liveblog
NOS VoetbalAangepast

Drie belangrijke punten voor Heracles • koploper Volendam loopt uit in KKD

In dit liveblog blikken we vooruit op het nationale en internationale voetbalweekend, met onder meer:

liveblog gesloten

Mbappé doet het voor PSG, waar Simons werd gewisseld voor Wijnaldum

Paris Saint-Germain had er de volle negentig plus drie minuten blessuretijd voor nodig, maar het is gelukt. Kylian Mbappé maakte vlak voor de tijd de winnende tegen Rennes. Dat deed de Franse superster uit een counter, op aangeven van een van die andere supersterren: Lionel Messi.

PSG wint en zet nummer twee Marseille (voorlopig) op zestien punten achterstand.

Xavi Simons scoort bijna

In Frankrijk staat het nog 0-0 tussen Paris Saint-Germain en Rennes en inmiddels is de tweede helft onderweg. Vlak voor rust was Xavi Simons dicht bij de openingsgoal; hij zag zijn inzet voor de lijn worden weggewerkt, nadat Kylian Mbappé de paal had geraakt.

Zojuist, in minuut 66, werd hij gewisseld voor zijn Nederlandse ploeggenoot: Georginio Wijnaldum.

Vrouwen Feyenoord winnen nipt

De vrouwen van Feyenoord moesten winnen van stadsgenoot Excelsior wilde het de aansluiting met de top in de eredivisie voor vrouwen niet helemaal kwijtraken. Dat lukte, 3-2, al was het ternauwernood.

Opvallend was dat de Rotterdamse derby aanvankelijk om 19.30 uur zou beginnen, maar een kwartier vertraging opliep. De bezoekers van Excelsior hadden uitshirts in de tas die volgens de scheidsrechter te veel leken op de thuisshirts van Feyenoord.

Lees het wedstrijdverslag:

FC Volendam loopt uit

Bilal Ould-Chikh viert zijn goal, de 1-0 voor Volendam tegen Jong AZ

In de Keuken Kampioen Divisie doet FC Volendam goede zaken. De ploeg van trainer Wim Jonk wint thuis met 2-1 van Jong AZ, terwijl nummer twee FC Emmen bij hekkensluiter Almere City FC niet verder komt dan 0-0.

Volendam loopt zo twee punten uit in de strijd om de titel in de eerste divisie. Opvallende uitslag is die van het duel tussen Excelsior en Jong Ajax: 6-2.

Uitslagen eerste divisie

FC Volendam - Jong AZ 2-1
Helmond Sport - Telstar 2-2
ADO Den Haag - MVV 2-3
Excelsior - Jong Ajax 6-2
De Graafschap - FC Dordrecht 2-2
TOP Oss - FC Eindhoven 1-2
Almere City FC - FC Emmen 0-0

De statistieken van deze wedstrijd

90+3' Afgelopen!

Heracles pakt drie belangrijke punten: 1-0. Voor deze wedstrijd stond het nog vijftiende, door deze overwinning stijgt de ploeg (voor even) naar plaats twaalf.

Maar RKC Waalwijk, Go Ahead Eagles en Willem II komen alle drie zondag nog in actie.

Stand eredivisie

11. sc Heerenveen 25 punten
12. Heracles Almelo 23 punten
13. RKC Waalwijk 22 punten
14. Go Ahead Eagles 22 punten
15. Willem II 21 punten

88' Rentree Hoogma

Wissels bij Heracles. Elias Sierra, in de rust nog ingevallen, gaat er weer uit. De thuisploeg wil de zege over de streep trekken en dus komt Justin Hoogma erin.

De verdediger maakt zijn rentree bij Heracles, na zijn transfer in de winter. Hij speelde in het verleden al voor de club (2016/2017) en droeg van 2019 tot 2021 ook het shirt van FC Utrecht.

82' Doelpunt Heracles!

Na een snelle, soepele aanval over rechts (waarbij er nog een bal door de Utrechtse benen ging) maakt Kaj Sierhuis de misschien wel winnende goal.

Rechtsback Noah Fadiga vindt met een splijtende pass Bilal Basacıkoglu. Hij trekt voor op Sierhuis, die wegdraait en koelbloedig scoort: 1-0.

