NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

België krijgt coronabarometer • Kuipers: voor dinsdag geen besluit over versoepeling

 • Welkom in het coronablog van vrijdag 21 januari
 • RIVM: 57.549 positieve tests
 • Horeca Horst aan de Maas dreigt zaterdag open te gaan
 • De horeca- en de cultuursector moeten zo snel mogelijk open, zegt voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad
 • De inhaalzorg gaat meer tijd kosten dan verwacht door een personeelstekort in de ziekenhuizen
 • De coronazorgen bij de Nederlandse handbalmannen op het EK nemen toe
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Het coronablog is voor nu gesloten. Komende dag zijn we er weer met een nieuw liveblog met het laatste coronanieuws. Een fijne nacht toegewenst!

 • Volgende twee Mission Impossible-films uitgesteld

  Deel zeven en acht van de Mission Impossible-films, met Tom Cruise in de hoofdrol, worden vanwege de coronapandemie uitgesteld naar 2023 en 2024. Dat maakte de producenten Paramount Pictures en Skydance bekend. Mission Impossible 7 zou in de herfst van dit jaar verschijnen en deel acht stond gepland voor juli 2023.

 • Fakkeltocht in Hoogeveen tegen coronabeleid

  In Hoogeveen is vanavond een fakkeltocht gehouden. Het protest was volgens RTV Drenthe gericht tegen het huidige coronabeleid en de tweedeling in de maatschappij tussen gevaccineerden en ongevaccineerden.

  "Ik vind dat we naar een QR-samenleving gaan en ik wil dat dat wordt voorkomen", zei een vrouw. De deelnemers liepen volgens haar mee voor hun eigen vrijheid en die van hun kinderen. "Als ik zie hoeveel mensen zijn gekomen denk ik dat de behoefte om iets te doen tegen het huidige beleid groot is."

  Aan de tocht deden ongeveer zeshonderd mensen mee. De gemeente Hoogeveen had toestemming gegeven voor het protest. "We hadden er op voorhand vertrouwen in dat het goed zou verlopen", zegt burgemeester Karel Loohuis. "Deze mensen wilden uiting geven aan hun mening. De afspraken die er waren met de organisatie zijn goed nagekomen."

 • Ierland versoepelt en België krijgt coronabarometer

  Ierland laat vanaf morgen bijna alle coronamaatregelen vallen. Hoewel de besmettingscijfers in Ierland tot de hoogste in Europa behoren, heeft dat niet geleid tot een toenemend aantal ziekenhuisopnames. Daarom kunnen de meeste maatregelen volgens de regering worden geschrapt.

  Restaurants en pubs mogen vanaf morgen ook na 20.00 uur 's avonds openblijven en er hoeft geen coronapas te worden getoond of afstand te worden gehouden. Bezoekersaantallen voor evenementen binnen en buiten zijn niet meer aan een maximum gebonden en mensen mogen thuis zoveel gasten ontvangen als ze willen.

  De mondmaskerplicht blijft nog wel van kracht in winkels en in het openbaar vervoer.

  Ook in België mag er binnenkort weer wat meer. Vanaf volgende week schuift de sluitingstijd van de horeca een uur op naar middernacht, hebben de verantwoordelijke Belgische ministers volgens ingewijden besloten.

  Ook krijgt België vanaf volgende week vrijdag een 'coronabarometer'. Die legt vast welke coronamaatregelen horen bij iedere stand van de coronapandemie. Dat moet de regels voorspelbaarder maken en minder ruimte bieden voor verwijten van willekeur.

 • Kuipers: 1 op de 75 Nederlanders nu besmet

  Hoewel de druk op het kabinet om te versoepelen groot is, neemt het kabinet voor komende dinsdag geen besluit over aanpassing van de coronamaatregelen. Minister Kuipers van Volksgezondheid heeft dat nog eens benadrukt na kabinetsoverleg.

  Kuipers wees op het recordaantal besmettingen van vandaag: ruim 57.000. 1 op de 75 Nederlanders is nu besmet. "Dat is heel veel. En we hebben de regels al heel erg versoepeld" zei Kuipers, die daarom zegt dat het kabinet echt de tijd neemt om alle cijfers en effecten goed te bekijken.

  Gisteren wezen hij en premier Rutte er in de Kamer ook al op dat ze nu eerst nieuwe cijfers en een OMT-advies willen afwachten. De effecten van de vorige versoepelingen zijn nog niet bekend en de besmettingen gaan razendsnel omhoog, zegt Kuipers.

