liveblog
NOS VoetbalAangepast

AZ, NAC en NEC bij laatste acht bekertoernooi • Bergwijn held van Noord-Londen

Drie wedstrijden in de achtste finales van de KNVB-beker en de eerste groepswedstrijd van de zaalvoetballers bij het EK in Nederland. Dat en meer vanavond in het liveblog.

Updates ontvangen van dit liveblog? Klik dan op het belletje hierboven.

liveblog gesloten

Tot morgen!

We besluiten dit liveblog met de held van Noord-Londen (althans, het wit-blauwe deel). Als dit de laatste wedstrijd van Steven Bergwijn was voor Spurs, dan heeft hij op de valreep nog even zijn handtekening gezet. Of voorkomen zijn twee goals in blessuretijd tegen Leicester City dat Ajax hem naar Amsterdam kan lokken.

Wordt vervolgd! Bedankt voor het volgen van dit liveblog en graag tot morgen!

EK zaal | Elke dag een wedstrijd bij het EK zaalvoetbal

En natuurlijk kun je in de komende dagen genieten van het EK zaalvoetbal in Amsterdam en Groningen. Oranje begon vanavond met een knappe 3-2 zege op Oekraïne en komt zondag om 17.30 uur weer in actie tegen wereldkampioen Portugal.

Maar ook als Nederland niet speelt kun je elke dag topzaalvoetbal zien via de livestream op NOS.nl. Bekijk hieronder welke wedstrijden er te zien zijn.

KNVB-beker | PSV en Ajax komen donderdag in actie

Dat PSV (thuis tegen Telstar) en Ajax (thuis tegen de amateurs van Excelsior Maassluis) zich donderdag ook bij de laatste acht zullen melden, lijkt haast wel zeker. Maar het blijft natuurlijk amateurvoetbal.

Uitslagen en programma van de achtste finales in de KNVB-beker.

KNVB-beker | Thuisspelende ploegen in kwartfinales al bekend.

Genoeg succes dus voor Nederlandse voetballers op de Europese velden. Maar onze aandacht ging vanavond vooral uit naar het KNVB-bekertoernooi.

Ook daarin is al iets bekend over de kwartfinales. We weten namelijk al dat RKC Waalwijk, NEC, de winnaar van PSV-Telstar en de winnaar van Ajax-Excelsior Maassluis op 8, 9 of 10 februari een thuisduel tegemoet kunnen zien. De tegenstander in die kwartfinales wordt zaterdagavond geloot uit het groepje Vitesse, AZ, NAC Breda en Go Ahead Eagles.

Coppa Italia | Inter met schrik vrij tegen Empoli, Harroui held van Sassuolo

In de Serie A gaat het Internazionale voor de wind en vanavond plaatste de ploeg van Denzel Dumfries zich ook voor de kwartfinales van de Coppa Italia. Makkelijk ging het echter niet tegen Empoli. Pas in blessuretijd zorgde verdediger Andrea Ranocchia voor 2-2 en in de verlenging tekende invaller Stefano Sensi voor de beslissende 3-2.

Ook Sassuolo plaatste zich voor de laatste acht dankzij een 1-0 zege op Cagliari. Oud-Spartaan Abdou Harroui maakte na ruim een kwartier de enige treffer. Het was de eerste treffer van de 24-jarige Leidenaar voor zijn Italiaanse club.

In Italië is overigens al geloot voor de kwartfinales, die van 8 tot en met 10 februari gespeeld zal worden:

Juventus - Sassuolo
Fiorentina - Atalanta Bergamo
AC Milan - Lazio
AS Roma of Lecce - Internazionale

Abdou Harroui krijgt de felicitaties voor zijn treffer tegen Cagliari in de Coppa Italia.

La Liga | Sevilla laat punten liggen in Valencia, blessure Cillessen

Doelman Jasper Cillessen van de Spaanse club Valencia is al snel uitgevallen in het competitieduel met Sevilla. Hij liep ogenschijnlijk een spierblessure op bij een reddingsactie. Na ruim een kwartier liet hij zich wisselen en kwam Jaume Domenech hem vervangen.

Cillessen verkeerde juist in uitstekende vorm en is eerste keus bij Valencia dit seizoen. Hij keerde onder bondscoach Louis van Gaal ook weer terug bij het Nederlands elftal en stond in de laatst gespeelde interland tegen Noorwegen in november in de basis. De voormalige doelman van Ajax verving toen de geblesseerde Justin Bijlow.

Zonder Cillessen speelde Valencia met 1-1 gelijk en dat was een tegenvaller voor Sevilla. De nummer 2 in de Spaanse liga verzuimde het gat naar koploper Real Madrid te verkleinen. Het verschil bedraagt 4 punten. Sevilla kwam overigens wel snel op voorsprong door een eigen doelpunt van Mouctar Diakhaby. Op slag van rust kwam thuisploeg Valencia langszij via Gonçalo Guedes.

