liveblog
NOS SportAangepast

Schouten rijdt Van Gennip uit de boeken • Nederland sluit af met 17 medailles

liveblog gesloten

Tot morgen!

Vergeet niet te kijken naar Peking Vandaag (19.05 uur, NPO 1) en Studio Peking (21.20 uur, NPO 1). Daarin zal het waarschijnlijk gaan over de bijzondere prestatie van Irene Schouten.

Met haar vier medailles (drie keer goud, een keer brons) overtreft ze de meest succesvolle Nederlandse olympiër op één Olympische Spelen: Yvonne van Gennip.

Maar daar zit Van Gennip - in Peking aanwezig als teammanager van de Nederlandse ploeg - helemaal niet mee. Een fijne avond en graag tot morgen!

Yvonne van Gennip voorspelde eerder deze Spelen dat Irene Schouten vier medailles zou gaan winnen

En wat nog meer?

Op de slotdag worden er nog medailles verdeeld in de parallelslalom (de wegens harde wind uitgestelde wedstrijd voor gemengde teams), curling (vrouwen, Japan-Groot-Brittannië), bobsleeën (viermansbob) en langlaufen (massastart dames).

Het smakelijke toetje van de slotdag is de ijshockeyfinale tussen Finland en de titelverdediger uit Rusland. Wie die eindstrijd wil zien, moet wel vroeg opstaan: de ijshockeyfinale begint al om 5.10 uur.

En vanaf 13.00 uur kun je genieten van de sluitingsceremonie met vlaggendraagster - en koningin van de schaats - Irene Schouten!

Laatste Nederlanders in actie: viermansbob-De Bruin

Op de slotdag van de Spelen zien we nog vier Nederlanders in actie in de viermansbob. Na twee teleurstellende runs staan Ivo de Bruin, Dennis Veenker en de broers Jelen en Janko Franjic 25ste en dus moeten ze vannacht nog alle zeilen bijzetten om de finalerun te mogen sleeën.

Daarvoor moet het kwartet namelijk bij de beste twintig sleeën horen. De achterstand op de Braziliaan Edson Luques Bindilatti is maar liefst 0,83.

  • NOS
    Dag 16 van de Spelen
  • NOS
    Programma Nedeerlanders 16 februari

Zesde in medailleklassement

Hoewel de viermansbob van piloot Ivo de Bruin vannacht nog in actie komt, kunnen we rustig concluderen dat Nederland deze Olympische Winterspelen gaat eindigen met 17 medailles. Daarmee is Nederland zesde in het medailleklassement.

De medaillespiegel na dag 15 van de Olympische Winterspelen in Peking.

Traditionele Winterspelen 'verloren gevecht' in opwarmend klimaat

Klimaatverandering beïnvloedt de hele samenleving en dus ook een evenement als de Olympische Winterspelen. Klimaatwetenschappers en sporters denken dat de vooruitzichten van wintersport niet goed zijn. "Twintig jaar geleden kon ik op tal van Europese gletsjers trainen. Nu zijn er nog maar twee het hele jaar open", zegt snowboarder en Olympisch goud-winnares Nicolien Sauerbreij tegen de NOS.

De Olympische Spelen in China, die morgen eindigen, waren vrijwel volledig afhankelijk van kunstsneeuw. Op een enkele piste na waren de heuvels in Zhangjiakou bruin en kaal. Toch lukte het met de inzet van technologie om wedstrijden te organiseren. Maar wat als de opwarming van de aarde verder toeneemt?

Slowaakse ijshockeyers pakken brons

Het is afgelopen! Slowakije pakt het ijshockeybrons na een 4-0 zege op Zweden!

Topscorer Slavkofsky beslist het voor Slowaken!

Jonkie Slavkofsky beslist deze troostfinale in Slowaaks voordeel. De 17-jarige schuift de puck in het lege Zweedse doel en is met 7 treffers nu topscorer van het toernooi!

En daar blijft het niet eens bij: Regenda maakt er na een blunder van Landström ongehinderd ook nog 4-0 van! Voor de Zweden is dit een nachtmerrie, Bratislava viert feest!

Juraj Slafkovsky

Wel brons voor Zweedse curlsters

Misschien kunnen de Zweedse ijshockeyers nog inspiratie putten uit de prestatie van de landgenotes op de curlingbaan. Want de Zweedsen hebben het brons veroverd na een 9-7 zege op Zwitserland in de troostfinale.

