liveblog

Twente klimt naar plek vier eredivisie • Ajax treft Vitesse in kwartfinale beker

Vier duels in de eredivisie

Updates ontvangen van dit liveblog? Vink dan het belletje aan

liveblog gesloten

Einde blog

Bedankt voor het volgen van ons blog. Fijne avond en tot morgen, wanneer om 14.30 de topper tussen PSV en Ajax de meest in het oog springende wedstrijd zal zijn.

WIL-TWE | Wedstrijdverslag

Michal Sadilek viert zijn goal

Willem II blijft verliezen, Twente wint in Tilburg

Willem II heeft voor de tiende opeenvolgende keer een nederlaag geleden in de eredivisie. FC Twente was zaterdag met 1-0 te sterk in Tilburg. Slechts één keer eerder verloor Willem II vaker in opeenvolgende wedstrijden, veertien keer tussen 14 van maart tot en met september 2010 (gedeeld eredivisierecord).

Uitslagen en stand eredivisie

  • NOS
    Uitslagen en programma speelronde 20 eredivisie
  • NOS
    Stand eredivisie

WIL-TWE | Twente sterk bezig, negatief record Willem II

FC Twente (W11-G5-V4) won dit eredivisieseizoen al vaker dan in het gehele vorige seizoen (W10-G11-V13).

In totaal verloor Willem II in de eredivisie 719 keer, samen met NAC Breda (719) het meest van alle clubs. Willem II heeft elk van zijn laatste 10 eredivisieduels verloren. De club noteerde slechts 1 keer eerder een reeks van ten minste 10 nederlagen in de eredivisie: 14 tussen maart en september 2010 (gedeeld eredivisierecord).

WIL-TWE | 90+4' Afgelopen

Twente heeft aan een doelpunt genoeg om Willen II van zich af te houden. De Tukkers winnen in Tilburg. Twente gaat daardoor Vitesse en AZ voorbij op de ranglijst en staat nu vierde.

Rondje langs de velden, Spanje

Oliver Torres viert zijn 2-2 tegen Celta, maar daarbij zou het blijven voor Sevilla

Sevilla is er niet in geslaagd aansluiting te houden met lijstaanvoerder Real Madrid. De nummer twee in de Spaanse competitie kwam zaterdag in eigen huis niet verder dan 2-2 tegen nummer elf Celta. Real komt zondag nog in actie tegen Elche.

Sevilla mag nog van geluk spreken dat de club een punt overhield aan het duel. Op slag van rust kwamen de bezoekers vrij makkelijk op 0-2. Franco Cervi en Iago Aspas straften defensief geblunder optimaal af.

HEE-PEC | Wedstrijdverslag

Bram van Polen wordt omsingeld door ploeggenoten na zijn doelpunt

PEC Zwolle wint na negen maanden weer eens uitwedstrijd in eredivisie

Negen maanden geleden, op 24 april 2021, boekte PEC Zwolle voor het laatst een uitzege in de eredivisie. Destijds was sc Heerenveen de tegenstander. Zaterdagavond stonden beide clubs opnieuw tegenover elkaar in het Abe Lenstra Stadion en opnieuw waren de Zwollenaren te sterk voor de thuisploeg. Het werd 0-1 voor PEC.

AZ-CAM | Wedstrijdverslag

Owen Wijndal (m) tegen Cambuur

AZ loopt zich stuk op Cambuur en verspeelt voor het eerst in twee maanden punten

AZ heeft voor het eerst sinds eind november (0-0 bij Vitesse) punten verspeeld in de eredivisie. Na zes opeenvolgende overwinningen werd het in Alkmaar 0-0 tegen SC Cambuur. In alle competities, inclusief twee zeges in de de KNVB-beker en één in de Conference League, had AZ zelfs negen keer op rij gewonnen.

Loting KNVB-beker

Kwartfinales KNVB-beker

WIL-TWE | 75' Zerrouki alweer bij Twente

Twee dagen geleden stond Ramiz Zerrouki nog in Kameroen op het veld bij Algerije in de derde groepswedstrijd van de Afrika Cup. Vanavond mag hij al meteen aan de bak tegen Willem II.

Loting KNVB-beker

Ondertussen wordt er ook geloot voor de kwartfinales van de KNVB-beker. Uiteraard ook te volgen via dit blog.

Rondje langs de velden, Italië

Dumfries knuffelt Džeko

Dumfries helpt Inter met assist aan late zege op brutaal Venezia

Koploper Internazionale heeft met moeite de brutale laagvlieger Venezia van zich afgeslagen. In San Siro, met hier en daar wat plukjes toeschouwers op de tribune, deed Venezia dapper mee. Het ging 89 minuten goed voor de Venetianen, tot invaller Denzel Dumfries met een leep voorzetje het hoofd van Edin Džeko vond.

