liveblog
NOS NieuwsAangepast

Visa en Mastercard doen Rusland in de ban • Zelensky bedankt EU voor verblijfstatus Oekraïners

liveblog gesloten

Zelensky: 'Elon Musk stuurt extra internetontvangers Starlink'

SpaceX-eigenaar Elon Musk gaat volgens de Oekraïense president Zelensky extra ontvangers leveren voor zijn satellietnetwerk Starlink. Daarmee kan breedbandinternet ontvangen worden op plekken waar internet via de kabel niet mogelijk is. De ontvangers zijn bedoeld voor steden die flink geraakt zijn door Russische aanvallen, tweet de president.

Musk zei eerder deze week dat Starlink het enige niet-Russische communicatiesysteem is dat nog werkt in een aantal delen van Oekraïne. Hij wees erop voorzichtig te zijn met het plaatsen van ontvangers omdat ze een doelwit kunnen worden van aanvallen.

278 gestrande Oekraïners door KLM opgehaald uit Dominicaanse Republiek

278 Oekraïense vakantiegangers zijn door KLM opgehaald in de Dominicaanse Republiek. Vanwege de oorlog is terugkeren naar hun land niet mogelijk. Vandaag zijn de reizigers op luchthaven Schiphol aangekomen, zegt een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij tegen NH Nieuws.

Volgens het Dominicaanse ministerie van Toerisme zijn in totaal zo'n 1900 Oekraïners gestrand op het eiland. De regering heeft gezegd dat ze in hotels mogen blijven tot ze zeker zijn van repatriëring.

Op het eiland zijn volgens de Dominicaanse regering ook nog eens 15.000 Russische toeristen. De overheid is over hun terugvlucht in overleg met Russische touroperators.

Visa en Mastercard doen Rusland in de ban

Creditcardmaatschappijen Visa en Mastercard staken hun activiteiten in Rusland. Alle creditcards die in het land zijn uitgegeven, werken niet langer in het buitenland. Ook werken alle creditcards uit het buitenland niet meer in Rusland.

"We betreuren de impact die dit zal hebben op onze gewaardeerde collega's en op de klanten, partners, verkopers en kaarthouders die we in Rusland bedienen. Deze oorlog en de voortdurende bedreiging van vrede en stabiliteit vragen om een reactie in overeenstemming met onze waarden", zegt topman Al Kelly van Visa.

Canada: "Vertrek uit Rusland nu het nog kan"

De regering in Canada heeft haar inwoners opgeroepen om niet naar Rusland te reizen vanwege de oorlog met Oekraïne. Wie nog in Rusland is wordt aangeraden te vertrekken "nu het nog mogelijk is".

"Het aantal vluchten wordt extreem beperkt en het vermogen van onze ambassade om consulaire diensten in Rusland te verlenen, kan ernstig worden beperkt", zegt het Canadese ministerie van Buitenlandse Zaken in een reisadvies. Net als andere westerse landen heeft Canada brede sancties opgelegd aan Rusland nadat het Oekraïne binnenviel.

Zelensky bedankt EU voor verblijfstatus Oekraïners en financiële steun

De Oekraïense president Zelensky bedankt voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie voor het besluit om Oekraïense vluchtelingen een speciale verblijfstatus te geven. Afgelopen week werden de EU-lidstaten het eens over een beschermingsregeling voor Oekraïners, waarmee ze drie jaar in Europa mogen verblijven zonder dat zij asiel hoeven aan te vragen. Verder zegt Zelensky dankbaar te zijn voor financiële steun uit Europa, die nu bedoeld is om te zorgen voor fatsoenlijke leefomstandigheden voor Oekraïners.

Shell: winst op Russische olie gaat naar hulp aan Oekraïne

De winst die Shell maakt op een partij goedkoop ingekochte Russische olie gaat naar humanitaire hulp aan Oekraïne, zegt het bedrijf na felle kritiek op het nieuws dat Shell met flinke korting 725.000 vaten Russische ruwe olie heeft gekocht. Op Twitter schrijft Shell dat veel mensen dagelijks rekenen op de brandstoffen van Shell en dat uit aanvoer uit alternatieve bronnen zo veel tijd zou kosten dat de bevoorrading ontregeld zou raken.

