liveblog
NOS NieuwsAangepast

Brussel bereidt zich voor op komst truckers • Brug Canada ontruimd, nog niet open

  • Welkom in het coronaliveblog van zondag 13 februari.
  • Brussel bereidt zich voor op protest honderden truckers.
  • Alternatief voor Keulse carnavalsoptocht in voetbalstadion.
  • Truckers vertrokken bij ADO-stadion.
liveblog gesloten

Vertrekkende truckers uitgezwaaid

Truckers en sympathisanten die de nacht doorbrachten op het parkeerterrein van ADO Den Haag mochten eerder vandaag niet met hun vrachtwagens en tractoren naar het Malieveld. Een deel van de truckers is nu vertrokken richting Brussel. Ze werden bij vertrek uitgezwaaid door medestanders.

Een deel truckers op parkeerterrein ADO Den Haag vertrokken naar Brussel

Brug Canada ontruimd, nog niet open

In de Canadese grensplaats Windsor heeft de politie de Ambassador Bridge helemaal ontruimd. Twaalf mensen zijn gearresteerd en zeven tot tien voertuigen werden weggetakeld. Volgens de politie is er geen geweld gebruikt.

De brug is nog niet open voor verkeer. Mogelijk gebeurt dat nog vandaag, zei de burgemeester van Windsor na het politieoptreden.

Bergingsbedrijf bedreigd na beëindiging truckersprotest

Een bergingsbedrijf is op internet bedreigd nadat het was ingezet om vrachtwagens weg te slepen bij protesten in Den Haag. Tijdens de demonstatie van Freedom Convoy Nederland werd het bedrijf gisteren opgeroepen om trucks weg te slepen. Zo ver kwam het niet, maar toch wordt het bergingsbedrijf nu bedreigd op sociale media, meldt Omroep West. Er wordt ook opgeroepen het bedrijf op Google slechte recensies te geven.

"Het gaat wel om honderden bedreigingen", zegt de eigenaar van het takelbedrijf, Arie Barendregt. "En ze willen me allemaal dood hebben. Ik lig er niet wakker van. Maar leuk is het zeker niet."

Alleen het feit dat het bedrijf ter plaatse kwam, leidde tot veel woede. Barendregt wijst erop dat het bedrijf gewoon zijn werk deed. "Dat zijn we ook contractueel verplicht. Het was nu wel een bijzondere klus omdat het er zo veel in één keer waren."

RIVM hield rekening met ‘catastrofale’ impact corona, maar deelde dat niet

Het RIVM hield twee jaar geleden rekening met catastrofale gevolgen en tienduizenden doden door corona, terwijl de buitenwereld te horen kreeg dat het niet meer dan een griepgolf zou zijn. Dit blijkt uit uit duizenden e-mails van managementteam-leden van het RIVM die recent zijn vrijgegeven door het ministerie van Volksgezondheid. De stukken zijn gepubliceerd na Wob-verzoeken van de NOS en andere media.

De mails laten zien dat het RIVM niet werd overvallen door de komst van het coronavirus naar Nederland. In februari 2020 drong het RIVM bij de overheid aan op het inkopen van zuurstof en medicatie.

In een reactie zegt het instituut dat het ging om scenario's en niet om verwachtingen. Het ministerie zegt volgende week met een reactie te komen.

Brussel bereidt zich voor op protest honderden truckers

De politie in Brussel bereidt zich voor op de komst van enkele honderden voertuigen die vanuit Frankrijk onderweg zijn voor een protest in Brussel. Ze maken deel uit van de 'vrijheidskonvooien' die gisteren Parijs probeerden plat te leggen. Ook vanuit Nederland, Luxemburg en Duitsland worden groepen truckers verwacht in Brussel. Op sociale media wordt opgeroepen naar Brussel te komen en proviand voor enkele dagen mee te nemen. Een aantal vrachtwagens wordt al vanavond in de Belgische hoofdstad verwacht.

