liveblog
NOS NieuwsAangepast

Campagneblog 13/3: D66 in Brabant denkt anders over windmolens dan D66 landelijk • Laatste campagnedag

  • Wil je 16 maart een automatisch geschreven bericht in je mail met de uitslag in een gemeente naar keuze? Meld je hier aan.
  • Haagse partijen sluiten De Mos voorlopig uit als wethouder
  • D66 in Brabant denkt anders over windmolens dan D66 landelijk
  • Rutte 'beetje bezorgd' over opkomst: ga stemmen
  • Te weinig seniorenwoningen leidt tot woningtekort op Texel
liveblog gesloten

Fijne avond!

Het laatste campagneweekend voor de gemeenteraadsverkiezingen is bijna voorbij, dus sluiten wij het liveblog bij deze af. Morgen openen de eerste stemlokalen: deze eerste verkiezingsdag is ook weer bij de NOS via onder meer een liveblog te volgen.

Ook in Enschede protest tegen 'fascisme en racisme' in gemeenteraad

Ook in Enschede werd gedemonstreerd tegen partijen die door de organisatie van het protest als extreemrechts worden gezien. Daar voerden tientallen mensen actie met regenboogvlaggen en teksten als "geen fascisme en racisme in de gemeenteraad".

"We zijn hier vandaag aan het protesteren degen de opkomende stem van extreemrechtse partijen. Wij zien dat ze steeds groter worden", zegt organisator Niels Rodenburg tegen RTV Oost. "Aangezien morgen de gemeenteraadsverkiezingen beginnen, willen we onze stem laten horen tegen racisme en fascisme in de gemeenteraad."

Demonstraties in het hele land tegen racisme en fascisme in de politiek

Protest 'tegen racisme en fascisme' in gemeenteraad

Op verschillende plaatsen in het land zijn in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen demonstraties "tegen racisme en fascisme". Onder andere in Nijmegen wordt actiegevoerd; mensen staan daar met spandoeken met teksten als "Sta op voor een ander" en "Geen plek voor racisme".

De demonstratie 'Geen Racisme en Fascisme in de Gemeenteraad' maakt deel uit van een landelijke actie van het Platform Stop Racisme. In Apeldoorn en Arnhem zijn posters geplakt, schrijft Omroep Gelderland.

Platform Stop Racisme wil zich met de actie uitspreken tegen partijen die zich volgens de organisatie racistisch en fascistisch uitlaten. Een van de voorbeelden die worden genoemd, is de vergelijking die door sommigen wordt gemaakt tussen de coronapas en de positie van Joden voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Te weinig seniorenwoningen leidt tot woningtekort op Texel

Het woningtekort op Texel is net als in veel anderen gemeenten een heet hangijzer in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Veel Texelaars vinden dit hét probleem waar de gemeente mee aan de slag moet, blijkt uit onderzoek van Kieskompas en NH Nieuws

Te weinig seniorenwoningen zorgt voor woningtekort op Texel: "Geen goede doorstroming"

Meer vrouwelijke lijsttrekkers in Limburg

Het aantal vrouwelijke lijsttrekkers is in Limburg flink gestegen vergeleken met de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018, meldt 1Limburg. Destijds voerden 41 vrouwen een kandidatenlijst aan, nu zijn dat er 59.

Van de partijen die ook landelijk actief zijn heeft de VVD in Limburg de meeste vrouwen op de eerste plaats staan: acht. Bij de progressieve combinatielijsten, waarin progressieve partijen samenwerken, staan vijf vrouwen op de eerste plaats. Dat zijn er twee meer dan de vorige keer.

D66 is de enige landelijke partij die in Limburg minder vrouwelijke lijsttrekkers heeft dan in 2018, namelijk vier in plaats van zes. Dat heeft er onder meer mee te maken dat D66 niet meer meedoet in Kerkrade, waar de partij vier jaar geleden een vrouw als lijsttrekker had. De lokale partijen hebben in Limburg samen zes vrouwelijke lijsttrekkers meer, ruim een verdubbeling.

Haagse partijen sluiten De Mos voorlopig uit als wethouder

Grote partijen zoals VVD, D66 en GroenLinks in de Haagse gemeenteraad vinden dat raadslid Richard de Mos niet kan terugkeren als wethouder zolang het corruptieonderzoek tegen hem loopt. Dat zeiden ze in het lijsttrekkersdebat van Omroep West. De Mos wordt samen met partijgenoot en oud-wethouder Rachid Guernaoui door het OM verdacht van corruptie. Die zaak was in 2019 reden voor deze partijen om de stekker uit de coalitie te trekken. De Mos en Guernaoui waren toen al tijdelijk teruggetreden als wethouders vanwege deze zaak.

De Mos, die het met zijn Groep de Mos/Hart voor Den Haag goed doet in de peilingen, reageert fel op het standpunt van de partijen en spreekt van "een hele dikke middelvinger naar de kiezer natuurlijk". Hij vindt dat de kiezer dit moet uitmaken en dat de rechtszaak, "waarvan het maar de vraag is of die ooit voorkomt", niet moet worden misbruikt. Volgens De Mos gaan de partijen die hem uitsluiten op de stoel van de rechter zitten. Dat noemt hij schaamteloos.

De VVD zegt de partij van De Mos verder niet uit te sluiten voor een mogelijke coalitie. Ook De Mos zelf suggereerde in het debat dat partijgenoten van hem wethouder kunnen worden. "De partij is veel groter dan Richard de Mos alleen. Wij hebben genoeg mensen die de klus kunnen klaren." De nummer twee op de lijst van Groep de Mos/Hart voor Den Haag is oud-VVD-minister en Trots op Nederland-leider Rita Verdonk.