De stand in La Liga.

Copa del Rey | Real Sociedad is Atlético Madrid de baas

In de achtste finales van het Spaanse bekertoernooi is Atlético Madrid uitgeschakeld. In San Sebastian ging de landskampioen met 2-0 onderuit tegen Real Sociedad, door doelpunten van Adnan Januzaj en Alexander Sørloth.

Morgen komen Real Madrid (uit bij Elche) en Barcelona (uit bij Athletic Club) nog in actie. Real Mallorca, Cádiz, Rayo Vallecano, Valencia, Real Betis en Real Sociedad zijn al zeker van de kwartfinales.

De spelers van Atlético Madrid druipen af in San Sebastian.

DFB Pokal | Flekki door na ruime zege op Hoffenheim, Union #1 van Berlijn

Mark Flekken heeft bij zijn rentree na een coronabesmetting gevierd met plaatsing voor de kwartfinales van het Duitse bekertoernooi. Zijn ploeg SC Freiburg was met 4-1 te sterk voor Hoffenheim. Jurgen Ekkelenkamp zag vanaf de bank hoe tegenstander Union Berlin zich tot koning van de Duitse hoofdstad kroonde. Union versloeg Hertha met 3-2 en bekert verder.

Opvallend genoeg zijn bijna alle Duitse topclubs verdwenen in het bekertoernooi. De laatste acht: SC Freiburg, RB Leipzig, Union Berlin, Bochum en tweedeklassers Hannover 96, FC St. Pauli, HSV en Karlsruher SC.

Premier League | Man United wint ook, geen heldenrol Van de Beek

Manchester United won de uitwedstrijd van Brentford met 1-3. Alle goals vielen in de tweede helft. United kwam via Anthony Elanga, Mason Greenwood en Marcus Rashford op een comfortabele voorsprong. In de 85ste minuut deed Ivan Toney nog wat terug voor de thuisploeg.

Voor Donny van de Beek lag er geen heldenstatus in het verschiet. Hij bleef wederom negentig minuten op de bank zitten.

Premier League | Sensationele invalbeurt Bergwijn levert Tottenham winst op

Marc Overmars, technisch directeur van Ajax, zal de marktwaarde van zijn gedroomde aanwinst Steven Bergwijn vast snel zien stijgen. De aanvaller eiste een heldenrol op bij Tottenham Hotspur in de Premier League-wedstrijd bij Leicester City. Door twee late goals van Bergwijn wonnen de Spurs met 3-2.

Tottenham stond diep in de blessuretijd met 2-1 achter. Toen kreeg de Nederlandse international de bal dicht bij de goal voor de voeten en schoot de gelijkmaker binnen.

Luttele seconden later, in de 97ste minuut, werd Bergwijn helemaal de held van de wedstrijd. Na een steekbal passeerde hij de keeper en schoof de bal via de binnenkant van de paal binnen. Dit wedstrijdverslag wil je zeker lezen!

KNVB beker | Uitslagen en programma

Uitslagen en programma van de achtste finales in de KNVB-beker.

TWE-AZ | AFGELOPEN

AZ wint met 2-1 van FC Twente, boekt zo de negende zege op rij (in alle competities) en plaatst zich voor de kwartfinales van het toernooi om de KNVB-beker!

EINDSTAND: FC Twente - AZ 1-2

TWE-AZ | 90'+1 Twee minuten extra

Er komen slechts twee minuten blessuretijd bij en dus is het sein daar voor Unnerstall om mee naar voren te trekken. Vergeefs, want de hoekschop komt niet voor het doel van AZ.

21.00 uur: FC Twente - AZ 1-2

TWE-AZ | 88' Grote kans Reijnders

FC Twente moet aanvallen en dat geeft AZ eindelijk de ruimte, die het de hele avond gemist heeft. Het levert meteen kansen op voor invaller Tijjani Reijnders, maar de beslissing blijft nog (even) uit.

FC Twente - AZ 1-2

TWE-AZ | 82' GOAL AZ

Vangelis Pavlidis schiet AZ in de slotfase toch op 2-1! De pass komt van Hakon Evjen, Dani de Wit stond buitenspel, maar bleef van de bal af. En zo kon Pavlidis alleen op het doel af en de Griek passeert Unnerstall vanuit een scherpe hoek.

Nu moet Twente echt gaan aanvallen, maar kunnen ze dat ook op deze vreemde avond? Vaclav Cerny komt in ieder geval in het veld.

FC Twente - AZ 1-1

EK zaal | Stand in groep A

EK zaal | Nagenieten met de samenvatting van Nederland-Oekraïne

Zaalvoetballers beleven in Ziggo Dome droomstart van EK

TWE-AZ | 75' Niveau daalt

Er is aan beide kanten gescoord in de tweede helft, maar voor de neutrale kijker is er geen bal aan na rust. Voor niet-neutrale kijkers is het natuurlijk wel enorm spannend in Enschede. Want de kwartfinales van het toernooi om de KNVB-beker staat op het spel!

