liveblog
NOS NieuwsAangepast

Vrachtschip stuurloos in windmolenpark • Honderden dode vogels aangespoeld bij Waddenzeekust

  • Welkom in het stormliveblog van maandag 31 januari.
  • Storm Corrie leidt op meerdere plekken tot overlast en schade.
  • Het KNMI heeft code oranje inmiddels ingetrokken.
  • Rijkswaterstaat, de ANWB en het KNMI hebben het wegverkeer gewaarschuwd voor harde windstoten.
liveblog gesloten

Storm voorbij, geen ernstige schade in kustregio's

Inmiddels is er geen sprake meer van storm, zegt NOS-weerman Gerrit Hiemstra. Op de Noordzee en aan de westkust is het nog wel stormachtig; daar is sprake van windkracht 8. Tot vanavond kunnen nog zware windstoten voorkomen, maar de wind zal langzaam in kracht afnemen.

De schade door de storm lijkt in de kustregio's vooralsnog mee te vallen. De Veiligheidsregio Zeeland laat aan persbureau ANP weten pas twee keer te zijn opgeroepen voor een schademelding. "Heel verrassend, normaal trekt de brandweer er heel veel op uit tijdens een storm", vertelt een woordvoerder.

Ook volgens de Veiligheidsregio Hollands Midden is er geen sprake geweest van grote incidenten. In Katwijk waaide een dak van een woning door de harde wind, maar dat leidde niet tot gewonden. De bewoners van het huis waren op het moment zelf niet thuis.

In de Veiligheidsregio Haaglanden kwamen bomen op auto's terecht, maar ook daar raakte voor zover bekend niemand gewond.

Zo raasde Corrie over Nederland

Zo raasde Corrie over Nederland

Hoogwater in delen van Zeeland en Zuid-Holland

Op meerdere plaatsen aan de westkust is de waterstand hoger dan normaal, is te zien op de waterstandenkaart van Rijkswaterstaat. Op Scheveningen werd kort na 15.00 uur een waterstand van 2,60 meter boven NAP gemeten, in Maassluis tikte de waterhoogte 2,67 meter aan. De waterschappen hadden al rekening gehouden met hoogwater in deze gebieden. Daarom zijn ze eerder vanmiddag al begonnen met extra dijkbewaking.

Op sociale media worden foto's en video's gedeeld van het hoogwater in onder meer Scheveningen en Rotterdam:

Productieplatform bij Scheveningen ontruimd

Personeel van een productieplatform op zo'n 18 kilometer uit de kust van Scheveningen wordt uit voorzorg met een helikopter geëvacueerd, vanwege het vrachtschip dat op drift is geraakt na een aanvaring voor de kust van IJmuiden. Dat schip drijft nog altijd stuurloos rond in het windmolenpark Hollandse Kust Zuid. Op het platform waren vanmiddag drie werknemers aan het werk.

Corrie over de storm die naar haar is vernoemd

De storm is vernoemd naar de 83-jarige Corrie van Dijk. Zij was in 1964 de eerste vrouwelijke meteoroloog bij het KNMI.

Rijnmond bezocht de eerste KNMI-weervrouw van Nederland:

Corrie over de storm die naar haar is vernoemd (echt)

Weinig wind in noordoosten en oosten van Nederland

Waar het in het noordwesten en westen van Nederland hard waait, is het vandaag in Groningen en Drenthe juist verre van onstuimig. "Daar is het een hele tijd echt kalm weer geweest", zegt weerman Gerrit Hiemstra. Tussen 09.00 en 10.00 uur stond er slechts een zwakke wind, windkracht 2. Ter vergelijking: bij een storm is sprake van windkracht 9.

Die windkracht werd in de noordoostelijke provincies bij lange na niet gehaald. Zo werd in Lauwersoog in Groningen maximaal windkracht 6 gemeten; in het Drentse Eelde ging het om maximaal windkracht 4. In beide plaatsen zijn vanmorgen windstoten gemeten van maximaal 58 kilometer per uur. Nogmaals ter vergelijking: aan de westkust kwamen vandaag zeer zware windstoten voor van 110 kilometer per uur.