De finale is vannacht om 5.05 uur en gaat tussen Japan en Groot-Brittannië.

Het Zweedse curlingteam is blij met brons.

Zweedse ijshockeyers kunnen geen vuist maken

Halverwege de derde periode staat het nog altijd 2-0 voor de Slowaken. De ploeg van de Canadese coach Craig Ramsay, oud-NHL-legende van Buffalo Sabres, lijkt dus op weg naar een stunt.

De Slowaken waren namelijk niet eens rechtstreeks geplaatst voor de Spelen, maar moesten deelname afdwingen via een kwalificatietoernooi in eigen land. En in de poulefase gingen de Slowaken nog hard onderuit tegen finalist de latere finalist Finland (6-2) en... Zweden (4-1).

In de tussenronde herpakte Slowakije zich tegen de finalist van 2018, Duitsland (4-0) en in de kwartfinales wonnen de Slowaken na shoutouts van de Verenigde Staten. En nu zijn ze hard op weg naar het bons, want Zweden weet niet echt een vuist te maken.

Daniel Brodin haalt uit naar Martin Marincin in de strijd om het brons in Peking.

Slowaakse ijshockeyers leiden met 2-0 in duel om brons

En dan is er nog een sport gaande op deze 15de dag in Peking: de troostfinale van het ijshockeytoernooi tussen Slowakije en Zweden is inmiddels gevorderd tot de derde periode.

Slowakije leidt met 2-0 door treffers van de pas 17-jarige sensatie Juraj Slafkovsky (zijn zesde al in Peking) en Samuel Takac.

Het zou voor het eerst zijn dat Slowakije een medaille pakt in het olympische ijshockey. In 2010 in Vancouver grepen de Slowaken met NHL-sterren Miroslav Satan en Zdeno Chara net naast het brons.

Juraj Slafkovsky viert de openingstreffer tegen Zweden.

Curlingbrons voor Zweedse curlsters

Eerder op de dag zegevierden de Zweedse curlers in de strijd om olympisch goud tegen Groot-Brittannië. Ook de Zweedse vrouwen lijken met eremetaal naar huis te gaan, maar in het negende end maakten de Zwitserse vrouwen het toch nog flink spannend.

Zweden leidt in het tiende end met 8-7...en heeft de hammer!

Weer goud voor Duitsland in bobslee

Het goud bij de tweemansbob voor vrouwen is naar Laura Nolte en Deborah Levi. In de vierde run leverden ze een honderdste van een seconde in op hun landgenoten Mariama Jamanka en Alexandra Burghardt, de nummer elf op de 100 meter bij de Olympische Zomerspelen in Tokio, maar de marge na drie runs was ruim genoeg: 0,77.

De 37-jarige Amerikaanse Elana Meyers-Taylor neemt afscheid van de Spelen met twee medailles. De winnares in de monobob stuurde met remster naar het brons. Meyers-Taylor zal morgen nog een keer schitteren als vlaggendraagster van de Amerikaanse équipe.

Jennifer Onasanya eindigde met haar Oostenrijkse pilote Katrin Beierl als tiende.

De Duitse bobslee van pilote Laura Nolte

Sui en Han grijpen goud, voor drie Russische paren

Het is feest in Peking! Want kunstrijders Sui Wenjing en Han Cong zijn er in geslaagd om het goud veilig te stellen in het paarrijden. Omdat de vrije kür van het Chinese paar niet vlekkeloos was, werd het razend spannend. Maar uiteindelijk bleek het Chinese koppel bestand tegen de enorme druk van het thuispubliek en bleef de concurrentie uit Rusland net voor.

Jevgenia Tarasova en Vladimir Morozov eindigden als tweede, Anastasija Misjima en Aleksandr Galliamov veroverden het brons.

Sui Wenjing en Han Cong na hun gouden vrije kür.

Vanavond: Peking Vandaag en Studio Peking

Ook vanavond kun je natuurlijk deze olympische dag herbeleven met Peking Vandaag (19.05 uur, NPO 1) met analist Bart Veldkamp.

En om 21.20 uur gaan we weer naar de Jaap Eden-baan in Amsterdam voor Studio Peking met Dione de Graaff en weer een keur aan gasten.

.

Wat is er nog bezig?

Het is inmiddels na 21.00 uur in Peking en dus loopt ook de 15de en voorlaatste dag van deze Spelen op zijn einde. Wat kun je nog verwachten?