Luchthaven Brussels Airport raadt reizigers aan maatregelen te nemen om problemen door de vrachtwagenkonvooien te voorkomen. "Vertrek op tijd of neem bij voorkeur zelfs de trein", zegt een woordvoerder. tegen de VRT. Volgens de zender bestaat de vrees dat de betogers de toegangsweg naar het vliegveld in Zaventem proberen te bezetten.

Ook het Universitair Ziekenhuis van Brussel waarschuwt dat het morgen mogelijk moeilijk bereikbaar is.

Truckers vertrekken bij ADO-stadion

Truckers verlaten de parkeerplaats bij het ADO-stadion in Den Haag, waar ze sinds gisteren stonden. Eerder hadden ze zichzelf daar ingesloten volgens de gemeente. Ze hadden geen toestemming om met hun vrachtwagens naar het Malieveld te gaan.

Sommige demonstranten die eerder meeliepen in de protestmars zijn naar het stadion gekomen.

De truckers maakten gisteren deel uit van het protest van Freedom Convoy Nederland. Ze brachten de nacht door bij het stadion.

Beelden van de protestmars door Den Haag

Demonstranten Den Haag begonnen aan protestmars door binnenstad

60.227 positieve tests, 1482 coronapatiënten in het ziekenhuis

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 60.227 nieuwe positieve tests gemeld (gisteren: 70.348).

Er werden 7 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 10 doden per dag, tegen 9 doden per dag een week eerder.

In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.

Iets meer coronapatiënten in ziekenhuis

In de ziekenhuizen zijn 152 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Op de IC's kwamen er 11 nieuwe patiënten bij.

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 1482 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1471), van wie 179 op de IC (gisteren: 176), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Betogers op Malieveld aangekomen

De enkele duizenden betogers die deelnamen aan de protestmars in Den Haag zijn terug op het Malieveld, waar het tot nu toe rustig blijft.

Laatste demonstranten worden van Canadese brug gehaald

De politie is in de Canadese grensplaats Windsor begonnen de laatste demonstranten te verwijderen. Ze blokkeren sinds zes dagen de Ambassador Bridge, de belangrijkste wegverbinding tussen Canada en de VS.

Volgens de lokale politie zijn er arrestaties verricht bij de ontruiming van de brug. Ook zijn er voertuigen weggesleept. De politie heeft mensen opgeroepen om niet naar de brug te komen.

De politie begon gisteren al met het ontruimen van de brug. Inmiddels zijn de meeste auto's en vrachtwagens verwijderd. Enkele honderden mensen weigerden ook vandaag nog de brug te verlaten.

Truckers willen niet weg bij ADO-stadion

Een groep truckers die sinds gisteren bij het ADO-stadion in Den Haag staat geparkeerd, wil het terrein niet verlaten. Volgens de gemeente hebben de vrachtwagenchauffeurs zichzelf ingesloten. De politie is aanwezig. Een woordvoerder noemt de situatie momenteel "beheersbaar", meldt een woordvoerder van de gemeente.

De truckers zijn na de demonstratie van Freedom Convoy Nederland gisteren naar het stadion uitgeweken en hebben daar de nacht doorgebracht. Aanvankelijk wilden ze zich aansluiten bij een protest zondagmiddag op het Malieveld. Van de gemeente mochten ze met hun voertuigen niet naar het Malieveld. Wel mochten ze in een straat naast het Malieveld parkeren en zich te voet aansluiten bij de demonstratie.

Demonstranten Den Haag begonnen aan protestmars door binnenstad

Demonstranten tegen het coronabeleid zijn begonnen met een protestmars door de binnenstad in Den Haag. Eerder luisterden ze naar toespraken op het Malieveld.

  • Regio 15
  • Regio 15
  • Regio 15
  • Regio 15

'Vrijheidskonvooi' onderweg naar Brussel

Nu de Franse coronademonstranten Parijs niet binnenkomen, wil een deel van hen naar Brussel doorrijden. Vanochtend zijn de eersten vertrokken.

