningen

Drie Russische kosmonauten zijn gearriveerd bij het internationale ruimtestation ISS, te midden van de spanningen tussen Rusland en het Westen vanwege de oorlog in Oekraïne. Op het ISS waren al twee Russen aanwezig, naast vier Amerikanen en een Duitser. De ruimtevaart is een van de laatste terreinen waarop Rusland en de VS samenwerken, hoewel die samenwerking onder druk staat.

De Sojoez-raket waarmee de drie Russen naar het ISS zijn gereisd had een opvallende naam. Het was vernoemd naar raketbouwer Sergej Koroljev, die geboren is in de Oekraïense stad Zjytomyr.

De drie Russische kosmonauten voor vertrek

Biden waarschuwt Xi voor 'consequenties' bij steun aan Rusland

De Amerikaanse president Biden heeft de Chinese president Xi Jinping tijdens het twee uur durende telefoongesprek van vanmiddag gewaarschuwd voor "de consequenties" als China besluit Rusland militair te steunen. Dat schrijft het Witte Huis in een korte verklaring over het gesprek. De VS is nog steeds bezorgd dat China Rusland militair zal ondersteunen.

Verder benadrukte Biden het belang van diplomatie en het onderhouden van goede communicatie tussen de twee grootmachten.

Eerder liet de Chinese president al weten dat hij hoopt dat de internationale verhoudingen weer worden verbeterd.

Britse oud-premier Cameron brengt hulpgoederen voor vluchtelingen naar Polen

De Britse oud-premier David Cameron is met een vrachtwagen met kleding en ehbo-kits onderweg naar Polen. De goederen worden gedoneerd aan het Rode Kruis. Cameron belooft mensen via Twitter op de hoogte te houden van zijn lange reis.

Amsterdamse kermisexploitant geeft Oekraïense vluchtelingen gratis dagje kermis

Kermisorganisator Frans Stuy heeft Oekraïense vlaggen op de attracties gehangen

Reddingsoperatie rond theater Marioepol gaat door

Twee dagen na de luchtaanval op het theater in Marioepol worden nog steeds mensen levend onder het puin van gehaald. Dat meldt het stadsbestuur van de belegerde havenstad op Telegram. Het is niet bekend of er ook doden zijn gevallen. De reddingsoperatie is nog bezig, aldus het stadsbestuur.

Het theater werd woensdag grotendeels verwoest na Russische luchtaanvallen. Rusland spreekt tegen dat het verantwoordelijk is voor het bombardement. Volgens de locoburgemeester schuilden op dat moment 1000 tot 1200 mensen in het theater, voornamelijk vrouwen en kinderen. Het is niet bekend hoeveel mensen inmiddels gered zijn. Gisteren werd gemeld dat 130 mensen uit het gebouw zijn gehaald.

Buiten de updates van het stadsbestuur komt er nauwelijks informatie naar buiten over de situatie rond het theater. Er is geen stroom en internet in de belegerde stad, ook zijn er nauwelijks journalisten in Marioepol.

Een foto van het theater in Marioepol; de foto zou vandaag zijn gemaakt

Italië legt beslag op wooncomplex van ruim 100 miljoen euro van oligarch

Justitie in Italië heeft beslag laten leggen op een luxe wooncomplex van de Russische oligarch Aleksej Mordasjov op Sardinië. Het complex heeft een geschatte waarde van 105 miljoen euro.

Eerder werd in het kader van de Europese sancties tegen oligarchen ook al een luxejacht van Mordasjov in beslag genomen. De Rus heeft een vermogen van zo'n 26 miljard euro en is daarmee waarschijnlijk de rijkste Rus.

Mordasjov had ongeveer een derde van vliegtuigmaatschappij TUI in handen. Hij verkocht zijn aandelen deze maand aan een bedrijf op de Britse Maagdeneilanden waar zijn vrouw grootaandeelhouder van is, waarschijnlijk om onder de sancties uit te komen. De deal wordt nog onderzocht door de Duitse regering.

Rusland: 'Halverwege' compromis over neutrale status Oekraïne

Volgens Rusland wordt er vooruitgang geboekt in de onderhandelingen met Oekraïne. De Russische delegatieleider Vladimir Medinski, tevens de cultuuradviseur van president Poetin, zei vandaag dat de landen "halverwege" zijn wat betreft het overleg over de eis van het Kremlin dat Oekraïne een neutrale status krijgt. Ook op het terrein van de 'demilitarisering' van Oekraïne zou voortgang zijn geboekt.

Volgens de Oekraïense onderhandelaar Podoljak geven de verklaringen van Russische zijde alleen weer wat Rusland wil. "Onze standpunten zijn niet veranderd", zei hij op Twitter. "Wapenstilstand, terugtrekking van de militairen en stevige veiligheidsgaranties."