Bij het kunstrijden is de ijsvloer geveegd en gaan we zo beginnen aan de laatste vier paren. Puntje-van-de-stoel-werk dus.

In de ijshockeyhal is zojuist de strijd om het brons van start gegaan tussen Zweden en Slowakije. Ook bij het curlen strijden de Zweedse curlsters om brons tegen Zwitserland.

En om 14.30 uur is de vierde run van het bobsleeën, met de Nederlandse Jennifer Onasanya. Met haar Oostenrijkse pilote Katrin Beierl begint ze als negende aan de beslissende run.

Onasanya laat ook buiten bobsleebaan van zich horen: 'Racisme zal er altijd zijn'

Schaatscoach Orie: 'Maak Kramer in 2026 chef de mission'

Schaatscoach Jac Orie ziet in Sven Kramer de ideale chef de mission voor de Olympische Winterspelen van 2026 in het Italiaanse Cortina d'Ampezzo.

Na afloop van de olympische massastart in Peking, het laatste nummer waarop de meest succesvolle mannelijke schaatser aller tijden afzwaaide, hield de trainer een warm pleidooi om die vacature nu al in te vullen.

"Ik zie hem dat wel doen", zei Orie in de catacomben van The Ice Ribbon. "Als je het hem nu vraagt, zegt hij waarschijnlijk: hou je kop, man. Maar ik vind dat hij het een keer moet doen. Met zijn ervaring kan hij echt een stempel op de olympische ploeg drukken."

Traantje bij het Wilhelmus

En natuurlijk willen we je de medailleuitreiking van Schouten niet onthouden!

Schouten: 'Wow, wat heb ik gedaan?'

Zondag rond deze tijd is de sluitingsceremonie van deze Winterspelen in volle gang. En dus mocht ook Irene Schouten een paar uur na haar gouden race op de massastart al naar Medal Plaza om haar medaille in ontvangst te nemen. Met haar derde goud om de hals drong tot haar door hoe bijzonder haar prestatie is.

Ook Krol heeft zijn medaille

Schaatser Thomas Krol heeft ook zijn medaille gekregen, nadat hij vrijdag de 1.000 meter had gewonnen.

Kramer, man van de duizelingwekkende statistieken

Met de zestiende en laatste plaats op de massastart is voor de inmiddels 35-jarige Sven Kramer de cirkel eigenlijk rond.

Hij kan vrede hebben met de wijze waarop hij afscheid neemt, na een carrière met duizelingwekkende statistieken.

Sven Kramer in 2016 in aanloop naar de WK allround

De trotse bondscoach aan het woord

Bondscoach Jan Coopmans kijkt terug op de gouden race van Irene Schouten: "Heel blij dat Irene dit voor de poorten van de hel heeft weggesleept."

Bekijk hier het volledige interview:

Schouten mag de vlag dragen

Schaatsster Irene Schouten mag zondag de Nederlandse vlag dragen tijdens de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen.

Sven Kramer was met zijn vijfde olympische deelname ook een gegadigde, maar chef de mission Carl Verheijen liet zijn keuze vallen op viervoudig medaillewinnares Schouten. Vier jaar geleden droeg schaatsster Ireen Wüst de vlag.

Carl Verheijen licht zijn keuze toe:

Pechvogel Groenewoud blij voor Schouten

Marijke Groenewoud komt zelf twee keer ten val tijdens de massastart. Maar het succes van Irene Schouten vergoedt een hoop.

Bekijk hier de reactie van Marijke Groenewoud, die twaalfde werd:

Groenewoud teleurgesteld, maar blij voor Schouten: 'Ze maakt het heel mooi af'

Kramer, de levende legende

Het zit erop voor Sven Kramer.

En wat heeft hij veel betekend voor het Nederlandse schaatsen, kijk maar even mee.

De imposante loopbaan van Sven Kramer in drie minuten: 'Een levende legende'

Curlinggoud voor Zweden

De Zweedse curlingmannen hebben goud veroverd. In de finale waren ze na elf ends met 5-4 te sterk voor Groot-Brittannië.

In de olympische finale begon Zweden voortvarend. In het tweede end pakte het twee punten en in het derde end voegden de Zweden, hoewel de Britten het voordeel hadden van de laatste steen, een derde punt aan hun totaal toe.

