NOS Nieuws Binnenland Politiek Aangepast

Vrijwel alle stemmen geteld, opkomst laag • Echt voor Barendrecht kan alleen besturen

 • Welkom in het liveblog over de gemeenteraadsverkiezingen
 • Lokale partijen nog dominanter, grote verschuivingen door debutanten blijven uit
 • Opkomst bijna 5 procentpunt lager dan bij vorige raadsverkiezingen, met bijna alle stemmen geteld
 • In Utrecht, Den Haag en Rotterdam blijven dezelfde partijen de grootste
 • PvdA in Amsterdam van 5 naar 9 zetels met meeste stemmen geteld
 • Echt voor Barendrecht behaalt 20 van de 29 raadszetels
Liveblog gesloten
 • Nieuw liveblog

  Het huidige liveblog wordt gesloten. Het meest recente nieuws over de gemeenteraadsverkiezingen is in dit nieuwe blog te volgen.

 • In Zeewolde winnen tegenstanders van datacentrum

  Leefbaar Zeewolde is de grote winnaar van de raadsverkiezingen in deze gemeente van Flevoland. De partij verdubbelt van 5 naar 10 zetels. De tweede grootste partij, de ChristenUnie, gaat van 3 naar 4 zetels.

  Beide partijen zijn tegenstander van de geplande komst van het omstreden datacenter van Facebook-moederbedrijf Meta. In december stemde een meerderheid van de gemeenteraad voor de komst van het centrum. De tegenstemmers van toen hebben nu 14 van de 19 zetels in handen.

 • Opkomst Schiermonnikoog het hoogst, in Rotterdam het laagst

  Met een opkomst van ruim 80 procent zijn op Waddeneiland Schiermonnikoog verhoudingsgewijs de meeste inwoners gaan stemmen. In Rotterdam kwam nog geen 39 procent van de stemgerechtigden opdagen, vooralsnog de laagste opkomst deze raadsverkiezingen.

  Landelijk is, met ruim 98 procent van de stemmen geteld, beduidend minder gestemd dan vier jaar geleden. De gemiddelde opkomst staat nu op 50,3 procent, tegenover zo'n 55 procent in 2018.

  Onder de provincies is er in Flevoland het minst gestemd. Slechts 44,7 procent van de stemgerechtigden daar heeft een stembiljet ingevuld. Overigens lagen al deze lage percentages bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2019 nog veel lager.

 • Lokale partijen nog dominanter, grote verschuivingen door debutanten blijven uit

  Opnieuw zijn lokale partijen bij de gemeenteraadsverkiezingen als winnaar uit de bus gekomen. Ten opzichte van vier jaar geleden, toen ze ook al dominant waren, is hun positie in het land nog verder versterkt. Met vrijwel alle stemmen geteld, is hun aandeel 36 procent van de stemmen.

  Ook in veel grote steden trokken lokale partijen aan het langste eind, na een campagne die werd overschaduwd door de oorlog in Oekraïne. Ook is duidelijk dat de versplintering van de politiek, met name in grotere gemeenten, alleen maar toeneemt, met nieuwe partijen als Volt en FvD die zich voegen bij de in verschillende gemeenten toch al lange lijst van fracties.

 • Echt voor Barendrecht behaalt 20 van de 29 raadszetels

  Lokale partij Echt voor Barendrecht heeft ongetwijfeld een van de grootste zeges van deze raadsverkiezingen geboekt. Met bijna 60 procent van de stemmen heeft EvB nu 20 zetels in de raad, 6 meer dan bij de vorige verkiezingen. De overige partijen hebben er bij elkaar 9.

  Dat betekent dat de EvB geen andere partij nodig heeft om een college te vormen. Behalve de SGP, die op 3 zetels blijft staan, verloren alle overige partijen zetels in Barendrecht.

  De opkomst in de Zuid-Hollandse gemeente was ruim een procentpunt hoger dan vier jaar geleden. Ook dat is opvallend: het landelijk gemiddelde qua opkomst was dit keer bijna vijf procentpunt lager dan bij de vorige raadsverkiezingen.

 • Vrijwel alle stemmen geteld

  Halverwege de nacht zijn vrijwel alle stemmen van de raadsverkiezingen geteld. Het is nog wachten op vijf gemeenten maar 98,5 procent van de stemmen is geteld.

  Veruit de meeste stemmen gingen naar lokale partijen (meer dan 2,4 miljoen). Van de landelijke partijen heeft de VVD de meeste stemmen, en het CDA de meeste zetels. Vier jaar geleden hadden de christendemocraten nog zowel de meeste stemmen als de meeste zetels.

 • GL verliest maar blijft grootste in Utrecht, Volt 3 zetels

  GroenLinks verliest drie zetels in Utrecht, maar blijft met negen zetels de grootste in de gemeenteraad. Nieuwkomer Volt doet goed zaken en komt binnen met drie zetels.

  Het CDA wint een extra zetel en komt uit op drie, hetzelfde geldt voor de Partij voor de Dieren. Debutant Bij1 pakt een zetel. Forum voor Democratie deed ook voor het eerst mee, maar behaalt niet genoeg stemmen voor een zetel.

  De opkomst ligt ook in Utrecht lager dan bij de vorige raadsverkiezingen. Ruim 56 procent van de stemgerechtigden bracht zijn stem uit, tegenover 59 procent vier jaar geleden.

 • Lijst Smolders verliest fors in Tilburg, GroenLinks wint

  In Tilburg is GroenLinks de grootste partij in de raad geworden: de lokale fractie gaat van zes naar tien zetels. De grote winnaar van de vorige raadsverkiezingen, Lijst Smolder, verliest fors: van tien naar zes zetels.