'Konvooi van de Vrijheid' onderweg naar Brussel

Organisatie: lagere opkomst dan verwacht bij demonstratie op Malieveld

In Den Haag is de demonstratie op het Malieveld begonnen. De organisatie had tienduizenden mensen verwacht, maar daar is geen sprake van. Volgens een van de sprekers is de lage opkomst te wijten aan "angst voor de politie" en het feit dat truckers met hun vrachtwagens worden geweerd van het Malieveld. De betogers zwaaien onder meer met Canadese vlaggen uit solidariteit met het truckersprotest in dat land.

Malieveld

Alternatief voor Keulse carnavalsoptocht in voetbalstadion

In plaats van de traditionele carnavalsoptocht met praalwagens in de binnenstad van Keulen zal de optocht dit jaar worden gehouden in het RheinEnergie-Stadion, meldt de organisatie. In het voetbalstadion, waar normaal gesproken Bundesligaclub FC Köln speelt, worden 8800 toeschouwers toegelaten.

Aan de parade doen ongeveer 4700 mensen mee van 65 carnavalsverenigingen. Met praalwagens, dansgroepen en fanfares presenteren zij zich aan het publiek. Voor iedereen geldt het 2G-plus-beleid. Dat betekent dat alleen gevaccineerde of genezen mensen toegang hebben tot het evenement.

De zogeheten Rosenmontag, waarop de parade door de stad normaal gesproken wordt gehouden, valt dit jaar op 28 februari. Het is een van de hoogtepunten van het carnavalsfeest in Keulen, dat jaarlijks door tienduizenden mensen wordt bijgewoond.

Parijse politie arresteerde 97 mensen van 'vrijheidskonvooi'

De politie in Parijs heeft gisteren 97 mensen gearresteerd die deelnamen aan het zogenoemde vrijheidskonvooi en 513 boetes uitgedeeld.

Vanuit het hele land kwamen mensen in trucks, auto's en campers naar de hoofdstad. Zij hoopten daar het verkeer te ontregelen uit onvrede over het coronabeleid, maar door wegblokkades en controles bereikten velen van hen de binnenstad niet. Een aantal van hen wist wel bij de Arc de Triomphe te komen. Gisteren werd ook een ander groot coronaprotest gehouden in het centrum. Daarbij kwam het tot confrontaties tussen betogers en de politie, die onder meer traangas inzette.

Ook vandaag worden weer demonstraties in Parijs verwacht. De politie laat weten waakzaam te blijven en waar nodig actievoerders die met voertuigen de binnenstad willen bereiken tegen te houden. Vanwege de verwachte drukte zijn dit weekend duizenden agenten ingezet in Parijs. Zij hebben de beschikking over zwaar materieel, zoals gepantserde voertuigen.

De Franse regering kondigde aan hard op te treden tegen betogers die de binnenstad in willen met hun voertuigen. Ze kunnen hoge boetes verwachten, hun rijbewijs kan jarenlang worden ingetrokken en zij riskeren celstraffen.

Zo verliep het protest in Parijs gisteren:

Traangas tegen betogers Parijs

Drukte bij nachtclubs: 'Heerlijk, dit voelt lang geleden'

Drukte bij nachtclubs: 'Heerlijk, dit voelt lang geleden'

Truckers op parkeerterrein ADO Den Haag mogen niet met vrachtwagen naar binnenstad

Truckers en sympathisanten die de nacht hebben doorgebracht op het parkeerterrein van ADO Den Haag mogen niet met hun vrachtwagen naar de Haagse binnenstad, hebben ze van de politie te horen gekregen.

De demonstranten mogen wel zonder hun voertuig naar de binnenstad, waar om 13.00 uur een coronaprotest van Nederland in Verzet begint. Ook staat het de betogers vrij om met hun vrachtwagen naar huis of ergens anders naartoe te rijden.

Op beelden is te zien dat de hekken bij de uitgang van het terrein zijn dichtgetrokken, maar volgens de politie hebben de actievoerders dat zelf gedaan.