Shell herhaalt dat het bedrijf met ontsteltenis heeft kennisgenomen van de invasie en dat het daarom de samenwerking met het Russische staatsbedrijf Gazprom heeft opgezegd, net als zijn betrokkenheid bij gaspijpleiding Nord Stream 2. Het bedrijf benadrukt constant met overheden te overleggen over de gevolgen van de oorlog voor de brandstofvoorziening en zegt dat die niet worden gegarandeerd als van de ene op de andere dag de toevoer van olie en gas uit Rusland wegvalt.

Volgens Shell was het een moeilijk besluit om de Russische vaten ruwe olie te kopen. "We hebben dit besluit niet lichtvaardig genomen en begrijpen de intensiteit van de gevoelens hieromtrent." De winst die de partij olie oplevert gaat volgens Shell dus naar een speciaal fonds. In overleg met hulporganisaties wordt besloten waar het geld het best ingezet kan worden voor hulp aan slachtoffers van de oorlog.

Turkije en VS willen 'gecoördineerd' reageren op oorlog in Oekraïne

NAVO-landen Turkije en de VS willen op een "gecoördineerde" manier een diplomatieke oplossing vinden voor de crisis in Oekraïne. Dat staat in een persverklaring die het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken naar buiten heeft gebracht na een bezoek van de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Wendy Sherman.

In de verklaring staat ook dat de landen de soevereiniteit van Oekraïne ondersteunen, en dat ze Rusland oproepen de "onacceptabele aanval" te beëindigen.

In Volodymyr staat iedereen op scherp

In het Oekraïense stadje Volodymyr dicht bij de Poolse grens, met ruim 35.000 inwoners, laten de Russen hun eerste sporen na. "Het is hier heel rustig, er zijn deze week alleen raketten neergekomen", zegt een inwoner. In het begin dachten de mensen dat in een klein provinciestadje dicht bij de Poolse grens het leven rustig zou zijn en er weinig zou veranderen. "Maar de oorlog is hier naar binnen gekropen", zegt Europa-correspondent Saskia Dekkers.

In Volodymyr staat iedereen op scherp

Evacuaties op dag 10 van de oorlog in Oekraïne in beeld

De tiende dag van de oorlog in Oekraïne stond in het teken van evacuaties. In de belegerde havenstad Marioepol mislukte de poging om inwoners naar veiliger gebied te brengen. Wel zijn ongeveer 400 mensen geëvacueerd uit Volnovacha en omliggende dorpen, zo'n 65 kilometer ten noorden van Marioepol.

In Irpin, een buitenstad van Kiev, zijn burgers door het leger geëvacueerd, net als de afgelopen dagen. Het stadje is deels verwoest door de Russen.

In de westelijke stad Lviv stapten gevluchte Oekraïners op de trein naar Polen, dat volgens de laatste cijfers van de VN-vluchtelingenorganisatie nu zo'n 1,3 miljoen Oekraïners opvangt. De verwachting is dat dat aantal dit weekend stijgt tot zeker 1,5 miljoen mensen.

 • AFP
  De evacuatie van mensen uit Irpin, een voorstad van Kiev
 • AFP
  Vluchtelingen steken een verwoeste brug over in Irpin
 • AFP
  Het Oekraïense leger evacueert bewoners uit Irpin
 • AFP
  Vluchtelingen op het treinstation in de westelijke stad Lviv
 • AFP
  Vluchtelingen stappen in de trein naar Polen

Oekraïne: ruim 100.000 mensen sluiten zich aan bij Oekraïense troepen

Sinds de Russische invasie hebben zich volgens de Oekraïense regering meer dan 100.000 mensen vrijwillig aangesloten bij de Oekraïense troepen. Dat zegt de Oekraïense onderminister van Defensie, Hanna Maliar, tegen het Oekraïense persbureau Unian. Het aantal dat ze noemt valt niet onafhankelijk te verifiëren, wel zien verslaggevers in en rond Oekraïne met enige regelmaat mensen naar Oekraïne trekken om mee te vechten tegen het Russische leger. Onderminister Maliar zegt dat de vrijwilligersbataljons worden geïntegreerd in de Oekraïense defensie.

