NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Kuipers onderzoekt mogelijkheid extra prik voor Janssen-gevaccineerden • Drukte bij carnavalswinkels

 • Welkom in het coronablog van woensdag 16 februari.
 • Ook Oostenrijk en Duitsland gaan coronamaatregelen versoepelen.
 • Onderzoeksraad: Nederland was onvoldoende voorbereid op pandemie.
 • WHO: aantal besmettingen wereldwijd daalt met 19 procent.
Liveblog gesloten
 • Vreugde bij carnavalsvierders over aangekondigde versoepelingen

  Na de persconferentie van gisteren is duidelijk dat carnaval, al is het in aangepaste vorm, dit jaar door kan gaan. Zo maakt het voorzichtig optimisme van de afgelopen dagen bij verenigingen en gemeenten in het zuiden van het land, en op sommige plekken boven de rivieren, langzaam plaats voor enthousiasme.

  "Wij zijn ontzettend gelukkig dat er überhaupt een carnaval zal plaatsvinden", zegt Armand Peereboom van carnavalsvereniging de Tempeleers. Ook Joep Wijnands, van carnavalsvereniging de Marotte in Sittard, is opgelucht. "We zijn blij dat een bovenrivierse minister uiteindelijk groen licht heeft gegeven."

 • Drukte bij carnavalswinkel Maastricht: 'Niet verwacht dat alles losgelaten werd'

  De persconferentie van gisteren en de daarvoor al uitgelekte maatregelen leidden in de carnavalswinkels in het zuiden van het land tot een run op kostuums, zoals in deze winkel in Maastricht.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Drukte bij carnavalswinkel Maastricht: 'Niet verwacht dat alles losgelaten werd'
 • Kuipers onderzoekt of mensen met Janssen extra booster kunnen krijgen

  Minister Kuipers onderzoekt of mensen die het Janssen-vaccin kregen en daarna ook een booster, nog een extra booster kunnen krijgen. In België kondigde het kabinet vandaag aan dat mensen met Janssen en een booster drie maanden na de extra prik een nieuwe kunnen halen.

  De BBB vroeg in het coronadebat of zo'n extra prik hier ook een optie is. In sommige landen, waaronder Duitsland en Frankrijk, krijgen mensen met alleen Janssen en één booster niet overal toegang.

  Zo'n prik kan volgens Kuipers pas drie maanden na de laatste worden gezet. De meeste mensen hebben in januari hun booster laten zetten, daardoor zal vanaf half april op z'n vroegst zo'n tweede booster toegediend kunnen worden.

  Het kabinet heeft de Gezondheidsraad om advies gevraagd over de extra prik.

 • Britse 5- tot 11-jarigen kunnen binnenkort vaccin krijgen

  Alle Britse 5- tot 11-jarigen kunnen binnenkort een coronavaccin krijgen. Dat heeft gezondheidsminister Javid bekendgemaakt. Op dit moment worden alleen nog kwetsbare Britse kinderen in die leeftijdsgroep gevaccineerd.

  Javid volgt hiermee het advies van experts, die stellen dat het vaccineren van deze leeftijdsgroep betere bescherming zal bieden tegen een nieuwe coronagolf. Ook helpen de vaccins om kinderen beter te beschermen tegen ernstige ziekte na een coronabesmetting, aldus de Britse expertgroep.

  De vaccins zijn vanaf april voor Britse kinderen boven de 5 jaar beschikbaar. Ouders mogen zelf bepalen of ze hun kind willen vaccineren of niet. In andere landen zoals de VS, Canada en ook Nederland kunnen alle 5- tot 11-jarigen al een vaccin krijgen.

 • Horeca in Den Bosch sluit tijdens carnaval om 01.00

  De kroegen in Den Bosch sluiten tijdens carnaval om 01.00 uur. Dat heeft de gemeente in samenspraak met de horeca in de stad besloten. "Op deze manier is er alle tijd om er overdag en in de avond een mooi feest van te maken", aldus de gemeente.

  De maatregel wordt ingevoerd ondanks de aangekondigde versoepelingen die op 25 februari ingaan, waarbij de beperkte sluitingstijden in principe worden opgeheven. Toch kan het feest volgens de gemeente "net zoals andere jaren" gevierd worden in de horeca, op de terrassen en op straat. Den Bosch roept feestgangers wel op om tijdens carnaval alleen in de eigen gemeente te gaan stappen.

  Dit zijn de versoepelingen per 25 februari:

  NOS
 • Kuipers bereid conceptadviezen van OMT naar Kamer te sturen

  Minister Kuipers van Volksgezondheid is bereid de conceptadviezen die zijn ministerie de afgelopen jaren van het OMT heeft gekregen naar de Tweede Kamer te sturen. Hij heeft dat gezegd een Kamerdebat over de coronamaatregelen.