Kaj Sierhuis

Verschil van dag en nacht

Eerste helft:

Heracles: 9 schoten, 1 op doel. Utrecht: 1 schot, 0 op doel

Tweede helft (tot de 75ste minuut):

Heracles: 5 schoten, 3 op doel. Utrecht: 10 schoten, 4 op doel

68' Legio kansen Utrecht

Henk Veerman heeft het openingsdoelpunt op zijn schoen. Eerst jaagt hij de bal in het zijnet, vervolgens vindt hij met een poeier Heracles-goalie Janis Blaswich op zijn weg.

In de daaropvolgende hoekschop is die keeper goud waard voor zijn ploeg. Tot twee keer toe, waaronder een hard schot van Willem Janssen, redt de Duitse doelman de pogingen.

Tussenstand: 0-0

Gelukkig maar!

De amusementswaarde is duidelijk omhoog gegaan.

NOS-commentator Philip Kooke over Heracles-Utrecht

Het bewijs: Simons op elftalfoto naast Messi

55' Heracles rammelt op deur

Het lijkt toch echt dat de wedstrijd los is. Waar Utrecht bijna op voorsprong kwam met een schot op de paal, rammelt nu ook Heracles serieus op de deur.

Kaj Sierhuis schiet van dichtbij vol op doel en Bilal Basacıkoglu scoort bijna uit een omhaal, maar beide keren redt Utrecht-doelman Fabian de Keijzer.

Korte tijd later krijgt Henk Veerman een open kans vanaf de rand van het zestienmetergebied, maar het schot van de spits wordt aangeraakt en gaat over.

Tussenstand: 0-0

Djevencio van der Kust (links) en Kaj Sierhuis duelleren

47' Paal!

De tweede helft is koud onderweg of we krijgen direct waarop was gehoopt: spektakel. Linksback Van der Kust van FC Utrecht, dat in de eerste helft niet op doel schoot, zoekt de korte hoek, maar vindt de paal.

Kort daarna opnieuw een kans voor de bezoekers, na een voorzet van diezelfde Van der Kust. Maar zijn evenknie aan de andere kant, Mark van der Maarel, schiet naast.

Tussenstand: 0-0

Kijkje in de Keuken Kampioen Divisie

In de eerste divisie zeven wedstrijden. Koploper FC Volendam wil thuis winnen van Jong AZ, maar het staat bij rust 1-1. Bilal Ould-Chikh opende de score en Mohamed Taabouni, talentvolle speler van de Alkmaarders, zorgde voor 1-1.

Ook nummer twee FC Emmen staat nog op gelijke hoogte, bij hekkensluiter Almere City FC (0-0).

Tussenstand KKD

FC Volendam - Jong AZ 1-1
Helmond Sport - Telstar 1-1
ADO Den Haag - MVV 0-2
Excelsior - Jong Ajax 3-1
De Graafschap - FC Dordrecht 1-0
TOP Oss - FC Eindhoven 1-1
Almere City FC - FC Emmen 0-0

45+1 Rust

Het is rust in Almelo en op een speldenprikje hier en daar na is er weinig te beleven. Heracles controleert het duel, maar komt nog niet tot (grote) kansen.

Veerman is de kapstok waaraan Utrecht zijn lange ballen probeert op te hangen, maar dat leidt nog niet tot uitbraken.

Laten we hopen dat in de tweede helft meer spektakel te beleven is.

Ruststand: 0-0

32' Grootste kans voor Sierhuis

De grootste kans van de wedstrijd is voor Kaj Sierhuis van Heracles. De spits krijgt de bal uit een corner en probeert met zijn knie te scoren, maar werkt 'm hoog over.

Tussenstand: 0-0

Xavi Simons in basis PSG

Ondertussen staat Xavi Simons (18) in de basis bij Paris Saint-Germain tegen Rennes, dat om 21.00 uur begint. En volgens het opstellingskaartje van het Franse sterrenensemble staat de Nederlander voorin, met niet de minste aanvallers om zich heen:

Simons - Mbappé - Messi

20' Openingsfase enerveert niet

De openingsfase in Almelo is weinig enerverend. Een kansje was er voor de thuisploeg, via Nikolai Laursen, maar dat was het vooralsnog.

Bij Utrecht zoekt de tandem Veerman-Douvikas elkaar geregeld. Vorige week tegen Cambuur ging dat nog bijzonder goed; na de invalbeurt van Veerman legde Douvikas er twee in het mandje. Nu knalt hij een bal hoog over en naast.

Tussenstand: 0-0

1' De bal rolt!

Het eredivisieweekend is afgetrapt! Heracles (nummer 15) heeft de punten hard nodig in de strijd onderin, Utrecht (nummer 7) kan de zesde plaats overnemen.

Janssen bezig aan afscheidstournee

Aanvoerder Willem Janssen staat uiteraard in de basis. De 35-jarige speler liet woensdag weten dat hij na dit seizoen stopt met betaald voetbal.

Hij speelt vanavond zijn 400ste competitieduel, geen speler speelde deze eeuw meer wedstrijden in de eredivisie. Hij werd tevens pas de 47ste speler in de historie die tot deze mooie mijlpaal kwam.

'Beheersmaatregelen'

Zit je op de tribune in het Erve Asito? Dan moet je je houden aan de zogeheten beheersmaatregelen van Heracles. "Heracles Almelo laat proactief tribune-elementen van de onderste ring van Erve Asito verstevigen", meldt de club op de eigen site.

"Vanwege deze beheersmaatregelen verzoeken wij je vriendelijk om te blijven zitten op de zitplaats van jouw wedstrijdticket. Het is niet toegestaan om op een andere stoel plaats te nemen, dan de zitplaats die vermeld staat op jouw eigen ticket."

De club laat de betonnen tribune-elementen van de onderste ring van het stadion verstevigen. Deze beslissing komt voort uit het onafhankelijke onderzoek dat de club had gegeven naar aanleiding van het tribune-incident van NEC, in oktober vorig jaar.

Het Erve Asito van Heracles Almelo

Zoontje Cristiano Ronaldo tekent bij United

Zo vader, zo zoon. Na Cristiano Ronaldo heeft ook zijn zoontje, met de passende naam Cristiano Ronaldo Junior, een contract getekend bij Manchester United.

Het gaat om een jeugdverbintenis, Junior is immers elf, maar alsof het een echte presentatie was, mocht hij wel poseren met een shirt en rugnummer 7, het nummer van zijn vader.

Georgina Rodriguez, de vriendin van de 37-jarige aanvaller en moeder van Junior, schrijft op haar Instagram: "Samen onze dromen najagen. Mama houdt van je."

De zoon van Cristiano Ronaldo heeft zijn shirtje met rugnummer 7 al te pakken

Liverpool-coach Klopp onder indruk van Weghorst

Liverpool gaat zondag op bezoek bij Burnley, de nieuwe ploeg van Wout Weghorst. De spits maakte afgelopen dinsdag indruk met een behendige actie waaruit een assists volgde tegen Manchester United (1-1).

Dat zag ook Jürgen Klopp. Op de persconferentie omschreef hij Weghorst als een 'actieve en hard werkende aanvaller'. "Hij was tegen United echt overal op het veld bezig."

Burnley is de hekkensluiter in Engeland. Liverpool de nummer twee.

AZ hoopt Brugge-huurling Sowah snel speelgerechtigd te hebben

Kamal Sowah viert feest bij Brugge met Noa Lang aan zijn zijde

Een watervlugge rechtsbuiten, voor wie Club Brugge afgelopen zomer nog negen miljoen euro voor betaalde. De verwachtingen in Alkmaar zijn hoog als het gaat om huurling Kamal Sowah.

Maar voordat hij daaraan kan voldoen, moet Sowah eerst speelgerechtigd zijn. Dat is de Ghanees nog niet. AZ gaat zondag op bezoek bij Go Ahead Eagles. Trainer Pascal Jansen hoopt dat Sowah die wedstrijd haalt.

"We zijn druk in gesprek met de Immigratie- en Naturalisatiedienst en ik hoop op positief nieuws", aldus Jansen, die verdediger Sam Beukema zal opstellen op de plaats van de geschorste Pantelis Hatzidiakos.

