liveblog
NOS NieuwsAangepast

R-getal naar laagste niveau sinds juli • Reiziger met Indiaas of Chinees vaccin welkom in EU

liveblog gesloten

Meeste coronabesmettingen in noordelijke provincies

In de noordelijke provincies worden naar verhouding de meeste coronagevallen vastgesteld. Volgens het RIVM komt dat doordat daar de afgelopen tijd juist minder besmettingen waren. Andere delen van het land hadden de afgelopen maanden veel positieve tests en daar zijn nu meer mensen immuun.

In de provincie Friesland zijn in de afgelopen week 2577 mensen op elke 100.000 inwoners positief getest en in Groningen 2304 op de 100.000 mensen. Dat betekent dat in beide provincies één op elke veertig inwoners besmet bleek.

De regio Rotterdam-Rijnmond had naar verhouding de minste gevallen. Daar testten de afgelopen week 1271 op elke 100.000 mensen positief op het coronavirus.

Uganda wil boete of celstraf opleggen aan vaccinweigeraars

Uganda is van plan boetes op te leggen aan mensen die weigeren zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Ugandezen die de boete van omgerekend zo'n 1000 euro niet kunnen betalen, worden voor zes maanden naar de gevangenis gestuurd.

Dit staat in een nieuwe wijziging van een gezondheidswet. Volgens de minister van Volksgezondheid is dit nodig om kwetsbaren in de samenleving te beschermen tegen het virus.

Tot nu toe zijn ongeveer 16 miljoen prikken gezet op een bevolking van 45 miljoen, wat betekent dat een derde van het land is gevaccineerd.

EU opent deur voor reiziger met Indiase of Chinese vaccinatie

Buitenlandse reizigers die zijn ingeënt met een door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) goedgekeurd coronavaccin zijn vanaf 1 maart welkom in de Europese Unie. Veel lidstaten lieten geen buitenlanders toe die bijvoorbeeld een Indiaas of Chinees vaccin hebben gehad. De 27 EU-lidstaten hebben afgesproken deze beperking voor niet-essentiële reizen van buiten de EU op te heffen.

De EU heeft tot nu toe de covid-19-vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson en Novavax goedgekeurd. De WHO heeft daarnaast ook de vaccins goedgekeurd van de Chinese farmaceuten Sinopharm en Sinovac, die van het Indiase bedrijf Bharat Biotech en het vaccin van de Indiase vestiging van AstraZeneca.

Buitenlandse reizigers moeten minimaal 14 dagen voor aankomst volledig gevaccineerd zijn. Ook mensen die niet langer dan 180 dagen geleden zijn hersteld van covid-19 zijn welkom. Wel kunnen lidstaten nog gebruik maken van aanvullende eisen, zoals een negatieve PCR-test of een tijdelijke quarantaine bij aankomst.

Reproductiegetal naar laagste niveau sinds juli

De omikrongolf van het coronavirus zwakt snel af. De afgelopen week rapporteerde het RIVM 301.144 positieve testen. Dat is 37 procent minder dan vorige week.

Het R-getal, dat aangeeft hoeveel mensen besmet worden door één besmet persoon, is ook verder gedaald. Het meest recente reproductiegetal is van 7 februari en wordt geschat op 0,83. Dat is het laagste niveau sinds eind juli, zeven maanden geleden. Het virus neemt af doordat voldoende mensen zijn besmet of gevaccineerd.

Ook laten steeds minder mensen zich testen. Vorige week bezochten een half miljoen mensen een teststraat van de GGD. Dat is 38 procent minder dan een week eerder. Het percentage van hen dat positief wordt getest is nog steeds hoog: 58 procent.

RIVM: 34.683 positieve coronatests, kleine toename ziekenhuisbezetting

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 34.683 nieuwe positieve tests gemeld. Dit is een kleine daling ten opzichte van gisteren, toen werden 36.036 positieve tests geregistreerd.

Tot die tijd zijn ook 18 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 14 doden per dag, tegen 11 doden per dag een week eerder.

In de ziekenhuizen zijn 183 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Op de IC's kwamen er 14 nieuwe patiënten bij.

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 1626 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1611), van wie 171 op de IC (gisteren: 166), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

In onderstaande drie grafieken zie je hoe de instroom en bezetting in de ziekenhuizen zich heeft ontwikkeld, en wat de ruimte op de intensive cares is:

Koningin Elizabeth zegt online afspraken af

De Britse koningin Elizabeth heeft enkele online afspraken voor vandaag afgezegd. Ze doet het voorlopig nog rustig aan, laat Buckingham Palace weten. Vrijdag werd bekend dat de vorstin corona heeft.

Volgens een woordvoerder heeft ze milde verkoudheidsklachten. De 95-jarige koningin zal wel 'lichte werkzaamheden' verrichten.

Gelderland krijgt testlocaties in de buurt van populaire carnavalsfeesten

Enkele grote feestzalen in Gelderland gaan komend weekend eigen testlocaties inrichten. Zo kunnen carnavalsvierders makkelijk een coronatest doen, zonder daarvoor speciaal om te moeten rijden naar een andere plaats.

Een negatieve testuitslag is vanaf vrijdag verplicht bij binnen-evenementen met meer dan 500 bezoekers. De meeste carnavalsfeesten in Gelderland zullen minder mensen naar binnen laten om te voorkomen dat iedereen een test moet doen, maar onder meer in Groenlo en Klarenbeek zijn er grote feesten met duizenden bezoekers.

