NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Vertragingen en omleidingen in openbaar vervoer • Code rood beëindigd

 • Welkom in het liveblog van 18 februari over storm Eunice
 • Code rood is beëindigd door het KNMI. Alleen voor Groningen, Friesland, Flevoland, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland geldt nog code geel
 • ProRail: veel meldingen van schade en bomen op het spoor
 • In de regio Amsterdam zijn drie mensen omgekomen door omgevallen bomen
 • In de buurt van Adorp in Groningen is een automobilist verongelukt
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is gesloten. Lees het laatste nieuws over de nasleep van storm Eunice in het nieuwe liveblog.

 • Code groen voor bijna hele land

  Voor bijna het hele land gelden momenteel geen weerswaarschuwingen meer. Rond 10.00 uur hebben alleen de provincies Zuid-Holland en Zeeland nog code geel van het KNMI. De rest van het land is groen, wat betekent: geen bijzonderheden.

  Wel meldt het KNMI op de website dat er vanavond in het westen en zuidwesten tijdelijk kans is op zware windstoten van 75 tot 90 km per uur. Dat kan hinder veroorzaken voor het verkeer. In de nacht neemt de wind weer af.

 • Vanaf de middag rijden eerste treinen van NS weer

  In de loop van de middag zullen de eerste treinen weer gaan rijden op verschillende plekken in het land, meldt de NS. Rond 12.00 uur starten de eerste treinen weer op. Om welke trajecten het gaat, kan de NS nog niet zeggen. Ook zal het gaan om pendeltreinen tussen verschillende plaatsen, en niet om hele trajecten.

  De normale dienstregeling kan de hele dag nog niet worden gereden. Medewerkers van ProRail zijn druk bezig om schade te repareren en omgevallen bomen te verwijderen.

  Op enkele trajecten in het land rijden sinds vanochtend weer treinen. Het gaat hier om treinen van lokale vervoerders, niet van de NS.

 • Vertragingen en omleidingen in openbaar vervoer

  Ook lokaal moeten reizigers in het openbaar vervoer vanochtend rekening houden met omleidingen en vertragingen. Het Rotterdamse vervoersbedrijf RET meldt dat de gewone dienstregeling is hervat, maar reizigers wel rekening moeten houden met mogelijk extra reistijd. In Amsterdam rijden verschillende trams maar een deel van hun route vanwege kapotte bovenleidingen. Andere trams worden omgeleid.

  Vervoerder Arriva meldt dat op verschillende trajecten geen treinverkeer mogelijk is vanwege bomen op het spoor, vooral in Noord-Brabant en Limburg en in het noorden van het land. Het bedrijf zet op verschillende plaatsen bussen in. Ook vervoerder Qbuzz zet bussen in op trajecten waar treinen nog niet kunnen rijden, zoals op de MerwedeLingelijn tussen Dordrecht en Geldermalsen.

  Landelijk ligt het treinverkeer nog steeds plat. Mogelijk kan het tot in de middag duren voor er weer treinen gaan rijden.

 • Nog geen treinen, ook schade op Nederlandse wegen

  Ook deze ochtend is er geen treinverkeer mogelijk. Dat heeft spoorbeheerder ProRail gisteravond al aangekondigd. De schade op het spoor door storm Eunice is te groot. Op veel plekken in het land liggen omgevallen bomen op het spoor of is de bovenleiding beschadigd.

  Wanneer er wel weer treinen kunnen rijden, is op dit moment nog niet te zeggen. Volgens de NS kan de overlast tot in de middag duren.

  Ook op de Nederlandse wegen is de schade van storm Eunice merkbaar. Door omgevallen bomen of andere schade zijn diverse wegen nog versperd, meldt ANWB. De verkeersdienst raadt aan om de verkeersinformatie in de gaten te houden.

 • ProRail: veel meldingen van schade en bomen op het spoor

  Spoorbeheerder ProRail meldt dat ook in het noorden van het land de meldingen van schade en bomen op het spoor "onverminderd hoog" zijn. De spoorbeheerder begon eerder vannacht met het inspecteren van de spoorwegen in een groot deel van het land, maar kon dat vanwege de storm in het noorden nog niet doen. Inmiddels is ook daar de inspectie begonnen, zegt de spoorbeheerder.

  Volgens ProRail is er ook vaak plastic in de bovenleiding gekomen. Om dat te herstellen moet eerst de spanning van de bovenleiding gehaald worden, voordat het plastic weggehaald kan worden.

 • Code geel nog in zes provincies

  Voor een steeds groter deel van Nederland is geen weerwaarschuwing van het KNMI meer van kracht. Alleen voor de provincies Groningen, Friesland, Flevoland, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland geldt nog code geel ('wees alert') vanwege kans op zware windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur. Voor de rest van het land geldt nu code groen.

  Ook heeft Rijkswaterstaat de dijkbewakingsadviezen voor het hele land ingetrokken. Op sommige plekken was er dijkbewaking ingesteld vanwege hoogwater door de storm.

 • Doden door storm Eunice in Duitsland

  De storm Eunice heeft in Duitsland het leven gekost aan twee mensen. In de buurt van Altenberge in de deelstaat Noordrijn-Westfalen kwam een 56-jarige automobilist om het leven toen hij met zijn auto tegen een omgevallen boom botste.