De onderhandelaars van beide landen overleggen sinds begin deze week dagelijks via online kanalen, nadat fysieke ontmoetingen niets concreets hadden opgeleverd. De hoofdrolspelers in de onderhandelingen lieten zich de afgelopen dagen relatief positief uit over de ontwikkelingen.

Macron en Poetin spraken onder meer over Marioepol

President Macron van Frankrijk heeft vanmiddag opnieuw gesproken met de Russische president Poetin. In een telefoongesprek, dat ruim een uur duurde, heeft hij volgens het Élysée zijn zorgen geuit over de situatie in Marioepol. Die stad in het zuiden van Oekraïne wordt al enkele weken belegerd door Russische troepen. Volgens het stadsbestuur is 80 tot 90 procent van de gebouwen gebombardeerd en zijn er voor zover bekend meer dan 2300 mensen omgekomen.

Poetin benadrukte in een reactie op Macrons zorgen dat Russische troepen er alles aan doen om de levens van burgers te beschermen, zegt het Kremlin.

Macron en Poetin spraken ook over de onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne, maar daarover zijn geen details bekendgemaakt.

Russische dirigent Sochiev treedt niet op in New York

De Russische dirigent Toegan Sochiev treedt in maart en april niet op met de New York Philharmonic. Volgens het orkest is de beslissing in gezamenlijk overleg genomen.

Sochiev heeft de oorlog in Oekraïne tot nu toe niet veroordeeld. Tot voor kort was de Rus ook de muzikaal directeur van het Bolsjoj-theater in Rusland en de muzikaal directeur van het Orchestre National du Capitole de Toulouse in Frankrijk.

Hij stapte op in Frankrijk toen er druk op hem werd uitgeoefend om zich uit te spreken tegen de oorlog in Oekraïne. Ook stopte hij in Moskou met zijn werkzaamheden omdat hij stelde geen partij te willen kiezen.

In New York zou de dirigent 31 maart en 1 en 2 april op het podium staan. Hij wordt vervangen door de dirigent Anna Rakitina, een dirigent met een Russische moeder en een Oekraïense vader. Volgens de New York Philharmonic keert Sochiev volgend jaar terug bij het orkest.

VN: 6,5 miljoen mensen in Oekraïne ontheemd

Sinds de Russische inval in Oekraïne zijn ongeveer 6,5 miljoen inwoners van Oekraïne ontheemd geraakt, schat de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) van de VN. Zij bevinden zich nog steeds in Oekraïne, zegt de organisatie. De 6,5 miljoen mensen komen boven op de ruim 3 miljoen inwoners van het land die Oekraïne al zijn ontvlucht.

Hoge olieprijzen leiden tot hogere KLM-ticketprijzen

KLM verhoogt de ticketprijzen voor intercontinentale vluchten vanwege de gestegen olieprijzen. Bij een retourvlucht in de economyclass komt er gemiddeld 40 euro bij, businessclass-reizigers betalen 100 euro meer. Dat bevestigt een woordvoerder van KLM na berichtgeving in De Telegraaf. Als voorbeeld van een traject waarvoor de prijzen omhooggaan, noemt KLM de langeafstandsvlucht Amsterdam-New York.

Ook bij zustermaatschappij Air France worden de vliegtickets duurder. De hogere prijzen gelden voor reizen die vanaf vandaag worden geboekt.

Mogelijk Tsjetsjeense militairen beschieten flatgebouw in Marioepol

De Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov heeft vandaag op zijn Telegram-kanaal een video gepubliceerd waarop te zien zou zijn dat Tsjetsjeense militairen een flatgebouw beschieten in een wijk in Marioepol. De locatie is geverifieerd door de NOS. Wanneer de beelden zijn gemaakt, is niet duidelijk, waarschijnlijk vandaag of de afgelopen dagen.

Kadyrov en Poetin zijn bondgenoten. De afgelopen weken verschenen op sociale media vaker beelden van vermoedelijk Tsjetsjeense militairen in Oekraïne.

Burgemeester Kiev bezoekt getroffen woonwijk

Burgemeester Klitsjko van Kiev heeft een bezoek gebracht aan een woonwijk die gisterochtend onder vuur werd genomen door het Russische leger. Eén persoon kwam daarbij om het leven, meerdere mensen raakten gewond.

Burgemeester Klitsjko bezoekt beschoten wijk Kiev

Nederland en Duitsland sturen verdedigingssystemen en militairen naar Slowakije

Nederland gaat, zoals al werd verwacht, een Patriot-verdedigingssysteem naar Slowakije sturen. Ook gaan 150 militairen mee. Het Patriot-systeem is bedoeld om "bondgenootschappelijke afschrikking te versterken", zegt het kabinet. Ook moet het systeem NAVO-lidstaat Slowakije, dat aan Oekraïne grenst, beschermen tegen eventuele Russische raketdreiging. Met het luchtverdedigingssysteem kunnen onder meer vliegtuigen, helikopters en kruisraketten worden uitgeschakeld. Het is de bedoeling dat de Patriot vanaf volgende volgende maand operationeel is, voor een periode van maximaal zes maanden.