Door de 2-1 overwinning verstevigt Inter zijn plek bovenaan de ranglijst in Italië.

AZ-CAM | Samenvatting

doelpunten-AZ-Cambuur

VIT-GRO | Samenvatting

SE sv Vitesse - Groningen

AZ-CAM | Cambuur op dreef

Cambuur is door de 0-0 bij AZ nu 6 uitduels op rij ongeslagen in de eredivisie, een evenaring van het clubrecord (W0-G6-V0 in 1992/1993 en W2-G4-V0 in 2014/2015).

WIL-TWE | 46' Tweede helft

De bal rolt weer. Dezelfde 22 spelers als voor de rust zijn weer op het veld gekomen.

AZ-CAM | 90+4' Einde wedstrijd

Ook in Alkmaar wordt er gefloten voor het einde van de wedstrijd. Cambuur houdt prima stand tegen een sterker en gevaarlijker AZ. Beide ploegen gaan zonder te scoren van het veld.

HEE-PEC | 90+5' Afgelopen

Heerenveen verliest in eigen huis van hekkensluiter PEC Zwolle, dat de tweede wedstrijd op rij wint. Daardoor komt het op een puntje van nummer 17 Fortuna Sittard.

WIL-TWE | 45' Rust in Tilburg

Twente gaat met een voorsprong de kleedkamer in.

AZ-CAM | 81' Grote kans voor AZ

Dani de Wit kan de bal bij van dichtbij binnen koppen, maar keeper Sonny Stevens kan de bal net naast tikken.

WIL-TWE| 40' DOELPUNT FC TWENTE!

Sadilek opent vlak voor rust de score met een volley. Na een afgeslagen hoekschop wordt de bal opnieuw de zestien van Willem II in gebracht en na wat ouderwets hotseknotsbegonia-voetbal komt de bal voor de voeten van Sadilek. Die haalt hard uit.

HEE-PEC | 80' Slotfase breekt aan

Met nog tien minuten in de reguliere speeltijd te gaan moet Heerenveen alle zeilen bijzetten om nog een punt uit het vuur te slepen. Maar met de voorbije 80 minuten in het hoofd lijkt het onwaarschijnlijk dat de dolende thuisploeg nog weet te scoren.

Ervaringsdeskundige Van der Meijde zocht contact met Ihattaren: 'Ik kan je helpen'

Andy van der Meijde

Andy van der Meijde, die zelf als 23-jarige speler in Italië belandde en daar al snel heimwee kreeg naar Ajax, zocht als ervaringsdeskundige contact met Mohamed Ihattaren. Verslaggever Thierry Boon sprak met Van der Meijde over de jonge voetballer, over wie veel te doen is de laatste tijd.

AZ-CAM | Gullit tegen broodheer

Inmiddels is bij Cambuur voormalig AZ-speler Maxim Gullit binnen de lijnen gekomen. De zoon van de Nederlandse voetballegende speelde 55 duels voor Jong AZ in de Eerste Divisie tussen 2019 en 2021.

AZ-CAM | 62' Goede kans Cambuur

Breij kan de bal binnen schieten, maar AZ-keeper Vindahl krijgt er nog een hand achter.

Twee keer buitenspel

Afgekeurde doelpunten bij Willem II-Twente en Heerenveen-PEC.

In Tilburg staat Twente-speler Rots buitenspel wanneer hij de bal fraai binnenkopt. In Heerenveen gaat de 0-2 van Kastaneer niet door omdat ook hij buitenspel staat op het moment dat hij diep wordt gestuurd.

AZ-CAM | 60' Kansje De Wit

AZ is al de hele wedstrijd de bovenliggende partij in eigen huis en is zo nu en dan ook gevaarlijk. Maar de echt grote kansen blijven nog altijd uit. Dani de Wit was zojuist dicht bij een treffer, maar hij weet de voorzet van Owen Wijndal niet tot doelpunt te promoveren.

HEE-PEC | 54' Veerman met de kans

Daar had Henk Veerman de gelijkmaker op de schoen. Vanaf een meter of zeven schiet hij echter op de vuisten van PEC-keeper Lamprou. Nog altijd de voorsprong voor de hekkensluiter.

AZ-CAM | 46' Tweede helft

Ook in Alkmaar rolt de bal weer. Beide ploegen hebben niet gewisseld.

HEE-PEC | 48' Geweldige kans PEC

Darfalou komt goed door over de rechterkant, komt oog in oog met keeper Mous, maar de doelman is de winnaar van de situatie. Daar had eigenlijk de 0-2 moeten vallen.

