liveblog

RKC doet goede zaken met zege op Fortuna

liveblog gesloten

Afgelopen!

RKC Waalwijk geeft het bekersucces een vervolg met een 2-1 zege op Fortuna Sittard.

RKC-FOR | 64' GOAL FORTUNA!

Het is weer een wedstrijd in Waalwijk.

Ondanks dat RKC Waalwijk-aanvaller Michiel Kramer de strafschopstip probeert te ruïneren, schiet Mats Seuntjens vanaf 11 meter onberispelijk raak voor Fortuna Sittard.

Aanleiding voor de penalty voor Fortuna was een overtreding van doelman Vaessen op Seuntjens.

RKC Waalwijk-Fortuna Sittard 2-1

RKC-FOR | 19' GOAL RKC!

Het gaat hard in Waalwijk. Finn Stokkers wordt weggestuurd en ziet de mee opgekomen Michiel Kramer niet over het hoofd: 2-0.

RKC Waalwijk-Fortuna Sittard 2-0

RKC-FOR | 2' GOAL RKC!

Wat een opening in Waalwijk. Juriën Gaari schiet de thuisploeg al na twee minuten snel op voorsprong!

Een mooi gegeven voor RKC: de club verloor dit seizoen nog geen wedstrijd als het op voorsprong is gekomen.

RKC Waalwijk-Fortuna Sittard 1-0

RKC Waalwijk viert de 1-0 tegen Fortuna Sittard

Bondscoach zaalvoetballers: 'De kwartfinales halen is realistisch'

Max Tjaden heeft ondanks de nederlaag tegen Portugal nog hoop dat de zaalvoetballer doorgaan op het Europees kampioenschap.

Tjaden: 'De kwartfinales halen is realistisch'

Zaalvoetballers verliezen van Portugal

Na de zwaarbevochten en knappe zege in de openingswedstrijd op Oekraïne, hebben de Nederlandse zaalvoetballers hun tweede groepsduel op het EK in eigen land verloren.

Europees- en wereldkampioen Portugal was in de - nu nog lege - Ziggo Dome in Amsterdam een maatje te groot: 4-1.

RKC-FOR | Opstellingen RKC Waalwijk en Fortuna Sittard

De eredivisiespeelronde wordt om 20.00 uur afgesloten door RKC Waalwijk en Fortuna Sittard. Deze 22 namen zullen dat gaan doen.

• NOS
    Opstelling RKC Waalwijk
  • NOS
    Opstelling Fortuna Sittard

SPA-UTR | Afgelopen

Het was eigenlijk nooit een wedstrijd op Het Kasteel. FC Utrecht is Sparta in alles de baas en wint afgetekend met 0-3.

Een welkome zege voor de ploeg van René Hake, dat voor het laatst won op 28 november.

SPA-UTR | 76' DOELPUNT FC UTRECHT!

FC Utrecht heeft werkelijk geen kind aan een zwak Sparta en komt op 0-3. Sylla zet goed voor, van de Streek werkt binnen.

Sparta Rotterdam - FC Utrecht 0-3

Makkelie: 'VAR kon geen beeld vinden met sluitend bewijs'

Schmidt furieus na curieuze goal Ajax, Ten Hag vindt het geen smetje

Roger Schmidt liet direct na afloop in duidelijke bewoordingen weten het niet eens te zijn met de beslissing van Danny Makkelie om het doelpunt van Ajax goed te keuren.

"Geef ze de titel vandaag dan!", foeterde de PSV-trainer na het laatste fluitsignaal naar de arbitrage.

Als hij later voor de camera verschijnt is hij al rustiger, maar hij blijft bij zijn standpunt. "Ik zag dat de bal voor honderd procent over de lijn was."

De trainer aan de andere kant, Erik ten Hag, vond het doelpunt geen smetje op de in zijn ogen verdiende overwinning.

Aan de winnende goal van Noussair Mazraoui een kwartier voor tijd ging een actie van Daley Blind vooraf, waarbij de bal de zijlijn leek te hebben gepasseerd.

De videoscheidsrechter kon arbiter Makkelie echter niet met zekerheid melden dat de bal in zijn geheel de lijn had gepasseerd en dus bleef de goal tot woede van PSV staan.

Heracles-directeur Toussaint over Vloet: 'Het vertrouwen is zoek'

Heracles-directeur Rob Toussaint gaat in op de gang van zaken rondom Rai Vloet, die deze week werd geschorst nadat er nieuwe feiten boven water waren gekomen over het auto-ongeluk waar hij bij betrokken was.

