liveblog
NOS VoetbalAangepast

Warming-up: Bij PSV en Ajax gaat het vooral, tegen wil en dank, over Ihattaren

In dit liveblog blikken we vooruit op het nationale en internationale voetbalweekend.

  • Bij PSV en Ajax gaat het veelal over Mohamed Ihattaren
  • Thomas Vermaelen stopt met voetballen
  • sc Heerenveen dicht bij de huur van Sydney van Hooijdonk
  • 'Historische sponsordeal aanstaande voor Feyenoord'
liveblog gesloten

Van der Werff na ruim zes jaar terug bij PEC Zwolle

Maikel van der Werff keert terug bij PEC Zwolle. De 32-jarige verdediger heeft een contract getekend voor het komende halfjaar bij de formatie van trainer Dick Schreuder.

Van der Werff keert daarmee na ruim zes seizoenen terug bij de club. Sinds begin dit jaar was de voetballer zonder club en trainde hij in Zwolle om zijn conditie op peil te houden.

Van der Werff kwam in januari 2013 bij PEC Zwolle. Na ruim twee jaar vertrok hij naar Vitesse. In 2019 maakte de speler de overstap naar de MLS in de Verenigde Staten om voor FC Cincinnati uit te komen. Daar werkte Van der Werff onder anderen met trainers Ron Jans en Jaap Stam.

'Sinds de F-jes tegen Mootje gespeeld, een versterking voor Ajax'

Ajax-middenvelder Ryan Gravenberch zou het wel zien zitten als Mohamed Ihattaren naar Ajax komt. "Ik heb sinds de F-jes tegen hem gespeeld, ik ken hem best lang", zegt de international.

Hij heeft zelf geen idee of Ihattaren zijn ploeggenoot wordt. "Ik heb geen idee of hij komt, ik ben benieuwd. Mootje is natuurlijk een heel goede speler, hij heeft het bij PSV goed gedaan. Het zou voor Ajax een versterking zijn als hij komt."

Gravenberch: 'Sinds de F-jes tegen Mootje gespeeld, hij is een goede speler'

Ten Hag 'uitermate tevreden over Berghuis en zwijgt over Ihattaren

Ajax leeft met een fitte groep richting de topper van komende zondag tegen PSV (aftrap 14.30 uur). Behalve de langdurig geblesseerden Maarten Stekelenburg, Sean Klaiber en Mohammed Kudus zijn volgens coach Erik ten Hag alle spelers zondag erbij in Eindhoven.

Ten Hag toont op de persconferentie ook zijn tevredenheid over Steven Berghuis. ondanks dat de aanvaller al zes duels niet aan scoren toekomt. "We zijn uitermate tevreden over Steven, al blijft er altijd ruimte voor verbetering. Maar je ziet dat veel aanvallen bij hem beginnen. Hij heeft nog steeds een grote inbreng", zegt Ten Hag.

Net als zijn collega Roger Schmidt bij PSV wilde Ten Hag ook weinig kwijt over de mogelijke transfer van Mohamed Ihattaren naar Ajax. "Ik kreeg die vragen gisteren ook al, maar ik ga er verder niets over zeggen."

Gakpo: 'Juiste balans vinden tegen Ajax'

Cody Gakpo hoopt dat PSV heeft geleerd van de verloren toppers tegen Ajax (5-0) en Feyenoord (0-4) in dit eredivisieseizoen.

"Als je beide wedstrijden bekijkt, staan we tot de zestigste minuut met 1-0 achter. Daarna zijn we gewoon niet scherp genoeg om gelijk te maken of om de schade te beperken. Dat moet nu beter om zondag een beter resultaat te krijgen", zegt de reserve-aanvoerder van de Eindhovenaren.

Moet PSV in de grote belangrijke wedstrijden gewoon niet wat voorzichtiger te werk gaan? Ook in de Europese nederlagen tegen Real Sociedad (3-0) en AS Monaco (1-2) ging het immers faliekant mis. "Dat wordt zeker besproken. We zullen de juiste balans moeten vinden."

Dit weekend brengen we op NOS.nl en in de NOS-app een uitgebreid interview met Gakpo.

Schmidt wil niets zeggen over Ihattaren

PSV-trainer Roger Schmidt wil niet ingaan op de mogelijke overstap van zijn oud-speler Mohamed Ihattaren naar Ajax. "Ik ben er niet mee bezig. Ik heb het veel te druk, we spelen drie wedstrijden in één week", zegt de trainer op de persconferentie.

"Hij is geen speler meer van PSV, dus verder wil ik er niets over zeggen", aldus Schmidt.

Schmidt leeft naar eigen zeggen zonder grote verwachtingen richting de topper (zondag om 14.30 uur) tegen de club uit Amsterdam. "We hebben afgelopen 1,5 jaar vijf wedstrijden tegen hen gespeeld en elke wedstrijd had een eigen verhaal. We hebben van die vijf wedstrijden wel pas een keer thuis tegen ze gespeeld."

Compliment voor Ajax

Schmidt stipt andermaal aan dat het grote budget van Ajax een groot verschil is met PSV, maar geeft de tegenstander ook een compliment. "Het is momenteel in Europa een heel goed voorbeeld hoe je je als club kunt ontwikkelen."

De trainer wilde verder weinig kwijt over zijn opstelling, maar zegt dat er na het gewonnen bekerduelduel met Telstar geen personele problemen zijn ontstaan.

Schmidt sloot ook niet uit dat er zondag een basisplaats gloort voor Eran Zahavi, die donderdag na lang blessureleed zijn rentree maakte.

Wat dacht PSV-coach Schmidt toen hij hoorde over Ihattaren en Ajax? 'Niks'

Sinisterra terug in selectie Feyenoord, aankopen (nog) niet

Feyenoord-trainer Arne Slot heeft zondag voor het uitduel met NEC (aftrap 12.15 uur) weer de beschikking over Luis Sinisterra, die vanwege een knieblessure vorige week de eredivisiehervatting miste.

"We zullen moeten kijken of hij in staat is om meteen te kunnen starten", zei de trainer over de Colombiaanse aanvaller, die een maand geleden in het duel met Ajax geblesseerd uitviel.

Walemark misschien inzetbaar

Volgens Slot sluit kersverse aankoop Patrik Walemark wellicht al aan bij de selectie. "Als hij morgen de training goed doorkomt, zou hij bij de selectie kunnen zitten", zei Slot, die nog geen beroep op de andere nieuweling, Cole Bassett, kan doen omdat de Amerikaan nog geen werkvergunning heeft. "Hij is daarnaast vooral iemand die voor de lange termijn is aangetrokken."

Volgens Slot wordt zijn selectie op dit moment met rust gelaten door het coronavirus. "We hebben nu iedereen aan boord, maar we gaan morgen pas testen", wilde hij niets uitsluiten.

KNVB doet beroep op politiek: laat ons competities hervatten

De KNVB heeft een beroep op de politiek gedaan om op korte termijn weer de competitie te laten hervatten. Momenteel mag er vanwege de coronamaatregelen alleen getraind worden.

"Nu het sportieve deel weer is opgestart, is het dus zaak dat de competities en daarmee het verenigingsleven snel volgen", laat de bond weten.

"Daarom hebben wij samen met de sportwereld het kabinet gevraagd om alle competities uiterlijk begin februari te laten hervatten. Gezien alle genoemde redenen hopen wij dinsdag aanstaande op een positief besluit."

Uiterlijk 5 en 6 februari

Volgens de KNVB kunnen de amateurcompetitie, in het veld- en zaalvoetbal, zelfs nog op een normale manier worden uitgespeeld mits we deze uiterlijk in het weekend van 5 en 6 februari mogen hervatten.

Barcelona mogelijk weer enige tijd zonder Fati

FC Barcelona kan mogelijk enige tijd weer niet beschikken over Ansu Fati. De 19-jarige aanvaller heeft aan het bekerduel van donderdagavond met Athletic Club een dijbeenblessure overgehouden.

"Fati heeft een blessure aan zijn linkerdijbeen opgelopen. Nader onderzoek is nodig om de exacte ernst van de blessure te bepalen", meldde de Catalaanse club, die na verlenging met 3-2 verloor.

Fati viel na een uur in bij FC Barcelona. Zichtbaar aangeslagen werd het grote talent in de 96ste minuut alweer gewisseld.

'Historische sponsordeal aanstaande voor Feyenoord'

Feyenoord beslist de komende dagen of het in zee gaat met het Britse sportkledingmerk Castore. De Telegraaf meldt dat met de deal een bedrag van 50 miljoen euro gemoeid zou zijn.

Het is de bedoeling dat de Rotterdamse club van 2023 tot en met 2029 kleding van het opkomende sportmerk gaat dragen.

Het bedrijf werkt onder meer samen met Newcastle United, Rangers FC en heeft vanaf komend seizoen ook al deals gesloten met Lazio en Sevilla.

Castore is daarnaast ook kledingleverancier van toptennisser Andy Murray, die ook aandeelhouder van het bedrijf is, en het Formule 1-team van McLaren.