 • Horeca Horst aan de Maas dreigt zaterdag open te gaan

  In de gemeente Horst aan de Maas openen ruim dertig horecazaken morgenmiddag hun deuren. Ze zijn bereid hun actie af te blazen als premier Rutte vanavond nog groen licht geeft voor heropening van de horeca en cultuur vanaf 26 januari.

  Eerder vandaag riep de voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls het kabinet op om over deze sectoren snel een besluit te nemen. Die beslissing staat voor dinsdag op de planning. Er moet volgens Bruls worden versoepeld, want het huidige coronabeleid valt volgens hem "niet meer uit te leggen".

  Burgemeester Palmen van Horst aan de Maas zegt begrip te hebben voor de actie en spreekt zijn steun uit aan de horeca en de evenementenbranche. Hij heeft toestemming gegeven voor de actie, mits die zich beperkt van 12.00 tot 16.00 uur.

 • RIVM: 57.549 positieve tests

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 57.549 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 17.591 meer dan gisteren. Volgens het RIVM is dit een goede weergave van het aantal besmettingen. De achterstand van de laatste dagen moet nog altijd worden verwerkt en is niet in dit dagcijfer meegenomen.

  Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 39.679 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 27 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

  12 overleden covidpatiënten

  Bij het RIVM werden 12 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 8 doden per dag, tegen 11 doden per dag een week eerder.

 • Minder studiepunten nodig voor eerstejaars studenten door corona

  Eerstejaars studenten hoeven, net als vorig jaar, minder studiepunten te halen dan voor de coronapandemie. De veertien universiteiten verlagen ook in het lopende studiejaar de eisen van het bindend studieadvies (bsa), zo laat hun vereniging weten.

  Het bsa wordt dit collegejaar per opleiding verlaagd binnen een "bandbreedte" van 10-15 procent. Voor de universiteiten wordt het ook mogelijk om waar nodig de regels van het bsa verder aan te passen. Verder biedt de regeling "zoals altijd de mogelijkheid om een uitzondering te maken voor individuele studenten die in de knel zijn gekomen."

  Veel studenten hebben volgens de universiteiten te maken met stress en andere klachten door de coronacrisis. "Het verlagen van het bsa kan een gedeelte van die stress wegnemen", zo is de hoop.

  Grillig verloop

  "Dit is echt een mooie stap van de universiteiten, waarmee ze laten zien dat ook dit collegejaar geen normaal jaar is. Deze verlaging van het bsa haalt absoluut de druk van de ketel bij veel studenten", zegt woordvoerder Gijsbert van Elven van het Interstedelijk Studenten Overleg. Volgens hem vraagt het "grillige verloop" van de pandemie om coulance richting de studenten.

 • 1108 coronapatiënten in ziekenhuis, bezetting daalt verder

  In de ziekenhuizen zijn 117 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Op de IC's kwamen er 11 nieuwe patiënten bij.

  In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 1108 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1124), van wie 287 op de IC (gisteren: 290), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  Sinds een ruime week lag er nog 1 coronapatiënt op een Duitse IC, maar inmiddels liggen er daar geen Nederlandse coronapatiënten meer.

  In onderstaande drie grafieken zie je hoe de instroom en bezetting in de ziekenhuizen zich heeft ontwikkeld, en wat de ruimte op de intensive cares is:

  1/3 NOS
  2/3 NOS
  3/3 NOS
 • KNVB: alle competities volgende maand hervatten

  De KNVB wil dat alle voetbalcompetities volgende maand weer beginnen. Als het kabinet daartoe besluit, kunnen de competities in het veld- en zaalvoetbal "zelfs nog op een normale manier worden uitgespeeld". Volgens de voetbalbond is het dan belangrijk dat de competities uiterlijk in het weekend van 5 en 6 februari worden hervat.

  Dat er weer wedstrijden gespeeld worden, is volgens de KNVB erg belangrijk voor het amateurvoetbal. "Om te blijven sporten hebben veel sporters een uitdaging, prikkel of stok achter de deur nodig. Je schrijft je niet in bij een voetbalvereniging om doelloos een bal over te schieten, je wil wedstrijden spelen."

  De voetbalbond is bang dat voetballers ermee stoppen als ze geen competitie meer spelen. "Sommige van onze leden hebben hun voetbalschoenen vanwege de lockdowns in de afgelopen twee jaar aan de wilgen gehangen."

  De KNVB onderstreept dat het amateurvoetbal meer inhoudt dan alleen fysieke fitheid. "Het is een wapen in de strijd tegen eenzaamheid en depressiviteit. Ook bij de jeugd."

