liveblog

Zorgen om regels rond carnaval • Achterstand bij afvalinzameling door personeelsuitval

  • Welkom in het coronablog van maandag 24 januari.
  • Burgemeesters maken zich zorgen over handhaving carnaval
  • OMT: geen quarantaine meer voor kinderen tot en met 12 jaar
  • Achterstand bij inzamelen afval Amsterdam door uitval personeel
  • LCPS ziet omslagpunt in ziekenhuizen, bezetting op verpleegafdelingen neemt toe
liveblog gesloten

ID&T teleurgesteld over 'gebrek aan perspectief' in versoepelingen

Evenementenorganisator ID&T is diep teleurgesteld over de versoepelingen die het kabinet morgen waarschijnlijk bekendmaakt. De horeca- en cultuursector zou daarbij weer onder een aantal voorwaarden tot 22.00 uur open mogen, maar dat biedt wat ID&T betreft niet genoeg perspectief voor zijn sector.

"Slechts met een derde capaciteit is geen heropening en nog langer dicht voelt als een diepe belediging naar onze hele industrie", zegt directeur Ritty van Straalen. Volgens hem is de huidige situatie onhoudbaar en werkt het gebrek aan perspectief demotiverend voor de hele evenementensector.

"Wij blijven het kabinet oproepen om met een volwaardig en realistisch plan voor de evenementensector te komen, zonder anderhalve meter en zonder capaciteitrestricties, om de eens zo florerende evenementenbranche te redden en zodat wij samen uit deze crisis kunnen komen."

Burgemeesters maken zich zorgen over handhaving carnaval

De burgemeesters van Maastricht en Eindhoven maken zich zorgen om de handhaving rond carnaval met de coronamaatregelen die dan gelden. Voorafgaand aan het Veiligheidsberaad, het overleg van burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio, zeiden ze dat daarover de komende tijd goed overlegd moet worden.

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht kan zich naar eigen zeggen geen carnaval voorstellen als tegen die tijd nog de anderhalvemeterregel geldt. In de horeca kan wel worden gehandhaafd, maar aan het vieren van carnaval op straat valt dan weinig te doen, zei ze. "Dan staan straten helemaal vol met mensen."

Penn-te Strake wijst erop dat je mensen niet kunt verbieden om een pakje aan te trekken en op straat wat te drinken. "Ik kan me voorstellen dat die anderhalve meter echt nog niet eraf kan tegen die tijd en dan hebben we een groot probleem in het zuiden."

Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, begrijpt de zorgen en wil zo snel mogelijkheid duidelijkheid over carnaval. "Als de horeca opengaat, maar je nog geen evenementen mag organiseren, hoe doe je dat dan? Dat gaat wel spanningen oproepen, dus daar moeten we een route op bepalen."

Bruls zegt komende week verder te praten met de burgemeesters en het kabinet over hoe duidelijkheid gegeven kan worden aan carnavalsverenigingen over wat er mogelijk is.

Naast burgemeester Annemarie Penn-te Strake, zegt burgemeester John Jorritsma van Eindhoven zijn hart vast te houden:

Zorgen bij burgemeesters over carnaval: 'Ik houd mijn hart vast'

OMT: geen quarantaine meer voor kinderen tot en met 12 jaar

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert dat kinderen tot en met 12 jaar niet meer in quarantaine hoeven als ze in contact zijn geweest met iemand die besmet is met het coronavirus en zelf geen klachten hebben. Dat staat in het laatste advies van het OMT, dat vanavond naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Kinderen tot en met 12 jaar moeten wat het OMT betreft alleen thuisblijven bij klachten en zich dan laten testen. Ook adviseert het OMT om gedurende tien dagen na het laatste contact met de besmette persoon contact met ouderen of kwetsbaren te vermijden.

Nu is het nog zo dat een hele schoolklas in quarantaine moet als drie kinderen besmet zijn. Daardoor zitten veel klassen verplicht thuis. Vanuit het onderwijs klonk daarom de roep om versoepelingen in het quarantainebeleid voor kinderen. Het OMT gaat daar dus in mee, maar vindt dat de GGD nog wel in bepaalde gevallen moet kunnen besluiten om uit voorzorg bij een uitbraak een groep naar huis te sturen.