  Lijsttrekker Hans Smolders, de voormalige chauffeur van Pim Fortuyn, wijt het verlies aan de lage opkomst. "Mijn kiezers zijn afgehaakt, ze voelen zich buitengesloten. Maar ik leg me neer bij de uitslag", zegt hij tegen Omroep Brabant. De opkomst lag in Tilburg ruim 5 procentpunt lager dan vier jaar geleden: nu 40 procent.

  Nieuwkomer Forum voor Democratie pakt een zetel in de Brabantse stad. Partij voor de Dieren debuteerde eveneens in Tilburg en komt zelfs op twee zetels uit.

 • Hart voor Den Haag van De Mos de grootste, maar 'hoopte op meer'

  Opvallend is dat in regeringsstad Den Haag een omstreden lijsttrekker de verkiezingen heeft gewonnen. Tegen Richard de Mos van Hart voor Den Haag loopt al jaren een justitieel onderzoek, hij wordt verdacht van corruptie.

  Lijsttrekker De Mos en zijn nummer 2 Rita Verdonk zijn blij dat ze de grootste zijn geworden, ook al hoopten ze op meer. De Mos zegt dat ze "straat voor straat, wijk voor wijk zijn doorgegaan" en dat de opkomst helaas toch tegenvalt.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Richard de Mos de grootste in Den Haag: 'Maar hadden gehoopt op meer'

  De collegevorming in Den Haag kan ingewikkeld worden omdat de tweede partij in de stad, D66, en GroenLinks hebben aangegeven niet met Hart voor de Haag te willen samenwerken. Verdonk zegt dat haar partij desondanks gewoon aan de slag gaat. "Wij gaan het voortouw nemen". Ze vindt dat partijen "echt moeten gaan samenwerken" om de Haagse problemen aan te pakken.

 • Lokale partijen doen zeer goede zaken

  Zoals verwacht scoren lokale partijen deze raadsverkiezingen wederom erg goed. De uitslagenkaart van Nederland kleurt in talloze gemeenten beige, wat betekent dat een lokale partij daar de grootste is geworden.

  Na het tellen van ruim twee derde van de stemmen komen de lokalen uit op 38,6 procent van de stemmen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 waren de lokalen ook al de grote winnaars. Toen kwamen ze uit op 32,3 procent.

  Op deze afbeeldingen kun je zien dat lokale partijen op meer plekken de grootste zijn geworden dan vier jaar geleden. De eerste afbeelding is de huidige tussenstand, de tweede is de eindstand van de vorige raadsverkiezingen:

  1/2 De tussenstand nu NOS
  2/2 De eindstand van 2018 NOS
 • Minister Bruins Slot: lage opkomst onderzoeken

  Minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken zegt tegen het ANP dat het belangrijk is de oorzaken van de lage opkomst te onderzoeken. Uit de eerste exitpolls blijkt dat vooral in grote steden minder mensen naar de stembus gingen. Het opkomstcijfer staat nu op 51 procent.

  Op Twitter bedankt de minister van Binnenlandse Zaken alle vrijwilligers die de verkiezingen mogelijk maakten. "Geweldig hoe tienduizenden mensen mogelijk maakten dat iedereen kon gaan stemmen".

 • Forum debuteert met twee zetels in Lelystad

  Forum voor Democratie heeft twee zetels behaald in Lelystad, waar de partij voor het eerst meedeed. De VVD blijft in deze stad de grootste, maar verliest wel een zetel en komt uit op vijf.

  Ook leefbaar Lelystad leverde een zetel in en heeft er nu drie. Het CDA is gedaald van twee naar een. ChristenUnie en de PvdA blijven staan op drie zetels. Denk heeft zijn enige zetel in de raad van Lelystad verloren.

 • SP-leider Marijnissen: veel werk te doen voor ons

  De SP lijkt in veel gemeenten een verlies te moeten incasseren, zegt SP-leider Marijnissen. Dat komt voor een deel door de aandacht voor de oorlog in Oekraïne tijdens de campagne, denkt zij.

  "Elke verkiezing is weer een ander verhaal. Deze campagne ging veel over de wereld en weinig over de buurt." Daar moet de partij het juist van hebben. Waarom dat niet gelukt is, weet Marijnissen niet precies, maar het algemene wantrouwen richting politiek Den Haag speelt wel een rol, zegt zij.

  "Dat is een opdracht voor ons. Ik denk dat de SP een bondgenoot kan zijn voor mensen voor een eerlijker Nederland. Er is voor ons veel werk te doen, juist in de vergeten buurten."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  SP ziet verliezen in veel gemeentes: 'Er is weinig vertrouwen in de politiek'
 • D66 grootste partij in Den Bosch

  D66 is de grootste partij geworden in Den Bosch. Met zes zetels hebben ze er een meer dan de VVD, die vier jaar geleden de grootste partij was geworden.

  Volt komt met 1 zetel nieuw in de raad, net als de Partij voor de Dieren. GroenLinks behoudt vier zetels en het CDA pakt er een extra, en komt nu uit op vier zetels.

  De opkomst in Den Bosch is dit jaar met 48,3 procent iets lager dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Toen was de opkomst 51,3 procent.

 • ChristenUnie grootste in Zwolle, met 38 stemmen meer dan GroenLinks

  In Zwolle zijn de ChristenUnie en GroenLinks vrijwel even groot geworden. Beide partijen halen 7 zetels, maar de ChristenUnie heeft 38 stemmen meer gekregen.

  De VVD volgt op de derde plaats met 5 zetels, de lokale partij Swollwacht halveert van 6 naar 3 zetels. De partij beloofde zich te verzetten tegen de komst van windmolens, maar stemde er als collegepartij toch mee in.