In de levering van het defensiematerieel trekt Nederland op verzoek van Duitsland samen op onze oosterburen, die ook Patriot-systemen in Slowakije gaan plaatsen. "Met deze concrete militaire inzet wordt de nauwe samenwerkingsrelatie tussen beide landen verder vorm gegeven", zegt Defensieminister Ollongren daarover.

De NAVO had bondgenoten gevraagd om meer materieel en militairen naar lidstaten in Oost-Europa te sturen. Het was al de verwachting dat Nederland dat verzoek zou inwilligen.

Oekraïense vluchtelingen naar school in Polen

De 15-jarige Zhanna en de 17-jarige Dasha vluchtten twee weken geleden met hun ouders van Oekraïne naar Polen. Daar gaan ze inmiddels ook naar school.

In deze video vertellen ze aan NOS Stories-verslaggever Jeroen Gortworst hoe dat gaat:

Na je vlucht ineens op een buitenlandse school

President Xi: oorlog in Oekraïne is nadelig voor iedereen

De Chinese president Xi heeft zijn Amerikaanse ambtgenoot Biden gezegd dat conflicten zoals de oorlog in Oekraïne in niemands belang zijn. "De Oekraïnecrisis is iets wat we niet willen zien", heeft hij volgens Chinese staatsmedia gezegd in een twee uur durend videogesprek met de Amerikaanse president. Volgens Xi moeten China en de Verenigde Staten hun verantwoordelijkheid nemen en zich inspannen voor wereldvrede. De internationale verhoudingen moeten weer "op het juiste pad" komen, zou hij hebben gezegd.

China, dat goede banden onderhoudt met Rusland, heeft zich tot nu toe op de vlakte gehouden over de oorlog. Ook heeft het land de Russische invasie niet veroordeeld.

Van Amerikaanse zijde is nog geen informatie naar buiten gekomen over het gesprek tussen Biden en Xi.

109 lege kinderwagens staan symbool voor omgekomen kinderen

Op een plein voor het stadhuis van de West-Oekraïense stad Lviv zijn 109 lege kinderwagens neergezet. De wagens staan symbool voor de baby's en kinderen die zijn omgekomen in de oorlog in Oekraïne.

Volgens de Oekraïense autoriteiten zijn tot nu toe 109 kinderen door het oorlogsgeweld om het leven gekomen en raakten 130 kinderen gewond.

Oekraïense vluchtelingen kunnen vanaf vandaag al werken

Het kabinet heeft een spoedregeling ingediend bij de Raad van State met terugwerkende kracht. Die maakt het Oekraïense vluchtelingen mogelijk om direct aan het werk te kunnen. De voorwaarde is wel dat de werkgever een tewerkstellingsvergunning aanvraagt.

Na 1 april is dat niet meer nodig, werd eerder al bekend: dan is een Oekraïens paspoort voldoende. Werkgevers wordt wel gevraagd Oekraïense medewerkers aan te melden, omdat het kabinet wil weten wie waar werkt.

Oekraïners in opvang krijgen 60 euro leefgeld per week

Oekraïense vluchtelingen die in opvanglocaties verblijven, krijgen 60 euro per persoon per week leefgeld. Dat heeft het kabinet besloten. De bedragen sluiten aan bij de ontheemdenregeling voor dak- en thuislozen die in de opvang zitten, zegt minister Schouten voor Armoedebeleid. Oekraïners die bij een gastgezin inwonen krijgen 135 euro. Dat bedrag loopt af bij meerdere inwonenden uit hetzelfde gezin.

"We koppelen het geld aan de Oekraïners zelf", zegt Schouten. "Als zij bij een gastgezin gaan wonen, kunnen zij met het geld bijdragen in de kosten." Schouten waarschuwt wel dat het nog even tijd kost voor gemeenten om de uitkeringen goed te organiseren.

Er hangt geen maximumbedrag aan deze regeling, die sowieso voor een paar maanden zal gelden. Daarna bekijkt het kabinet de situatie opnieuw.