  In de Kamer werden veel kritische vragen gesteld over bemoeienis van het ministerie met adviezen van het OMT. Nieuwsuur meldde vorige week dat VWS vaak tekstsuggesties heeft gedaan aan het OMT en dat die ook geregeld zijn overgenomen. Volgens een groot deel van de Kamer kwam daarmee de onafhankelijkheid van het OMT in het geding en is het vertrouwen geschaad. Kamerleden spraken van "politieke sturing", bijvoorbeeld in de kwestie of er in het begin van de pandemie in verpleeghuizen uit voorzorg mondkapjes moesten worden gedragen.

  Kuipers zei vorige week en herhaalde vandaag dat het ministerie alleen verhelderende vragen aan het OMT heeft gesteld. Volgens hem was er geen sprake van het "herschrijven van adviezen, het aanpassen van conclusies of het weglopen voor vervelende boodschappen".

  De minister benadrukte dat adviezen van het OMT naar de praktijk moesten worden vertaald en eenduidig moeten zijn. "Dat moest heel snel en het moest klip en klaar".

 • RIVM deelt tips voor kwetsbare ouderen: 'doe op rustige uren boodschappen'

  Het RIVM heeft veiligheidstips gedeeld voor kwetsbare ouderen die een groter risico hebben op ernstige ziekte door een coronabesmetting. Deze groep zal vanwege de aangekondigde versoepelingen minder goed beschermd worden.

  Daarom adviseert het RIVM onder meer om drukte te vermijden, terughoudend te zijn met het openbaar vervoer en op rustige uren boodschappen te doen.

 • Oppositie fel na OVV-rapport

  Oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben fel gereageerd op de conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de aanpak van de coronacrisis aan het begin in 2020.

  Ook het kabinet gaat het OVV-onderzoek eerst goed bestuderen, voordat het half maart met een inhoudelijke reactie zal komen. De ministers Kuipers (VWS) en Yesilgöz (Justitie) lieten vandaag alleen weten dat het kabinet "goed uit de voeten kan" met de aanbevelingen.

 • Ook Duitsland gaat vergaand versoepelen

  In Duitsland zullen de coronaregels de komende weken stapsgewijs geschrapt worden. Dat heeft bondskanselier Scholz bevestigd na overleg met de deelstaatpremiers. De laatste fase van de versoepelingen gaat op 20 maart in.

  "De coronamaatregelen hebben ertoe geleid dat we hebben bereikt wat we wilden bereiken", zei Scholz na het overleg.

  Hij benadrukte dat de versoepelingen niet betekenen dat de pandemie over is: het aantal besmettingen in Duitsland is nog steeds hoog. Toch was Scholz optimistisch: "We kunnen met meer zekerheid naar de toekomst kijken dan de afgelopen weken."

  Bondskanselier Scholz maakt de versoepelingen bekend AFP
 • Verpleeghuiszorg kijkt terug op begin crisis 'als op een slechte film'

  De verpleeghuiszorg vond aan het begin van de coronacrisis "helemaal geen gehoor" toen deze vroeg om testen en beschermingsmiddelen. Dat schrijft de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde (Verenso) in een reactie op het OVV-rapport. De vereniging schrijft dat het op de eerste maanden van de coronacrisis terugkijkt "als op een slechte film."

  In de verpleeghuizen voltrok zich in de eerste weken van de crisis een "stille ramp", zo staat in het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. De toen schaarse beschermingsmiddelen en testen gingen eerst naar de acute zorg, waardoor er meer risico was op verspreiding van het virus in de verpleeghuizen. Ook was de verpleeghuiszorg in die beginperiode nog niet in het Outbreak Management Team vertegenwoordigd, terwijl ruim de helft van de coronasterfte in 2020 in de verpleeghuizen plaatsvond. Ouderen stierven vanwege het bezoekverbod veelal in eenzaamheid, zonder familieleden en andere naasten.

  Verenso hoopt dat hieruit lessen zijn getrokken. De verpleegkundigenorganisatie V&VN heeft ook op het OVV-rapport gereageerd, en vindt dat de overheid excuses moet aanbieden aan alle zorgverleners die in die periode ziek zijn geworden en nog steeds kampen met long covid. Zij werden door het beleid rondom beschermingsmiddelen blootgesteld aan "grote risico's", zo staat in een persbericht van de organisatie. Deze zorgverleners dienen ruimhartig gecompenseerd te worden, vindt V&VN.