HEE-PEC | 46' Tweede helft begonnen

PEC Zwolle heeft de tweede helft in gang gezet. Heerenveen heeft driemaal gewisseld in de rust. Stevanovic, Woudenberg en Dresevic zijn erin gekomen voor Musaba, Kaib en Tahiri.

Rondje langs de velden, Engeland

Kyle Walker-Peters viert zijn goal

Southampton stopt zegereeks City, United in blessuretijd langs West Ham

De zegereeks van Manchester City in de Premier League is ten einde. Southampton, dat in Manchester al 0-0 speelde, pakte in het St. Mary's Stadium een punt tegen de koploper en regerend kampioen. De vorige twaalf competitiewedstrijden had de ploeg van Pep Guardiola gewonnen.

City had in Southampton een overwicht, maar speelde te slordig om dat te verzilveren: 1-1. Southampton nam met een diagonaal schot van Kyle Walker-Peters al snel de leiding.

Rondje langs de velden, Duitsland

Donyell Malen met doelpuntenmaker Marco Reus

Malen met drie assists belangrijk voor Dortmund bij zege op Hoffenheim

In het bekertoernooi liep Borussia Dortmund eerder deze week nog tegen een zeperd aan, door te verliezen van tweedeklasser St.Pauli, maar in de competitie blijft de ploeg van coach Marco Rose stevig op de tweede plaats staan. Dortmund boekte een 3-2 zege op Hoffenheim. Donyell Malen was met drie assists belangrijk voor zijn ploeg.

WIL-TWE | 1' Aftrap

Ook bij de laatste wedstrijd van de avond, Willem II-FC Twente, is er afgetrapt.

AZ-CAM | 45+1' Ook rust in Alkmaar

AZ met de grootste kansen in de eerste helft. Evjen, Pavlidis en Beukema werden gevaarlijk, maar gescoord is er nog niet.

HEE-PEC | 45' Rust in Heerenveen

PEC met een verdiende voorsprong de rust in.

VIT-GRO | Wedstrijdverslag

Maximilian Wittek baalt van de 0-2 van Groningen-aanvaller Michael de Leeuw

Vitesse-tiental kan derde plaats weer vergeten na zeperd tegen Groningen

Het kalenderjaar begon zo goed voor Vitesse; Feyenoord werd verslagen en in de beker werden de kwartfinales bereikt. Maar de Arnhemmers werden zaterdagavond door FC Groningen terug op aarde gebracht: 1-3.

In de openingsfase trachtte Vitesse de bezoekers nog te ontwrichten, waarbij Groningen-doelman Peter Leeuwenburgh de bal een paar keer ternauwernood wist weg te werken.

VIT-GRO | 90+4' Afgelopen

Het wegsturen van Loïs Openda was het kantelpunt in dit duel. Na de rode kaart voor de spits kwam Groningen snel op voorsprong en daarna niet meer in gevaar.

De Groningers klimmen een plaatsje en Vitesse kan AZ en Twente voorbij zien komen vanavond.

WIL-TWE | Opstelling FC Twente

Opstelling FC Twente

Lars Unnerstall ontbreekt vanwege een blessure bij FC Twente. Daarom staat Jeffrey de Lange onder de lat tegen Willem II. Ook Jesse Bosch is vanwege een blessure absent.

De Lange gaat zijn tweede eredivisieduel spelen. Eerder dit seizoen kreeg hij 5 tegentreffers tijdens zijn debuut in de uitwedstrijd bij PSV. Die 5-2 nederlaag op 30 oktober was de meest recente verliespartij van Twente in de eredivisie.

WIL-TWE | Opstelling Willem II

Opstelling Willem II

Jizz Hornkamp (van FC Den Bosch), de opvolger van Kwasi Wriedt (naar Holstein Kiel), moet nog worden gepresenteerd bij Willem II. Tegen FC Twente daarom Elton Kabangu centraal voorin.

Bondscoach zaalvoetballers blikt vooruit op duel met wereldkampioen

Het Nederlands zaalvoetbalteam begint zondag om 17.30 uur aan de tweede groepswedstrijd op het EK in Nederland. Wereld- en Europees kampioen Portugal is dan de tegenstander. Bondscoach Max Tjaden blikte vandaag alvast vooruit.

'Bang voor Portugal? Zij gaan ook gewoon naar de wc hoor, zij stinken ook'

HEE-PEC | 28' De Jong op de paal!

Na een mooi passje van Halilovic neemt Siem de Jong de bal schitterend aan en haalt hij uit. Zijn inzet gaat via de paal naast.