Beloften-hockeyteam Oekraïne opgevangen in Nederland: 'Hier zijn we veilig'

Het beloftenteam van de Oekraïense hockeyvrouwen wordt opgevangen door hockeyclub Victoria. Sommige speelsters zijn met alleen een rugzak op de bus gestapt, zeggen ze:

Beloften-hockeyteam Oekraïne opgevangen in Nederland: 'Hier zijn we veilig'

Even technisch probleem bij speech Poetin op Russische tv

Een toespraak van de Russische president Poetin in een stadion in Moskou, die op tv werd uitgezonden is om onduidelijk redenen plotseling afgebroken. In plaats daarvan werden even patriottische liederen uitgezonden. Aanvankelijk leek het alsof Poetin niet meer in beeld werd gebracht, maar inmiddels heeft de Russische tv gezegd dat er sprake was van technische problemen en heeft de zender de rest van de speech van de Russische president laten zien.

De bijeenkomst in het Loezjniki-stadion was bedoeld om de annexatie van de Krim in 2014 te herdenken. Tienduizenden aanwezigen zwaaiden met vlaggen met de letter Z, het symbool voor pro-Russisch nationalisme sinds de invasie in Oekraïne. Volgens de politie waren zo'n 200.000 mensen afgekomen op het evenement, zowel binnen als buiten het stadion.

In zijn toespraak noemde Poetin de inzet van het Russische leger "heldhaftig".

Het moment waarop de toespraak van Poetin plotseling wordt afgebroken:

Toespraak Poetin in stadion plotseling afgebroken

Overleg tussen Biden en Xi begonnen

De Amerikaanse president Biden voert via een videoverbinding overleg met zijn Chinese collega Xi. Belangrijkste onderwerp van gesprek is de oorlog in Oekraïne. China houdt zicht tot nu toe op de vlakte en heeft de Russische invasie niet veroordeeld. Wel zegt het dat de crisis door diplomatiek overleg moet worden opgelost en dat de betrokken partijen geen olie op het vuur moeten gooien. De VS heeft China al gewaarschuwd dat het Rusland niet moet steunen, bijvoorbeeld door wapenleveranties of door het geven van economische hulp om de Westerse sancties te omzeilen.

Stichting haalt tijgers en leeuwen op

De Stichting Leeuw is op dit moment bezig twee leeuwen en twee tijgers op te halen uit Polen. De dieren komen uit Oekraïne en worden opgevangen op Landgoed Hoenderdaell in de kop van Noord-Holland. Het gaat om twee mannetjesleeuwen van 3,5 en 1,5 jaar oud, een tijgermannetje van 6 maanden en een tijgerin van 5. Met name de tijgerin is er volgens de directeur van Hoenderdaell, Robert Kruijff, slecht aan toe. "Ze is mager, ziek en heel bang voor mensen", zegt hij bij NH Nieuws.

In Oekraïne hadden de dieren het zwaar door de beschietingen, zegt Kruijff: "Er wordt steeds gebombardeerd, dus de verzorgers durfden de dieren niet meer te voeren. Maar dat moet natuurlijk wel gebeuren." Ook het vervoer uit Oekraïne verliep dramatisch volgens de directeur. Het transport werd beschoten en twee mensen werden dodelijk geraakt.

Russische gasten niet meer welkom in Europees Parlement

Diplomaten en ander overheidspersoneel uit Rusland en Belarus zijn niet langer welkom in het Europees Parlement. "In het huis van de democratie is geen plaats voor diegenen die de democratische orde vernietigen", zegt voorzitter Roberta Metsola.

Het Europees Parlement ontvangt geregeld buitenlandse gasten, ook uit landen waarmee de Europese Unie een moeizame verstandhouding heeft. Maar Russische en Belarussische vertegenwoordigers komen er wegens de oorlog tegen Oekraïne voorlopig niet in. Het verbod gaat onmiddellijk in en geldt voor alle vestigingen, in Brussel, Straatsburg en Luxemburg.

12 miljoen euro erbij op Giro555, tussenstand nu 150 miljoen

Sinds 10 maart is er nog eens 12 miljoen euro gedoneerd op Giro555 voor de getroffenen van de oorlog in Oekraïne. Dat brengt de totaalstand op dit moment op ruim 150 miljoen euro.

Het gironummer werd eind vorige maand namens elf samenwerkende hulporganisaties geopend. Alleen de landelijke hulpcampagne voor de tsunami in Azië in 2004 bracht meer op. Actievoorzitter Kees Zevenbergen noemt het opgehaalde geld voor de Oekraïne-actie "een enorm groot bedrag". "Wat in Oekraïne gebeurt raakt mensen in Nederland. Het is dichtbij en er is sprake van veel machteloosheid en solidariteit."

Giro555 blijft in ieder geval tot 31 augustus nog open voor de hulpactie.

'130 mensen bevrijd uit gebombardeerd theater Marioepol'

De ombudsman voor mensenrechten in Oekraïne zegt dat er tot dusver 130 mensen uit het theater in Marioepol zijn gehaald. Het theater werd woensdag bij een Russische aanval verwoest. Gisteren werd ook al gemeld dat 130 mensen uit het theater waren gehaald, maar dat bericht kon niet worden bevestigd.