De oorzaak dat het in het noordoosten en oosten van Nederland minder hard waait, is dat het centrum van lagedrukgebied Corrie zich boven dat gebied bevindt. In zulke centra staat altijd weinig wind, legt Hiemstra op Twitter uit:

Vrachtschip drijft nog altijd stuurloos in windmolenpark

Volgens de Nederlandse Kustwacht drijft het vrachtschip Julietta D, dat vanmorgen een aanvaring had met een ander schip, inmiddels stuurloos in het windmolenpark Hollandse Kust Zuid. De 18-koppige bemanning is geëvacueerd door helikopters omdat het schip water maakte.

"Er is weliswaar één reddingsboot in de buurt die het schip in de gaten houdt, maar het vrachtschip is volkomen stuurloos en drijft midden tussen het windmolenpark", zegt verslaggever Thomas Spekschoor, die in IJmuiden is. "De Kustwacht heeft er nu geen enkele invloed op. Dat is dus nog steeds een gevaar."

Honderden dode vogels aangespoeld aan Waddenzeekust

Door het hoogwater en de harde wind spoelen er in Friesland veel dode vogels aan op de de kust van de Waddenzee. Medewerkers van het waterschap Fryslân zijn bezig met een opruimactie. Er liggen onder meer veel dode brandganzen.

De vogels zijn waarschijnlijk gestorven aan de vogelgriep. Door het hoge water worden de dieren de kust opgeduwd. "Wij constateren dat er meer vogels dan normaal aanspoelen", zegt een woordvoerder van het waterschap tegen Omrop Fryslân.

  • Camjo Media
  • Camjo Media

Dijkbewaking in delen van Zeeland en Zuid-Holland

In delen van Zeeland en Zuid-Holland zijn waterschappen begonnen met dijkbewaking. Zo worden dijken in Midden- en Zuid-Zeeland extra bewaakt. Hetzelfde geldt voor dijken langs de kust van het zuiden van Zuid-Holland, de Delflandsedijk tussen Hoek van Holland en Schiedam en de dijken op Voorne-Putten, in de buurt van het Hartelkanaal en bij de Haringvlietdam.

In Zeeland wordt bij Vlissingen een maximale waterstand van 3,7 meter boven NAP verwacht. Bij Hoek van Holland stijgt het water vermoedelijk tot 2,8 meter en bij Maassluis wordt een hoogte van 2,55 meter boven NAP verwacht. Het Hoogheemraadschap van Delfland zegt dat de hoge waterstanden worden veroorzaakt door storm Corrie in combinatie met vloed.

Volgens het Zeeuwse waterschap Scheldestromen is dijkbewaking in het noorden van Zeeland niet nodig, omdat daar de stormvloedkering is gesloten.

De beweegbare stormvloedkeringen zijn onderdeel van de Deltawerken. Er zijn er zes in Nederland die sluiten bij hoogwater. Vanmorgen zijn de Oosterscheldekering en de Hollandsche IJsselkering gesloten, vanmiddag kwamen daar de Haringvlietsluizen bij:

Code oranje beëindigd

Het KNMI heeft code oranje ingetrokken. Nu geldt nog code geel, vanwege zware windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur. Alleen in Groningen, Drenthe en Overijssel geldt die weerwaarschuwing niet.

Eerder had het KNMI code oranje afgegeven voor Noord-Holland, het Waddengebied, Friesland en het IJsselmeer, maar de storm is daar dus over zijn hoogtepunt heen.

Bemanning vrachtschip geëvacueerd

De achttien bemanningsleden van het vrachtschip 'Julietta D', dat vanmorgen op de Noordzee in aanvaring kwam met een olietanker, zijn geëvacueerd. Dat laat Kustwacht Nederland weten in een verklaring. Bij de evacuatie heeft ook de Belgische Kustwacht geholpen met een helikopter.

Het kan nog wel even duren voordat het vrachtschip naar de wal is gesleept. Volgens de Kustwacht drijft het schip stuurloos in het windmolenpark Hollandse Kust Zuid, zo'n 18 kilometer uit de kust tussen Den Haag en Zandvoort.

De Julietta D kwam in aanvaring met olietanker 'Pechora Star'. Daar is de situatie stabiel, zegt de Kustwacht. De Pechora Star maakt geen water en heeft geen lading verloren.

De geëvacueerde bemanningsleden zijn naar Schiphol overgebracht:

Aankomst op Schiphol van opvarenden schip in nood

Zo zag de storm er vannacht uit op het Kanaal

Visser Job Schot uit het Zeeuwse Tholen voer vannacht op het Kanaal tussen Engeland en Frankrijk.