16.000 mensen demonstreren in Parijs tegen oorlog

Ook in Parijs zijn weer duizenden mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen de Russische invasie van Oekraïne. Met spandoeken en protestborden met daarop leuzen als "Stop de oorlog" en "Steun Oekraïne" kwamen vanmiddag zo'n 16.000 betogers samen in het centrum van de Franse hoofdstad.

Zo'n 40 organisaties hadden opgeroepen tot het protest. Ook de Parijse burgemeester Hidalgo, presidentskandidaat namens de socialisten, en Yannick Jadot van De Groenen liepen mee.

Niet alleen in Parijs werd er betoogd tegen de oorlog in Oekraïne. In het hele land waren ruim honderd protestacties en in totaal waren volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken meer dan 40.000 mensen op de been.

AFP
Duizenden mensen kwamen samen in het centrum van Parijs

Blinken ontmoet Oekraïense ambtsgenoot bij Poolse grens

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken en zijn Oekraïense ambtgenoot Koeleba hebben elkaar ontmoet bij de grensovergang tussen Polen en Oekraïne. De twee spraken over de levering van wapens aan Oekraïne, en over de strafmaatregelen die Rusland van de rest van de wereld moeten isoleren.

Koeleba herhaalde de vraag om meer wapensteun. "Oekraïne zal deze oorlog uiteindelijk winnen", zei hij. "Maar de internationale gemeenschap moet meer hulp bieden om het conflict te beëindigen." Oekraïne heeft vooral straaljagers en luchtafweergeschut nodig, zei Koeleba.

Blinken bezocht eerder vandaag ook een Pools centrum waar vluchtelingen uit Oekraïne terechtkunnen. In Polen worden volgens de laatste cijfers van de VN-vluchtelingenorganisatie nu zo'n 1,3 miljoen Oekraïense vluchtelingen opgevangen.

Oekraïne: maandag nieuw gesprek met Rusland

Rusland en Oekraïne gaan maandag opnieuw met elkaar praten, zegt de Oekraïense onderhandelaar David Arakhmia. Het is de derde gespreksronde tussen de landen sinds het begin van de invasie op 24 februari. De Russische onderhandelaars zeggen alleen dat er mogelijk maandag weer gesprekken zullen zijn, maar stellen het met minder zekerheid dan Oekraïne.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zegt dat de pogingen van de Oekraïense president Zelensky om NAVO-steun te krijgen de gesprekken bemoeilijken. Rusland is volgens hem wel klaar voor een derde gespreksronde.

Afgelopen donderdag spraken Oekraïne en Rusland in de tweede gespreksronde af dat er een humanitaire corridor zou komen bij Marioepol en Volnovacha, om burgers veilig die steden uit te krijgen. Vooralsnog is de evacuatie uit Marioepol mislukt, volgens Oekraïne omdat Rusland de stad bleef bestoken. Uit Volnovacha en omliggende dorpen zijn zo'n 400 mensen weggehaald.

Derk Sauer wil The Moscow Times vanuit Nederland gaan maken

Een kernteam van The Moscow Times hoopt binnenkort vanuit Nederland te kunnen werken. Dat zegt oprichter en uitgever Derk Sauer tegen Nieuwsuur. "Onze journalisten willen per se door. We hebben heel lang gesproken en besloten om in ieder geval de mensen naar Nederland te brengen die elke dag de site maken."

Aanleiding voor het vertrek van de redacteuren naar Nederland, is de introductie van nieuwe wetgeving, waardoor journalisten vervolgd kunnen worden als het Kremlin vindt dat zij nepnieuws verspreiden. In de nieuwe wet, die president Poetin gisteren heeft ondertekend, staat dat iedereen die bewust "valse informatie" over de oorlog verspreidt voortaan tot 15 jaar cel riskeert.

Ook andere internationale media, waaronder de Duitse omroepen ARD en ZDF, de Britse BBC, het Amerikaanse CNN en ook de NOS, besloten deze week hun werkzaamheden in Rusland geheel of gedeeltelijk te staken vanwege de nieuwe wet.

Evacuatie uit Marioepol mislukt: 'Wacht nog even, er zijn nu beschietingen'

De evacuatie van burgers uit de belegerde Oekraïense havenstad Marioepol is mislukt. Volgens de Oekraïense autoriteiten bleef het Russische leger de stad bestoken met aanvallen; later kondigde Rusland formeel aan de aanvallen te hervatten.