D66 in Brabant denkt anders over windmolens dan D66 landelijk

Meerdere lokale afdelingen in Brabant van D66 wijken af van de standpunten die de landelijke partij heeft over windmolens. Minister voor Klimaat Jetten zei onlangs nog dat er meer windmolens in Brabant moeten komen, maar uit een analyse van de stemwijzers door Omroep Brabant blijkt dat zeker zes lokale afdelingen van Jettens partij in de provincie daar anders naar kijken.

Zo heeft D66 Eersel het standpunt "Geen windmolens in Eersel" en is de afdeling in Veldhoven tegen de bouw van windmolens omdat die "niet bij Veldhoven passen" en omdat gevreesd wordt voor geluidsoverlast. D66 in Bernheze is geen voorstander, omdat het er volgens de lokale afdeling niet zo hard waait.

Ook in Steenbergen, Waalre en Breda zijn de afdelingen volgens de stemwijzers tegen de bouw van windmolens, maar D66 Breda zegt dat dat niet klopt. "We zijn juist voor windmolens, maar het speelt hier niet. Die stemwijzers kloppen wel vaker niet", aldus Bart Lauwen van D66 Breda.

De landelijke afdeling van D66 zegt tegen Omroep Brabant dat de weerstand geen verrassing is. "Afdelingen gaan over hun eigen verkiezingsprogramma, zo'n partij zijn wij. Het zou eerder raar zijn als iedereen windmolens zou willen."

Rutte 'beetje bezorgd' over opkomst: ga stemmen

In het tv-programma WNL op Zondag riep Rutte iedereen opnieuw op om vooral te gaan stemmen. Een "beetje bezorgd" zegt hij wel te zijn over de opkomst. Dat mensen heel veel vragen over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen ervan hebben, noemt hij heel begrijpelijk. Maar de verkiezingen in gemeenten gaan ook over dingen die ons allemaal raken, zei Rutte.

Juist nu ervaren we volgens Rutte wat democratie en vrijheid van meningsuiting betekenen. "Ik hoop echt dat mensen gebruikmaken van het democratisch recht om te stemmen."

Gisteren waren veel landelijke politieke kopstukken op pad in het laatste campagneweekend voor de gemeenteraadsverkiezingen. Zij deden een vergelijkbare oproep.

Veel Limburgers overwegen stem op lokale partij

Meer dan 30 procent van de Limburgers stemt bij de gemeenteraadsverkiezingen op een lokale partij, blijkt uit onderzoek van bureau Flycatcher in opdracht van L1. Vooral de populariteit van de lokale partijen in Midden-Limburg valt op in het onderzoek, schrijft de regionale omroep. In de enquête onder 500 respondenten bleek 62 procent van de Midden-Limburgers op een lokale partij te willen stemmen.

Emeritus hoogleraar parlementaire geschiedenis Joop van den Berg zegt tegen L1 dat de groei van de lokale partijen vooral te maken heeft met het wegvallen van grote middenpartijen als PvdA, CDA en - in mindere mate - VVD. "Daar is het mee begonnen. Die oude volkspartijen hebben sterk aan aanhang en belang verloren. Dan ontstaat er een grote ruimte die steeds meer gevuld wordt door lokale partijen."

In het onderzoek komt verder naar voren dat 28 procent van de Limburgse kiezers nog zweeft. Onder die kiezers zijn bijna twee keer zoveel vrouwen (38,2 procent) dan mannen (20,5 procent).

Quiz: de gemeenterader

Waar is de gemeente eigenlijk verantwoordelijk voor? Met deze quiz van NOS op 3 kun je ontdekken wat er in het gemeentehuis wordt besloten, wat in Den Haag en waar de provincie over gaat. Je krijgt achttien vragen over de rol van de gemeente. Aan het einde krijg je uitleg en kun je je verder verdiepen in de taken van de gemeente.

Opnieuw een drukke campagnedag voor de boeg

Ook vandaag zijn in dorpen en steden veel campagneteams in de weer met flyeren en kiezers ontmoeten. Gisteren gebeurde dat ook al. Landelijke kopstukken van partijen gingen met stemmers in gesprek over lokale thema's als het woningtekort en vergroening, maar ook de oorlog in Oekraïne kwam veelvuldig ter sprake:

Lijsttrekkers op pad voor gemeenteraadsverkiezingen

Dreigt halvering voor het CDA in de gemeenten?

Het zijn lastige gemeenteraadsverkiezingen voor het CDA. De partij moet vechten om de gunst van de plattelandskiezer én tegen het imago van een partij waar 'gedoe' is. Vandaag hebben de christendemocraten nog de meeste raadszetels van alle landelijke partijen, maar dat kan na komende woensdag anders zijn. Lokale afdelingen van de partij en ook de peilingen zien het somber in.

Nieuwsuur sprak de afgelopen tijd meerdere CDA-afdelingen en deed gisteravond verslag van het effect van de landelijke koers van het CDA op de lokale afdelingen van de partij:

Welkom!

Welkom in dit blog over de gemeenteraadsverkiezingen, die vanaf morgen tot en met 16 maart worden gehouden. De komende dagen is in dit blog het laatste verkiezingsnieuws te volgen.

Wil je op het moment dat volgende week de uitslag in de gemeente van jouw keuze definitief bekend is een automatisch geschreven bericht ontvangen? Schrijf je dan in voor de NOS-verkiezingsdienst.