Bolsjoenov is langlaufkoning

Aleksander Bolsjoenov heeft zich tot de langlaufkoning van de Olympische Winterspelen in Peking gekroond. De Rus behaalde op de massastart zijn derde gouden medaille.

Aleksander Bolsjoenov viert het goud

Zeventien medailles voor TeamNL

Nederland is deze Winterspelen geëindigd op zeventien medailles: acht gouden vijf zilveren en vier bronzen. Dat zijn er in totaal drie minder dan tijdens de vorige Spelen.

In Sotsji 2014 behaalde Oranje liefst 24 plakken, nog altijd het record voor TeamNL.

Schouten: 'Had ik niet durven dromen'

Irene Schouten is de Nederlandse koningin van deze Olympische Spelen.

"Dit had ik niet durven dromen", zegt de schaatsster, verantwoordelijk voor drie gouden en een bronzen medaille. "Ik weet dat ik veel geluk heb dat het samenvalt en daar ben ik heel dankbaar voor."

Bekijk hier het volledige interview met Irene Schouten:

Emoties bij Bergsma na zege Schouten

Jorrit Bergsma kent een teleurstellende finale van de massastart. Als hij het over zijn ploeggenoot Irene Schouten heeft, is hij zijn emoties niet meer de baas.

Schouten de beste Nederlandse ooit

Met drie gouden en een bronzen medaille is Irene Schouten de beste Nederlandse deelnemer aan de Winterspelen ooit. Nooit pakte iemand van TeamNL eremetaal met meer waarde tijdens één editie.

Een overzicht van alle schaatsmedailles van Nederland

SCHOUTEN PAKT GOUD!

Irene Schouten doet het!

Ze verslaat Ivanie Blondin in de eindsprint!

Irene Schouten

Weer een val van Groenewoud

Nee! Weer gaat Marijke Groenewoud onderuit.

Kan Irene Schouten het in haar eentje, in de strijd om de medailles?

Schouten voert het tempo op

Valérie Maltais heeft na twee sprintjes de leiding, maar wordt ingerekend nadat Irene Schouten het tempo in het peloton had opgevoerd.

Marijke Groenewoud heeft bij de tweede sprint haar eerste punt gepakt.

Daar gaan we!

Wat kan Irene Schouten? Hoe sterk is Marijke Groenewoud nog?

We gaan het nu zien in de finale van de massastart!

Einde carrière voor Kramer

Sven Kramer is uitgeschaatst. "Nooit meer een wedstrijd, dat zeker", zegt hij in gesprek met verslaggever Bert Maalderink. "Ik kan alleen maar zeggen dat ik echt alles op alles heb gezet op hier goed te zijn."

Aan deze Olympische Spelen mogen meedoen, was voor Kramer al een overwinning op zich. Geplaagd door rugproblemen kwam hij niet meer in de buurt van het eremetaal, maar daar zal hij geen nacht wakker van liggen. "Dit gaat mijn carrière niet meer maken of breken."

Bekijk hieronder het hele interview:

Hoe sterk is Groenewoud nog?

Om 10.00 uur de finale van de massastart bij de vrouwen.

Wat heeft Marijke Groenewoud nog in haar mars na de valpartij en de heroïsche slotronden in de halve finale.

Swings wint de sprint!

De Bart Swings pakt het goud, het eerste Belgische schaatsgoud ooit op de Olympische Spelen.

Jorrit Bergsma zit helemaal klem voorafgaand aan de laatste sprint, maar de Belg perst er wel een indrukwekkend slotoffensief uit.

Bergsma wordt uiteindelijk negende in de finale, Kramer zestiende en laatste.

Bart Swings

Kramer is klaar

Het werk van Sven Kramer zit erop, het woord is nu aan Jorrit Bergsma.

Wat kan de Nederlander zo bij de laatste sprint?

Japan neemt de leiding

Twee Japanners bezetten na de eerste twee sprints de bovenste plaatsen, waarna het even stilvalt.

Sven Kramer en Jorrit Bergsma hebben even de tijd om op adem te komen.

Eerste puntje voor Bergsma, Kramer valt aan

Jorrit Bergsma gaat als derde over de streep bij de eerste tussensprint en pakt zijn eerste puntje.

En nu kiest Sven Kramer voor de aanval!

De laatste van Kramer

Nu begint hij dan echt, de laatste olympische rit van Sven Kramer. Samen met Jorrit Bergsma gaat hij nu op jacht naar een medaille voor Nederland.