Evacuatie uit Marioepol mislukt: 'Wacht nog even, er zijn nu beschietingen'

Israëlische premier onderweg naar Berlijn na gesprek Poetin

De Israëlische premier Bennett is vanuit Moskou onderweg naar Berlijn voor overleg met de Duitse bondskanselier Scholz, die hij enkele dagen geleden al ontving in Israël. Die aankondiging doet zijn kantoor kort na een onverwacht bliksembezoek van Bennett aan Moskou, waar hij in het Kremlin met president Poetin sprak over de situatie in Oekraïne.

Bronnen zeggen tegen Israëlische media dat dat gesprek drie uur heeft geduurd. De bespreking tussen Bennett in Poetin vond plaats in nauw overleg met Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten. Ook staat Bennett volgens zijn woordvoerder in voortdurend contact met Oekraïne. Na het gesprek met Poetin zou Bennett ook hebben gebeld met de Oekraïense president Zelensky.

Israël, een belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten, heeft een grote Russische gemeenschap en voert ook in het kader van de oorlog in buurland Syrië regelmatig overleg met Rusland. De Israëlische regering heeft relatief goede betrekkingen met zowel Rusland als Oekraïne. Bennett sprak zich enkele dagen geleden al uit tegen de Russische invasie in Oekraïne en zou door de Oekraïense president Zelensky gevraagd zijn om te bemiddelen tussen Rusland en Oekraïne.

Het gesprek tussen Bennett en Poetin zou zijn bijgewoond door de Israëlische minister van Huisvesting Elkin, die afkomstig is uit de Oekraïense stad Charkov en geldt als een Poetin-expert. Eerder was hij ook betrokken bij ontmoetingen van Poetin en Bennetts voorganger Netanyahu.

Ook Puma en Prada vertrekken voorlopig uit Rusland

Het Duitse sportmerk Puma heeft alle winkels in Rusland gesloten en het contract met de basketbalbond opgeschort. Ook luxemerk Prada trekt zich voorlopig terug uit Rusland. De bedrijven doen dat in verband met de Russische invasie van Oekraïne.

"Onze belangrijkste zorg is voor alle collega's en hun families die zijn getroffen door de tragedie in Oekraïne en we blijven ze steunen", zegt Prada.

Puma betaalt de medewerkers in de ruim honderd Russische winkels voorlopig wel door. Het sportmerk haalt ongeveer 4 procent van de omzet uit Rusland.

Russische diplomaten opgehaald uit Washington

Een Russisch vliegtuig is vandaag van Moskou naar Washington vertrokken om de Russische diplomaten op te halen die de VS uit worden gezet. Dat bevestigen Russische en Amerikaanse autoriteiten.

De diplomaten kregen begin deze week te horen dat zij uit veiligheidsoverwegingen het land uit moeten. Volgens de VS hielden zij zich bezig met spionage en vormen ze daarom een gevaar voor de nationale veiligheid. Rusland ontkent de aantijgingen, en laat weten tegenmaatregelen te treffen.

Het vliegtuig is nog onderweg en landt rondt 14.00 uur lokale tijd in Washington.

De Russische VN-ambassadeur Vassili Nebenzja werd maandag over de uitzetting van de diplomaten gebeld, precies toen hij een persconferentie gaf. "Sorry, sta mij even toe om deze oproep te beantwoorden", zei hij:

VN-ambassadeur krijgt belletje tijdens persconferentie: '12 diplomaten moeten VS uit'

Israëlische premier Bennett spreekt Poetin

De Israëlische premier Bennett heeft in het Kremlin in Moskou met president Poetin gesproken over de situatie in Oekraïne. Dat heeft zijn woordvoerder bekendgemaakt. Het bezoek komt onverwachts.

Israël, dat een grote Russische gemeenschap heeft, heeft de invasie veroordeeld en steun uitgesproken aan Oekraïne, maar zegt de kanalen met Moskou open te houden. De Israëlische regering heeft al eens aangeboden om tussen beide partijen te bemiddelen.