  In het nabijgelegen Saerbeck, ten noorden van Münster, stierf een 33-jarige man doordat zijn auto over de kop sloeg. Vermoedelijk is zijn auto gegrepen door een windvlaag, meldt de brandweer.

  Eunice heeft ook in België, Ierland en het Verenigd Koninkrijk dodelijke slachtoffers geëist. In Frankrijk vielen zeker elf gewonden. Ook kwamen daar ruim 130.000 huishoudens zonder stroom te zitten.

 • Code rood beëindigd, storm Eunice ten einde

  Het KNMI heeft code rood vanwege storm Eunice beëindigd. Voor een groot deel van het land geldt nu code geel ('wees alert'), voor de provincies Noord-Brabant en Limburg zijn geen weerwaarschuwingen van kracht.

  Wel meldt het KNMI dat er nu overal kans is op zware windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur, behalve in Noord-Brabant en Limburg. De komende uren neemt de wind geleidelijk verder in kracht af. Vanavond en ook morgen kunnen, vooral in het westen van het land, opnieuw zware windstoten voorkomen.

 • Markerwaarddijk weer open voor autoverkeer

  De Markerwaarddijk (N307) tussen Lelystad en Enkhuizen is weer geopend voor autoverkeer, zo laat de provincie Flevoland weten. De weg werd gistermiddag afgesloten voor alle verkeer vanwege de storm.

  Er geldt nog wel een verbod voor vrachtwagens en auto's met aanhangers op de weg tussen het IJsselmeer en het Markermeer. Dat verbod wordt rond 04.30 uur opgeheven, aldus de provincie.

 • Daken rijtjeswoningen losgeraakt in Appingedam, 18 huizen ontruimd

  Achttien huizen in Appingedam zijn door de brandweer ontruimd. De daken van drie woonblokken in Groningse plaats zijn door de harde wind losgeraakt en deels weggeblazen. Niemand raakte gewond.

  Volgens de veiligheidsregio kunnen de bewoners voorlopig niet terugkeren. Voor iedereen is vervangend onderdak gevonden.

 • ProRail: herstel van spoor begonnen

  Aannemers van ProRail zijn gestart met het herstelwerk aan het spoor. Op plaatsen waar code rood niet meer geldt, kunnen aannemers nu de schade aan het spoor in beeld brengen. De spoorbeheerder meldde rond middernacht dat aannemers in ongeveer de helft van het land de situatie kunnen bekijken en dat nu pas blijkt hoe groot de gevolgen zijn.

  "We treffen veel bomen op het spoor en losgewaaide voorwerpen aan. Hierdoor is er ook veel schade aan de bovenleidingen. Waar er veilig gewerkt kan worden gaan onze storingsploegen hard aan de slag om de sporen vrij te maken en de infrastructuur zo nodig te herstellen", aldus de spoorbeheerder.

  Vanochtend rijden er in ieder geval geen treinen. De NS adviseert reizigers kort voor vertrek de reisplanner te raadplegen voor de laatste stand van zaken.

 • Rijkswaterstaat: grootste versperringen opgelost

  De grootste versperringen op de Nederlandse hoofdwegen zijn opgelost, meldt Rijkswaterstaat. Alleen nog enkele verbindingswegen, parallelbanen en af- en toeritten zijn afgesloten door stormschade of gekantelde vrachtwagens.

  Rijkswaterstaat waarschuwt dat wel dat de rijomstandigheden nog altijd "verre van ideaal" zijn. De organisatie verwacht tot in de loop van vandaag nodig te hebben om alle wegen op te ruimen en gestrande voertuigen te bergen. In provincies waar code rood of oranje geldt, adviseert Rijkswaterstaat mensen niet de weg op te gaan als dat niet per se noodzakelijk is.

  Op veel wegen waren er problemen, zoals op de A9 bij knooppunt Raasdorp:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Vrachtwagen kantelt op A9 en belandt op auto
 • Rondzwaaiende glazenwassersbak in Houten vastgezet

  De glazenwassersbak die boven een winkelcentrum in het centrum van Houten bungelde, is vastgezet. Dat meldt de veiligheidsregio Utrecht. Bewoners van ontruimde appartementen kunnen weer terug naar hun huis.

  Eerder op de avond brak een glazenwassersbak van een flat los. Daardoor moesten niet alleen appartementen worden ontruimd, maar ook een bioscoop, een winkelcentrum en een restaurant. Gevreesd werd dat de bak naar beneden zou vallen.

 • Opnieuw huizen ontruimd rond Elandkerk in Den Haag uit vrees voor instortingsgevaar

  De hulpdiensten hebben opnieuw meerdere huizen in de omgeving van de Elandkerk in Den Haag ontruimd. Ook is een deel van de straat afgezet, omdat gevreesd wordt voor dat één van de kerktorens kan instorten.

  Eerder op de dag werd een deel van de straat rond de kerk al afgezet vanwege instortingsgevaar, maar die werd later weer vrijgegeven omdat experts hadden geconcludeerd dat er geen gevaar was. De brandweer zegt nu dat de kerk toch instabiel kan worden, omdat er door de storm diverse leien van het dak zijn gevallen.

  De bewoners van zo'n twintig huizen kunnen vannacht niet terug naar hun woning. Zij worden opgevangen bij onder meer familieleden. Komende dag wordt de kerk nog eens geïnspecteerd.

  Touringscars staan klaar om mensen naar elders te brengen Regio 15