Volgens de locoburgemeester van Marioepol schuilden er 1000 tot 1200 mensen in het theater. Rusland ontkent het theater te hebben gebombardeerd.

In een tv-uitzending zei de ombudsman dat het reddingswerk doorgaat. Op de grond rond het gebouw was het woord 'kinderen' geschreven om te waarschuwen dat daar binnen kinderen waren ondergebracht.

Eerste bewegende beelden van gebombardeerd theater in Marioepol

Rutte naar Polen en Litouwen

Premier Rutte gaat maandag naar Polen en Litouwen voor gesprekken met onder anderen de regeringsleiders over de oorlog in Oekraïne. In Litouwen praat hij met president Nauseda en minister-president Simonyte. Daar brengt hij ook een bezoek aan de Nederlandse militairen die deelnemen aan de NAVO-troepenmacht.

In Polen spreekt hij met minister-president Morawiecki en gaat hij samen met burgemeester Trzaskowski van Warschau naar een opvanglocatie voor vluchtelingen.

Minister Van Gennip: Oekraïners willen graag werken, maar gun ze ook rust

Vanaf 1 april kunnen Oekraïners in Nederland werken zonder dat hun werkgever een speciale vergunning hoeft aan te vragen. Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid meldt dat de regelgeving op tijd kan worden veranderd. Van Gennip: "Ik heb zelf een aantal vluchtelingen gesproken die erg graag aan de slag willen en veel capaciteiten hebben. Tegelijkertijd moeten we de mensen de gelegenheid geven even op adem te komen".

Werk kan helpen bij de verwerking van angst en verdriet door de oorlogservaringen, zegt de minister. Maar werkgevers en collega's moeten wel rekening houden met de ingewikkelde omstandigheden. "Dat zeg ik tegen ons als Nederlanders, deze mensen hebben echt heftige dingen meegemaakt. Gun ze ook wat rust. En als ze op het werk komen, betrek ze dan in het sociale leven. Nodig ze uit en praat met ze."

Vanaf 1 april is een Oekraïens paspoort voldoende om hier aan de slag te kunnen. Werkgevers wordt wel gevraagd Oekraïense medewerkers aan te melden, omdat het kabinet wil weten wie waar werkt.

Poetin praat met Scholz en haalt hard uit naar Biden

President Poetin heeft gesproken met de Duitse bondskanselier Scholz. Hij heeft hem laten weten dat Rusland bereid is om een oplossing te zoeken voor het conflict in Oekraïne, "maar wel in lijn met het belangrijkste doel van Rusland".

Poetin ging daar verder niet op in, maar aangenomen wordt dat hij bij zijn eis blijft dat Oekraïne zich niet ooit zal aansluiten bij de NAVO. Ook vindt Rusland dat Oekraïne moet 'demilitariseren' en dat het de opstandige regio's Loegansk en Donetsk moet erkennen als onafhankelijke staten.

In een verklaring haalde Poetin vandaag hard uit naar de Amerikaanse president Biden, die hem deze week een oorlogsmisdadiger noemde. "Het is een persoonlijke belediging. De verklaringen van Biden worden gevoed door irritatie, vermoeidheid en vergeetachtigheid", zegt Poetin.

Later vandaag praat Poetin met de Franse president Macron over de oorlog in Oekraïne. De twee hebben elkaar de afgelopen weken al vaker gesproken, maar dat leverde niets concreets op.

Oekraïne: al meer dan 14.000 Russische militairen gedood

Het Oekraïense leger zegt dat bij de oorlog in Oekraïne al meer dan 14.000 Russische militairen zijn omgekomen. Ook zouden er ruim 90 gevechtsvliegtuigen en meer dan honderd helikopters zijn neergehaald.

Of de getallen kloppen, valt niet te verifiëren. Zowel Rusland als Oekraïne voert naast de oorlog aan het front een informatieoorlog, waarbij ook cijfers over de verliezen aan Russische en Oekraïense zijde een rol spelen.

Veel vragen bij Oekraïense vluchtelingen en de mensen die hen helpen

Het is lastig voor Oekraïense vluchtelingen om informatie te vinden over beschikbare opvang, hulp en financiële ondersteuning in Nederland. In Polen en Duitsland is online veel meer informatie voorradig, ook in het Oekraïens. Daarom is er nu ook in Nederland een speciale website in het leven geroepen om de vluchtelingen te helpen: Refugeehelp.nl.

Lavrov: Rusland zal de sancties overleven

Rusland heeft niet de illusie dat het nog ooit het Westen kan vertrouwen en Moskou zal nooit een kijk op de wereld accepteren die wordt gedomineerd door de Verenigde Staten. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov gezegd.