Verslaggever CNN helpt oudere vluchtelingen tijdens live-reportage

Een buitenlandcorrespondent voor CNN onderbrak vanmiddag kort haar live verslaggeving om oudere Oekraïners te helpen. De ouderen probeerden over brokstukken in een buitenstad van Kiev te lopen, is in de video hieronder te zien.

"Ik ga haar even helpen om deze tas te dragen, excuseer me", zegt ze tijdens een gesprek voor de nieuwszender, waarna ze een oudere vrouw gerust probeert te stellen.

Demonstratie in Den Haag: 'Ik had het gevoel dat ik iets wilde doen'

In Den Haag zijn vanmiddag een paar honderd betogers samengekomen om zich uit te spreken tegen de oorlog in Oekraïne. De manifestatie op de Koekamp, bij het Malieveld, was een initiatief van de SP, de Partij voor de Dieren en een aantal vredesorganisaties.

"Ik heb niet de illusie dat Poetin mij hier ziet staan en denkt: 'Laat ik ophouden met die oorlog.' Maar ik had wel het gevoel dat ik iets wilde doen", zegt een demonstrant:

Demonstratie in Den Haag tegen oorlog in Oekraïne

Inmiddels hebben tientallen bedrijven hun werkzaamheden in Rusland stopgezet

Scheepsbouwer Damen Shipyards levert geen schepen meer aan Rusland, modemerken Zara, Pulls&Bears en Bershka sluiten ruim 500 Russische filialen en betaaldienst Paypal biedt zijn diensten niet meer aan in Rusland. Het zijn de laatste toevoegingen aan een lange lijst met namen van bedrijven die hun banden met Rusland deels of volledig verbreken.

Inmiddels zijn er tientallen bedrijven die hebben aangekondigd zich deels terug te trekken uit het land, zoals bierbrouwer Heineken, die geen bier meer exporteert naar Rusland en er geen nieuwe investeringen meer doet. Of Shell, dat begin van de week aankondigde de investeringen in Rusland af te stoten, en Samsung en Apple, die geen producten meer willen leveren.

Oekraïners opgevangen in appartementencomplex voor studenten

Zo'n veertig Oekraïense vluchtelingen zijn opgevangen in een appartementencomplex in Eindhoven. De appartementen zouden eigenlijk gerenoveerd worden zodat er daarna studenten in konden wonen, maar "nood breekt wet" zegt wethouder voor wonen Torunog tegen Omroep Brabant. "Er zijn nu mensen die snel hulp nodig hebben".

Vandaag is er in Eindhoven ook een telefoonlijn geopend voor inwoners die vluchtelingen uit Oekraïne willen helpen. Eindhovenaren kunnen dat nummer bijvoorbeeld bellen als zij vluchtelingen in huis kunnen nemen.

'Rusland zal Britse steun voor Oekraïne niet vergeten'

Rusland "zal niet vergeten" dat de Britse regering steun biedt aan de "ultranationalistische troepen van Oekraïne", dreigt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. "De sanctiehysterie, waarin Londen een leidende rol - zo niet dé leidende rol - speelt, laat ons geen andere keus dan met een proportionele reactie te komen, in de vorm van vergeldingsmaatregelen", citeren Russische media woordvoerder Maria Zacharova van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Volgens het ministerie hebben de Britten gekozen voor een openlijke confrontatie met Rusland. Maatregelen die "zonder twijfel de Britse belangen in Rusland ondermijnen" kunnen daarom niet uitblijven, vindt het ministerie. Welke maatregelen dat dat zijn is niet bekendgemaakt.

Toch 400 mensen uit Volnovacha geëvacueerd

Er zijn toch zo'n 400 mensen uit Volnovacha en omliggende dorpen geëvacueerd, melden lokale autoriteiten. De evacuatie vond plaats "terwijl we onder vuur lagen", aldus de Oekraïense politie. De politie meldt ook dat de evacuatie van de andere inwoners hervat zal worden "zodra een veilig vertrek gegarandeerd is".

Pro-Russische regio Transnistrië eist erkenning van internationale gemeenschap

Transnistrië, de pro-Russische grensregio in Moldavië bij de grens met Oekraïne roept de internationale gemeenschap op om het gebied te erkennen als een onafhankelijk land. Dat staat in een regeringsverklaring.