Omdat het duel met Go Ahead op last van de burgemeester is vervroegd naar 12.15 uur, reist AZ zaterdag al af naar het oosten van het land.

Twente-coach Jans kijkt uit naar krachtmeting met Ajax

FC Twente-trainer Ron Jans

FC Twente is bezig aan een sterk seizoen. Het elftal van Ron Jans staat verrassend vierde, op tien punten van koploper Ajax, de tegenstander van zondag (aftrap 16.45 uur).

En van de Amsterdammers kun je natuurlijk ook wel zeggen dat ze bezig zijn aan een sterk seizoen. Met als meest recente voorbeeld de afgetekende 5-0 zege in de beker tegen Vitesse.

"Als Ajax goed is, dan zijn ze ook echt goed", stelt Jans, die desondanks vertrouwen heeft in een goede afloop. In Enschede lukte het Twente om Ajax op 1-1 te houden.

'Geen walk in the park'

"Er zijn verschillende redenen aan te geven waarom het zondag voor Ajax niet automatisch een walk in the park wordt", aldus Jans. "Wij zijn een ploeg die normaal gesproken niet veel kansen en doelpunten weggeeft en we hebben de laatste periode een ongeslagen reeks neergezet."

"Het ligt er ook aan hoe je Ajax gaat bestrijden. Dat moeten we bewijzen. Wat Ajax kan weten we, maar wat wij kunnen willen we ook graag zondagmiddag bewijzen."

Bekijk hier de ontmoeting eerder in het seizoen tussen Twente en Ajax, toen het in Enschede in een gelijkspel eindigde.

Bekijk hier de samenvatting van FC Twente - Ajax

Van Hooijdonk gaat debuut maken voor Heerenveen

Heerenveen-trainer Ole Tobiasen heeft alvast twee namen van zijn basiself voor zondag tegen NEC verklapt. Sydney van Hooijdonk gaat zijn debuut voor de Friezen maken. De spits wordt tot het einde van het seizoen gehuurd van Bologna.

Ook winteraankoop Amin Sarr, die voor zo'n twee miljoen euro overkwam van Malmö FF zal zondag starten. Hij moest het afgelopen weekend tegen Fortuna Sittard (2-0 nederlaag) doen met het invalbeurt.

En er was meer nieuws vanuit Heerenveen te melden. Oud-speler Tieme Klompe wordt de nieuwe trainer van Onder 21.

Van Ginkel terug in selectie PSV

Middenvelder Marco van Ginkel behoort waarschijnlijk weer tot de PSV-selectie. Hij ontbrak in de voorgaande twee duels met AZ (2-1-verlies) en NAC Breda (4-0-winst). André Ramalho, Ryan Thomas en Maxi Romero zijn door blessures nog niet speelklaar. Volgens Schmidt vordert het herstel van Ramalho wat sneller dan verwacht. De Braziliaan leek aanvankelijk op z'n vroegst pas in april weer inzetbaar, maar een eerdere rentree is niet ondenkbaar, aldus de PSV-trainer.

PSV-trainer Roger Schmidt hoopt zaterdag in de uitwedstrijd tegen Vitesse op een herhaling van het onderlinge duel op 20 november in Eindhoven (2-0). "We hebben in die thuiswedstrijd laten zien hoe we Vitesse kunnen bestrijden", zei de Duitse coach in zijn vooruitblik.

"We controleerden de hele wedstrijd en legden een erg verzorgd positiespel op de mat. Bovendien creëerden we genoeg kansen. Als we dat zaterdag op dezelfde manier kunnen opbrengen, ben ik ervan overtuigd dat we met 3 punten huiswaarts gaan."

Slot praat naar aanleiding van kwestie-Overmars met vrouwelijke werknemers bij Feyenoord

Slot naar aanleiding van Overmars in gesprek met vrouwen bij Feyenoord

Feyenoord-trainer Arne Slot zat afgelopen zondagavond rustig naar Studio Voetbal te kijken, toen hij compleet werd verrast door het nieuws over Ajax-directeur Marc Overmars. "Het eerste wat ik dacht: zal Ajax gehackt zijn? Maar dan blijkt het waar te zijn. Dat is wel even schrikken, ja..."