Politie uit zorgen over gezondheidsrisico bij demonstratie Nieuw-Zeeland

De Nieuw-Zeelandse politie heeft zorgen over de gezondheid van de betogers bij het parlement in Wellington. Geïnspireerd door de protesten in Canada kamperen honderden demonstranten sinds dinsdag voor het gebouw. De politie is vooral bang voor besmetting die kan worden overgebracht door uitwerpselen, vanwege onhygiënische wc's.

Verder hebben sommige demonstranten honkbalknuppels bij zich, maar er zijn geen vuurwapens gezien. Omdat arrestaties op grote schaal een grimmige sfeer veroorzaakten, probeerden de autoriteiten de demonstranten verdrijven door de sprinklers aan te zetten, maar dat werkte niet. De betogers groeven greppels om het water af te voeren.

Ook lukt het tot nu toe niet om ze te verdrijven door aldoor dezelfde muziek te spelen. Onder meer Let It Go uit de film Frozen wordt hard afgespeeld en Baby Shark. Als reactie spelen actievoerders We're not gonna take it van Twisted Sister af richting het parlement.

Politie Nieuw Zeeland zet irritante liedjes in tegen coronademonstranten

Vietnam heft restricties internationaal vliegverkeer op

Vietnam heft dinsdag alle restricties op die gelden voor internationale vluchten richting het land. De limiet op het dagelijks aantal vluchten verdwijnt.

Er worden vanwege de coronapandemie strenge grenscontroles gehouden om het virus buiten de deur te houden. Dat was aanvankelijk succesvol, maar hierdoor kwam wel een eind aan de bloeiende toeristenindustrie, die goed is voor ongeveer 10 procent van de inkomsten van het land.

Vietnam was al bezig met het afschalen van de inreisbeperkingen. Vanuit 15 landen mocht weer naar het land worden gevlogen en gevaccineerde passagiers hoefden bij aankomst nog maar drie dagen in isolatie.

Sinds het begin van de pandemie heeft het land bijna 2,5 miljoen positieve coronagevallen gemeld. Ongeveer 39.000 mensen zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Bijna 74 procent van de inwoners heeft inmiddels minstens twee vaccinaties ontvangen.

Laagste aantal dagelijkse besmettingen sinds begin Winterspelen

De afgelopen dag is op de Olympische Winterspelen in Peking het laagste aantal nieuwe coronabesmettingen gemeld sinds het begin van de Spelen. In totaal gaat het om drie nieuwe gevallen. Twee daarvan werden geconstateerd op de luchthaven. Daarnaast bleek er een geval te zijn in de 'bubbel' waarin atleten, begeleiders en journalisten zich bevinden. De afgelopen dag werden 69.000 coronatesten afgenomen.

Tot nu toe zijn 429 besmettingen geconstateerd sinds het begin van de Winterspelen op 23 januari. Voor de Winterspelen gelden zeer strenge voorzorgsmaatregelen tegen het coronavirus. Atleten, coaches, begeleiders en journalisten zijn vrijwel volledig afgesloten van de rest van het land.

Bij een positieve test moeten mensen naar een speciaal isolatiehotel. Ze moeten daar tien dagen blijven, tenzij ze twee negatieve PCR-testen hebben gehad met een tussenpoos van ten minste 24 uur. Na tien dagen is slechts één negatieve test vereist.

Nachtclubs zetten acties door, boete van 10.000 euro voor Tilburgs poppodium

Onder de leus 'De nacht staat op' hebben nachtclubs geprotesteerd tegen de sluitingen in de afgelopen twee jaar. Nachtclubs zijn vrijwel de hele coronaperiode gedwongen dicht geweest. Vanwege dreigende dwangsommen deden niet alle nachtclubs mee. De nacht verliep zonder grote problemen voor de meeste clubs die wel meededen. Voor zover bekend heeft alleen poppodium 013 in Tilburg een boete gekregen.

Welkom!

Welkom in het coronaliveblog van zondag 13 februari.