En alle Nederlanders zijn door!

Irene Schouten zien we ook terug in de finale, straks om 10.00 uur!

Zo zijn alle Nederlanders die in actie kwamen in de halve finales door naar de eindstrijd, waarin uiteraard de medailles worden verdeeld.

Voor titelverdedigster Nana Takagi ontaardt de halve finale in een drama; vanaf de eerste positie glijdt ze onderuit, waardoor ze de finale mist.

Schouten sterk

Na het winnen van de eerste sprint lijkt Irene Schouten in een zetel naar de finale te gaan.

Schouten nu op het ijs

Drie van de vier Nederlanders zijn door naar de finales.

Nu is het de beurt aan Irene Schouten.

Ze redt het!

Marijke Groenewoud gaat toch door naar de finale!

Nadat ze uit de bocht is gevlogen, zet ze even flink aan en eindigt ze alsnog in de punten bij de laatste sprint.

Ook Claudia Pechstein, die over drie dagen 50 wordt, heeft zich geplaatst.

Groenewoud valt!

Oei! Marijke Groenewoud gaat onderuit!

Ze moet door om die finale te halen. Dit gaat hoe dan ook veel kracht kosten.

Marijke Groenewoud komt ten val

Groenewoud op finalekoers

Marijke Groenewoud wint de tweede tussensprint eenvoudig en lijkt zich zonder problemen te gaan plaatsen voor de eindstrijd.

Nog twee sprintjes te gaan.

En daar gaan de eerste vrouwen

Marijke Groenewoud moet nu bij de eerste acht eindigen in de eerste halve finale op de massastart bij de vrouwen.

Schouten en Groenewoud maken zich klaar

Marijke Groenewoud komt zo om 08.45 uur in de eerste halve finale op het ijs bij de vrouwen. Irene Schouten kan zich daarna in de tweede sessie proberen te plaatsen voor de finale op de massastart.

Op de valreep ook Bergsma door!

Met de hakken over de sloot redt ook Jorrit Bergsma het!

Hij heeft er heel diep voor moeten gaan in die laatste rondjes, maar houdt net genoeg over. De finale is om 09.30 uur.

Jorrit Bergsma, op de valreep door naar de finale

Bergsma in de problemen

Door enkele vroege ontsnappingen zit Jorrit Bergsma in de problemen. Alles komt voor hem aan op die vierde en laatste sprint.

Bergsma op de baan

En in de tweede halve finale is namens TeamNL Jorrit Bergsma op het ijs. Plaatst ook hij zich voor de eindstrijd?

Het is net genoeg voor Kramer!

Sven Kramer houdt kans op een afscheid met een medaille.

Het wordt nog even flink spannend na een lange laatste sprint, maar de Fries houdt net genoeg over en gaat als zevende door.

Sven Kramer

Kramer wint de tweede tussensprint

Na twee van de vier tussensprints staat Sven Kramer gedeeld eerste, door de tweede sprint te winnen.

Kramer moet bi de beste acht eindigen voor een finaleplaats.

Het laatste kunstje van Kramer

Sven Kramer is begonnen aan zijn laatste olympische race. Om kans te maken op een olympische medaille moet de Fries eerst deze halve finale overleven.

Ongekende oogst voor Nieuw-Zeeland

Nico Porteous pakt de meeste punten op de freestyle halfpipe en bezorgt Nieuw-Zeeland de tweede gouden medaille op de Winterspelen ooit.

Zoi Sadowski-Synnott won dertien dagen geleden de eerste bij het snowboarden.

Porteous uit Nieuw-Zeeland grijpt het goud op freestyle halfpipe

Schouten gaat voor vierde medaille

Na het goud op de 3.000 meter en de 5.000 meter en het brons op de ploegenachtervolging is Irene Schouten ook een van de favorieten op de massastart. Ook Marijke Groenewoud komt namens TeamNL in actie.

Schouten: "Ik wil heel graag dat we als team gaan winnen." Groenewoud: "Als een van ons wint, zijn we blij."

De massastart begint om 08.00 uur met de halve finales bij de mannen, met onder anderen Jorrit Bergsma en Sven Kramer. Vanaf 08.45 uur komen de vrouwen in actie.

Als Nederland maar wint, dan zijn Schouten en Groenewoud blij: 'Goud zou mooi zijn'

Langlaufen is niet zo lang

De 50 kilometer vrije stijl bij het langlaufen wordt vanwege de slechte weersomstandigheden flink ingekort. De atleten moeten nog maar 30 kilometer afleggen. De wedstrijd begint ook een uur later (08.00 uur).