De kwestie-Overmars houdt de voetballerij én de maatschappij bezig. In navolging van het schandaal bij The Voice is grensoverschrijdend gedrag plots een veelbesproken term. Ook bij Feyenoord, vertelt Slot tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Poyet opvolger Van 't Schip in Griekenland

Gus Poyet is de nieuwe bondscoach van Griekenland. De 54-jarige Uruguayaan is de opvolger van John van 't Schip, die in november vertrok nadat Griekenland in zijn WK-kwalificatiegroep als derde was geëindigd achter Spanje en Zweden.

Poyet, oud-speler van onder meer Chelsea en Tottenham Hotspur, heeft een contract getekend tot eind 2023,met een optie op nog een jaar.

Poyet coachte eerder clubs in China, Spanje, Frankrijk en Engeland en het Griekse AEK Athene.

Basisplaats voor Veerman bij FC Utrecht

Tegen Heracles laat René Hake vanavond spits Henk Veerman in de basis beginnen. De nieuw aangetrokken aanvaller kwam vorig weekend tegen de Friezen bij een 2-0 achterstand in de ploeg. Hij leidde Utrecht vervolgens met onder meer een doelpunt naar de overwinning.

Vitesse: Openda terug en dat is hard nodig....

Vitesse heeft tijdens de thuiswedstrijd tegen PSV van zaterdag weer de beschikking over aanvaller Loïs Openda, die twee duels miste wegens een schorsing. De Arnhemmers verloren de laatste drie duels. Achtereenvolgens FC Groningen (1-3), FC Twente (3-0) en Ajax (5-0) waren de afgelopen weken te sterk voor de ploeg van Letsch. Vitesse kreeg in die drie wedstrijden elf doelpunten tegen en scoorde slechts één keer.

Naast Openda keert ook verdediger Jacob Rasmussen (24) terug van een schorsing.

Loïs Openda geniet met volle teugen na het thuisduel met Feyenoord (2-1), waarin hij twee goals maakte.

Uit het veld geslagen Hoedemakers weer terug bij SC Cambuur

Cambuur kan dit weekend thuis tegen PEC Zwolle weer beschikken over Mees Hoedemakers. De middenvelder werd vorige wedstrijd tegen FC Utrecht letterlijk uit het veld geslagen door....scheidsrechter Edwin van de Graaf.

Die hief zijn arm in de lucht, net op het moment dat Hoedemakers langsliep. Kolderiek, maar even waren er zorgen om de voetballer die zich vanwege slecht zicht moest laten wisselen. Een week later lijkt de schade mee te vallen.

Scheidsrechter blesseert Cambuur-speler Hoedemakers

KNVB-directeur hoopt snel op volle stadions

KNVB-directeur van Leeuwen: 'Volle stadions veilig en verantwoord'

FC Twente laat fans weer toe bij volgende thuiswedstrijd

FC Twente gaat in de volgende thuiswedstrijd hoe dan ook weer toeschouwers verwelkomen. De club uit Enschede speelde het afgelopen thuisduel voor lege tribunes, onder het mom van: iedereen naar binnen of niemand naar binnen.

FC Twente neemt het op zondag 20 februari thuis op tegen Go Ahead Eagles. Komend weekend wacht de ploeg eerst nog de uitwedstrijd tegen koploper Ajax.

Wijnaldum na blessure terug in selectie PSG

Georginio Wijnaldum keert na een maand afwezigheid vanwege een enkelblessure terug in de selectie van Paris Saint-Germain. Trainer Mauricio Pochettino heeft de Oranje-international opgenomen in de groep voor de competitiewedstrijd van vrijdagavond in het Parc des Princes tegen Stade Rennes.

De 31-jarige Wijnaldum raakte een maand geleden geblesseerd tegen Stade Brest. Wijnaldum is niet altijd verzekerd van een basisplaats in de Franse sterrenploeg, al deed hij in de meeste wedstrijden wel mee.