FC Twente - AZ 1-1

TWE-AZ | 63' GOAL AZ

Nu is het FC Twente dat de helpende hand biedt aan AZ. Invaller Pleguezuelo zet zijn voet tegen een scherpe voorzet vanaf rechts van Sugawara en passeert zo zijn doelman Unnerstall.

Het doelpunt valt in een fase waarin Twente eindelijk een beetje aan voetballen toekwam. Zo zagen we net een prachtig schot van Daan Rots tegen de buitenkant van de paal. Gezien het spelbeeld van deze wedstrijd mag je de Alkmaarse gelijkmaker desondanks dik en dik verdiend noemen.

FC Twente - AZ 1-1

Owen Wijndal en Yuki Sugawara vieren de gelijkmaker van AZ tegen FC Twente.

AFRIKA CUP | Troost-Ekong scoort voor winnend Nigeria

Nigeria heeft ook zijn derde groepsduel in de Afrika Cup gewonnen. Na eerdere zeges op Egypte en Soedan was Nigeria met 2-0 te sterk voor Guinee-Bissau. Umar Sadiq, oud-speler van NAC Breda, maakte tien minuten na rust de 1-0. Een kwartier voor tijd deed aanvoerder William Troost-Ekong uit Haarlem ook een duit in het zakje: 2-0.

Egypte moest winnen van Soedan om zeker te zijn van de achtste finales en deed dat ook. Verdediger Mohamed Abdelmonem van de bescheiden Egyptische club Future FC maakte de enige treffer.

In de achtste finale neemt Egypte het op tegen de winnaar van groep E. Op dit moment is dat Ivoorkust. Een ronde later wacht waarschijnlijk een confrontatie met Marokko. Nigeria treft de nummer drie van groep E of groep F. Wie dat zijn, wordt donderdag duidelijk.

TWE-AZ | 49' GOAL FC TWENTE

FC Twente krijgt een strafschop na een curieus misverstand tussen doelman Vindahl en verdediger Beukema. Invaller Ugalde zit ertussen en wordt uit balans gebracht door Vindahl. De strafschop wordt koeltjes binnengeschoten door Van Wolfswinkel.

En zo heeft Twente (dat ook in de eredivisie trouwens de meeste strafschoppen heeft mogen nemen (6) dit seizoen) nog geen kans afgedwongen in dit duel, maar staat het wel op 1-0.

FC Twente - AZ 1-0

FC Twente viert de 1-0 in het bekerduel met AZ.

TWE-AZ | TWEEDE HELFT

Intussen is ook de tweede helft begonnen van FC Twente-AZ. Het staat 0-0 en dus is alles nog mogelijk in Enschede.

FC Twente - AZ 0-0

EK zaal | NEDERLAND WINT OPENINGSDUEL EK ZAALVOETBAL!

De zoemer heeft geklonken! Nederland wint met 3-2 van Oekraïne in het openingsduel van het EK zaalvoetbal en gaat met Portugal aan de leiding in groep A. Lees het wedstrijdverslag.

Nederland - Oekraïne 3-2

EK zaal | 37' GOAL OEKRAÏNE

Wordt het dan toch nog spannend in de Ziggo Dome? Sjotoerma knalt de bal langs doelman Kuyk in het doel en schiet Oekraïne zo op 3-2. Met nog drie minuten te gaan wordt dat nog even doorbijten voor Oranje.

Nederland - Oekraïne 3-2

TWE-AZ | Rust in Enschede

FC Twente heeft de rust gehaald met 0-0, ondanks het enorme overwicht van AZ. De Alkmaarders hadden ook op voorsprong moeten staan, want een treffer van Karlsson werd afgekeurd vanwege buitenspel. Ten onrechte, zo bleek uit de beelden.

FC Twente - AZ 0-0

NAC-PEC | AFGELOPEN

Het zit erop in Breda! NAC wint met 2-1 van PEC Zwolle en gaat naar de kwartfinales van het KNVB-bekertoernooi!

EINDSTAND: NAC Breda (2) - PEC Zwolle 2-1

NAC-PEC | 90'+4 Laatste minuten van Haye?

Zijn dit de laatste minuten van Thom Haye in het shirt van NAC? Dat zou zomaar kunnen, aangezien de spelmaker geschorst is voor het duel met FC Emmen. Als Haye de overstap maakt naar het Noorden (Heerenveen en Groningen zouden interesse hebben), dan neemt hij afscheid in stijl!

NAC Breda (2) - PEC Zwolle 2-1

Thom Haye was ook tegen PEC Zwolle een van de uitblinkers van NAC Breda.

NAC-PEC | 84' GOAL NAC BREDA

Eerstedivisionist NAC Breda lijkt op weg naar de volgende eredivisiescalp! Kaj de Rooij rondt af na een fraaie aanval: 2-1!