Het OMT adviseert verder dat het quarantainebeleid wordt versoepeld voor kinderen tussen de 13 en 18 jaar oud. In het OMT-voorstel gaan zij na contact met een besmet persoon in quarantaine, maar mogen ze ook gedurende deze vijf dagen elke dag een zelftest doen. Als ze negatief testen en geen klachten hebben, mogen ze naar school en mogen ze sporten en andere activiteiten ondernemen.

Het is nog onduidelijk of het kabinet het advies overneemt. Morgen is er weer een persconferentie waarop wordt bekendgemaakt wat er is besloten.

Theatermakers opgelucht: 'Eindelijk mogen we weer'

Theatermakers reageren opgelucht: 'eindelijk mogen we weer'

OMT-advies nu al naar Tweede Kamer

Het laatste advies van het Outbreak Management Team wordt vanavond nog naar de Tweede Kamer toegestuurd. Dat is eerder dan voorheen. Bij eerdere besluiten over coronamaatregelen werd het OMT-advies openbaar gemaakt pas nadat het kabinet een knoop had doorgehakt en een persconferentie had gegeven over wat er was besloten.

Het gaat om het advies van afgelopen vrijdag, toen de leden van het OMT bijeenkwamen om de coronamaatregelen te bespreken. Van het weekend lekte al uit dat de experts adviseerden dat de horeca- en de cultuursector tot 20.00 uur open kunnen. Vandaag, na beraad in het Catshuis, werd duidelijk dat het kabinet afstevent op een latere sluitingstijd, van 22.00 uur.

Achterstand bij inzamelen afval Amsterdam door uitval personeel

Door personeelsuitval loopt de gemeente Amsterdam achter met de inzameling van huishoudelijk afval in de stad. Een deel van de medewerkers is niet inzetbaar vanwege ziekmeldingen of omdat ze in quarantaine zitten, meldt stadszender AT5.

De afvalinzameling loopt achter in de stadsdelen Noord en Oost. In Nieuw-West en West wordt het grofvuil niet op alle plekken opgehaald. Ook blijven meldingen langer liggen door de achterstand in de vuilinzameling.

Ook de Amsterdamse ov-vervoerder, het GVB, rijdt vanwege personeelsproblemen momenteel minder ritten.

De NVRD, de branchevereniging voor publieke en gemeentelijke afvalbedrijven, wil morgen meer duidelijkheid krijgen van het kabinet over het quarantaine-advies voor mensen met een cruciaal beroep. Op de website van de overheid valt te lezen dat de uitzonderingen nog moeten worden uitgewerkt en dat hier zo spoedig mogelijk meer over bekend wordt.

De branchevereniging noemt de situatie bij de aangesloten bedrijven nijpend. "Onze leden puzzelen zich een slag in de rondte om elke dag al het huishoudelijk afval in te blijven zamelen. Elke dag is het spannend of dat lukt, de rek is eruit", schrijft NVRD-directeur Wendy de Wild in een brandbrief aan het kabinet. Het probleem speelt bij bedrijven verspreid over het land, zegt de NVRD.

De branchevereniging wil dat medewerkers die in nauw contact zijn geweest met een besmet persoon, als ze geen klachten hebben aan het werk kunnen, bijvoorbeeld door dagelijks een zelftest te doen en mondkapjes te dragen.

Sinds de laatste persconferentie op 14 januari zijn er wel algemene uitzonderingen op de quarantaineplicht ingevoerd. Iedereen die minimaal een week geleden een boostervaccinatie heeft gehad of korter dan acht weken geleden genezen is van een coronabesmetting, hoeft niet in quarantaine na contact met een besmet persoon.

Gebarentolk groter in beeld op themakanaal na klachten

Tijdens de coronapersconferentie morgen zal de gebarentolk op het themakanaal NPO Politiek en Nieuws groter in beeld te zien zijn. De bedoeling is dat daardoor de mimiek en gebaren beter te volgen zijn.

De gebarentolken stond altijd achter minister-president Mark Rutte en toenmalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge, maar werden op de laatste persconferentie weergegeven in een zogenoemde 'postzegel', onder in beeld. De verandering leidde tot kritiek op sociale media. Het nieuwe formaat zou te klein zijn en daarom moeilijker te volgen.

Morgen, bij de volgende persconferentie, is daarom op NPO Politiek en Nieuws de gebarentolk groter in beeld te zien. Op andere kanalen blijft de gebarentolk in de 'postzegel'. De overheid evalueert de aanpak na de persconferentie van morgen.

FNV: opening horeca goede stap, nu doorpakken voor nachthoreca

Vakbond FNV noemt de voorgenomen heropening van de horeca een goede stap. Toch zijn de versoepelingen wat de vakbond betreft nog niet voldoende, onder meer voor de nachthoreca.

"Er wordt nu enig perspectief geboden, maar hiermee zijn we er nog niet. Na deze eerste stap moet het kabinet wat ons betreft doorpakken zonder daarbij onnodig terughoudend te zijn. Denk aan het opheffen van de beperkingen in onder andere de nachthoreca, want die voelen weinig tot niets van de aanstaande versoepelingen", zegt bestuurder Edwin Vlek van FNV Horeca.

Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland noemt de heropening van hun sector ook goed nieuws. "Dit is precies waar we de afgelopen dagen voor gestreden hebben", zegt voorzitter Robèr Willemsen tegen het ANP.

Horeca- en cultuursector weer open tot 22.00 uur

De horeca- en cultuursector kunnen onder voorwaarden tot 22.00 uur weer open. Dat is de conclusie van het overleg tussen de betrokken bewindslieden en een aantal experts op het Catshuis, bevestigen bronnen in Den Haag. Ook bij sportwedstrijden - zowel binnen als buiten - is publiek weer welkom, wel met een maximum aantal bezoekers.

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde een eerdere sluitingstijd. De experts vinden dat de horeca en cultuursector onder strenge voorwaarden tot 20.00 open kunnen, twee uur eerder dan door het kabinet is besloten.

Morgen worden de definitieve besluiten genomen over de maatregelen. Voor 19.00 uur staat een coronapersconferentie gepland, waarin premier Rutte en minister Kuipers van Volksgezondheid bekendmaken wat de wijzigingen in het coronabeleid zijn.

LCPS: Omslagpunt in ziekenhuisbezetting, opvallend veel patiënten onder de 30

Het Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) ziet een omslagpunt in de ziekenhuisbezetting. Sinds afgelopen weekend stijgt het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen weer.

Daar kwamen er de afgelopen dag 127 nieuwe coronapatiënten bij, waardoor het aantal mensen met corona in de ziekenhuizen is toegenomen naar 1141, ten opzichte van 1093 gisteren. Op de IC's zijn 10 nieuwe patiënten opgenomen, maar nam de algehele bezetting nog wel af. Er liggen nu 262 coronapatiënten op de IC, gisteren waren het er 275.

Het coördinatiecentrum en het RIVM ging er al langer van uit dat het aantal patiënten in de ziekenhuizen weer zou toenemen. "Zoals verwacht zien we in de laatste week van januari de impact van omikron op de bezetting in de kliniek, we monitoren of deze ontwikkeling zich doorzet de komende weken."

Opvallend veel patiënten onder de 30

Het LCPS zegt dat er opvallend veel coronapatiënten onder de 30 worden opgenomen. De instroom onder die leeftijdscategorie is nog nooit eerder zo hoog geweest als nu. Exacte cijfers wilde het LCPS nog niet geven, omdat het de onderliggende data nog goed wil bestuderen. Zo is het nog de vraag of patiënten die positief testten op het coronavirus, ook daadwerkelijk vanwege een corona-infectie in het ziekenhuis liggen.

De besmettingscijfers onder jonge mensen waren de afgelopen weken zeer hoog. "Daar maakten we ons niet zo'n zorgen over, want deze leeftijdsgroepen lopen de laagste risico's, maar onze dataspecialisten sloegen op de hoge opnamecijfers aan", zegt een woordvoerder van het LCPS tegen persbureau ANP.

64.757 nieuwe positieve tests

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 64.757 nieuwe positieve tests gemeld. Door enorme achterstanden bij het RIVM ligt het werkelijke aantal positief geteste mensen echter al een aantal dagen veel hoger. Het verschil kan oplopen tot enkele tienduizenden per dag. Het is onduidelijk wanneer deze achterstanden weer worden ingehaald.

Bij het RIVM werden 8 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 9 doden per dag, tegen 10 doden per dag een week eerder.

In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.

In onderstaande grafieken zie je hoe de instroom en bezetting in de ziekenhuizen zich heeft ontwikkeld, wat de ruimte op de intensive cares is, de ontwikkeling van het aantal positieve tests en het aantal doden:

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

GGD: maximale capaciteit in lab voor PCR-tests bereikt

De GGD-testlocaties zitten aan de max door problemen bij de laboratoria, zegt GGD GHOR Nederland. De koepelorganisatie maakt vandaag bekend dat er vorige week 956.960 tests zijn afgenomen terwijl de grens ligt bij ongeveer 1.050.000, oftewel 150.000 PCR-tests per dag.

Dit maximumaantal tests heeft volgens de GGD te maken met de laboratoria die de PCR-analyse van de coronatest uitvoeren. Het ministerie van Volksgezondheid bevestigde eerder aan de NOS dat de lab-capaciteit wordt opgehoogd naar 175.000 per dag, maar dat lijkt dus nog niet gelukt.

Wie een testafspraak wil maken en er niet meer doorheen komt, kan binnenkort worden doorverwezen naar een commerciële teststraat die is aangesloten bij Stichting Open Nederland (SON). De samenwerking met de "testen voor toegang"-locaties is aangegaan vanwege de verwachte grote vraag naar tests.

"De commerciële testaanbieders van SON gebruiken door het RIVM gevalideerde antigeentesten. Op de GGD-testlocaties wordt gewerkt met PCR-testen", meldde de GGD afgelopen zaterdag.

'Lockdowns niet goed voor jongeren, klachten na versoepelingen wel snel minder'

De lockdowns zijn voor veel jongeren niet goed voor hun lichamelijke en mentale gezondheid. Uit internationaal onderzoek door het RIVM en onderzoeksinstituut Nivel blijkt dat ze tijdens lockdowns minder bewegen en meer last hebben van depressieve gevoelens, eenzaamheid en onzekerheid. Wel lijken bij de meeste jongeren de klachten snel minder te worden na versoepelingen.

"Ook ervaren ze meer druk op de thuissituatie. Dit geldt vooral voor kwetsbare groepen", schrijft het RIVM. "Er zijn ook positieve gevolgen van lockdowns. Zo zorgen ze voor meer vrije tijd, minder prikkels en verplichtingen, minder schoolstress en meer zelfstandigheid."

De onderzoekers bekeken 145 studies naar de gevolgen van de coronapandemie op jongeren in het eerste jaar.

Geen tests meer voor gevaccineerde reizigers die VK in willen

Het is voor reizigers die volledig zijn gevaccineerd niet meer verplicht om zich bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk te laten testen. Dat heeft de Britse regering bevestigd, meldt The Independent.

"Mensen die aankomen hoeven zich niet langer te laten testen als ze dubbel zijn gevaccineerd", zegt premier Johnson tegen de Britse krant.

Brandbrief studentenverenigingen: 'Met alleen digitale activiteiten komen we er niet'

De Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV), de koepel van studentenverenigingen, stuurt vandaag een brandbrief naar het kabinet, de burgemeesters van negen studentensteden en het Veiligheidsberaad. Dat gebeurt namens 48 studentenverenigingen en de twaalf plaatselijke koepels. Er wordt gevraagd om een coronabeleid op maat met duidelijk onderscheid tussen studentenverenigingen en (besloten) -sociëteiten, en reguliere horeca.

"Contacten met andere studenten, ook buiten de collegebanken, zijn essentieel voor de mentale gesteldheid van de individuele student", zegt Eize Atzema, voorzitter van de LKvV. "Juist dat sociale contact, op cultureel, sportief en maatschappelijk gebied, is iets waaraan wij als verenigingen kunnen bijdragen." Volgens Atzema kan dat alleen als bijvoorbeeld sociëteiten weer open mogen en zo het verenigingsleven weer op kan starten.

"De afgelopen tijd zijn via de coronamaatregelen studentenverenigingen steeds beschouwd als 'reguliere horeca'. Door die definitie en de verplichte harde sluiting konden onze tientallen verenigingen niet eens meer hun niet-horecagerelateerde activiteiten, zoals sportactiviteiten, studiefaciliteiten, theater- en muziekrepetities aanbieden. Ook niet in klein verband of in kleine groepen."

Het is de hoogste tijd om concreet te handelen om het studentenwelzijn te verbeteren, zegt de voorzitter. "Onze verenigingen willen niets liever dan deel te zijn van de oplossing, maar daarvoor hebben wij binnen de maatregelen ruimte nodig om écht sociaal contact te faciliteren. Met alleen digitale activiteiten komen we er niet."

Corona teistert handballers: 'Voelt een beetje als een campingelftal'

Twaalf coronabesmettingen, geen trainingen en geen gezamenlijke teambesprekingen. De voorbereiding van de Nederlandse handballers op hun EK-wedstrijd tegen wereldkampioen Denemarken, vandaag om 18.00 uur, bestond uit niet meer dan een wandelingetje met een klein groepje door Boedapest.

"Het voelt een beetje als een campingelftal, alsof we zonder voorbereiding een wedstrijd gaan spelen en dan maar zien hoe het gaat", lacht speler Dani Baijens. "Dat het lastig gaat worden tegen de wereldkampioen, is een understatement."

Gelukkig was er maandag nog wel positief nieuws: het aantal coronabesmettingen binnen het team is niet verder opgelopen. De teller blijft daardoor staan op negen spelers, onder wie topscorer Kaj Smits, en drie stafleden, onder wie bondscoach Erlingur Richardsson.

Frankrijk vanaf vandaag 2G-land

Frankrijk is vandaag overgestapt op een 2G-beleid. Alleen mensen die volledig zijn gevaccineerd of die genezen zijn van een coronabesmetting hebben nog toegang tot onder meer cafés, toeristische plekken en sportlocaties.

Het Franse parlement stemde eerder deze maand met een grote meerderheid in met de wet waarmee ongevaccineerden vanaf 16 jaar geen toegang meer krijgen tot restaurants, culturele instellingen en sommige vormen van openbaar vervoer (zoals binnenlandse vluchten). Dat geldt ook voor reizigers uit het buitenland.

Tot nu toe was een gezondheidspas, met een bewijs van vaccinatie, genezing of negatieve coronatest, voldoende om bijvoorbeeld een restaurant of bioscoop binnen te komen. Dat is nu dus veranderd.

In Frankrijk is het aantal besmettingen de afgelopen weken snel gestegen. De regering van Macron hoopt dat de toestroom van patiënten door de nieuwe pas zal afnemen, zonder dat een nieuwe lockdown nodig is. Een nieuwe lockdown zou de economie opnieuw een zware klap toebrengen en zou ook de kans op een herverkiezing van Macron bij de presidentsverkiezingen van 10 april doen afnemen.

'Eerste positieve geval onder atleten en begeleiders in aanloop naar Spelen'

Minder dan twee weken voor het begin van de Olympische Spelen in Peking heeft de eerste atleet/coach positief getest op corona. Het geval kwam zondag aan het licht tijdens de voor sporters, officials en mediavertegenwoordigers verplichte test op het vliegveld van de Chinese hoofdstad.

Dat meldt de officiële website van Peking 2022. Het is niet bekendgemaakt om wie het gaat.

Luchtvaartmaatschappijen willen reizen zonder beperkingen in Verenigd Koninkrijk

Een aantal grote Britse luchtvaartmaatschappijen hebben er bij de regering op aangedrongen om reizen zonder beperkingen mogelijk te maken, in ieder geval voor degenen die volledig gevaccineerd zijn. De directeuren van onder meer British Airways, Ryanair en Virgin Atlantic ondertekenden een brief die ze naar de Britse minister van Volksgezondheid stuurden, melden Britse media.

De luchtvaartmaatschappijen vinden dat de maatregelen niet hebben geholpen tegen van de verspreiding van de omikronvariant. En dat de reisbeperkingen "een verwoestend effect op de Britse economie" hebben.

Er wordt opgeroepen om in de toekomst geen grenssluitingen en vliegverboden meer in te voeren als reactie op nieuwe virusvarianten. Ook willen ze een concreter en transparanter beleid rondom hotelquarantaines en universeel testen.

Een groot deel van de coronamaatregelen in Engeland wordt donderdag opgeheven. Dat maakte premier Johnson afgelopen week bekend. Het is vanaf donderdag niet langer verplicht om mondkapjes te dragen en thuis te werken. Ook het coronatoegangsbewijs vervalt.

Johnson is ook van plan de isolatieplicht na een coronabesmetting te schrappen. De overheid stuurt er dan wel nog op aan dat burgers in isolatie gaan na een besmetting, maar kan dat dan niet langer wettelijk afdwingen. De wet die dit regelt loopt in maart af en Johnson wil die dus niet verlengen.

Het Catshuisoverleg is begonnen

In Den Haag zijn bewindspersonen weer samengekomen om te praten over de coronamaatregelen.

Morgenavond is er weer een persconferentie.

Catshuisoverleg is begonnen

Zes nieuwe besmettingen rondom de Spelen, ruim 330.000 tests afgenomen

In China worden zes nieuwe coronabesmettingen gemeld onder mensen die betrokken zijn bij de Olympische Spelen. Tot nu toe zijn tientallen mensen daar besmet, van wie er zeker dertig in de Olympische 'bubbel' zitten.

Er zijn nog geen atleten besmet, zegt correspondent Sjoerd den Daas in Peking in het NOS Radio 1 Journaal. "Het gros van de atleten moet nog binnenkomen." Zo vertrekt de eerste vlucht van het Nederlandse sportteam woensdag.

"Dus dit zijn cijfers van met name mensen in assisterende rollen, bijvoorbeeld mensen van het Internationaal Olympisch Comité en teammanagers", zegt Den Daas. In totaal ging het om 39 positieve testen bij aankomst op het vliegveld in China. "Daar moet iedereen testen, nadat ze eerst thuis al getest hebben."

In de Olympische bubbel gaat het om nog eens 33 besmettingen. "In die bubbel waar straks ook de atleten actief gaan zijn, werden ruim 330.000 testen afgenomen de afgelopen weken. Daarvan zijn er dus 33 positief teruggekomen."

Politiebond: rek is eruit, ook mensen van 50+ op illegale feesten

De Nederlandse politiebond hoopt dat het kabinet morgen versoepelingen aankondigt. Volgens de bond is het handhaven niet meer vol te houden. Zo werd er afgelopen weekend op meerdere plekken ingegrepen bij illegale feesten. Dat gebeurde onder meer in Amsterdam in een politiebureau in aanbouw op het Zeeburgereiland. Ook in Arnhem werd een illegaal feest in een bos beëindigd, meldde Omroep Gelderland.

"We zien dat de spanningen enorm oplopen en dat de rek eruit is", zegt Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond in het NOS Radio 1 Journaal. De politie merkt dat vooral onder jongeren, maar ook onder oudere mensen. "We zijn op illegale feesten geweest waar ook mensen van vijftigplus massaal bij elkaar waren", zegt Struijs. "Ze hebben een uitlaatklep nodig en wij hebben liever gereguleerde horeca met spelregels." Volgens de voorzitter heeft de horeca dat vorige keer "hartstikke goed gedaan".