"Wij doen de deur niet dicht, het Westen doet dat", zegt Lavrov. Volgens hem hebben de sancties Rusland alleen maar sterker gemaakt. "Wij zullen onze economie erop aanpassen en de sancties overleven".

Verder zei Lavrov nog dat "er niet zoiets bestaat als onafhankelijke westerse media".

Britten trekken zendvergunning Russisch tv-station in

De Russische staatsomroep RT mag niet meer uitzenden in het Verenigd Koninkrijk. De Britse mediatoezichthouder Ofcom heeft de vergunning per direct ingetrokken. De zender was al uit de lucht vanwege de sancties tegen Rusland.

"RT is niet geschikt voor een Britse licentie, want we zijn er niet van overtuigd dat ze een verantwoordelijke omroep zijn", meldt de toezichthouder. Ofcom zegt veel waarde te hechten aan vrijheid van meningsuiting. Ook wijst de commissie erop dat de zender in de Oekraïne-oorlog de lijn van het Kremlin verkondigt en onafhankelijke journalistiek in Rusland onmogelijk wordt gemaakt.

RT zegt dat Ofcom een verkeerde beslissing heeft genomen en dat de Britten nu "verstoken blijven van informatie". Ofcom heeft volgens RT laten zien dat ze een verlengstuk van de Britse overheid is.

Olga ontvluchtte Marioepol, 'de stad die wordt vermoord'

"Alles in Marioepol is kapotgemaakt. Het is de hel op aarde." Dinsdag ontsnapte Olga uit deze hel. Weg uit de stad waar niemand veilig is door de voortdurende bombardementen. Het lukte haar en haar vriend om mee te reizen met een van de zeldzame evacuatiekonvooien uit Marioepol.

De Russische belegering van de havenstad heeft een zware tol geëist. De locoburgemeester van Marioepol schat dat 80 tot 90 procent van de gebouwen is gebombardeerd. Dat percentage is volgens Olga niet overdreven. "Ieder gebouw is beschadigd. Bijna iedereen is dakloos."

Belarussische zwemster weer op de vlucht: 'Hoe vertel je kind dat oorlog is begonnen?'

De Belarussische Aleksandra Gerasimenia is voormalig wereldkampioene op de korte- en langebaan in het zwemmen. En ze won drie olympische medailles voor haar land: twee zilveren in Londen (2012) en een bronzen in Rio de Janeiro (2016).

Ze ontvluchtte Belarus anderhalf jaar geleden, omdat ze het oneens was met het regime van president (en volgens velen dictator) Aleksandr Loekasjenko. In Kiev dacht ze een veilig onderkomen voor haar dochter te hebben gevonden. Dacht, want door de inval van Rusland in Oekraïne moest Gerasimenia wéér op de vlucht.

Dode en gewonden in Kiev door Russische raketaanval

In Kiev zijn een dode en vier gewonden gevallen toen delen van een Russische raket op een appartementencomplex terechtkwamen.

Volgens de lokale hulpdiensten konden twaalf bewoners uit het getroffen gebouw worden gered. Bijna honderd mensen zijn geëvacueerd.

Vlamingen halen 17 miljoen op voor Oekraïne

Een benefietactie gisteren in België heeft ruim 17 miljoen euro opgeleverd voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Met de gezamenlijke actiedag 'Oekraïne 12-12' zamelden de Vlaamse omroepen geld in voor onder meer het Belgische Rode Kruis, Unicef en Oxfam.

Vorige week haalden de Nederlandse omroepen al meer dan 106 miljoen euro op.

Kerkvorst Kirill heeft zijn lot aan 'Godsgeschenk' Poetin verbonden

Wereldwijd worstelen volgelingen van de Russisch-Orthodoxe Kerk met de Russische inval in Oekraïne. Verschillende orthodoxe leiders spraken zich al uit tegen de oorlog; de Amsterdamse parochie besloot de banden met de leiding in Moskou zelfs te verbreken.

Daarmee gaan kerkleiders overal ter wereld in tegen de lijn van patriarch Kirill van Moskou, de leider van de Russisch-Orthodoxe Kerk. Hij verdedigt de oorlog in Oekraïne, en zorgt voor steun onder de Russische bevolking door in preken de "speciale militaire operatie" in Oekraïne te rechtvaardigen.

Burgemeester Lviv: vliegveld is niet getroffen

De burgemeester van Lviv ontkent dat het vliegveld van de stad getroffen is. Ooggetuigen zeiden tegen de BBC en CNN dat er explosies zijn gehoord op het luchthaventerrein, maar volgens de burgemeester klopt dat niet. Wel is volgens hem naast het vliegveld een gebouw getroffen waar vliegtuigen worden onderhouden. Ook op andere plekken rond het vliegveld van Lviv zijn explosies gehoord.

