liveblog
NOS NieuwsAangepast

Truckers Canada wijken niet, ondanks inzet politie • Nog geen versoepelingen ziekenhuizen

  • Welkom in het coronablog van donderdag 17 februari
  • Spanningen tussen autoriteiten en 'Freedom Convoy' in Canada lopen op
  • Ziekenhuizen doen nog niet mee met de versoepelingen
  • Test- en prikstraten dicht vanwege storm
liveblog gesloten

Claims voor eerste geannuleerde coronavluchten vervallen binnenkort

In maart is het twee jaar geleden dat de eerste vluchten werden geannuleerd vanwege corona. Passagiers die voor die geannuleerde vluchten tot nu toe geen geld hebben teruggekregen van hun luchtvaartmaatschappij, lopen vanaf dan het risico hun claim daarop kwijt te raken. Daarvoor waarschuwt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Na twee jaar vervalt zo'n claim en kunnen passagiers niet meer naar de rechter om hun geld te krijgen. Als passagiers na een geannuleerde vlucht kiezen voor terugbetaling, horen zij hun ticketprijs binnen zeven dagen terug te krijgen. Doet een maatschappij dat niet, dan kan een passagier naar de rechter stappen om het af te dwingen. Dit kan tot twee jaar na de vluchtdatum.

"We vinden het belangrijk om passagiers hiervoor te waarschuwen", zegt een woordvoerder van de ILT. De inspectie doet niets met individuele klachten, maar kan wel ingrijpen als een luchtvaartmaatschappij stelselmatig regels overtreedt.

Een woordvoerder: "De afgelopen twee jaar zijn erg hectisch geweest. Vooral in 2020 waren er veel klachten en hebben we veel inspecties uitgevoerd. Sindsdien is er veel verbeterd en houden de meeste luchtvaartmaatschappijen zich aan de regels. Alleen merken we toch dat er een kleine groep mensen is die nog niet geholpen is zoals het zou moeten zijn. Als gebaar naar deze groep, willen we ze wijzen op het verlopen van de termijn."

Curaçao trekt merendeel coronamaatregelen in

Curaçao schaft het grootste deel van de coronamaatregelen af. Evenementen mogen weer en ook de avondklok is opgeheven. Die gold afgelopen tijd van middernacht tot 04.30 uur.

Minister-president Gilmar 'Pik' Pisas zegt dat er ook geen beperkingen meer zijn voor de horeca en winkels. De verplichting om mondkapjes te dragen in de buitenlucht verdwijnt ook. In scholen en afgesloten ruimtes geldt nog wel een advies om de mondmaskers op te houden.

Eerder vandaag trok Aruba alle coronamaatregelen in. De enige regel die daar van kracht blijft, is dat ongevaccineerde reizigers een coronatest moeten doen voordat ze naar het eiland komen. Voor reizigers die twee vaccinaties en een boosterprik hebben gekregen, geldt die testplicht niet.

Ziekenhuizen doen nog niet mee met versoepelen

Ziekenhuizen doen nog niet mee met de versoepelingen van de coronamaatregelen. De 1,5 meter blijft gehandhaafd en mondkapjes zijn voorlopig verplicht om patiënten te beschermen en om ervoor te zorgen dat personeel niet ziek wordt en uitvalt.

Het UMC Utrecht zegt extra voorzichtig te blijven. "De veiligheid en de continuïteit van zorg voor onze kwetsbare patiënten staat altijd voorop." Andere grote ziekenhuizen zoals het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven en het OLVG in Amsterdam zitten op dezelfde lijn.

In het Erasmus MC in Rotterdam moeten mensen met milde klachten een negatieve PCR-test laten zien. Dit om te voorkomen dat bezoekers, personeel en patiënten het virus binnen de ziekenhuismuren oplopen.

Nij Smellinghe in Drachten wil wel gaan kijken welke versoepelingen mogelijk zijn. Dat moet zorgvuldig gebeuren en "daar is tijd voor nodig".

Nederland brandhaard op Europese coronakaart, mede door inhaalslag RIVM

Nederland is een van de grootste brandhaarden op de Europese coronakaart. Dat blijkt uit cijfers van de Europese gezondheidsdienst ECDC, over de periode van 31 januari tot en met 13 februari, die door het ANP geanalyseerd zijn.

In grote delen van Europa daalt het aantal nieuwe coronagevallen juist snel. Dat Nederland nu zo slecht scoort, komt onder meer doordat het RIVM vorige week een grote achterstand in het aantal positieve testen wegwerkte.

Europa telt 216 regio's op de kaart van de ECDC. In 144 daarvan is een daling te zien in het aantal positieve tests, in 72 stegen de aantallen. De regio Overijssel staat vierde op de Europese ranglijst met 9450 positieve tests op 100.000 inwoners. De provincie wordt gevolgd door Flevoland en Noord-Brabant, die op de vijfde en zesde plek staan.

Nederland kleurt voor de veertiende week donkerrood op de Europese kaart, het hoogste waarschuwingsniveau. De afgelopen dagen daalt het aantal positieve tests, maar die periode telt nog niet mee voor de kaart die vandaag gepubliceerd is.

Huisartsenzorg uitgesteld door ziekte en quarantaine personeel

De druk op huisartsenpraktijken is groot omdat personeel uitvalt vanwege ziekte en quarantaine door corona. Dat heeft volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) ook gevolgen voor de patiëntenzorg.

In de praktijken wordt nu "fors overgewerkt". De LHV zegt dat het daarom niet te voorkomen is dat er zorg wordt uitgesteld of afgeschaald. Praktijken zijn ook minder goed bereikbaar dan normaal. "Het is nu roeien met de riemen die we hebben", zegt voorzitter Mirjam van 't Veld.

Afgelopen week heeft bijna 90 procent van de huisartsenprakrijken te maken gehad met uitval door coronabesmettingen, meldt de huisartsenvereniging op basis van een eigen peiling. Gemiddeld viel een kwart van het personeel uit. "Dat trekt een zware wissel op de huisartsenzorg", zegt de LHV. Een vijfde van de vervangende huisartsen, die gaten in de roosters opvullen, viel ook uit door corona.

1588 coronapatiënten in het ziekenhuis, gemiddelde daling positieve tests

In de ziekenhuizen zijn 167 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Op de IC's kwamen er 10 nieuwe patiënten bij.

In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 1588 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1650), van wie 168 op de IC (gisteren: 173), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 56.390 nieuwe positieve tests gemeld. Gemiddeld daalt het aantal positieve tests wanneer wordt gekeken naar de cijfers van de afgelopen zeven dagen.

Er zijn achttien overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld dertien doden per dag, tegen acht doden per dag een week eerder.

Politie onderzoekt grensoverschrijdende uitingen op forum, vermoedelijk door agent

De politie stelt een onderzoek in naar een agent die zich op een forum grensoverschrijdend zou hebben uitgelaten over het coronabeleid.

Volgens Tubantia gaat het om een agent uit Hengelo. Hij zou onder meer de verantwoordelijken voor het coronabeleid "smeerlappen" noemen. "Ik kijk uit naar de dag dat ze met de kop op het hakblok liggen. Ook met de nazi's gebeurde dat uiteindelijk", schrijft hij volgens de nieuwssite op een forum.

De agent heeft zich kandidaat gesteld voor de gemeenteraadsverkiezingen. Tubantia schrijft dat hij lijsttrekker is bij Forum voor Democratie in Hengelo.

De politie gaat onderzoeken of de uitlatingen op het forum inderdaad door de agent zijn achtergelaten, en welke in strijd zijn met de beroepscode van de politie. De politie benadrukt dat als de uitspraken kloppen, een aantal daarvan "over de grens van het toelaatbare" zijn.

Test- en prikstraten dicht vanwege storm

Een aantal test- en prikstraten is gesloten vanwege stormen Dudley en Eunice. In Noord-Holland is de vaccinatielocatie in Middenmeer vandaag gesloten; de locatie in Alkmaar sluit morgen en zaterdag. In Utrecht is een testlocatie in De Meern tot en met zaterdag gesloten en in Flevoland zijn de locaties in Almere en Emmeloord vandaag en morgen gesloten.

Ook de testlocaties in Bergen op Zoom, Raamsdonksveer, Krommenie, Zaandam, Gorinchem en Mijnsheerenland en de vaccinatielocatie in Purmerend zijn vandaag en morgen dicht.

"De weersvoorspelling van het KNMI zijn voor donderdag zodanig dat het niet verantwoord is de tentaccommodatie open te houden", schrijft GGD Hollands Noorden. Mensen die vandaag een afspraak hadden staan, zijn afgebeld.

Aan de noordkust en landinwaarts kunnen windstoten voorkomen van rond de 100 kilometer per uur. Storm Eunice komt morgenmiddag aan. De verwachting is dat Eunice gepaard gaat met windstoten van tot 120 kilometer per uur.