Gisteren voerden de politiebonden nog actie voorafgaand aan de wedstrijd PSV-Ajax. Ze leggen het werk maximaal een uur neer voor een vakbondsbijeenkomst. De vakbondsbijeenkomst was onderdeel van de estafetteactie Wake-up call 2022 tegen de hoge werkdruk en "chronische onderbezetting" bij de politie.

Lockdown Chinese stad na maand opgeheven

In de Chinese stad Xi'an is na een maand de lockdown opgeheven. De stad met 13 miljoen inwoners zat vrijwel geheel op slot. Bewoners mochten zelfs de straat niet op om boodschappen te doen.

De lockdown was ingesteld op 22 december vanwege een uitbraak met de deltavariant van het coronavirus. Vanwege de strenge 'zero covid-strategie' van de Chinese overheid ging de stad vrijwel geheel op slot.

De Nederlander Tim Metz, die met zijn gezin in Xi'an woont, vertelde eerder dat er veel steun is voor de strenge corona-aanpak. "Natuurlijk wil iedereen het liefst weer de straat op, maar mensen geloven toch dat dit de beste manier is om de uitbraak te stoppen. Hiervoor had China lange tijd geen last van de pandemie, dus mensen geloven nog steeds in de aanpak van snel en hard ingrijpen om hun vrijheid terug te krijgen."

Catshuisoverleg in aanloop naar persconferentie

De meest betrokken coronaministers en adviseurs uit het Outbreak Management Team OMT komen vanochtend bij elkaar in het Catshuis, de ambtswoning van premier Rutte. Ze bespreken welke versoepelingen kunnen worden aangekondigd op de persconferentie van morgenavond om 19.00 uur.

Zaterdag werd duidelijk dat het OMT adviseert om de horeca en de cultuursector weer open te laten gaan tot 20.00 uur. Over dat tijdstip is nog discussie. Volgens ingewijden wil het kabinet voor de cultuur- en sportsector ruimere openingstijden vaststellen. De horeca zou vooralsnog wel om 20.00 uur dicht moeten.

'Machtsmisbruik en racisme bij de WHO'

Binnen de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is sprake van machtsmisbruik en racisme. Volgens medewerkers belemmeren de misstanden een effectieve aanpak van de coronacrisis, staat in een intern onderzoek, dat NRC in handen heeft.

De problemen blijven volgens het onderzoek voortduren, omdat WHO-medewerkers niet durven te klagen uit angst voor represailles. Ook zouden daders niet of te mild gestraft worden.

Kantoor Manilla

De grootste problemen lijken te spelen in de Filipijnse hoofdstad Manilla, waar het WHO-regiokantoor voor het westelijke deel van de Stille Oceaan zit. Een groep anonieme medewerkers heeft vorige week een brandbrief naar de WHO-top gestuurd om zich te beklagen over de Japanse regiodirecteur, omdat die zich schuldig zou maken aan autoritarisme, nepotisme en racisme.

De WHO zegt in een reactie tegen NRC op de hoogte te zijn van de beschuldigingen over de Japanner. Er worden "passende stappen" aangekondigd, maar het is niet duidelijk wat dit betekent.

Unicef: alle scholen wereldwijd moeten weer open

Gesloten scholen vanwege corona leiden wereldwijd tot grote leerachterstanden en mentale problemen bij kinderen, zegt Unicef. Volgens de VN-kinderrechtenorganisatie moeten scholen zo snel mogelijk weer open en moeten leerlingen intensief begeleid worden om de achterstanden in te halen.

Op deze Internationale Dag van het Onderwijs zegt Unicef dat de kansenongelijkheid door de schoolsluitingen weer toeneemt. Ook zijn kinderen vaker slachtoffer van huiselijk geweld en kinderarbeid. Meer dan 370 miljoen kinderen misten bovendien hun schoolmaaltijden, terwijl dit vaak hun enige maaltijd van de dag was.

Liveblog geopend

Welkom in het coronaliveblog van maandag 24 januari. Hier lees je het belangrijkste en opmerkelijkste coronanieuws van vandaag.