Volgens de Oekraïense luchtmacht hebben Russische onderzeeërs vanuit de Zwarte Zee zes raketten richting Lviv afgevuurd.

'Explosies gehoord bij vliegveld Lviv'

Rond het vliegveld van Lviv zijn explosies gehoord. Dat meldt de BBC. Er zijn ook berichten dat het vliegveld zelf getroffen is. Over slachtoffers is nog niets bekend. In Lviv is afgelopen nacht het luchtalarm afgegaan.

Russische resolutie weggehoond in Veiligheidsraad

Rusland heeft in de VN-veiligheidsraad een resolutie over Oekraïne teruggetrokken nadat westerse landen er afwijzend op hadden gereageerd. De Russische VN-ambassadeur laakte de "ongekende druk" die de VS zou hebben uitgevoerd op andere leden van de Veiligheidsraad.

In de resolutie riep Rusland op om burgers "in kwetsbare situaties" te beschermen, hun de kans te geven te vluchten en humanitaire hulp mogelijk te maken. Nergens werd er echter gesproken over de betrokkenheid van het land zelf bij het geweld, de conceptversie had het slechts over "de betrokken partijen".

Groot-Brittannië noemde de verklaring pervers. "Rusland speelt een cynisch spelletje in tijden van menselijk lijden." De VS sprak van een farce. "Als Rusland echt iets gaf om de humanitaire crisis, dan kan het simpelweg de aanvallen op de Oekraïense bevolking staken."

China en India hadden niet hun steun uitgesproken voor de resolutie. Omdat beide landen zich tot nu toe op de vlakte houden over de Russische inval, werd dat als een signaal aan Rusland gezien.

Protesterende medewerkster Russische staatstelevisie stapt op

De Russische vrouw die het journaal van de Russische staatstelevisie verstoorde met een protestbord tegen de oorlog in Oekraïne, heeft ontslag genomen. Ze weigert het politiek asiel dat Frankrijk haar heeft aangeboden en zegt dat ze in Rusland blijft.

Marina Ovsjannikova onderbrak een live-uitzending van de belangrijkste Russische staatszender door met een protestbord met de tekst "stop de oorlog" de studio binnen te lopen. "Geloof de propaganda niet, ze liegen je voor" stond op het bord dat ze enkele seconden achter de nieuwslezer kon laten zien. De regie schakelde snel weg naar een reportage.

Na haar actie werd Ovsjannikova gevangengezet en veertien uur lang verhoord, waarna ze een boete van omgerekend 260 euro kreeg. Ze kan nog worden veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf voor het verspreiden van 'valse informatie'.

Protest tegen oorlog tijdens Russisch tv-journaal op staatszender

Australië en Japan komen met nieuwe sancties

Australië en Japan hebben nieuwe sancties afgekondigd vanwege de Russische invasie van Oekraïne. Japan zegt dat de sancties gericht zijn tegen 15 mensen, onder wie legerfunctionarissen. Ook vallen negen organisaties onder de sancties, zoals defensiebedrijf Rosoboronexport. De Japanners hebben nu 76 mensen, zeven banken en twaalf andere organisaties op de sanctielijst staan.

De Australische sancties zijn vooral gericht op de Russische financiële sector. Zo zijn het Russische ministerie van Financiën en elf banken en overheidsinstanties aan de sanctielijst toegevoegd. "We hebben nu alle Russische overheidsinstanties geraakt die zich bezighouden met de staatsschuld", zegt minister Payne van Buitenlandse Zaken. Ook zijn twee Russische oligarchen op de sanctielijst gezet die zakelijke belangen in Australië hebben.

Zelensky bedankt VS, waarschuwt huurlingen

President Zelensky van Oekraïne heeft net als eergisteren een nachtelijke videoboodschap gepubliceerd. Daarin zegt hij dat de Oekraïense strijdkrachten nog altijd de controle hebben over de belangrijkste gebieden waar ook het Russische leger probeert op te trekken.

De president bedankt in zijn boodschap ook president Biden (VS) voor zijn "nieuwe en doeltreffende" hulp. Hij wil geen details geven over het nieuwe Amerikaanse steunpakket. Volgens hem is het de bedoeling "dat de vijand niet weet wat hij van ons kan verwachten".

Zelensky richt zich in de video ook op buitenlanders die zich bij de Russische strijdkrachten willen aansluiten. "We hebben informatie dat het Russische leger huurlingen uit andere landen rekruteert. Dit zal de slechtste beslissing van je leven zijn. Een lang leven is beter dan geld dat je geboden wordt voor een kort leven."