Hij maakte deze beelden van de storm:

Zo ziet storm Corrie eruit vanaf een vissersboot in het Kanaal

Aanvaring tussen twee zeeschepen bij IJmuiden

Voor de kust van IJmuiden is een aanvaring geweest tussen twee zeeschepen. Een van beide schepen "maakt water", zegt een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Dat betekent dat er water naar binnenstroomt. Reddingsboten van KNRM IJmuiden en Scheveningen zijn uitgerukt, ook zijn reddingshelikopters ter plaatse.

Volgens verslaggever Thomas Spekschoor, die in IJmuiden is, gaat het om een Duits vrachtschip met achttien mensen aan boord. Het schip ligt kilometers ver op zee, op zo'n twee uur varen.

De oorzaak van de aanvaring is nog onbekend, maar de kustwacht houdt er rekening mee dat de storm een rol heeft gespeeld.

Verslaggever Thomas Spekschoor staat op het stand van IJmuiden, waar het zeer onstuimig is:

'We horen radioverkeer over een botsing op zee'

Omgewaaide boom raakt zeker vijf auto's in Den Haag

In de Haagse wijk Moerwijk kwam een omgewaaide boom op zeker vijf auto's terecht. De brandweer is bezig de boom in stukken te zaken, zodat die sneller kan worden opgeruimd. De beschadigde auto's in de Sandenburgstraat worden weggesleept door een bergingsbedrijf.

Omgewaaide boom vernielt vijf auto's

Weinig wind in Groningen en Drenthe

In het westen en noordwesten van Nederland komen vandaag zware tot zeer zware windstoten voor. In het noordoosten van het land staat juist weinig wind.

Weerman Gerrit Hiemstra legt uit hoe dat kan:

260 vluchten op Schiphol geannuleerd

Vanwege storm Corrie zijn 260 vluchten van en naar Schiphol geannuleerd. Een woordvoerder van de luchthaven zegt tegen persbureau ANP dat er minder start- en landingsbanen beschikbaar zijn. Waarschijnlijk houdt de overlast de rest van de dag aan. NH Nieuws staat live bij de Buitenveldertbaan.

Vliegtuigen hebben bij de landing behoorlijk last van de harde wind. Sommige piloten maakten een doorstart:

Schiphol in de storm

Geen treinen tussen Haarlem en Leiden

Er zijn momenteel meerdere vertragingen op het spoor. Zo rijden er geen treinen tussen Haarlem en Leiden vanwege een defecte bovenleiding. De NS verwacht dat de storing tot ongeveer 13.45 uur duurt. Ook op de trajecten tussen Leiden en Den Haag en Schiphol en Leiden is de bovenleiding beschadigd.

De oorzaak van de beschadigingen is nog onduidelijk.

Strandtent in de problemen

Op de boulevard van Scheveningen is het dak van strandtent The Fat Mermaid eraf gewaaid. De brandweer heeft een deel van de boulevard afgezet.

Op Texel is het zuidelijke strandpaviljoen Paal 15 gistermiddag al ontruimd vanwege de verwachte storm. De afgelopen dagen was een deel van het zand onder het paviljoen weggeslagen vanwege duinafslag. Daardoor stond de zuidelijke strandtent letterlijk al op het randje, meldt NH Nieuws.

Ook bij Beachclub Texel is de situatie dreigend. Het is nog maar de vraag of het strandpaviljoen het vandaag gaat houden, schrijft de regionale omroep.

IJsselkering gesloten, Oosterscheldekering gaat rond 10.30 uur dicht

Rijkswaterstaat is van plan de Oosterscheldekering rond 10.30 uur te sluiten, laat een woordvoerder weten. Naar verwachting is de kering dan om 12.00 uur helemaal dicht. De stormvloedkering tussen Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland is de grootste van Nederland. Het Zeeuwse Deltawerk wordt gesloten als het waterpeil hoger is dan 3 meter boven NAP. Dat gebeurt volgens Rijkswaterstaat ongeveer een keer per jaar.

Naar verwachting gaan de Haringvlietsluizen in de loop van de ochtend ook dicht. Bij de Ramspol, een opblaasbare dam die bij hoogwater het Zwarte Meer van het Ketelmeer afsluit, spant het er volgens Rijkswaterstaat nog om, afhankelijk van de wind. De Maeslantkering bij Hoek van Holland blijft vandaag waarschijnlijk open.

