liveblog
NOS NieuwsAangepast

Toch maar op enkele trajecten NS-treinen vandaag • Flink aantal schademeldingen

liveblog gesloten

We sluiten het liveblog over de nasleep van storm Eunice

In onderstaand artikel lees je het laatste nieuws over de nasleep van de storm:

Onderzoek door brandweer naar schade aan stadiondak ADO

Het is nog niet duidelijk of ADO de komende wedstrijden in het eigen stadion kan spelen. De brandweer moet aanvullend onderzoek uitvoeren naar de schade die gisteren aan het stadion ontstond, meldt de club.

Door de storm waaide een deel van het dak kapot. Het onderzoek naar de schade in het stadion wordt uitgevoerd samen met de gemeente, schrijft Omroep West.

De club verwacht binnen enkele dagen duidelijkheid te hebben over de wedstrijd op 25 februari. Dan speelt ADO thuis tegen Telstar.

Dak van stadion ADO Den Haag kapotgewaaid

In Amsterdam zijn bomen van 100 jaar oud ‘afgebroken als luciferhoutjes’

Gemeentewerkers in Amsterdam hebben de handen vol aan de honderden bomen die gisteren zijn omgewaaid in de storm. "Het beeld is nog niet compleet, maar 500 zijn het er zo maar", zegt Hans Kaljee, de bomenconsulent van de gemeente. "Sommige bomen waren wel honderd jaar oud en zijn afgebroken als luciferhoutjes."

Een patroon is niet te ontdekken als Kaljee vanochtend een ronde door de stad maakt. "De ene keer blijken wortels broos of rot, de andere keer zijn er helemaal geen wortels. Sommige bomen lijken in topconditie, maar dan blijken er ondergronds toch dingen aan de hand die niet goed te verklaren zijn. Onze inspecteurs keuren elk jaar 100.000 bomen en toch gaan er een paar om."

Een storm in 2019 velde tenminste 150 bomen in de hoofdstad, in 2013 waren het er meer dan duizend. Is de regio Amsterdam extra gevoelig voor stormschade? Het is een combinatie van factoren, zegt Kaljee. "In het westen vangen we de eerste klappen op van zee. En dan heb je specifiek in Amsterdam de combinatie van nattigheid, hoge grondwaterstand en hoge gebouwen. De grachten kunnen de wind ook extra opstuwen."

Het herplanten van bomen na de storm van 2013 was net voltooid.

Omgewaaide bomen op verschillende plekken in Amsterdam

Verbond van Verzekeraars verwacht recordbedrag aan schade

Bij verzekeraars zijn een groot aantal meldingen binnengekomen van stormschade. Het Verbond van Verzekeraars verwacht dit weekend een recordaantal binnen te gaan krijgen.

Ook verwacht de belangenvereniging dat er een recordaantal meldingen zal binnenkomen. "Qua kracht is de storm vergelijkbaar met de zware storm van januari 2018, toen werd er 436 miljoen aan schade gemeld", zegt een woordvoerder. Bij verzekeraar Univé kwam vanochtend al voor miljoenen aan schadeclaims binnen.

Bij de VHD Alarmcentrale, waar de schademeldingen voor enkele verzekeringsmaatschappijen binnenkomen, zijn gisteren ruim 4000 meldingen geregistreerd. Vandaag staat de teller alweer op 2900.

Centraal Beheer, dat onder Achmea valt, heeft sinds woensdagavond, toen de eerste storm woedde, zo'n 2500 meldingen gekregen. Bij Interpolis staat de teller op 4062 .

De schade betreft vooral afgewaaide dakpannen, schade door omgevallen bomen, omgewaaide schuttingen en kapotte zonnepanelen.

Politie: 'extreem druk' bij 112-meldkamers tijdens storm

Bij de hulpdiensten in het hele land is de afgelopen anderhalve dag een groot aantal meldingen van stormschade binnengekomen. Per regio gaat het om honderden meldingen. Dat geldt ook voor Limburg, de enige regio waar geen code oranje of rood gold.