NAC Breda (2) - PEC Zwolle 2-1

EK zaal | Oranje op 3-1!

De zaalvoetballers van Oranje komen op 3-1 tegen Oekraïne! Bouzambou draait zich knap vrij en schiet meedogenloos hard raak in de kruising!

Nederland - Oekraïne 3-1

TWE-AZ | 40' Eenzijdig

Zojuist zagen we een paar statistieken van het eerste half uur in Enschede. Daaruit bleek dat FC Twente slechts 24 procent balbezit heeft gehad en nul schoten op het Alkmaarse doel heeft afgevuurd. De dominantie van AZ leverde ook nog niet veel op, drie schoten op doel en eigenlijk geen grote kansen.

Het zegt dus niet alles.

FC Twente - AZ 0-0

NAC-PEC | 75' Slijtageslag in Breda

In Breda is het intussen een behoorlijke slijtageslag aan het worden in het bekertreffen tussen NAC en PEC Zwolle. Beide ploegen hebben enorme kansen gehad: zo had Naoufal Bannis NAC op voorsprong moeten schieten. De Feyenoord-huurling werd net als bij de 1-1 knap vrijgespeeld voor het Zwolse doel, maar dit keer raakt de spits de bal verkeerd en schiet naast.

Aan de andere kant dacht Eliano Reijnders te scoren, maar zijn inzet werd op de lijn nog weggewerkt door Malone. En kort daarvoor schoof Tedic de bal ook al net naast de paal.

Maar voorlopig staat het nog altijd 1-1 en kruipen we richting de verlengingen.

NAC Breda (2) - PEC Zwolle 1-1

EK zaal | 24' GOAL ORANJE

Ongelooflijk! Binnen twee minuten is deze wedstrijd helemaal gekanteld. Nu is het Mohamed Attaibi die in twee instanties de Oekraiënse doelman passeert. Dat doet hij trouwens met een fijn wippertje.

Nederland staat op 2-1!

Nederland - Oekraïne 2-1

EK zaal | 22' GOAL ORANJE

Daar is de gelijkmaker van Oranje in het EK-duel met Oekraïne. Aanvoerder Oualid Saadouni kopt een verre trap van doelman Kuyk zowaar langs de Oekraïense goalie! Het staat 1-1!

Nederland - Oekraïne 1-1

TWE-AZ | 22' AZ valt aan, Twente houdt tegen

We zien een patroon dat we de laatste wedstrijden vaker hebben gezien in Enschede. FC Twente beperkt zich noodgedwongen tot verdedigen, maar doet dat goed genoeg om AZ te frustreren. Dat werd zojuist heel duidelijk toen Jesper Karlsson middenin het spel verhaal ging halen bij Giovanni Troupée.

AZ heeft de bal, maar weet amper kansen te creëren. En FC Twente loert, zoals het dat al weken doet. In de vorige ronde tegen Feyenoord was dat trouwens ook al het geval en toen won Twente gewoon, na verlenging weliswaar.

FC Twente - AZ 0-0

DFB Pokal | Na 5-0 tegen Bayern gaat Mönchengladbach zelf hard onderuit

Dinsdag was het al bijltjesdag in de Duitse DFB Pokal, met de uitschakeling van Borussia Dortmund door cultclub Sankt Pauli als hoogtepunt. En ook vandaag hebben we de eerste verrassing alweer mogen noteren.

Borussia Mönchengladbach, in de tweede ronde van het bekertoernooi nog goed voor de sensationele uitschakeling van Bayern München (5-0), is nu zelf onderuitgegaan tegen tweedeklasser Hannover 96. In Hannover werd het liefst 3-0. RB Leipzig liet zich niet verrassen. In het Oost-Duitse onderonsje met Hansa Rostock won Leipzig met 2-0.

Gisteren plaatsten HSV, Sankt Pauli, Karlsruher SC en Bochum zich al voor de kwartfinales.

Lars Stindl kan zijn ogen niet geloven in de kansloze nederlaag tegen tweedeklasser Hannover 96.

EK zaal | Oranje met 1-0 achterstand rust in

In de Ziggo Dome heeft intussen het laatste fluitsignaal geklonken bij het EK-groepsduel tussen Nederland en Oekraïne. Oranje is zeker niet de mindere van de Oekraïners, maar staat toch met 1-0 achter door een treffer in de eerste minuut.

Nederland - Oekraïne 0-1

NAC-PEC | Tweede helft

Ook in Breda rolt de bal weer. Het staat 1-1 in het bekerduel tussen NAC Breda en PEC Zwolle.

NAC Breda (2) - PEC Zwolle 1-1

TWE-AZ | Aftrap

AZ heeft afgetrapt en meteen krijgt Pavlidis een schietkans. Het levert een hoekschop op voor de Alkmaarders.