Kort voor 09.00 uur sloot Rijkswaterstaat de Hollansche IJsselkering al af:

Corrie is nu officieel 'storm'

Tussen 08.00 en 09.00 uur is bij IJmuiden en Wijk aan Zee een gemiddelde windsnelheid gemeten van 78 kilometer per uur, ofwel windkracht 9. Vanaf die windkracht is officieel sprake van een storm. Corrie is daarmee de eerste storm van 2022.

De zwaarste windstoot tot nu toe was 102 kilometer per uur; die is gemeten bij IJmuiden en Wijk aan Zee. Op boorplatforms in de Noordzee zijn al windstoten van 110 kilometer per uur gemeten.

Wind blaast abri kapot in Rijswijk

Bij een tramhalte op de Veraartlaan in Rijswijk is een abri losgeraakt door de harde wind. Niemand raakte gewond door de vliegende glasscherven.

De brandweer heeft de glasscherven opgeruimd:

Storm Corrie sloopt tramhokje in Rijswijk

Omgewaaide bomen in Den Haag

Storm Corrie leidt op meerdere plekken in Nederland tot overlast en schade In en rond Den Haag zijn verscheidene meldingen van omgewaaide bomen, zoals in de Neptunusstraat in Scheveningen en de Balsemienlaan in Den Haag. Ook is het dak van strandtent Fat Mermaid eraf gewaaid.

De brandweer rukte uit om de bomen 'op te knippen' en de weg vrij te maken:

Corrie houdt huis 'achter de duinen'

Limburgse 'boomactivisten' blijven zitten, ondanks storm

De activisten die in de bomen van het Limburgse Sterrebos zitten, zijn van plan de storm te trotseren, zegt hun woordvoerder tegen persbureau ANP. Om 11.00 uur gaan wel twee 'reddingsklimmers' van de actiegroep Red het Sterrebos het bos in om te kijken of iedereen veilig is. Er zouden momenteel nog vijf actievoerders in het bos zitten. Gisteren waren dat er nog zo'n vijftien.

De 'boomactivisten' houden zich sinds vrijdag op in het Sterrebos bij Born. Ze eisen dat autofabriek VDL Nedcar, eigenaar van de grond, een streep zet door plannen om een deel van het bos te kappen. Het autobedrijf wil zijn fabriek uitbreiden.

Het bos is verboden terrein voor actievoerders. Meerdere activisten zijn de afgelopen dagen opgepakt.

Markerwaarddijk dicht voor vrachtwagens, campers en aanhangers

Vanwege de harde windstoten mogen vrachtwagens, campers en auto's met aanhangers momenteel niet over de Markerwaarddijk rijden. Dat meldt Omroep Flevoland. Eerder was de maximumsnelheid op de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad al teruggebracht tot 70 kilometer per uur en gold een inhaalverbod.

Schiphol: houd rekening met vertragingen en annuleringen

Reizigers via Schiphol moeten vandaag rekening houden met vertragingen en annuleringen, meldt de luchthaven. Schiphol raadt reizigers aan de actuele vluchtinformatie in de gaten te houden. Daarop is te zien dat er al meerdere vluchten zijn geannuleerd.

Gisteren maakte luchtvaartmaatschappij KLM al bekend uit voorzorg tachtig retourvluchten te annuleren. Ook andere vliegmaatschappijen hebben vluchten geschrapt van en naar Schiphol.

Op meerdere plekken al stormschade

Op verscheidene plekken in Nederland is al sprake van stormschade, zo is te lezen op Twitter. Zo laten op meerdere plekken geveldelen los, maar zijn er ook al bomen omgevallen.

  • Regio15
    Op de Balsemienlaan in Den Haag waaide een boom om
  • Regio15
    De brandweer rukte uit om de weg weer vrij te maken

Rijkswaterstaat: bijzondere, maar geen uitzonderlijke situatie

Rijkwaterstaat verwacht in de loop van de ochtend bijna alle stormvloedkeringen te moeten sluiten vanwege het verwachte hoogwater. Enkel de Maeslantkering bij Rotterdam blijft waarschijnlijk open, zei Deon Slagter namens Rijkswaterstaat vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

Slagter, voorzitter van de landelijke coördinatiecommissie overstromingsdreiging, spreekt van een "bijzondere, maar niet uitzonderlijke" situatie. Volgens hem worden de keringen gesloten vanwege de zeldzame combinatie van een noordwesterstorm inclusief aankomend springtij. "Dat zorgt voor een flinke opstuwing op de Noordzee. Ter vergelijking: bij Vlissingen is het nu laagwater en ligt het peil op zo'n 1,6 meter onder NAP. Over een uurtje of zes is de waterstand daar vijf meter hoger, dus dat is een aanzienlijk verschil. Zulke waterstanden zien we eens in de twee tot vijf jaar in Nederland."