 • Kamerleden hebben kritiek op bemoeienis ministerie met OMT-adviezen

  De Tweede Kamer stemt in met de versoepelingen van de coronamaatregelen die het kabinet gisteren aankondigde. In een Kamerdebat toonden bijna alle fracties zich opgelucht dat veel maatregelen verdwijnen, al verschilde de toon erg en vindt een deel dat de versoepelingen veel te lang op zich hebben laten wachten. Verschillende fracties willen dat het coronatoegangsbewijs helemaal van tafel gaat (in plaats van "in de ijskast" verdwijnt) en dat de tijdelijke coronawet helemaal wordt ingetrokken.

  In het debat stelden bijna alle fracties kritische vragen over de bemoeienis van het ministerie van Volksgezondheid met adviezen van het OMT. Nieuwsuur berichtte vrijdag dat het ministerie verschillende keren tekstsuggesties heeft gedaan aan het OMT en dat die vaak zijn overgenomen.

  De regeringsfracties willen opheldering; de oppositie gebruikte hardere woorden. SP-Kamerlid Hijink is "pis-woest", Denk-Kamerlid Kuzu vindt dat de Kamer is "belazerd" en volgens SGP-leider Van der Staaij is de rechtsstaat in het geding. De oppositie wees erop dat het kabinet vaak heeft benadrukt dat de adviezen van het OMT onafhankelijk zijn; door de bemoeienis van VWS zou het vertrouwen zijn geschonden. Het ministerie stelde vrijdag dat de tekstuele aanpassingen alleen verduidelijkingen waren, maar een groot deel van de Kamer gelooft daar niets van.

  SP-kamerlid Hijink tijdens het debat over de versoepelingen ANP
 • 63.779 positieve tests, ziekenhuisbezetting neemt iets af

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 63.779 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er ruim 10.000 meer dan gisteren (53.522). Verder werden er bij het RIVM 18 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 13 doden per dag, tegen 7 doden per dag een week eerder.

  In de ziekenhuizen zijn 179 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Op de IC's kwamen er 12 nieuwe patiënten bij.

  In de ziekenhuizen nam de bezetting iets af. Er liggen nu 1650 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1656), van wie 173 op de IC (gisteren: 181), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

 • Oostenrijk heft meeste coronamaatregelen op

  Oostenrijk heft per 5 maart de meeste coronamaatregelen op. Kroegen en restaurants hebben dan geen verplichte sluitingstijd meer en nachtclubs mogen weer open, zegt bondskanselier Karl Nehammer op een persconferentie.

  De bondskanselier benadrukt dat de pandemie nog niet over is, maar hij zegt dat de huidige situatie ruimte biedt om de samenleving weer deels te openen. Het dragen van maskers in onder meer het openbaar vervoer blijft nog wel verplicht.

  Het gebruik van de coronapas in onder meer winkels en horecazaken komt ook te vervallen, schrijven Oostenrijkse media.

  Afgelopen winter gold er in Oostenrijk nog een lockdown voor ongevaccineerden; mensen zonder vaccinatie die niet recent zijn hersteld van een besmetting mochten alleen hun huis uit om naar hun werk, school of studie te gaan, om essentiële boodschappen te doen of om medische redenen.

 • Van Dissel optimistisch: geen grote golf in ziekenhuizen meer door omikron

  Het RIVM verwacht geen grote toename van het aantal patiënten in de ziekenhuizen meer door de omikronvariant. Jaap van Dissel, directeur van het Centrum voor Infectieziektenbestrijding van het RIVM heeft dat gezegd bij de coronabriefing van de Tweede Kamer.

  Het aantal ziekenhuisopnames zal waarschijnlijk nog oplopen, maar de piek komt waarschijnlijk veel minder hoge uit dan werd gedacht. Zelfs met de versoepelingen in het vooruitzicht komt de piek onder die van de deltavariant te liggen, verwacht Van Dissel. Eerder nog hield het RIVM rekeningen met een overbelasting van de ziekenhuizen.

  Op de IC's wordt nauwelijks een stijging meer verwacht, ook niet na de versoepelingen. Van Dissel: "Het aantal IC-opnames blijft min of meer vlak." Daarmee lijkt er sprake van een stabilisatie van het aantal opnames.

 • Tweede Kamervoorzitter Bergkamp besmet

  Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp is positief getest op het coronavirus.

  Ze twittert dat ze alleen milde klachten heeft, maar dat vanwege haar positieve test het debat over de omgangsvormen in de Kamer morgen moet worden verzet.

  Bergkamp heeft de afgelopen tijd met de meeste fractievoorzitters gepraat over de manier waarop Kamerleden met elkaar omgaan en daarover schreef ze vorige week een notitie. Ze wil onder meer duidelijker gaan ingrijpen bij intimidatie of bedreigingen, maar ze benadrukte dat de Kamer in eerste instantie zelf verantwoordelijk is voor de manier waarop leden met elkaar omgaan.

  Voor het debat wordt een nieuwe datum gezocht.