De oproep volgt op de formele aanvraag die Moldavië donderdag deed om te mogen toetreden tot de Europese Unie. "Wij beschouwen dit als een geopolitieke beslissing die leidt tot een verandering van internationale grenzen en invloedssferen", zo staat in de verklaring.

Omdat Transnistrië bij Moldavië hoort, maar het niet achter de keuze staat om "de Moldavische soevereiniteit over te dragen aan supranationale autoriteiten in Brussel", eist de regering nu de officiële erkenning van een staat.

In Transnistrië bestaat sinds het einde van het Sovjettijdperk een separatistische beweging die loyaal is aan Moskou. In 1990 riep het gebied de onafhankelijkheid uit, maar geen enkel land erkent de afvallige regio als onafhankelijk. In 1992 laaiden gevechten op tussen het leger enerzijds en separatisten en Russische huurlingen anderzijds. Sindsdien heeft Rusland zo'n 2000 manschappen gestationeerd in het gebied.

NOS
Kaart van Moldavië

Poetin vindt sancties 'vergelijkbaar met oorlogsverklaring'

President Poetin heeft fel uitgehaald naar de vele landen die Rusland sancties hebben opgelegd naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne. Wat hem betreft zijn die strafmaatregelen "vergelijkbaar met een oorlogsverklaring".

Poetin waarschuwt dat het Oekraïense verzet tegen het Russische militaire optreden ertoe kan leiden dat Oekraïne zijn status als soevereine staat verliest. "Als dat gebeurt, zullen zij daar schuldig aan zijn", zei de Russische president, verwijzend naar de regering van de Oekraïense president Zelensky.

"Onze voorstellen liggen op tafel bij de groep onderhandelaars uit Kiev", aldus Poetin. "We hopen dat ze daar positief op reageren."

Scheepsbouwer Damen stopt leveringen aan Rusland

Damen Shipyards, de grootste scheepsbouwer van Nederland, stopt de levering van schepen aan Rusland. Het bedrijf uit Gorinchem had nog een aantal orders vanuit Rusland uitstaan. Die leveringen werden al zeer bemoeilijkt door de sancties tegen Rusland. Damen zegt nu alle leveringen stop te zetten.

Dat de leveringen nu vervallen heeft "een stevige impact" op Damen, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door het persbureau ANP. "Het gaat om een aanzienlijk bedrag", maar een specifiek getal wordt niet genoemd. Voorlopig gaat Damen ook geen nieuwe contracten meer aan voor schepen die aan Rusland worden geleverd.

Het bedrijf, dat 35 scheepswerven en 12.000 werknemers heeft in Europa, het Midden-Oosten, Afrika, Azië en Zuid-Amerika, zegt zich zorgen te maken over zijn werknemers in Oekraïne. "Waar mogelijk bieden wij onze collega's 24 uur per dag intensieve ondersteuning. Onze gedachten zijn bij hen."

'Stop Poetin, stop de oorlog'-protest bij Russische ambassade Den Haag

Bij de Russische ambassade in Den Haag hebben vanmiddag een paar honderd Russen en Oekraïners samen gedemonstreerd. Het was een vreedzaam protest onder het motto 'Stop Poetin, stop de oorlog'. De in Nederland wonende demonstranten hadden borden bij zich met teksten als: "Poetin, als je nazi's zoekt, moet je in de spiegel kijken". Ze zeggen dat ze zich niet door de Russische invasie uit elkaar willen laten spelen.

Russen demonstreren bij ambassade in Den Haag; 'Jullie hebben bloed aan je handen'

Blinken tegen China: wereld kijkt toe

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken heeft met zijn Chinese evenknie Wang Yi gesproken over "de niet uitgelokte, onrechtvaardige oorlog met voorbedachten rade tegen Oekraïne", zoals een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie dat noemt. "De minister heeft erop gewezen dat de wereld toekijkt en ziet welke landen zich inzetten voor de basisprincipes van vrijheid, zelfbeschikking en soevereiniteit."

Volgens het ministerie heeft Blinken tegen zijn Chinese collega gezegd dat de wereld eendrachtig optreedt tegen de Russische agressie in Oekraïne en dat Moskou een hoge prijs zal betalen voor de oorlog.