Stichting Open Nederland waar het platform Testen voor Toegang onder valt, voorziet komend weekend vooralsnog geen problemen met de testcapaciteit. "Er zijn door heel Nederland meer dan 900 testlocaties beschikbaar. De meeste mensen plannen kort van tevoren een test in. We verwachten op donderdag en vrijdag een piek in het aantal geplande testafspraken te zien", zegt een woordvoerder tegen Omroep Gelderland.

Britten slaan gratis zelftests in, laten verzameling zien op sociale media

Nu de Britse regering heeft aangekondigd te stoppen met het uitdelen van gratis zelftests, pronken hamsteraars in het VK met hun eigen voorraad.

Een man die een afbeelding op Twitter deelt van zijn "absurde toren" van dozen met zelftest, zegt dat hij dat deed vanwege zijn beroep. "We werken allebei in het onderwijs en testen heel regelmatig - om onszelf en onze leerlingen te beschermen. Ik wist dat ze de gratis tests zouden schrappen, dus ik heb testpakketten besteld wanneer ik me herinner."

Per 1 april stopt de regering met het verstrekken van gratis testen, waarvoor iedere maand 2 miljard pond aan belastinggeld was gereserveerd. Vanaf die datum moeten Britten tussen de 3 en 5 pond gaan betalen voor een test, schrijft de Daily Mail.

Premier Johnson rechtvaardigde die keuze gisteren. "Alleen omdat we weten dat omikron minder ernstig is, is op enorme schaal testen veel minder belangrijk en minder waardevol bij het voorkomen van ernstige ziekten."

Ruim 6000 nieuwe besmettingen in Hongkong

In Hongkong zijn de afgelopen 24 uur bij 6211 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Daarnaast kwamen 9369 mensen positief uit een een voorlopige test.

Het toenemende aantal dagelijkse besmettingen zorgt voor toenemende druk op de zorg in de stadstaat. De Chinese autoriteiten hebben Hongkong opgedragen om het aantal besmettingen terug te brengen naar nul. Gisteren werd bekend dat de lokale gezondheidsautoriteiten hebben besloten dat er twee weken lang geen KLM-vluchten meer naar de stadstaat mogen vliegen.

Vorige week bleek iemand die met KLM naar Hongkong was gevlogen, besmet te zijn met corona. Ook zouden twee passagiers zich niet hebben gehouden aan de verplichtingen die Hongkong oplegt aan reizigers. Vrachtvluchten van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij mogen er nog wel landen.

Keurmerk voor onderwijsadviesbureaus moet wildgroei tegengaan

De brancheorganisatie Onderwijsontwikkeling Nederland komt met een nieuw keurmerk, zodat scholen beter kunnen inschatten of zij met een betrouwbaar onderwijsadviesbureau in zee gaan. Dit meldt het Financieele Dagblad.

Het vorige kabinet maakte 8,5 miljard euro vrij waarmee scholen corona-achterstanden kunnen wegwerken. Van dat geld kunnen scholen bijvoorbeeld bijlesbedrijven inhuren die ondersteunend personeel leveren. Maar ook onderwijsadviesbureaus profiteren van de subsidie, schrijft de krant.

De afgelopen drie jaar groeide het aantal adviesbureautjes met 35 procent naar 2920. Het keurmerk moet de markt voor scholen overzichtelijker maken. Om een keurmerk te krijgen, moeten bedrijven meedoen aan een onafhankelijke kwaliteitstoetsing.

Drie agenten gewond in Nieuw-Zeeland bij coronademonstratie

In Nieuw-Zeeland zijn drie politieagenten gewond geraakt toen demonstranten een 'onbekende irriterende stof' naar hen hadden gegooid. Een andere demonstrant reed bijna in op een groep agenten. De agenten gebruikten schilden om zichzelf te beschermen tegen voorwerpen die door demonstranten worden gegooid, waaronder menselijke uitwerpselen, meldt de politie.

Premier Jacinda Ardern heeft het geweld tegen de politie veroordeeld en 'absoluut schandalig' genoemd. In Nieuw-Zeeland wordt de afgelopen weken gedemonstreerd tegen het coronabeleid, geïnspireerd door de 'vrijheidskonvooien' in Canada.

Volgens Ardern is het duidelijk dat er geen sprake is van een vreedzaam protest en moeten de demonstranten vertrekken.

Canada houdt noodtoestand nog aan wegens blijvende dreiging

De noodtoestand in Canada blijft nog in stand omdat er volgens de regering nog blijvende dreigingen bestaan. De afgelopen weken zijn in Canada grootschalige protesten geweest tegen de coronamaatregelen. De noodtoestand geeft de federale regering de bevoegdheid om speciale tijdelijke maatregelen te nemen om de veiligheid in het land te waarborgen. Zo kunnen bijvoorbeeld bijeenkomsten in sommige delen van Ottawa verboden worden.

Afgelopen weekend werden de blokkades in Ottawa door de Canadese politie ontruimd en in totaal 170 demonstranten aangehouden. Maar er staan nog altijd demonstranten met vrachtwagens in Arnprior en Embrun, twee plaatsen aan weerszijden van Ottawa, die de blokkades weer willen hervatten, zei premier Trudeau gisteren.

"Nu mensen zeggen dat ze klaar staan om weer te blokkeren, om hun illegale bezigheden voort te zetten, om het leven van de Canadezen te ontwrichten, voelen we dat deze maatregel nog van kracht moet blijven", zei Trudeau.

Welkom

Welkom in het liveblog van dinsdag 22 februari. Hier lees je het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland. Het blog van gisteren is hier te vinden.