De Oekraïense president spreekt in zijn video ook over Russische dienstplichtigen die gevangen zijn genomen. "Onder hen zijn mensen die weigeren naar Rusland terug te keren. En er zijn er velen die in Rusland niet eens genoemd worden. Hun overlijdensberichten zijn naar hun families gestuurd, terwijl ze gevangengenomen zijn en in leven."

Zelensky: 'Vecht niet aan Russische kant, slechtste keuze van je leven'

Bevoorrading Russisch leger blijft een probleem, zegt VK

De bevoorrading van Russische troepen in Oekraïne blijft moeizaam verlopen, zegt het Britse ministerie van Defensie. Volgens militaire inlichtingendiensten slagen de Russen er slecht in om troepen te bevoorraden met basisbehoeften als voedsel en brandstof. Het ministerie zegt dat logistieke problemen "de haperende invasie van Rusland in Oekraïne blijven kwellen".

De Britten wijzen erop dat Rusland geen controle heeft over het Oekraïense luchtruim, en dat ook veel infrastructuur verwoest is. Ook is sprake van "aanhoudende" tegenaanvallen van het Oekraïense leger, zeggen de Britten. Daardoor zijn "grote hoeveelheden" Russische troepen meer bezig met het beschermen van de aanvoerlijnen dan met aanvallen op Oekraïne.

Dit weten we van de staat van het Russisch leger:

Oekraïne: Rusland gaat door met aanvallen op Tsjernihiv

Het Oekraïense leger zegt dat Russische troepen doorgaan met een gedeeltelijke blokkade van de stad Tsjernihiv, in het noorden van het land. Ook gaat het Russische leger door met artilleriebeschietingen.

Tsjernihiv is sinds het begin van de oorlog doelwit van Russische aanvallen. De situatie in de stad met zo'n 300.000 inwoners is slecht: veel gebouwen zijn verwoest. Gisteren meldden de autoriteiten nog zeker 50 doden binnen 24 uur in de stad.

Volgens het Oekraïense leger wordt ook een voorstad van Kiev, de stad Brovary, geregeld onder vuur genomen door de Russen. In het zuiden van het land proberen Russische eenheden volgens het leger het luchtverdedigingssysteem langs de Zwarte Zeekust op te sporen en te vernietigen.

Verwoestingen in Tsjernihiv

VS waarschuwt voor dreigende taal van Poetin

De Amerikaanse militaire inlichtingendienst houdt er rekening mee dat de Russische president Poetin gaat dreigen met kernwapens tegen het Westen, als het Oekraïense verzet tegen de Russische invasie voortduurt. De Defence Intelligence Agency wijst erop dat de militaire slagkracht van Rusland door de invasie wordt uitgeput.

"Langdurige bezetting van delen van Oekraïens grondgebied dreigt de Russische militaire kracht te ondermijnen en hun wapenarsenaal in te krimpen", schrijft luitenant-generaal Scott Berrier. Hij wijst er ook op dat de economische sancties Rusland "waarschijnlijk in een langdurige economische depressie en diplomatiek isolement" zullen brengen.

Berrier denkt dat Poetin met zijn kernwapendreigementen zowel in Rusland als in het buitenland kracht wil uitstralen. Vorige maand kondigde Poetin aan de Russische afschrikkingstroepen in "speciale gereedstelling" te brengen.

Inmiddels 200 miljoen euro aan Russische tegoeden bevroren

Er is meer Russisch geld bevroren dan begin deze week werd gemeld door minister Kaag van Financiën. Zij schreef in een brief aan de Tweede Kamer dat er 6 miljoen euro aan Russische tegoeden is bevroren in Nederland. Volgens de president van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, gaat het inmiddels om 200 miljoen euro. Dat maakte hij bekend in Nieuwsuur.

Knot zegt dat het verschil zo groot is omdat nog niet alle bevriezingen van tegoeden waren doorgegeven. Het bedrag van 6 miljoen riep vragen op, omdat een land als België bijvoorbeeld al 10 miljard euro heeft bevroren. Knot verwacht niet dat we in Nederland ook aan zo'n bedrag komen. "Die vergelijking met België is niet helemaal fair. België speelt een veel grotere rol in het internationale betalingsverkeer."

In Nederland verlopen de meeste banden met Rusland via een trustkantoor. "Dat is een administratiekantoor, maar de bezittingen bevinden zich gewoon niet in Nederland. Daar valt weinig te bevriezen."

Wel worden trustkantoren gedwongen om te stoppen met financiële dienstverlening aan Russische klanten, inmiddels zijn er zo'n honderd meldingen binnengekomen van trustkantoren. Maar dat levert "geen spectaculaire bedragen" op, zegt Knot.

Welkom

In dit blog lees en bekijk je alle ontwikkelingen van vrijdag 18 maart in de oorlog in Oekraïne. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.