 • Bruls: de horeca- en cultuursector moeten snel open

  De horeca- en de cultuursector moeten open, en snel. Dat zegt voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad vandaag tijdens het radioprogramma Sven op 1.

  Bruls, die ook burgemeester van Nijmegen is, vindt dat het kabinet snel moet beslissen over het lot van de sectoren. Die beslissing staat voor dinsdag op de planning. Er moet volgens Bruls versoepeld worden, want het huidige coronabeleid valt volgens hem niet meer uit te leggen. Bruls denk dat aankomende dinsdag de deuren van de horeca, theaters en bioscopen weer open gaan. In welke vorm durfde hij nog niet te zeggen.

  Vrijdagmiddag komt het Veiligheidsberaad in een extra vergadering bijeen. De 25 burgemeesters die leiding geven aan veiligheidsregio's horen dan onder meer welk advies het Outbreak Management Team (OMT) heeft gegeven en wat het kabinet daarmee gaat doen. Maandag zitten de meest betrokken ministers nog bij elkaar in het Catshuis.

  Staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media zei eerder vandaag ook dat cultuurinstellingen weer open moeten.

 • Keepersproblemen bij Nederlandse handbalmannen

  De Nederlandse handbalmannen hebben coronazorgen tijdens het EK. Eerste keeper Bart Ravensbergen is positief getest en mist in ieder geval de wedstrijd van zaterdag tegen Montenegro.

  Donderdag testte tweede doelman Dennis Schellekens ook al positief. Daarom zat de 41- jarige keeperstrainer Gerrie Eijlers voor de wedstrijd gisterenavond tegen Frankrijk bij de selectie.

  De Nederlandse ploeg speelt maandag tegen Denemarken en woensdag tegen Kroatië.

 • Schaatsers elke dag in 'corona-spanning' richting de Spelen

  Schaatsers zitten in aanloop naar de Winterspelen in Peking in een achtbaan van emoties. Ze zijn zeker van een deelname, maar moeten toch vrezen voor uitsluiting vanwege een besmetting. "Corona is het enige dat je nog kan weerhouden. Dat geeft best wel een maf gevoel", zegt Kjeld Nuis.

  Kjeld Nuis, Antoinette de Jong en Carlijn Achtereekte blikken vooruit op de Olympische Spelen en de rol van het coronavirus:

  Angst voor corona geeft schaatsers 'maf en raar gevoel' in aanloop naar Peking
 • Brancheverenigingen klagen over 'knellende quarantaineregels'

  De branchevereniging voor publieke en gemeentelijke afvalbedrijven en de Nederlandse Veiligheidsbranche pleiten voor versoepelingen van de quarantainemaatregelen. Die oproepen komen nadat de directeuren publieke gezondheidszorg van de GGD's ook hadden gevraagd om versoepelingen vanwege leerlingen die nu achterstanden oplopen.

  Veel beveiligers lopen met de huidige regels het risico om in quarantaine te moeten, zegt voorzitter Ard van der Steur van de Nederlandse Veiligheidsbranche. In het "meest negatieve scenario" moet bijna de helft van alle beveiligers in quarantaine na contact met een besmet persoon. "Dat zou desastreus voor de veiligheid op veel plekken in het maatschappelijk leven zijn." Het pleidooi voor versoepelingen ligt inmiddels ook bij een aantal Tweede Kamerfracties.

  De Nederlandse Vereniging van Reinigingsdirecteuren (NVRD) heeft een brandbrief aan minister Kuipers van Volksgezondheid gestuurd. "Onze leden, de publieke en gemeentelijke afvaldiensten, komen nu ernstig in de knel", staat te lezen. De vereniging pleit voor versoepelingen van de quarantainemaatregelen omdat het inzamelen, vervoeren en verwerken van afval cruciaal is voor de maatschappij.

 • Staatssecretaris Uslu vindt dat cultuursector zo snel mogelijk open moet

  Volgens staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media moeten cultuurinstellingen zo snel mogelijk weer open kunnen. Dat zei ze voor aanvang van het kabinetsberaad.

  Op de vraag hoelang de cultuursector nog dicht moet blijven, antwoordde ze: "Niet, het moet zo snel mogelijk open. Het is te lang dicht, dat moet veranderen." Op de vraag of dat dinsdag bij de persconferentie aangekondigd moet worden zei ze "er moet een andere situatie zijn. Ja, het moet".

  Het hele verhaal lees je hier.

  De cultuursector vroeg twee dagen geleden om aandacht met een ludieke actie:

  Kapsalon Het Concertgebouw: 'Supergoed dat de cultuursector eindelijk iets van zich laat horen'