HEE-PEC | 24' Kansje PEC

PEC blijft de bovenliggende partij in Heerenveen en krijgt wederom een kans. Eliano Reijnders snijdt naar binnen en haalt gevaarlijk uit. Keeper Mous is net op tijd bij de les.

VIT-GRO | 76' DOELPUNT VITESSE!

De Arnhemmers doen wat terug met de hulp van keeper Leeuwenburgh. Na een dramatische aanname schiet hij de bal tegen de inkomende Oroz aan.

VIT-GRO | 71' DOELPUNT FC GRONINGEN!

Het gaat opeens hard in Arnhem. Van Kaam tekent voor de derde van Groningen. De net ingevallen middenvelder schiet van afstand fraai binnen.

VIT-GRO | 67' DOELPUNT FC GRONINGEN!

De Leeuw verdubbelt de voorsprong tegen Vitesse. Na een vlotte counter van de Groningers is het Strand Larsen die het doel onder vuur neemt. Zijn schot wordt nog gestopt, maar in de rebound vindt de Noor De Leeuw die simpel binnen schuift.

HEE-PEC | 11' DOELPUNT PEC ZWOLLE!

Daar is dan de treffer voor de Zwollenaren. De bal gaat op de stip na hands van Kaib in het strafschopgebied. Aanvoerder Bram van Polen schiet de bal simpel binnen.

HEE-PEC | 8' PEC sterk uit de startblokken

Net als in het bekerduel met Go Ahead is Heerenveen slordig in de opbouw. PEC profiteert optimaal en is al een paar keer gevaarlijk geworden. Zo lijkt het alsof het een kwestie van tijd is voordat de bezoekers de openingstreffer aan laten tekenen.

VIT-GRO | 60' Groningen gevaarlijk

Groningen-middenvelder Suslov komt gevaarlijk door over de rechterkant, er is wat beweging voor de goal, maar de Slowaak besluit voor eigen succes te gaan. Hij stuit op de vuisten van keeper Houwen.

HEE-PEC | 4' Kansje Heerenveen

De eerste kans van de wedstrijd is voor Heerenveen. Siem de Jong met een volley van afstand, maar keeper Lamprou kan de bal simpel vangen.

Ondertussen in de eerste divisie...

FC Emmen viert de eerste goal van Jari Vlak, vierde van links aangever Reda Kharchouch

FC Emmen klimt met fraaie omhaal Kharchouch naar tweede plaats

FC Emmen heeft de tweede plaats in de eerste divisie overgenomen van Excelsior. De Drentse ploeg van coach Dick Lukkien versloeg NAC Breda met 2-0 op de Oude Meerdijk.

Op aangeven van Reda Kharchouch schoot Jari Vlak in de 31ste minuut de openingsgoal binnen. Een minuut later stond het na een prachtige aanval met een passend slot al 2-0. Peter van Ooijen vond Kharchouch en de spits scoorde met een fraaie omhaal.

AZ-CAM | 1' Aftrap!

En ook in Alkmaar zijn we begonnen.

HEE-PEC | 1' Aftrap!

In Heerenveen rolt de bal inmiddels bij het duel tussen de nummer tien van de eredivisie en hekkensluiter PEC.

HEE-PEC | Wat feitjes op een rij

- PEC trok vorig seizoen in de elfde editie van Heerenveen-PEC aan het langste eind (0-2). De Friezen wonnen zes van de elf krachtmetingen, de bezoekers zegevierden twee keer.

- Nummer tien Heerenveen wacht al twee wedstrijden op een zege, en even zo lang op een treffer. De Friezen pakten eind november tegen Willem II (2-1) hun laatste driepunter in eigen huis.

- PEC won vrijdag tegen Willem ll (2-0) voor de tweede maal dit seizoen.

AZ-CAM: Wat feitjes op een rij

- Cambuur pakte nog nooit een zege in de elf eredivisiewedstrijden die het tegen de Alkmaarders speelde (W8-G3-V0). In Alkmaar werd er zelfs nog nooit een punt gepakt. De laatste keer dat AZ en Cambuur elkaar troffen was in 2016. Vincent Janssen loodste AZ toen naar de zege met 2 goals (3-1).

- AZ won zijn laatste negen wedstrijden in alle competities. De laatste keer dat AZ minimaal 10 officiële duels op rij won was in 2008/2009, het seizoen van het laatste kampioenschap van de club. De Alkmaarders wonnen toen onder leiding van Louis van Gaal 12 competitieve duels op rij tussen november 2008 en februari 2009.

- Cambuur, op zijn beurt, verloor al vijf uitduels op rij niet.