De Braziliaanse aanvaller Neymar heeft na een enkelblessure weliswaar de groepstraining hervat, maar hij ontbreekt net als de Spanjaarden Sergio Ramos en Ander Herrera tegen Rennes.

Zorgen voor FC Groningen: sponsor kan verplichtingen niet nakomen

FC Groningen kreeg donderdag een flinke tegenvaller te slikken. Hoofdsponsor Office Centre liet de Groningers namelijk weten dat het niet aan de sponsorverplichtingen kan voldoen.

Het bedrijf, dat tot medio 2023 op de shirts van Groningen te zien zou zijn, verkeert vanwege de coronacrisis in zwaar weer. Over het lopende seizoen vreest de club voor een schade van een miljoen euro.

FC Groningen-aanvoerder Mo El Hankouri.

Bony is terug in de eredivisie...maar kan hij spelen?

Het was een stunt van jewelste van technisch directeur Ted van Leeuwen. Gisteren schitterde Wilfried Bony, ooit topscorer en cultheld van aartsrivaal Vitesse, voor het eerst in het shirt van NEC. En bijna had de Ivoriaanse reus met zijn eerste balcontact al een doelpunt gemaakt in het bekertreffen met Go Ahead Eagles.

Twintig minuten strompelde Bony echter alweer van het veld met een probleem aan zijn hamstring. En dus is het maar de vraag of Daddy Cool zondag in actie zal komen op bezoek bij sc Heerenveen.

En, gewoon ter info, op 27 februari staat op het programma: Vitesse-NEC.

Wilfried Bony grijpt naar zijn hamstring in het bekerduel met Go Ahead Eagles.

Oud-international Narsingh naar Australië

Luciano Narsingh (31) heeft in Australië een nieuwe club gevonden. De 19-voudige international van Oranje heeft een contract tot het einde van het lopende seizoen ondertekend bij Sydney FC. Narsingh zat zonder club na zijn vertrek afgelopen zomer bij Feyenoord.

Narsingh begint aan zijn tweede buitenlandse avontuur. De geboren Amsterdammer kwam eerder voor Swansea City uit. In Nederland speelde hij voor Heerenveen, PSV, Feyenoord en FC Twente.

KNV-beker: Eagles en AZ thuis tegen Ajax of PSV

Eerder plaatsten ook Ajax (5-0 tegen Vitesse), PSV (4-0 tegen NAC Breda) en AZ (4-0 tegen RKC Waalwijk) zich voor de laatste vier in het bekertoernooi.

Zaterdagavond wordt geloot, maar nu al is zeker dat AZ en Go Ahead Eagles een thuiswedstrijd zullen spelen.

Hoe is het in Deventer?

Beelden van het trainingsveld in Deventer hebben we nog niet gezien. Goed mogelijk dat de spelers van Go Ahead Eagles vandaag iets langer mag uitslapen.

Donderdag bereikten de Eagles dankzij een 2-0 zege in Nijmegen tegen NEC namelijk de halve finales van de KNVB-beker! Lees het wedstrijdverslag.

Eredivisieclubs protesteren in Den Haag

De eredivisieclubs protesteren vanochtend in Den Haag. De clubs willen de stadions op korte termijn weer vol. De KNVB wil nog niet te ver vooruitlopen op het voornemen van het kabinet om vanaf volgende week veel meer toeschouwers in de stadions van clubs uit het betaald voetbal toe te laten. "We reageren pas als de beslissingen definitief zijn genomen", laat een woordvoerder desgevraagd weten. "In de afgelopen periode hebben we wel vaker gezien dat er in de dagen voorafgaand aan een persconferentie dingen veranderden. We baseren ons daarom liever straks op de feiten. Bovendien zijn de gesprekken nog gaande. Maar wat we willen lijkt me duidelijk. Dat hebben we in de afgelopen tijd voldoende naar voren gebracht."

De stadions mogen nu nog maar voor een derde worden gevuld.

Programma

Het programma in de 22ste speelronde van de eredivisie.

De stand in de eredivisie

De stand in de eredivisie.

Welkom!

Welkom bij Warming Up, het liveblog waarin we vooruitkijken naar het voetbalweekend in binnen- en buitenland.