FC Twente - AZ 0-0

TWE-AZ | De spelers staan op het veld

De spelers van FC Twente en AZ staan inmiddels op het veld in de Grolsch Veste. Het laatste bekerduel van deze avond gaat zo beginnen!

Bij AZ is trouwens een las-minute wijziging. Hatzidiakos is in de warming-up geblesseerd geraakt. Dat betekent dat Jordy Clasie een linie terug zal zakken. Hakon Evjen komt erbij als aanvallende middenvelder.

NAC-PEC | Rust in Breda

In Breda is het intussen opgehouden met zachtjes regenen en dus is het maar goed dat arbiter Dennis Higler voor de rust heeft gefloten. Het staat 1-1 in dit bekerduel tussen NAC en PEC Zwolle. Saymak opende de score voor de bezoekers, Bannis maakte kort daarna gelijk.

NAC Breda (2) - PEC Zwolle 1-1

TWE-AZ | OPSTELLINGEN

Om 21.00 uur is de aftrap van FC Twente -AZ, het grootste affiche van deze bekeravond. Dit zijn de opstellingen van beide ploegen.

De opstelling van FC Twente voor het bekerduel met AZ.

GRO-NEC | AFGELOPEN

Het is afgelopen in Groningen. NEC wint met 2-1 van FC Groningen en plaatst zich voor de kwartfinales van het toernooi om de KNVB-beker. Voor Groningen, dat prima speelde vanavond, is het de vierde nederlaag op rij. Dan kun je spreken van een andere beker, de gifbeker.

EINDSTAND: FC Groningen - NEC 1-2

GRO-NEC | 90'+2 NEC blijft overeind

In de Euroborg zien we inmiddels 10 rode shirts in de eigen zestien, maar om nu te zeggen dat NEC met de rug tegen de muur staat...nou nee. FC Groningen heeft het steeds moeilijker om kansen te creëren tegen NEC.

FC Groningen - NEC 1-2

EK zaal | 1' GOAL OEKRAINE

Aiii. Binnen een minuut staat het al 1-0 voor Oekraïne. Zvaryts draait snel om zijn as en schiet de bal achter doelman Kuyk. Een slecht begin voor Oranje.

Nederland - Oekraïne 0-1

EK zaal | Oranje begonnen aan EK zaalvoetbal!

De bal rolt in Amsterdam! De Zaalvoetballers van Oranje zijn begonnen aan het EK in eigen land.

EK zaal | Volksliederen klinken

Intussen klinken de volksliederen van Nederland en Oekraïne in de Ziggo Dome. De openingswedstrijd van Oranje bij het EK zaalvoetbal staat op het punt van beginnen.

Live meekijken? Schakel dan in op NPO 3 of kijk via de livestream op NOS.nl.

GRO-NEC | 80' Tijd dringt voor Groningen

FC Groningen speelt echt een heel aardige wedstrijd tegen NEC, maar met nog tien minuten te spelen begint de tijd toch echt te dringen. De bezoekers uit Nijmegen leiden met 2-1 en krijgen - hoewel ze voetballend vanavond de mindere zijn - de laatste minuten ook de beste kansen om deze wedstrijd te beslissen.

Reden voor Groningen-coach Danny Buijs om topscorer Cyril Ngonge en Romano Postema in te brengen voor de slotfase. Eerder kwam ook Melayro Bogarde (gehuurd van Hoffenheim) al in het veld. Maar eerst is het even bibberen voor de Groningen-fans als Kasanwirjo de bal tegen de arm voelt. Hij komt ermee weg.

FC Groningen - NEC 1-2

DFB Pokal | Welkom terug Flekki!

Ook in Duistland wordt vanavond gevoetbald in het bekertoernooi. Zo neemt SC Freiburg het op tegen Hoffenheim en doet dat met Oranje-doelman Mark Flekken. De Limburger was de afgelopen periode geveld door een coronabesmetting, maar keert dus meteen terug onder de lat.

NAC-PEC | 13' GOAL NAC

Naoufal Bannis, de Feyenoord-huurling bij NAC, staat aan het einde van een prima aanval van de Bredanaars en schuift de gelijkmaker in het doel: 1-1. Een fijn begin van dit bekerpotje!

NAC Breda (2) - PEC Zwolle 1-1

NAC-PEC | 5' GOAL PEC ZWOLLE

PEC Zwolle beleeft een droomstart in Breda. Eliano Reijnders geeft de voorzet en Mustafa Saymak rondt fraai af voor de 1-0!

NAC Breda (2) - PEC Zwolle 0-1

NAC-PEC | Aftrap

De bal rolt in Breda bij het tweede bekerduel van vanavond. Kan eerstedivisionist NAC Breda, dat in de vorige ronde FC Utrecht uit het toernooi kegelde, opnieuw verrassen?

NAC Breda (2) - PEC Zwolle 0-0

NAC-PEC | Opstellingen

NAC en PEC Zwolle beginnen allebei met dezelfde elf spelers als afgelopen weekend.