Slagter benadrukt dat de keringen de hoge standen gemakkelijk aan moeten kunnen. "Die kunnen waterstanden aan die eens in de honderd, duizend of tienduizend jaar voorkomen. Dus deze standen kunnen we zeker aan", legt hij uit.

De waterstanden worden gemonitord vanuit het watermanagementcentrum in Lelystad. De teams op de keringen besluiten om keringen wel of niet te sluiten. "Daarvoor gelden allerlei protocollen en de mensen bij Rijkswaterstaat weten precies bij welke stand ze een kering moeten sluiten. Maar of we ze allemaal sluiten, weten we dus nog niet zeker. Dat hangt af van de daadwerkelijke waterstanden straks en ook de verwachte standen, omdat het bijvoorbeeld een uur duurt voordat de Oosterscheldekering dicht is." Vier jaar geleden werden voor het laatst alle stormvloedkeringen gesloten.

Minder treinen tussen Zaandam en Den Helder

De NS kondigde gisteren al aan dat er vanwege het stormachtige weer minder treinen rijden tussen Zaandam en Den Helder. Volgens de site van het spoorbedrijf loopt de extra reistijd daardoor op tot zo'n vijftien minuten. Die situatie blijft zo tot 15.00 uur. Verder rijden er tot zeker 08.00 minder sprinters tussen tussen Hoofddorp en Amsterdam Zuid minder Sprinters door "een object op het spoor", zo meldt de NS.

Losgewaaide gevelplaten

De brandweer moest vanochtend in IJmuiden in actie komen om losgewaaide gevelplaten van een woonhuis te halen.

De brandweer moest in IJmuiden in actie komen om losgewaaide gevelplaten van een woonhuis te halen

Corrie raast over Harlingen

Storm Corrie is aan land gekomen. De kust van Friesland heeft deze ochtend al te maken met windstoten tot wel 120 kilometer per uur.

De eerste videobeelden:

Storm Corrie raast over haven van Harlingen

De naamgever: 'KNMI wilde meer vrouwen op de lijst'

RTL Nieuws sprak de 83-jarige Corrie van Dijk uit Schiedam, de vrouw naar wie de aankomende storm is vernoemd. De oud-meteoroloog werd in juni 2021 gebeld door een KNMI-commissie die de namen van stormen bedenkt.

"Een oud-collega vroeg of ik bezwaar had als mijn naam op de lijst zou komen te staan. Ze wilden meer vrouwen op de lijst, want er stonden alleen maar mannen op. Dat vond ik natuurlijk een goed idee", zegt Corrie, die in 1962 begon als meteoroloog bij vliegveld Zestienhoven.

Ze waarschuwt ook: "Neem Corrie serieus. Ik wil natuurlijk niet dat er doden vallen."

Niet alleen in Nederland

Niet alleen in Nederland zijn er zware windstoten, ook in onder andere België, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Italië, meldt de ANWB.

Opletten op de weg, vooral voor bestuurders van voertuigen met aanhangers en vrachtwagens

Het KNMI heeft in Noord-Holland, Friesland en het Waddengebied code oranje en voor de rest van Nederland code geel uitgeroepen. Verkeer en buitenactiviteiten kunnen hinder ondervinden van de windstoten van een storm met de naam Corrie. Rijkswaterstaat adviseert het verkeer extra goed op te letten, vooral bestuurders van voertuigen met aanhangers en van vrachtwagens.

In het westen en noordwesten komen zware windstoten voor. Deze breiden zich in de loop van de ochtend uit over het land. Het hoogtepunt van de storm wordt bereikt tussen 08.00 en 12.00 uur. In die tijd zou het ook tot een officiële storm kunnen komen, waarbij een uur lang minstens windkracht 9 wordt gemeten. Er is niet alleen veel wind, ook valt er van tijd tot tijd regen.

Het weerbericht: