NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Brussel bereidt zich voor op komst truckers • Brug Canada ontruimd, nog niet open

 • Welkom in het coronaliveblog van zondag 13 februari.
 • Brussel bereidt zich voor op protest honderden truckers.
 • Alternatief voor Keulse carnavalsoptocht in voetbalstadion.
 • Truckers vertrokken bij ADO-stadion.
Liveblog gesloten
 • Vertrekkende truckers uitgezwaaid

  Truckers en sympathisanten die de nacht doorbrachten op het parkeerterrein van ADO Den Haag mochten eerder vandaag niet met hun vrachtwagens en tractoren naar het Malieveld. Een deel van de truckers is nu vertrokken richting Brussel. Ze werden bij vertrek uitgezwaaid door medestanders.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Een deel truckers op parkeerterrein ADO Den Haag vertrokken naar Brussel
 • Brug Canada ontruimd, nog niet open

  In de Canadese grensplaats Windsor heeft de politie de Ambassador Bridge helemaal ontruimd. Twaalf mensen zijn gearresteerd en zeven tot tien voertuigen werden weggetakeld. Volgens de politie is er geen geweld gebruikt.

  De brug is nog niet open voor verkeer. Mogelijk gebeurt dat nog vandaag, zei de burgemeester van Windsor na het politieoptreden.

 • Bergingsbedrijf bedreigd na beëindiging truckersprotest

  Een bergingsbedrijf is op internet bedreigd nadat het was ingezet om vrachtwagens weg te slepen bij protesten in Den Haag. Tijdens de demonstatie van Freedom Convoy Nederland werd het bedrijf gisteren opgeroepen om trucks weg te slepen. Zo ver kwam het niet, maar toch wordt het bergingsbedrijf nu bedreigd op sociale media, meldt Omroep West. Er wordt ook opgeroepen het bedrijf op Google slechte recensies te geven.

  "Het gaat wel om honderden bedreigingen", zegt de eigenaar van het takelbedrijf, Arie Barendregt. "En ze willen me allemaal dood hebben. Ik lig er niet wakker van. Maar leuk is het zeker niet."

  Alleen het feit dat het bedrijf ter plaatse kwam, leidde tot veel woede. Barendregt wijst erop dat het bedrijf gewoon zijn werk deed. "Dat zijn we ook contractueel verplicht. Het was nu wel een bijzondere klus omdat het er zo veel in één keer waren."

 • RIVM hield rekening met ‘catastrofale’ impact corona, maar deelde dat niet

  Het RIVM hield twee jaar geleden rekening met catastrofale gevolgen en tienduizenden doden door corona, terwijl de buitenwereld te horen kreeg dat het niet meer dan een griepgolf zou zijn. Dit blijkt uit uit duizenden e-mails van managementteam-leden van het RIVM die recent zijn vrijgegeven door het ministerie van Volksgezondheid. De stukken zijn gepubliceerd na Wob-verzoeken van de NOS en andere media.

  De mails laten zien dat het RIVM niet werd overvallen door de komst van het coronavirus naar Nederland. In februari 2020 drong het RIVM bij de overheid aan op het inkopen van zuurstof en medicatie.

  In een reactie zegt het instituut dat het ging om scenario's en niet om verwachtingen. Het ministerie zegt volgende week met een reactie te komen.

 • Brussel bereidt zich voor op protest honderden truckers

  De politie in Brussel bereidt zich voor op de komst van enkele honderden voertuigen die vanuit Frankrijk onderweg zijn voor een protest in Brussel. Ze maken deel uit van de 'vrijheidskonvooien' die gisteren Parijs probeerden plat te leggen. Ook vanuit Nederland, Luxemburg en Duitsland worden groepen truckers verwacht in Brussel. Op sociale media wordt opgeroepen naar Brussel te komen en proviand voor enkele dagen mee te nemen. Een aantal vrachtwagens wordt al vanavond in de Belgische hoofdstad verwacht.

  Luchthaven Brussels Airport raadt reizigers aan maatregelen te nemen om problemen door de vrachtwagenkonvooien te voorkomen. "Vertrek op tijd of neem bij voorkeur zelfs de trein", zegt een woordvoerder. tegen de VRT. Volgens de zender bestaat de vrees dat de betogers de toegangsweg naar het vliegveld in Zaventem proberen te bezetten.

  Ook het Universitair Ziekenhuis van Brussel waarschuwt dat het morgen mogelijk moeilijk bereikbaar is.

 • Truckers vertrekken bij ADO-stadion

  Truckers verlaten de parkeerplaats bij het ADO-stadion in Den Haag, waar ze sinds gisteren stonden. Eerder hadden ze zichzelf daar ingesloten volgens de gemeente. Ze hadden geen toestemming om met hun vrachtwagens naar het Malieveld te gaan.

  Sommige demonstranten die eerder meeliepen in de protestmars zijn naar het stadion gekomen.