De opstelling van NAC Breda voor het bekerduel met PEC Zwolle.
De opstelling van PEC Zwolle voor het bekerduel met NAC Breda.

GRO-NEC | 48' GOAL NEC

FC Groningen domineerde het grootste deel van deze wedstrijd, maar het is weer NEC dat scoort. Mikkel Duelund wordt geen strobreed in de weg gelegd op weg naar het doel en vanaf de rand van de zestien schuift hij de bal rustig in het hoekje.

Het staat 2-1 voor NEC.

FC Groningen - NEC 1-2

Mikkel Duelund wordt geknuffeld na zijn 2-1 tegen FC Groningen.

GRO-NEC | Tweede helft

Aanvoerders Lasse Schöne en Michael de Leeuw dollen nog even met elkaar voor het begin van de tweede helft in Groningen. Benieuwd wat die gaat brengen: gaat Groningen door met goed voetballen of richt NEC zich op?

De bal rolt weer in de Euroborg en meteen krijgt De Leeuw - opnieuw op aangeven van Abraham - een grote kans, maar nu schiet hij wild over en naast.

FC Groningen - NEC 1-1

NAC-PEC | Warmlopen in Breda

Om 20.00 uur begint in Breda het bekerduel tussen NAC Breda en PEC Zwolle. Even sfeer proeven...

GRO-NEC | 45'+1 GOAL FC GRONINGEN

Op slag van rust krijgt FC Groningen waar het recht op heeft. Michael de Leeuw schuift in blessuretijd de bal in de verre hoek achter doelman Danny Vukovic na een prima voorzet van Paulos Abraham. Dit bekerduel is nog lang niet beslist!

FC Groningen - NEC 1-1

EK zaal | Attaibi is erbij, op een steenworp van De Toekomst

Nog steeds is het confronterend als Mohamed Attaibi langs De Toekomst rijdt. Daar waar hij bruut werd weggestuurd, omdat hij als jeugdspeler van Ajax te licht werd bevonden. Een keuring, noemt hij het. En het werd nog gefilmd ook.

Letterlijk aan de overkant van de weg speelt Attaibi (34) vanaf deze week met het Nederlands team op het Europees kampioenschap. "Alsof het zo heeft moeten zijn."

Een jongetje van twaalf was Attaibi nog maar, tot tranen geroerd na het vonnis van zijn meedogenloze jeugdtrainer Robin Pronk. De documentaire 'Daar hoorden zij engelen zingen' draaide zelfs in de bioscopen. Ineens was hij bekend. Hoe vaak hebben ze hem op de middelbare school wel niet gevraagd of hij inderdaad dat ene jongetje was...

"Ineens kwam die camera tevoorschijn. En het werd gewoon uitgezonden", weet Attaibi nog goed. "Moet je nagaan wat er nog gebeurde als er niet gefilmd werd."

EK zaal | Geen Darri en Ceyar bij Oranje

Bubbel of niet, ook de Nederlandse zaalvoetbalploeg die woensdag aan het EK in eigen land begint, is niet aan het coronavirus ontkomen. Tevfik Ceyar heeft een besmetting opgelopen en zal in ieder geval het openingsduel in Amsterdam tegen Oekraïne aan zich voorbij moeten laten gaan.

"We zitten in een bubbel", vertelt Yoshua St. Juste. "Maar die is kennelijk niet volledig schoon binnengekomen. Onderling houden we goed afstand, ook op trainingen. We zijn er enorm mee bezig. Maar ja, je ziet het niet, dus je weet het ook niet."

Ceyar hoopt later in het toernooi alsnog zijn opwachting te kunnen maken. Die kans is niet weggelegd voor Mo Darri. Hij heeft te veel last van een rugblessure en zal niet op het EK in actie kunnen komen.

Inmiddels weten we ook wie er straks tegen Oekraïne zullen beginnen. Maar bij zaalvoetbal mag er uiteraard doorgewisseld worden.

EK zaal | Spoorboekje

Uiteraard kun je de verrichtingen van Oranje live zien op NPO 1, 2 of 3 en NOS.nl. Maar ook andere groepsduels kun je live bekijken via de livestream op NOS.nl.

Uitzendschema EK zaalvoetbal

EK zaal | Bondscoach Tjaden: 'Kunnen iets moois laten zien'

Eind 2019 troefde Nederland gerenommeerde zaalvoetballanden als Portugal en Frankrijk af om de organisatie van het EK naar ons land te krijgen. Grootse plannen werden er gesmeed. Zo moest het toernooi een impuls geven aan het Nederlands team, maar ook aan de samenleving.

"We willen laten zien dat zaalvoetbal topsport is en de jongeren in de steden kan bereiken", aldus KNVB-directeur Gijs de Jong. "Het is aantrekkelijk, snel, er wordt veel gescoord en het levert veel spektakel op."