Eerder zei hij al dat Rai Vloet nooit meer in actie zou komen voor Heracles Almelo.

SPA-UTR | 47' DOELPUNT FC UTRECHT!

Mimoun Mahi

FC Utrecht komt uitstekend uit de kleedkamer. Eerst stuit Boussaid nog op Coremans, een minuut later weet Mahi wel de score te verdubbelen.

Sparta Rotterdam - FC Utrecht 0-2

SPA-UTR | 46' Tweede helft begonnen

De bal rolt weer bij Sparta-FC Utrecht. FC Utrecht is direct gevaarlijk na een prachtige pass van Van de Streek. Boussaid stuit echter op Coremans. Sparta leeft nog.

Van Dijk belangrijk voor Liverpool

Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk heeft met een doelpunt een belangrijke rol gespeeld in een moeizame overwinning van Liverpool op Crystal Palace (3-1).

SPA-UTR | Rust

FC Utrecht leidt bij rust met 1-0 tegen Sparta. Buiten het doelpunt van Douvikas is er niet veel te beleven op Het Kasteel. Hopen op meer spektakel in de tweede helft.

Bekijk de samenvatting van Heracles Almelo - Go Ahead Eagles

De Jong rekent op publiek bij EK zaalvoetbal, bondscoach Tjaden blik vooruit

KNVB-directeur Gijs de Jong denkt dat de eventuele versoepelingen publiek bij het EK zaalvoetbal mogelijk moet maken.

Vanavond zal de zaal nog leeg zijn als Nederland het opneemt tegen Portugal. Bondscoach Max Tjaden blikt vooruit.

Om 17.30 uur is de aftrap en de wedstrijd is te volgen via deze livestream of op NPO1.

Teleurgestelde Gakpo: 'Ben geen scheids, maar dit is dubieus en cruciaal'

Bekijk de samenvatting van PSV - Ajax

SPA-UTR | 12' DOELPUNT FC UTRECHT!

FC Utrecht is beter dan Sparta en komt verdiend op voorsprong. Douvikas rondt alleen voor de keeper koelbloedig af.

SPA-UTR | De bal rolt in Rotterdam!

FC Utrecht en Sparta hebben afgetrapt op Het Kasteel.

• NOS
    Opstelling Sparta
  • NOS
    Opstelling FC Utrecht

Heracles sluit roerige Vloet-week af met gelijkspel: 'Veel pijn, vooral bij anderen'

Ondanks talloze kansen is Heracles Almelo er niet in geslaagd om Go Ahead Eagles op de knieën te krijgen. Het werd 1-1 in Almelo.

Voorafgaand aan de wedstrijd kwam de kwestie-Rai Vloet weer ter sprake. De middenvelder zal nooit meer voor Heracles uitkomen, zo bevestigde directeur Rob Toussaint.

PSV-AJA | Afgelopen

Ajax wint van PSV en mag zich weer de koploper van de eredivisie noemen. Maar het zal na afloop vooral gaan over het winnende doelpunt van Mazraoui.

Voorafgaand aan dat doelpunt leek de bal bij Blind namelijk over de lijn te gaan, maar de VAR was niet helemaal overtuigd en keurde het doelpunt goed.

PSV-AJA | 96' PSV op jacht naar gelijkmaker

Mede doordat de VAR heel lang moest kijken naar het doelpunt van Ajax zijn er negen minuten bijgekomen.

PSV dringt aan, maar de echte overtuiging ontbreekt. We zitten inmiddels diep in blessuretijd.

PSV-AJA | Zeg het maar...

PSV-AJA | 85' Goede kans Danilo

In de omschakeling stormt Tadic richting het doel van Drommel en legt de bal onzelfzuchtig af op Danilo.

Die stuit vanuit een moeilijke hoek op Drommel. Dit had de genadeklap voor PSV moeten zijn.

PSV-AJA | 74' DOELPUNT AJAX!

Mazraoui viert zijn doelpunt

Ajax komt weer op voorsprong via een prachtig afstandsschot van Mazraoui.

Voorafgaand aan het doelpunt lijkt Blind de bal net niet binnen te kunnen houden. De VAR is echter niet helemaal overtuigd en keurt het doelpunt na lang beraad goed.

PSV - Ajax 1-2

HER-GAE | 73 DOELPUNT GO AHEAD EAGLES!

Go Ahead Eagles maakt gelijk tegen Heracles Almelo. Isac Lidberg gaat ervandoor en maakt de 1-1.

Topscorer Kalma loodst FC Twente langs PSV in eredivisietopper

Samenvatting en interviews NEC-Feyenoord (1-4)

PSV-AJA | 53' DOELPUNT PSV!