  De truckers maakten gisteren deel uit van het protest van Freedom Convoy Nederland. Ze brachten de nacht door bij het stadion.

 • Beelden van de protestmars door Den Haag

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Demonstranten Den Haag begonnen aan protestmars door binnenstad
 • 60.227 positieve tests, 1482 coronapatiënten in het ziekenhuis

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 60.227 nieuwe positieve tests gemeld (gisteren: 70.348).

  Er werden 7 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 10 doden per dag, tegen 9 doden per dag een week eerder.

  In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.

  Iets meer coronapatiënten in ziekenhuis

  In de ziekenhuizen zijn 152 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Op de IC's kwamen er 11 nieuwe patiënten bij.

  In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 1482 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1471), van wie 179 op de IC (gisteren: 176), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  1/4 NOS
  2/4 NOS
  3/4 NOS
  4/4 NOS
 • Betogers op Malieveld aangekomen

  De enkele duizenden betogers die deelnamen aan de protestmars in Den Haag zijn terug op het Malieveld, waar het tot nu toe rustig blijft.

 • Laatste demonstranten worden van Canadese brug gehaald

  De politie is in de Canadese grensplaats Windsor begonnen de laatste demonstranten te verwijderen. Ze blokkeren sinds zes dagen de Ambassador Bridge, de belangrijkste wegverbinding tussen Canada en de VS.

  Volgens de lokale politie zijn er arrestaties verricht bij de ontruiming van de brug. Ook zijn er voertuigen weggesleept. De politie heeft mensen opgeroepen om niet naar de brug te komen.

  De politie begon gisteren al met het ontruimen van de brug. Inmiddels zijn de meeste auto's en vrachtwagens verwijderd. Enkele honderden mensen weigerden ook vandaag nog de brug te verlaten.

 • Truckers willen niet weg bij ADO-stadion

  Een groep truckers die sinds gisteren bij het ADO-stadion in Den Haag staat geparkeerd, wil het terrein niet verlaten. Volgens de gemeente hebben de vrachtwagenchauffeurs zichzelf ingesloten. De politie is aanwezig. Een woordvoerder noemt de situatie momenteel "beheersbaar", meldt een woordvoerder van de gemeente.

  De truckers zijn na de demonstratie van Freedom Convoy Nederland gisteren naar het stadion uitgeweken en hebben daar de nacht doorgebracht. Aanvankelijk wilden ze zich aansluiten bij een protest zondagmiddag op het Malieveld. Van de gemeente mochten ze met hun voertuigen niet naar het Malieveld. Wel mochten ze in een straat naast het Malieveld parkeren en zich te voet aansluiten bij de demonstratie.

 • Demonstranten Den Haag begonnen aan protestmars door binnenstad

  Demonstranten tegen het coronabeleid zijn begonnen met een protestmars door de binnenstad in Den Haag. Eerder luisterden ze naar toespraken op het Malieveld.

  1/4 Regio 15
  2/4 Regio 15
  3/4 Regio 15
  4/4 Regio 15
 • 'Vrijheidskonvooi' onderweg naar Brussel

  Nu de Franse coronademonstranten Parijs niet binnenkomen, wil een deel van hen naar Brussel doorrijden. Vanochtend zijn de eersten vertrokken.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Konvooi van de Vrijheid' onderweg naar Brussel
 • Organisatie: lagere opkomst dan verwacht bij demonstratie op Malieveld

  In Den Haag is de demonstratie op het Malieveld begonnen. De organisatie had tienduizenden mensen verwacht, maar daar is geen sprake van. Volgens een van de sprekers is de lage opkomst te wijten aan "angst voor de politie" en het feit dat truckers met hun vrachtwagens worden geweerd van het Malieveld. De betogers zwaaien onder meer met Canadese vlaggen uit solidariteit met het truckersprotest in dat land.

  Malieveld ANP
 • Alternatief voor Keulse carnavalsoptocht in voetbalstadion

  In plaats van de traditionele carnavalsoptocht met praalwagens in de binnenstad van Keulen zal de optocht dit jaar worden gehouden in het RheinEnergie-Stadion, meldt de organisatie. In het voetbalstadion, waar normaal gesproken Bundesligaclub FC Köln speelt, worden 8800 toeschouwers toegelaten.

  Aan de parade doen ongeveer 4700 mensen mee van 65 carnavalsverenigingen. Met praalwagens, dansgroepen en fanfares presenteren zij zich aan het publiek. Voor iedereen geldt het 2G-plus-beleid. Dat betekent dat alleen gevaccineerde of genezen mensen toegang hebben tot het evenement.

  De zogeheten Rosenmontag, waarop de parade door de stad normaal gesproken wordt gehouden, valt dit jaar op 28 februari. Het is een van de hoogtepunten van het carnavalsfeest in Keulen, dat jaarlijks door tienduizenden mensen wordt bijgewoond.