Bij de 112-meldkamers was het "extreem druk", zegt de politie. Hoeveel mensen er hebben gebeld, is nog niet helemaal duidelijk maar volgens een woordvoerder was het was drukker met telefoontjes dan tijdens de jaarwisseling. "De piek lag zo ergens tussen 15.00 uur en 19.00 uur. Met extra communicatie en een NL Alert hebben we geprobeerd om de druk een beetje te laten afnemen."

In Midden- en West-Brabant ging het om minstens 600 meldingen. In het noorden van Noord-Holland belden meer dan 310 mensen de meldkamer. In Limburg kregen de hulpdiensten zeker 800 meldingen. Die aantallen liggen waarschijnlijk hoger omdat actuele overzichten nog ontbreken. Veel veiligheidsregio's komen pas later met een overzicht van cijfers.

Een groot deel van de meldingen ging over omgewaaide bomen, losgeraakte daken en andere weggewaaide materialen als straatmeubilair en zonnepanelen.

NS-treinverkeer blijft nog uren nagenoeg platliggen

Het treinverkeer zal vandaag de hele dag beperkt blijven tot enkele treinen op een minderheid van de trajecten. De NS hoopte dat er meer treinen zouden kunnen rijden, maar dat is volgens een woordvoerder niet haalbaar gebleken. Rond deze tijd zou het treinverkeer weer geleidelijk moeten worden opgestart, zei de woordvoerder even na 13.00 uur.

Het herstel van de schade op het overgrote deel van het spoor duurt langer dan eerder werd ingeschat. Ook durft de NS nog niet te beloven dat morgen alle treinen wel weer rijden. In de reisplanner is zichtbaar welke treinen wel rijden.

Voor het internationale verkeer geldt dat er vandaag richting Duitsland geen treinverkeer mogelijk is. Tot zeker 18.00 uur rijden er ook geen treinen naar Brussel.

Herstel spoor aan de gang

Elandkerk wordt gerepareerd, omwonenden nog niet naar huis

Vanwege de wankele kerktorens van de Elandkerk in Den Haag blijven ook vandaag twintig omliggende woningen ontruimd. Na inspectie is duidelijk geworden dat de torens gerepareerd moeten worden, meldt Omroep West.

Gisteren schommelde een van de kerktorens dusdanig vanwege de storm dat de straat werd afgesloten en omliggende woningen werden ontruimd. Nadat experts hadden geconcludeerd dat er geen gevaar was, werden de woningen vrijgegeven.

Later op de dag werden opnieuw meerdere huizen in de omgeving van de kerk ontruimd. De brandweer zei toen dat de kerk toch instabiel kan worden, omdat er door de storm diverse leien van het dak zijn gevallen.

Het reparatiewerk gebeurt in overleg tussen de gemeente en het kerkbestuur. De bewoners van de ontruimde woningen worden tot die tijd opgevangen. Wanneer zij terug naar huis kunnen is niet bekend.

De wankele kerktorens vannacht:

Eunice nacht

Opruimen stormschade Amsterdam duurt mogelijk nog weken

In Amsterdam zijn gisteren tijdens de storm waarschijnlijk honderden bomen omgewaaid. Dat blijkt uit het eerste beeld dat de gemeente heeft gemaakt van de stormschade. Nog niet alle omgevallen bomen zijn geteld.

De opruimactie gaat nog zeker dagen duren en mogelijk zelfs weken, zegt de gemeente. De parken blijven dicht tot in ieder geval morgenochtend vanwege risico op vallende takken en bomen.

Bomen die gevaarlijk zijn worden zo snel mogelijk gekapt. Andere bomen die een risico kunnen vormen, worden geïnspecteerd. Daarvoor zet de gemeente extra mensen in, met het oog op storm Franklin die vanaf morgen wordt verwacht.

Staatsbosbeheer: ga dit weekend niet naar het bos

Staatsbosbeheer adviseert Nederlanders om dit weekend geen bezoek aan de bossen te brengen vanwege de grote schade die storm Eunice heeft veroorzaakt.

Boswachters gaan vandaag de bossen in om de schade in kaart te brengen en paden vrij te maken. Waar het nodig is, halen ze takken en omgewaaide bomen weg. Volgens Staatsbosbeheer zijn er flink wat bomen omgewaaid, maar gaat het niet om complete bossen. Meestal gaat het om oudere bomen, of bomen die slecht geworteld zijn.