Een zeldzaam slippertje van Timber. Hij verliest de bal aan Gakpo, die de bal bij Veerman bezorgt.

De Volendammer brengt vervolgens Götze in stelling en de Duitser schiet knap de gelijkmaker binnen.

PSV - Ajax 1-1

Mario Götze viert zijn doelpunt

PSV-AJA | 50' Kans Doan

PSV is nog zoekende, maar krijgt na vijftig minuten wel de beste kans.

Doan krijgt de bal voor de voeten, maar schiet recht op Pasveer af. Hier zat meer in.

PSV-AJA | 49' Geel voor Schmidt

Roger Schmidt is er duidelijk niet gerust op en windt zich op langs de lijn. Hij is het niet eens met een beslissing en krijgt een gele kaart van scheidsrechter Makkelie.

PSV-AJA | Tweede helft is begonnen

PSV heeft de tweede helft in gang gebracht tegen Ajax. De koploper van de eredivisie zal zich moeten revancheren voor de matige eerste helft om de koppositie te behouden.

In Almelo rolt de bal ook weer bij Heracles-Go Ahead.

PSV-AJA | Rust

Ajax leidt in Eindhoven na een doelpunt van Brobbey, die zich daarna gelijk geblesseerd laat vervangen voor Danilo.

Het is een van de weinige hoogtepunten in een schaakspel tussen de nummer 1 en 2 van de eredivisie. Het is te hopen dat het duel in de tweede helft echt ontbrandt.

In Almelo gaat Heracles rusten bij een 1-0 voorsprong tegen Go Ahead Eagles.

PSV - Ajax 0-1

Heracles Almelo - Go Ahead Eagles 1-0

HER-GAE | DOELPUNT HERACLES ALMELO!

Heracles Almelo is beter dan Go Ahead en komt verdiend op voorsprong. Kaj Sierhuis is de doelpuntenmaker.

PSV-AJA | 34' DOELPUNT AJAX!

Brobbey is weer belangrijk en brengt Ajax op voorsprong. Hij kopt, net als tegen FC Utrecht, een voorzet van Tadic binnen.

De spits liep al een tijdje te trekkebenen en blijft na het doelpunt op de grond liggen.

Dit is dus ook gelijk zijn laatste actie van de wedstrijd. Danilo lost hem af.

PSV-AJA | 27' Berghuis op de lat

Ajax is dicht bij de voorsprong via Berghuis. De aanvaller draait een vrije trap vanaf de linkerkant het doel in en ziet de bal op de lat belanden.

In de herhaling is te zien dat Drommel de bal nog heel licht toucheert en dat lijkt cruciaal. Knappe redding van de doelman.

Voetbalsters FC Twente terug aan kop

De voetbalsters van FC Twente hebben de koppositie in de eredivisie vrouwen heroverd.

In de topper tegen nummer drie PSV was de regerend landskampioen duidelijk de betere en dat leverde een verdiende 3-1 zege op.

PSV-AJA | 15' Eerste schot van de wedstrijd

PSV en Ajax tasten elkaar af in de openingsfase, waarin nog geen grote kansen te noteren zijn.

Na een kwartier zorgt Veerman voor de eerste wapenfeit van de wedstrijd. Zijn schot mist kracht en wordt makkelijk gepakt door doelman Pasveer.

Gerbrands hoopt op contractverlenging van trainer Schmidt

Tientallen PSV-supporters aangehouden

• SQ Vision
    PSV-supporters worden aangehouden
  • SQ Vision
    Veel politie op de been in Eindhoven

De politie in Eindhoven heeft een kwartier voor de kraker tegen Ajax tientallen PSV-supporters aangehouden.

Er is rondom het Philips Stadion veel politie op de been om de supporters tegen te houden die toch naar het stadion willen komen.

HER-GAE | Afgetrapt!

In Almelo wordt er tegelijkertijd met de topper ook gevoetbald. Heracles Almelo speelt, zonder Rai Vloet, in eigen huis tegen Go Ahead Eagles.

• NOS
    Opstelling Heracles Almelo
  • NOS
    Opstelling Go Ahead Eagles

PSV-AJA | De bal rolt!

Joey Veerman

De kraker tussen de nummer 1 en 2 van de eredivisie is begonnen.

PSV speelt mét Veerman, maar zónder echte spits. In de opstelling van Ajax geen verrassingen.

NEC-FEY | Afgelopen

Feyenoord is in de tweede helft veel en veel sterker dan NEC en beleeft al met al een makkelijke middag in de Goffert.