Viermansbob moet nog 5 plaatsen stijgen

De Nederlandse viermansbob moet zondagnacht alle zeilen bijzetten om in de vierde en laatste heat te mogen afdalen. Piloot Ivo de Bruin en zijn team staan na twee heats op plaats 25 en hebben een notering in de top-20 nodig.

Nederland moet morgen, na de derde heat, bij de beste 20 van de in totaal 28 teams zitten om in de vierde run te mogen afdalen. De achterstand op de nummer 20, de Braziliaanse piloot Edson Luques Bindilatti, bedraagt 0,83 seconden.

Lees hier het verslag. En kijk de tweede heat in deze video.

Om 07.50 uur: de curlingfinale bij de mannen

Groot-Brittannië en Zweden zullen om 07.50 uur gaan strijden om het goud in de curlingfinale.

Alpineskiën afgelast wegens harde wind

Het laatste onderdeel van het alpineskiën, voor gemixte landenteams, kan vandaag niet doorgaan. De slechte weersomstandigheden gooien roet in het eten. De wedstrijd werd eerst uitgesteld, maar de harde wind zal vandaag niet verdwijnen.

Het alpineskiën gaat nu naar zondagochtend. Het lijkt erop dat de wedstrijd om 02.00 uur (Nederlandse tijd) al gaat plaatsvinden. Dat is 09.00 uur in de Chinese ochtend.

Freestyleskiën: Goud voor Nieuw-Zeeland!

Nico Porteous

Een gouden medaille voor Nieuw-Zeeland! Nico Porteous pakt de meeste punten op de freestyle halfpipe. De andere twee podiumplaatsen zijn voor de Verenigde Staten. David Wise wint zilver en Alex Ferreira pakt het brons.

Bergsma en Kramer geen ingespeeld team: 'Hopelijk geluk aan onze zijde'

Jorrit Bergsma en Sven Kramer vormen zaterdag een ongewoon koppel op de massastart, het laatste schaatsonderdeel van de Olympische Spelen in Peking. Niet eerder deden beide schaatsers samen mee aan dit onderdeel.

Een dag voor de wedstrijd hadden Kramer en Bergsma ook nog altijd niet samen getraind, maar dat is volgens Bergsma geen probleem.

"Het is ook geen ploegenachtervolging waarbij het gesmeerd moet lopen. Als we samen hadden willen trainen, had dat in een wedstrijd gemoeten. We moeten gewoon zorgen dat we er beiden klaar voor zijn."

Bergsma en Kramer geen ingespeeld team: 'Hopelijk is geluk aan onze zijde'

Terug naar gisteren: in gesprek met olympisch kampioen Krol

Toekomstplan Krol: 'Olympische titel verdedigen in Milaan, daarna piloot worden'

Slecht weer gooit roet in het eten

Slechte weersomstandigheden - het waait te hard - zorgen ervoor dat het alpineskiën voor landenteams is uitgesteld. Het is nog niet duidelijk of het überhaupt nog doorgaat.

Bobsleeën: Ivo de Bruin en co na eerste run 26ste

Een teleurstellende eerste run voor de viermansbob van Nederland. Ivo de Bruin, Jelen Franjic, Janko Franjic en Dennis Veenker eindigen als 26ste (van de 28). Nederland moet morgen na drie heats bij de beste 20 zitten om in de vierde run te mogen meedoen.

De tweede heat begint straks op de National Sliding Centre in Yanqing.

Medaillekansen voor Nederland

Het schaatsprogramma van de Olympische Spelen

Vanaf 08.00 uur: halve finales massastart

In de halve finales komen 15 schaatsers in actie. Landgenoten zijn niet bij elkaar ingedeeld, zij kunnen pas samenwerken als ze allebei de finale halen. De eerste 8 van de halve finales gaan naar de finale. Bij de mannen rijdt Sven Kramer de eerste halve finale, Jorrit Bergsma de tweede. Marijke Groenewoud begint in de eerste halve finale bij de vrouwen, Irene Schouten start in de tweede.

Het programma van zaterdag 19 februari

Welkom!

Het is alweer dag 14 van de Olympische Winterspelen in Peking. Het einde van nadert, maar er zijn nog genoeg medailles te verdelen.