Bondscoach Max Tjaden zijn ploeg onder zijn handen heeft zien groeien de laatste jaren. Dat laten de onlangs gespeelde oefenwedstrijden tegen grootmachten Argentinië en Portugal goed zien. Oranje kwam ondanks nipte verliespartijen goed voor de dag tegen de kampioenen van de afgelopen twee WK's.

"We hebben aangetoond dat we met de absolute wereldtop mee kunnen. Tegen de subtop doen we het ook goed. Wij staan nu negentiende op de Europese ranking, maar het gat met de toptien is niet zo groot. Dat geeft ons hoop dat we op het EK iets moois kunnen laten zien."

Tjaden: 'Er is aardig wat veranderd in het zaalvoetbal de afgelopen jaren'

EK zaal | Portugal begint met zege op Servië

Portugal is het EK zaalvoetbal begonnen met ene 4-2 zege op Servië. De Servische aanvoerder Prsic schoot de Serviërs in Amsterdam verrassend op 2-0, maar daarna stelde de wereldkampioen orde op zaken. Pauleta, Pany Varela, Jesus en Tomás Paço zorgden voor de 4-2 eindstand.

Om 20.30 uur is het de beurt aan Oranje, dat het opneemt tegen Oekraïne. Die wedstrijd is live te zien op NPO 3 en NOS.nl.

GRO-NEC | 20' Groningen bepaalt, maar NEC leidt

Inmiddels zijn er 20 minuten gespeeld in de Euroborg. FC Groningen heeft na de openingstreffer van Verdonk al de nodige kansen gehad, maar het staat nog altijd 1-0. Zojuist kwamen de bezoekers goed weg toen doelman Vukovic twee keer onder de bal doorging bij een indraaiende hoekschop. van Laros Duarte En vlak daarna werd een voorzet van Tomas Suslov net voor de voeten van Michael de Leeuw weggetikt door Iván Marquéz

Het is wachten op de Groningse gelijkmaker.

FC Groningen - NEC 0-1

Transfermarkt nog 12 dagen open: wat kunnen we nog verwachten?

Op 31 januari loopt de winterse transfermarkt af. Met een kleine twee weken te gaan maken we de tussenbalans op.

Haalt PSV nog een vervanger voor de geblesseerde André Ramalho, neemt Ajax nog verdere stappen om Steven Bergwijn te strikken, waar ligt de nabije toekomst van Riechedly Bazoer en komt Mohamed Ihattaren terug naar de eredivisie?

MVV is het zat: poorten open tegen VVV-Venlo

Voetbalclub MVV gaat het stadion openen voor supporters tijdens de derby tegen VVV-Venlo op 4 februari, uit protest tegen de coronamaatregelen.

Dat gebeurt ongeacht of de huidige maatregelen voor de sportwereld door het kabinet worden verlengd, meldt de Maastrichtse club.

"Niet om recalcitrant te zijn, maar het is bittere noodzaak. Niet alleen uit sportief oogpunt, maar ook uit financiële urgentie. De spaarpotjes bij de voetbalclubs raken langzaam maar zeker leeg. Ook bij MVV", schrijft de eerstedivisieclub in een persbericht.

GRO-NEC | 10' GOAL NEC

Wat een prachtige treffer van Calvin Verdonk! Hij ontvangt een voorzet van Javier Vet en duwt de bal ijzig kalm met de binnenkant van de voet in het Groningse doel. NEC leidt met 1-0 in het bekerduel met FC Groningen.

FC Groningen - NEC 0-1

Calvin Verdonk is het middelpunt van de feestvreugde bij NEC in het bekerduel met FC Groningen.

GRO-NEC | Aftrap

FC Groningen heeft afgetrapt in het eerste bekerduel van deze avond.

FC Groningen - NEC 0-0

'Noorse Ferguson' Nils Arne Eggen (80) overleden

Noorwegen rouwt om het overlijden van de befaamde coach Nils Arne Eggen. Eggen speelde zelf in de jaren 1960 29 interlands voor Noorwegen, maar werd vooral bekend als coach van Rosenborg. Eggen, een groot bewonderaar van het totaalvoetbal van Rinus Michels, leidde de club uit Trondheim in 1971 al naar de titel.

Van 1974 tot 1977 was hij bondscoach van zijn land, zonder veel succes overigens. Van 1988 tot en met 2002 domineerde hij met Rosenborg op ongekende wijze het Noorse voetbal door liefst twaalf keer kampioen te worden. In die jaren was Rosenborg vaste klant in de poulefase van de Champions League, waarin het meer dan eens de Europese top te kijk zette. Ajax beet zich in 2002 twee keer stuk op de Noren (1- en 0-0) en ook Feyenoord wist alleen thuis te winnen (1-0, 2-2 uit).

In 2010 keerde Eggen nog eenmaal terug in Trondheim en greep meteen weer de landstitel, zijn veertiende als coach.

