NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Turkije waarschuwt oorlogsschepen: vaar niet naar Zwarte Zee • 12 Russische diplomaten VS uitgezet

Liveblog gesloten
 • Ambassadeur Oekraïne in VS: 'Rusland gebruikte vacuümbom'

  De ambassadeur van Oekraïne in de VS zegt dat Rusland vandaag een zogenoemde vacuümbom heeft ingezet en dat het land daarmee de afspraken in de Geneefse Conventie heeft geschonden. "De schade die Rusland poogt aan te richten in Oekraïne is groot", zei Oksana Makarova daarbij, meldt persbureau Reuters, nadat ze leden van het Amerikaanse Congres had bijgepraat over de situatie in Oekraïne.

  Het is niet duidelijk waar Rusland de vacuümbom zou hebben ingezet. Ook deelde Makarova geen bewijs voor haar claim. Hoogstwaarschijnlijk doelde ze op een thermobarische bom, waarvan Rusland er meerdere in bezit heeft. Bij een ontploffing trekt zo'n bom alle zuurstof uit de lucht. Meerdere landen hebben sinds de Tweede Wereldoorlog thermobarische bommen ontwikkeld. Zo beschikt ook de VS over dergelijke wapens.

 • Vrijwilligers krijgen wapens in Kiev: 'De vijand klopt op de deur'

  Inwoners van Kiev melden zich vrijwillig aan bij de strijdkrachten. Ze krijgen een wapen en instructie om ze enigszins voor te bereiden op wat mogelijk komt. "Ik denk dat iedereen die weerstand kan bieden dat ook moet doen", zegt een man.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Vrijwilligers krijgen wapens in Kiev: 'De vijand klopt op de deur'
 • Oud-wereldkampioen boksen Klitsjko: 'Ik ben Oekraïner en ik ben een vechter'

  Vladimir Klitsjko is oud-wereldkampioen boksen en broer van de burgemeester van Kiev, Vitali Klitsjko. Als voormalig bokser laat hij weten klaar te zijn om voor zijn land te vechten.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Oud-bokser en burgemeester Klitsjko: 'Ik ben Oekraïner en ik ben een vechter'
 • Moederbedrijf Facebook gaat toegang tot RT en Spoetnik bemoeilijken

  Nick Clegg, topman van Facebooks moederbedrijf Meta, laat op Twitter weten dat zijn bedrijf toegang tot Russische staatsmedia als RT en Spoetnik in de EU gaat bemoeilijken.

  Volgens Clegg hebben verschillende Europese regeringen en de EU er bij Meta op aangedrongen om toegang tot de Russische staatsmedia af te sluiten.

  De Europese Commissie liet zondag al weten de toegang tot RT en Spoetnik te willen afsluiten. Zij "zullen hun leugens om Poetins oorlog te rechtvaardigen en verdeeldheid te zaaien in onze unie niet langer kunnen verspreiden", aldus commissievoorzitter Von der Leyen.

 • 26 extra Russen op sanctielijst EU

  26 machtige Russen en een bedrijf zijn toegevoegd aan de sanctielijst van de EU. Onder andere de oprichters Petr Aven en Michail Fridman van de Alfa-Bank en de baas van de grootste oliemaatschappij van Rusland, Igor Setsjin, staan erop.

  De sancties gaan per direct in, staat in het Europese Publicatieblad waarin alle gestraften worden vermeld. Mensen die op de sanctielijst staan kunnen niet meer bij hun geld dat in de EU op bankrekeningen staat. Ook mogen Europeanen geen geld aan hen ter beschikking stellen.

  Met de nieuwe sancties richt de EU zich op de Russische elite. Mensen die Poetins regime steunen en daar economisch voordeel uit halen.

 • Opnieuw protest in Rusland tegen oorlog en opnieuw arrestaties

  In Sint-Petersburg zijn opnieuw mensen gearresteerd die demonstreerden tegen de oorlog in Oekraïne. Dat gebeurde afgelopen dagen ook al. Het is niet duidelijk hoeveel mensen er zijn opgepakt.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Opnieuw protest in Rusland tegen oorlog en opnieuw arrestaties
 • Russische voetbalbond 'categorisch oneens' met besluit FIFA en UEFA

  De Russische voetbalbond heeft verontwaardigd gereageerd op het besluit van de Europese en mondiale voetbalbonden om Russische teams voorlopig uit te sluiten van internationaal voetbal. "Wij zijn van mening dat deze beslissing in strijd is met de normen en principes van internationale competitie en de geest van sport. Het is duidelijk discriminerend en schaadt een groot aantal sporters, coaches, medewerkers van clubs en nationale teams, en vooral miljoenen Russische en buitenlandse fans. We behouden ons het recht voor om de beslissing van de FIFA en de UEFA aan te vechten."

  Spartak Moskou, dat is uitgesloten van de achtste finales van de Europa League, zegt niks over juridische stappen, maar betreurt de uitsluiting. De club heeft het over "een voorziene, maar niettemin schokkende beslissing". "We geloven dat sport, zelfs in de moeilijkste tijden, ervoor is om bruggen te bouwen, niet om ze te verbranden. We zullen ons richten op de nationale competities en hopen dat er snel vrede komt, vrede die iedereen nodig heeft."

 • 'Nederland wil brandstoffen aan Oekraïne leveren'

  Net als andere EU-landen is ook Nederland bereid om fossiele brandstof aan Oekraïne te leveren. Dat zei minister Rob Jetten van Klimaat en Energie vandaag na overleg in Brussel. "Zodra dat verzoek er komt staan we er klaar voor."