Moderna wil vestiging in Nederland

Moderna is van plan een nieuwe vestiging in Nederland te openen, om de levering van mRNA-vaccins in de regio te ondersteunen. Het is nog niet bekend waar de vestiging moet komen, en hoeveel mensen er gaan werken. In Geleen staat een fabriek waar coronavaccins worden geproduceerd.

De Amerikaanse farmaceut wil ook nieuwe vestigingen in België, Denemarken, Noorwegen, Polen en Zweden openen. Moderna produceert het coronavaccin Spikevax. Dat is een mRNA-vaccin, net als het vaccin van Pfizer.

Griekenland versoepelt maatregelen

Griekenland gaat vanaf aanstaande zaterdag de coronamaatregelen versoepelen. Dat heeft het ministerie voor Volksgezondheid bekendgemaakt, na adviezen van een coronacommissie.

De versoepelingen betekenen dat de sportstadions voor de helft vol mogen zijn, eerder was dat 10 procent. Ook in restaurants en cafés zijn meer mensen welkom. Eind januari werden de sluitingstijden al losgelaten en was muziek weer toegestaan. Het 2G-toegangsbewijs blijft voorlopig bestaan.

De staatssecretaris voor Volksgezondheid zei eerder dat Griekenland de komende weken voorzichtig en langzaam gaat versoepelen. "Dat doen we niet plotseling, maar in fasen. We laten niet alles in een keer los."

Air France-KLM lijdt opnieuw miljardenverlies, maar herstel lijkt ingezet

Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM heeft opnieuw een miljardenverlies geleden, maar het verlies loopt snel terug. De rode cijfers over vorig jaar kwamen uit op 3,3 miljard euro, tegen 7,1 miljard in 2020.

De luchtvaartmaatschappij vervoert veel minder passagiers dan voor de coronacrisis. In 2019 werden nog meer dan 100 miljoen mensen de wereld over gevlogen. Afgelopen jaar waren dat er nog geen 45 miljoen.

De laatste kwartalen gaat het steeds beter met Air France-KLM. Het Nederlandse onderdeel van de luchtvaartmaatschappij, KLM, maakt twee kwartalen op rij winst, bij Air France was dat het afgelopen kwartaal voor het eerst sinds de coronacrisis het geval.

Aruba schrapt alle coronamaatregelen

Aruba trekt vandaag alle coronamaatregelen in, heeft minister-president Evelyn Wever-Croes bekendgemaakt. De enige regel die van kracht blijft, is dat ongevaccineerde reizigers een coronatest moeten doen voordat ze naar het eiland gaan. Voor reizigers die al twee vaccinaties en een boosterprik hebben gekregen, geldt die testplicht niet.

De Arubaanse regering raadt mensen nog wel aan om vaak de handen te wassen, afstand te houden en waar nodig een mondkapje te dragen.

Hoger ziekteverzuim door omikron, werknemers herstellen wel sneller

Het ziekteverzuim in Nederland is in januari verder gestegen ten opzichte van de maand daarvoor, melden de arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. Voor het eerst sinds het begin van de pandemie werd meer dan de helft van het ziekteverzuim veroorzaakt door corona. Vooral in de gezondheidszorg en de industrie was het verzuim hoog.

De arbodiensten merken wel dat positief geteste werknemers nu sneller weer aan het werk kunnen dan toen de deltavariant nog dominant was. "Hoewel corona meer ziekmeldingen veroorzaakt, zien we sinds de komst van de omikronvariant en boostercampagne dat besmette werknemers sneller herstellen", zegt Jurriaan Penders van HumanCapitalCare. "Van deze groep is 73 procent na twee weken hersteld. In november, toen we nog te maken hadden met de deltavariant, was dat 57 procent."

Vreugde bij carnavalsvierders over aangekondigde versoepelingen

Na de persconferentie van gisteren is duidelijk dat carnaval dit jaar kan doorgaan, al is het in aangepaste vorm. En daarmee maakt het voorzichtige optimisme van de afgelopen dagen bij verenigingen en gemeenten in het zuiden van het land (en op sommige plekken boven de rivieren) langzaam plaats voor enthousiasme.

"Wij zijn ontzettend gelukkig dat er überhaupt een carnaval zal plaatsvinden", zegt Armand Peereboom van carnavalsvereniging de Tempeleers. Ook Joep Wijnands, van carnavalsvereniging de Marotte in Sittard, is opgelucht. "We zijn blij dat een bovenrivierse minister uiteindelijk groen licht heeft gegeven."

Goedemorgen!

Welkom in het coronablog. Hier houden we je op de hoogte van het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland. Het blog van gisteren is hier terug te vinden.