De Rotterdammers maken na rust hun kansen wel goed af en winnen met gemakkelijk met 1-4.

NEC-FEY | 91' DOELPUNT FEYENOORD!

Guus Til zorgt tegen het tiental van NEC voor het slotakkoord. Hij kop de bal uit een goede voorzet van Toornstra snoeihard achter doelman Branderhorst.

NEC - Feyenoord 1-4

NEC-FEY | 87' Rood NEC

NEC speelt een heel ongelukkige tweede helft en eindigt de wedstrijd ook nog eens met tien man.

Márquez verliest zijn zelfbeheersing en geeft Dessers een flinke douw, zonder dat de bal in de buurt is.

Het ontgaat de scheidsrechter in eerste instantie, maar na ingrijpen van de VAR kan de NEC'er inrukken.

'Vloet nooit meer in Heracles-shirt'

Rai Vloet

Rai Vloet zal nooit meer het shirt dragen van Heracles Almelo, zo heeft algemeen directeur Rob Toussaint zondag aangegeven bij ESPN.

Hij geeft toe dat ze een fout hebben gemaakt om hem eerder weer in de selectie op te nemen. "Daar bied ik mijn excuses voor aan, voor de pijn en de emotie die is ontstaan bij de familie, bij onze supporters, bij onze sponsoren, bij alle belanghebbenden en voor alle betrokken bij deze gebeurtenis. Dat hebben we gewoon niet goed gedaan."

NEC-FEY | 67' Terugkeer Sinisterra

Sinisterra keert na een blessure weer terug binnen de lijnen bij Feyenoord.

Even later moet de ongelukkige Geertruida juist het veld verlaten met een blessure. Hij wordt vervangen door Toornstra.

NEC-FEY | 64' DOELPUNT FEYENOORD!

Feyenoord is veel sterker dan NEC in de tweede helft en komt verdiend op 1-3.

De vaak bekritiseerde Jahanbakhsh is de doelpuntenmaker en scoort tegen zijn oude club.

NEC - Feyenoord 1-3

NEC-FEY | 53' DOELPUNT FEYENOORD!

Orkun Kökcu

Geklungel bij NEC door oud-Feyenoord Verdonk, die de bal zomaar inlevert. Uiteindelijk komt de bal bij Kökcu terecht.

De middenvelder denkt vervolgens niet na en schiet de bal heerlijk achter Branderhorst. Feyenoord leidt!

NEC - Feyenoord 1-2

PSV-AJA | Opstelling Ajax

En daar is ook de opstelling van Ajax. Erik ten Hag stuurt de verwachte elf namen het veld in voor de kraker tegen PSV.

PSV-AJA | Opstelling PSV

Roger Schmidt begint mét Joey Veerman in de basis tegen PSV en zónder echte centrumspits. Gakpo zal die rol vandaag zoveel mogelijk invullen.

NEC-FEY | 46' Tweede helft is begonnen

NEC en Feyenoord zijn begonnen aan de tweede helft. Hopen op een vermakelijk vervolg!

NEC-FEY | Rust

Het is rust in Nijmegen. Het staat 1-1, maar het had gezien het aantal kansen ook zomaar 4-6 kunnen staan.

Er worden met name achterin veel fouten gemaakt aan beide kanten, maar dat maakt het wel een boeiend duel.

Als het zo door gaat zullen de goals in de tweede helft niet uitblijven.

NEC - Feyenoord 1-1

NEC-FEY | 38' Enorme kopkans Geertruida

Geertruida had zijn eerdere fout goed kunnen maken. De verdediger is naar voren geslopen en kan vogelvrij inkoppen, maar krijgt de bal helemaal verkeerd op zijn hoofd.

Aan de andere kant gaat Tavsan op Bijlow af, maar tot een inzet komt het niet.

Hij gaat naar de grond in het strafschopgebied, omdat hij wordt geraakt door Trauner. Scheidsrechter vindt het te licht voor een strafschop.

NEC-FEY | 32' DOELPUNT FEYENOORD!

Jahanbakhsh wordt neergelegd in het strafschopgebied van NEC en de bal gaat op de stip.

Kökcu blijft koel en benut het buitenkansje. Het doelpunt komt niet uit de lucht vallen, want Feyenoord drong aan en kreeg al goede kansen op de gelijkmaker.

NEC-Feyenoord 1-1

Orkun Kökcu

PSV-AJA | Boodschap van Haller

Sébastien Haller doet met Ivoorkust mee aan de Afrika Cup en moet de topper tegen PSV vandaag missen.