Ook inspecteren de boswachters op mogelijk gevaarlijke situaties, zoals losse takken die nog in bomen hangen en die bij hardere wind naar beneden kunnen komen.

Doden en veel schade in buurlanden

De storm heeft ook in de ons omringende landen veel schade en overlast veroorzaakt. In België kwam een Britse man van 79 om het leven nadat hij in het water was gevallen in de jachthaven van Ieper. Op verschillende plekken in België raakten mensen zwaargewond doordat ze werden getroffen, onder meer door een omwaaiende boom, een losgewaaid zonnepaneel en een stalen plaat op een bouwplaats. Een kraanmachinist raakte gewond toen zijn kraan neerstortte op het dak van een ziekenhuis. Nieuwzender VRT meldt dat er veel materiële schade is in het land.

Ook Duitsland is zwaar getroffen door de storm, die daar de naam Zeynep heeft gekregen. In de deelstaat Nedersaksen is een man van 68 omgekomen toen hij door het dak van zijn stal zakte en tien meter naar beneden viel. Hij was in de storm bezig schade aan het gebouw te repareren. In Noordrijn-Westfalen kwam een automobilist om die tegen een boom reed die op de rijbaan lag. Ook een automobilist die over de kop sloeg overleefde het niet. Of dit ongeluk door de storm kwam, staat niet vast.

In Groot-Brittannië zijn vier doden gevallen door de storm, een van de hevigste van de afgelopen decennia in het land. Op twee plekken kwam iemand om het leven doordat een omwaaiende boom op een auto viel, een derde kwam om toen rondvliegende materialen door de voorruit van zijn auto sloegen. Ook daar is de materiële schade groot. In Ierland werd een gemeentewerker geraakt door een vallende boom toen hij afval aan het opruimen was. Hij overleed aan zijn verwondingen.

Zo'n 80 vluchten geannuleerd op Schiphol

Op luchthaven Schiphol zijn vandaag zo'n tachtig vluchten geannuleerd. Het gaat zowel om vertrekkende als aankomende vluchten. De zware storm Eunice leidde er gisteren ook al toe dat er zo'n 350 vluchten moesten worden geschrapt op Schiphol.

KLM schrapt vandaag 32 vluchten. In totaal heeft KLM ongeveer 330 vluchten op de planning staan.

De stormschade in beeld

  • Novum RegioFoto
    Door storm Eunice heeft een boom het begeven in Hoogezand
  • Richard Brocken
    Een meer dan honderd jaar oude appelboom is afgescheurd, inmiddels in stukken gezaagd.
  • Ginopress
    Op de Westdijk en bij het strandje in Bunschoten zijn een groot aantal hekken omgewaaid
  • Robin Utrecht
    Men is druk bezig de schade op te ruimen aan het dak van het ADO Den Haag-stadion

Code groen voor bijna hele land

Voor bijna het hele land gelden momenteel geen weerswaarschuwingen meer. Rond 10.00 uur hebben alleen de provincies Zuid-Holland en Zeeland nog code geel van het KNMI. De rest van het land is groen, wat geen bijzonderheden betekent.

Wel meldt het KNMI op de website dat er vanavond in het westen en zuidwesten tijdelijk kans is op zware windstoten van 75 tot 90 km per uur. Dat kan hinder veroorzaken voor het verkeer. In de nacht neemt de wind weer af.

Vanaf de middag rijden eerste treinen van NS weer

In de loop van de middag zullen de eerste treinen weer gaan rijden op verschillende plekken in het land, meldt de NS. Rond 12.00 uur starten de eerste treinen weer op. Om welke trajecten het gaat, kan de NS nog niet zeggen. Ook zal het gaan om pendeltreinen tussen verschillende plaatsen, en niet om hele trajecten.

De normale dienstregeling kan de hele dag nog niet worden gereden. Medewerkers van ProRail zijn druk bezig om schade te repareren en omgevallen bomen te verwijderen.

Op enkele trajecten in het land rijden sinds vanochtend weer treinen. Het gaat hier om treinen van lokale vervoerders, niet van de NS.

Welkom

Welkom in het liveblog van zaterdag 19 februari over de nasleep van storm Eunice. Lees het liveblog van gisteren hier terug.