  Tijdens de ingelaste raad met ministers is besproken wat de EU kan betekenen voor het land dat door Rusland wordt aangevallen. Op korte termijn gaat het om de levering van brandstoffen. De Europese Commissie gaat dat coördineren. Meer Gronings gas uit de grond halen is daarbij volgens Jetten een "allerlaatste redmiddel in het geval van een heel groot conflict dat langer duurt". Tijdens het overleg vandaag is daar niet naar gevraagd, zei Jetten.

  Een andere wens van Oekraïne is om aangesloten te worden op het Europese elektriciteitsnet. Daarmee wordt het land minder afhankelijk van Russische stroom. Het Europese netwerk van transmissiesysteembeheerders voor elektriciteit (ENTSO-E) doet onderzoek hoe dat veilig en verantwoord kan. De EU-lidstaten willen daar nu extra tempo mee maken.

 • Turkije waarschuwt oorlogsschepen: vaar niet naar Zwarte Zee

  De Turkse minister van Buitenlandse Zaken heeft oorlogsschepen die van plan zijn de Zwarte Zee te betreden gewaarschuwd rechtsomkeert te maken. Onder het Verdrag van Montreux uit 1936 kan Turkije schepen de toegang tot de Zwarte Zee ontzeggen. De enige route naar de Zwarte Zee loopt via de Dardanellen en vervolgens de Bosporus, die beide onder controle van Turkije staan. Oekraïne dringt er al dagen bij Turkije op aan de zeeroutes te sluiten voor oorlogsschepen.

  Verschillende belangrijke havens van Oekraïne en Rusland liggen aan de Zwarte Zee. Vooral Rusland is er veel aan gelegen om hun aanwezige oorlogsvloot in de Zwarte Zee uit te breiden. Er liggen vier schepen klaar om naar de Zwarte Zee te varen.

  In normale omstandigheden kan Turkije oorlogsschepen van landen die aan de Zwarte Zee liggen niet zomaar de toegang ontzeggen, maar wel als er sprake is van oorlog. Sinds dit weekend erkent Turkije dat er door de Russische invasie in Oekraïne sprake is van oorlog. Een uitzondering is dat schepen die van plan zijn terug te varen naar hun thuishaven wel toegelaten moeten worden. Die mogen dan niet deelnemen aan oorlogshandelingen.

  Turkije zit in een moeilijke positie omdat het zowel goede banden met Rusland als Oekraïne probeert te onderhouden. Wel heeft Turkije, dat ook lid is van de NAVO, de Russische inval veroordeeld.

 • VN-ambassadeur krijgt belletje tijdens persconferentie: '12 diplomaten moeten VS uit'

  De Russische VN-ambassadeur Vassili Nebenzja werd tijdens een persconferentie gebeld. "Sorry, sta mij even toe om deze oproep te beantwoorden", zei hij. Om niet veel later te melden dat 12 Russische VN-diplomaten de Verenigde Staten uit worden gezet.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  VN-ambassadeur krijgt belletje tijdens persconferentie: '12 diplomaten moeten VS uit'
 • Thalys vervoert Oekraïense vluchtelingen gratis

 • Raketaanvallen op Charkov in beeld

  Vandaag werd de Oost-Oekraïense stad Charkov opnieuw bestookt met raketten. Daarbij vielen tientallen doden, onder wie 11 burgers. Bekijk hier beelden van de Russische aanvallen en de schade:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Raketaanvallen op Oost-Oekraïense stad Charkov
 • Gesprek Rusland en Oekraïne levert geen concrete toezeggingen op

  Voor het eerst sinds Rusland Oekraïne vorige week binnenviel hebben delegaties van beide landen rechtstreeks met elkaar gesproken. Dat gebeurde vanmiddag in Belarus, op een niet nader genoemde locatie in de regio Gomel.

  Maar na afloop van de bijeenkomst, die vijf uur duurde, was het maar zeer de vraag of de onderhandelingen een stap in de richting van vrede hebben opgeleverd. Zowel Rusland als Oekraïne was terughoudend met commentaar op de besprekingen.

 • Big tech onder druk om meer te doen tegen desinformatie Oekraïne-oorlog

  Voor het eerst in het tijdperk van sociale media woedt er in Europa een oorlog. Het legt een zware verantwoordelijkheid op de schouders van platforms als Twitter, Facebook en YouTube. De politieke druk om hard in te grijpen groeit snel.

  Met name de aanpak van desinformatie vinden bedrijven ingewikkeld, dat is iets waar ze al jaren mee worstelen. Vanwege de oorlog in Oekraïne wordt nu vaak gewezen naar Russische staatsmedia, die de propaganda van president Poetin verspreiden. Zij hebben miljoenen kijkers en volgers op Facebook en YouTube.

 • Oorlog in Oekraïne en sancties: hout wordt schaars

  De sancties die de EU afgelopen weekend heeft afgekondigd, leggen de handel met Rusland en Belarus plat. Dit geldt ook voor de handel in hout. Nederland importeert grote hoeveelheden hout uit Rusland, Belarus en Oekraïne. Door de sancties, en de oorlog in Oekraïne valt deze import grotendeels weg.

  Andere landen die hout produceren, zoals Duitsland, de Scandinavische landen en de Baltische staten, kunnen maar een klein deel van de Nederlandse houtimport opvangen. Hout zal daarom schaarser en duurder worden.