Nils Arne Eggen greep in 2010 zijn veertiende Noorse titel met Rosenborg BK.

Coronauitbraak bij vrouwenselectie Ajax: streep door duel met Heerenveen

De competitiewedstrijd tussen de voetbalsters van sc Heerenveen en Ajax gaat vrijdag niet door. Ajax kan vanwege meerdere positieve coronagevallen niet het vereiste minimumaantal speelsters meenemen.

Ajax speelde vorige week vrijdag met een vrijwel volledige selectie tegen ADO Den Haag. "Ondanks de zeer strenge maatregelen waaraan team en staf zich houden, kwamen er uit een testronde op dinsdag meerdere positieve uitslagen. De positief geteste speelsters zijn direct in isolatie gegaan", meldt Ajax.

De KNVB heeft het verzoek tot uitstel van Ajax geaccepteerd. Een nieuwe speeldatum is nog niet bekend.

De voetbalsters van Ajax tijdens het duel met Feyenoord.

EK zaalvoetbal begonnen: Portugal maakt achterstand goed

Om 20.30 spelen de Nederlandse zaalvoetballers in de Amsterdamse Ziggo Dome de eerste wedstrijd van het EK. Maar de openingswedstrijd van het toernooi is al halverwege: Servië nam tegen wereldkampioen Portugal verrassend een 2-0 voorsprong, maar nog voor rust werd die schade gerepareerd: 2-2.

Zometeen de tweede helft, helaas zonder publiek...

GRO-NEC | Opstelling NEC

Ook bij NEC krijgt de reservegoalie de kans in het bekertoernooi. In Nijmegen luistert die naar de naam Danny Vukovic. Smaakmaker Jordy Bruijn viel zaterdag tegen Heracles uit met een hersenschudding en is er niet bij vanavond. En dat is nog niet alles, want trainer Rogier Meijer heeft veel basiskrachten rust gegeven.

De opstelling van NEC voor het bekerduel met FC Groningen.

GRO-NEC | Opstelling FC Groningen

Neraysho Kasanwirjo keert terug bij FC Groningen na een schorsing. Aanvoerder Mo El Hankouri is nog niet fit genoeg voor de basis, maar zit wel op de bank vanavond. En het doel wordt opnieuw verdedigd door 'bekerdoelman' Jan Hoekstra.

De opstelling van FC Groningen voor het bekerduel met NEC.

GRO-NEC | Buijs snakt naar zege met Groningen

Over een uur trappen FC Groningen en NEC deze bekeravond op gang. Vooral voor Groningen-trainer Danny Buijs is het zaak om een overwinning uit het vuur te slepen. Dat lukte in de eredivisie namelijk al vijf wedstrijden op rij niet meer.

Sterker, de laatste zege van Groningen was op 15 december in het bekertoernooi. Toen won Groningen na verlengingen met 4-2 van eerstedivisionist Excelsior. Zometeen de opstellingen van beide ploegen.

FC Groningen-trainer Danny Buijs.

Even terug naar dinsdag: Odgaard, Openda en Cordoba blinken uit

Loïs Openda viert zijn treffer

Dinsdag werden de eerste duels in de achtste finales van het KNVB-bekertoernooi gespeeld. RKC plaatste zich ten koste van eerstedivisionist ADO Den Haag de kwartfinale. In Waalwijk keek de ploeg na 45 minuten nog tegen een 2-1 achterstand aan, maar kwam na rust via Jens Odgaard tot 2-2. De Deense invaller besliste het duel vervolgens in de verlenging door nog twee keer te scoren.

Vitesse had in de eigen Gelredome geen moeite met de amateurs van DVS'33 uit Ermelo. Zonder zich bovenmatig in te spannen won de nummer vier van de eredivisie met 2-0. Hoogtepunt was het fraaie lobje waarmee Vitesse-smaakmaker Loïs Openda zijn ploeg op 2-0 zette.

Later op de avond was Go Ahead Eagles met 1-0 te sterk voor een zeer tegenvallend sc Heerenveen.

Programma achtste finales KNVB-beker

Het programma in de achtste finales van het toernooi om de KNVB-beker.

Welkom!

Wie plaatsen zich na Vitesse, RKC Waalwijk en Go Ahead Eagles voor de kwartfinales van de KNVB-beker? We beginnen om 18.45 uur in Groningen waar de plaatselijke FC de malaise probeert te doorbreken met een bekerzege op NEC. Om 20.00 uur gaat PEC Zwolle op bezoek bij eerstedivisionist NAC Breda. En het grootste affiche van deze avond begint om 21.00 uur in Enschede, waar FC Twente het opneemt tegen AZ.

En dat is nog niet alles. Om 20.30 spelen de zaalvoetballers hun eerste wedstrijd van het EK tegen Oekraïne. En ook buiten onze landsgrenzen wordt volop gevoetbald. Welkom bij het liveblog!