Hij heeft wel een boodschap voor zijn teamgenoten.

NEC-FEY | 17' DOELPUNT NEC!

Lasse Schöne

Oei, daar gaat Geertruida in de fout. Hij kopt de bal door het midden weg en Schöne is er als de kippen bij om de fout af te straffen.

NEC op voorsprong tegen Feyenoord.

NEC-Feyenoord 1-0

NEC-FEY | 2' Dikke kans Linssen

Bryan Linssen

We zijn nog maar net begonnen, maar Feyenoord had al op voorsprong moeten komen.

Het staat niet goed bij NEC achterin en dus kan Linssen alleen op Branderhorst af. De doelman weet de inzet knap te pareren, maar dit had de 0-1 moeten zijn.

Even later moet doelman Bijlow aan de andere kant ook ingrijpen na een goed afstandsschot van Mattsson. Een veelbelovend begin!

NEC-FEY | 1' De bal rolt!

NEC en Feyenoord hebben deze heerlijke voetbalzondag afgetrapt in een lege Goffert.

FEY-NEC | Daar is kersverse Feyenoorder Wålemark!

Patrik Wålemark

Patrik Wålemark maakte maandag de overstap van het Zweedse BK Hacken naar Feyenoord. Hij begint tegen NEC nog op de bank.

Eerder spraken we de buitenspeler over zijn overstap.

Feyenoord-aankoop Wålemark: "Tijd nodig om volledig in vorm te komen"

FEY-NEC | Opstelling NEC

Daar is ook de opstelling van NEC. Bij De Nijmegenaren Calvin Verdonk in de basis, die dus zijn oude club treft.

Opstelling NEC

FEY-NEC | Senesi terug in de basis

Feyenoord en NEC trappen de voetbalzondag over een uur af.

Bij de Rotterdammers keert Senesi terug in de basis. Pedersen is ziek, Geertruida is zijn vervanger.

Verder spelen Jahanbakhsh en Nelson bij Feyenoord weer op de flanken.

Luis Sinisterra, die terugkeert van een blessure, zit nog op de bank, net als aanwinst Patrik Wålemark.

Opstelling Feyenoord

Loting kwartfinales KNVB-beker

Gravenberch genoot als enige Ajacied bij afstraffing in Eindhoven: 'Bijzonder'

Ryan Gravenberch met kenmerkende glimlach

23 september 2018. Een datum die in Eindhoven nog altijd in het geheugen gegrift staat. En een dag die door Ajacieden liefst zo snel mogelijk vergeten wordt. Op eentje na: Ryan Gravenberch.

"Ik maakte mijn debuut", zegt de middenvelder, inmiddels basisspeler en tienvoudig international, glunderend. "We stonden 3-0 achter en vlak voor tijd mocht ik erin. Niet zo'n mooie wedstrijd, maar voor mezelf wel een heel bijzonder moment."

Gakpo doet alles anders dan maatje Ihattaren: 'Hoop het beste voor hem'

Gakpo is terug van een pittige blessure en klaar voor Ajax

Guardiola bondscoach van Oranje?

Volgens de Britse tabloid The Mirror heeft de KNVB contact gezocht met Pep Guardiola over de functie van bondscoach van het Nederlands elftal. Het contract van Guardiola, een adept van Johan Cruyff, bij Manchester City loopt medio 2023 af. De huidige bondscoach Louis van Gaal zwaait na het WK in Qatar af.

Politiebonden voeren actie voorafgaand aan PSV-Ajax

Politiemensen die worden ingezet rond de wedstrijd PSV-Ajax voeren vandaag voor het begin van die voetbalwedstrijd korte tijd actie. Ze leggen het werk maximaal een uur neer voor een vakbondsbijeenkomst.

De vakbondsbijeenkomst is onderdeel van de estafetteactie Wake-up call 2022 tegen de hoge werkdruk en "chronische onderbezetting" bij de politie. De acties zijn ook bedoeld als "aanjager van de komende onderhandelingen over een nieuwe politie-cao", melden de vakbonden.

De huidige stand van zaken in de eredivisie

Stand in de eredivisie

Bekijk hieronder alle samenvattingen van de tot nu toe gespeelde eredivisieduels

Welkom!

Goedemorgen op deze prachtige voetbalzondag, met de topper tussen PSV en Ajax als meest in het oog springende wedstrijd. Maar eerst beginnen we straks met Feyenoord, dat op bezoek gaat bij NEC. Later op de dag zijn er nog drie duels in de eredivisie. Alle ontwikkelingen op de velden zijn te volgen in dit liveblog.