- Maxim Gullit wordt dit seizoen door Cambuur gehuurd van AZ. Cambuur mist Alex Bangura, die geschorst is.

HEE-PEC | Opstelling Heerenveen

Opstelling sc Heerenveen

Bij Heerenveen drie aanpassingen ten opzichte van het verloren bekerduel met Go Ahead Eagles eerder deze week. Bakker, Madsen en De Jong staan in de basis ten koste van Dresevic, Kongolo en Nygren.

HEE-PEC | Opstelling PEC Zwolle

Opstelling PEC Zwolle

Pelle Clement en Daishawn Redan keren terug in de basis en Maikel van der Werff zit na zijn komst gisteren al op de bank in Friesland.

AZ-CAM | Opstelling Cambuur

Opstelling sc Cambuur

Cambuur moet het doen zonder Bangura (geschorst) en Hoedemakers (blessure). Sekou Sylla, overgekomen van TOP en een half jaar geleden nog amateur bij Excelsior Maassluis, maakt zijn debuut.

VIT-GRO | 45+4' Rust

Het duurde eventjes voordat er wat gebeurde bij deze wedstrijd, maar toen dat eenmaal zover was ging het hard. Rood voor Openda en enkele minuten later de openingstreffer van Strand Larsen. Vitesse moet flink aan de bak in de tweede helft wil het nog wat van de wedstrijd willen maken.

AZ-CAM | Opstelling AZ

Opstelling AZ

Bij AZ tegen SC Cambuur dezelfde elf namen als bij de bekerzege op FC Twente.

VIT-GRO | 39' DOELPUNT FC GRONINGEN!

Vlak na de rode kaart voor Openda opent Groningen de score. Strand Larsen staat helemaal vrij en kopt binnen voor de 0-1.

VIT-GRO | 34' RODE KAART!

Te Wierik geeft Openda een duwtje, waarna de Vitesse-spits een beuk uitdeelt. Higler wordt naar de kant geroepen en weet na korte bestudering van de beelden genoeg. Rood voor Openda.

Loïs Openda met rood van het veld

VIT-GRO | 15' Nog geen grote kansen

Afgezien van een hachelijk moment in het strafschopgebied van Groningen, waarbij keeper Peter Leeuwenburgh de bal helemaal verkeerd raakt, is er nog weinig gebeurd in Arnhem. Nog altijd 0-0.

VIT-GRO | 1' Aftrap!

FC Groningen heeft afgetrapt in Arnhem.

Vitesse-Groningen: wat feitjes op een rij

- Vitesse was 31 keer eerder gastheer van FC Groningen. De thuisploeg ging zestien keer met de zege aan de haal. Groningen was zes keer de sterkste.

- Nummer vier Vitesse is al zes duels ongeslagen. Loïs Openda is clubtopscorer met elf doelpunten.

- De Groningers wonnen op 27 november voor het laatst een eredivisieduel. Op bezoek bij Fortuna Sittard werd het 4-1 voor de huidige nummer dertien op de ranglijst.

Opstelling FC Groningen

Ten opzichte van het verloren bekerduel met NEC staat Peter Leeuwenburgh weer in het doel van FC Groningen ten koste van Jan Hoekstra. Verder geen wijzigingen in de ploeg van coach Danny Buijs.

Opstelling FC Groningen

EK zaalvoetbal live bij de NOS

Ondertussen is in de ZiggoDome in Amsterdam de groepswedstrijd op het EK zaalvoetbal tussen Spanje en Bosnië en Herzegovina begonnen. Kijk via deze link live mee naar de wedstrijd.

Iedere dag zendt de NOS live een wedstrijd uit van het EK. Bekijk hieronder het uitzendschema.

Uitzendschema EK zaalvoetbal

Opstelling Vitesse, Bazoer en Tronstad ontbreken

Opstelling Vitesse

Zonder Riechedly Bazoer en Sondre Tronstad (geblesseerd) treedt Vitesse aan tegen FC Groningen. Danilho Doekhi was ook een twijfelgeval en Loïs Openda was donderdag ziek, maar die twee starten wel.

Welkom!

Welkom bij het liveblog van de eerste wedstrijden uit speelronde 20. Een speelronde die vooral in het teken zal staan van de topper tussen nummer een PSV en nummer twee Ajax, die zondag om 14.30 uur op het programma staat.

Maar eerst vanavond nog vier duels, te beginnen met Vitesse-FC Groningen om 18.45 uur.

AZ-Cambuur en Heerenveen-PEC zijn de duels die om 20.00 uur beginnen en om 21.00 uur wordt de avond afgesloten met Willem II-Twente.

Programma speelronde 20