Kieran Trippier in het shirt van Newcastle United

'sc Heerenveen huurt Sydney van Hooijdonk'

Het ziet ernaar uit dat sc Heerenveen een nieuwe spits mag verwelkomen. Volgens de Leeuwarder Courant huurt de Friese club, als alle plooien zijn gladgestreken, Sydney van Hooijdonk (21) van het Italiaanse Bologna.

Heerenveen was volgens de krant afgelopen zomer al geïnteresseerd in de destijds transfervrije Van Hooijdonk, die toen koos voor een Italiaans avontuur.

Van Hooijdonk, die afgelopen seizoen voor NAC Breda uitkwam, komt deze jaargang nauwelijks aan spelen toe. Zijn teller bij Bologna staat op 39 minuten, over vijf wedstrijden uitgesmeerd.

Sydney van Hooijdonk in actie voor Bolgna

Maak kennis met Feyenoorder Cole Bassett

Kersverse Feyenoord-aankoop Cole Bassett komt met grote ambities naar Rotterdam. "Ik wil mezelf uitdagen en hopelijk kan ik mezelf in de kijker spelen voor het nationale team van Amerika", zegt hij tegen Feyenoord TV.

"Het is duidelijk hoe voetbal leeft in dit land, en al helemaal in Rotterdam", legt de middenvelder uit. "Mijn speelwijze mag je vergelijken met de manier waarop Guus Til speelt. Ik kom graag voor de goal en breng veel energie mee voor het team", aldus Bassett.

Bassett heeft ondanks zijn jonge leeftijd (20 jaar) al veel ervaring in de Major League Soccer. Hij speelde sinds 2018 voor Colorado Rapids uit Denver. In 75 officiële wedstrijden maakte hij dertien doelpunten.

Bassett kan aankomend weekend nog niet zijn debuut maken voor Feyenoord tegen N.E.C. Hij is nog in afwachting van een werkvergunning.

Cádiz huurt Idrissi van Sevilla

Oussama Idrissi wordt door Sevilla tot het einde van het seizoen verhuurd aan Cádiz. De nummer negentien van de Primera Division heeft geen optie tot koop op de 25-jarige aanvaller.

Idrissi, die in 2020 door Sevilla werd overgenomen van AZ, werd vorig seizoen al verhuurd aan Ajax. Hij speelde pas acht competitiewedstrijden voor Sevilla en kwam daarin niet tot scoren.

Cádiz toonde een aantal weken ook nadrukkelijk belangstelling voor Luuk de Jong, die echter geen trek had in een tijdelijk avontuur aan de Spaanse kust.

Oussama Idrissi (links) en in duel met Luis Rioja

Nog even terug naar donderdag

PSV en Ajax voegden zich donderdagavond als laatste twee clubs bij de laatste acht van het KNVB-bekertoernooi.

PSV won moeizaam met 2-1 van eerstedivisionist Telstar, terwijl Ajax een 'walk in the park' beleefde tegen de amateurs van Excelsior Maassluis.

Dit zijn de acht kwartfinalisten: Ajax, AZ, Go Ahead Eagles, NAC Breda, NEC, PSV, RKC Waalwijk en Vitesse.

De loting voor de kwartfinales wordt zaterdag verricht.

Uitslagen achtste finales KNVB-beker

'Vermaelen stopt met voetballen en wordt assistent'

Thomas Vermaelen (36) heeft zijn voetballoopbaan beëindigd.

Volgens Het Laatste Nieuws gaat de voormalig verdediger direct aan de slag bij het nationale elftal van België als assistent van bondscoach Roberto Martinez.

Het contract van Vermaelen werd in december niet verlengd bij het Japanse Vissel Kobe. De transfervrije Belg kreeg vervolgens diverse aanbiedingen, maar daar zat niets tussen wat hem beviel.

Vermaelen speelde in zijn loopbaan voor Ajax, RKC Waalwijk, Arsenal, FC Barcelona, AS Roma en Vissel Kobe. Hij kwam tot 85 interlands voor de Rode Duivels.

Programma en stand

We trappen deze eredivisiespeelronde af op zaterdag met Vitesse-FC Groningen.

Welkom!

Het is weer tijd voor onze wekelijkse dosis voorbeschouwingen op het voetbalweekend, en wat voor weekend belooft het te worden!

Komende zondag zet de eredivisie zich schrap voor de confrontatie tussen lijstaanvoerder PSV en nummer twee Ajax. Vergroten of behouden de Eindhovenaren hun voorsprong of neemt Ajax de koppositie weer over?

We gaan vandaag bij beide clubs langs om vooruit te blikken.

PSV-trainer Roger Schmidt en Ajax-coach Erik ten Hag